ads

Khamis, 24 Mei 2012

01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


Forum Bebas Indonesia - 4 Orang Tewas dan Belasan Rumah Rusak

Posted: 24 May 2012 05:33 AM PDT


Robert - detikNews
Kamis, 24/05/2012 13:26 WIB

Samarinda Banjir dan longsor di kota Balikpapan, Kalimantan Timur, Kamis (24/5/2012), menelan korban jiwa. Laporan sementara, sebuah rumah yang dihuni 5 orang dalam satu keluarga, tewas tertimbun longsor.

"Longsor di Jl RE Martadinata, Kelurahan Gunung Pasir. Satu korban ditemukan. Diperkirakan 5 orang korban dalam satu rumah itu," kata Kepala Search and Rescue (SAR) Kaltim, Harmoniadi, ketika dihubungi detikcom, Kamis (24/5/2012) siang WITA.

Menurut Harmoniadi, informasi korban longsor tersebut terdata sekitar pukul 11.00 WITA. Saat ini tim SAR gabungan berupaya keras untuk mengevakuasi korban tertimbun longsor serta yang menjadi korban banjir.

"Hujan di Balikpapan memang hujan deras sejak pukul 04.00 WITA dinihari tadi. Sampai sekarang pun masih hujan," ujar Harmoniadi.

"Tim SAR gabungan sudah diturunkan. Juga sudah siapkan perahu karet dan selimut buat korban. Terkait longsor, upaya evakuasi masih dilakukan," tambahnya.

Dari pantauan sementara, sambung Harmoniadi, banjir parah terjadi di 7 titik diantaranya di kawasan perumahan Graha Indah, Kilometer 11 Balikpapan-Samarinda, Balikpapan Baru serta DAM.

"Ketinggian air mencapai 1-2 meter. Sekali lagi intensitas hujan memang cukup besar sejak dinihari tadi," terangnya.

Sementara itu, dikonfirmasi terpisah, Hidayat, seorang karyawan kantor swasta di Balikpapan menyebutkan, banjir kali ini melumpuhkan denyut nadi ekonomi kota Balikpapan.

"Seperti di Jl MT Haryono dan Jl Ahmad Yani, masih ditutup polisi karena banjirnya dalam. Truk-truk besar yang boleh lewat untuk proses evakuasi," ujar Hidayat.

"Dalam 3 tahun ini, menurut saya, ini banjir paling parah di Balikpapan. Pemkot Balikpapan harus segera mencari solusi agar banjir tahunan ini bisa diatasi," sebut Hidayat.

Informasi diperoleh detikcom, selain banjir dan longsor, sejumlah roda empat juga tersapu arus banjir sehingga masuk ke parit, termasuk diantaranya angkutan kota di Balikpapan.

http://news.detik.com/read/2012/05/24/13...d992203605

di negeri johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri johor - Google Blog Search


Gift of Hope – Jelajah <b>di Negeri Johor</b> Darul Takzim

Posted: 19 Mar 2012 02:05 AM PDT

by Shahrir on March 19, 2012

Aktiviti menjelajah "Gift of Hope" kali ini diteruskan lagi dengan jelajah pasukan IRM di negeri selatan Malaysia iaitu Johor. Jelajah dua hari ini telah bermula pada Jumaat, 16 Mac 2012 dan berakhir pada Sabtu, 17 Mac 2012. Destinasi sasaran melibatkan tiga buah daerah iaitu Pontian, Pasir Gudang dan Kempas. Pelbagai kisah masyarakat dapat dirakamkan sepanjang jelajah dua hari itu dan kami akan paparkan kes-kes tertentu dalam satu pos khas di blog ini tidak lama lagi.

Pasukan IRM ingin mengucapkan setinggi-tinggi rasa terima kasih kepada IKRAM Pontian dan IKRAM Bandaraya Johor Bahru (BJB) di atas kerjasama pintar dan perkongsian maklumat bagi melaksanakan jelajah ini. Nantikan jelajah kami yang akan datang.

01 di masai johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di masai johor - Google Blog Search


Blogger Pakatan kantoi, menipu untuk sabotaj ceramah Umi Hafilda <b>di</b>

Posted: 24 May 2012 01:30 AM PDT

Blooger fuckatan edyesdotcom telah memfitnah kononnya Umi Hafilda ada ilmu ghaib dengan menyatakan Ummi Hafilda boleh berceramah di Nibong Tebal dan di Masai, Johor dalam jarak masa 30 minit sahaja. Nampaknya puak fcukatan makin terdesak dengan serangan Ummi Hafilda yang terus melancarkan serangan bertali arus terhadap Anwar Ibrahim yang sehingga kini nampaknya Anwar terus menikuskan diri. 

Setelah aku hubungi penganjur program ini bagi mengesahkan hal sebenar, beliau terus menelefon Ummi untuk mengesahkan perkara ini dan SAH! Ummi memang akan hadir ke Nibong Tebal seperti masa dan tempat yang dinyatakan dan tiada langsung jadual di Negeri Johor pada malam itu. Satu lagi ingin ditekankan dalam setiap banner ceramah Ummi, Ummi menekankan mesti meletakkan wajah beliau supaya apa yang Anwar tak puas hati bolehlah berjumpa dengan beliau sendiri bukannya penganjur. Jelas kain banner murahan seperti gambar bawah jelas satu usaha bodoh puak pakatan untuk mensabotaj program di Nibong Tebal.SETERUSNYA



Komen GPB 


Semakin terdesak betul juak-juak pencacai Pakatan ..punya la nak sabotaj ceramah Umi di Nibong Tebal dan harapkan ramai tak hadir .. blogger edyesdotcom terpaksa buat  satu  banner sampah untuk menipu dan fitnah Umi Hafilda kononnya beliau ada juga ceramah di sana waktu yang sama .

Siapa lah agaknya yang mai ceramah di Masai , Johor tu ..hantu kot agaknya ..kah kah kah ...





01 di pasir gudang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di pasir gudang - Google Blog Search


mysara&#39;s diary: WISE @ <b>Pasir Gudang</b> PART I

Posted: 28 Apr 2012 06:24 AM PDT

Salam. 20-22 April yang lepas, aku berpeluang menyertai Program Woman In Social Enterprise (WISE) di Pasir Gudang, Johor. Actually program ni adalah kerjasama antara antara Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM).
Bertolak dari UiTM pada pukul 2.50 petang dan sampai di Pasir Gudang jam 7.20 petang. Perjalanan yang memenatkan dan dipenuhi dengan tidur. Kami ditempatkan di Smart Home. Hostel yang sangat cantik seperti apartment. Satu rumah 9 orang, 3 bilik. Kebetulan my classmate 9 orang yang join program ni. So, tak susah mencari member serumah..:)

3 pic di bawah menceritakan keadaan rumah kami yang sangat selesa..


Memandangkan waktu pun dah malam, kami diberi rehat secukupnya dan tiada aktiviti untuk malam ni. Wah..best giler! Apa lagi kepala 9 orang mulalah bertanduk. Sepantas kilat planning nak keluar untuk beli coolblog! Favourite favourite! Memandangkan di tempat orang, kami call penyelia program dari UiTM dulu. Mana boleh buat sesuka hati kan..
Keluar lintas jalan semata-mata tujuan utama nak beli coolblog. Sempat jugak singgah kat pasaraya yang ada kat situ beli keropok. Rupanya bukan setakat kami je yang keluar, ada lagi student yang keluar. Semua berpusu ke coolblog.
Aktiviti malam kami tak terhenti di situ bila sampai rumah je sorang member ajak main kad Uno. Memang aku K.O. Tak pernah main benda ni. Tapi seronok jugak bile diajar. Main sambil menyunyah. Memang meja kat rumah tu bersepah. 9 orang punyer perangai..
Pagi-pagi lagi semua dah bersiap dengan cepat. Almaklumlah..perut dah lapar. 7 pagi start sarapan and kamilah kumpulan student pertama yang sampai. Actually selain student UiTM yang menginap di Smart Home, terdapat juga student dari UPM, UPSI, UIA dan UKM. Sebelum keluar rumah, sempat bergambar..
Hari ni kami ke Politeknik Ibrahim Sultan yang hanya 5-10 minit dari Smart Home. Program Perasmian WISE disempurnakan oleh Menteri Pengajian Tinggi, YB Dato' Seri Mohamed Khaled Bin Nordin. Saat paling manis of course bila dapat bergambar bersama Dato'..:)
Kami dapat mak angkat iaitu mereka dalam kalangan ahli AIM yang mempunyai business masing-masing. Kenapa perlu ada mak angkat? Akan diceritakan secara detail dalam entry yang seterusnya okeh..
Malamnya, majlis dinner di Tanjung Puteri Golf Resort. Semua IPT yang terbabit dijemput, warga AIM dan juga tetamu-tetamu kehormat. Suasana malam yang sangat cantik ditambah dengan makanan yang disediakan cukup menyelerakan.
Aku turut buat performance berdasarkan group mak angkat yang telah diagih petang tadi. Persembahan tarian endang yang tak sampai sejam sempat berlatih. Haiisshh! Tak tahu la macam mana bersepahnya atas pentas dengan bunga-bunga tarian.
Terdapat jugak acara cabutan bertuah tapi sungguhla kami tak bertuah. Walaupun ada banyak nombor yang dikumpulkan untuk satu meja, tak da satu pun yang mengena. Ish!
Majlis habis hampir 11 malam. Sangat penat dan mengatuk. Dah la siang tadi seharian dekat politeknik. Before naik bas walaupun dalam kepenatan, sempat jugak snap..
Nota kaki : Entry seterusnya aku akan terangkan secara detail tentang WISE serta hari terakhir di Pasir Gudang..

01 di labis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di labis - Google Blog Search


Sharizan Shuhaimi: sehari <b>di LABIS</b>

Posted: 23 May 2012 11:29 PM PDT

assalammualaikum...hai semua...
sy nk shere pengalaman g bukit kepong johor...

6.00pg da bagun....hahaha
9.00pg bru gerak...berpandukn peta kokak dri member sy bagi tu ...(nasib la fhm)hahha..aku pon redah la
sme2 dgn makcik n pakcik.....hahaha...

sgt la jauh umh BUDAK itu hahha..tp xpe redah sje...yg penting sy sampi .

11.30pg sy dh smpi awal kn.hhahaha...1st time tengok kenduri org sne...sgt relax kenduri mereka...yg xpnh lak sy tengok mask nasi kukus dlm dulang peh!xtumpah ke huhuhu...

ni la makcik sy yg follw tu hahah
sebenar nye kenduri tu kwn sy punye abg n adik yg kwen so nk jalan2 tu yg g tu hahhahah...
ni la pengantin nye..hahah(aku amik kt fb dia hahha)
lg satu pengntin...(kwn sy pki baju warna purple tu) =p
lepas je g kenduri kwen kami g mandi2 kt gunung ledang tp kn sy x bwk pon bju xtau lak nk singat...so min je air hahah
seronok sepupu2 sy ni mandi ya hahhaha
uuwweekk muka pon da penat!
beli keychn wt kenangan hahhaha..
walupon sekejap tp pengalaman ke sgt membawa bribu kenangan bg saya... =)
saya harap 1 hari nt saya akan smpi ke sne lagi..insyaallah.....
 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved