Ahad, 5 Jun 2011

01 di johor bahru - Google Blog Search

01 di johor bahru - Google Blog Search


IDR Malaysia | Global Resorts Travel

Posted: 05 Jun 2011 05:00 AM PDT

The Iskandar Development Region (IDR) is set to become Southern Peninsular Malaysia's most developed region, where living, entertainment, environment and business seamlessly converge within a bustling and vibrant metropolis. Located in Johor, the southern gateway to Peninsular Malaysia, IDR is only six to eight hours flight radius from Asia's burgeoning growth centers such as Bangalore, Dubai, Hong Kong Seoul, Shanghai, Taipei and Tokyo. It is also within reach of a global market of some 800 million people. South Johor is accessible by four ways; air, land, rail and sea. The available Senai International Airport provides easy access by air travel. By road, Kuala Lumpur is just a three-hour drive while Singapore's Changi International Airport is just a 55 minutes drive. Rail travel is also available. IDR is flanked by three major ports, the Pasir Gudang Port, Port of Tanjung Pelepas and Tanjung Langsat Port. IDR aims to be a sustainable region of international standard. The beacon of new growth, IDR will spur economic developments that actuate Malaysia's global potential. Recognising the need for sustainable development, social and environmental issues features heavily on its agenda. IDR's commitment to these causes are evident in its manifestation within the IDR Masterplan. DR is the ideal place to do business within the Johor-Singapore-Indonesia (JSI) Triangle. It offers state-of-the-art physical infrastructure and a world-class business environment like excellent
Video Rating: 3 / 5

Tags:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di masai johor - Google Blog Search

01 di masai johor - Google Blog Search


Rohani Property Management: Bilik <b>di</b> Taman Kota <b>Masai</b> untuk lelaki

Posted: 27 May 2011 01:49 AM PDT

Bilik untuk di sewakan di taman kota masai, jalan mangga 20. untuk lelaki sahaja. Bilik ada katil, tilam & kipas. Sewa Rm280 sebulan.  Lokasi berdekatan dengan petrol station, sekolah, kedai dll. Berminat, sila hubungi saya di talian 016-734 7120 untuk tempahan. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di pengerang - Google Blog Search

01 di pengerang - Google Blog Search


2 mayat mangsa bot karam <b>di Pengerang</b> ditemui: APMM | jutawan <b>...</b>

Posted: 04 Jun 2011 02:06 PM PDT

JOHOR BAHRU: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menemui dua lagi mayat dipercayai mangsa bot karam yang membawa pendatang tanpa izin di perairan Pengerang, dekat Kota Tinggi, Rabu lalu.

Read the original post:
2 mayat mangsa bot karam di Pengerang ditemui: APMM

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di kahang - Google Blog Search

01 di kahang - Google Blog Search


LaWaTan Ke Kilang Kanta Sentuh <b>di GeLang PaTah</b>, JoHor

Posted: 14 May 2011 12:14 AM PDT

Perkarangan kilang Kanta sentuh di Gelang Patang, Johor.3/5/2011 (Selasa)
11.00 a.m
Kami bertolak dari Kilang Kanta Sentuh di Singapura ke Kilang Sentuh Ciba Vision di Johor pula. Apa yang membuat anis terkenang sehingga sekarang ialah perbezaan antara pemeriksaan imegresen untuk masuk ke Singapura dengan pemeriksaan imegresen untuk masuk ke Malaysia. ianya suatu yang amat berbeza. Pemeriksaan imegresen untuk ke Singapura amatlah ketat sehinggakan telefon bimbit juga tidak terlepas daripada pengimbasnya. Namun jika dibandingkan dengan pemeriksaan imegresen Malaysia, pengawasannya kurang ketat berbanding Singapura.

Beg galas inilah yang tidak terlepas daripada pengawasan imegresen.
Namun, kami bersyukur kerana semua ahli lawatan terlepas daripada apa-apa sekatan. oleh itu, kami teruskan perjalanan kami pulang ke Malaysia dengan gembira.

Bertolak balik dengan melalui tambak johor. tata kota singa....
12.15 p.m
Kami tiba di R&R Tanjung Pelepas sekali lagi untuk makan tengahari dan bersolat zohor di sini. Kami makan bersama sebelum bertolak ke Kilang Kanta Sentuh CIBA Vision yang terletak di Gelang Patah, Johor. Kami berkumpul semula untuk meneruskan lawatan pada pukul 2.00 p.m.


2.30 p.m 
Kami tiba di Perkarangan Kilang Kanta sentuh CIBA Vision Malaysia di Gelang Patah disambut dengan lambaian daun pinang yang menghiasi kawasan kilang. 

Dihadapan kilang kanta sentuh CIBA Vision Malaysia.
     Kami amat terpesona dengan keluasan kawasan kilang kanta sentuh ini berbanding kilang kanta sentuh di Singapura. Setibanya kami di sana, kami dibawa ke bilik taklimat dahulu. Kami dimaklumkan bahawa di sini terdapat pelbagai kepakaran yang diperlukan yang menawarkan banyak peluang pekerjaan. antara disiplin yang ditawarkan di sini termasuklah kejuruteraan, sumber manusia dan sebaginya.

Taklimat yang diberikan oleh Jabatan Kerja dan sumber manusia kilang ini.
Kemudian kami dipecahkan kepada dua kumpulan untuk dibawa melawat sekitar makmal membuat kanta sentuh. Kali ini kami cuma berpeluang untuk melihat daripada luar makmal sahaja. Pihak kilang memaklumkan kepada kami bahawa di sini antara kilang yang membuat kanta sentuh seperti kanta sentuh silikon hidrogel seperti air optix, air optix untuk astigmatisma, air optix focus night and day dan air optix multifocal. Antara kanta sentuh lain termasuklah kanta sentuh warna seperti freshlook. 

Antara kanta sentuh yang dikilangkan di sini.

Ada juga kanta sentuh bewarna yang dihasilkan di sini.

Disini banyak tenaga kerja manusia digunakan untuk pembuatan kanta sentuh tidak seperti di Kilang kanta sentuh di Singapura. Namun begitu, tenaga manusia yang digunakan cumalah untuk membantu memperkemaskan kulaiti kanta sentuh. bukannya 100% tenaga mesin seperti di Singapura.


3.45 p.m
Kami dihidangkan minum petang di kafe Kilang kanta sentuh tersebut. kami dihidangkan dengan mihun goreng, kuih muih dan pelbagai juadah lain yang enak. inilah perbezaan antara negara kita dengan negara lain. Di tanah tempat tumpah darahku ini sahaja adanya istilah jalan-jalan cari makan. Maklumlah makanan mudah dan murah diperolehi. Jika di negara orang, sebotol air mineral sudah bernilai 1 dolar bersamaan 2 ringgit lebih. Betullah kata orang, bila mengembara kita mulai hargai dan syukuri apa yang kita ada sekarang. Saya bangga jadi anak Malaysia.


4.15 p.m
Habis sesi kudapan petang, kami bergambar untuk diabadikan sebagai kenangan. 

Sesi fotografi sebagai tanda kenangan dengan kunjungan kami ini.
Tidak lupa juga adanya cenderahati daripada pihak kilang kepada kami. 

Kecil saiznya, tapi besar manfaatnya lawatan ini kepada kami.
Alhamdulillah semua berjalan lancar. Kami bersiap-siap untuk bertolak ke lawatan ke kilang seterusnya. Terima kasih kepada pihak Ciba Vision kerana atas sambutan lawatan yang amat meriah dan cukup mesra. 

Kesimpulannya, lawatan dapat mengajar kita 1001 pengalaman yang dapat dijadikan pedoman dalam hidup ini. Melancong, mengembara dan sebagainya adalah guru terbaik untuk kita belajar bersyukur dan menimba pengalaman baru di tempat orang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di batu pahat - Google Blog Search

01 di batu pahat - Google Blog Search


apa - apa aje lah.......: Hari Keluarga <b>di Batu Pahat</b>

Posted: 05 May 2011 05:11 PM PDT

Aku tinggalkan sejenak kenangan di Bandaraya Puerto Princesa. Aku ada cerita menarik sewaktu cuti minggu lepas.
Aku berada di Batu Pahat, Johor sewaktu cuti panjang sempena Cuti Umum Hari Pekerja yang baru lalu. Aku dan keluarga hadir atas undangan saudara terdekat.

Kain rentang di pintu masuk rumah pengajur hari keluarga

Begitulah keadaannya sepanjang dua hari aku berkunjung ke Batu Pahat. Khabarnya pada tahun hadapan majlis yang sama akan diadakan di Pasir Gudang, Johor.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads