ads

Sabtu, 7 September 2013

01 di parit sulong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit sulong - Google Blog Search


felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 22 Aug 2013 12:00 AM PDT

LATAR BELAKANG FELDA LOK HENG

Salam muhibah kepada semua pembaca yang di hormati, disini saya kongsikan sedikit info tentang asal usul sejarah dan latar belakang Felda Lok Heng, mungkin ianya antara maklumat yang sangat berharga kepada kita semua khususnya anak jati warga Felda Lok Heng sendiri untuk mengetahui asal usul "LOK HENG". Semoga ianya berguna kepada kita semua dan adik-adik yang masih dibangku sekolah agar menjadi pembakar semangat untuk turut sama berbakti di tanah yang bertuah ini.

Di percayai nama Felda Lok Heng ditemui daripada nama pekebun cina yang bernama "Lok Heng" pada tahun 40-an. Beliau adalah merupakan seorang warga cina yang pertama pernah meneroka kawasan ini yang dahulunya hutan belantara. Jolokan "Lok Heng" kekal kerana bertapaknya nama dan kisah beliau. Namun begitu, kesahihan sejarah ini tidak dapat disahkan. 

Felda Lok Heng Barat berkeluasan keliling seluas 2,053.46 hektar. Mempunyai 4 peringkat I,II,III,IV. Felda Lok Heng Barat telah dibangunkan pada tahun 1976 dengan tanaman kelapa sawit. Jumlah peneroka yang pertama adalah seramai 484 orang, kemasukan pertama peneroka ini adalah bermula dari tahun 1982 hingga tahun 1987.

Alamat rancangan Felda Lok Heng Barat :

Pejabat Felda Lok Heng Barat
81900 Kota Tinggi Johor
No Telefon : 07-8947469
No Fax : 07-8947612

Maklumat kawasan Parlimen :

Nama Ahli Parlimen  : YB Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid

Nama kawasan Parlimen : Parlimen Kota Tinggi

Maklumat Dewan Undangan Negeri (Dun)

Nama Adun : YB Haji Rasman Ithnain

Nama Kawasan Dun : Sedili Kecil

Felda Long Barat, Lok Heng Timur & Lok Heng Selatan

Gugusan FELDA Lok Heng yang terletak di Mukim Sedili Kecil dalam Daerah Kota Tinggi adalah terdiri daripada tiga buah tanah rancangan peneroka FELDA iaitu Felda Lok Heng Barat, Felda Lok Heng Timur dan Felda Lok Heng Selatan.

Felda Lok Heng Selatan telah dibangunkan pada tahun 1978 dengan tanaman kelapa sawit seluas 1768.44 hektar. Pada peringkat awalnya, kawasan ladang Felda Lok Heng Selatan adalah kawasan ladang Felda Lok Heng Barat dan Felda Lok Heng Timur yang mana kebanyakan kawasannya tidak berapa ekonomik, rendah dan berpaya. Kawasan ini telah dipulihkan dan dibangunkan semula. Maka, wujudlah rancangan Felda Lok Heng Selatan

Tanah rancangan Felda Lok Heng Selatan telah dibangunkan pada tahun 1978 dan mula diduduki oleh peneroka baru secara rasmi pada Januari 1986 bagi peringkat 01 seramai 110 orang tidak termasuk ahli keluarga masing-masing dan pada Februari 1987 bagi peringkat 02 seramai 261 orang tidak termasuk ahli keluarga masing-masing. 

01 di johor bahru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di johor bahru - Google Blog Search


Suke-Suke Jenjalan..: Kisah Aku <b>Di</b> Legoland, <b>Johor Bahru</b>, Malaysia

Posted: 24 Aug 2013 03:18 AM PDT


                                                    Percutian sempena meraikan Hari Raya 2013 di Johor Bahru ini aku sekeluarga membuat keputusan untuk pergi ke Legoland buat kali kedua iaitu pada hari Isnin, 12 August yang lalu. Kami memang dah merancang awal2 lagi oleh kerana lawatan yang pertama dahulu tidak memberi kepuasan kepada kami kerana kesuntukkan masa dan terlalu ramai orang pada masa itu. Dah lah panas tengik rasa badan nih. Permintaan anak2 aku pada kali ini untuk melepaskan geram katanya. elehhh. Kemudahan jalan raya menghubungkan jalan raya utama ke Nusajaya amat lah mudah sekali. Korang check in jer mana2 Hotel di sekitar Jb pastu cari arah ke Nusajaya sama ada melalui jalan bandar ke arah Danga Bay ataupun dari lebuh raya pasir gudang mengikuti susur keluar jalan skudai dan terus menuju via Bukit Indah. Jikalau dari jalan Larkin arah selatan terus sahaja dah boleh jumpa arah ke Nusajaya nih. Ta k payah kot aku nak citer lebih. Buek malu jer kalo salah. hahaha.

                                                                     

                                                   Hampir setahun tak pergi sampai sahaja di Pintu Gerbang Legoland nih tersergam Hotel Legoland yang di jangka siap tak lama lagi. Taman Tema Air pun hampir sama siap jangkanya dalam bulan Oktober 2013 nih. Perghh bertambah populor aar tempat nih tak payah nak cari Hotel yang jauh2. Rege sendiri ingat aar agak2 baerapa yerk. 

                                                  Citer pasal Harga Tiket masuk Legoland untuk dewasa dan kanak2 nih korang boleh dapatkan di www.legoland.com.my. Berbagai pilihan tiket dan promosi di sediakan pada tarikh yang korang nak datang melawat ke tempat ini. Aku cuma ambil one day pass tiket jerr dan seperti biasa untuk ibu bapa rakyat tempatan harus tunjukkan Mycard jikalau mahu diskaun 20%. Kira oke larr seperti yang aku pamirkan gambar di bawah ini. Kira punya kira tak payah booking 7 hari in advanced. Lebih kurang sama jerk malah lebih 8 inggit untuk kanak2 dan 2 inggit untuk dewasa.


                                                  Pada kali ini aku ambil sebelah kanan dahulu iaitu selepas pintu utama Legoland kerana nak rebutkan permainan anak2 aku dahulu yang dahulunya banyak terlepas kerana beratur panjang. Cuaca jangan di persoalkan yer. Hujan bermasalah dan Panas pun bermasalah. Pakai short jer pun xpa kalau nak bawa pakaian spare bawa lah sekali. Pasti badan melekit dan berpeluh. Bagi aku yang tak selalu bermain nipun basah jugak. ehehe.


                                                   Nasib baik pergi masa bukan hari minggu atau cuti sekolah. Budak2 memang suka ingin mencuba bawa kereta menyerupai lego nih. Aku pulak bosan jer tunggu lama2. Seronok gak lah melihat telatah budak2 nih. Jalan salah belakang kira janji dapat main dan push hati.


                                                   Boating School nama pun sekolah jangan kata budak2 tapi orang dewasa pun boleh mencuba bawa boat nih. Lebih baik ibubapa atau orang dewasa meneman kan budak2 bawah umur nih. Jaket keselamatan disediakan namun tiada satu pun yang di gunakan oleh pelawat. Kedalaman air setinggi paras pinggang jerk. Tetapi kalau jatuh kan panjang citer. 


                                                 Awas!! Kereta api Lego sedang melintas di mana2. Aku pernah naik kereta api ini pada tahun lepas tapi kerana nak beratur pun satu hal panjang apabila dah naik ommmakkkaii sekejap jer dah sampai balik. Bosan bebb. Demi anak2 layan jelah. hoho.



                                                   Ini dia station Kereta api Legoland Ekpress yang masing2 tak sabar nak naik sampai beratur panjang keluar bangunan. Sabar jelah kan. Di depan station nih ada pancuran air kalau nak cuci muka tuh sila2 lah. haha.

                                                    Yang ini untuk kali kedua lawatan aku iainya tak berfungsi entah apa nak jadi lah. Buat cantik2 hanya untuk bergambar jer. Tutup lah pulak. 

                                                  Melihat keluarga atau kumpulan orang bermain pancut2 air nih besh gak. Nama pun Rescue Academy siap ada bunyi seakan kebakaran lagi tuh. Permainan ini menggunakan lebih tenaga kerana kedua2 belah tangan digunakan untuk membawa kereta bomba lego sampai ke tempat kebakaran dan padamkan guna pili bomba yang disediakan. Penat tapi menghiburkan penonton juga.

                                                  Ini pula permainan yang bagi aku naik darah. Dah lah lama anak2 aku beratur tiba2 jer petugas berkata ianya rosak dan akan dibaiki lagi sejam. Hampa ar diorang semua. Aikkk baru jer beroperasi dah rosak. cehh tara guna betul. Bukan aku aar tapi kesian kan budak2 tuh jer.

                                                   Permainan ini kira besh juga lah kerana kita gunak laser pistol untuk tembak orang jahat. Pada masa ini beratur cepat dapat giliran kerana pelawat tidak lah ramai.


                                                    Permainan Beetle Bounce nih nampak mudah dan selamat tetapi kepada yang ada anak2 yang kecil dan ketinggian di bawah paras 90 cm yang di benarkan jangan lah cuba2 nak lepaskan gak. Dah ada kemalangan pasal game ini. 




                                                   Singgah makan di Jungle Cafe yang menyediakan menu makanan yang nampak sedap dan simple. Beli tiket masuk legoland dan akan dapt sekali voucher makanan bernilai 10 inggit. Korang cuba lihat menu dalam gambar nih. Set menu bernilai 22 inggit tuh. Kira2 bayar tunai lagi 12 inggit lah yer. Kepada yang dah ada voucher tuh tak kan biar jer. hehe. Kentang goreng boleh tahan besar dan segalanya besar. Puas hatikk.

                                                   Ini satu lagi permainan di Dino Island. Besh dan adventure kalau beranikan diri lah. Punya lah bersemangat nak suruh anak2 aku bermain menaiki boat seperti gambar di bawah nih tiba2 jer rosak lagi. Amboi Legoland Malaysia nih asik rosak jer. haha. Hampa lagi kitaorang. Nak main kena pakai baju hujan kalau tak basah aar korang. Jangan takut tempat pengeringan ada disediakan bayar jelah 5 inggit.


                                                 Ini kira penghujung arah utara dari pintu masuk utama. Dah puas berjalan korang akan jumpa tempat nih. Banyak kemudahan di sediakan di sini termasuk Surau dan tempat penjagaan baby. Replika2 berbentuk haiwan dengan rekaan Lego yang berwarna warni tuh yang pelancong suka. Bermacam2 jenis taman permainan di sediakan di Legoland nih. 


                                                  Jikalau dah masuk ke Legoland jangan lupa singgah untuk menyaksikan tayangan 4D nih. Jalan panas2 pastu masuk ke tempat nih. sejuk jer nanti siap ada salji turun tauu. hahaha. Kitaorang lihat Spellbreaker pada masa ini. Tayangan 4D nih tak lah lama tapi setiap 45 minit akan ada tayangan semula. Tengok tuh aku di bawah gambar nih ceria jer kan. haha.


                                                  Tempat riadah kanak2 siap ada Kereta Api lagi mengelilingi tempat ini. Jangan khuatir tempat ini ada bumbung penahan hujan dan panas. Game ini di panggil Duplo ekpress

                                                   Kids Power Tower ini memerlukan kekuatan tangan untuk membawa kita naik ke atas. Lotih aku tengok diorang menarik cable yang di sediakan. Tinggi tuh kalau nak turun lepaskan jer. haha.

                                                 Observation Tower dah macam Menara Taming Sari di bandar Melaka lah pulak. Naik lah yer jangan tak naik. Pemandangan dari atas kira oke jelah. Nak kata cantik sangat pun tak juga. ehehe.

                                                 Beberapa jenis permainan untuk mendapatkan hadiah anak patung nih ada di sediakan . Kitaorang tak layan benda2 macam nih. haha.

                                                 Permainan yang memeningkan kepala tapi enjoy. haha. Aku cakap jer tapi tak main pun muales. Biar budak2 tuh yang main. Diorang yang main aku pulak yang pening kepala. 

                                                   Satu lagi permainan untuk kanak2 sahaja. Permainan Kuda bergerak dan ada kesan bunyi Kuda berdengus lagi. Shiookk aar jadi budak kan kan.


                                                  Tak dapat duduk di kerusi Raja dan Permaisuri yang original dapat duduk yang tiruan pun jadi lah yer. Ini pun satu tarikan jurugambar di sini. Ceria dan bergaya. 

                                                  Bergambar di depan pintu masuk The Dragon. Permainan RollerCoaster yang Terbaik di sini. Ada Beran cuba lah yer. Seronok tau dah sampai tak nak main game nih. rugi jer.

                                                Jikalau nak naik RollerCoaster nih korang tidak boleh bawa hand bag ataupun apa jenis barang di tangan ataupun yang di sangkutkan di bahu. Nak jimat bagi kepada kawan yang tak nak main tapi kalau dah tak ada kawan tuh korang sewa lah locker seperti di atas. Sejam 4 inggit manakala 3 jam 10 inggit. Untuk seharian pula 20 inggit.. Cara2 penggunaan senang jer korang perlu ikut setiap arahan yang di berikan.Kepada yang pernah pergi ke USS tuh senang jelah kan. hampir sama jer.

                                                  Nak menjamu selera sebelah The Dragon nih menu makanan hampir sama seperti yang terdapat di Jungle Cafe yang kitaorang singgah untuk makanan tengah hari kami. Tunjukkan Voucher 10 inggit bayar tunai selebihnya. Di bawah pula RollerCoaster the dragon yang aku maksudkan. Banyak gak pusingan dragon nih. Jerit sepuasnya itu yang besh tuh.


                                                  RollerCoaster seperti di atas pula ialah seperti yang terdapat di permainan Dragon Apprentice. Tak lah tinggi tapi puas hati lah jugak. Kecut perut gak kan.

                                                   Replika berbagai jenis bangunan dan apa sahaja yang tempat2 menarik di dunia ada di bina di kawasan ini. Jikalau nak lagi cantik pemandangannya korang kena balik lewat iaitu sebelum matahari terbenam kerana lampu2 led di setiap binaan Lego punya lah cantik. Aku tak dapat tunjukkan di blog ini tapi korang kena percaya cakap aku. haha.


                                                  Aku masuk ke dalam Mindstorms Academy ini hanyalah untuk berehat di tempat sejuk dan mengecas bateri hand phone aku yang dah abis. Tulah tak nak bawa Power Bank. Bukan kitaorang jer yang melepak malah ramai gak yang sama buat macam aku siap boleh tidur lagi. hehe.

                                                  Ini pula menjadi kesukaan kanak2 bermain air pancut. Saja jer kan membasahkan diri. Sekejap pancut sekejap tidak tuh yang diorang suka sangat leka bermain air. 

                                                  Aquazone Wave Racers. Acara untuk membasahkan diri. Jangan kata terlepas dari basah kadang ada juga yang basah lencun sebab dari luar ada beberapa button yang boleh di tekan seakan bom air. haha. Ssyiookk basah pun xpa.


                                                  Project X ini pun terbaikk gak. Jangan lepaskan peluang.
                                                 Jalan keluar menuju ke lapangan meletakkan kenderaan di Zone 2. Pada masa ini aku tak tahu pulak nak kena standby Touch n Go. Bila sampai nak ambil resit  aku punya lah tunggu lama tapi palang terbuka gak. Dah beberapa minit palang terbuka aku pun cau lah letakkan kereta. Dalam hati apa ke jadah pulak nih tiada resit langsung camner nak keluar nanti. Dalam pada itu aku pun punya lah susah hati dan pergi tanya hal tersebut. Ini solution nya. haha. Aku perlu ke mesin tiket seperti di bawah ini dan hanya perlu tekan butang start dan masuk kan duit sebanyak 7 inggit. Selepas itu resit pun keluar. Aduhai punya lah gabrah bebb. Ingat nak langgar jer dalam hati nih. Tempat ambil resit pula sebelah kiri pemandu. emmm lagi lah aku x paham. Ingat ini euro ke. huhu.


                                                   Sudah melepasi palang keluar dan ini korang akan jumpa. Ikut jer arah yang di berikan seperti di papan tanda tersebut dan korang tak akan sesat. Nak balik ikut arah lebuh raya Plus pun boleh. Kisah tiket parking masihbelum selesai lagi. Untuk zone 3 bayar boleh ikut jam. Sejam percuma mana kala 2 jam bayar 2 inggit. Zone 3 terdapat di bahagian hadapan lagi dan turun ke bawah. Sesuai untuk pelawat yang tidak masuk ke dalam Leoland dan hanya bersiar2 di luar sahaja. Bayaran sehari hanya 7 inggit sahaja di kenakan. Lebih kurang pukul 6 petang aku meninggalkan tempat ini dan berkemungkinan membuat lawatan semula kila Taman Tema air siap kelak. Tak tahu lah bila yer. Ini pun kira sangap gak. Orang lain Beraya ke rumah sanak saudara, aku pulak sambil melencong. Ini lah serba sedikit ulasan mengenai Kisah Aku di legoland, Nusajaya, Johor. 

01 di chaah johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di chaah johor - Google Blog Search


Jengka 19: Utusan Online - <b>Johor</b>

Posted: 31 Aug 2013 09:28 AM PDT


Wajib pertahan kemerdekaan

Posted: 30 Aug 2013 12:40 PM PDT

Oleh LUQMAN HAZIQ
pengarang@utusan.com.my

JOHOR BAHRU 30 Ogos - Rakyat pelbagai kaum digesa bukan sahaja bersama-sama berganding bahu memastikan negara terus selamat, malah wajib mempertahankan kemerdekaan yang dikecapi selama ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, selain itu semua pihak turut diminta supaya sentiasa menjaga dan memastikan kesejahteraan berpanjangan.

"Marilah kita doakan agar negara tercinta terus dikekalkan nikmat kestabilan politik dan keamanan, keteguhan ekonomi, dijauhkan daripada segala perbuatan jahat dan fitnah yang boleh membawa malapetaka dan kehancuran negara.

"Tanamkanlah rasa kasih sayang antara rakyat yang berbilang kaum, kukuhkan perpaduan semoga sentiasa hidup dalam kemakmuran dan keselamatan sepanjang zaman," katanya dalam status terbaharu menerusi laman sosial, Facebook sempena sambutan ulang tahun Hari Kemerdekaan Ke-56 esok.

Beliau turut berdoa semoga negara ini sentiasa dilindungi dan di bawah keampunan Allah SWT.

Dalam entri bertema Rakyat Muafakat Negaraku Berdaulat Negeriku Berkat itu, Mohamed Khaled berkata, Muafakat Johor menjadi tulang belakang kepada pelengkap kesejahteraan dan keharmonian rakyat berbilang kaum di negeri ini.

"Penekanan muafakat kepada aspek keharmonian, kesepakatan, persefahaman, bertolak ansur, bekerjasama serta menanam jati diri sebagai anak negeri Johor tanpa mengira bangsa, agama mahupun warna kulit wajar dipelihara dan dipupuk agar terus menjadi teras amalan bangsa Johor," katanya.

Pemuda UMNO Chaah Bandar edar 1,000 Jalur Gemilang

Posted: 30 Aug 2013 12:40 PM PDT

PESERTA Kembara Merdeka bersama pelajar dan warga SMK Chaah bergambar sambil mengibarkan Jalur Gemilang di pekarangan SMK Chaah, Labis, semalam.

LABIS 30 Ogos - Sempena sambutan ulang tahun Hari Kemerdekaan Ke-56 esok, Pemuda UMNO Cawangan Chaah Bandar mengedarkan sebanyak 1,000 Jalur Gemilang kepada pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Chaah, semalam di bawah program Kembara Merdeka.

Ketuanya, Mohd. Shah Shukoree Abu, 32, berkata, program itu bertujuan menyuntik semangat patriotik dalam kalangan rakyat terutamanya pelajar untuk mengingati Hari Kemerdekaan dengan bersama-sama memasang dan mengibarkan Jalur Gemilang di kawasan sekolah dan kediaman mereka.

Sebanyak 1,000 Jalur Gemilang yang diedarkan itu adalah sebagai simbolik dan sokongan Pemuda UMNO Cawangan Chaah Bandar kepada Kempen Kibarkan Jalur Gemilang yang diperkenalkan oleh kerajaan.

Kami memilih SMK Chaah kerana sedar semangat kemerdekaan dan patriotisme ini harus dipupuk bermula di peringkat sekolah," katanya selepas berkonvoi menggunakan motosikal bagi mengedarkan Jalur Gemilang berkenaan.

Konvoi tersebut mendapat kerjasama daripada persatuan motosikal berkuasa tinggi, Botak Bikers yang disertai lebih 40 penunggang dan melalui jalan utama di Chaah sebelum berhenti dan mengagihkan kesemua bendera tersebut kepada para pelajar SMK Chaah.

Mohd. Shah turut mengajak rakyat, khususnya di negeri ini supaya mengingati pentingnya kemerdekaan bagi setiap lapisan masyarakat.

Ini kerana kita perlu menjaga keamanan agar tidak berlaku pergolakan seperti negara luar. Keharmonian dan keamanan penting bagi negara dan kita patut bersyukur dengan keadaan ini," katanya.

Sementara itu, Pengetua SMK Chaah, Maimon K. Mohamed berbesar hati menerima kunjungan rombongan tersebut dan memuji langkah itu untuk menunjukkan semangat kesetiaan kepada negara dan berharap program berkenaan dapat diteruskan pada masa akan datang.

Program sebegini bukan sahaja dapat memupuk semangat sayangkan negara dan cintakan kemerdekaan dalam kalangan pelajar, sebaliknya kepada seluruh warga sekolah ini termasuk guru dan ibu bapa.

Ini satu tambahan aktiviti untuk memeriahkan sambutan kemerdekaan negara kita yang pastinya akan disambut meriah dan bermakna di sini," katanya.

Aturcara Hari Kedua - Official Website of Royal Connections

Posted: 30 Jul 2013 06:27 PM PDT

Sabtu, 24.8.2013 | Ahad, 5.8.2013 | Isnin, 26.8.2013 | Selasa, 27.8.2013

25 Ogos 2013 – Ahad

0800 :

MAJLIS PELEPASAN DI TANGGA AGONG BANGUNAN SULTAN ABU BAKAR ( PEJABAT DAERAH MUAR)

- Keberangkatan tiba DYMM Sultan Johor di Tangga Agong Bangunan Sultan Abu Bakar
- Bacaan doa keberangkatan oleh Kadi daerah Muar
- DYMM Sultan Johor berangkat ke Taman Tangkak Jaya, Ledang

0845 – 1000 :

TAMAN TANGKAK JAYA, LEDANG

- Keberangkatan tiba DYMM Sultan Johor beserta rombongan KMJ di Taman Tangkak Jaya, Ledang
- Bacaan doa keberangkatan oleh Kadi daerah Ledang
- DYMM Sultan Johor dipersilakan untuk melawat ke tapak pameran kesihatan
- DYMM Sultan Johor dipersilakan untuk melawat ke Medan Selera Taman Tangkak Jaya
- Majlis ramah mesra DYMM Sultan Johor bersama rakyat
- DYMM Sultan Johor dipersilakan untuk melihat demonstrasi masakan roti canai terbang, wi- cang dan tosei
- YAM Paduka Putera menyampaikan bantuan MAIJ dan JKM kepada penerima bantuan
- Majlis santapan
- Sembah ucapan oleh Pegawai Daerah Ledang
- Cabutan bertuah 3 kaum disempurnakan oleh DYMM Sultan Johor
- Persembahan cenderahati kepada DYMM Sultan Johor oleh Pegawai Daerah Ledang
- Persembahan cenderahati oleh DYMM Sultan Johor kepada Pegawai Daerah Ledang
- Bacaan doa keberangkatan oleh Kadi daerah Ledang
- DYMM Sultan Johor beserta rombongan KMJ berangkat ke Kompleks Beli Belah 1Segamat, Segamat

1100 – 1200 :

KOMPLEKS BELI BELAH 1SEGAMAT, SEGAMAT

- Keberangkatan tiba DYMM Sultan Johor beserta rombongan KMJ di Pasaraya 1Segamat
- Bacaan doa keberangkatan oleh Kadi daerah Segamat
- DYMM Sultan Johor dipersilakan ke pintu hadapan utama Kompleks beli belah 1Segamat untuk menandatangani plaque perasmian
- Bacaan doa perasmian
Rombongan dipecahkan kepada 3 kumpulan dan bergerak ke tempat aktiviti masing-masing

  • Program DYMM Sultan Johor

- DYMM Sultan Johor dipersilakan ke Restoran Sushi Octopus
- Santapan ringan
- DYMM Sultan Johor dipersilakan ke tempat hiburan keluarga untuk menyaksikan aktiviti bermain bola keranjang
- DYMM Sultan Johor dipersilakan ke LFS Cinema untuk menyaksikan tayangan dokumentari khas Kembara Mahkota Johor

  • Program YAM Paduka Anakanda

- YAM Paduka Anakanda dipersilakan ke tapak lawatan untuk menyaksikan
-Demo gubahan bunga
-Demo mewarna lukisan
- YAM Paduka Anakanda beramah mesra serta menyaksikan persembahan oleh OKU dan PDK

  • Program DYAM TunkuMahkota Johor

- DYAM Tunku Mahkota Johor dipersilakan ke tapak lawatan untuk menyaksikan persembahan kereta kawalan jauh.
- DYAM Tunku Mahkota Johor juga dipersilakan untuk berlumba kereta kawalan jauh
- DYAM Tunku Mahkota Johor menyaksikan  demo penalty shootout
- Pertandingan penalty shootout di antara pasukan KMJ dan pasukan Segamat
- DYAM Tunku Mahkota Johor dipersilakan untuk melihat demo  paintball target shooting
- Pertandingan paintball target shooting di antara pasukan KMJ dan pasukan Segamat
- YAM Paduka Putera menyampaikan bungkusan dan sumbangan kepada para penerima bantuan
- Majis santapan
- Sembah ucapan oleh Pegawai Daerah Segamat
- Cabutan bertuah 3 kaum disempurnakan oleh DYMM Sultan Johor
- Persembahan cenderahati kepada DYMM Sultan Johor daripada Pengurus 1Segamat
- Persembahan cenderahati daripada DYMM Sultan Johor kepada Pegawai Daerah Segamat
- DYMM Sultan Johor beserta rombongan KMJ berangkat ke SMK Seri Bali, Chaah

* DYMM Sultan Johor berhenti seketika di Gelanggang Bola Keranjang Pekan Chaah, Segamat untuk majlis ramah mesra. Lain-lain peserta akan dibawa terus ke Sekolah Menengah Seri Bali, Chaah

1245 – 1310 :

GELANGGANG BOLA KERANJANG, JALAN YEW CHOR, PEKAN CHAAH, SEGAMAT (REHAT)

* DYMM Sultan Johor beserta rombongan KMJ berhenti seketika untuk majlis ramah mesra bersama-sama masyarakat kaum Tiong Hua

1315 – 1415 :

SMK SERI BALI, CHAAH, SEGAMAT

  • Program DYMM Sultan Johor

- Keberangkatan tiba DYMM Sultan Johor beserta rombongan KMJ di SMK Seri Bali, Chaah, Segamat
- DYMM Sultan Johor dipersilakan untuk menyaksikan persembahan kawad formasi dan persembahan gajet badan beruniform
- DYMM Sultan Johor dipersilakan untuk melawat ke tapak demo pembuatan dodol dan tapak pembuatan kuih-kuih tradisional pelbagai kaum

  • Program DYMM Raja Zarith Sofiah

- DYMM Raja Zarith Sofiah dan YAM Tunku Tun Aminah menyaksikan pertandingan kaligrafi Cina, kolum dan khat  jawi
- DYMM Raja Zarith Sofiah menyaksikan persembahan choral speaking dan sesi motivasi bersama pelajar

  • Program DYAM TunkuMahkota Johor dan YAM Paduka-Paduka Putera

- DYAM Tunku Mahkota Johor dan YAM Paduka-Paduka Putera yang lain dipersilakan untuk sesi menanam pokok
- DYAM Tunku Mahkota Johor dan YAM Paduka-Paduka Putera yang lain dpersilakan untuk menyertai pertandingan memanah
- DYAM Tunku Mahkota Johor dan YAM Paduka-Paduka Putera yang lain dpersilakan untuk menonton pertandingan futsal kain pelikat

* Pasukan DYAM Tunku Mahkota Johor menentang pasukan  Belia Segamat

Santapan ringan
*santapan disediakan mengikut lokasi kerabat diraja bersemayam

- Persembahan cenderahati kepada DYMM Sultan Johor oleh Pengetua SMK Seri Bali Chaah
- Persembahan cenderahati kepada DYMM Sultan Johor oleh Pegawai Daerah Segamat
- Persembahan cenderahati oleh DYMM Sultan Johor kepada Pengetua SMK Seri Bali Chaah
- Persembahan cenderahati oleh DYMM Sultan Johor kepada Pegawai Daerah Segamat
- Bacaan doa keberangkatan oleh Kadi daerah Segamat
- DYMM Sultan Johor beserta rombongan KMJ berangkat ke Paloh, Kluang

* DYAM Tunku Mahkota Johor berangkat ke Hotel Prime City, Kluang untuk berehat dan kemudian ke Stadium Kluang bagi menyaksikan perlawanan  bola sepak antara pasukan pasukan JDT dengan pasukan daerah Kluang.

1520 – 1535 :

KANGKAR BARU, BATU PAHAT (REHAT)

* DYMM Sultan Johor beserta rombongan KMJ berhenti seketika untuk majlis ramah mesra bersama-sama masyarakat setempat

1600 – 1715 :

PADANG MPK PALOH, KLUANG

- Keberangkatan tiba DYMM Sultan Johor beserta rombongan KMJ di Padang MPK Paloh, Kluang
- Bacaan doa keberangkatan oleh Kadi daerah Kluang

  • Program DYMM Sultan Johor

- DYMM Sultan Johor melawat pameran-pameran :

     – FAMA – Produk agromas dan hasil produk FAMA
    – Jabatan Pertanian – Benih, pokok dan buah-buahan (Buah Melewar)
    – Jabatan Veteriner – Kitaran hayat ayam bergaya
- DYMM Sultan Johor menyaksikan demonstrasi mengopek kelapa secara tradisional dan moden serta mengadili pertandingan mengopek kelapa secara moden di antara pasukan KMJ dan pasukan rakyat
- YAM Paduka Putera menyampaikan bantuan MAIJ dan JKM kepada penerima-penerima bantuan
  • Program DYMM Raja Zarith Sofiah

- Keberangkatan DYMM Raja Zarith Sofiah dan YAM Tunku Tun Aminah ke PDK Yaqeen Paloh (disambut dengan persembahan jambangan bunga kepada DYMM Raja Zarith Sofiah)
- DYMM Raja Zarith Sofiah melawat pameran terdiri daripada 8 buah pameran daripada PDK
- DYMM Raja Zarith Sofiah menyampaikan sumbangan kepada 20 penerima
- DYMM Raja Zarith Sofiah menyaksikan  persembahan daripada KEMAS
- DYMM Raja Zarith Sofiah berangkat ke Padang MPK Paloh untuk majlis santapan ringan

  • Program YAM Paduka Putera-Putera

- YAM Paduka Putera – putera menyertai sukan rakyat berupa sukan sorong rim
- DYMM Sultan Johor berangkat ke khemah santapan
- Majlis santapan diiringi persembahan
- Sembah ucapan oleh Pegawai Daerah Kluang
- Cabutan bertuah 3 kaum disempurnakan oleh DYMM Sultan Johor
- DYMM Sultan Johor beserta rombongan KMJ berangkat ke Seri Lambak

1700 :

PROGRAM DYAM TUNKU MAHKOTA JOHOR DI KOMPLEKS SUKAN, PERBADANAN STADIUM KLUANG

- Keberangkatan tiba DYAM Tunku Mahkota Johor ke Kompleks Sukan, Perbadanan Stadium Johor, Kluang dari Hotel Prime City, Kluang
- DYAM Tunku Mahkota Johor menyaksikan perlawanan bola sepak antara pasukan JDT menentang pasukan

1745 :

SERI LAMBAK, KLUANG (BERMALAM)

2045 – 2145 :

MAJLIS TAZKIRAH DYMM RAJA  ZARITH SOFIAH DI DEWAN JUBLI INTAN KLUANG

- Keberangkatan tiba DYMM Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Shah ke Majlis Tazkirah bersama-sama penduduk kampung
- Bacaan doa
- Tazkirah oleh YB Dato' Haji Nooh Bin Gadot
- Keberangkatan balik DYMM Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Shah

Sabtu, 24.8.2013 | Ahad, 5.8.2013 | Isnin, 26.8.2013 | Selasa, 27.8.2013

01 di pontian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di pontian - Google Blog Search


kursus penanaman cendawan pada 8 september 2013 (ahad) <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 16 Aug 2013 06:31 AM PDT


BERMINAT MENYERTAI KURSUS PENANAMAN CENDAWAN PADA 8 / 9 / 2013 (AHAD).BOLEH HUBUNGI SAYA SEGERA 0137501589.YURAN HANYA RM200 SAHAJA.DI BERIKAN SIJIL,NOTA DAN KIT PENANAMAN CENDAWAN.PROMOSI KURSUS DENGAN BAYARAN YURAN TERENDAH RM200 SAHAJA.PELUANG DI BUKA SEKARANG.HUBUNGI SAYA SEGERA UNTUK PENDAFTARAN.

Ayuh menjadi orang terawal mendaftarnya...!!!
BERMINAT MENYERTAI KURSUS PENANAMAN CENDAWAN PADA 8 / 9 / 2013 (AHAD).BOLEH HUBUNGI SAYA SEGERA 0137501589.YURAN HANYA RM200 SAHAJA.DI BERIKAN SIJIL,NOTA DAN KIT PENANAMAN CENDAWAN.PROMOSI KURSUS DENGAN BAYARAN YURAN TERENDAH RM200 SAHAJA.PELUANG DI BUKA SEKARANG.HUBUNGI SAYA SEGERA UNTUK PENDAFTARAN.

Ayuh menjadi orang terawal mendaftarnya...!!!
BERMINAT MENYERTAI KURSUS PENANAMAN CENDAWAN PADA 8 / 9 / 2013 (AHAD).BOLEH HUBUNGI SAYA SEGERA 0137501589.YURAN HANYA RM200 SAHAJA.DI BERIKAN SIJIL,NOTA DAN KIT PENANAMAN CENDAWAN.PROMOSI KURSUS DENGAN BAYARAN YURAN TERENDAH RM200 SAHAJA.PELUANG DI BUKA SEKARANG.HUBUNGI SAYA SEGERA UNTUK PENDAFTARAN.

Ayuh menjadi orang terawal mendaftarnya...!!!
Ayuh menjadi orang terawal mendaftarnya...!!!

01 di kulai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kulai - Google Blog Search


Anggota polis cedera parah ditetak sekumpulan lelaki <b>di Labis</b> <b>...</b>

Posted: 18 May 2013 05:51 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]LABIS 18 Mei – Dua lelaki termasuk seorang yang dipercayai anggota polis cedera parah selepas diserang sekumpulan lima lelaki bersenjatakan parang di Balai Polis Labis di sini hari ini. Dalam kejadian kira-kira pukul 11 ...

01 di parit jawa - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit jawa - Google Blog Search


acuila: Suatu pagi <b>di Parit Jawa</b>...

Posted: 19 Mar 2013 04:54 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]2013 (22). ▻ August (1). ▻ June (3). ▻ May (4). ▻ April (1). ▽ March (12). Mersing 2012 · Geng Lawatan SKKM - Terengganu 2012 · I miss this moment! Love! 3 bulan di SK Parit No.5 · Kedah 2012 · Comeiii jugakkk!!!! comei ...

pekena asam pedas <b>di parit jawa</b> muar - warna-warni kehidupanku

Posted: 19 Nov 2012 05:30 PM PST

sambung lagi ye...sampai aje pekan Parit Jawa , terus singgah ke medan selera Parit Jawa  . kebetulan kami semua mmg belum makan apa-apa lagi utk lunch , so bila dah sampai Muar , mmg terbaek arr nak isi perut yg tengah keroncong ni .

kat medan selera ni , makanan utama adalah masak asam pedas . ada pelbagai jenis ikan dan ikan-ikan ni semua mmg fresh semuanya . mana tak freshnya , dihadapan medan selera ni , adalah  jetty nelayan...nelayan balik dari mengail , mmg ikan-ikan tu terus aje masuk periuk masak asam pedas . makan kat situ , dah la sedap , view pun cantik utk sejukkan mata memandang .

hari tu , au singgah di kedai No 1 , kedai Mak Pon namanya , kami pekena masak asam pedas ikan sembilang ( fuhh...mmg feveret aku tu )  , telur dadar dan kicap manis cap udang aje...3 kombinasi yg terbaek kalau korang mkn asam pedas...klu nak tau betapa kicknya , cuba la buat?!

selesai  makan , kami tak balik ke rumah , terus ke bandar Muar utk amik baju yg siap ditempah...ala , baju basahan ke opis aje...pas tu , terus makan lagik utk dinner pulak....mmm...giler punya makan bila dok kampung ni..huhuhuhu


asam pedas ikan sembilang...best dan sedap!!

veiw di hadapan kedai...deretan bot-bot nelayan di Parit Jawa ,Muar



parking depan kedai coz dah lapar sgt dah gamaknya...
 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved