Ahad, 1 April 2012

01 di parit sulong - Google Blog Search

01 di parit sulong - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2012 12:00 AM PST

Perjumpaan dan dialog di Felda Air Tawar 4

Pak Abu pengasas Jawatankuasa Bertindak untuk Peneroka Felda Lok Heng

Hadirin di Majlis Dialog di Felda Lok Heng

Peneroka Felda Air Papan turut hadir

Sdr Zabidie Abas menjelaskan perjuangan yang dibawakan oleh Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal kepada peneroka-peneroka di Felda Lok Heng

Pak Aya, seorang veteran politik dari zaman mudanya didalam PRM, kini PKR, menjadi Setiausaha Jawatankuasa Bertindak bagi peneroka-peneroka Lok Heng

Rahman Kaimi, Ketua PKR Ranting Felda Nitar 2 mengajak peneroka Felda Bukit Batu supaya berjuang menuntut hak mereka. "Ayah kita kena tipu, kita generasi kedua kena tipu dan jangan biarkan anak kita pula ditipu oleh Felda" ujarnya semasa berucap dihadapan peneroka-peneroka Felda Bukit Batu.

Didalam lawatan saya ke Negeri Johor pada 12 dan 13hb Disember 2011 membawa saya kepada 3 rancangan Felda iaitu Felda Bukit Batu, Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 didalam 3 kawasan DUN yang berbeza.

Di kesemua rancangan Felda yang dilawati itu, Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Negeri Johor yang dipengerusikan oleh Zulkifli Daud mengadakan 3 Majlis Dialog. Tajuk utama dialog itu adalah berkaitan dengan isu penyenaraian Felda Global Ventures ke pasaran saham dan kesannya yang akan menimpa peneroka-peneroka Felda dan juga kepada Felda.

Anak-anak muda yang menghadiri majlis-majlis dialog itu memembawakan persoalan mengenai pemansuhan Felda Plantation dan pengagihan tanah ladang di Plantation itu kepada generasi baru Felda dan penerangan mengenai Janji Buku Jingga dan Janji Palong.

Isu yang menjadi tarikan minat peneroka-peneroka yang hadir adalah mengenai isu geran tanah yang masih belum dikeluarkan walaupun mereka sudah begitu lama menjelaskan bayaran CAC termasuk premium melalui Felda; isu kegagalan Felda mengembalikan wang tanam semula yang dicarumkan oleh peneroka-peneroka sejumlah RM17,000.00; isu hutang yang begitu besar yang mereka tanggung kepada Felda, dan meminta penjelasan bahawa sesungguhnya Feldalah yang berhutang dengan mereka; dan isu saman terhadap Felda khususnya mengenai peratusan perahan KPG yang dimanipulasikan oleh Felda; dan isu saman terhadap Felda mengenai lebihan pendapatan yang tidak dikembalikan oleh Felda kepada peneroka-peneroka. Di kesemua rancangan Felda yang saya lawati itu telah ditubuhkan Jawatankuasa Bertindak bagi mengumpulkan peneroka-peneroka untuk memfailkan saman terhadap Felda.

Kecuali di Felda Bukit Batu yang mana diadakan dialog di premis Ketua PAS Cawangan, dialog di Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 diadakan di rumah ahli-ahli UMNO. Ini adalah perkembangan luar biasa dan inilah trend yang sedang melanda Negeri Johor.

Full content generated by Get Full RSS.

01 di bekok - Google Blog Search

01 di bekok - Google Blog Search


Tentang Kami..: Empangan <b>Bekok</b> cuma dijaga seorang pengawal

Posted: 14 Mar 2012 09:24 PM PDT

BATU PAHAT: Hanya seorang pengawal keselamatan mengawal seluruh kawasan Empangan Bekok, dekat sini yang mempunyai keluasan menyamai Singapura menyebabkan pencerobohan sukar diatasi.

Walaupun sebenarnya tiga pengawal ditugaskan menjaga empangan itu, mereka dibahagikan kepada tiga syif iaitu lapan jam bagi setiap sesi.

Ahli Parlimen Ayer Hitam, Datuk Dr Wee Ka Siong, berkata mustahil untuk seorang pengawal memantau seluruh empangan, sekali gus menyebabkan risiko ia diceroboh.
"Bayangkan bagaimana seorang pengawal keselamatan menjaga empangan seluas Singapura setiap lapan jam sehari.

"Mereka juga hanya 'bersenjatakan' motosikal berbanding pengawal empangan di negeri lain yang dilengkapi anggota keselamatan termasuk tentera bersenjata bagi mengawal kawasan yang dikategorikan berisiko tinggi.

"Itulah sebabnya kita meminta kerajaan mempercepatkan proses pewartaan kawasan empangan ini. Sebaik diwartakan, langkah keselamatan lebih bersepadu termasuk memagar kawasan empangan, penempatan anggota keselamatan bersenjata, memasang kamera litar tertutup (CCTV) selain undang-undang pencegahan pencerobohan lebih ketat boleh dikuatkuasakan," katanya.

Pada Isnin lalu, akhbar melaporkan kira-kira 500,000 pengguna daerah ini yang mendapat bekalan dari Empangan Bekok terdedah dengan pelbagai penyakit kronik termasuk barah dalam jangka panjang berikutan pencemaran akibat pencerobohan berterusan yang berlaku di kawasan tadahan air itu
Bulan lalu, Berita Harian mendedahkan pencerobohan di kawasan hutan Empangan Bekok yang berkeluasan 2,062 hektar itu boleh mengancam kawasan tadahan air utama Johor yang membekalkan air untuk setengah juta penduduk.

Ka Siong berkata, penceroboh yang biasanya dilakukan pada waktu malam menyebabkannya sukar dikesan serta ditangkap tambahan pula penceroboh mahir laluan keluar masuk yang boleh ditembusi menerusi laluan ladang serta perkampungan.

Sementara itu, Penolong Pentadbir Tanah Daerah (PTD), Mohd Faiz Mohd Salleh, mengakui kekurangan kakitangan menyebabkan mereka sukar menangani pencerobohan sehingga mampu memudaratkan pengguna di daerah ini.

"Kami tidak mempunyai kakitangan mencukupi untuk terus memantau di empangan seluas itu, malah kami terpaksa meminta bantuan terutama daripada Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Johor Bahru di samping agensi lain termasuk Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), polis dan Majlis Perbandaran Batu Pahat (MPBP) bagi menyertai operasi pemantauan bersepadu bagi tujuan keselamatan," katanya.

sumber : bharian

01 di parit yani - Google Blog Search

01 di parit yani - Google Blog Search


JADWAL RAZIA KENDARAAN BERMOTOR <b>DI</b> JAKARTA ANDA <b>...</b>

Posted: 31 Mar 2012 07:38 PM PDT

Berita39 hasil baru untuk RODA
 
Presiden Akui Situasi Politik dan Sosial Memanas
KOMPAS.com
"Kita kembalikan pada misi dan tanggung jawab kita sebagai pemerintah, menjalankan roda pemerintahan, melanjutkan pembangunan, melindungi kehidupan rakyat seraya meningkatkan kesejahterannya. Sebuah misi yang diamanahkan kepada saya dan juga wakil ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Lagi, Mahasiswa Demo Tolak Opsi BBM
Republika Online
Mereka melakukan long march dengan menggunakan kendaraan roda dua. Para mahasiswa yang tergabung dalam OKP Sulbar terdiri dari HMI, PMII, GMKI, GMNI, FPPI, Komkar, Ipma Matra, FKPMM Majene, IPM Polman, BEM STIE, BEM Poltekes, Pembebasan, FKPMK, ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »

Republika Online
Bertandang ke Betang Antang Kalang
KOMPAS.com
Perjalanan sebaiknya ditempuh dengan mobil berpenggerak empat roda. Pada akhir Februari lalu, kami menggunakan mobil Hardtop untuk menempuh jarak 185 kilometer dengan waktu tempuh sekitar lima jam. Hingga Kasongan, ibu kota Katingan, jalan masih mulus.
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Kereta Pertamina Anjlok di Mojokerto
Metro TV News
Akibatnya, beberapa roda kereta api terputus. Menurut Kapolsek Mojoanyar, AKP Subiyanto, benturan terjadi diduga karena cepatnya laju lokomotif. Hingga malam ini, kereta belum dievakuasi. Sejumlah perjalanan kereta api di Stasiun Mojokerto pun ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Dimulakan Besok
Samarinda Pos
Roda kompetisi sepak bola Divisi Utama PSSI Samarinda mulai bergulir besok sore, di Stadion Utama Kaltim, Palaran. Kepastian dimulakannya kompetisi ini, diketahui kemarin setelah semua perwakilan klub menghadiri technical meeting di sekretariat PSSI ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Jembatan di Kota Bangun II Ambruk
Samarinda Pos
Masyarakat setempat terpaksa membuat jembatan darurat, agar jalur itu tidak terputus total, meskipun sulit dilalui kendaraan roda 4. "Saya belum tahu apa penyebabnya. Jembatan itu sudah runtuh sejak beberapa hari lalu. Tapi sampai sekarang seakan belum ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Situasi Kota Medan, Sabtu Malam Aman
Harian Analisa
Walaupun demikian, arus lalulintas di lokasi itu yang biasanya pada Sabtu malam padat oleh kendaraan roda dua dan roda empat, tapi malam itu relatif lebih lengang. Hal serupa juga terlihat di Jalan Perintis Kemerdekaan, Sabtu malam itu terlihat sepi ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Kampanye Thaib-Jamil Macetkan Jalan di Aceh Utara
Metro TV News
... Lhokseumawe sempat membuat satuan petugas Partai Aceh kewalahan mengatur jalan. Salah seorang sopir, Syukri, mengaku sudah antre selama satu jam lebih dari Punteut sampai Keude Bayu. Para pengendara roda dua dan empat pun hanay berjalan merayap.
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Antrean SPBU Mengular, Eceran Rp 6.500
Radar Jogja
Seperti terlihat di SPBU Sagan kemarin siang, antrean kendaraan roda dua mencapai puluhan meter. Antrean hampir sampai jalan raya. "Beberapa hari ini (antrean) memang lebih panjang. Biasanya hanya setengah, tidak sampai ujung jalan," ujar manajer SPBU ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Joko Driyono, Sekjen PSSI Versi KLB
Vivanews
Untuk menjalankan roda organisasi, kami ada acting sekjen, yaitu saudara Tigorshalom Boboy," ujar La Nyalla di Hotel Kempinski, Jakarta, Sabtu 31 Maret 2012. Penunjukan nama Joko Driyono, diakui La Nyalla sebagai jalan terbaik bagi kepengurusan PSSI ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Presiden Minta Pemerintah Tetap Tenang Pascapenetapan APBN-P
Harian Analisa (Blog)
Ia menegaskan bahwa jajaran pemerintah berkewajiban untuk tetap menjalankan roda pemerintahan dan roda pembangunan seraya meningkatkan kehidupan rakyat sekalipun situasi politik dan sosial beberapa pekan terakhir menghangat dan bahkan memanas.
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Tak Tegas, SBY Akan Jadi Bulan-Bulanan PKS
Inilah.com
Malah sebaliknya, PKS lebih mementingkan partai sendiri daripada kepentingan melindungi jalannya roda pemerintahan yang dipimpin SBY," jelas pengamat politik UIN Syarif Hidayatullah Jakarta, Saleh Daulay, kepada INILAH.COM, Minggu (1/4/2012).
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Truk Pengangkut Semen Terperosok
Padang Ekspres
Padang, Padek—Diduga akibat kerusakan persneling (sistem roda gigi dan hidraulik, red), truk pengangkut Semen Padang terperosok ke parit, di kawasan dekat Lubuakparaku, jalur Padang-Solok, kemarin (30/3) sekitar pukul 18.30.
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Ratusan Orang Kampanye Earth Hour 2012 di Pontianak
Gatra
Saat kampanye "Earth Hour 2012" digelar, kawasan Jalan Ahmad Yani tampak macet oleh kendaraan roda dua dan empat yang melintasi kawasan tersebut, saat lampu-lampu jalan tidak menyala. [TMA, Ant]
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Presiden Gelar Sidang Kabinet Malam Minggu
Vivanews
"Kalau Saudara masih ingat, karena sebagian besar bersama saya hampir 8 tahun ini menjalankan roda pemerintahan dan negara. Beberapa kali kita juga hadapi situasi seperti ini dan hampir semuanya itu, totalitas dari berbagai persoalan yang mengemuka, ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »
TIM BALAP TVS UNJUK GIGI ; TVS Rockz 125 untuk Kepala Dukuh
Kedaulatan Rakyat
Selain itu, mesin 125 Cc berteknologi Duralife Engine, Velg Racing yang memberi keseimbangan dan ketahanan pada roda, serta suspensi yang dilengkapi tabung gas nitrogen tentunya membuat pengendaraan lebih nyaman, kunci anti maling yang membuat ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Beroperasi Total, Lampu dan Aspal 'Mentah' Mengganjal
Surabaya Post
Hal ini guna mengakomodasi kendaraan roda dua yang menuju Desa Kalisampurno. Selain bottleneck, pengendara juga masih belum bisa leluasa menggunakan jalan ini di malam hari. Sejak dua minggu sejak diresmikan oleh Gubernur Jawa Timur pada 15 Maret lalu, ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »
Kambang- Muarolabuah
Padang Ekspres
Selain itu roda perekonomian, khususnya di kedua kabupaten ini akan menjadi dinamis. Selanjutnya yang lebih penting lagi adalah bahwa jalan ini merupakan bagian dari sistem mitigasi bencana, di mana Sumbar merupakan daerah dengan tingkat risiko ...
Lihat semua berita mengenai topik ini »


Kiat: Gunakan tnd minus (-) di depan istilah dlm kueri yang ingin dikecualikan.

Hapus lansiran ini.
Buat lansiran lagi.
Kelola lansiran Anda.

Dari mata lensa ku menulis: Kereta masuk <b>parit</b>

Posted: 21 Nov 2010 06:30 PM PSTKejadian ini berlaku sekitar jam 4 ptg 20 Nov 2010 di parit yani tengah. Pemandu adalah seorang wanita. Menurut penduduk kereta yang dibawa oleh wanita tersebut tidak dapat mengawal kereta kancil tersebut lalu masuk ke dalam parit. Wanita tersebut telah dihantar ke klinik berhampiran.

01 di mersing - Google Blog Search

01 di mersing - Google Blog Search


Dialog Masalah Tanah <b>Di Mersing</b> Berjaya | Nusajaya Kini

Posted: 28 Mar 2012 05:28 AM PDT

Oleh: Ibn_Bacoks

MERSING – Rakyat Johor dilihat sudah memiliki satu kesedaran bagi memperjuangkan hak berkaitan masalah tanah sehingga mengakibatkan satu lagi ledakan berlaku ekoran tertubuhnya Gabungan Selamatkan Tanah Rakyat (TANAH) Johor awal minggu lepas.

Rentetan dari itu, satu majlis yang dipanggil Dialog Isu Tanah telah dianjurkan dengan menampilkan Pejuang Tanah Rakyat PAS, Mazlan Aliman di Kampung Tanjung Endau, Mersing, dekat ini, baru-baru ini.

Menurut Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Endau, Ustaz Azam Abd Razak, kehadiran rakyat ke majlis itu begitu memberangsangkan dan mendapat respon yang baik daripada peserta program yang mempunyai masalah status tanah.

Katanya lagi, Mersing yang terletak di timur Johor antara daerah yang paling banyak terdedah dengan masalah tanah. Antara kawasan yang terlibat seperti di Kampung Tanjung Endau, Kampung Jalan Bulang dan Kampung Sungai Padang serta Tanjung Resang.

Selain itu, di Taman Sri Mersing dipercayai yang masih bertaraf TOL turut mengalami masalah yang sama.

"Mereka yang hadir terdiri Wakil Penduduk dari Kaum Wanita turut menyatakan permasalahan mereka. Wakil Penduduk dari Kampung Tanjung Resang turut serta menyatakan permasalahan Isu tanah di Kampung mereka. Isu tanah tapak rumah mereka bakal diambil untuk dijadikan padang Golf.

"Malahan ada sebahagian penduduk terdiri daripada kaum lelaki turut serta bersama dalam prorgam Dialog Isu Tanah di Kampung Tanjung Endau meluahkan bahawa sudah 30 tahun lebih masalah mereka berlarutan. Mereka amat-amat memerlukan pembelaan segera," ujarnya ketika ditemui selepas menghadiri mesyuarat khas isu tanah di pejabat Dewan Pemuda PAS Negeri Johor, Taman Renggam Jaya, Simpang Renggam, baru-baru ini.

Dalam pada itu, beliau yang juga Timbalan Ketua Pemuda PAS Negeri Johor berkata, hasil pertemuan pihaknya dengan kumpulan yang bermasalah tanah itu, maka beberapa orang sebagai wakil kumpulan terbabit akan dihantar ke program Dialog Masalah Tanah peringkat negeri Johor yang dijadualkan akan di adakan di Skudai, sabtu ini.


Baucar Buku RM5,300 PTS@PBAKL2012 Untuk Dimenangi!
** Iklan Text Produk dan Blog Anda Disini **

Gempa Bumi Lemah <b>di Mersing</b> | Kakiharu Blog™

Posted: 29 Mar 2012 11:28 AM PDT

Kakiharu Blog™ | 30 March 2012 | 0 comments

KUALA LUMPUR: Satu gempa bumi berukuran 3.2 pada skala Richter melanda Mersing, Johor pada pukul 9.43 malam Khamis.

Jabatan Meteorologi Malaysia dalam kenyataan di sini berkata gempa itu berpusat di 16km timur laut dari Mersing.

Gegaran kecil mungkin dirasai di sekitar kawasan itu, kata kenyataan itu. - BERNAMA


01 di desaru - Google Blog Search

01 di desaru - Google Blog Search


~Kecohnye Kunang~: Gambar <b>Desaru</b>...

Posted: 13 Mar 2012 05:41 PM PDT

Sekilas untuk tatapan uolz...sepanjang di Desaru..hanye gmbr2 ni jer yg ade pade koleksi kunang...hopefully uolz enjoy..


Malas nak taip,lets pictures start the story....
libas kan lagi rmbut itiewww.... 


01 di kukup - Google Blog Search

01 di kukup - Google Blog Search


Kenangan <b>di</b> Selat Melaka « Duacongkak&#39;s Spot

Posted: 31 Mar 2012 07:46 PM PDT

Kenangan di Selat Melaka

Dikirim dalam Uncategorized tagged pada 10:46 am oleh duacongkak

Pelayaran ke Pulau Pisang.

Tukar topik pula pada kali ini bagi menenangkan fikiran. Al maklum saja asyik dengan duit setiap hari rasanya jemu juga, sesekali boleh juga lihat dan tinjau suasana luar yang lebih indah dan nyaman.

 

Ini adalah gambar pengkalan dimana saya dan kawan kawan akan memulakan pelayaran meluncur di permukaan Selat Melaka iaitu dibahagian Selatan Tanah Air dengan menaiki bot laju. Pada hujung jeti yang kita dapat lihat kehijauan itu adalah Pulau Kukup dalam Daerah Pontian. Pulau ini dipenuhi dengan hutan bakau dan tiada penghuni yang tinggal di Pulau tersebut melainkan khazanah alam yang hidup secara semula jadi. Bahagian paling kiri sekali kita akan dapat lihat laut Selat Melaka yang akan bertemu dengan Selat Tebrau dan juga kapal kapal dagang yang berlabuh dan juga belayar untuk ke Pulau Singapura atau pun Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) Malaysia. Sayangnya pada hari itu gambarnya tidak diambil untuk dimuatkan dalam blog ini. 

 

Gambar diatas ini juga adalah pemandangan diatas Pengkalan (jeti) yang sama dan diambil dengan fokus pada Pulau Kukup dari hujung sebelah kiri ke hujung sebelah kanan. Sayangnya bahagian kanan terlindung sedikit dengan sebuah feri antarabangsa untuk perjalanan Malaysia ke Indonesia.

 

Pelayaran bermula dengan meninggalkan pengkalan di Jeti Kukup dan mula meredah air Selat Melaka paling Selatan. Bangunan yang dapat kita lihat itu adalah Pengkalan Jeti Kukup bagi penumpang yang hendak menaiki Feri ke Indonesia. Setiap hujung minggu ramai warga samada dari Malaysia mahu pun Indonesia malah ada juga dari luar negara akan menggunakan jeti ini untuk pergi ke Indonesia atau pun masuk ke Negara kita Malaysia.

 

Pemandangan diantara Jeti Kukup dan Pulau Kukup yang dipenuhi dengan rakit sangkar ikan atau pun udang yang diternak dan diusahakan oleh orang persendirian iaitu para nelayan yang tinggal di Kukup.

 

Sebaik saja melepasi perairan Kukup, pemandu atau pengendali bot mula menekan minyak dan memecut laju meluncur menuju ke destinasi iaitu Pulau Pisang yang berada di Selatan Selat Melaka. Kedudukannya adalah antara Malaysia dan Indonesia dimana kita dapat lihat sayup sayup diantara kedua dua negara bila tiba disana.

 

Hampir 30 minit pelayaran, pandangan saya mula tertumpu kearah daratan dan cuba mengambil gambarnya. Sayup sahaja pemandangan Bandar Pontian yang dapat dilihat dalam keadaan cuaca mendung dan berkabus..

 

Ini adalah keratan gambar yang dibuat untuk mendekatkan lagi pemandangan Bandar Pontian iaitu Pusat Perdagangan Pontian dengan hasil tambakan laut yang dimajukan.

 

Sebelah hadapan sisi kanan bot kelihatan bentuk Pulau Pisang yang semakin dihampiri. Dikala ini rasa tidak sabar untuk menghampirinya kerana, satu satunya impian saya untuk datang dan menjejakkan kaki didaratan Pulau Pisang dimana, bahagian paling akhir dalam Daerah Pontian yang akan dijejaki dan dilawati. Sebelum ini keseluruhan Daerah Pontian bahagian darat sudah habis dijejak, dimana ada jalan, dimana ada lorong yang boleh dilalui pasti saya sampai, semua kampung tidak terlepas untuk jadikan kenangan sejak berhijrah di Daerah Pontian dalam tempuh lebih sepuluh tahun. Dengan itu tidak jadi masalah bila saja disebut nama tempat pasti sudah dapat bayangkan bagai mana keadaannya. Hanya tinggal daratan Pulau Pisang saja yang menantikan kehadiran anak rantau yang bukan berasal dari Negeri Johor.

Kita Tunggu keluaran lain untuk melihat suasana Pulau Pisang.

 

01 di lok heng - Google Blog Search

01 di lok heng - Google Blog Search


Taman Nusantara <b>Gelang Patah</b> Johor | Rasa Mewah Catering

Posted: 27 Mar 2012 08:32 AM PDT

Perkhidmatan katering di Taman Nusantara Gelang Patah Johor dibawah Bandar Nusajaya. Walaupun dengar macam jauh antara Taman Bukit Mewah dan Taman Nusantara tetapi dengan adanya laluan Highway Second Link, jarak perjalanan semakin dekat dan masa yang diambil kurang dari 20 minit.  Taman ini bersebelahan dengan Kg Melayu Gelang Patah.
Terima kasih kepada Cik Shura kerana memberikan kepercayaan kepada Rasa Mewah Catering untuk menyediakan makanan kepada para tetamu dan sanak saudara pada Majlis Perkahwinan beliau. 
Untuk saiz yang lebih besar, sila klik pada imej. 
Katering Taman Nusantara Gelang PatahKatering Taman Nusantara Gelang PatahKatering Taman Nusantara Gelang Patah

Katering Taman Nusantara Gelang PatahKatering Taman Nusantara Gelang PatahKatering Taman Nusantara Gelang Patah

Katering Taman Nusantara Gelang PatahKatering Taman Nusantara Gelang PatahKatering Taman Nusantara Gelang Patah

Katering Taman Nusantara Gelang PatahKatering Taman Nusantara Gelang PatahKatering Taman Nusantara Gelang Patah

Katering Taman Nusantara Gelang PatahKatering Taman Nusantara Gelang PatahKatering Taman Nusantara Gelang Patah

Majlis Pernikahan telah selamat diadakan pada sebelah paginya. Rombongan Pengantin lelaki dapat juga beristirahat di Homestay PERKEP yang telah disediakan sementara menunggu acara Bersanding pada petangnya.
Anecdote 1: Tersenyum Mak Pengantin bila mendapat pujian kesedapan makanan yang dihidang dan pandai memilih katering.
Anecdote 2: Cuaca amat panas sekali dan tiada tiupan angin, sehingga hampir pengsan pekerja kami. Sedikit hujan pada sebelah petang selepas majlis tamat. Alhamdulillah.
Anecdote 3: Orang pertama yang menghiburkan para tetamu dengan berkaraoke adalah.......Bapa Pengantin.

01 di plentong - Google Blog Search

01 di plentong - Google Blog Search


Tentang Aku: Melawat Pusat Jualan Perodua <b>Plentong</b>

Posted: 05 Mar 2012 02:58 AM PST

Hari ni gi Pusat Jualan Perodua kat Plentong ... adik aku, Tam nak survey kereta ... tengok-tengok dan tanya-tanya ... hehe .. kalau berpuas hati dan mencukupi budget yang ada .. baru buat keputusan .. gituuuu ...
Pusat Jualan Dan Servis Perodua, Plentong ... 

Kami gerak dalam kul 8.00 pagi .. ikut highway Desaru - Cahaya Baru ... naik highway Pasir Gudang .. keluar kat Plentong .. terus jek tuju ke Perodua ... sampai jek terus cari salegirl perodua yang bernama Siti .. sebab dah buat temujanji dengan dia sebelum datang tadi ... tapi Siti tak de pulak ... ada urusan dalaman .. hmm .. tapi dia dah pass kitaorang pada kawan dia .. salesgirl perodua nama Umie ...

Sebelum berbincang kitaorang tengok-tengok kereta dulu ... tengok dari luar jek .. nak bukak-bukak segan pulak .. belum dipelawa gituuuu .. hahaha ... baru jek Umie nak mulakan perbincangan .. Siti dah datang .. alhamdulilah ... senang sikit nak bincang kalau ngan Siti .. ya la .. dah kenal .. jadi rasa selesa sikit nak tanya itu dan ini .. hehe ...

Kereta Myvi 1.3 ezi ... yang display kat ruang legar Pusat Jualan Perodua ... tengok dan belek sahaja .. haha
Tam cuba-cuba duduk kat tempat pemandu .. Nua cakap duduk dengan selesa .. Tam segan-segan nak betulkan kerusi takut kena marah ngan salesman kat situ .. hahaha ...

Sempat bergambar kenangan ngan kereta Myvi yang didisplay kat ruang legar Perodua ..

Aisy pun nak posing kat kereta jugak .. wah .. semua nak posing .. mama pun nak jugak .. hahaha 
Selepas mendengar penjelasan panjang lebar dari Siti mengenai perbezaan kedua-dua kereta Myvi dan Viva .. tentang perbezaan harga .. perbezaan keselesaan pemanduan .. macam-macam la kami tanya ... sampai tuan empunya badan rasa yakin mana satu yang jadi pilihan hatinya .. setelah di kira-kira dan ditimbang-timbang ... Tam ngan Nua sepakat nak amik Myvi 1.3 ezi ... wah .. wah .. best nya .. tapi sebab Tam tak stand by dokumen-dokumen yang diperlukan .. maka urusan tak dapat dilakukan hari ini ... tunggu Tam bagi dokumen-dokumen dulu baru leh proses urusan jual beli kereta tu ...

Siti sedang memberi penerangan tentang kereta-kereta dan harga-harga ... Tam mendengar dengan khusyuk sekali .. Akma pun mendengar dengan penuh minat ... nak jugak ker??? hehe ..

Perbincangan sendiri pulak .. luahkan apa yang diaorang paham dari penerangan Siti tadi .. haha .. muka cam puas hati jek .. puas hati ker???? .. rilex la .. tanya semua sekali .. keluarkan apa yang terbuku dan tanda tanya dalam kepala tu .. Siti tak marah kalau korang tanya banyak-banyak pun .. kannn Siti kannn .. hehe ...
Aisy bosan tengok orang bercakap aje .. dia ajak aku gi teman dia main kat play ground ... hmm .. malas nya .. nak dengo orang berbincang .. tapi kena lah jugak temankan bila dia mula tunjuk perasaan .. hmm .. Aisy ni kacau daun betul laa ... haha

Abis bersepah di buat Aisy ... bukan nak kemas mainan yang dia dah tak nak main .. makin dia tambah ada la .. dia sorang jek yang main kat sini .. tak de bebudak lain .. maklum la hari sekolah .. Aisy tak sekolah .. kannnn ...
Pastu test drive kereta Myvi 1.3 ezi ... Siti suruh Tam bawak .. Tam takut-takut plus gementar .. sebab tak biasa bawak kereta lagi .. dia suruh suami dia yang bawak .. haha .. apa daaaa .. tak pe .. nanti dah bawak balik umah .. leh biasa-biasa kan bawak .. pusing-pusing kat padang .. yakin buleh ... pasti buleh .. Tam buleh .. hehe ...
Deretan kereta test drive .. Myvi, Lagi Best, Lagi Power, Alza, Viva .. pilih aje .. ada bran .. haha

Diaorang gi test drive kereta Myvi 1.3 ezi .. aku tak ikut .. dah penuh kereta .. malas nak bersesak-sesak .. hehe .. bukan jauh pun pusing-pusing .. sekejap jek .. haha
Lepas selesai urusan perbincangan di Perodua .. kami gerak gi The Store Johor Jaya ... nak survey barang baby .. Tam nak survey harga jek dulu .. maklum la dia baru 6 bulan .. tunggu 7 bulan baru nak completekan beli barang ... sebab bila kandungan dah 7 bulan, nurse akan datang umah untuk pastikan segala keperluan untuk melahirkan sudah disediakan .. bukan apa .. dikhuatiri bersalin awal .. barang-barang baby lum stand by .. kalau cam tu alamatnya balut kain pelekat la baby dia nanti .. hahaha ...
Tapi malangnya, bahagian atas The Store Johor Jaya dalam proses pembikinan ... jadi semua bahagian atas dipindahkan ke bangunan yang berhadapan dengan The Store lama ... hmm .. hujan pulak tu .. Tam malas nak meredah hujan ... takut demam pulak nanti .. jadi .. tak jadi nak survey barang baby kat sini ...
Aku cakap jom gi makan .. lum makan sarapan lagi ni .. padahal masa tu dah kul 11.30 pagi ... haha .. nak makan kat mana tanya diaorang .. aku cakap kat KFC .. lama tak makan kat KFC .. semua tak nak .. hampeh tul .. diaorang nak makan pizza .. hmm .. buleh la .. pizza pun sedap jugak .. hahaha
Pizza Hut Johor Jaya .. first time makan kat sini .. huhu ..
Pizza Hut Johor Jaya tak de tempat makan rupanya kat tingkat bawah .. tempat makan semuanya kat tingkat atas ... wah .. best jugak makan kat tingkat atas .. kitaorang pilih meja yang paling ujung .. kat tepi tingkap .. leh tengok pemandangan dari atas ..
Pemandangan dari atas Pizza Hut .. hujan .. nasib baik tak jem jalan .. lum lagi kot .. orang lum kuar lunch lagi ...
Order yang set 4 orang ... plus kepak ayam honey and spicy 4 ketul ... aiskrim untuk Aisy .. dah tu jek .. jangan bebanyak ordernya .. nanti tak habis ...  pembaziran .. huhu ...
Air yang diorder haruslah coca-cola .. cam tak de pilihan lain pulak .. padahal ada jek pilihan air yang lain .. tapi entah kenapa yer .. setiap kali makan pizza .. mesti minum air coca-cola .. memang sejodoh .. air coca-cola ngan pizza ni agaknya .. hahaha

Sup krim cendawan ... dah ditabur dengan serbuk keju ... pastu aku tabur pulak ngan serbuk lada sulah .. hmm .. rasanya jadi lebih sedap dari biasa ... tak semua tempat letak serbuk keju dalam tray sos ... kadang-kadang yang dalam tray tu cuma sos cili, sos tomato ngan serbuk lada sulah jek ... tak best langsung .. kat sini lengkap .. semua ada .. cehhh .. cam promote suh datang makan kat sini pulak .. haha

Aiskrim Aisy .. nama dia double delite kot .. tak perasan sangat .. haha .. sampai-sampai jek terus kena serbu .. tak sempat nak snap pic .. cissss .. korang ni memang geragok la .. haha ...

Kepak ayam sweet & Spicy .. sedappp .. suka sangat niiii ... sekarang kalau makan kat pizza mesti nak makan kepak ayam ni .. dapat seketul pun jadi lah .. wah .. kemaruk namanya tu ... hahaha


Hawaiian Chicken with Cheeze Lava .. Akma yang order ini pizza .. bedal kasi licin yer ...

Yang ni pizza kesukaan aku .. Super Supereme Beef ... paling sedap dalam banyak-banyak menu pizza .. pada selera aku la .. lain orang lain citarasa .. kannnnn ...

Aisy nak makan sup .. tapi aku suruh dia pandang kamera dulu .. geram jek dia pandang aku .. haha .. rilex la dikkk .. tak lari sup tu .. hahaha

Dia tengok orang semua letak .. dia pun nak letak .. banyak pulak tu .. abis la .. tak sedap la rasa sup dia .. tapi sampai licin sup dihirupnya .. ngan mama punya dikebasnya .. aiskrim pun habis dia makan .. wah .. wah .. tapi pizza dia tak sentuh langsung .. kenyang makan sup ngan aiskrim jek .. tak pe la ya dikk .. janji perut kenyang sudah ...

Semalam jadi model iklan sos ngan model iklan dapur gas .. hari ni jadi model iklan kepak ayam pulak .. agak-agak yang mana paling sesuai .. hahaha ..
Siap makan .. gi tengok-tengok cenderahati kat kedai cenderahati .. tengok-tengok jek .. bukan beli pun .. haha .. Akma jek beli hiasan hp .. buleh la .. wat sejuk hati pekedai tu .. penat dia ikut kitaorang ke hulu ke hilir .. ikut jek .. hahaha ...
Itu lah kedai cenderahati nya .. yang ada bantal peluk kecik kat depan kedai .. Akma yang nak gi tengok .. Tam pun suka jugak nak cuci-cuci mata .. aku ikut jek .. suka jugak sebenarnya .. hahaha
Pastu gerak ke Giant plentong .. Tam nak tengok barang baby kat situ .. hmm .. 1 jam duk membelek-belek sambil kalkulator harga barangan baby .. haha .. aku ngan Aisy malas nak ikut dia .. dia ngan suami dia belek barangan baby .. aku ngan Aisy gi merayap .. Aisy tolak troli .. aku takut jek kena orang ke barang ke .. naya jek kena marah nanti .. sambil tengok sambil ambik .. yang perlu jek .. bahan-bahan nak buat biskut batik ngan sudip non lekat ... hmm ... baru tak lekat coklat kat sudip .. haha .. try petang ni .. menjadi tak percubaan aku ni ... haha ...
Haaa .. belek jangan tak belek .. kira jangan tak kira .. haha ... kira betul-betul .. jangan lari budget .. dan jangan beli banyak-banyak .. nanti pembaziran berlaku ... beli sikit-sikit dulu .. dah bersalin nanti leh tambah lagi kalau tak cukup .. sebab baby ni cepat membesar .. karang tak habis lagi stok baju baru dah tak muat .. hehe ..

Keletihan membelek baju dna barangan baby ... sampai terduduk kat rak baju ... alala siannya mak buyung .. kaki dah krem asik berdiri, berjalan aje ... hahaha ..
Siap semuanya .. gerak hantar Akma balik hostel dulu baru kitaorang balik .. adik ipar aku, Nua bawak kereta dengan tenang sekali ... tak seperti selalu .. bawak cam kat litar sepang jek lagaknya .. haha .. mungkin sebab isteri dia pregnant kot .. tu yang slow sikit gelora darah muda dia tu .. hehe ...

ads