Sabtu, 7 April 2012

01 di parit sulong - Google Blog Search

01 di parit sulong - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2012 12:00 AM PST

Perjumpaan dan dialog di Felda Air Tawar 4

Pak Abu pengasas Jawatankuasa Bertindak untuk Peneroka Felda Lok Heng

Hadirin di Majlis Dialog di Felda Lok Heng

Peneroka Felda Air Papan turut hadir

Sdr Zabidie Abas menjelaskan perjuangan yang dibawakan oleh Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal kepada peneroka-peneroka di Felda Lok Heng

Pak Aya, seorang veteran politik dari zaman mudanya didalam PRM, kini PKR, menjadi Setiausaha Jawatankuasa Bertindak bagi peneroka-peneroka Lok Heng

Rahman Kaimi, Ketua PKR Ranting Felda Nitar 2 mengajak peneroka Felda Bukit Batu supaya berjuang menuntut hak mereka. "Ayah kita kena tipu, kita generasi kedua kena tipu dan jangan biarkan anak kita pula ditipu oleh Felda" ujarnya semasa berucap dihadapan peneroka-peneroka Felda Bukit Batu.

Didalam lawatan saya ke Negeri Johor pada 12 dan 13hb Disember 2011 membawa saya kepada 3 rancangan Felda iaitu Felda Bukit Batu, Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 didalam 3 kawasan DUN yang berbeza.

Di kesemua rancangan Felda yang dilawati itu, Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Negeri Johor yang dipengerusikan oleh Zulkifli Daud mengadakan 3 Majlis Dialog. Tajuk utama dialog itu adalah berkaitan dengan isu penyenaraian Felda Global Ventures ke pasaran saham dan kesannya yang akan menimpa peneroka-peneroka Felda dan juga kepada Felda.

Anak-anak muda yang menghadiri majlis-majlis dialog itu memembawakan persoalan mengenai pemansuhan Felda Plantation dan pengagihan tanah ladang di Plantation itu kepada generasi baru Felda dan penerangan mengenai Janji Buku Jingga dan Janji Palong.

Isu yang menjadi tarikan minat peneroka-peneroka yang hadir adalah mengenai isu geran tanah yang masih belum dikeluarkan walaupun mereka sudah begitu lama menjelaskan bayaran CAC termasuk premium melalui Felda; isu kegagalan Felda mengembalikan wang tanam semula yang dicarumkan oleh peneroka-peneroka sejumlah RM17,000.00; isu hutang yang begitu besar yang mereka tanggung kepada Felda, dan meminta penjelasan bahawa sesungguhnya Feldalah yang berhutang dengan mereka; dan isu saman terhadap Felda khususnya mengenai peratusan perahan KPG yang dimanipulasikan oleh Felda; dan isu saman terhadap Felda mengenai lebihan pendapatan yang tidak dikembalikan oleh Felda kepada peneroka-peneroka. Di kesemua rancangan Felda yang saya lawati itu telah ditubuhkan Jawatankuasa Bertindak bagi mengumpulkan peneroka-peneroka untuk memfailkan saman terhadap Felda.

Kecuali di Felda Bukit Batu yang mana diadakan dialog di premis Ketua PAS Cawangan, dialog di Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 diadakan di rumah ahli-ahli UMNO. Ini adalah perkembangan luar biasa dan inilah trend yang sedang melanda Negeri Johor.

Full content generated by Get Full RSS.

01 di bekok - Google Blog Search

01 di bekok - Google Blog Search


Nurriza & Mohd Melaki @ <b>Bekok</b>, Segamat | Saifudin Photography

Posted: 30 Mar 2012 11:32 PM PDT

Sebenarnya ini adalah post kedua saya setelah saya buat posting pagi tadi. Walaupun begitu akibat masalah teknikal, blog ini telah hampir musnah. Nasib baik saya sempat buat backup database dan gunakannya semula untuk mendapat semula blog ini seperti sedia kala. Walaupun begitu saya tetap kehilangan post ini dan terpaksa buat semula.

Majlis telah berlangsung pada 11 Mac 2012 di mana pada hari yang sama majlis Liza & Zainuddin berlangsung. Alhamdulillah, bila redundant macam ni pastinya partner saya Rizal Mohd akan membantu. Sememangnya hasil kerja Rizal adalah terbaek!. Lokasi penggambaran outdoor telah dijalankan di air terjun sungai Bantang dan juga jalan keretapi. Sedikit gambar yang boleh dikongsikan.

Nak tengok sample design custom album pasangan ini? jika ya sila klik button di bawah. Kepada yang berhajat untuk mendapatkan perkhidmatan kami, bersegeralah untuk menghubungi kami di talian 017-7149632

01 di parit yani - Google Blog Search

01 di parit yani - Google Blog Search


Banjir Rendam Jalan Protokol <b>di</b> Pontianak - infoPontianak

Posted: 01 Mar 2012 05:48 AM PST

Posted by By at 1 March, at 20 : 40 PM Print

Untuk Kerjasama Media Partner Event, Pemasangan Iklan Barang & Jasa, Barter Produk, Informasi Lowongan Kerja, Serta Sharing Ide Bisnis dengan InfoPontianak Indonesia, Silahkan kirim E-Mail ke:only[at]infopontianak.org

Sejumlah jalan protokol di Kota Pontianak, Kalimantan Barat terendam hingga mata kaki orang dewasa akibat diguyur hujan lebat sejak pukul 17.00 WIB hingga 19.00 WIB, Kamis (1/3/2012).

Dari pantauan di lapangan, akibat genangan air yang terjadi di beberapa titik jalan protokol di Kota Pontianak membuat pengemudi kendaraan yang melewati jalan itu menjadi harus ekstra hati-hati sehingga menimbulkan kemacetan.

"Saya harus berhati-hati saat membawa mobil saat melewati Jalan Ahmad Yani agar tidak terjebak atau 'nyemplung' ke dalam parit kecil," kata Mariance (35) salah seorang warga Pontianak Utara yang kebetulan pulang dari kerja.

Ia menjelaskan, guyuran hujan cukup lebat sehingga saluran pembuangan atau parit kecil yang berada di tengah-tengah Jalan Ahmad Yani tidak bisa menampungnya sehingga meluber ke jalan.

Sejumlah jalan protokol yang terendam air akibat guyuran hujan lebat itu, di antaranya di kawasan Jalan Ahmad Yani dari depan Kantor BPN Pontianak hingga Bundaran Digulis Universitas Tanjungpura Pontianak.

Kemudian genangan air juga terjadi di kawasan Jalan MT Haryono, Suprapto, Waru, M Sohor, Jalan Gajah Mada, Jalan Purnama, serta sejumlah jalan protokol lainnya yang memang langganan tergenang air kalau diguyur hujan lebar.

Hal senada juga diakui oleh Yudi warga Pontianak Barat.

Guyuran hujan cukup deras sehingga membuat jalan-jalan terendam dengan ketinggian bervariasi.

"Biasanya genangan air tidak bertahan lama, kalau di saat bersamaan Sungai Kapuas sedang surut sehingga air cepat turun ke sungai," ujarnya.

Tetapi, kalau disaat hujan deras turun, sementara air Sungai Kapuas sedang pasang tinggi, maka genangan air akan bertahan beberapa jam, kata Yudi. (Fat/Ant)

SUMBER

Related posts:

  1. Pontianak Direndam Banjir
  2. 40 Persen Jalan Kota Pontianak Rusak Terendam
  3. Kembali ke Rumah Panggung
  4. Banjir Kembali Merendam Kapuas Hulu
  5. Baru Hujan Satu Jam, Kota Pontianak Tergenang

PONTIANAK

di negeri johor - Google Blog Search

di negeri johor - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Kerajaan <b>Negeri Johor</b> |

Posted: 01 Apr 2012 01:15 PM PDT

Pembangunan dan pengurusan Johordt dilaksanakan oleh Unit Sains Teknologi dan ICT Negeri Johor (USTICT). USTICT adalah jabatan kerajaan di bawah Setiausaha Kerajaan Negeri Johor yang berfungsi sebagai antara penggerak utama dalam melaksanakan segala perancangan Kerajaan Negeri Johor yang berkaitan dengan

Read more »

Artikel / berita lain berkaitan:

01 di kempas - Google Blog Search

01 di kempas - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>kahang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 07:38 PM PDT

Lihatlah runtuhan batu-bata konkrit dibawah air hujan.

Dibawah runtuhan batu bata yang ditimbusi tanah inilah mayat Kak Yah dijumpai.

Saya bersama Sdr Salim Abdul Aziz, iaitu tuan rumah tempat saya dan isteri, Taminyin Paiman dan Siti Khalijah Hj Mohamad menginap selepas Majlis Dialog di Balai Raya Felda Kemahang Barat.

Dari kiri: Siti Khalijah, Rebin Birham, Haji Suhaimi, Sdr Mohd Shah, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak dan Sdr Zabidie Abas.

Wak Rabidin Kasmawi sedang memberikan pandangan dan pengalamanya sebagai seorang peneroka Felda

Hadirin yang memenuhi Balai Raya Felda Kemahang Barat

Siti Khalijah, Rebin Birham, Suhaimi Said, Sdr Mohd Shah

Saya dan isteri bertolak dari Temerloh untuk pergi ke Felda Kemahang Barat jam 1.00 tengah hari, Wak Rabidin Kasmawi, Ketua PKR Cabang Rompin bersama-sama Sdr Rahim (bekas calon Parti S.46 DUN Muadzam Shah) menunggu kami di R&R Muadzam.

Sesampai di R&R Muadzam saya mengambil nasi kurang dari 1/4 pinggan, untuk beberapa suap sahaja, kerana saya masih belum berselera untuk makan. Saya ambil seekor udang dan seekor sotong.

Selepas makan perut saya mula memulas. Saya "melepas" dulu di tandas di R&R Muadzam. Wah lega rasanya.

Kemudian kami bertolak menuju Tanjung Gemuk, disana Sdr Nordin, Timbalan Ketua PKR Cabang Rompin sedang menunggu untuk ikut serta ke Kahang Barat. Tetapi perut saya mula buat hal sekali lagi.

Saya melepas sekali lagi di tandas Masjid Tanjung Gemuk, dan kemudian solat Zohor-Asar jamak. Selepas Solat perut saya meragam lagi, maka terpaksa pergi ke tandas sekali lagi.

Di pekan Endau, saya pergi ke Kedai Obatan Cina dan membeli 4 paket Teck-On, towkay kedai itu kata, kalau perut tidak selesa dalam keadaan berat, boleh ambil 2 paket sekali gus. Maka saya makanlah dua paket sekali gus.

Setelah itu, kami bertolak menuju Nitar 2 kerana disana Rahman Kaimi dan 2 orang lagi rakan mahu konvoi bersama kami ke Kahang Barat.

10 minit meninggalkan Endau, Sdr Zabidie menalipon saya melalui handset Kak Hendon, dia kata: "Haji, awak dah tertinggal hand phone kat kedai obat." Mana Zabidie tau ya? Saya tengok memang handphone saya tidak ada dan saya berpatah balik ke Pekan Endau dan bila sampai ke Kedai Obat tu, towkay kedai itu tersengih memandang saya, "Hah..awak tertinggal handphone, ya?" dan dia serahkan handphone itu kepada saya.

Sementara itu Wak Rabidin dan Cik Nordin meneruskan perjalanan ke Mersing. Rupa-rupanya dia menunggu kami di tepi jalan lebih kurang 5 batu lagi dari Mersing.

Saya talipon kepada Zabidie bertanya dia dimana dia tahu handphone saya tertinggal. Dia kata, dia talipon saya tapi yang jawab ialah seorang Cina dan Cina itu katakan bahawa tuan handphone itu tertinggal di kedainya.

Setelah bertemu semula dengan Wak Rabidin, kami meneruskan perjalanan kami ke Nitar 2, dan di sebuah warong di Nitar 2, Rahman sudah sedia menunggu.

Oleh kerana warong itu terlalu ramai, Rahman bawa kami ke warong yang di hadapan. Disana Sdr Roslan dan seorang lagi dari Nitar 2 menyertai kami.

Setelah ahli rombongan kami mengambil sedikit makanan, kami bersedia untuk berangkat ke Kahang Barat. Saya tak berani nak makan apa-apa takut purging lagi.

Rupa-rupanya, walaupun tak makan apa-apa, saya purging lagi, terus saya pergi ke Setesyen Minyak yang berdekatan dan melepas sekali lagi. Tidak ada apa-apa yang keluar kecuali air sahaja. Saya betul-betul tak selesa dengan perut yang meragam begitu.

Sementara itu Sdr Rebin Birham bertolak dari Kuala Lumpur melalui Highway menuju Kluang, dan dari Kluang ke Kahang Barat.

Didalam perjalanan ke Kahang Barat hujan turun tidak berhenti dengan lebatnya, saya betul-betul takut berada di jalanraya. Tak nampak dihadapan, dan di dalam perjalanan itu ada tempat-tempat sudah dinaiki air, banjir kilat.

Kami sampai ke Kahang Barat jam lelbihkurang 8.30 malam. Saya terus pergi ke Masjid, disana saya purging lagi. Kemudian kami pergi ke Balai Raya Kahang Barat yang terletak dihadapan klinik. Didalam hati saya berkata, "Bagus betul pengurus Kahang Barat ni membenarkan PKR mengadakan perjumpaan di Balai Raya." Rupa-rupanya dia tidak tahu akan tujuan perjumpaan itu, kalaulah dia tahu sudah pasti dia tidak benarkan.

Sampai di Balai Raya itu, saya sekali lagi purging, dan melepas didalam tandas di Balai Raya itu. Sepanjang dialog itu saya berasa amat tidak selesa dengan keadaan saya itu. Saya tidak seperti biasa, saya duduk diam-diam sahaja dan hanya bercakap apabila giliran saya untuk bercakap. Alhamdulillah, semasa saya berucap itu, perut saya macam "reti bahasa" dia tidak pruging.

Majlis ucapan dan dialog itu tamat lebih kurang 11.30 malam. Semasa itu Kak Hendon sudah mendapat berita dari Felda Jengka 22 bahawa seorang AJK PKR Wanita Cabang Kuala Krau, Pn Kamariah yang dikenali dengan Kak Yah baru meninggal dunia jam 10.00 malam.

Sdr Mohd Shah, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Peneroka-Peneroka Felda Kahang Barat memberitahu bahawa lebih dari 300 orang peneroka di rancangan itu sudah bersetuju untuk menyaman Felda diatas isu perahan KPG yang telah dimanipulasikan oleh Felda.

Saya beritahu kepada Kak Hendon bahawa "Kita kena balik jugak, supaya sempat solat jenazah dan pengkebumian jenazah". Tetapi saya sendiri tidak berupaya untuk memandu kereta. Saya sangat lemah. Kak Hendon juga tidak berupaya kerana dia pun demam juga.

Sdr Salim Abdul Aziz menawarkan supaya kami tidur di rumahnya di Kahang Barat dan balik ke Temerloh pagi-pagi esuk.

Pagi ini, saya dan Kak Hendon meninggalkan Kahang Barat jam lebihkurang 8.00 pagi; jam 10.30 pagi kami sudah berada di Pekan Rompin, kami singgah untuk "perkena kopi tarik dan roti canai telur."

Kemudian kami meneruskan perjalan ke Felda Jengka 22 melalui Jalan ke Chini, dan melalui Jalan Kg Belimbing menuju Sri Jaya. Dari Sri Jaya kami ambil Highway Pantai Timur ke TOL Chenor, dan keluar dari Tol Chenor menuju ke Felda Jengka 22. Sebelum sampai ke TOL Chenor, kami menerima satu lagi perkhabaran sedih, seroang lagi di Jengka 22 meninggal dunia iaitu nenek kepada Sdr Fuad, seorang Pemuda yang aktif didalam AMK Kuala Krau.

Kami sampai di Felda Jengka 22 jam lebih kurang 2.00 petang. Kak Yah sudah di kebumikan, dan di rumahnya itu, Sdr Ibrahim, suami Kak Yah menunjukkan tempat kejadian dimana Kak Yah meninggal dunia.

Kata Ibrahim: "Pada masa itu hujan sangat lebat, saya berada diluar dan Yah tinggal seorang sahaja di rumah. Apabila saya balik ke rumah jam 10.00 malam, saya tidak berjumpa Kak Yah didalam rumah dan saya laung tetapi tidak ada jawapan. Saya menjangka Yah berada di rumah jiran kerana malam tadi hujan sangat lebat, tetapi dia tidak ada di rumah jiran. Saya cari dia di belakang rumah.

Saya lihat benteng batu-bata di belakang rumah runtuh dibawa air deras. Hati saya sudah tidak sedap, saya mula mengaut tanah-tanah yang menimbusi kawasan belakang rumah saya, tiba-tiba saya ternampak dua kaki, saya terus mengaut tanah-tanah itu, rupa-rupanya Yah telah tertimbus oleh tanah dibawah dua kepingan batu simen yang berat. Yah sudah tidak ada..dengan pertolongan jiran-jiran dapat saya mengeluarkan Yah."

Begitulah diceritakan oleh Ibrahim dengan linangan air mata.

Pemergian Yah ini memang tidak disangka-sangka. Baru hari Ahad lepas beliau menghadiri Mesyuarat bersama Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau dan sayap wanitanya.

Kak Hendon cukup teperanjat dengan pemergian Kak Yah, mereka sangat akrab. Semasa berada di DUN Jepak. Sarawak, Kak Yah berkempen bersama Kak Hendon di DUN itu di kawasan-kawasan Rumah Panjang. Semasa Kursus di Hulu Selangor anjuran Task Force Felda Selangor, Kak Yah juga turut hadir dan begitu juga semasa kursus Pilihanraya yang diadakan di Kelantan.

Kita merancang tetapi perancangan Allahlah yang mengatasi segala-galanya. Inna Lillah wainna Ilaihi Roji'un.

Selepas di rumah Yah, kami pergi pula ke rumah nenek Sdr Fuad, jenazahnya akan disempurnakan selepas solat Asar.

Setelah itu saya dan Kak Hendon kembali ke Kg Batu 4, Jalan Maran untuk menunggu panggilan talipon dari pejabat saya mengenai kematian ayah kepada Siti, iaitu peguam yang berkhidmat di pejabat saya di Temerloh. Dia meninggal di Bentong kerana kemalangan jalanraya. Tidak tahu samada jenazahnya akan disempurnakan di Temerloh atau Bentong kerana ayah kepada Siti menetap di Bentong.

Sehingga coretan ini ditulis, saya belum mendapat khabar berita dimanakah pengkebumian akan dilangsungkan.

Sementara itu saya balik ke rumah, berehat seketika kerana amat keletihan dengan perut yang tidak selesa dan saya sudah tidak makan nasi untuk beberapa hari kecuali di R&R Muadam itu saya mengambil sedikit nasi kerana amat terliur melihatkan udang dan sotong, dan kemungkinannya perut saya masih tidak boleh menerima makanan yang "kaya dan heavy" begitu.

Full content generated by Get Full RSS.

01 di pengerang - Google Blog Search

01 di pengerang - Google Blog Search


Anak Sungai Derhaka: Demo bantah Loji Gas <b>di Pengerang</b> (Video <b>...</b>

Posted: 18 Mar 2012 12:50 AM PDT


Sebelum itu.. projek Hab Minyak dan Gas (HMG) Pengerang yang bernilai RM60 bilion ini melibatkan 10 buah kampung - dengan jumlah penduduknya lebih kurang 4,000 orang, daripada 1,268 keluarga.


Selain pampasan dalam bentuk wang (yang masih lagi belum diketahui amaunnya), setiap keluarga yang terlibat dan terpaksa dipindahkan akan diberi sebuah rumah kediaman dengan tanah seluas 0.8 hektar (hampir 2 ekar).

Difahamkan bahawa dalam fasa pertama pemindahan, 570 keluarga daripada tiga buah kampung (iaitu Kampung Sungai Kapal, Kampung Teluk Empang dan Kampung Langkah Baik) terpaksa berpindah bagi memberi laluan kepada projek HMG ini yang dijangka akan mula beroperasi pada Oktober 2013.

Dalam fasa kedua nanti, operasi pemindahan akan melibatkan penduduk tujuh kampung selebihnya, iaitu Kampung Sungai Buntu, Jawa, Lepau, Bukit Buluh, Batu Mas, Sebong dan Penyerang.

Kesemua penduduk kampung ini akan dipindahkan ke suatu lokasi penempatan baru seluas 474.8 hektar terletak di Teluk Ramunia ke arah sebelah timur dari pusat bandar Johor Bahru.

Ketika mengumumkan kerja pemindahan besar-besaran itu, Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman dipetik berkata bahawa kerajaan negeri "belum dapat menetapkan nilai pampasan yang akan dibayar" kepada setiap keluarga penduduk terjejas kerana "proses penilaian" pampasan tanah masih lagi berjalan.

Ghani bagaimanapun "memberi jaminan" kepentingan penduduk akan terpelihara, memandangkan kerajaan negeri ada "cukup pengalaman menyelesaikan isu sama" membabitkan pengambilan lebih 12,000 hektar tanah bagi projek Nusajaya pada masa dulu.

Ghani juga berjanji dalam tempoh 18 bulan mulai Mac depan ini, rumah penduduk yang dibina di penempatan baru itu akan siap sedia untuk dihuni.

Pendek kata sebelum matahari terbenam di akhir tahun 2013, setiap seorang warga 10 kampung yang dipindahkan itu akan menikmati hidup di rumah baru mereka dengan wang pampasan ratusan ribu ringgit (mungkin ada yang mencecah sejuta ringgit) yang diterima daripada Kerajaan Negeri Johor.

Ghani menyambung " Sebagai tanda terima kasih dan penghargaan, kerajaan bersetuju mengurniakan dua ekar tanah (0.8 hektar) kepada setiap keluarga penduduk terbabit.

Apa yang jelas bagi mereka yang berpandangan jauh, wang ringgit bukanlah segalanya dan bagi mereka yang punya kededaran mereka tidak mahu mewariskan kepada anak cucu mereka bumi yang tercemar hanya kerana imbuhan yang dijanjikan kepada mereka.

Lantaran itu hari ini satu demonstrasi telah diadakan di Pekan Pengerang

Pengerang dikejutkan dengan bantahan loji gas

Pengerang di Johor yang dianggap lesu, hari ini menyaksikan kira-kira 200 orang mengadakan bantahan terhadap rancangan Petronas untuk menubuhkan sebuah kilang petrokimia bagi projek pembangunan hab industri minyak dan gas penapis gas di pekan itu.

Mereka bimbang bahawa loji penapisan berharga RM20 bilion itu akan mencemarkan alam sekitar.

pengerang protest demo 180312Selain itu, mereka juga kuathir bahawa loji berkenaan akan turut menjejaskan aktiviti penangkapan ikan laut, yang merupakan sumber pendapatan utama bagi penduduk tempatan.

Perhimpunan yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Bertindak Penduduk-penduduk Pengerang berlangsung jam 10 pagi.

Peliknya, acara bantah yang menyaksikan penunjuk perasaan membawa sepanduk dan poster selain melaungkan slogan di pantai berhampiran Kampung Sungai Kapal hanya berlangsung kira-kira 20 minit.

Penduduk dan aktivis alam sekitar membawa pelbagai poster dan kain rentang bagi membantah projek berkenaan antaranya tertulis:

"Selamatkan Bumi Pengerang", "Jamgan Cemarkan Bumi Pengerang" dan "Pengerang tanah tumpah darahku".

Manakala kain retang pula tertulis "Kekalkan Alam Semula Jadi Pengerang" dan "Kekalkan Kampung Tradisi Kami".

pengerang protest demo 180312 che mahazan che aikKetua Polis daerah Kota Tinggi Che Mahazan Che Aik memberitahu pemberita kemudiannya bahawa penganjur memaklumkan bahawa mereka cuma mahu berkumpul dengan aman selama 30 minit.

"Polis tidak ada halangan selagi ia dibuat dengan aman, tanpa apa-apa pepecahan dari segi keamanan, tentangan dan sebagainya.

"Ia sudah berjalan dengan aman. Kehadiran polis untuk menjaga keamanan. Tidak ada apa-apa perkara yang tidak diingini berlaku," katanya sambil menambah seramai 15 anggota polis yang mengawal keadaan di situ.

Ada racun, toksik

Pengambilan tanah fasa pertama melibatkan 9,500 ekar tanah dalam proses untuk diambil bagi projek berkenaan yang melibatkan tujuh kampung. Manakala bagi fasa kedua melibatkan 22,500 ekar bagi fasa kedua bakal menyusul.

Pada sidang media selepas perhimpunan itu, pengerusi Jawatankuasa Bertindak Penduduk-penduduk Pengerang Kasran Abdullah berkata pihaknya tidak menolak pembangunan tetapi tidak melibat pengambilan tanah sehingga penduduk akan dipindahkan di tempat yang jauh.

pengerang protest demo 180312 kasran abdullah"Kilang-kilang petrokimia akan menyebabkan pencemaran alam sekitar.

"Bagaimana dengan pencemaran udara, akan ada racun, toksik. Kehidupan penduduk akan terancam dan boleh membawa maut. Ia termasuk haiwan di laut," kata Kasran yang juga bekas guru besar.

Menurut Kasran lagi, penduduk khususnya petani, peniaga dan nelayan juga bakal berdepan dengan risiko kehilangan pendapatan.

"Tanah empat, lima ekar untuk kelapa sawit yang memberi hasil RM1,000 hingga RM2,000, jika mereka berpindah, mereka mahu makan apa.

"Pendapatan mereka akan hilang jika terlibat dengan pengambilan tanah," katanya.

pengerang protest demo 180312Menurut Kasran lagi, 35 peratus nelayan di situ, turut berdepan dengan situasi demikian dalam tempoh jangka masa panjang.

Ini kerana projek tersebut akan mengganggu dan merosakkan habitat laut seperti ikan, udang galah dan burung-burung yang berhampiran di kawasan itu.

"Jadi identiti Pengerang, apabila orang Singapura datang mahu makan udang galah, (hasilnya) sudah berkurangan.

"Dulu nelayan turun dapat 20 ekor, sekarang turun, dapat satu, dua ekor sahaja," katanya.

Melayu berpecah

Menurut Kasran lagi, kebanyakkan peniaga di sini juga risau dengan masa depan perniagaan mereka jika tanah itu diambil bahkan mereka akan ditempatkan di Kg Baru Teluk Rumania yang terletak dua hingga tiga kilometer dari kawasan projek.

Kasrun juga mendakwa kesan pengambilan tanah telah menyebabkan penduduk dan institusi keluarga berpecah belah khususnya bagi penduduk Melayu.

pengerang protest demo 180312Ini kerana terdapat kelompok di kalangan mereka yang "mengira wang" untuk menjual tanah mereka, dan ada yang membantah pengambilan tanah itu.

"Sudah berpuluh-puluh tahun orang tua-tua buat rumah cantik-cantik. Tapi (hari ini) seperti dalam kena 'bom' , (ada pihak) datang, mahu ambil tanah.

"Kami mahu kekal seperti ini, mahu cari makan cara masing-masing... Perancang projek ini tidak memikirkan faktor kemanusiaan, tetapi hanya keuntungan.

"Penduduk perlu diutamakan, kita rakyat Malaysia," katanya dalam sidang media yang diadakan di bangunan MCA cawangan Kg Sungai Kapal.

Sehubungan itu, jawatankuasanya akan menghantar memorandum rayuan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mempertimbangkan rayuan mereka.

Memorandum itu akan diserahkan melalui MCA.


Malaysiakini

01 di desaru - Google Blog Search

01 di desaru - Google Blog Search


*~ Living a Wonderful Life.. ~*: Super Spontan <b>di Desaru</b>

Posted: 06 Apr 2012 05:37 PM PDT

Assalamualaikum w.b.t..
Ni last weekend punya story. Konon keluar nak pegi lunch and cuci mata tapi end up pergi Desaru dengan super spontan nya. Takde BBQ, takde meal pack, tak bawak towel, tak bawak bikini baju untuk mandi (nasib baik adik baby punya baju mmg ada bwk spare and adam punye baju pun ada spare dlm kereta). Ni semua daddy diorang punya pasal, mengidam nak mandi laut sempena rambut baru katanya.. Cewahhhh!
Ikut highway baru Senai-Desaru tu, kejap je sampai.. tak sampai sejam pun. kalau la dari dulu diorang buat jambatan ni kan bagussss...
 jakun sbb first time lalu sini.
 lawa gak rupenye jambatan ni. buat drag race pun ok jugak.. heheheh
 rambut baru yg bertahan 7 hari jek. huahuahua.. :p
eksyen ni taknak orang pegang.. 
super excited kanak2 berdua ni main air. si gegurl ok jek air tu mmg favourite. adam lak takut air sket! huh
Since transit time sekarang (transit time sey.. mentang2 kerja shipping.. huhu) dah semakin singkat which is tak sampai 1 hour journey pun, maka terasa la jugak kegedikan untuk pegi Desaru lagi. tp next time mesti nak ada BBQ, meal pack, etc baru la boleh stay lama kat sana! kalau tak kebulur cam itu ari, cepat balik sebab nak cari makan.. huhu

01 di kukup - Google Blog Search

01 di kukup - Google Blog Search


<b>Kukup</b> Nan Eksotic « Wonderful Life of Adventure

Posted: 28 Mar 2012 05:22 PM PDT

Pantai Kukup dengan berbagai Ekosistemnya menawarkan pemandangan lain dari jajaran pantai di wilayah wisata selatan Jogjakarta, mungkin bagi kita yang sudah terbiasa dengan Pantai Parangtritis dengan ombak yang menakjubkan dan kesenian khas kota jogja yang kadang dipertunjukan, adapula kita rindu ingin bermain air tapi tidak kesampaian di Pantai Parangtritis maka kita perlu mencari alternative lain. Pantai Baron , Pantai Kukup dan beberapa pantai yang eksotic lainnya. Touring kali ini kita menjelajahi selatan kota Jogjakarta. Lets go…..

Pantai ini kaya akan biota laut dan juga terkenal dengan beragam ikan hias air laut yang sangat indah di Aquarium Laut atau yang dijajakan oleh para pedagang di sepanjang pantai. Selain itu terdapat gua alam yang teduh. Selain itu jika di Bali ada Tanah Lot, di Gunung Kidul Yogyakarta ada Pantai Kukup, karena mempunyai gardu pandang yang terletak di pulau terpisah.

Pesona pantai di Yogyakarta bisa dibilang cukup banyak, ada sekitar 20 pantai yang dapat dikunjungi oleh wisatawan yang memang gemar menikmati suasana laut. Sebut saja beberapa tempat yang sudah lebih dulu terkenal seperti Parangtritis, Parangkusumo atau mungkin Glagah. Bahkan ada bebarapa pantai yang jaraknya berdekatan atau satu gugusan, sepertii Baron, Kukup, Krakal dan Drini.

Pantai Kukup adalah salah satu obyek wisata yang berada di daerah Gunungkidul Yogyakarta. Suasana eksotis akan mulai dinikmati pengunjung sebelum menuju pantai ini. Rute yang berkelok-kelok dan naik-turun akan memberikan sensasi tersendiri bagi pengunjung, terlebih suasana di kanan-kiri yang ditawarkan adalah rimbunnya pohon-pohon tropis.

Tiba di Pantai Kukup, pengunjung dijamin akan puas dengan pemandangan lanskap pantai. Hamparan air laut yang membiru di padu dengan latar langit, akan membuat pengunjung merasakan kesegaran baik mata maupun jiwa. Pantai ini menawarkan pereda stres bagi para pengunjung yang selama ini penat dengan rutinitas.

Di pantai ini terdapat pulau karang yang dihubungkan dengan jembatan. Dari atas pulau karang ini kita bisa melihat indahnya hamparan pantai yang sangat luas disertai deburan ombak yang cukup besar. Sensasi tersebut akan semakin bertambah apabila pengunjung menikmatinya bersama sanak keluarga

Pantai Kukup juga kaya akan biota laut. Selain itu juga terkenal dengan beragam ikan hias air laut yang sangat indah. Di pantai ini, pengunjung akan menjumpai aquarium laut yang secara alamiah terbentuk di karang-karang bagian pinggir pantai. Atau pengunjung bisa langsung membeli aneka makhluk laut untuk menambah koleksi akuarium air lautnya, seperti ikan hias, belut laut, bintang laut, bahkan terkadang dijual juga anak hiu.

Ragam varietas tersebut bisa juga dinikmati pengunjung di aquarium laut. Atau pengujung juga bisa menangkap sendiri biota laut tersebut dengan membeli jaring kecil yang dijajakan pedagang di pinggir pantai.

Pantai ini juga menyimpan eksotisme gua-gua karang yang teduh. Gua-gua ini sangat cocok untuk dijadikan tempat berteduh apabila terik di pantai sudah munlai menyengat. Dan hampir serupa dengan di bibir pantai, gua-gua ini juga menyajikan biota laut yang terdapat di genangan air yang memasuki gua.

menggenang di air laut yang Di Pantai Kukup pengunjung harus berhati-hati sebelum menceburkan diri ke air, karena banyak karang dilaut dangkalnya.

Atau pengunjung bisa langsung membeli aneka mahluk laut untuk menambah koleksi akuarium, seperti ikan hias, belut laut, bintang laut, bahkan terkadang dijual juga anak hiu. Kawasan pantai Kukup juga merupakan percontohan penataan kawasan wisata pantai. Bahkan, Pantai Kukup menjadi pilot project untuk pengembangan dan penataan kawasan wisata pantai di Gunungkidul. Kawasan pesisir pantai Kukup dikelola secara mandiri oleh masyarakat yang tinggal di sekitar pantai Kukup. Di setiap bulan Sura di pantai ini juga diadakan Sedekah Laut tau yang akrab disebut labuhan.

Bagi para pengunjung yang memiliki keinginan untuk melanjutkan ke objek wisata alam lainnya, Pantai Kukup merupakan mata rantai dari kunjungan rekreasi ke pantai Baron, sebab jarak diantara kedua pantai tersebut lebih kurang hanya 1 kilometer, bisa ditempuh dengan jalan setapak.

Tak mau kalah, biasanya Pantai ini juga sering disambangi pengunjung yang memiliki hobi memancing. Pemancing pun mulai berdatangan untuk mengadu nasib untuk mendapatkan ikan.

Pantai Kukup terletak di Desa Kemadang, Kecamatan Tanjungsari, sekitar 1 km di sebelah Timur Pantai Baron dan sekitar 25 km ke arah selatan dari Kota Wonosari, Kabupaten Gunungkidul, Yogyakarta.

Harga tiket masuk ke Pantai Kukup yang dikenakan bagi para pengunjung adalah sebesar Rp. 2.000,

Di pantai ini juga terdapat pendopo cottege dengan fasilitas yang memadai. Sama seperti di Pantai Baron. Selain itu bagi pengunjung yang ingin membeli cinderamata, Pantai Kukup juga menyediakan pedagang ikan hias maupun terumbu karang yang dijual di sepanjang pantai.

Mungkin dalam khayalan ku Pantai Kukup ini merupakan copy paste Tanah Lot Bali dengan beberapa dinding tebing Karang yang menjulang tinggi dan satu lagi yang membuat kita tepesona adalah karang besar dengan bangunan rumah atau pondok mirip seperti replika Pura Tananh Lot.

Nah masih ada Pantai lain , berikutnya Pantai Baron……

01 di plentong - Google Blog Search

01 di plentong - Google Blog Search


Slogan &#39; Allah Bersama UMNO&#39; Hanya Satu Rektorik Politik UMNO <b>...</b>

Posted: 05 Mar 2012 06:51 PM PST

PASIR GUDANG - Di sepanjang jalan ke arah sebuah Taman perumahan di Plentong, Pasir Gudang dekat sini terdapat bunting yang berbunyi 'Allah Bersama UMNO' mengundang pelbagai reaksi dan tanda tanya.

Menurut sumber, bunting dalam gambar itu turut memaparkan logo Barisan Nasional tertera tulisan 'BN Hak Milik Semua, Pemuda BN Pasir Gudang' menjadi buah mulut orang bagaimana sebuah parti yang didakwa cukup liat bila diajak mendaulatkan hudud tapi memiliki harapan agar Pencipta Hudud itu bersama dengan mereka.

"Di sepanjang jalan ke arah Taman perumahan saya d plentong masai,Pasir Gudang terdapat bunting ini dipasang di setiap tiang.Cuba baca apa yg Ummo Ini tulis.Apa komen anda tentang tulisan di banner ini?Adakah anda bersetuju?. Tetapi hairan d hati ini apabila sebuah parti yg menolak Islam tapi masih mahu Allah bersama mereka?," ujar pemilik akaun rasmi facebook Abusiraj Almuner.

Malah, ada juga komen mempertikaikan kredibiliti UMNO dalam menyentuh perilaku yang kurang enak didengar namun realtinya 'kebusukan' itu tidak boleh disembunyikan lagi.

"Allah bersama UMNO,seolah-olah memaksa Allah untuk bersama UMNO.Sepatutnya UMNO bersama Allah dengan melaksanakan hudud, melaksanakan hukum-hukum Allah,hapuskan riba,hapuskan judi,hapuskan kelab-kelab malam. Sebaliknya UMNO terang-terang menolak hukum hudud" komen pemilik facebook Abd Haffizd Abd Karim pula.

Dalam pada itu, persepsi masyarakat melihat UMNO begitu 'tertarik' dalam soal-soal agama hanya disifatkan 'bermusim' dan tidak lebih menuturkan kalimah Allah di mulut bukan dihati.

"Yang tepatnya umno bersama Allah bersempena serta bermusim saja. Tidak lebih dari itu.Malaysia ini bukan negara Islam kalau arak,judi,zina berleluasa. Tidak malukah nak pakai kalimah suci Allah kalau kalimah tu hanya di mulut bukan dihati.Perhatilah disekeliling kita apakah Islam tu memerintah atau diperintah," dakwa Roslan Lan.


Baucar Buku RM5,300 PTS@PBAKL2012 Untuk Dimenangi!
** Iklan Text Produk dan Blog Anda Disini **

01 di labis - Google Blog Search

01 di labis - Google Blog Search


Malaysia Zoom » 29 buah sekolah <b>di Labis</b> terima RM35 juta

Posted: 06 Jan 2012 03:07 PM PST

LABIS 6 Jan. – Sebanyak RM35 juta telah diagihkan kepada 29 buah sekolah di daerah kecil Labis dalam tempoh 2008 hingga tahun lalu bagi pembangunan infrastruktur dan kemudahan lain demi memastikan keadaan pembelajaran lebih selesa untuk para pelajar.

Ahli Parlimen Labis, Datuk Chua Tee Yong berkata, ia melibatkan 22 sekolah rendah dan tujuh sekolah menengah dengan Sekolah Kebangsaan Seri Bali Chaah mendapat peruntukan tertinggi berjumlah RM15 juta untuk pembinaan bangunan baru yang telah pun digunakan bermula sesi persekolahan tahun lalu.

"Sekolah rendah antara yang paling banyak menerima manfaat daripada peruntukan tersebut dengan beberapa buah sekolah mendapat bangunan baru antaranya SK Sri Labis dan SK Pekan Air Panas yang masing-masing mendapat bangunan baharu tiga tingkat untuk keselesaan pembelajaran dan pengajaran.

"Diharap dengan peruntukan dan perkembangan terbaru itu, pelajar dan guru di dalam kawasan Parlimen Labis akan melipatgandakan usaha bagi memperbaiki pencapaian kecemerlangan pendidikan yang sedia ada pada masa akan datang," katanya ketika meninjau sesi persekolahan baru Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Labis di sini semalam.

Sementara itu, Tee Yong turut mengambil inisiatif mencari dan mengedar borang permohonan wang sumbangan kerajaan sebanyak RM3,000 kepada Konstabel Khas (SC) dan Home Guard yang menjaga keamanan kampung di zaman darurat seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Jelasnya, tumpuan diberikan bagi mereka yang menetap di kawasan Labis dan perjumpaan dengan Ahli Majlis Daerah Labis, ketua kampung dan pemimpin masyarakat telah diadakan bagi mencapai kata sepakat untuk membantu golongan itu mendapat hak mereka.

Dipetik dari Utusan Malaysia

01 di muar - Google Blog Search

01 di muar - Google Blog Search


PRU13: Razali tunggu Salahuddin <b>di Muar</b> | Mai Tengok! Portal

Posted: 02 Apr 2012 08:13 PM PDT

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Muar, Datuk Razali Ibrahim sedia berhadapan dengan Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub yang dikatakan berminat bertanding di kerusi yang disandang beliau pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Katanya, beliau sama sekali tidak gentar untuk berhadapan dengan Ahli Parlimen Kubang Kerian itu.

"Banyak ura-ura didengar, sekejap di kerusi itu dan kini di Muar. Kalau dia nak bertanding di Muar pun saya alu-alukan, tapi tidak logik sebab kerusi Parlimen Muar untuk pembangkang adalah kerusi PKR.

"Adakah Salahuddin nak masuk PKR. Isu ini banyak membuang masa kita. Mereka tidak mempunyai fokus jelas," katanya.

Minggu lalu, Salahuddin mengesahkan akan bertanding di Johor pada pilihan raya akan datang dan sedang mempertimbangkan tiga bahagian Parlimen untuk dipilih - sama ada bertanding di peringkat pusat atau negeri.

Razali berkata, pengumuman Salahuddin untuk bertanding di Johor hanyalah untuk meluaskan kuasa pembangkang menawan negeri itu daripada Barisan Nasional (BN).

"Apa yang dikatakan itu lebih kepada kuasa. Pengumuman dibuat mereka semua mengenai kuasa sama ada untuk mengekalkan kuasa atau merampas kuasa daripada rakyat. BN pun mengalu-alukan Salahuddin sebab saya pun tidak tahu siapa calon BN di Muar.

"Tapi saya akan pastikan jika dia (Salahuddin) bertanding di Muar, saya sendiri akan ketuai jentera BN di sana," katanya.

Razali yang juga Timbalan Menteri Belia dan Sukan berkata, tiada halangan untuk Salahuddin bertanding di mana-mana, asalkan beliau mahu berkhidmat untuk rakyat bukannya mahu mendapatkan kuasa.

"Saya tidak boleh menguasai rakyat, mereka buatlah pertimbangan. Tapi kalau Salahuddin datang ke Muar, apa pilihan yang saya boleh buat.

"Perkara asas kepada saya kenapa Salahuddin keluar dari Kelantan. Kenapa dia tidak mempertahankan kerusi di Kelantan?," katanya.

Difahamkan barisan kepimpinan Pakatan Rakyat telah mengadakan satu perbincangan serius dengan Salahuddin untuk kekal di negerinya yang mempunyai kekurangan calon berwibawa untuk mengisi jawatan menteri besar.

01 di parit jawa - Google Blog Search

01 di parit jawa - Google Blog Search


MUAR KINI: Ikan belanak mabuk air tawar

Posted: 06 Apr 2012 03:50 AM PDT

IKAN belanak mati terapung di kawasan parit Kampung Benteng Tengah dan Benteng Laut, Parit Jawa, Muar semalam. Ribuan spesies laut masuk parit selepas hujan lebat ditemui mati terapung   

MUAR: Hujan lebat sejak beberapa hari lalu menyebabkan ribuan ikan belanak ditemui mati terapung dalam parit sekitar Kampung Benteng Laut dan Benteng Tengah dekat Parit Jawa di sini, dipercayai akibat mabuk air tawar.

Kejadian itu disedari seorang wanita kira-kira jam 8 pagi semalam, ketika beliau mahu membuka warung di Kampung Benteng Laut. 

Penjaga pintu air Parit Jawa, Mohd Zainul Ayub, 38, berkata kejadian itu disebabkan ikan terbabit yang juga spesies ikan laut tidak mampu bertahan dalam air tawar menyebabkannya mati hingga memenuhi parit sekitar kampung berkenaan hingga ke jeti nelayan. 

Katanya, sekitar kawasan terbabit mengalami kemarau sejak Januari lalu menyebabkan beliau menyekat laluan air daripada parit untuk menakung air sebelum dilepaskan ke laut bagi kemudahan nelayan yang perlu berulang alik ke laut. 

Berikutan itu katanya, ikan belanak memasuki parit berkenaan tetapi disebabkan air hujan mula memenuhi kawasan itu sejak beberapa hari lalu, ikan berkenaan dipercayai mula mati kerana tidak mampu hidup dalam air tawar. 

"Berikutan itu, kita lihat hanya ikan air masin mati, manakala ikan lain seperti haruan dan tilapia yang hidup dalam air tawar tidak menghadapi masalah," katanya. 

Tinjauan Berita Harian di tempat kejadian mendapati ribuan ikan berkenaan terapung dan memenuhi sekitar tebing Kampung Benteng Laut dan Kampung Benteng Tengah hingga ke jeti nelayan. 

Mohd Zainul berkata, beliau terpaksa menyekat dua pintu air di kawasan berkenaan sebelum melepaskannya beberapa kali bagi memudahkan nelayan keluar masuk berikutan paras air begitu cetek.  

Selain itu katanya, air yang ditakung sebelum dilepaskan boleh menolak lumpur serta kayu yang memasuki parit berkenaan terus ke laut seterusnya boleh mengurangkan kerosakan pada bot nelayan. 

"Kebiasaannya ikan belanak ini memasuki parit apabila air pasang dan tidak kembali semula ke laut kerana parit dipenuhi air masin. Cuma kali ini apabila hujan lebat dan kandungan air berubah, ia tidak boleh bertahan dan mati," katanya. 

Berita Harian
5 Apr 2012

ads