ads

Selasa, 5 Jun 2012

01 di parit sulong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit sulong - Google Blog Search


cerita aku yang biasa jer....: cuti <b>di lok Heng</b>...

Posted: 05 Jun 2012 10:59 PM PDT

alhamdulillah... selamat bercuti semua rakyat malaysia.. cuti sekolah ni memang penuh agenda. hari sabtu dan ahad yang pertama tu dah dipenuhi dengan aktiviti balik kampung di lui timur. asyraf teruja nak balik kampung. sepanjang perjalanan asyik tunjuk jalan jer... hari khamis 31 mei tu kami pun bertolak la balik ke johor pulak.. agenda cuti sekolah kali ini adalah kenduri akikah untuk ammar asyraf bin irwan shah dan jugak irsyad zulkarnain bin bahtiar. syukur kepada Allah,.. majlis selamat dijalankan dengan lancar. Amin...

01 di tebrau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tebrau - Google Blog Search


Restaurant Sup Lembu <b>Tangkak</b>(<b>Tangkak</b> Beef Noodle) - small Kucing

Posted: 05 Jun 2012 09:01 AM PDT


 Discovered the Hotel have computer. Didn't notice that when we check-in.

Anyway, Mamarazzi spotted this Restaurant Sup Lembu Tangkak(Tangkak Beef Noodle) next to the hotel. She remembered that Kor Kor Jon's Mummy had told her before that there is a Tangkak Beef Noodle in Cheras that taste very good.

Hence, we headed here to have our breakfast.

 Small size Mixed Beef Noodle RM8. But a lot of ingredient.

 Mmmm....the soup was heavenly. Must be due to the Salted Vegetable.

In the beginning, I said I was not hungry but when I saw Jie Jie and Di Di eating their Beef noodle, I also became "Gong Ho" in eating mine.
Mmm...it's yummy....did not regret  having this.

While we were there, I needed to do "small business". Hence Mamarazzi brought me to their Toilet. The lock was spoilt and she was amazed by how clever they fixed the lock. Pretty good idea.
Here is the address if you decided to drop by :

8C Jalan Laksamana Cheng Ho,
75000 Melaka
Tel : 012-7893 768


Business Hour : 8.30am to 5pm

01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


Kemacetan Terjadi <b>di</b> Jalan A. <b>Yani</b> - NTMC KORLANTAS POLRI

Posted: 04 Jun 2012 08:06 PM PDT

PONTIANAK - Kemacetan panjang terjadi di Jalan A Yani Pontianak, Selasa (5/6/2012).

Kemacetan tersebut dikarenakan adanya  pasangan Tambul Husin-Barnabas Simin, bersama pendukungnya ke Komisi Pemilihan Umum, mendaftarkan diri sebaga calon gubernur Kalbar 2012.

Kemacetan diperkirakan sekitar satu kilo lebih dari arah Sungai Raya ke bundaran Untan. Polisi tampak berjaga-jaga di sepanjang ruas jalan mengatur lalulintas jalan. Pusat kemacetan, berada di depan KPU Kalimantan Barat, yang berdampingan dengan kampus Muhammadiyah.

01 di tampoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tampoi - Google Blog Search


Kisah Lawak #3 - Matahari <b>di Tampoi</b> | blogr.my

Posted: 21 Apr 2012 04:50 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Teringat cerita Keluang Man... Bukan senang nak handle orang gila. Jiwa dan raga kena kental. Jom ikuti satu kes dimana dua orang gila sedang berbual di rumah sakit jiwa Tampoi.

01 di tangkak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tangkak - Google Blog Search


Restaurant Sup Lembu <b>Tangkak</b>(<b>Tangkak</b> Beef Noodle) - small Kucing

Posted: 05 Jun 2012 09:01 AM PDT


 Discovered the Hotel have computer. Didn't notice that when we check-in.

Anyway, Mamarazzi spotted this Restaurant Sup Lembu Tangkak(Tangkak Beef Noodle) next to the hotel. She remembered that Kor Kor Jon's Mummy had told her before that there is a Tangkak Beef Noodle in Cheras that taste very good.

Hence, we headed here to have our breakfast.

 Small size Mixed Beef Noodle RM8. But a lot of ingredient.

 Mmmm....the soup was heavenly. Must be due to the Salted Vegetable.

In the beginning, I said I was not hungry but when I saw Jie Jie and Di Di eating their Beef noodle, I also became "Gong Ho" in eating mine.
Mmm...it's yummy....did not regret  having this.

While we were there, I needed to do "small business". Hence Mamarazzi brought me to their Toilet. The lock was spoilt and she was amazed by how clever they fixed the lock. Pretty good idea.
Here is the address if you decided to drop by :

8C Jalan Laksamana Cheng Ho,
75000 Melaka
Tel : 012-7893 768


Business Hour : 8.30am to 5pm

01 di mersing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di mersing - Google Blog Search


Hujung Dunia: Sate Teluk Iskandar : Bertaraf premium <b>di Mersing</b>

Posted: 05 Jun 2012 05:29 AM PDT

Artikel yang lepas tentang Sate Teluk Iskandar...[klik]

01 di kempas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kempas - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>kahang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 12:00 AM PDT

Lihatlah runtuhan batu-bata konkrit dibawah air hujan.

Dibawah runtuhan batu bata yang ditimbusi tanah inilah mayat Kak Yah dijumpai.

Saya bersama Sdr Salim Abdul Aziz, iaitu tuan rumah tempat saya dan isteri, Taminyin Paiman dan Siti Khalijah Hj Mohamad menginap selepas Majlis Dialog di Balai Raya Felda Kemahang Barat.

Dari kiri: Siti Khalijah, Rebin Birham, Haji Suhaimi, Sdr Mohd Shah, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak dan Sdr Zabidie Abas.

Wak Rabidin Kasmawi sedang memberikan pandangan dan pengalamanya sebagai seorang peneroka Felda

Hadirin yang memenuhi Balai Raya Felda Kemahang Barat

Siti Khalijah, Rebin Birham, Suhaimi Said, Sdr Mohd Shah

Saya dan isteri bertolak dari Temerloh untuk pergi ke Felda Kemahang Barat jam 1.00 tengah hari, Wak Rabidin Kasmawi, Ketua PKR Cabang Rompin bersama-sama Sdr Rahim (bekas calon Parti S.46 DUN Muadzam Shah) menunggu kami di R&R Muadzam.

Sesampai di R&R Muadzam saya mengambil nasi kurang dari 1/4 pinggan, untuk beberapa suap sahaja, kerana saya masih belum berselera untuk makan. Saya ambil seekor udang dan seekor sotong.

Selepas makan perut saya mula memulas. Saya "melepas" dulu di tandas di R&R Muadzam. Wah lega rasanya.

Kemudian kami bertolak menuju Tanjung Gemuk, disana Sdr Nordin, Timbalan Ketua PKR Cabang Rompin sedang menunggu untuk ikut serta ke Kahang Barat. Tetapi perut saya mula buat hal sekali lagi.

Saya melepas sekali lagi di tandas Masjid Tanjung Gemuk, dan kemudian solat Zohor-Asar jamak. Selepas Solat perut saya meragam lagi, maka terpaksa pergi ke tandas sekali lagi.

Di pekan Endau, saya pergi ke Kedai Obatan Cina dan membeli 4 paket Teck-On, towkay kedai itu kata, kalau perut tidak selesa dalam keadaan berat, boleh ambil 2 paket sekali gus. Maka saya makanlah dua paket sekali gus.

Setelah itu, kami bertolak menuju Nitar 2 kerana disana Rahman Kaimi dan 2 orang lagi rakan mahu konvoi bersama kami ke Kahang Barat.

10 minit meninggalkan Endau, Sdr Zabidie menalipon saya melalui handset Kak Hendon, dia kata: "Haji, awak dah tertinggal hand phone kat kedai obat." Mana Zabidie tau ya? Saya tengok memang handphone saya tidak ada dan saya berpatah balik ke Pekan Endau dan bila sampai ke Kedai Obat tu, towkay kedai itu tersengih memandang saya, "Hah..awak tertinggal handphone, ya?" dan dia serahkan handphone itu kepada saya.

Sementara itu Wak Rabidin dan Cik Nordin meneruskan perjalanan ke Mersing. Rupa-rupanya dia menunggu kami di tepi jalan lebih kurang 5 batu lagi dari Mersing.

Saya talipon kepada Zabidie bertanya dia dimana dia tahu handphone saya tertinggal. Dia kata, dia talipon saya tapi yang jawab ialah seorang Cina dan Cina itu katakan bahawa tuan handphone itu tertinggal di kedainya.

Setelah bertemu semula dengan Wak Rabidin, kami meneruskan perjalanan kami ke Nitar 2, dan di sebuah warong di Nitar 2, Rahman sudah sedia menunggu.

Oleh kerana warong itu terlalu ramai, Rahman bawa kami ke warong yang di hadapan. Disana Sdr Roslan dan seorang lagi dari Nitar 2 menyertai kami.

Setelah ahli rombongan kami mengambil sedikit makanan, kami bersedia untuk berangkat ke Kahang Barat. Saya tak berani nak makan apa-apa takut purging lagi.

Rupa-rupanya, walaupun tak makan apa-apa, saya purging lagi, terus saya pergi ke Setesyen Minyak yang berdekatan dan melepas sekali lagi. Tidak ada apa-apa yang keluar kecuali air sahaja. Saya betul-betul tak selesa dengan perut yang meragam begitu.

Sementara itu Sdr Rebin Birham bertolak dari Kuala Lumpur melalui Highway menuju Kluang, dan dari Kluang ke Kahang Barat.

Didalam perjalanan ke Kahang Barat hujan turun tidak berhenti dengan lebatnya, saya betul-betul takut berada di jalanraya. Tak nampak dihadapan, dan di dalam perjalanan itu ada tempat-tempat sudah dinaiki air, banjir kilat.

Kami sampai ke Kahang Barat jam lelbihkurang 8.30 malam. Saya terus pergi ke Masjid, disana saya purging lagi. Kemudian kami pergi ke Balai Raya Kahang Barat yang terletak dihadapan klinik. Didalam hati saya berkata, "Bagus betul pengurus Kahang Barat ni membenarkan PKR mengadakan perjumpaan di Balai Raya." Rupa-rupanya dia tidak tahu akan tujuan perjumpaan itu, kalaulah dia tahu sudah pasti dia tidak benarkan.

Sampai di Balai Raya itu, saya sekali lagi purging, dan melepas didalam tandas di Balai Raya itu. Sepanjang dialog itu saya berasa amat tidak selesa dengan keadaan saya itu. Saya tidak seperti biasa, saya duduk diam-diam sahaja dan hanya bercakap apabila giliran saya untuk bercakap. Alhamdulillah, semasa saya berucap itu, perut saya macam "reti bahasa" dia tidak pruging.

Majlis ucapan dan dialog itu tamat lebih kurang 11.30 malam. Semasa itu Kak Hendon sudah mendapat berita dari Felda Jengka 22 bahawa seorang AJK PKR Wanita Cabang Kuala Krau, Pn Kamariah yang dikenali dengan Kak Yah baru meninggal dunia jam 10.00 malam.

Sdr Mohd Shah, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Peneroka-Peneroka Felda Kahang Barat memberitahu bahawa lebih dari 300 orang peneroka di rancangan itu sudah bersetuju untuk menyaman Felda diatas isu perahan KPG yang telah dimanipulasikan oleh Felda.

Saya beritahu kepada Kak Hendon bahawa "Kita kena balik jugak, supaya sempat solat jenazah dan pengkebumian jenazah". Tetapi saya sendiri tidak berupaya untuk memandu kereta. Saya sangat lemah. Kak Hendon juga tidak berupaya kerana dia pun demam juga.

Sdr Salim Abdul Aziz menawarkan supaya kami tidur di rumahnya di Kahang Barat dan balik ke Temerloh pagi-pagi esuk.

Pagi ini, saya dan Kak Hendon meninggalkan Kahang Barat jam lebihkurang 8.00 pagi; jam 10.30 pagi kami sudah berada di Pekan Rompin, kami singgah untuk "perkena kopi tarik dan roti canai telur."

Kemudian kami meneruskan perjalan ke Felda Jengka 22 melalui Jalan ke Chini, dan melalui Jalan Kg Belimbing menuju Sri Jaya. Dari Sri Jaya kami ambil Highway Pantai Timur ke TOL Chenor, dan keluar dari Tol Chenor menuju ke Felda Jengka 22. Sebelum sampai ke TOL Chenor, kami menerima satu lagi perkhabaran sedih, seroang lagi di Jengka 22 meninggal dunia iaitu nenek kepada Sdr Fuad, seorang Pemuda yang aktif didalam AMK Kuala Krau.

Kami sampai di Felda Jengka 22 jam lebih kurang 2.00 petang. Kak Yah sudah di kebumikan, dan di rumahnya itu, Sdr Ibrahim, suami Kak Yah menunjukkan tempat kejadian dimana Kak Yah meninggal dunia.

Kata Ibrahim: "Pada masa itu hujan sangat lebat, saya berada diluar dan Yah tinggal seorang sahaja di rumah. Apabila saya balik ke rumah jam 10.00 malam, saya tidak berjumpa Kak Yah didalam rumah dan saya laung tetapi tidak ada jawapan. Saya menjangka Yah berada di rumah jiran kerana malam tadi hujan sangat lebat, tetapi dia tidak ada di rumah jiran. Saya cari dia di belakang rumah.

Saya lihat benteng batu-bata di belakang rumah runtuh dibawa air deras. Hati saya sudah tidak sedap, saya mula mengaut tanah-tanah yang menimbusi kawasan belakang rumah saya, tiba-tiba saya ternampak dua kaki, saya terus mengaut tanah-tanah itu, rupa-rupanya Yah telah tertimbus oleh tanah dibawah dua kepingan batu simen yang berat. Yah sudah tidak ada..dengan pertolongan jiran-jiran dapat saya mengeluarkan Yah."

Begitulah diceritakan oleh Ibrahim dengan linangan air mata.

Pemergian Yah ini memang tidak disangka-sangka. Baru hari Ahad lepas beliau menghadiri Mesyuarat bersama Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau dan sayap wanitanya.

Kak Hendon cukup teperanjat dengan pemergian Kak Yah, mereka sangat akrab. Semasa berada di DUN Jepak. Sarawak, Kak Yah berkempen bersama Kak Hendon di DUN itu di kawasan-kawasan Rumah Panjang. Semasa Kursus di Hulu Selangor anjuran Task Force Felda Selangor, Kak Yah juga turut hadir dan begitu juga semasa kursus Pilihanraya yang diadakan di Kelantan.

Kita merancang tetapi perancangan Allahlah yang mengatasi segala-galanya. Inna Lillah wainna Ilaihi Roji'un.

Selepas di rumah Yah, kami pergi pula ke rumah nenek Sdr Fuad, jenazahnya akan disempurnakan selepas solat Asar.

Setelah itu saya dan Kak Hendon kembali ke Kg Batu 4, Jalan Maran untuk menunggu panggilan talipon dari pejabat saya mengenai kematian ayah kepada Siti, iaitu peguam yang berkhidmat di pejabat saya di Temerloh. Dia meninggal di Bentong kerana kemalangan jalanraya. Tidak tahu samada jenazahnya akan disempurnakan di Temerloh atau Bentong kerana ayah kepada Siti menetap di Bentong.

Sehingga coretan ini ditulis, saya belum mendapat khabar berita dimanakah pengkebumian akan dilangsungkan.

Sementara itu saya balik ke rumah, berehat seketika kerana amat keletihan dengan perut yang tidak selesa dan saya sudah tidak makan nasi untuk beberapa hari kecuali di R&R Muadam itu saya mengambil sedikit nasi kerana amat terliur melihatkan udang dan sotong, dan kemungkinannya perut saya masih tidak boleh menerima makanan yang "kaya dan heavy" begitu.

Full content generated by Get Full RSS.

01 di pasir gudang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di pasir gudang - Google Blog Search


Kilang Pengeluar Keluli <b>Di Pasir Gudang</b> Terbakar

Posted: 04 Jun 2012 09:51 PM PDT

Kilang Pengeluar Keluli, Kiswire Cord Sdn. Bhd. Di Pasir Gudang Terbakar
PASIR GUDANG – Sebuah kilang membuat produk berasaskan keluli di Jalan Nibong, Kawasan Perindustrian Tanjung Langsat di sini terbakar semalam mengakibatkan operasi pengeluarannya terhenti.
Kebakaran di kilang Kiswire Cord Sdn. Bhd. (Malaysia) yang membuat antara lain kawat tepi tayar, kawat keluli dan kawat hos dipercayai bermula dari sebuah mesin bahagian pengeluaran pukul 6.30 petang.
Api kemudian menjilat sebahagian daripada siling bangunan pengeluaran yang diperbuat daripada bahan fiber.
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Gudang, Jamaludin Mohd. memberitahu pemberita pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 6.32 petang sebelum mengejarkan dua jentera bersama 30 anggota ke tempat kejadian.
"Pasukan bomba yang tiba pukul 6.46 petang berjaya mengawal kebakaran kira-kira setengah jam kemudian dan keseluruhan api dipadamkan pada pukul 7.45 malam," katanya.
Kerja memadam kebakaran dibantu oleh dua jentera dari balai Bomba Johor Baharu dan sebuah dari Johor Jaya selain 20 anggota pasukan keselamatan kebakaran kilang tersebut.
Jamaludin berkata punca kebakaran dan jumlah kerugian masih disiasat.
Kiswire Cord Sdn. Bhd. yang ditubuhkan pada 2004 adalah anak syarikat Kiswire Ltd, sebuah syarikat Korea Selatan yang beribu pejabat di Sooyoung-ku, Busan.— BERNAMA
------------------------------------------------------------------------------
Antara risiko bekerja dengan pihak swasta/kilang. Musibah seperti ni pasti akan memberi kesan kepada pekerja-pekerja kilang tersebut.

01 di labis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di labis - Google Blog Search


China Press: Lim Kit Siang bertanding <b>di Labis</b>? | GENERASI MAYA <b>...</b>

Posted: 04 Jun 2012 09:30 PM PDT

China Press
Perkara: Lim Kit Siang bertanding di Labis?
Ruangan: Kedai Kopi Orang Ramai m/s C17
Tarikh: 1 Jun 2012 (Jumaat)

Tajuk: Andai Kata Lim Kit Siang Bertanding Di Labis
Penulis: Chen Kim Hoe

Khabar angin Lim Kit Siang akan turun ke Selatan bertanding di Labis, berdepan dengan Chua Tee Yong satu lawan satu, apabila terdengar berita ini kita agak ghairah, pertandingan ini seperti seekor singa melawan dan menerkam arnab, kenyataan ini ramai yang tertunggu-tunggu.

Ada sesetengah orang kata pertandingan itu tidak adil, nama Lim Kit Siang begitu agung kenapa mahu menentang budak kecil yang mentah itu? Kalau begitu saya akan beritahu anda semua, ini adalah politik bukan satu permainan, politik itu tidak pernah adil! Adakah adil apabila Chua Tee Yong menjadi timbalan menteri? Sudah tentu tidak adil! Apa pula kebolehan budak mentah ini? Disebabkan kerana bapanya yang berada kuasa di atas, sebab itu Chua Tee Yong layak menyandang jawatan itu serta bergaya hebat dan gagah apabila berjalan!

Selain dari itu, Lim Kit Siang bukan berdepan dengan budak muda yang tidak berpengalaman dalam pertandingan sebelum ini, jika anda anggap lawan Lim Kit Siang itu ialah Chua Tee Yong anda telah membuat silap besar, Lim Kit Siang akan bertanding secara bermati-matian lawannya ialah Chua Soi Lek. Jika kita fikir secara halus, jika otak kita lebih cergas pasti kita akan nampak dengan jelas!

Sebab itu Lim Kit Siang bertanding di Labis, kunci yang paling utama ialah Pakatan Rakyat sudah menyerang Selatan negara ini, jika kalah ia tidak membawa apa-apa; sebaliknya jika menang, bermakna MCA seperti kehilangan keseluruhannya. Kerana pertandingan ini membawa banyak makna, jika saya sebagai Chua Tee Yong saya tidak akan rasa tenang, dan tidak akan rasa selesa melihatnya seperti tiada berlaku apa-apa, kenapa begitu?  Kerana saya tidak mampu kalah walaupun sedikit!

Sebaliknya agak berbeza pada Lim Kit Siang, tidak kira sama ada Lim Kit Siang kalah ataupun menang, beliau telah menaikkan semangat Pakatan Rakyat, menunjukkan satu perwatakan bahawa beliau seorang ahli politik agung dan tidak takut dalam mana-mana pertandingan, dan tidak takut berdepan dengan serangan-serangan bertubi-tubi peluru hidup, Lim Kit Siang tetap akan maju ke hadapan. Sudahkah anda faham falsafah ahli politik yang berpegang kepada sebagai seorang pahlawan berani mati? Saya tetap tidak rasa khuatir terhadap Lim Kit Siang.

Kenapa Takut Mengalirnya Darah?

Orang-orang yang berpolitik perlu ada keberanian yang hebat, pada zaman Dinasti Qin dah Han, dalam satu peperangan untuk membantu rakan negeri, semua negeri-negeri tidak berani berdepan dengan tentera Qin, hulu balang bernama Song yi dari tentera Cho secara lantang berkata sesiapa yang berani menentang akan dipancung! Apabila Xiang Yi bunuh Song Yi, Siang Yi bawa bala tentera berperang dengan tentera Qin, akhirnya Xiang Yi menang besar!

Satu lagi kisah Presiden Ronald Reagan Amerika, seorang yang bijak mempertahankan diri, walaupun beliau selalu pandai bercakap bohong, contohnya seperti zaman peperangan dunia ke-2, dimana pihak media menyiarkan bahawa beliau pernah berkhidmat dalam ketenteraan di luar negara pada zaman peperangan dunia ke-2, sebenarnya beliau menyorok di bumi Amerika tidak keluar negara, setiap malam tidur dengan lenyak memeluk isterinya. Tetapi tidak ada halangan bagi orang-orang Amerika untuk menghormati dia. Pada satu hari beliau cedera ditembak oleh seorang lelaki yang kurang siuman, isterinya bergegas ke Hospital, Presiden Ronald Reagan tersenyum berkata: my darling, saya terlupa nak menyorok!

Berpolitik sehingga terjerumus seperti ini, ini dinamakan keberanian sejati, apa yang nak ditakutkan darah yang mengalir keluar itu? Berikan senyuman melangkahlah ke hadapan. Walaupn MCA akan tumbang, pasti ia tamparan yang hebat, beranikah Chua Soi Lek berbuat demikian?

Short URL: http://www.mykmujohor.net/v2/?p=1734

01 di kulai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kulai - Google Blog Search


China Press: Lim Kit Siang bertanding <b>di Labis</b>? | GENERASI MAYA <b>...</b>

Posted: 04 Jun 2012 09:30 PM PDT

China Press
Perkara: Lim Kit Siang bertanding di Labis?
Ruangan: Kedai Kopi Orang Ramai m/s C17
Tarikh: 1 Jun 2012 (Jumaat)

Tajuk: Andai Kata Lim Kit Siang Bertanding Di Labis
Penulis: Chen Kim Hoe

Khabar angin Lim Kit Siang akan turun ke Selatan bertanding di Labis, berdepan dengan Chua Tee Yong satu lawan satu, apabila terdengar berita ini kita agak ghairah, pertandingan ini seperti seekor singa melawan dan menerkam arnab, kenyataan ini ramai yang tertunggu-tunggu.

Ada sesetengah orang kata pertandingan itu tidak adil, nama Lim Kit Siang begitu agung kenapa mahu menentang budak kecil yang mentah itu? Kalau begitu saya akan beritahu anda semua, ini adalah politik bukan satu permainan, politik itu tidak pernah adil! Adakah adil apabila Chua Tee Yong menjadi timbalan menteri? Sudah tentu tidak adil! Apa pula kebolehan budak mentah ini? Disebabkan kerana bapanya yang berada kuasa di atas, sebab itu Chua Tee Yong layak menyandang jawatan itu serta bergaya hebat dan gagah apabila berjalan!

Selain dari itu, Lim Kit Siang bukan berdepan dengan budak muda yang tidak berpengalaman dalam pertandingan sebelum ini, jika anda anggap lawan Lim Kit Siang itu ialah Chua Tee Yong anda telah membuat silap besar, Lim Kit Siang akan bertanding secara bermati-matian lawannya ialah Chua Soi Lek. Jika kita fikir secara halus, jika otak kita lebih cergas pasti kita akan nampak dengan jelas!

Sebab itu Lim Kit Siang bertanding di Labis, kunci yang paling utama ialah Pakatan Rakyat sudah menyerang Selatan negara ini, jika kalah ia tidak membawa apa-apa; sebaliknya jika menang, bermakna MCA seperti kehilangan keseluruhannya. Kerana pertandingan ini membawa banyak makna, jika saya sebagai Chua Tee Yong saya tidak akan rasa tenang, dan tidak akan rasa selesa melihatnya seperti tiada berlaku apa-apa, kenapa begitu?  Kerana saya tidak mampu kalah walaupun sedikit!

Sebaliknya agak berbeza pada Lim Kit Siang, tidak kira sama ada Lim Kit Siang kalah ataupun menang, beliau telah menaikkan semangat Pakatan Rakyat, menunjukkan satu perwatakan bahawa beliau seorang ahli politik agung dan tidak takut dalam mana-mana pertandingan, dan tidak takut berdepan dengan serangan-serangan bertubi-tubi peluru hidup, Lim Kit Siang tetap akan maju ke hadapan. Sudahkah anda faham falsafah ahli politik yang berpegang kepada sebagai seorang pahlawan berani mati? Saya tetap tidak rasa khuatir terhadap Lim Kit Siang.

Kenapa Takut Mengalirnya Darah?

Orang-orang yang berpolitik perlu ada keberanian yang hebat, pada zaman Dinasti Qin dah Han, dalam satu peperangan untuk membantu rakan negeri, semua negeri-negeri tidak berani berdepan dengan tentera Qin, hulu balang bernama Song yi dari tentera Cho secara lantang berkata sesiapa yang berani menentang akan dipancung! Apabila Xiang Yi bunuh Song Yi, Siang Yi bawa bala tentera berperang dengan tentera Qin, akhirnya Xiang Yi menang besar!

Satu lagi kisah Presiden Ronald Reagan Amerika, seorang yang bijak mempertahankan diri, walaupun beliau selalu pandai bercakap bohong, contohnya seperti zaman peperangan dunia ke-2, dimana pihak media menyiarkan bahawa beliau pernah berkhidmat dalam ketenteraan di luar negara pada zaman peperangan dunia ke-2, sebenarnya beliau menyorok di bumi Amerika tidak keluar negara, setiap malam tidur dengan lenyak memeluk isterinya. Tetapi tidak ada halangan bagi orang-orang Amerika untuk menghormati dia. Pada satu hari beliau cedera ditembak oleh seorang lelaki yang kurang siuman, isterinya bergegas ke Hospital, Presiden Ronald Reagan tersenyum berkata: my darling, saya terlupa nak menyorok!

Berpolitik sehingga terjerumus seperti ini, ini dinamakan keberanian sejati, apa yang nak ditakutkan darah yang mengalir keluar itu? Berikan senyuman melangkahlah ke hadapan. Walaupn MCA akan tumbang, pasti ia tamparan yang hebat, beranikah Chua Soi Lek berbuat demikian?

Short URL: http://www.mykmujohor.net/v2/?p=1734

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved