Rabu, 17 Ogos 2011

01 di parit sulong - Google Blog Search

01 di parit sulong - Google Blog Search


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah | BLOG - BLOG PARTI PKR

Posted: 31 Jul 2011 11:34 PM PDT


Rumusan Lawatan Kerja Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal ke Negeri Johor

Posted: 30 Jul 2011 06:22 PM PDTLawatan kerja Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat Pusat ke Negeri Johor siri ke-2 selama 4 hari dari 27hb Julai dan berakhir 30hb Julai telah berjaya menubuhkan 2 buah Ranting iaitu di Felda Lok Heng dan Felda Nitar 2, sementara di Kg Selai, sebuah perkampongan Orang Asal di Bekok, Labis seramai 40 Orang Asal menyertai keanggotaan Parti Keadilan Rakyat dan penubuhan Ranting PKR di kampong itu ditangguhkan sehingga diadakan semula pertemuan dengan penduduk Orang Asal di 5 buah perkampongan di Mukim Bekok untuk diadakan satu keanggotaan yang lebih luas merangkumi ke lima-lima kampong tersebut; dan perjumpaan kedua itu akan diadakan pada awal bulan Oktober 2011 didalam lawatan kerja siri ke-3 Biro ini ke Negeri Johor.

Didalam lawatan kali ini, tenaga kerja Biro ini di peringkat Pusat dan Negeri Johor telah bergabung dan dipecah-pecahkan kepada tiga kumpulan dengan setiap kumpulan diketuai oleh pimpinan pweringkat Pusat.

Pada hari pertama kami telah memberikan tumpuan kepada rancangan-rancangan Felda di utara Negeri Johor; pada hari kedua di zon tengah Negeri Johor, manakala pada hari ketiga kami menumpukan ke kawasan-kawasan Felda di Selatan Negeri Johor.

Program kami terbahagi kepada majlis-majlis Dialog di sebelah petang dan ceramah di sebelah malam. Didalam tempoh 3 hari dari 27hb hingga 29hb Julai 2011, kami berjaya menziarahi 18 buah rancangan-rancangan Felda meliputi gugusan-gugusan keseluruhan Johor. Manakala pada 30hb Julai 2011 pula kami mengadakan mesyuarat bersama diantara Biro ini diperingkat pusat dan peringkat Negeri, bagi menerima laporan gerak kerja semua kumpulan dan membuat rumusan-rumusan.

Laporan-laporan yang kami terima dari setiap kumpulan adalah positif, di kebanyakan rancangan Felda di Negeri Johor peneroka-peneroka Felda menerima peratusan perahan KPG yang rendah dan mereka berhajat untuk mengambil tindakan saman terhadap Felda.

Peneroka-peneroka juga ingin menuntut wang dari tabung tanam semula yang masih gagal dibayar oleh Felda.

Ada beberapa buah rancangan mengadu bahawa Felda Technoplant telah gagal menjalankan tanam semula walaupun ladang mereka sudah ditebang beberapa tahun yang lepas. Peneroka-peneroka juga mengadu bahawa mereka tidak diberikan Penyata Kira-Kira mengenai hutang masing-masing dan tidak puas hati dengan jumlah hutang yang begitu tinggi.

Di Felda Cahaya Baru didalam kawasan Parlimen Tebrau, peneroka-peneroka mengadu bahawa mereka telah ditipu, dan tanah ladang mereka sudah tergadai oleh syarikat-syarikat kroni-UMNO kononnya untuk membangunkan tanah-tanah itu untuk dijadikan kawasan perindustrian dan perumahan dengan setiap pemilik dijanjikan dengan pampasan sejumlah RM1.2 juta, dan mereka menyatakan bahawa bukan sahaja mereka kehilangan tanah tetapi juta mata pencarian.

Peneroka-peneroka itu diberikan 2 ekar tanah sawit, tetapi mereka hanya diberikan sekadar RM55.00 sebulan, walhal kebun sawit seluas 2 ekar boleh memberikan pendapatan tidak kurang dari RM1200.00 setiap bulan.

Pimpinan UMNO diperingkat Negeri Johor dan Pusat telah menutup segala pintu bantuan kepada peneroka-peneroka Felda Cahaya Baru.

Juga dapat dikesan didalam lawatan ini perbuatan gangsterisme telah dilakukan oleh pihak UMNO di Felda Maokil apabila ceramah di Felda itu telah digagalkan oleh mereka apabila kumpulan pemuda tahan lasak mereka menjerit-jerit dan mengacau ceramah itu; dan peneroka-peneroka di Felda Maokil menyatakan bahawa pemuda-pemuda itu bukan terdiri daripada anak-anak muda dari rancangan itu, tetapi yang dibawa dari luar untuk mengacau semua ceramah pembangkang didalam kawasan Parlimen Pagoh, iaitu kawasan Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri.

Memandangkan bahawa peneroka-peneroka di Johor disesetengah rancangan berhajat untuk menubuhkan ranting PKR, dan sesetengahnya telah menubuhkan jawatankuasa bertindak untuk mengumpulkan peneroka-peneroka untuk memfailkan saman, maka Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat akan mengadakan lawatan kerja siri ke-3 di penghujung September-Awal Oktober 2011.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di bekok - Google Blog Search

01 di bekok - Google Blog Search


ALEHONESTOP: Aduhai <b>BEKOK</b>

Posted: 24 Jul 2011 08:33 AM PDT

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di tangkak - Google Blog Search

01 di tangkak - Google Blog Search


ARMAND&#39;S HOMESTAY: Homestay <b>di Tangkak</b>

Posted: 06 Jul 2011 07:13 AM PDT

HOMESTAY ARMAND LEDANG TANGKAK offers accommodation during The Festival, Wedding ceremony, Job or Business in Tangkak Ledang Johor.
Penginapan Homestay kami terletak di tengah-tengah Bandar Tangkak Ledang Johor.
Check out: 12.00 Tengahari
Menerima tempahan untuk bulanan.
- Berhampiran restoran makan,kedai runcit,kedai dobi.
Homestay kami berdekatan dengan:-
- Pusat Membeli belah kain murah Tangkak Ledang.(1km)
- Sek Men Tun Mamat (300m)
- Kolej Komuniti Ledang (1km)
- Kolej Matrikulasi Tangkak (1km)
- Gunung Ledang Resort(20km)
- ILP Tangkak Sagil.(15km)
if u need internet, u can rent my broadband
Raudah Siman -01706673039
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di kempas - Google Blog Search

01 di kempas - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>kahang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jun 2011 12:00 AM PDT

SEMAKMUR

Disini tempat kita berkawan

Disini tempat kita belajar

Disini tempat kita membesar

Disini tempat kita mengenal erti kehidupan

SAYANGILAH SEKOLAH KITA

SMK LKTP KAHANG TIMUR(SEMAKMUR)

 KLUANG

            SMK LKTP Kahang Timur telah dibuka dengan rasminya pada tahun 1988,  Mengandungi tiga  blok bangunan dua tingkat dan dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan asas yang yang mencukupi.. Namun penambahan penduduk setempat pada masa itu telah mengakibatkan sekolah ini terpaksa mengalami beberapa perubahan. Pada tahun 1995, satu bangunan tiga tingkat telah siap dibina untuk menampung bilangan pelajar yang semakin meningkat. Pada tahun 2002, dua buah bangunan empat tingkat yang baru telah dibina untuk kegunaan oleh para guru dan pelajar demi kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran.

Sekolah ini terletak lebih kurang 27 km dari Bandar Kluang. Sekolah ini telah dibina di dalam sebuah kawasan perumahan Tanah Rancangan Felda Kahang Timur. Perjalanan dari Bandar Kluang ke sekolah ini memerlukan masa lebih kurang 45 minit dengan kemudahan jalan raya yang selesa. Pada masa itu, pelajar-pelajar yang bersekolah datangnya dari anak-anak penduduk setempat. iaitu dari Felda Kahang Timur sendiri , Felda Kahang Barat dan Felda Ulu Dengar. Anak-anak kakitangan dari Penjara Kampung Gajah juga ditempatkan di sekolah ini. Masa telah merubah segalanya, semakin hari semakin berkurangan bilangan pelajar di sekolah ini.  Kemungkinan kesan dari kekurangan pelajar ini akan mengubah iklim sekolah ini tidak lama lagi. Walau bagaimanan pun perjuangan sekolah ini akan tetap diteruskan, demi bangsa, agama dan tahan air.

SMK LKTP KAHANG TIMUR (SEMAKMUR)

 KLUANG

MOTO

Ilmu Sinar Hidup

SLOGAN

²SMK Kahang Timur Hebat"

Ke Arah Sekolah Felda Terbaik Negeri Johor"

PENDEKATAN

Sekolah Berkualiti

Sekolah Bermaklumat

Sekolah Penyayang

BUDAYA SEKOLAH

·         Budaya Salam

·         Budaya Terima kasih

·         Budaya berfikir

·         Budaya  Cemerlang

·         Budaya Kreatif dan inovatif

·         Budaya  Penyayang

·         Budaya  Kerja sepasukan

·         Budaya  Seronok bekerja

VISI

Sekolah Unggul Penjana Generasi Terbilang

MISI

Membangun Potensi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti

MATLAMAT

1.    Mempunyai barisan peminpin pengurusan pendidikan yang berintegriti

2.    Mempunyai sumber manusia yang berkualiti dari segi keilmuan, kemahiran dan sahsiah

3.    Melahirkan insan berkualiti yang dapat memenuhio keperluan global

4.    Mencapai prestasi cemerlang dalam pentafsiran dan penilaian

5.    Mempunyai kemudahan pendidikan yang berkualiti

6.    Mempunyai sistem pengurusan yang cekap dan berkesan

OBJEKTIF SEKOLAH

1.Bidang Kurikulum Tahun 2011

·         Memperolehi kelulusan 100% dalam SPM dengan GPS 5.1 dan kelulusan 70% dalam PMR dengan GPS 2.58

·         Mencapai kelulusan 100% SPM di dalam 8 matapelajaran Bahasa Melayu, Seni Visual, Rekacipta, MPV, Sains Pertanian, Fizik, Kimia dan Biologi.

·         Mencapai kelulusan 100% PMR dalam 3 mata pelajaran Bahasa Melayu, Kemahiran Hidup dan Geografi.

·         3 orang pelajar mendapat A di dalam semua mata pelajaran SPM dan 10 orang pelajar dalam PMR.

2.Bidang Kokurikulum Tahun 2011

·         Menjuarai  10 pertandingan di peringkat Daerah Kluang iaitu softbol L18, softbol P18, Bola Baling L18, Bola Baling P18, Bola Jaring P15,Kawad kaki kadet Koreksional lelaki dan Perempuan,Kawad Basah kadet Bomba serta Balapan dan Padang.

·         Sekurang-kurangnya mencapai tempat ke tiga di dalam 2 acara di pertandingan peringkat Negeri Johor iaitu softbol L18 dan Bola Baling L18.

3.Sahsiah dan disiplin pelajar

·         Peratus kes salahlaku pelajar tidak melebihi 1%.

·          Peratus kedatangan pelajar tidak kurang daripada 95%.

·         Tiada kes jenayah di kalangan pelajar.

4.Pengurusan

·         Meningkatkan kualiti pengurusan melalui Program Perkembangan Staf sebanyak  7 hari  setahun.

·         Program bersama komuniti sebanyak 3 kali setahun.

·         Penggunaan ICT dalam semua aspek secara maksimum.

·         Pengurusan kewangan tanpa berteguran.

5.Iklim Sekolah

·   Persekitaran sekolah yang ceria dan kondusif.

·   PPS digunakan secara maksimum.

·   Bilik Khas yang berinformasi dan ceria.

·   Persekitaran sekolah yang selamat.

·   Keceriaan bilik darjah.

6.Budaya Sekolah

·   Solat Hajat,Tazkirah dan Bacaan Yasin berselang pada setiap hari Jumaat

·   Bacaan doa sebelum dan selepas P&P.

·   Budaya membaca awal pagi

·   Azan waktu Zohor

7.Memenangi Anugerah Kualiti

·         Anugerah Kualiti (3 kategori) di peringkat daerah atau  negeri.

1.       Pengurusan Kepimpinan

2.       Pengurusan Kewangan

3.       Peperiksaan PMR & SPM

PIAGAM PELANGGAN

Bahawa kami pendidik dan kakitangan SMK LKTP Kahang Timur dengan penuh tekad dan keazaman, berikrar dan berjanji akan memberikan khidmat yang terbaik dalam bidang tugas kami bagi menepati matlamat dan tujuan pelanggan kami dengan:

1.       Memastikan proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan berkesan mulai hari pertama

persekolahan.

2.       Sentiasa berusaha melaksanakan tugas mendidik dan memenuhi keperluan pelajar dengan penitisan ilmu, kasih sayang, keseronokan, kebebasan dan survival.

3.       Sentiasa berusaha ke arah kecemerlangan dalam bidang kurikulum, kokurikulum, disiplin, sahsiah, keselamatan dan keceriaan.

4.  Memperkembangkan potensi dalam semua bidang.

5.  Mewujudkan iklim sekolah yang kondusif

6.  Sentiasa bersedia dan menerima pendapat, cadangan dan teguran membina daripada semua pihak untuk menambahbaik prestasi perkhidmatan dan kecemerlangan dalam semua bidang.

7.   Sentiasa bersedia membimbing pelajar untuk hidup bersatupadu dan mempraktiskan budaya ilmu,celik

           sains dan teknologi serta  kreatif dan inovatif.

8.    Memastikan layanan kaunter yang mesra dan cekap dengan waktu menunggu tidak melebihi tempoh masa 10 minit.

9.       Sentiasa bekerjasama dan memberikan layanan yang baik dan mesra kepada penjaga dan komuniti setempa serta sentiasa peka dan responsif kepada kehendak dan keperluan mereka.

10.                Hubungi sekolah melalui :

No . Telefon          -  07-7866661

No.  Fax                 -  07-7867349

Alamat laman web- http//www.smkkt.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: HA..HA...INGAT BUDAK BUDAK UMNO <b>KA</b> <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2011 07:53 PM PDT

Ada peserta diupah RM50 seorang untuk memakai baju kuning dan menyertai perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu, dakwa Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim.

rais yatim pc 020709 01Beliau berkata selain itu, mereka juga diberi makan dan perkara tersebut didedahkan dalam satu laporan yang dikeluarkan kementerian berkenaan.

"Ini jelas membuktikan upah politik itu berlaku dalam tindakan dan tindak-tanduk pemakai baju kuning atau pemimpin-pemimpin mereka," katanya pada majlis berbuka puasa di Felda Lui Timur semalam.

Rais berkata bukan semua peserta perhimpunan itu mempunyai matlamat yang jelas, kecuali sebahagian dengan matlamat politik sendiri.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di pengerang - Google Blog Search

01 di pengerang - Google Blog Search


Mael <b>Pengerang</b>: Isu Video Seks Anwar: <b>Di</b> bongkar semula... Klik <b>...</b>

Posted: 04 Aug 2011 09:57 AM PDTApa pun yang kamu katakan itu Ajijah, ramai lagi yang tak percaya.... Jangan ingat rakyat akan diam dan lupa tentang hal video seks yang didedahkan oleh Datuk T di mana pelakonnya mirip sekali seperti wajah suami mu itu...


Semalam, isu Video Seks yang dikaitkan dengan Anwar dibangkitkan semula apabila Majlis Gabungan NGO Pembela Negara (MAGARAN) mendesak agar ditubuhkan satu Suruhanjaya Di Raja bagi menyiasat perkara ini dengan lebih serius.
Pihak wakil MAGARAN telah menghantar memorandum desakan berkenaan kepada Yang Di Pertuan Agong di Istana Negara yang antaranya tertera desakan penyiasatan bagi mengenalpasti identiti lelaki dalam Video rakaman terbabit.
MAGARAN juga mendakwa,isu ini amat penting agar rakyat tidak terkeliru dalam memilih Pemimpin yang bakal menerajui Negara di masa akan datang. MAGARAN juga mendakwa, 
Sebelum ini, Video ini yang telahpun tersebar kepada orang ramai melalui Laman Youtube didedahkan oleh Datuk Trio T. Malah salah seorang daripada mereka iaitu Datuk Eskay telah menjelaskan identiti lelaki di dalam Video berkenaan adalah Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim.
Namun, Anwar telah menafikan sekeras-kerasnya dan mendakwa ianya satu konspirasi jahat bagi menjatuhkan maruah beliau dan Pakatan Rakyat.

Sumber: KLposFull Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di labis - Google Blog Search

01 di labis - Google Blog Search


Anak lancar Kempen &#39;Mansuhkan Hutang Peneroka&#39; - KeadilanDaily <b>...</b>

Posted: 17 Aug 2011 12:49 AM PDT

(Oleh: Ahmad Fadli)

KUALA LUMPUR: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) akan melancarkan Kempen Mansuhkan Hutang Peneroka sebagai usaha untuk menyemak ketepatan penyata hutang yang diterima peneroka daripada Felda.

Pengerusi Anak, Mazlan Aliman berkata kempen itu akan dilancarkan di Labis, Johor pada 7 Oktober depan.

"Kempen itu dilancarkan di Labis kerana di situ letaknya antara tiga tanah rancangan Felda yang tertua di Malaysia," kata Mazlan ketika membuat pengumuman itu pada sidang media di Ibu Pejabat PAS di Jalan Raja Laut pagi ini.

Menurutnya, Anak akan melancarkan borang semakan untuk mengetahui jumlah sebenar hutang peneroka dan bukannya berdasarkan penyata dari Felda semata-mata.

"Kita juga akan berbincang dengan panel yang akan membuat semakan terperinci daripada jumlah wang sara hidup yang mereka terima dan gambaran sebenar berapa pendapatan yang mereka patut dapat.

"Panel itu akan membuat imbangan di antara hutang yang dikenakan ke atas peneroka dan pendapatan yang sepatutnya mereka dapat," kata Mazlan.

Menurutnya lagi, mereka akan mengumpulkan data-data yang diperolehi dalam jangka masa dua bulan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk diambil tindakan.

Pihaknya memberi tempoh hingga bulan Disember dan seandainya tiada tindakan diambil, Anak akan membawa perkara itu ke mahkamah.

Felda sebelum ini berdepan dengan  saman dari ratusan peneroka Felda di Kelantan, Pahang, Johor dan Negeri Sembilan.

"Kita akan desak satu 'Periytiharan Hutang Tak Munasabah' ke atas apa yang kita namakan sebagai kos tanam semula yang membelenggu peneroka.

"Hutang ini bukan seribu dua tapi berpuluh-puluh ribu ditanggung peneroka Felda," kata Mazlan.

Masalah hutang kos tanaman semula ini adalah sebahagian daripada pertikaian di antara peneroka dan juga Felda yang telah berlarutan sejak sekian lama.

Masalah lain yang turut dialami peneroka adalah masalah kadar perahan gred (KPG) diisytiharkan Felda yang jauh lebih rendah daripada kadar sebenar, penyingkiran peneroka daripada tanah rancangan, dan juga pemilihan kontraktor tanaman oleh Felda yang tidak dipersetujui peneroka.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=19055

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di plentong - Google Blog Search

01 di plentong - Google Blog Search


MELAYU KG <b>PLENTONG</b> TERUS DIKELENTONG UMNO ? « 1Malaysia

Posted: 24 May 2011 12:00 AM PDT

MELAYU KG PLENTONG TERUS DIKELENTONG UMNO ?
Thursday, April 21, 2011

http://pascawanganbukitsentosa2.blogspot.com/2011/04/melayu-kg-plentong-terus-dikelentong.html


UmNo Membela Penduduk Setinggan Pasir Gudang, Johor Baharu.
Nama jer Johor kuat UMNO ! Tapi rakyat Melayu tertindas

Sebagai rakyat Malaysia dan berbangsa Melayu merasa terhina duduk dibumi yang dipimpin oleh bangsa Melayu serta mempunyai kuasa penuh untuk menentukan halatuju bangsanya sendiri khususnya di dalam memiliki tanah sekangkang kera untuk dijadikan tempat kediaman. Sedangkan bangsa lain daripada Melayu bukan sahaja sekangkang kera malah beribu ekar tanah dengan begitu mudah mereka dapat memilikinya.

Inilah yang terjadi kepada penduduk di sekitar Parlimen Pasir Gudang dimana lebih kurang 10 ribu orang telah dinafikan hak mereka sebagai rakyat yang setia kepada kerajaan selama ini telah dinafikan hak mereka untuk memeliki tanah hanya sekangkang kera. Kenapa saya berkata begitui kerana ada bukti dimana penduduk tersebut telah meneroka tanah hak kerajaan lebih 30 tahun yang lalu. Persoalannya jika pemimpin Umno yang dikatakan bijak dan tidak korup serta selalu mewar warkan bahawa merekalah yang memperjuangankan nasib bangsa tidak bersungguh-sunggu 30 tahun dahulu untuk memastikan masyarakat melayu di berikan hak milik tanah tersebut. Oleh kelalaian pemimpin Umno inilah menyebabkan tanah yang diterokai oleh masyarakat Melayu akhirnya dimilikki oleh syarikat yang tidak tahu hunjung pangkalnya layak menerima tanah tersebut. Adakah ini dikatakan Umno membela Melayu?

Jika kita renungkan 30 tahun yang lalu pemimpin Umno begitu galak menyeru supaya masyarakat Melayu meneroka tanah tersebut dengan menubuhkan seberapa banyak Cawangan Umno dengan allasan parti itulah akan menyelesaikan masalah masyarakat Melayu dimasa akan datang. Tetapi malang seribu kali malang penduduk Melayu dengan hinaya telah dinafikan hak mereka sebaliknya pula kroni diutamakan bagi mmenuhi nafsu sarakah pemimpin. Tidak cukup dengan itu beberapa janji telah ditaborkan kepada masyarakat Melayu apabila tibanya PRU dan dengan mudahnya masyarakat Melayu mempercayai janji yang ditaborkan. Maka sekali lagi masyarakat Melayu memartabatkan pemimpin Umno untuk terus membela nasib mereka. Malang sekali janji yang manis itu tidak dikkotakan sebaliknya hanya retorik semata-mata.

Pada 12/4/2011 di rumah 10, Kampung Plentong sekali lagi pemimpin Umno memberi harapan kepada penduduk setinggan serta berjanji akan memastikan cuba menyelesaikan isu tuntutan penduduk setinggan masyarakat Melayu bagi memberi hak milik. Tetapi kali ini penduduk dengan sinis dan mencebek muka mendengar janji tersebut kerana sudah lama benar menunggu janji pemimpin Umno. Ini kerana pendudk sudah tahu harapan mereka untuk mendapatkan hak milik tanah tidak akan menjadi kenyataan. Walaupun pemimpin Umno masih lagi melaungkan kata-kata hikmah bahawa hanya Umnolah sahaja yang mampu membela nasib Melayu tetapi laungan tersebut hanyalah untuk menjaga kepentingan peribadi Mereka.

Kesimpulan daripada kalimah hanya Umno sahaja yang mampu membela nasib Melayu adalah retorik. Sedangkan parti keramat itu yang sudah memegang tampok selama 53 tahun sepatutnya sudah lama dapat menyelesaikan isu tanah setinggan ini. Tetapi oleh kerana mempunyai kepentingan peribadi nasib rakyat terpaksa dikorbankan.
Dicatat oleh PAS Cawangan Bukit Sentosa 2

Advertisement

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di kulai - Google Blog Search

01 di kulai - Google Blog Search


Anak lancar Kempen &#39;Mansuhkan Hutang Peneroka&#39; - KeadilanDaily.com <b>...</b>

Posted: 17 Aug 2011 12:49 AM PDT

(Oleh: Ahmad Fadli)

KUALA LUMPUR: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) akan melancarkan Kempen Mansuhkan Hutang Peneroka sebagai usaha untuk menyemak ketepatan penyata hutang yang diterima peneroka daripada Felda.

Pengerusi Anak, Mazlan Aliman berkata kempen itu akan dilancarkan di Labis, Johor pada 7 Oktober depan.

"Kempen itu dilancarkan di Labis kerana di situ letaknya antara tiga tanah rancangan Felda yang tertua di Malaysia," kata Mazlan ketika membuat pengumuman itu pada sidang media di Ibu Pejabat PAS di Jalan Raja Laut pagi ini.

Menurutnya, Anak akan melancarkan borang semakan untuk mengetahui jumlah sebenar hutang peneroka dan bukannya berdasarkan penyata dari Felda semata-mata.

"Kita juga akan berbincang dengan panel yang akan membuat semakan terperinci daripada jumlah wang sara hidup yang mereka terima dan gambaran sebenar berapa pendapatan yang mereka patut dapat.

"Panel itu akan membuat imbangan di antara hutang yang dikenakan ke atas peneroka dan pendapatan yang sepatutnya mereka dapat," kata Mazlan.

Menurutnya lagi, mereka akan mengumpulkan data-data yang diperolehi dalam jangka masa dua bulan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk diambil tindakan.

Pihaknya memberi tempoh hingga bulan Disember dan seandainya tiada tindakan diambil, Anak akan membawa perkara itu ke mahkamah.

Felda sebelum ini berdepan dengan  saman dari ratusan peneroka Felda di Kelantan, Pahang, Johor dan Negeri Sembilan.

"Kita akan desak satu 'Periytiharan Hutang Tak Munasabah' ke atas apa yang kita namakan sebagai kos tanam semula yang membelenggu peneroka.

"Hutang ini bukan seribu dua tapi berpuluh-puluh ribu ditanggung peneroka Felda," kata Mazlan.

Masalah hutang kos tanaman semula ini adalah sebahagian daripada pertikaian di antara peneroka dan juga Felda yang telah berlarutan sejak sekian lama.

Masalah lain yang turut dialami peneroka adalah masalah kadar perahan gred (KPG) diisytiharkan Felda yang jauh lebih rendah daripada kadar sebenar, penyingkiran peneroka daripada tanah rancangan, dan juga pemilihan kontraktor tanaman oleh Felda yang tidak dipersetujui peneroka.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=19055

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di parit jawa - Google Blog Search

01 di parit jawa - Google Blog Search


Suatu Hakikat Perjalanan: Santai : <b>Parit Jawa</b> : Makan Asam Pedas

Posted: 03 Jul 2011 01:02 AM PDT


Alhamdulillah, hari ini kami dapat bersama lagi untuk bertemu. Sahabat sejak sekolah rendah lagi sampai ke sekolah menengah, terpisah sementara kerana berbeza haluan pengajian. Walaupun terpisah, kami selalu saja bertemu jika ada masa lapang. Alhamdulillah.

Sehingga hari ini, masing-masing cuba 'kacau' antara satu melalui Facebook  atau SMS atau membuat panggilan telefon. Bertanya khabar. Aku sebenarnya takut untuk berlebih-lebihan dalam bergurau dengan sahabat ini walaupun telah lama kenal. Manusia mudah berubah. Malah, aku juga pernah ditegur kerana mengganggu seseorang yang aku cuba bertanya khabar dan bergurau. Aku tidak kisah dengan teguran itu. Mereka berhak. Walaupun ada yang mengatakan mereka stress atau apa pun, tetapi alasan itu bukan rasional untuk menghukum orang lain  kerana masalah sendiri. Yup, aku terima teguran dengan baik. Bercampur dengan masyarakat, maka aku kena sedia bertolak ansur. Aku ni kan faham bahasa. huhuhu..

Seawal jam 10am, kereta kawan aku sudah sampai di depan rumah. Adesh!! Awal betul. Perjalanan dalam cuaca yang kurang baik, sejuk dengan hujannya, tetapi ia cukup bermakna. Kawan yang bercuti hujung minggu balik kampung, maka kenalah melayan aku yang masih penganggur ini.

Apa yang special tentang mereka ini,aku rasa semuanya menerima kelemahan dan kelebihan. Malah, kalau mereka ada masalah apa pun, mereka semua lebih matang menyelesaikan masalah. Tertekan? Mereka pasti ada. Cuma ,bagaimana mereka menghadapinya juga amat berbeza. Hampir  7 tahun aku merantau sana sini dan membandingkan sahabat yang ada dengan sahabat yang bersama sejak sekolah rendah sampai sekarang. Perbezaan yang amat ketara. Namun, bukanlah perbezaan itu mengatakan sahabat lain jahat. Tidak! Ini merupakan perbezaan untuk disesuaikan oleh diri. Bukannya mencari alasan bersengketa.  Mungkin sahabat yang sama-sama membesar lebih memahami diri. Sebab itulah kami mudah menerima. Pernah juga aku buat kerja giler, membuat hal, tapi mereka dengan selamba mengatakan ' rilax lah, dont worry, i know you.hahaha" Sambil tergelak menganggap apa yang aku buat mereka sakit hati itu sebagai perkara biasa. huhuhu... Walau apa pun harapan. Suatu masa kita akan berpisah juga. InshaAllah, aku tidak akan melupakan jasa baik semuanya.  Arigatogozaimas.


Dalam pukul 10 45am, sampai di Parit Jawa. Walaupun ada road-block, pak cik Polis tanya, 'nak pergi  mana?" sambil matanya melihat satu kereta. Huhuhu.. Soalannya mesra tetapi itu bukan soalan yang dia mahu cari. Baju kami semua tiada yang bewarna emas. Walaupun aku memang mahu pakai baju jersi bola yang berwarna harimau. Aduih!! Aku tahu, ia kurang selamat jika dipakai buat masa ini. Maka, pakailah aku baju hijau.

Ikan merah, ikan kerapu, ikan cencaru serta sayur kangkung dan belacan. Fuh.. Bagi aku ok lah. Nak lagi best kena makan panas-panas dan kena pekatkan lagi kuah tu.

Misi Parit jawa Asam Pedas tercapai. : Mission Accomplished.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di muar - Google Blog Search

01 di muar - Google Blog Search


Marhaban <b>di</b> Astro – <b>Muar</b> - Cubicfoto

Posted: 16 Aug 2011 03:32 PM PDT

Client\'s Testimonial
Cubic Foto impressed me with their work. Not only they have good work etiquette, but they are very efficient in their work too (not to mention the reasonable price range as well). I am happy with the photos of my son's aqiqah. Keep up the good work!

Meen

Hye Danial, hope u n ur team r doing great n had a blast n blessed Hari Raya Aidilfitri. Send my regards to Alan & Fairul. I hired these three gentlemen for my reception back on 30th May at KGPA. And wut a sporting n great job they have done. Sangat2 berpuas ati wif their cooperation and workmanship. It's true when people said... when the event ends and months (yrs to come) have passed. Nothing could bring the memories of d great day better than a collection of great photos n moments captured... tq guys for making d moments last. :D all d best for future projects! hehe. insyaAllah any other coming event... i'll call u up! hehe. rumah dekat je kan :P

Anis Ismail

Thanks Dan for a wonderful experience. Memang seronok buat photoshoot dgn Dan. Rileks je. Nothing to worried about sebab kitorang tahu Dan akan beri yang terbaik dan kami akan dapat yang terbaik. Hasil yang Superb Awesome Best Gile.. Speechless.. We know one day u'll be 'some one' in photography world. Thanks again..and wish you BEST OF LUCK!!

Dzul & Nik
Quiny Bridal

"Thank you so much for being a part of our special day. Your work is fantastic! We both want to thank both of you for capturing all of the beautiful moments we want. Seriously , we love all the pictures and your creative eye, make so many great memories of our 'special moments' Keep up the god jobs, guys.... Sincerely thank you from the bottom of our hearts. Azlan & Julia

Azlan & Julia

We would like to thank you so much for the GREAT work done by CubicFoto who has taken pictures of our wedding in June last. They've done a really superb job.We luv it so much!! We are very satisfied and happy with their products. My brother introduced the team to me until I see their website and do not hesitate to call them to be part of our special big day and they took many great candid shots during the reception and look juz nice captured. Marriage is only once in life and only the pictures can be memories for us to keep. We sure will introduce the team to others and we hope Cubic Foto will continue to be known for their creative and committed to their work,insyaALLAH. All the best to you guys for any future project and events...!! -Mukhriz & Nurul-

Nurul & Mukhriz

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ads