ads

Khamis, 5 April 2012

01 di bekok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di bekok - Google Blog Search


eira yasin: <b>Bekok</b> mengeratkan lagi Persahabatan kami!

Posted: 05 Apr 2012 12:58 AM PDT




Haii semuaa. Nampak pintu masuk tu. Yeayy! Selamat datang! Perancangan untuk pergi berkelah di Bekok sudah menjadi kenyataan. Alhamdulillah, Allah permudahkan perjalanan kami. *maaf, entri ni banyak gmbar dan panjang!* Sebelum keluar result SPM kami dah rancang semua ni. Act, saja saja je Atif ajak hang lepas dia balik Umrah tapi tak tahu kat mana. Ajis pun bercadang nak g Bekok. Aku pon huha huha laa kat mereka yok pergi Bekok. Semua setuju. So, Alhamdulillah. 
Area dalam 7 lebih pagi Atif dah gerak amek My, then amek aku kat rumah. Then, amek Tengek kat skolah. Then, terusg rumah Qila. Sementara Ajis mak dia hantar. Area pkul 8 lebih semua gerak ke Bekok. Dengan menaiki kereta Viva dan Kancil. Akak Qila yg drive Viva. Aku dgn My menaiki Viva sementara yg lain menaiki Kancil. Sesudah sampainyaa Bekok. Aku dan yang lain tengok pintu gate Bekok lum bukak! Whatt? Aku pun dgn Qila degan beraninyaa bukak sendri gate tuu. Haha. So, boleh laa masuk.
*nampak anjing nii? Atif pergi hon anjing ni dan kejar kami sehingga ke tempat parking! grrrr*


Area dalam pkul 10 pagi kami pun smpai dan mendaki sikit. Okayy! Pemandangan yang cukup indah. Udara yang segar. Ia membuat aku tenang! Qila, My dan Akak Qila bernama Kak As sudah mulaa berBBQ. Ayam, sosej, isi ketam dan udang. Menghidupkan arang segala. Huhu. Mak aku pulak membekalkan Nasi Lemak, sandwich dan mee tanpa sayur untuk My! Haha. *maaf, time ni aku nmpak air aku excited! hahaha* Aku punn excited rendam kaki la kejap kan. Niat kejap je, then, nak naik atas, pacatt! yeayy! pacat hisap darah kat jari aku. Maybe dah lame kot. Pacat tu dah gemok sikit. Aku start gelupur dah. haha. *ngek! Aku cabut pacat kat cikgu dulu asal tak segeli ni? damn!* hahaha. Bomba penyelamat datang! Hahaha. Ajis, Tengek dan Atif tolong cabutkan pacat. Sekali 3 kauu --' *kau pegang kaki aku, lagii menyebabkan faktor kegelian aku tingii!* --' Thanks yerr kawan kawan! So, My sruh rendam kaki aku. Aku tanak. Aku nak jugak bakar2 nii. huhu. Darah tak henti2 lagii. Aku naik darat darah kat kaki makin mengalir banyak. Aku g msuk air lagi. Thennn, yeayyy! Pacat tu mmg suka kat aku erk, kenaa lagiii! Kali ni sempat amek pic --'


Then, siap bakar bakar, makann! Sebab lapaa. Aku? lantakk laa kau darah. Nak kuar kuar laa. Hahaha. Then, kenyang. Pergi berendam. Yang lelakii ni entah smpai kemana tah. Puncakk lah kot. grrr.




Then, dlm pkul 12 lebih naik, BBQ lagii. Then makann! Lepas makan semuaa kemas2. Aku sempat la main air kejap. Haha. dlm pkul 3 lebih tuu baru kemas2 mandi semuaa. Dan, balikk! Haha. Then, sempat bergambar lagi kat pintu gate yang depan tuu. Hahaha.



Balik kami melalui Ait Hitam. Hantar Tengek dulu dan My. Smpai rumah My aku naik Atif dan Qila balik terus bersama Akak nyaa. Haha. Then seterusnya, Atif hantar Ajis dan dia pun telah selamat smpai ke rumahnyaa. Berkahir lah perjalanan kami pada hari ini. Alhamdulillah semuanya selamat! :') Then, malamnye Ajis kena pergi Shah Alam pergi rumah abang dia sebab nak setelkan hal moto die tu. Maklumlaa kan, dah dapat motor baru! Modenas ACE 115 kan! Kaler merahh gituuu! Hahahaha. Maaf, gmbar lagi banyak daripada penulisan. Maklum lah, bak kata Yuna : Di setiap gambar ada laguu! Hahaha. So, berlagu la korang tengok gambar ni yee. Peacee (Y)
# Guys, Thanks for yesterday (4 April 2012). Thanks for the beautiful moment and memory here. Thanks for being my friend. Being my good friend. I will appreciate this friendship until I die. InsyaALLAH :')
# Budak oren oii, love you for a thousand years! Maaf, di atas kesalahan aku semalam yerr! Peacee :D
# My and Qila. Maaf kalau sebarang perbuatan aku semalam kalau ada terguris hati korang. Soryy aku kurang menolong korang masak. hmm. Maaf korang! Maaf maaf!
# Atif dan Tengek. Terima kasih kerana telah membuangkan pacat dekat kaki aku! Hahaha :P
# Akak Qila. Thanks sebab jadi jurugambar kami. Hehehe. Thanks thanks!

Dah habis baca? Terima Kasih. Sila datang lagi ^^

01 di gelang patah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di gelang patah - Google Blog Search


PAS <b>Gelang Patah</b> Meraikan Kedatangan Tahun Baru Cina ~ Pusat <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2012 07:39 PM PST

GELANG PATAH, 16 Jan 2012: YDP PAS Kawasan Gelang Patah Tuan Hj. Dzulkefly bin Hj. Ahmad yang juga merupakan Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Nusajaya bersama dengan YB Dr Boo Chen Hau (ADUN Skudai) dengan disertai oleh Hj. Musa Wahab (NYDP PAS Gelang Patah) telah membuat edaran buah limau dan kad ucapan Selamat Tahun Baru Cina kepada masyarakat sekitar khususnya kepada masyarakat Cina sempena Tahun Baru Cina yang bakal menjelang dalam beberapa hari lagi.


Program edaran ini telah berlangsung selama dua hari. Bermula pada hari Sabtu, 14 Jan 2012, edaran berjalan di sekitar Pasar Teetah, Taman Universiti. Program ini dilihat mendapat sambutan baik daripada peniaga dan juga pengunjung Cina yang tidak putus-putus datang menbanjiri kawasan tapak pasar seawal 8.30 pagi lagi. Selain itu, Tuan Hj. Dzulkefly bin Hj. Ahmad turut mengadakan edaran sambil beramah mesra dengan kaum Tionghua dan masyarakat setempat sekitar kawasan Pasar Taman Universiti, Mutiara Rini dan Lima Kedai meliputi premis-premis perniagaan di dalam pekan. Di sebelah malamnya, edaran berjalan sekitar gerai-gerai makan milik peniaga Cina di kawasan Taman Universiti dan Pulai Utama.


Keesokan harinya pula, Tuan Hj. Dzulkefly bin Hj. Ahmad bersama rombongannya meneruskan lagi edaran buah limau sambil menyantuni masyarakat setempat, sekitar kawasan pasar dan premis-premis perniagaan di Kangkar Pulai dan Ulu Choh. Kelihatan masyarakat setempat khususnya masyarakat Cina gembira dengan kehadiran YDP PAS Kawasan Gelang Patah, Tuan Hj. Dzulkefly bin Hj. Ahmad yang turut sama meraikan kedatangan Tahun Baru Cina.
Di samping edaran buah limau dan kad ucapan, kalendar 2012 turut diedarkan sempena tahun 2012 yang baru bermula. Diharapkan program tahunan seperti ini akan lebih merapatkan lagi hubungan di antara kaum tanpa mengira fahaman politik dan agama antara kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) Gelang Patah dengan para penduduk kawasan Gelang Patah khususnya di DUN Nusajaya.

01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


The Journey: Jurnalisme Warga

Posted: 05 Apr 2012 01:58 AM PDT


Kita tentu sering menyaksikan sebuah berita yang dilaporkan bukan oleh wartawan, tetapi oleh warga biasa. Yang terbaru misalnya berita robohnya Jembatan Tenggarong di Kutai Kartanegara, Kalimantan Timur. Video yang untuk pertama kali disiarkan oleh TVOne misalnya merupakan hasil rekaman warga yang kebetulan berada di lokasi tersebut. Peristiwa runtuhnya Jembatan Tenggarong berlangsung dengan sangat singkat, sekitar 30 detik saja. Dengan peristiwa secepat itu, kecil kemungkinan ada wartawan yang berada di lokasi persis saat peristiwa itu terjadi.
Peristiwa lain misalnya bencana tsunami di Aceh, tsunami di Jepang, banjir bandang di Wasior, Papua, serta sejumlah bencana lainnya. Rekaman gambar atau foto saat terjadinya bencana itu justru diambil oleh warga yang sekaligus korban dari bencana itu. Mereka adalah orang-orang yang berada di lokasi kejadian dan kemudian berinisiatif untuk mengambil video atau foto dengan alat-alat yang mereka milik, terutama dengan menggunakan handphone.

Banyak peristiwa yang saat kejadian itu berlangsung tidak sempat dijangkau oleh wartawan, misalnya karena lokasi yang jauh dan medan yang berat. Orang yang berada langsung di tempat kejadian dan menyaksikan peristiwa tentu saja adalah warga lokal atau barangkali korban yang selamat. Kebetulan mereka mempunyai alat-alat untuk merekam gambar atau memotret. Bisa dipastikan, hasil rekaman gambar atau foto warga itulah yang akan dipakai pertama kali oleh media, terutama televisi dan media online. Media cetak juga ada yang mencetak foto tersebut keesokan harinya.
Saat ini media mainstrema juga memiliki kolom, rubrik, atau program citizen jurnalism yang menandakan bahwa jurnalisme warga ini sudah dianggap penting keberadaannya.
Dalam beberapa kejadian, misalnya gempa dan tsunami di Pulau Mentawai, karena medan dan lokasi yang sulit dicapai, wartawan baru bisa masuk ke lokasi beberapa hari setelah peristiwa itu terjadi. Padahal kondisi korban saat itu sudah sangat memprihatikan. Sejumlah warga berinisiatif membuat laporan dengan merekam kondisi korban pasca tsunami. Beberapa televisi nasional memuat laporan tersebut.
Inilah yang disebut sebagai citizen jurnalism atau jurnalisme warga. Sejumlah laporan yang dilaporkan oleh warga yang ada di sekeliling mereka. Kalau di kota misalnya kemacetan jalan, padamnya traffic light, kecelakaan jalan raya dll.
Kalau di daerah misalnya terjadinya bencana banjir, tanah longsor, gagal panen, serangan hama tanaman dll. Manfaatnya, pertama bagi media. Mereka akan sangat terbantu dengan laporan utama ini. Kedua, bagi warga sendiri, dengan laporan itu, peristiwa itu akan diketahui dengan lebih cepat oleh masyarakat luas sehingga bisa segera dilakukan tindakan yang diperlukan.
Asalkan: kejadian itu tidak menguntungkan salah  satu pihak, misalnya bukan fitnah, bukan berita bohong dan mengada-ngada, mendiskreditkan salah satu pihak. Maka laporan yang disampaikan haruslah sebuah fakta dan benar-benar terjadi. Karena itu citizen jurnalism juga tak boleh melaporkan opini pribadi si penulis.
Citizen Jurnalism juga bisa menumbuhkembangkan kritisme warga. Dalam banyak kasus dimana media umum tidak berani memberitakannya,  jurnalis warga bisa mengambil peran ini. Medianya bisa macam-macam, mulai dari blog pribadi hingga sosial media seperti facebook atau twitter.
Jurnalisme sendiri secara sederhana diartikan sebagai sebuah mekanisme dalam mencatat dan melaporkan peristiwa. Jadi jurnalisme warga adalah pelaporan peristiwa yang dilakukan oleh warga. Yang dimaksud warga biasa di sini yakni mereka yang memang bukan berprofesi sebagai wartawan. Mereka bisa berprofesi apa saja. Bisa guru, karyawan swasta, petani, aktivis LSM, dan lain sebagainya. Inilah yang membedakan jurnalisme konvensional dengan jurnalisme warga. Namun jurnalis warga juga sama-sama menghasilkan karya jurnalistik. Dan juga memiliki kewajiban yang sama, yakni melakukan verifikasi di lapangan.  Karena itu jurnalis warga tidak bisa membuat berita seenaknya.
Dengan perkembangan teknologi informasi saat ini, jurnalisme warga memang sudah jauh berkembang. Hampir semua warga kini memiliki handphone yang didalamnya memiliki berbagai aplikasi, seperti kamera atau perekam video. Kualitasnya juga cenderung meningkat. Karena itu semua orang kini bisa dengan mudah merekam sebuah peristiwa dan kemudian melaporkannya.
Namun tentu saja tidak semua laporan warga bisa diterima dan dimuat di sebuah media. Karena ini melaporkan peristiwa yang nantinya terkait dengan hak publik untuk mendapatkan informasi dengan benar, maka jurnalis warga juga perlu memperhatikan hal yang boleh dan tidak boleh dilakukan atau biasa disebut kode etik. Misalnya tidak boleh melakukan kebohongan, memuat laporan yang menjurus pada fitnah, atau laporan yang tidak berdasar.

