ads

Isnin, 23 April 2012

01 di gelang patah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di gelang patah - Google Blog Search


Pancing <b>di</b> Perairan Sg <b>Gelang Patah</b>. Johor. - terajubintang7

Posted: 22 Apr 2012 11:31 PM PDT

Semalam ( Ahad, 22 April 2012 ) Kami berkesempatan pergi memancing di sekitar sungai perairan Gelang Patah. Johor. Ahlinya Hj Kamal, En Fauzi & Esa. Bertolak pada jam 7.20 pagi dari jeti (Dapur Arang) Gelang Patah. dengan menaiki bot Hj Kamal. Kami pun memulakan pengembaraan. Masing-masing di lengkapi dengan 2 batang joran, berumpankan dengan Umpun-umpun, dan berbekalkan dengan Mee Hoon Goreng, Mee Goreng dan Roti Kaya sebagai makanan alas perut sepanjang sesi memancing. 
Lihat Gambar di bawah antara permandangan sepanjang Sungai di Gelang Patah. Ada Kelong Ikan, ada Hutan Paya Bakau dan Pelabuhan Tg Pelepas. 


Gambar sepanjang sesi kami memancing. Tangkapan pertama En Fauzi naikan Ikan duri 2 kali. lepastu barulah bergilir-gilir Hj Kamal & Esa naikan ikan Sembilang dan campur-campur. Rasanya ade 5 tempat/lubuk yang kami berlabuh. Keadaan air hari ini orang kata "Air arus perlahan" jadi ikan agak payah sikit nak ada. Tapi Alhamdulillah... Ada rezeki kami.



Lebih kurang jam 4.15 ptg, kami pun pulang. Hasil tangkapan keseluruhan 1 ekor ikan Kerapu, 1 ekor ikan Tanda, 1 ekor ikan Pari, 1 ekor ikan Beliak Mata, 8 ekor ikan Sembilang, 2 ekor ikan Usat, Beberapa ekor ikan duri dan beberapa ikan Gelama (seperti gambar di atas) Sebelum balik, kami minum air kelapa muda di rumah Hj Kamal. Lega rasanya.

Maklumbalas anda dialu-alukan pada ruangan komen.

01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


SiaPaLaH aKu: Asam Pedas <b>Parit</b> Jawa

Posted: 09 Apr 2012 10:57 PM PDT

Hari ke 2 odit kt batu pahat nie,miss lim ajak kami pekena asam pedas parit jawa..utk kwsn parit jawa neh..yg mengetop asam pedasnye adalah asam pedas mak ngah..kebetulan saya smp,gerai mak ngah nie tutup plak..oleh itu,kami mencuba rasa asam pedas berhadapan gerai mak ngah nie..
Lihat itu bhgn tgh isi ikan jenahak..sedap weh! isi ikan yg segar dr laut..tepi gerai neh..tmbh plak x de byk tulang kan..mmg feel tue lebih ckit..saya siap request kuah tambahan okeh..mau hirup kuahnye secara maksimum..x mau kongsi2 ngan kwn2 yg lain..la3..
Antara hidangan asam pedas yg dorg sediakan..ada pelbagai jenis ikan sbnrnye kalu kita nak..yg paling digemari adalah ikan pari..tuk mlm tue,kami order ikan jenahak,ikan kembung,telo goreng + kangkung masak belacan..makan tuk 5 org..alhamduillah..x membazir pon lauk..sbb ada 2 org yg giler2 kaw makan asam pedas nie..
Nie adalah insan yg giler suka makan asam pedas walau br cuba kali pertama..peluh2 okeh mamat nie makan walau cuaca sejuk pas hujan lebat + kipas besar kt atas kepala..kami sumer gigil sejuk..dia sensorg mintak nyawa sbb kepanasan..
Insan kedua adalah yg meratah ikan kembung nie secara rakus..hua3..marliana mokhtar pon layan asam pedas nie weh! ermm..sedap2..pakej makan malam kami mlm itu hanya RM48.00..saya belanja sblm kena pau yg mahal2 lagik..la3..
Pewut dah kenyang..jom balik naik perahu!

Dishubkominfo tempatkan kamera pengintai <b>di</b> perempatan jalan <b>...</b>

Posted: 15 Apr 2012 12:50 AM PDT

CCTv (flickr.com/photos/adamkershaw)

Keempat kamera pengintai yang sudah dipasang pada empat titik tersebut, berguna untuk melihat langsung daerah-daerah padat lalu lintas di Kota Pontianak"

Berita Terkait

Pontianak (ANTARA News) - Dinas Perhubungan Komunikasi dan Informatika Kota Pontianak menempatkan kamera pengintai atau CCTV (closed circuit television) pada empat titik perempatan di jalan-jalan protokol di kota itu.

"Pengadaan empat titik kamera pengintai itu menggunakan APBD Kota Pontianak tahun 2011 sebesar Rp400 juta," kata Sekretaris Dishubkominfo Kota Pontianak Zulkifli, Minggu.

Ia menjelaskan, keempat titik kamera pengintai tersebut sudah dioperasikan, yakni di Bundaran Universitas Tanjungpura Pontianak, Jalan Ahmad Yani, perempatan Masjid Jihad Jalan Sultan Syarif Abdurrahman, perempatan Jalan Tanjung Raya I, serta di depan Bank BNI Cabang Pontianak Jalan Rahadi Oesman.

"Keempat kamera pengintai yang sudah dipasang pada empat titik tersebut, berguna untuk melihat langsung daerah-daerah padat lalu lintas di Kota Pontianak," ujarnya.

Zulkifli menambahkan, pihaknya dapat memonitor langsung aktivitas lalu lintas pada empat titik yang sudah dilengkapi kamera pengintai tersebut.

"Kalau terjadi kemacetan atau kecelakaan lalu lintas pada empat titik tersebut, kami bisa langsung melakukan koordinasi dengan pihak kepolisian lalu lintas setempat," katanya.

Sebelumnya, menurut Sekretaris Dishubkominfo Kota Pontianak, pihaknya tahun 2008 telah memiliki empat kamera pengintai yang telah dipasang di empat titik perempatan di kota itu, yakni di perempatan Jalan Tanjungpura, depan Pasar Parit Besar Pontianak, perempatan Hotel Garuda, Jalan Tanjungpura, dan perempatan Pasar Flamboyan, Jalan Gajah Mada.

"Kamera pengintai pada empat titik perempatan itu sedang rusak dan masih diperbaiki di Jakarta," ungkapnya.
(A057) 

Editor: Fitri Supratiwi

COPYRIGHT © 2012

Ikuti berita terkini di handphone anda di m.antaranews.com

01 di kempas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kempas - Google Blog Search


PAS SEMBRONG BANGKIT: Ziarah Medic <b>Di</b> Felda <b>Kahang</b> Barat

Posted: 23 Apr 2012 11:50 AM PDT












Pada 22 April 2012 Program Ziarah Medic anjuran Pusat Aduan Rakyat Zon Kahang telah dilaksanakan bagi memberi khidmat pemeriksaan kesihatan percuma kepada peneroka felda yang sakit kuat.

Kami datangkan doktor muslimat dibantu oleh suami beliau melawat terus ke rumah pesakit yang telah dipandu arah oleh Sdr Mail yang merupakan anak peneroka tempatan.

Senarai pesakit yang menuggu agak ramai untuk dilawati dan tidak sempat untuk kami melawat semua pesakit yang sebahagiannya menderita penyakit seperti lumpuh, mata kabur, kanser payudara, buah pinggang, parkinson dan lumpuh anggota akibat kemalangan.

Akibat dari penyakit yang menimpa maka tidaklah dapat mereka keluar bekerja mencari rezeki dan terpaksa terperap di rumah sahaja. Tahniah kepada pasangan yang tabah menjaga dan menguruskan suami atau isteri masing-masing yang sakit terlantar dengan sabar.

Terdetik rasa simpati dan sempat kami hulurkan sedikit oleh-oleh atau buah tangan yang tak seberapa seperti sekampit beras, gula, susu pekat manis, tepung dan telur sepapan.

Tidak lupa juga kita mohon doa semoga cepat sembuh dari penyakit dan dilembutkan hati untuk bersama menyokong kita dalam melaksanakan kerja kebajikan dan dakwah.

Semoga program sebegini dapat dilaksanakan berterusan dan mendapat sokongan dari orang ramai yang simpati dengan perjuangan kami bagi membela kebajikan rakyat.

PSB

01 di kahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kahang - Google Blog Search


jUsT mE!!!!: JoUrNeY To <b>GeLaNG PaTah</b>~

Posted: 22 Apr 2012 05:09 PM PDT

Semalam kami sekeluarga telah dikejut kan dgn berita kematian pakcik aku di Gelang Patah, Johor...sbnarnyer die mmg da sakit lame...so ari 2 anak die ade call bgtau yg pakcik aku nie nk jmpa mak aku...kebtolan masa 2 mymom br jer blk dr JB sbb tgk kematian ank buah die..so mak aku kt hari wesak nnti kt blk ler tgk die...

So hari sabtu lepas aku sruh mymom nie call ler cousin aku tny address umah die..sbb pakcik aku dok umah die so da bg address sume dlm kul 3pg smlm dpt call dr anak die ckp die da xder da...terkilan gak sbb xsmpat nk jmp die...tp ape nk buat Allah lg syg kan die...so ktorg pon siap2 then dlm kul 4.30am trus keluar rumah cr pump minyak and bank...seriusly xbyk pump minyak and bank bkk time nie...nsb baek la ade CIMB so cucuk duit kat c 2 then kt g Shell and Petronas kat sec. 18 2 xbkk plak...so trus ke bt 3,sbb kat c 2 sure bkknyer sbb kat highway kan....

Settle so trus bertolak ke Johor...tp smpi di RnR Seremban berhenti jap mkn dulu....dr umah td akak aku yg drive so aku dok seblah membuta la...lps kat seremban pon die drive gak tp ms benti kat Ayer Keroh die nk tukar sbb xthan da ngantuk..so aku drive smpi la ke rumah arwah..memandang kan xtau rumah die kat mana..so call cousin aku yg kebtolan nk pegi sn gak...die sruh ktorg msk toll Skudai...so die tggu ktorg kat Petronas Skudai...smpi sn isi minyak dulu then kami trus kan perjalanan ke Gelang Patah lalu highway yg br siap kat Nusajaya...lalu berhampiran dgn LegoLand...

Smpai jer rumah arwah nsib baek belum kebumikan lg...bila da settle sume dlm kul 1lbh mcm 2 kami pon bergerak blk ler...memula akak aku yg drive...benti kat Smpang Renggam memula sbb nk buang air n nk ilang kan ngantuk...aku mmg keluar jer highway trus tido..ngantuk wei~pas 2 benti lg kat pagoh..kali nie tukar driver..bapak aku plak yg drive...2 pon 2 kali benti ngatuk punye pasal...last2 benti kat Seremban sbb nk minum ptg aku plak pekene laksa trus cerah mate..so aku plak take over drive smpi la Shah Alam...pnatnyer xusah ckp la...smpi umah pon da kul 6ptg...msuk2 umah jer trus cr kipas nk bantal baring tgh2 umah...da ler smlm panas btol...

Kirenyer wlwpon smlm adelah hectic dan pnt gilo atleast kami sume dpt tgk muke arwah sblom smpat di kebumikan...smlm gak dpt jmp ramai sedara mara yg jarang2 dpt jmp...bak kat sorang makcik aku raye pon xdpt berkumpul mcm nie...aku pon dpt jumpa arwah atuk aku punya adik...alhamdulillah sumenyer telah selamat dan Al-Fatihah pd Pak Tan....

Pancing <b>di</b> Perairan Sg <b>Gelang Patah</b>. Johor. - terajubintang7

Posted: 22 Apr 2012 11:31 PM PDT

Semalam ( Ahad, 22 April 2012 ) Kami berkesempatan pergi memancing di sekitar sungai perairan Gelang Patah. Johor. Ahlinya Hj Kamal, En Fauzi & Esa. Bertolak pada jam 7.20 pagi dari jeti (Dapur Arang) Gelang Patah. dengan menaiki bot Hj Kamal. Kami pun memulakan pengembaraan. Masing-masing di lengkapi dengan 2 batang joran, berumpankan dengan Umpun-umpun, dan berbekalkan dengan Mee Hoon Goreng, Mee Goreng dan Roti Kaya sebagai makanan alas perut sepanjang sesi memancing. 
Lihat Gambar di bawah antara permandangan sepanjang Sungai di Gelang Patah. Ada Kelong Ikan, ada Hutan Paya Bakau dan Pelabuhan Tg Pelepas. 


Gambar sepanjang sesi kami memancing. Tangkapan pertama En Fauzi naikan Ikan duri 2 kali. lepastu barulah bergilir-gilir Hj Kamal & Esa naikan ikan Sembilang dan campur-campur. Rasanya ade 5 tempat/lubuk yang kami berlabuh. Keadaan air hari ini orang kata "Air arus perlahan" jadi ikan agak payah sikit nak ada. Tapi Alhamdulillah... Ada rezeki kami.



Lebih kurang jam 4.15 ptg, kami pun pulang. Hasil tangkapan keseluruhan 1 ekor ikan Kerapu, 1 ekor ikan Tanda, 1 ekor ikan Pari, 1 ekor ikan Beliak Mata, 8 ekor ikan Sembilang, 2 ekor ikan Usat, Beberapa ekor ikan duri dan beberapa ikan Gelama (seperti gambar di atas) Sebelum balik, kami minum air kelapa muda di rumah Hj Kamal. Lega rasanya.

Maklumbalas anda dialu-alukan pada ruangan komen.

01 di kukup - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kukup - Google Blog Search


Pantai <b>Kukup</b>, Melodi Alam GunungkidulPantai <b>Kukup</b>

Posted: 11 Apr 2012 08:45 AM PDT

Pantai Kukup, Melodi Alam Gunungkidul

Pantai Kukup terletak di Desa Kemadang Kecamatan Tanjungsari Gunungkidul Yogyakarta. Dengan hamparan pasir putih yang merupakan ciri khas pantai-pantai di pesisir selatan pulau jawa, pantai Kukup menyajikan suatu pemandangan yang begitu asri. Hembusan angin pantai yang sepoi-sepoi membuat para pengunjung merasa nyaman berada di sini. Duduk bersantai di karang-karang yang kokoh berdiri menikmati irama debur ombak yang mendamaikan kalbu.


Di pantai Kukup ada sebuah karang yang menjorok ke laut terpisah dari daratan dengan jembatan yang terbentang. Jalan mendaki yang sengaja di buat sebagai akses ke karang tersebut semakin memanjakan para pengunjung.


Beberapa fasilitas yang terdapat di pantai Kukup antara lain : tempat parkir yang luas, sehingga para pengunjung tidak kebingungan untuk memarkir kendaraannya. Parkir ini terletak di pintu masuk agak jauh dari pantai sehingga pengunjung harus berjalan kaki untuk sampai di pinggir laut. Di kiri kanan jalan memasuki pantai kukup berjajar para pedagang yang menawarkan berbagai souvenir khas pantai, makanan-makanan laut dan ada juga biota laut termasuk ikan hias yang dapat dibeli dengan harga yang wajar.


Untuk menjamin keselamatan para pengunjung, pihak pengelola menyiapkan armada SAR untuk memberikan pertolongan kepada yang membutuhkan sekaligus menginformasikan kondisi pantai, ombak dan datangnya biota laut berbahaya. Perlu diketahui dan diwaspadai oleh para pengunjung, bahwa di pantai ini kadang datang ubur-ubur di kawasan pantai yang jika menggigit akan menyebabkan keracunan. Tapi jangan khawatir, tim SAR akan menginformasikan datangnya ubur-ubur dan siap membantu jika ada pengunjung yang terlanjur terkena ubur-ubur. Sebenarnya ada cara pengobatan yang manjur, yaitu dengan mengoleskan bekas gigitan dengan getah kerang-kerangan yang banyak di jual di sana. Kemudian minum kopi pahit untuk mempercepat netralisasi racun. Jadi, jangan merasa takut bermain ombak di pantai kukup selama masih mematuhi peraturan yang di sampaikan oleh tim SAR melalui pengeras suara.


Untuk para pengunjung yang ingin bermalam di Pantai Kukup tak usah binggung. Di kawasan obyek wisata Pantai Kukup, ada penginapan PONDOK WISATA yang akan melayani para wisatawan yang ingin merasakan pemandangan malam di Kukup dengan harga terjangkau.

Selamat bersantai di Pantai Kukup, membangun istana pasir putih, merasakan gulungan ombak ramah kukup atau sekedar duduk menatap hamparan luas laut sambil mendengarkan alunan orkestra alam pantai Kukup.

Sumber  : http://www.wisatagunungkidul.com/2011/01/pantai-kukup-melodi-alam-gunungkidul.html

01 di lok heng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di lok heng - Google Blog Search


jUsT mE!!!!: JoUrNeY To <b>GeLaNG PaTah</b>~

Posted: 22 Apr 2012 05:09 PM PDT

Semalam kami sekeluarga telah dikejut kan dgn berita kematian pakcik aku di Gelang Patah, Johor...sbnarnyer die mmg da sakit lame...so ari 2 anak die ade call bgtau yg pakcik aku nie nk jmpa mak aku...kebtolan masa 2 mymom br jer blk dr JB sbb tgk kematian ank buah die..so mak aku kt hari wesak nnti kt blk ler tgk die...

So hari sabtu lepas aku sruh mymom nie call ler cousin aku tny address umah die..sbb pakcik aku dok umah die so da bg address sume dlm kul 3pg smlm dpt call dr anak die ckp die da xder da...terkilan gak sbb xsmpat nk jmp die...tp ape nk buat Allah lg syg kan die...so ktorg pon siap2 then dlm kul 4.30am trus keluar rumah cr pump minyak and bank...seriusly xbyk pump minyak and bank bkk time nie...nsb baek la ade CIMB so cucuk duit kat c 2 then kt g Shell and Petronas kat sec. 18 2 xbkk plak...so trus ke bt 3,sbb kat c 2 sure bkknyer sbb kat highway kan....

Settle so trus bertolak ke Johor...tp smpi di RnR Seremban berhenti jap mkn dulu....dr umah td akak aku yg drive so aku dok seblah membuta la...lps kat seremban pon die drive gak tp ms benti kat Ayer Keroh die nk tukar sbb xthan da ngantuk..so aku drive smpi la ke rumah arwah..memandang kan xtau rumah die kat mana..so call cousin aku yg kebtolan nk pegi sn gak...die sruh ktorg msk toll Skudai...so die tggu ktorg kat Petronas Skudai...smpi sn isi minyak dulu then kami trus kan perjalanan ke Gelang Patah lalu highway yg br siap kat Nusajaya...lalu berhampiran dgn LegoLand...

Smpai jer rumah arwah nsib baek belum kebumikan lg...bila da settle sume dlm kul 1lbh mcm 2 kami pon bergerak blk ler...memula akak aku yg drive...benti kat Smpang Renggam memula sbb nk buang air n nk ilang kan ngantuk...aku mmg keluar jer highway trus tido..ngantuk wei~pas 2 benti lg kat pagoh..kali nie tukar driver..bapak aku plak yg drive...2 pon 2 kali benti ngatuk punye pasal...last2 benti kat Seremban sbb nk minum ptg aku plak pekene laksa trus cerah mate..so aku plak take over drive smpi la Shah Alam...pnatnyer xusah ckp la...smpi umah pon da kul 6ptg...msuk2 umah jer trus cr kipas nk bantal baring tgh2 umah...da ler smlm panas btol...

Kirenyer wlwpon smlm adelah hectic dan pnt gilo atleast kami sume dpt tgk muke arwah sblom smpat di kebumikan...smlm gak dpt jmp ramai sedara mara yg jarang2 dpt jmp...bak kat sorang makcik aku raye pon xdpt berkumpul mcm nie...aku pon dpt jumpa arwah atuk aku punya adik...alhamdulillah sumenyer telah selamat dan Al-Fatihah pd Pak Tan....

Pancing <b>di</b> Perairan Sg <b>Gelang Patah</b>. Johor. - terajubintang7

Posted: 22 Apr 2012 11:31 PM PDT

Semalam ( Ahad, 22 April 2012 ) Kami berkesempatan pergi memancing di sekitar sungai perairan Gelang Patah. Johor. Ahlinya Hj Kamal, En Fauzi & Esa. Bertolak pada jam 7.20 pagi dari jeti (Dapur Arang) Gelang Patah. dengan menaiki bot Hj Kamal. Kami pun memulakan pengembaraan. Masing-masing di lengkapi dengan 2 batang joran, berumpankan dengan Umpun-umpun, dan berbekalkan dengan Mee Hoon Goreng, Mee Goreng dan Roti Kaya sebagai makanan alas perut sepanjang sesi memancing. 
Lihat Gambar di bawah antara permandangan sepanjang Sungai di Gelang Patah. Ada Kelong Ikan, ada Hutan Paya Bakau dan Pelabuhan Tg Pelepas. 


Gambar sepanjang sesi kami memancing. Tangkapan pertama En Fauzi naikan Ikan duri 2 kali. lepastu barulah bergilir-gilir Hj Kamal & Esa naikan ikan Sembilang dan campur-campur. Rasanya ade 5 tempat/lubuk yang kami berlabuh. Keadaan air hari ini orang kata "Air arus perlahan" jadi ikan agak payah sikit nak ada. Tapi Alhamdulillah... Ada rezeki kami.



Lebih kurang jam 4.15 ptg, kami pun pulang. Hasil tangkapan keseluruhan 1 ekor ikan Kerapu, 1 ekor ikan Tanda, 1 ekor ikan Pari, 1 ekor ikan Beliak Mata, 8 ekor ikan Sembilang, 2 ekor ikan Usat, Beberapa ekor ikan duri dan beberapa ikan Gelama (seperti gambar di atas) Sebelum balik, kami minum air kelapa muda di rumah Hj Kamal. Lega rasanya.

Maklumbalas anda dialu-alukan pada ruangan komen.
 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved