Isnin, 30 April 2012

01 di kota tinggi - Google Blog Search

01 di kota tinggi - Google Blog Search


Sihatimerahjambu: Percutian 2hari 1malam <b>di Kota Tinggi</b> Waterfalls <b>...</b>

Posted: 23 Mar 2012 01:17 AM PDT

Tadi ex-coursemate Fiza ade share something yang menarik di wall fb dia.Untuk mereka yang suka bercuti cuti malaysia tu memang sesuai lah sangat kan amek tahu pasal percutian yang menarik dan berbaloi ni.Baca ni dulu.

Untuk lebih info dan beli coupun[disini]

Notapink : Memang berbaloi baloi...

01 di bekok - Google Blog Search

01 di bekok - Google Blog Search


SMK SEMENCHU KOTA TINGGI: Perkhemahan Pengakap <b>Di Bekok</b> <b>...</b>

Posted: 26 Apr 2012 07:59 PM PDT

27-29/4/2012 (Jumaat-Ahad)

yilian... everyday...: Hutan Lipur Sungai Bantang, <b>Bekok</b>

Posted: 30 Apr 2012 07:13 AM PDT

Okay, finished with Labis. Otw back to Kluang, we pulled over for a stop-by at Hutan Lipur Sungai Bantang, Taman Negara Endau-Rompin aka Bekok Waterfall. My mum remembered visiting there with her friends when she was at her teenage years.
Driving there was a bit challenging, the road is quite bumpy, so I have to drive extra carefully to prevent tyre puncture.
Yes! Found the entrance!
Hutan Lipur Sungai Bantang, Bekok.


Brought the camera into the river. Luckily didn't drop into the water. XP


Okay, now the thing to tell is that we planned to go to the waterfall but in the end, we couldn't find it, so we asked some locals there, turned out that the waterfall is at another area, too far and deep that we can't go using our car, must use a four-wheel. Okay loh, no waterfall, sungai pun boleh.

On the way, saw this farm, we were curious what are the plants, so we stop-by and observe.
Oh~~~~ chili plants.

01 di parit yani - Google Blog Search

01 di parit yani - Google Blog Search


Benteng Vredeburg Jogja | Hotel Limaran Jogja / Yogyakarta

Posted: 30 Apr 2012 08:22 AM PDT

April 30, 2012 :: Posted by - admin :: Category - Lain-Lain

Bangunan yang terletak di Jl. Ahmad Yani No. 6 Yogyakarta ini resmi menjadi museum pada tahun 1992 dengan nama Museum Benteng Yogyakarta. Museum khusus sejarah perjuangan bangsa ini banyak memiliki koleksi baik berupa bangunan kuno (parit, tembok keliling, jembatan, pintu gerbang, bangsal), koleksi rumah tangga, senjata, naskah, pakaian, peralatan dapur, foto, lukisan, diorama (sejumlah 55 buah dalam 4 ruang) dan lain-lain.

Museum yang dahulu merupakan markas pertahanan Belanda ini dibangun pada tahun 1760 oleh Sri Sultan Hamengkubuwono I atas permintaan Belanda. Tahun 1788 dipugar dan diberi nama Rustenberg yang berarti benteng peristirahatan. Pada tahun 1867, benteng direnovasi kembali akibat gempa bumi dan namanya diubah menjadi Vredeburg yang berarti benteng perdamaian.

Mengunjungi tempat ini cukup berjalan kaki dari Hotel Syariah Limaran 1. Dengan berjalan kaki 5 menit saja Anda telah sampai di tempat ini.

Leave a Reply

01 di johor bahru - Google Blog Search

01 di johor bahru - Google Blog Search


Misteri Kemayan City <b>Di Johor Bahru</b> (Seram!) | Informasi Melayu <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2012 05:23 AM PDT

Sebuah bangunan mall yang dikenali sebagai Kemayan City sudah lama terbengkalai. Ekoran itu mula timbul pelbagai cerita yang agak menyeramkan terutamanya penduduk dari negara Singapura kononnya menganggap mall itu wujud.

Melayukini.net – Misteri Kemayan City Di Johor Bahru | Kisah kali ini adalah di kawasan Johor Bharu. Orang Johor Bharu terutama yang di sebelah Tampoi, Skudai, Kulai dan sebagainya tentunya mengenali Kemayan City. Kemayan City adalah sebuah kompleks yang terbengkalai mangsa kegawatan ekonomi tahun 1998. Ia  dikenali ramai kerana gahnya semasa pelancarannya dahulu juga jalan Overheadnya yang menjadi tempat U-turn ke Skudai atau Tampoi. Tak taulah status jalan tersebut samada diiktiraf atau tidak tetapi memang jem di situ terutama semasa waktu petang.

Tetapi kini Kemayan City menjadi tempat yang misteri dan dipercayai menjadi port Mat gian. Namun ada juga yang mengatakan Kemayan City berhantu terutama oleh warga Singapura seperti yang diceritakan oleh Ustaz JAIJ, Ustaz Hanafiah Abdul Razak.

JOHOR BAHRU: Mall berpuaka! Itulah gelaran diberi kepada kompleks beli-belah terbengkalai Kemayan City di Tampoi apabila beberapa keluarga rakyat Singapura terjebak membeli-belah di situ sebelum pulang ke negara asal mereka dengan membawa daun kering atau barangan dibeli lenyap begitu saja.

Cerita pelik dan menyeramkan berkaitan aktiviti paranormal di kompleks Kemayan City bukan lagi asing di kalangan masyarakat bandar raya ini, malah misteri alam ghaib di pusat beli-belah terbengkalai lebih 10 tahun lalu itu menjadi buah mulut penduduk Singapura.

Bagaikan badi kepada warga Singapura, cerita menggerunkan di Kemayan City dikatakan popular kalangan warga republik berkenaan yang mendakwa mengalami peristiwa dianggap susah diterima akal seperti berbelanja dan makan di pusat beli-belah yang sebenarnya tidak pernah beroperasi selepas projek itu terhenti pada 1998.

Kejadian menyeramkan di pusat beli-belah berkenaan pernah dialami sekeluarga rakyat Singapura dari kawasan perumahan di Woodland pada Jun tahun lalu.

Semuanya bermula apabila keluarga terbabit dikatakan mengunjungi pusat beli-belah terbengkalai terletak di tepi Jalan Johor Bahru-Air Hitam pada satu malam, ketika mereka dalam perjalanan pulang menghadiri majlis kenduri kahwin saudara di Melaka.

Sebaik tiba di Kilometer 13 Jalan Johor Bahru-Air Hitam menghala pusat bandar raya kira-kira jam 9 malam, keluarga terbabit tertarik ke arah bangunan di sebelah kiri jalan berkenaan yang bergemerlapan dengan lampu aneka warna dan meriah dengan kunjungan orang ramai.

Tarikan itu menyebabkan keluarga terbabit membuat keputusan singgah dan mendapati kemeriahan itu adalah majlis pembukaan pusat beli-belah yang diadakan secara besar-besaran.

Menyangkakan Kemayan City dipulih dan memulakan operasinya, keluarga berkenaan tidak melepaskan peluang singgah memandangkan malam masih awal.

Selepas berada lebih setengah jam di situ, keluarga berkenaan beredar kerana mempunyai satu lagi destinasi yang perlu singgah sebelum balik ke Singapura.

Mereka menuju rumah saudara di Kampung Pasir yang terletak tidak jauh dari pusat beli-belah berkenaan.

Ketika berada di rumah saudara, seorang ahli keluarga terbabit bercerita mengenai kehebatan majlis pembukaan Kemayan City ketika singgah di situ.

Sungguh mengejutkan apabila keluarga malang itu mendapat berita daripada saudara mereka bahawa bangunan yang didakwa beroperasi sebenarnya masih terbengkalai sehingga kini, bahkan semakin usang.

Pengalaman yang ditempuhi keluarga terbabit diceritakan sendiri mangsa kepada pegawai di Unit Falaq Syarie Jabatan Mufti Johor, Hanafiah Abdul Razak.

Menurut Hanafiah, beliau dihampiri mangsa ketika menyampaikan kuliah agama bulanan di kawasan perumahan berkenaan, beberapa hari selepas kejadian menyeramkan itu.

"Lelaki itu sering mengikuti kuliah agama saya dan pada satu hari dia bertanyakan kepada saya apakah yang berlaku di Kemayan City kerana ada ahli keluarganya mendakwa berbelanja di pusat beli-belah itu.

"Namun, semua barangan dibeli itu termasuk pakaian, didapati hilang sebaik mereka tiba di rumah dan keadaan itu menimbulkan gangguan emosi kepada keluarga berkenaan selepas melalui detik dianggap pelik dan menyeramkan itu," katanya. Menurut Hanafiah, beliau turut pernah diajukan soalan yang meminta penjelasan berhubung alam ghaib oleh orang ramai yang mengikuti kuliah agamanya di negara republik itu, terutama berkaitan kejadian aneh di Kemayan City.

"Dari segi pandangan Islam, kejadian dialami segelintir pihak di bangunan terbengkalai itu angkara syaitan yang sentiasa mencari jalan untuk memperdaya dan menyesatkan umat Nabi Adam.

"Imam An-Nawawi dalam kitab Al-Adzkar menerangkan beberapa jenis syaitan termasuk bernama Zalanbur berkeliaran di bandar untuk melalai dan melekakan manusia termasuk mendalangi kejadian individu yang pernah tersesat ke bangunan terbengkalai Kemayan City itu" katanya. Katanya, dalam hadis yang diriwayatkan Imam Ahmad ada menerangkan bahawa rumah atau bangunan yang dibiarkan kosong dan kotor untuk satu tempoh lama akan menjadi kediaman syaitan kerana lumrah makhluk yang dilaknat Allah itu menyukai benda kotor dan busuk.

"Namun, umat manusia amat bertuah kerana dikurniakan hadiah yang tidak ternilai oleh Allah iaitu al-Quran mengandungi ayat yang boleh dijadikan pendinding dari diganggu mahkluk halus seperti jin dan syaitan iaitu ayat Kursi" katanya.

Melayukini.net - Kesahihan mengenai bangunan ini penuh dengan misteri sukar dipastikan. Mungkin ada di antara anda pernah melihat bandungan mall ini, atau terutamanya yang tinggal di Johor Bharu. Tetapi tidak boleh disangkal lagi, tempat yang kosong atau lama ditinggalkan sudah semestinya akan dihuni oleh makhluk halus. Cuma persoalan timbul, sebenarnya Kemayan City ini pernah beroperasi sebelum ini atau tidak.

P.S. I – Hukum Mencukur Bulu Kening dan Bulu di Kaki. Penting!
P.S. II – Top 20 Orang Paling Kaya di Malaysia 2012
P.S. III – Menakjubkan!!! Saintis temui tasik ais batu gergasi di Planet Marikh. Jom tengok!

Sumber: Tengku Nizam | Koleksi Berita Informasi Melayukini.net

01 di segamat - Google Blog Search

01 di segamat - Google Blog Search


Canselor UTM hulur bantuan mangsa banjir <b>di Segamat</b> dan Muar

Posted: 05 Mar 2011 12:06 AM PST

Copyright (c) Universiti Teknologi Malaysia Web Team. All rights reserved.
Disclaimer : This website has been updated to the best of our knowledge to be accurate. However, Universiti Teknologi Malaysia shall
not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.
Best viewed : Mozilla Firefox 4.0 & Google Chrome at 1024 x 768 resolution
Agency Policy | Security Policy | Privacy Policy

01 di pengerang - Google Blog Search

01 di pengerang - Google Blog Search


IdrisTalu: 40000 peluang kerja <b>di Pengerang</b>, Johor

Posted: 29 Apr 2012 07:57 AM PDT


KLUANG 28 April - Lebih 40,000 kekosongan jawatan ditawarkan menerusi pembangunan hab industri minyak dan gas di Pengerang, Kota Tinggi.
Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Md. Jais Sarday berkata, kekosongan itu meliputi tenaga kerja semasa pembinaan loji bagi golongan pekerja mahir, separuh mahir dan bukan mahir.
"Pembangunan hab itu juga menawarkan 4,000 kekosongan jawatan secara tetap semasa peringkat operasi," katanya semasa merasmikan Karnival Kerjaya, Perniagaan dan Kemahiran (Kepak) 2012 peringkat daerah Kluang, di sini semalam.
Kepak yang diadakan selama tiga hari bermula semalam di Kluang Walk@Persiaran Dato' Haji Ismail Hassan bertujuan mendedah dan memadankan kumpulan sasar dengan peluang kerjaya setempat di negeri ini dan di Iskandar Malaysia.
Ia juga bertujuan menawarkan peluang penjanaan pendapatan menerusi perniagaan kecil dan sederhana serta peningkatan kemahiran dan latihan semula.
Program itu dianjurkan bersama Kerajaan Negeri Johor, Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN), Iskandar Malaysia, Majlis Amanah Rakyat (Mara), Skills Malaysia dan JobsMalaysia.
Rakan strategik yang turut menjayakan karnival itu ialah Johor Corporation (JCorp), Majlis Perbandaran Kluang, Majlis Daerah Simpang Renggam, Petronas, Puspatri, KPJ Health Care, KFC Holdings (Malaysia) Bhd., Kulim (Malaysia) Bhd. dan Pelabuhan Tanjung Langsat.
Md. Jais yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Mahkota berkata, kemajuan negeri ini telah mewujudkan pelbagai peluang pekerjaan dan antara buktinya adalah kira-kira 19,000 jawatan ditawarkan oleh majikan di Iskandar Malaysia termasuk pekerjaan berkemahiran tinggi meliputi semua peringkat dan sektor ekonomi.
Justeru itu, beliau berharap masyarakat setempat khususnya golongan belia, lepasan sekolah, institusi pengajian tinggi dan pusat latihan, pencari kerja, orang kurang upaya (OKU) dan ibu tunggal memanfaatkan sepenuhnya Kepak di daerah ini.
Mengenai bidang perniagaan, orang ramai boleh mengunjungi gerai Mara yang memberi fokus kepada program pembangunan usahawan secara menyeluruh serta menjadi pusat sehenti untuk usahawan bumiputera, jelasnya.
Beliau berkata, bagi yang berminat dengan bidang kemahiran boleh mengunjungi gerai Pusat Pembangunan Tenaga Industri Johor (Puspatri) selain melanjutkan pengajian di KFCH International College dan KPJ International & Health Sciences.

di negeri johor - Google Blog Search

di negeri johor - Google Blog Search


DIANTARA DESTINASI MENARIK <b>DI NEGERI JOHOR</b>

Posted: 10 Apr 2012 03:22 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Disini saya sertakan senarai destinasi-destinasi yang menarik di negeri Johor untuk rujukan pembaca. Air Papan (pantai), Mersing. Ayer Hitam – Bandar Persinggahan bagi mereka yang dalam perjalanan dari Johor Bahru ...

01 di kahang - Google Blog Search

01 di kahang - Google Blog Search


mednaha: Shauqi menikmati seafood di restoran <b>di Gelang Patah</b>

Posted: 22 Apr 2012 05:46 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Shauqi menikmati seafood di restoran di Gelang Patah. Shauqi banyak minum air dan makan sotong goreng tepung je.... selebihnya kami yanag kebas.... :). Posted by mednaha at Sunday, April 22, 2012. Labels: Keluarga ...

01 di pontian - Google Blog Search

01 di pontian - Google Blog Search


Betol-betol Hangat!: Edisi Pelik! Misteri Tengkorak Dalam Dusun <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 14 Apr 2012 05:58 PM PDT

"Pada mulanya saya sangka sekumpulan remaja itu bergurau, namun setelah melihat dengan mata kepala sendiri, barulah saya percaya cerita mereka bertemu tulang manusia di dusun buah itu benar," demikian beritahu Abd Halim Abd Ghani, 41, yang terkejut dengan penemuan tidak disangka-sangka itu.

Menceritakan detik-detik awal sebelum menjumpai tulang manusia itu, Abd Halim yang juga seorang penjual burger di Kampung Pasir, Pekan Nenas, berkata, segala-galanya bermula setelah mendengar cerita sekumpulan remaja yang datang berkunjung ke gerainya.


"Ada empat remaja belasan tahun datang ke gerai burger saya yang terletak betul-betul di hadapan sebuah dusun buah-buahan itu kira-kira jam 7 malam Khamis lalu. "Mereka memberitahu saya yang mereka terjumpa tulang manusia di dalam dusun berkenaan, namun saya tidak ambil peduli kerana menyangka mereka hanya bergurau. Lagipun dusun itu memang sering menjadi lokasi tumpuan remaja mengambil buah mempelam dan jering," katanya.

Bagaimanapun, Abd Halim berkata, hatinya berasa gusar sebaik sahaja tiba di rumah selepas habis berniaga.

"Saya tidak boleh tidur mengenangkan cerita sekumpulan remaja tersebut. Kata-kata mereka menyebabkan saya jadi tidak sedap hati," katanya.

Berikutan itu, keesokan harinya Abd Halim bertekad memberitahu salah seorang sahabatnya, Mohd Salleh Marim, 65, tentang perkara tersebut.

"Kira-kira jam 4 petang Jumaat, saya dan Mohd Salleh pergi ke dusun berkenaan untuk memastikan kebenaran cerita yang diberitahu remaja tersebut. "Alangkah terperanjatnya kami apabila ternyata mereka bercakap benar. Kami jumpa tulang-temulang manusia berserakan di bawah pohon mempelam di dalam dusun tersebut," katanya.

Menurut Abd Halim, pada mulanya dia mengesyaki tulang yang berserakan itu adalah tulang haiwan, namun mengakui ia tulang manusia setelah menemui tengkorak yang masih mempunyai gigi.

"Hampir keseluruhan tulang tersebut telah tertimbus ke dalam tanah. Tulang-tulang yang berserak dipercayai akibat dimakan biawak," katanya yang turut menemui sehelai baju-T berwarna kelabu di kawasan tersebut.

Dia kemudian mengambil keputusan membuat laporan polis di Balai Polis Pekan Nenas pada hari yang sama. Sementara itu, Mohd Salleh yang juga Ketua Umno Cawangan Kampung Pasir pula berkata, dia amat terperanjat dengan penemuan itu kerana tidak ada penduduk yang bercerita mengenai bau busuk di dalam dusun berkenaan sebelum ini. Menurutnya, kawasan dusun terbabit berhampiran dengan kawasan perumahan di Taman Sri Bahagia 2 dan juga beberapa rumah penduduk Kampung Pasir.

"Kemungkinan tulang terbabit milik warga asing kerana tidak ada orang kampung ini yang mengadu kehilangan ahli keluarga," katanya.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Zahliman Jamin berkata, pihaknya terus berkejar ke lokasi kejadian setelah menerima maklumat orang awam. Katanya, berdasarkan pakaian yang ditemui, dipercayai tulang terbabit milik seorang lelaki dan ia dibawa ke Hospital Pontian sebelum dihantar ke Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru untuk tindakan selanjutnya.

"Pihak polis masih menjalankan siasatan dan berdasarkan tulang yang dijumpai, kemungkinan ia telah lama berada dalam dusun terbabit," katanya.

01 di lok heng - Google Blog Search

01 di lok heng - Google Blog Search


mednaha: Shauqi menikmati seafood di restoran <b>di Gelang Patah</b>

Posted: 22 Apr 2012 05:46 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Shauqi menikmati seafood di restoran di Gelang Patah. Shauqi banyak minum air dan makan sotong goreng tepung je.... selebihnya kami yanag kebas.... :). Posted by mednaha at Sunday, April 22, 2012. Labels: Keluarga ...

01 di muar - Google Blog Search

01 di muar - Google Blog Search


Pilihan Anda: Api aneh bakar pakaian, sekeluarga cemas <b>di Muar</b>

Posted: 25 Apr 2012 10:07 PM PDT

|

Pelik tetapi benar, itu kenyataannya apabila seorang warga emas berhadapan detik mencemaskan diganggu serangan api misteri di kediamannya selama dua hari sejak Sabtu lalu.

Jumiran Wahid, 66, dari Kampung Parit Bengelin, Jalan Parit Yusuf dekat sini berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 12.30 tengah hari apabila api misteri tersebut muncul tiba-tiba dan membakar pakaian dalam sebuah almari.

Menurutnya, kejadian itu disedarinya yang kebetulan mahu mengambil pakaian dalam almari tersebut selepas pulang dari majlis perkahwinan di kampung berhampiran.

"Saya sangat terkejut lihat api itu, lalu segera ambil air untuk padamkannya bagi mengelakkannya daripada merebak. Kira-kira 10 minit kemudian, api tersebut berpindah dan membakar tuala mandi yang disidai di ampaian berhadapan bilik mandi," katanya ketika ditemui Sinar Harian, di sini.

Katanya, tidak lama kemudian salah seorang anaknya yang mahu menuju ke bahagian atas rumah terbau hangit seperti benda terbakar sebelum mendapati tiga langsir di sebuah bilik terbakar.

"Selesai padam, api itu berpindah pula ke dua lagi bilik lain di bahagian rumah bawah dan dapati cadar dan langsir terbakar, manakala almari berasap.

"Kami terpaksa ambil semua pakaian yang disimpan di dalam almari dan dicampak ke luar rumah melalui tingkap untuk mengelakkan daripada terus hangus terbakar selain bimbang api menjadi semakin marak," katanya.

Jumiran berkata, sangkaannya kejadian pelik yang dialaminya selama hampir satu jam itu sudah berakhir, tetapi ia berulang kira-kira jam 4.20 petang dan membakar tilam serta cadar termasuk kalendar pada dinding rumah.

Katanya lagi, jiran-jiran yang mengetahui kejadian tersebut turut membantu memadamkan api yang mulai marak itu.

"Pada sebelah malamnya, penduduk kampung berhimpun di rumahnya untuk mengadakan bacaan Yasin dan solat Hajat. Namun, lebih mengejutkan ketika bacaan Yasin berlangsung, tiba-tiba alas meja di dapur terbakar," katanya.

Katanya, pada hari Ahad kejadian itu berulang lagi sebanyak empat kali dan lebih pelik apabila empat almari pakaian tumbang dengan sendirinya.

"Saya cuba bangunkan semula almari yang tumbang itu tetapi tidak lama kemudian, ia tumbang lagi sehingga berlarutan pada hari Selasa.

"Saya rasa tidak sedap hati dan ambil keputusan untuk membiarkan sahaja almari yang tumbang itu," katanya.

Menurut Jumiran, sepanjang lebih 40 tahun mendiami rumah itu, ini merupakan pertama kali berlakunya kejadian yang dianggap pelik serta penuh misteri.

Bagaimanapun, dia masih mencari jawapan di sebalik kejadian yang berlaku itu dan berdoa supaya tiada sebarang perkara yang lebih buruk terjadi selepas ini.

Sinar
Share/Bookmark

Posted by Desperado on 1:07 PM. Filed under , .
© 2008 - 2012 Desperado, Hakcipta Terpelihara.

Semua tulisan, pendapat, komen dan foto yang ada di blog ini MILIK ASAL PENULISNYA yang dikutip dari pelbagai sumber di dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. PENULIS tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada blog ini.

Ahad, 29 April 2012

01 di gelang patah - Google Blog Search

01 di gelang patah - Google Blog Search


mednaha: Shauqi menikmati seafood di restoran <b>di Gelang Patah</b>

Posted: 22 Apr 2012 05:46 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Shauqi menikmati seafood di restoran di Gelang Patah. Shauqi banyak minum air dan makan sotong goreng tepung je.... selebihnya kami yanag kebas.... :). Posted by mednaha at Sunday, April 22, 2012. Labels: Keluarga ...

01 di tebrau - Google Blog Search

01 di tebrau - Google Blog Search


nadie pelangi petang: jalan2 <b>di tangkak</b>...

Posted: 21 Apr 2012 11:31 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]aksi2 ibu di rumah Moi memeriahkan suasana.. Fidasari malu2 pulak....when your turn?? i tunggu ni.... master perempuan ... video ketika di hotel seri malaysia. Anang - Separuh Jiwaku Pergi with Lirik · beza saka dan sihir ...

01 di tangkak - Google Blog Search

01 di tangkak - Google Blog Search


nadie pelangi petang: jalan2 <b>di tangkak</b>...

Posted: 21 Apr 2012 11:31 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]aksi2 ibu di rumah Moi memeriahkan suasana.. Fidasari malu2 pulak....when your turn?? i tunggu ni.... master perempuan ... video ketika di hotel seri malaysia. Anang - Separuh Jiwaku Pergi with Lirik · beza saka dan sihir ...

01 di parit yani - Google Blog Search

01 di parit yani - Google Blog Search


Ribuan Batu Candi untuk Pagar Rumah « Jurnal Toddopuli

Posted: 28 Apr 2012 10:25 PM PDT

Komentar awind <j.gedearka@upcmail.nl>: Sejak ORBA pemerintah tidak menghargai sejarah bangsanya sendiri. Hal itu bisa kita simak dengan dihancurkannya bangunan atau peninggalan sejarah baik peninggalan zaman kolonial maupun sejarah sebelum masehi. Apakah hal itu sengaja dilakukan oleh penguasa untuk menghilangkan/mempersulit mencari data-data kongkrit masa silam. Nasehat BK ialah supaya kita jangan melupakan sejarah. Nah kalau bukti-bukti sejarah "sengaja" dihilangkan maka generasi yang akan datang dengan sendirinya akan tetap gelap dan akan hidup dengan kebohongan dan penipuan seperti film G30S/PKI. Termasuk Supersemar aseli sampai saat ini tidak ketahuan jejaknya.

YOGYAKARTA, KOMPAS.com–Ribuan batu candi disusun menjadi pagar pekarangan rumah milik Warto (70) di Dusun Kebondalem Kidul, Kecamatan Prambanan, Kabupaten Klaten, Jawa Tengah. Meskipun terlihat rapi mirip dinding candi, batu-batu itu ditata secara acak, memanjang ke arah barat sekitar 50 meter dan melebar ke utara sekitar 40 meter dengan tinggi 1 meter-1,5 meter.

Menurut keterangan warga setempat saat ditemui Kompas, Kamis (26/4), batu-batu itu dikumpulkan pemilik rumah dari areal persawahan. "Jadi tidak serentak mendapatkan ribuan batu, tetapi sedikit demi sedikit dikumpulkan baru dibuat pagar," kata Tardi, salah satu ketua RT di Dusun Kebondalem Kidul.

Menurut Tardi, batu-batu candi banyak ditemukan di pekarangan rumah atau di lahan sawah penduduk. "Batu-batunya dipakai untuk bendungan atau fondasi rumah," katanya.

Diduga kuat batu-batu itu merupakan bagian dari kebesaran Candi Sojiwan yang Desember 2011 dipugar sebagian. Peneliti arkeologi dari Universitas Gadjah Mada Yogyakarta, Cahyono, yang pernah menggali di seputar Candi Sojiwan, menyatakan, dari hasil temuannya, Candi Sojiwan memang dikelilingi parit yang cukup luas dari bahan-bahan batu andesit.

Hanya saja, parit itu sekarang di atasnya sudah menjadi permukiman penduduk. Kemungkinan besar dulu Sojiwan merupakan kompleks percandian yang tidak hanya terdiri atas satu candi besar.

Terhadap batu candi yang dijadikan pagar penduduk, Ketua Kelompok Kerja Perlindungan Balai Pelestarian Peninggalan Purbakala (BP3) Jawa Tengah Gutomo menyatakan, semua batu yang ada di tangan penduduk sudah diinventarisasi. Penduduk pun sangat akomodatif, akan menjaga batu-batu agar tetap utuh dan dijaga agar tidak hilang.

"Tidak hanya untuk pagar, tetapi juga banyak digunakan oleh penduduk untuk fondasi rumah panggung. Ini malah bagus untuk penyelamatan," kata Gutomo.

Banyak temuan

Kawasan Prambanan dulu kemungkinan besar merupakan kawasan suci yang banyak dibangun candi pada abad ke-9 dan ke-10. Sampai sekarang pun penduduk masih sering menemukan batu candi atau serpihannya saat menggali sumur atau menggali tanah untuk fondasi rumah.

"Bentuknya berbeda dengan batu biasa," kata Sukidi, warga Bener, Desa Bugisan, Kecamatan Prambanan, Kabupaten Klaten.

Di Dusun Bener juga terdapat bangunan candi yang disebut penduduk setempat sebagai candi asu karena di situ pernah ditemukan arca yang menyerupai anjing. Saat ini candi itu sedang dipugar oleh BP3 Jawa Tengah. Hanya saja, pemugaran ini sedikit terganjal karena setelah dilakukan penggalian lebih jauh, bangunan candi mengarah ke bagian bawah rumah keluarga Purnomo.

"Kami telah mengusulkan kepada pemerintah pusat agar membebaskan lahan sehingga bisa dilakukan penggalian," kata Gutomo, Ketua Kelompok Kerja BP3 Jawa Tengah. (TOP)

01 di pontian - Google Blog Search

01 di pontian - Google Blog Search


Salji Turun <b>di Pontian</b> Johor??

Posted: 10 Apr 2012 02:06 AM PDT

PONTIAN 10 APRIL 2012 - "Bunyinya cukup menakutkan dan pak cik rasa seperti dunia hendak kiamat," kata Zainal Abdullah, 67 ketika menceritakan detik-detik cemas apabila rumahnya di Pekan Sanglang dihujani dengan hujan air batu sebesar ibu jari kaki, di sini, petang kelmarin.

Berikutan kejadian kira-kira jam 5 petang itu, keadaan bumbung zink rumahnya berlubang-lubang dan kelihatan seperti dibaling batu.

Menurut Zainal, dia tidak menyangka hujan lewat petang itu adalah hujan air batu, sebaliknya hanya menyangka bunyi tersebut adalah bunyi dari lori yang menurunkan pasir di sebelah rumahnya.

Katanya, bunyi dari luar rumahnya semakin kuat sehingga menyebabkan dia tidak sedap hati dan mengambil keputusan untuk melihat sendiri apa yang berlaku.

"Sebaik sahaja pintu dibuka, ais batu seperti pasir yang sungguh putih sudah memenuhi laman rumah dan pakcik terus beristighfar ketika itu," katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini.

Dia kemudiannya memanggil isterinya, Halijah Kulop Razak, 65 dan cucunya, Nabiatul Syafina Jazamuddin, 15, yang ketika itu berada di dapur untuk melihat hujan air batu tersebut.

Namun tidak lama selepas itu, hujan kembali lebat dan mendapati bunyinya semakin kuat seperti deruan 'air terjun'.

"Pakcik terus memanggil makcik dan cucu berteduh di dalam bilik dan hanya duduk beristighfar meminta supaya hujan batu itu segera berhenti.

"Mujur bumbung zink di dua buah bilik di rumah ini sudah ditukar baru, jadi kami boleh berlindung di dalam bilik. Saya cuba menjenguk dari bilik apa yang berlaku di luar dan ketika itu, saya dapati bumbung rumah sudah berlubang-lubang.

"Kami sekeluarga dapat memegang ketulan air batu berbentuk kiub yang jatuh namun ia cepat cair. Ianya berlaku dalam tempoh kira-kira lima minit sebelum hujan lebat turun," katanya

Katanya, pengalaman berhadapan dan melihat sendiri hujan air batu buat pertama kalinya pasti tidak akan dilupakan.

Sementara itu, Halijah memberitahu, ketika kejadian, dia sedang memasak burasak untuk disajikan kepada anak-anaknya pada hujung minggu.

Katanya, dia tidak menduga hujan lebat petang itu membawa sama hujan air batu sehingga menyebabkan dia meninggalkan dapur kerana takut dan bimbang.

"Niat hati mahu keluar untuk melihat tetapi bimbang ketulan itu akan mencederakan kami. Kami hanya nampak ia memutih di halaman rumah ini," katanya.

01 di pasir gudang - Google Blog Search

01 di pasir gudang - Google Blog Search


Salam buat semua...: Belangkas kini <b>di Pasir Gudang</b>

Posted: 05 Apr 2012 02:14 AM PDT

Biasanya weekend kami akan ke Teluk Sengat Restoren Hj Ibrahim. Tapi kini, konsep yang hampir sama iaitu asam pedas dan belangkas kini ada di Pasir Gudang... hah, dah tak yah jauh2... tak payah nak bayar tol ke Teluk Sengat... kat sini dah ada daaah.... senang!...
 
 Hah... aku makan dengan asam pedas ikan sembilang dan cik hubby asam pedas ikan pari. memang sedap dan mantop..... Tapi, kalau ikut tekak aku nak dibandingkan dengan Hj Ibrahim lagi sedap Hj Ibrahim punya masakan.... he hehee heee...... Ok, saje2 nak share jalan2 cari makan..... Nak tahu dimana.... Jom ke Tanjung Langsat... jauh tue...... joooom!...

Sekian, jalan2cari makan untuk kali ini.... ta ta...  ti ti.... tu tu............

ads