01 di tangkak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tangkak - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Tangkak</b>

Posted: 04 Apr 2012 09:20 PM PDT

Have you gotten into a rut at work? Would you like to be more engaged, satisfied, and fulfilled in your work? Would you like to be more productive and feel a greater sense of accomplishment at the end of each day? Well you can. It just takes a desire and commitment to renew your habits and routines. Follow these tips and you'll see your work life improve. And that improvement will trickle into the rest of your life too.

Learning and Improving. Always be on the lookout for opportunities to learn and improve your skills. Look for good seminars and training. Then ask work if you can attend and will they pay for your admission. If your company pays for education, use it! Borrow books from your local library, the company library, or even from your boss. Borrow some motivational audio tapes from your local library. Keep learning to continually renew your enthusiasm.

Creative Thinking. Is your job boring? If so, take some responsibility in changing that. How can you make it more fun, more creative, more varied, etc.? What can you do that no one has done before? How could you grow enthusiasm at work? What is a new way that you could do old things? What processes could you alter to save time, work and money?

Learn from Criticism. Don't immediately reject critiques from others, even if you don't like or respect them. Sometimes people you don't like may be giving you more honest feedback than you can get from others. Don't take it personally. Even if it is personal, who cares? Listen, process, and then decide what positive action you might want to take.

Ask for Help. Don't be afraid to collaborate with others. Don't wait for your company to tell you what to do. Think creatively about how you can work with others to generate a greater result than if you had each worked on this alone.

Take Your Vacation Time. Try doing something different. If you always go on a trip, try taking a more local vacation, and really get some good rest time. Or if you always stay local, try visiting a new place. Variety is one of the keys to happiness.

Take Breaks. It's a fact that taking breaks will increase productivity. It's been proven in studies. If you need to, find someone to help ensure you take a morning and afternoon break.

Don't Check Email First Thing. Unless this is required in your job, then let it go until after you've completed your top priority of the day. And then process email in batches, say two or three times a day.

Turn off Your Computer. "What?!" you say. "Everything is done on my computer!" Well is it really? What percentage truly is? Plan to have your computer on only for that amount of time each day. Plan out blocks of time for different computer tasks and work from a checklist to keep you focused. Giving your eyes a rest from the screen will give you more energy for creating. Even if you just close your eyes as you think of a response to an email can help too.

Power Question. Keep a question like this at your desk to help you stay focused: "Am I making the most of my time right now?" or "Is this the most productive use of my time?"

Accept That You'll Never Finish Your Task List. For perfectionists and overachievers this is as frustrating as a greyhound forever chasing the mechanical bunny around the track. Get off that track. Just make sure you work on your most important stuff first. Let the fluff slide, not your priorities.

di negeri johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri johor - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Perbadanan Bioteknologi dan Biodiversiti <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2012 11:44 AM PDT

[KLIK] KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA DI FACEBOOK

Perbadanan Bioteknologi dan Biodiversiti Negeri Johor (J-BioTech) merupakan sebuah organisasi badan berkanun di bawah kerajaan Negeri Johor. J-BioTech mula ditubuhkan pada 23 Oktober 2005 di bawah penyeliaan Unit Perancang Ekonomi Negeri Johor (UPENJ) dan dikenali sebagai Sekretariat Bioteknologi dan Biodiversiti Negeri Johor.

Permohonan adalah dipelawa dari kalangan rakyat Negeri Johor untuk mengisi jawatan berikut di
Perbadanan Bioteknologi dan Biodiversiti Negeri Johor :-

1. Pemgurus Pendidikan, Penyelidikan dan Pembangunan Produk

2. Pengurus Pentadbiran, Sumber Manusia dan Kewangan

3. Pegawai Penyelidik (Molekular)

4. Penolong Pegawai Penyelidik (Molekular)

KLIK SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Tarikh Tutup Permohonan: 15 April 2012

01 di kahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kahang - Google Blog Search


PAS <b>Gelang Patah</b> Meraikan Kedatangan Tahun Baru Cina ~ Pusat <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2012 07:39 PM PST

GELANG PATAH, 16 Jan 2012: YDP PAS Kawasan Gelang Patah Tuan Hj. Dzulkefly bin Hj. Ahmad yang juga merupakan Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Nusajaya bersama dengan YB Dr Boo Chen Hau (ADUN Skudai) dengan disertai oleh Hj. Musa Wahab (NYDP PAS Gelang Patah) telah membuat edaran buah limau dan kad ucapan Selamat Tahun Baru Cina kepada masyarakat sekitar khususnya kepada masyarakat Cina sempena Tahun Baru Cina yang bakal menjelang dalam beberapa hari lagi.


Program edaran ini telah berlangsung selama dua hari. Bermula pada hari Sabtu, 14 Jan 2012, edaran berjalan di sekitar Pasar Teetah, Taman Universiti. Program ini dilihat mendapat sambutan baik daripada peniaga dan juga pengunjung Cina yang tidak putus-putus datang menbanjiri kawasan tapak pasar seawal 8.30 pagi lagi. Selain itu, Tuan Hj. Dzulkefly bin Hj. Ahmad turut mengadakan edaran sambil beramah mesra dengan kaum Tionghua dan masyarakat setempat sekitar kawasan Pasar Taman Universiti, Mutiara Rini dan Lima Kedai meliputi premis-premis perniagaan di dalam pekan. Di sebelah malamnya, edaran berjalan sekitar gerai-gerai makan milik peniaga Cina di kawasan Taman Universiti dan Pulai Utama.


Keesokan harinya pula, Tuan Hj. Dzulkefly bin Hj. Ahmad bersama rombongannya meneruskan lagi edaran buah limau sambil menyantuni masyarakat setempat, sekitar kawasan pasar dan premis-premis perniagaan di Kangkar Pulai dan Ulu Choh. Kelihatan masyarakat setempat khususnya masyarakat Cina gembira dengan kehadiran YDP PAS Kawasan Gelang Patah, Tuan Hj. Dzulkefly bin Hj. Ahmad yang turut sama meraikan kedatangan Tahun Baru Cina.
Di samping edaran buah limau dan kad ucapan, kalendar 2012 turut diedarkan sempena tahun 2012 yang baru bermula. Diharapkan program tahunan seperti ini akan lebih merapatkan lagi hubungan di antara kaum tanpa mengira fahaman politik dan agama antara kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) Gelang Patah dengan para penduduk kawasan Gelang Patah khususnya di DUN Nusajaya.

01 di kukup - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kukup - Google Blog Search


CT: PULAU <b>KUKUP</b>

Posted: 04 Apr 2012 05:29 PM PDT


Sambung kembali dengan cerita dan pic2 semasa di Pulau Kukup. Aisehhh! Main sambung2 pulak...hihihi. 

Memandangkan hajat hati sudah terlaksana lagi pun banyak sangat xtbt jadinya posting tentang Pulau Kukup pun terputus2 pulak ya...hihihi. Tak kisahkan!

Kami berkesempatan mencuba kemudahan pelantar pejalan kaki, menaiki menara tinjauan mini dan bergayut di jambatan gantung yang merentasi Sungai Ular dan Pulau Kukup. 
Sampai di pulau, pelantar jalan sedia menyambut pengunjung bagi melihat dari jarak dekat perbezaan tumbuhan yang membentuk hutan termasuk bakau. Memang menarik keindahan di sana. 
Dalam perjalanan pulang dari pulau itu ke pekan Kukup, kami singgah sekejap di tengah lautan untuk melihat pusat penternakan pelbagai jenis ikan yang berkonsepkan rumah rakit.
Bercakap tentang keistimewaan pulau itu, masyarakat tidak dapat lari mengaitkannya dengan mitos. Entah betul atau tidak, cerita orang dulu-dulu, Pulau Kukup dikatakan pernah menjadi tempat kediaman lima puteri bunian.  
Salah seorang puteri jatuh cinta dengan seorang pelayar. Pasangan kekasih itu melarikan diri. Akibatnya, pulau itu ditenggelami air laut. Pulau Kukup muncul kembali tetapi diliputi paya bakau. Timbul dakwaan pulau itu dihuni oleh makhluk ghaib. Itulah mitos Pulau Kukup.
Bagi kita mungkin itu sekadar cite donggeng. Tak kuasa mak :)
Pulau Kukup yang diwartakan secara rasmi sebagai taman negara pada 27 Mac 1997 menjadi tempat kediaman pelbagai hidupan flora dan fauna.
Sesekali berkelana di hutan payau bakau itu, hati terhibur dengan telatah haiwan seperti monyet, ikan belacak yang gemar bermain di permukaan air dan babi hutan pula sibuk mencari makanan di celah-celah payau bakau.
Aksi liar monyet-monyet macaque berekor panjang adalah pemandangan biasa dan pelbagai lagi organisma akuatik rancak melakukan aktiviti sendiri tanpa menghiraukan kedatangan pengunjung.
Kadar bayaran masuk ke taman negara itu kekal RM5 untuk dewasa dan RM3 untuk pelajar dan kanak-kanak. Bagi pelancong asing, bayaran RM10 untuk dewasa dan RM5 bagi pelajar dan kanak-kanak.
Mengakhiri kisah pengalaman ke Taman Negara Pulau Kukup ini, jika anda ingin ke sana, terokailah pulau itu dengan penuh kesabaran dan anda bakal menyaksikan keajaibannya.
Untuk maklumat lanjut, hubungi PTNJ di talian 07-2661301 atau layari laman Johorpark.

01 di parit raja - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit raja - Google Blog Search


Kejadian Tembak Menembak <b>Di Parit Raja</b>, Batu Pahat, Johor <b>...</b>

Posted: 10 Jan 2012 08:49 AM PST

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..
ada kejadian tembak-menembak berlaku berdekatan dengan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Parit Raja, Johor..
kejadian berlaku pada malam tadi 10/1/2012..
dua suspek penjenayah terlepas dan melarikan diri di kawasan sekitar dan berdekatan dengan kolej kediaman perwira..
polis bersama anjing pengesan sedang giat mengesan suspek..
bagi yang tinggal di kawasan sana dinasihatkan supaya berhati-hati..

Mangsa dalam perjalanan pulang ke rumah, pada waktu itu kebetulan terdapat insiden kejar mengejar diantara polis & perompak. 
Kejadian tembak-menembak berlaku di sekitar kawasan dpan pagar UTHM. 
Kemalangan berlaku di dpan Esso Parit Raja di mana perompak telah menghimpit kereta mangsa sewaktu berusaha utk melarikan diri.. 
( perompak dipercayai melarikan diri ke sekitar kwasan Kolej Kediaman Perwira,UTHM Batu Pahat.)

TERKINI : KESEMUA PENJENAYAH SUDAH PUN DITANGKAP..
sumber : diambil dari Status facebook pelajar-pelajar UTHM..

01 di plentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di plentong - Google Blog Search


Gearbox CVT Exora Bold Turbo Bermasalah Selepas 2 Minggu <b>...</b>

Posted: 01 Apr 2012 07:08 PM PDT

Saya membeli sebuah Proton Exora Bold Premium yang menggunakan enjin turbo dan gearbox CVT pada awal Mac 2012. 2 minggu digunakan, gearbox mula rosak. Apabila gear reverse dimasukan, enjin akan mati. Setelah mencuba banyak kali, barulah saya dapat menggunakan gear reverse. Itupun enjin begegar seolah-olah nak mati. Saya menghubungi pusat servis di Johor Jaya memaklumkan masalah yang dihadapi dan pihak pusat sevis meminta saya untuk menghantar kereta untuk diperiksa.

Proton Exora Bold Premium

Pemeriksaan pertama pihak pusat servis cuma mengetatkan kabel bateri dan meminta saya untuk pulang dan mencuba kereta telebih dahulu. Tak sampai setengah jam saya ambil kereta dari pusat servis, masalaah sama tetap berulang. Saya kemudian merujuk terus kerta saya ke Pusat Servis 3S di Plentong.

Pemeriksaan kedua, ECU kreta saya direset semula dan saya diminta untuk membawa pulang kerta sepertimana selepas pemeriksaan yang pertama. Tidak sampai 2 jam, masalah sama berulang. Saya terpaksa menunggu selama 3 hari untuk menghantar kereta berikutan hari Sabtu hanya dikhaskan untuk servis sahaja.

Pada hari isnin saya menghantar kereta saya ke pusat servis dan kereta saya terpaksa ditinggalkan selama 2 hari untuk diperiksa. Keputusannya memang menyakitkan hati saya. Mengikut kata petugas yang incharge problem kereta saya tu, laporan dah dihantar ke headquarters bekenaan masalah yg dihadapi dan saya diminta tunggu sehingga jawapan diberikan semula oleh HQ.

Saya dah dapat bayangkan maksudnya itu tetapi atas dasar percaya, saya ia kan saja dan masih lagi menunggu, mengikut kata petugas tu lebih kurang seminggu lebih untuk saya dapatkan jawapan. Sekarang dah masuk 4 hari saya tunggu, tinggal lagi beberapa hari untuk saya dihubungi oleh petugas tesebut (janjinya nak telefon dan maklumkan saya). Apa yang saya nak highlightkan di sini ialah, kenapa begitu teruk produk Proton ni? Takkanlah baru 2 minggu pakai dah rosak? Bunga tayar kereta pun tak sempat haus lagi enjin dan gearbox dah meragam? Adakah Proton main tangkap muat je barang-barang yang digunakan?

By: faizal

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

Aduan yang berkaitan:

01 di muar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di muar - Google Blog Search


JALAN CARI MAKAN-MAKAN : SARAPAN SATE <b>DI MUAR</b> <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2012 07:04 PM PST

Assalammualaikum readers dan salam 1dunia....
"ORANG MUOR KALAU TAK MAKAN SATE KAT BANDOR TIME SARAP MEMANG TAK SAH"
Ya, pagi tadi, en. Ayah bawak kami sekeluarga makan sate di salah sebuah kedai sate di depan Terminal bus bandar Muar..Ok, serius aku lupa nama kedai tu sebab sedap sangat! Hahahah....If ada orang Muor (Muar) yang tahu, sila comment la ye... So, apa yang best dekat kedai ni? First, aku memang suka surrounding die yang memang naissss and cozy... ya, sangat mengundang untuk makan :)

Overall....memang puas hati...harga dia...memang murah...kat Shah Alam memang tak dapat la nak makan dengan harga macam ni.... So, pada korang yang nak datang ke Muor...boleh lah singgah kedai ni yang berada di hadapan Terminal Bus Muar....
  • MAKANAN: *****
  • DECORATION:*****
  • SERVICE:*****
  • HARGA:*****
p/s: kesat air liuqqqq...ahhahahaaha
 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved