Selepas dua tahun perdana menteri mengumumkan peruntukkan RM105 juta untuk pembinaan Empangan Kahang bagi mengatasi masalah air di Kluang, penduduk tempatan masih tidak dimaklumkan tentang perkembangannya.

Bahkan, kata ahli Parlimen kawasan itu Liew Chin Tong, setiap tahun, semasa musim kemarau, ribuan penduduk Kluang menderita tanpa air yang mencukupi.

"Penting sekali, orang awam perlu diberitahu tentang maklumat terperinci dan perkembangkan terkini projek ini. Sekurang-kurangnya maklumat tentang projek ini perlu disiarkan untuk pengetahuan awam di Bandar Kluang dan Kahang," katanya.

Dalam kenyataannya semalam, Liew juga berkata, pandangan dan pemantauan awam perlu diterapkan dalam projek itu memandangkan ia memakan ratusan juta wang rakyat dan mempengaruhi kehidupan seharian mereka.

Menceritakan masalah setempat, Liew berkata, di Kluang, catuan air dilaksanakan setiap kali paras Empangan Sembrong Barat turun.

Justeru, Empangan Kahang infrastruktur yang penting untuk menyelesaikan masalah kekurangan air di sekitar Kluang untuk jangka panjang, jika dibina dengan betul.

Liew pernah membangkitkan persoalan berhubung perkara itu di Parlimen. Jawapan yang diberikan padanya menyebut, projek itu dijadual siap pada November 2016. Terma rujukan Penilaian Impak Alam Sekitar dibentangkan kepada Jabatan Alam Sekitar pada 27 Mac.

Liew yang juga pengarah pendidikan politik DAP juga mengingatkan beberapa perkara dalam pembinaan projek itu, antaranya:

(1) Aktiviti pembalakan, pertanian dan pemberi milikan tanah dalam kawasan tadahan air Empangan Kahang, jika ada, harus diberhentikan sehingga Laporan Kajian Kesan Alam Sekitar Terperinci (DEIA) diluluskan.

Ini demi memastikan tiada pihak berkepentingan mencuri balak dan tanah sehingga merosakkan kawasan tadahan air seperti yang berlaku di Empangan Sembrong.

(2) Kedudukan empangan itu berdekatan FELDA Kahang Timur dan mungkin berdekatan dengan kawasan Orang Asli.

Pihak berkuasa wajar mengambil langkah proaktif merunding dengan pihak tersebut. Rundingan awam perlu dilaksanakan sebelum projek diluluskan.

(3) Takungan reservoir Empangan Kahang akan menenggelamkan sebahagian hutan simpan mergastua Endau, Kota Tinggi yang kaya dengan nilai biodiversiti.

Kajian DEIA harus dinilai dengan pelbagai sudut dan pandangan profesional dari NGO alam sekitar harus dipertimbangkan.