Rabu, 29 Februari 2012

01 di kluang - Google Blog Search

01 di kluang - Google Blog Search


Dapur Tanpa Sempadan...: KUEH MELAYU SEDAP <b>DI KLUANG</b> <b>...</b>

Posted: 29 Feb 2012 12:30 AM PST

Tadi pergi Kluang, dengan abang dan abah mat. Adalah hal sikit, balik tu, abang mat singgah tempat biasa dia beli kueh2 melayu. Dari dulu dia memang suka beli di satu gerai menjual kueh2 melayu di Kampung Gajah Kluang. Boleh dikatakan mereka berniaga dalam kawasan penempatan orang2 cina (tapi orang melayu kita pun ramai gak). Bukan nak kata apa lah, kueh2 dia sedap, kalau bagi kat orang2 tua, sah mereka pun kata sama, faham2 jelah orang dulu ni kan cerewet u!!....Nama akak yang menjual kueh, Kak Timah...suami dia Abg Bahar. Mereka ni berniaga mula dari jam 11.30 pagi hingga kueh habis (hari Khamis dan Ahad merka cuti), biasanya laris, lambat sampai dapat leer yang lebih2 orang dah pilih. Apek, nyonya, orang2 kita semua singgah beli, kalau tak sedap, takkan lah mereka beli betul tak? Seperti biasa, harga kueh 3 biji RM 1, tapi dah leer sedap, saiz pulak boleh dikatakan agak besar....Ok kita lihat antara kueh2 tradisonal yang mereka jual., antaranya ialah..

Kueh seri muka dan satu lagi kueh talam ubi, tapi selalu talam ubi atas dia puteh, yang ni hijau dan rasa dia...hmmm perfect, cukup semua. Yang sebelah tu Malaysian all time favourite, dah semestinya karipap berinti keledek. Rangup dan sedap, inti dia pun penuh and just nice....

Seterusnya, ada pulak kueh pau...woww, gebu sama macam pipi si mat, ada dua jenis pau, ada tanda hijau tu inti kelapa, yang takde tanda pau kacang merah..lembutttt je..comey. Dann, haa yang ni sepesel. Mi hoon, nampak macam biasa2 tapi kalau rasa, hmm, it soo ori, kalau nak nanti kak timah senduk masuk dalam plastik lepas tu letak sambal tumis...sebiji macam style kantin sekolah tahun 80-an dulu...Nostalgia sungguh. Sambal dia pun sedap. Satu bungkus plastik tu tak mahal, RM 1 kalau tak silap.

Dann lagi.... ada pulak popiah goreng inti sayur. Sebelah popiah tu kueh feberet bonda, dan juga ramai orang2 dulu kala termasuk kaum2 peranakan baba nyonya. Dan semestinya kueh koci, lembut, dan inti dia banyak, saiz pun bukan lah setoet, pendek kata makan sebiji berasa lah. Sebut pulut panggang sapa tatau, pulut yang berintikan serunding, kemudian dibalut dengan daun pisang, dan dipanggang hingga harum...sungguh mengasyikkan. Abah mat suka pulut panggang ni, selain tu ada kueh2 lain yang mat tak sempat nak ambik, orang dah mula ramai masa tu, segan pulak, tapi antara yang mat nampak, ada lepat ubi, lepat pisang, donat, kueh gulung (@teruna malang) dan pau sambal atau burger malaysia, mi goreng dan nasi lemak juga ada...Jadi kalau anda singgah, sudi2kan lah merasa....insya Allah pasti tak mengecewakan.....ok jumpa di lain masa, salam sayang dari DTS-MAT GEBU...

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads