ads

Rabu, 15 Februari 2012

di negeri johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri johor - Google Blog Search


Ashgive.com: Gua Di Sungai Rengit Mencemar Duli <b>Di Negeri Johor</b>

Posted: 16 Jan 2012 09:35 PM PST

Sepatutnya minggu ni gua kena pegi Johor lagi.. outstation, follow up kerja yang gua buat last two weeks kat Desaru.. tapi memandangkan bos gua cakap gua ni nakal, soh pi buat audit tapi pegi pulak buat sesi fotografi kat semak verangan ikan patin. so bos gua tak bagi pegi dah.. suruh duduk opis diam diam pulak.. dammnn.. gua cuma boleh tengok gambar yang hari tu je la..
Kalau di bagi pilihan gua memang suka pegi outstation, sebab kalau duduk kat opis gua malas nak mengadap penyimpan mohor besar, duduk tepi buat kerja kerja yang ntah bila nak beres.. lagipun kalau keluar gua boleh menghirup udara segar luar kota, berDSLR dan cari tempat makan yang enak.. curi curi peluang sikit sikit sikiiiiiit makan angin..hehehe tapi yang paling penting priority kepada tugasan yang diberikan.. kerja dah siap baru boleh fikir benda benda lain.. ok ingat itu abu ingat..
Sampai sampai je kat Johor gua terus cari tugu peringatan.. gua jumpa tugu peringatan raksasa udang kat pekan Sungai Rengit.. pekan ni old-school sangat,  kalau malam pukul 9 semua kedai dah tutup, kecuali kedai kedai makan dan dua tiga bijik kedai cina.. cuma kawasan ni nice masa petang sebab ia berdekatan dengan laut Selat Tebrau..Permandangan diwaktu petang di pantai dekat pekan Sg. Rengit.. cantek kan, sori la gua tak reti ambek gambar, gua cuma reti di gambar aje.. pantai dan air dia out.. opss!! sori.. gua dah terbiasa tengok pantai yang cantek kat Sabah, so parameter yang gua gunakan agak tinggi.. belagak sombong bongkak abu..haha.. tapi kalau dah gelap permandangan laut agak unik.. sebab kat sini macam RNR kapal kapal besar, singgah.. nampak macam satu kota besar kat tengah tengah laut.. serius.. tak tipu..
Gua dan rakan sekerja duduk kat hotel color hijau tu.. agak murah jugak la, kebanyakan sewa hotel dan rumah kat sini mahal even pekan dia nampak macam pekan mati.. mungkin sebab pekerja pelantar suka menyewa kat kawasan ni.. well pekerja pelantar tahu la gaji macam mana..

Antara moment moment  yang terpenting bagi gua ialah makan..  tengok tu dalam gambar, gua baru sahaja melantak ikan bakar.. makan kat tepi pantai berlantaikan pasir berbumbungkan awan nano.. otak otak dia 60sen satu ya harap maklum semua, murah seposen banding otak otak kat Puchong.. seposen pun nak cakap grrr..
Kata kawan gua En. Zuraimi yang berbaju oren kat atas tu yang memang orang Johor katanya, makanan special kat Sg. Rengit ni ialah lontong darat.. memang macam darat jugak la aku tengok.. biasanya lontong banjir dengan kuah dia.. tapi kat sini pulak makan dengan eeemm apa ya.. daging masak rendang kot.. dengan ada lagi bahan bahan lain..

Seperti biasa apabila gua menikmati makanan yang lazat.. gua akan kelihatan kacak kah kah kah.. nice kan pagi pagi dah lepak sarapan kat tepi pantai.. perut kena isi dulu sebelum memulakan kerja..
Cik Wafa dan En. Zuraimi mengukur kependekan dan kepanjangan papaya selain melihat size, index, maturity dan defectnya.. untuk pengetahuan korang papaya ni adalah papaya yang terbaik Malaysia, hantar sampai London buat makan Keira Knightley dan ke Hong Kong bagi kat Jackie Chan, texture, bau, dan rasa dia agak berlainan daripada papaya lain yang ada dalam Nilapura.. lebih sedap dan yam yam.. beli la hasil pertanian Malaysia, lebih selamat dan bermutu tunggi.. dapatkan di seluruh pasaraya Carrefour dengan jenama Carrefour dan seluruh pasaraya Giant dan Cold Storage dengan jenama Paiola.. wah promot habis aku ni hahahahaha

Pastu makan ulat gonggok pulak..yarkk!!.. comel kan ulat ni.. macam biji kacang.. kecik ni gua boleh pegang lagi, tu pun kalau dia dah begulung berani la gua.. tapi kalau yang sebesar jari, color hitam kaki warna merah tu aaaah memang gua takut...
Gua bergambar dengan girangnya dengan Cik Wafa.. panas jangan cakap la.. gua makin hitang.. kasut tuuuu.. kau ada!!
Masa otw balik KL kitaorang sempat singgah kat Johor Premium Outlets (JPO) eemmm... ingatkan mula mula dengar gempak sangat la tempat ni, biasa je pun.. tak de la murah mana, pilihan pun tak banyak.. best lagi KL.. orang Singapore ramai kat sini.. diorang suka la, nilai duit tinggi.. kuasa membeli pun tinggi la..

Apa apa pun seronok outstation kat Johor even tak boleh berhuha huha sangat sebab pergi atas urusan kerja.. ni adalah first time gua ke negeri Johor, dah mencemar duli..

01 di segamat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di segamat - Google Blog Search


Komunitikini – NUBE Johor Utara buat laporan polis <b>di Segamat</b>

Posted: 09 Feb 2012 11:41 PM PST

Dua laporan polis telah dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Segamat pada jam 7 malam tadi oleh ahli Kesatuan Pekerja-Pekerja Bank (NUBE) Johor Utara berhubung pemecatan dua ahli NUBE oleh sebuah bank tempatan.

Naib Presiden NUBE, Abdul Jamil Jalaludeen dan Bendahari Kehormat, Chen Ka Fatt telah dipecat kerana didakwa memegang sepanduk yang bertulis "Maybank robs poor workers" di hadapan bangunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).

Berikutan daripada itu ahli NUBE seluruh negara telah membuat laporan polis terhadap Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Berhad bersama dua individu lain.

Ahli NUBE Johor Utara menunjukkan dua laporan polis yang telah dibuat di Ibupejabat Polis Daerah Segamat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

01 di stulang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di stulang - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Superman, GBS Berbackpacking Negeri Sigantang Lada - Part 2

Posted: 04 Feb 2012 08:00 AM PST

Aku pandang muka budak budak GBS. Dia orang tunggu belakang aku. Cemana ni? Nak kena tukar destinasi ke?
Lega ! Tak de pilihan. Kami setuju saja.
Jam masih awal. Ada 3 jam lagi sebelum perlu naik ferry. Mana nak pegi? Kami keluar dari The Zon. Hajat nak carik tempat makan or lepak. Kurang kurang boleh lelap seminit dua.
Jalan punya jalan, last sekali nampak surau. Menarik nih. Masuk dalam pagar tak kunci. Ada port untuk melepak. Dapat ler selesakan diri kejap. MH cuba cuba nak tidur. IH pun sama. Aku tak boleh nak lena.
Kat surau tu boleh mandi. Tapi kena bayar RM1. Parking pun boleh. Dia charge RM3 sehari. Tapi kami dah simpan kereta kat rumah kawan MH. So tak apa lah.
Aku mandi dulu. Tak selesa sebab badan dah melekit. Budak budak GBS kengkonon tak nak mandi. Tapi bila aku keluar dengan rasa segar, masing masing ambik turn mandi kecuali BW. Kat situ lah boleh gosok gigi dan segar segar kan diri sikit. Berak pun boleh !
Kami melepak kat situ agak lama. Hampir jam 10 pagi.
Sebelum tu dah siap siap membuat lantikan. Aku sebagai ketua rombongan. Bertugas untuk merancang, mengawal selia dan juga kepala kepada rombongan Cik Kiah ke Tanjung Pinang ini !
IH sebagai akauntan. Dia pegang duit untuk urusan perbelanjaan kami di sana nanti.
MH sebagai pemandu. Dia dah drive dari KL ke JB. Kalau perlu nanti, kami nak sewa kenderaan di sana, MH perlu drive lagi.
BW. Dia lah intan dia lah racun. Dia lah kaki gedik. Dia lah suka buat perangai. Tak de dia pun tak best jugak. So dia ada ler bagi membantu semua orang. Pembantu ketua rombongan. Pembantu akauntan. Pembantu driver. Dia pegang resit. Dia jaga segala hal hal administration team GBS kali nih.
Kami tukar duit dulu. Dah kumpul semuanya. Budget kami?
RM150 seorang untuk tambang ferry pergi dan balik.
RM200 seorang untuk urusan perbelanjaan hotel, makan dan kenderaan di Pulau Bintan nanti. RM200 x 4 orang = Rp 2.4 Juta ! Pakcik kayo !!!!
RM100 seorang untuk duit poket. Dah siap tukar semua. Bersamaan dengan Rp300 ribu setiap seorang.
Memang kami tak plan nak shopping apa pun. Just nak gi jalan jalan saja.
Lepas tukar duit kami terus ke balai berlepas. Tunggu ferry sampai sempat lagi tidur baring kat situ. Selamba je, letak beg dan baring tepi beg. Tak de hal punya. Macam ni aku suka. Bebudak GBS pun tak de yang jenis komplen. Apa saja.. asalkan selesa.
Kami tak expect apa apa. Masing masing tak sabar nak pergi melawat negara orang. Walaupun di wajah nampak letih, tapi dalam hati ceria dan bersemangat. Ini pembukaan tahun baru kami untuk aktiviti backpacking.
Aktiviti ini yang akan menentukan aturcara seterusnya akan datang !
 

1. Surau An Nur di Stulang Laut
2. The Zon Johor Bahru
3. Balai berlepas terminal ferry, Stulang Laut.
4. Ferry meninggalkan jety Stulang Laut.
5. Kompleks Terminal Ferry The Zon.
6. Johor Bahru dari pandangan di Selat Tebrau.
7. Pelabuhan Pasir Gudang.
8. Pemandangan Singapura dari arah laut.

Selepas siap clearance Kastam kami bergerak masuk ke perut ferry.
Ferry dia agak besar jugak lah. 2 tingkat. Tapi tingkat atasnya tak berbumbung. Oleh sebab kami suka adventure, tak de pun yang suka pose pose cantik duduk kat kerusi yang di sediakan di perut kapal. Kami semua pakat naik kat atas dan melepak kat bumbung.
Letak beg. Carik port dan melayan perasaan.
Tak ada yang mabuk laut. Aktiviti pengambaran dan memotret berjalan seperti biasa. Lancar dan penuh cahaya flash !
Perjalanan meninggalkan Stulang Laut agak mendamaikan. Cuaca tak berapa panas. Orang dalam bot tak berapa ramai. Kami menyusuri Selat Tebrau meninggalkan Johor Bahru dan terus keluar ke Laut China Selatan.
Perjalanan merentasi sempadan Johor dan Singapura agak menarik. Di kiri kanan dapat di lihat perbezaan pembangunan di kedua dua negara ini. Ada pelabuhan. Ada hutan hutan. Ada kawasan perumahan dan berbeza di sebelah Singapura yang lebih membangun dan teratur susunan bangunannya. Jelas juga kelihatan kota Singapura dan juga Changi airport.
Setelah keluar dari Selat Tebrau kelihatan pula deretan kapal kapal dagang, kapal tanker dan persiaran memenuhi perairan. Bot kami menyusur lebih laju. Menuju ke destinasi yeah yeah......
Hampir 2 jam 30 minit pelayaran, akhirnya kami sampai ke Pulau Bintan. Tapi Tanjung Pinang masih belum kelihatan !
Masing masing sudah muak duduk dalam bot. MH dengan aksi seksi dia tidur tanpa mempedulikan orang lain. BW pun tidur kat kaki MH dengan spek mata hitamnya peluk beg. Mengantuk sungguh !
IH sesekali terlelap sambil duduk.
Aku jugak tak boleh tidur. Sudah lebih 24 jam aku tak lelap. Masih tak rasa mengantuk dan keletihan. Semangat lagi ada.
Keadaan laut agak tenang. Bot menyusur laju.
Aku dok borak borak dengan IH sampai ler bayang pelabuhan yang bakal kami singgah kelihatan.
Tanjung Pinang sudah jelas di pandangan............. Kota Gurindam, kami datang !
Jumaat
2.30 petang Waktu Malaysia
1.30 petang Waktu Indonesia


Jerit BW. Dia yang paling excited. MH tetap ni nak curik curik tutup mata lagik. Aku dengan IH pun excited jugak.
Sebaik saja bot menghampiri jetty, kami terus keluar dan menguruskan hal hal imigration.
Tiba tiba kami di datangi oleh ulat ulat yang ramai. Masing masing sibuk nak offer perkhidmatan masing masing. Hotel. Kenderaan. Transport. Ada yang siap nak bawak gi makan lagi. Tapi aku dah pasang kekuatan. Apa pun terjadi, aku tak akan guna ulat ulat ni. Nanti dia cekik darah kami. Kami datang backpacking dan tujuan kami akan explore kota ini dengan sendirinya. Kami tak perlukan mereka mereka ini.
"Nginapnya di mana?"
"Udah ada"
"Di mana"
"Ngapa perlu saya kasi tau?"
"Transportnya ada Mas?"
"Udah ada"
"Mas ngga tahu jalan di sini, biar saja saya bawa Mas, tunjukkan tempat tempat"
"Kami ngga apa apa"
BW dah cuak. Dia orang ni mengekor macam nak masuk dalam baju. IH dengan MH kawal aku kat belakang. BW kat belakang aku dok cuak cuak.
Aku buat bodoh je. Buat muka tebal. Muka sebal. Muka macho dan tak mau tunjuk yang aku sendiri pun tak tahu apa sebenarnya.
Akhirnya kami berjaya melepaskan diri dari mereka. Tu pun jenuh. Siap dia orang ikut sampai ke parking.
Aku tanya bebudak GBS. Minta pandangan mereka.
Dan itu adalah jawapan standard dia orang !
"OK. Kita carik tempat makan dulu. Kau orang tengok la mana mana yang kat sini, ada tempat makan"
Kami bergerak dengan masing masing memikul beg masing masing. Besar besar dan berat di bahu. Muka semuanya kelihatan merah dan gelap di bakar matahari. Tiada soal nak menjaga kecantikan diri. Ini backpacking, kita redah saja. Tak de masa nak menjaga muka !
Akhirnya jumpa tempat makan. Gerai je tapi agak bersih. Kami duduk dan di hidangkan dengan teh botol. Lauk pauk juga menarik. Nasik padang. Dia hidangkan lauk yang banyak atas meja.
"Banyak nya Pak"
"Ngga apa. Bisa di makan aja"
"Banyak ni"
"Ngga abis ngga apa. Makan aja mana yang bisa di makan"
Penuh meja. Kami makan yang kami boleh makan je sebab yang lain tu ada urat lah, tunjang lah, apa apa lah. Aku memang cerewet jugak bab makan jika nak di bandingkan dengan bebudak GBS yang lain ni. Tapi bila makan tu.
Masing masing pun setuju. Memang sedap lauk dia.
Seperti biasa, kami berempat menjadi perhatian umum. Ada je yang lalu akan tengok dan memerhati. Macam tak puas hati. Dia orang tak kacau, malah masih senyum. Kedatangan kami terasa seperti di sambut. Orang orang di sana sangat peramah. Kalau kami tanya apa apa pun dengan senang hati mereka membantu.
Lepas makan, aku dok digest peta. Aku kena hafal dan fahami semuanya sebelum merancang aktiviti selanjutnya.
"Kita nak gi mana lepas ni?"
"Kita carik prepaid dulu. Senang nak buat call"
Lepas makan kami carik kedai handphone. Beli SIM card dengan harga Rp20 ribu (RM6) siap ada kredit Rp5 ribu dalam tu.
Pertamanya kami kena carik hotel. Nak simpan barang dan berehat dulu. Masuk hotel yang ada kat situ, tapi tak de yang menarik. Aku siap suruh IH dengan MH check bilik tapi dia orang kata tak best, so kami decide nak carik hotel lain.
Aku dah survey satu hotel ni sebelum pegi. So, kami terus called hotel tu. Sekali call je then orang tu kata ada bilik. Jenuh gak nak menapak dari kawasan bandar ke hotel tu. Tak jauh mana pun, lagipun lalu tepi laut. Menarik jugak. Banyak kenderaan dan suasana yang hiruk pikuk langsung tak menggangu kami, malah macam best pulak sebab lain daripada apa yang kita tengok hari hari di Malaysia nih.
Selepas penat berjalan, akhirnya kami sampai kat hotel yang kami cari. Dari luar macam cokia gila. Tapi nak jugak cuba.
Kami tengok bilik. OK lah. Ada balkoni. Bila bukak pintu dan berdiri di balkoni. Perghhhh pemandangan dia lawa gila ! Nampak laut. Nampak pulau. Nampak sebahagian kota Tanjung Pinang ini.
This is the one ! Masing masing setuju.
Bayarannya cuma Rp100 ribu satu malam (RM36). Ada 2 katil single. Semuanya tak de bantahan. Urusan nak tidur nanti, kami selesaikan kemudian.
Sah ! Kami menginap di Sadaap Hotel Tanjung Pinang malam tu.
 
 

1. Tanjung Pinang dari arah laut.
2. Sadaap Hotel dari arah laut.
3. Tanda kota, Tanjung Pinang - Kota Gurindam.
4. Jetty Tanjung Pinang.
5. Bandar Tanjung Pinang
6. Pesisir pantai Tanjung Pinang
7. Pulau Penyengat dari balkoni bilik Sadaap Hotel.
MH terus berbaring atas katil. Agak selesa bilik dia. Ada aircond walaupun bunyinya macam ribut !
"Jangan tidur tidur. Nanti terlepas aktiviti petang ni. Setakat datang nak tidur, baik tak payah. Kita nak datang explore tempat ni !"
Aku ingatkan mereka. Dia orang ni OK je sebenarnya. Tak memberi aku sebarang masalah. Tu yang best dengan bebudak GBS ni. Kalau tak suka pun dia orang akan bagitau, so kami berbincang semula hingga dapat keputusan yang tepat.
Sempat berehat rehat kejap. Ada yang ambik turn nak mandi dan solat. Ada yang sempat terlelap kejap. Aku suka balkoni dia. Langsung terus nampak laut dan Pulau Penyengat. Ada bot lalu lalang. Ada sampan sampan kecil bertali arus.
Di kota, hiruk pikuk kenderaannya bersimpang siur. Kebanyakkan motosikal dan van. Susah nak nampak bas atau kereta sedan walaupun sebenarnya ada.
Tanjung Pinang di panggil Kota Gurindam. Kenapa nak tau?
Dulunya. Tanjung Pinang ini merupakan pusat pengembangan Bahasa Melayu yang terkemuka. Di sinilah banyak khazanah khazanah sastera  bahasa Melayu di bangunkan. Di sini juga dulu terdapat penglipur lara dan ahli ahli gurindam Melayu yang terkenal.
Masih ingat dengan pantun,
Pulau Pandan Jauh Ke Tengah
Gunung Daik Bercabang Tiga
Di sinilah mula asalnya pantun yang rasanya paling glamer ini di reka cipta. Pulau Pandan dan Gunung Daik Bercabang Tiga tu memang wujud. Tu semua di Kepulauan Riau jugak tapi di Pulau Lingga bawah sikit Pulau Bintan ni.
Kira di sini lah tempatnya dulu, banyak pantun dan syair Melayu di cipta. Oleh sebab itu lah Tanjung Pinang ni di panggil Kota Gurindam !
"Kita nak gi mana lepas ni?"
"Istana lama. Ada makam di raja. Makam Daeng Merewah. Kota lama semuanya ada"
Pulau Penyengat tu ada sejarahnya.
Dulu dulu sewaktu pemerintah Sultan Riau, Sultan Mahmud. Beliau jatuh hati pada seorang Puteri bernama Raja Hamidah. Sebagai hantaran perkahwinan mereka, Sultan Mahmud telah menghadiahkan Pulau Penyengat kepada Raja Hamidah. Malangnya... Sultan Mahmud mangkat dahulu sebaik saja mereka sempat berumah tangga.
Sebagai tanda kesetiaan dan kesedihan, Raja Hamidah telah tinggal di situ dan menjadikan Pulau Penyengat sebagai pusat pentadbiran kerajaannya dahulu kala.
Kata orang lama, kalau couple pergi ke Pulau tu, alamak tak panjang lah jodoh mereka. Tu kata orang lama kat situ lah.
Jenuh aku bercerita kat bebudak GBS. Masing masing melopong tak percaya. Ingat aku kencing dia orang ler tu.
"Aku baca phamplet ni lerr"
Aku baling pamplets kat dia orang.
"Dah! Cepat cepat siap !"
"Kita nak gi naik apa?"
"Bot kecik tu"
Masing masing memandang sesama sendiri.
BW suka kecoh kecohkan keadaaan !
Kisah Seram di Pulau Penyengat !
Aku berbisik pada IH. Dia angguk.
MH kat belakang mengiyakan. BW masih pegang camera.....

01 di endau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di endau - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di endau</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Dec 2011 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

DSCN8598 : Sungai <b>Endau</b> selepas pasang besar <b>di</b> Sungai <b>Endau</b> <b>...</b>

Posted: 25 Dec 2011 12:00 AM PST

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

: Sungai <b>Endau</b> selepas pasang besar <b>di</b> Sungai <b>Endau</b>, pada 25 <b>...</b>

Posted: 25 Dec 2011 12:00 AM PST

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

01 di pasir gudang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di pasir gudang - Google Blog Search


Jom tengok Layang-layang Gergasi <b>di Pasir Gudang</b>!

Posted: 15 Feb 2012 03:00 AM PST

Jom tengok Layang-layang Gergasi di Pasir Gudang!

Festival Layang Layang Antarabangsa 2011 Jom tengok Layang layang Gergasi di Pasir Gudang!

Festival Layang-layang Sedunia 2012 telah pun berlangsung bermula hari ini 15 Feb hingga 19 Feb 2012. Setiap tahun memang aku sekeluarga tidak melepaskan peluang berkunjung ke Bukit Layang-layang Pasir Gudang untuk  menyaksikan himpunan layang-layang gergasi dari pelbagai negara. Memang berpesta beb!

Gambar atas tuh adalah gambar tahun 2011 lepas. Menarik bukan? Festival kali ke-17 untuk tahun 2012 nih maybe aku akan pergi hujung minggu nih bersama keluarga tercinta. Biasanya, layang-layang gergasi dari pelbagai negara tuh hanya akan ada pada hujung minggu (Sabtu dan Ahad). Tak Sabtu, Ahad aku pasti akan ke sana. Masa bawak anak aku si Danish tahun lepas pun dia dah teruja. Apatah lagi tahun nih, akal dah cerdik..hehe. Al-maklumlah diam tak diam dah 3 tahun lebih umurnya.

Sekurang-kurangnya, ada juga aktiviti menarik untuk riadah bersama keluarga pada hujung minggu. Kalau teman-teman pembaca sekalian pun ingin turut serta, jom berkunjung ke Pasir Gudang. Festival macam nih setahun sekali jer. Bukit Layang-layang memang antara destinasi menarik di Johor untuk dikunjungi apatah lagi ketika musim Festival macam nih. Siap ada Muzium Layang-layang lagi di sana. So, jangan lepaskan peluang.

Kalau tak tahu bagaimana nak ke sana, nih ada beberapa info yang maybe dapat membantu..

Festival Layang-layang Sedunia 2012 | Pasir Gudang World Kite Festival

  • Tempat : Bukit Layang-layang Pasrir Gudang
  • Tarikh : 15~19 Feb 2012
  • Keterangan lanjut berkaitan Jadual program atau apa saja info berkaitan Festival Layang-layang Sedunia Pasir Gudang ni, boleh layari laman sesawang : Kite Fest Pasir Gudang

p/s – Wau Bulan dan wau-wau Melayu lain tetap mempunyai keunikannya yang tersendiri. Tetap megah melayang bersama Layang-layang Gergasi yang jauh lebih moden dan canggih.. icon wink Jom tengok Layang layang Gergasi di Pasir Gudang!

Jumlah dibaca :72
 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved