Rabu, 20 Februari 2013

01 di kluang - Google Blog Search

01 di kluang - Google Blog Search


PERKHIDMATAN BEKAM SUNNAH (DARAH) & ANGIN <b>DI KLUANG</b> <b>...</b>

Posted: 07 Feb 2013 05:25 PM PST

Gout kini merupakan satu penyakit yang semakin banyak menyerang rakyat Malaysia. Dikalangan rakan sekerja penyakit ini sudah menular dengan rancak dan paling ramai yang menghidapinya ialah kalangan lelaki berusia lebih 40an. Namun ada antara kes gout juga menyerang lelaki berusia awal 30an. Menurut NIH (National Institutes of Health in America), gout telah menyerang kira-kira 2.1 juta penduduk di Amerika dan kerap di hadapi oleh lelaki berusia antara 40 – 50. Ia jarang berlaku pada kanak-kanak-kanak dan remaja.
Apa sebenarnya penyakit gout? Gout ialah satu penyakit yang diakibatkan oleh peningkatan asid urik di dalam darah. Apabila tahap asid urik dalam darah ini terus meningkat, sebahagian asid urik ini akan membentuk "kristal asid urik" pada bahagian sendi-sendi dan ini akan menyebabkan sendi ini mengalami sakit, sukar di bergerak, pembengkakan dan inflamasi. Gout selalunya menyerang sendi pada ibu jari kaki seperti gambar gambar dibawah.
Asid urik adalah satu bahan hasil pemecahan sel-sel tua yang mati (DNA dan RNA) yang berlaku di dalam hati. Asid urik juga dihasilkan apabila manusia mengambil makanan yang tinggi kandungan protinnya seperti daging. Protin akan diuraikan kepada asid amino dan sebahagian asid amino yang berlebihan akan diuraikan kepada asid urik. Dalam bahasa mudah, asid urik adalah hasil penguraian sel yang mati serta dari makanan yang diambil.

Kadar normal asid urik dalam darah meningkat apabila kanak-kanak meningkat remaja dan dewasa. Kadar kandungan asid urik pada lelaki dewasa ialah 3 – 7 mg/dl dan 2 – 6 bagi perempuan dewasa. Ujikaji di dalam makmal mendapati apabila kandungan asid urik di dalam larutan melebihi tahap 6.5 – 7.0 mg/dl, kristal asid urik mulai terbentuk.
Bagi manusia, apabila tahap asid urik dalam darah melebihi 10 mg/dl, selalunya akan mengakibatkan serangan gout yang teruk. Sekiranya gout tidak dirawat, kristal asid urik akhirnya akan menghasilkan satu bahan yang keras disekitar sendi dipanggil tophi. Aras asid urik yang tinggi dalam darah ini juga seterusnya selain dari gout boleh mengakibatkan kidney stones (batu dalam buah pinggang) atau pelbagai masalah buah pinggang ( kidney failure).
Dalam keadaan normal, asid urik dalam darah ini akan dikeluarkan daripada tubuh sebahagian besarnya melalui air kencing dan bakinya melalui ketulan najis. Masalah hanya akan timbul apabila asid uric dalam darah ini tidak dapat dikeluarkan dari tubuh. Apabila ini berlaku maka paras asid urik akan meningkat dan seterusnya mengakibatkan gout.
Apabila pesakit gout menemui doktor, apa yang akan dibuat oleh doktor ialah dengan memberikan ubat untuk menghilangkan kesan sakit (painkiller), mengurangkan pembengkakan dan mengurangkan paras asid urik dalam darah.
Bagi mengurangkan paras asid urik, selalunya doktor memberikan ubat Allopurinol (Lopurin, Zurinol, Zyloprim). Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan kandungan asid urik dalam darah melalui kaedah "memperlahankan pengeluaran asid urik. Kemungkinan kesan sampingan ubat ini ialah gatal kulit, perut meragam dan kadang-kadang boleh juga menyebabkan kesan alergi pening dan sakit otot. Sebenarnya ubat allopurinol tidak menyembuhkan gout, aia hanya sekadar memperlahankan pengeluaran asid urik dari tubuh. Bagi saya penggunaan ubat jenis langsung tidak munasabah.
Selain allopurinol, ubat pain killer dan mengurangkan pembengkakan yang diberikan doktor sebenarnya memanglah kelihatan seperti sesuatu yang amat hebat kerana ia memberikan kesan positif dalam jangka masa singkan selepas pengambilanya iaitu selepas beberapa jam namun sebenarnya pada pandangan saya ia adalah "racun" yang sebennarnya menambahkan masalah bagi pesakit gout. Ini kebanyakan painkiller yang diberikan doktor, selain dari menghilangkan kesan sakit pesakit gout, ia sebenarnya merosakkan buah pinggang dan ini bukan lagi rahsia di kalangan doktor.
Kadang-kadang terdapat kes perbalahan antara doktor kerana antara mereka ada yang tidak bersetuju kerana doktor tersebut memberikan pain killer dari jenama tertentu kepada pesakit gout. Begitulah, sesama mereka pun berbalah, mana yang betul? Sebenarnya dua-dua yang berbalah pada pandangan saya pun tidak betul kerana jikalau mengikut saya, pesakit gout tidak boleh sama sekali mengambil ubat pain killer dan ubat bengkak.
Ubat pain killer merosakkan buah pinggang dan apabila buah pinggang semakin rosak, semakin sukar untuk buah pinggang ini menyingkirkan asid urik dari tubuh. Inilah sebabnya saya menghalang sebarang penggunaan ubat pain killer dan ubat bengkak.
Sekarang marilah kita berbincang bagaimana untuk merawat penyakit gout ini menurut kaedah tradisional dan sebahagian besarnya diwariskan oleh arwah guru saya. Mudah-mudah Allah sentiasa merahmatinya. Dalam proses kita ingin merawat masalah gout ini, terlebih dahulu kita perlu mengetahui punca masalah gout ini.
Sebagaimana disebutkan di atas, gout adalah disebabkan kegagalan fungsi buah pinggang menyingkirkan asid urik dan pengambilan makan yang banyak menghasilkan asid urik.
Apakah sebabnya buah pinggang bermasalah sehingga tidak lagi mampu menyingkirkan asid urik dari tubuh? Itulah yang beberapa kali diberitahu oleh Menteri kesihatan bahawa mee kuning yang mengandungi asid borik dan makanan segera serta makanan rapu merosakkan buah pinggang.
Bagi menjaga kesihatan buah pinggang kita sila laksanakan amalan berikut semoga dijauhi Allah dari gout::
1. Minuman yang diambil hendaklah melebihi 2L sehari. Orang banyak bekerja kuat dan berpeluh perlu mengambil air yang lebih lagi. Masaalah kurang minum ini lebih parah di kalangan orang Melayu. 
2. Elakkan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram 
3. Elakkan segala macam buah-buahan jeruk kering seperti asam boi, buah kana, dll 
4. Elakkan segala macam buah-buahan jeruk basah seperti mangga jeruk, ceremai dan anggur jeruk. 
5. Elakkan memakan mi segera seperti mi maggi dsb 
6. Elakkan memakan makanan rapu seperti twisties, chikadess, o ring dsb 
7. Elakkan memakan mi kuning dan roti canai. (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei) 
8. Elakkan Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa kerana kandungan utama minuman ini ialah bahan kimia dan pewarna dan perisa. 
9. Elakkan minum teh kedai kerana teh kedai adalah teh recycle yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa. 
10. Elakkan chokelat dan minimakan air milo. Gantikan dengan horlick. 
11. Elakkan mengambil sebarang air minuman bergas. 
12. Elakkan mengambil jambu batu atau jus jambu batu 
13. Kurangkan atau minimakan pengambilan durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan. (Makan ala kadar sahaja) 
14. Elakkan tembikai dan tembikai susu 
15.. Kurangkan pengambilan kerang, ketam, udang dan sotong. Makan sedikit sahaja dan jangan kerap mengambilnya. 
16. Kurangkan mengambil ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang cuma 31hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan ini. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam yang dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang. 
17. Bila makan daging, pilih daging tanpa lemak (tendon). Bila makan ayam (kampung) pilih makan bahagian dada dan elakkan bahagian banyak tendon seperti wing (kepak) dan peha. 
18. Elakkan makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau. 
19. Elakkan makan cendawan dan produk cendawan termasuk ubat ganoderma 
20. Elakkan makan ikan berbisa seperti ikan semilang dan ikan pari. 
21. Elakkan makan organ dalaman seperti hempedal, hati, jantung dan tidak ketinggalan telur ikan. 
22. Kurangkan makan makanan kari seperti kari ikan dan daging. 
23. Elakkan sayur kacang buncis, bayam, petola dan bunga kubis 
24. Elakkan berlari dan melompat (gantikan dengan berjalan) bagi yang sudah mengalami gout 
25. Elakkan berurut terutamanya di bahagian pinggang 
26. Kurangkan atau elakkan pulut, keladi, keledek, kentang dan ubi. 
27. Elakkan jering, petai dan kerdas 
28. Kurangkan pengambilan minyak kelapa sawit. 
29. Elakkan menonton bahan pornografi 
30. Elakkan menaiki motorsikal dengan kedudukan kaki ke hadapan seperti menaiki motorsikal Jaguh. 
31. Elakkan sebarang uabat-ubatan seperti pain killer dsb 
32. Elakkan mengambil sebarang supplement seperti multivitamin dsb 
33. Kurangkan atau elakkan tepung putih (tepung gandum) serta makanan yang dibuat daripadanya termasuk roti putih. Tepung ata yang digunakan membuat capati adalah baik. Saya masih belum pasti apakah kandungan sebenarnya tepung putih ini yang merosakkan buah pinggang, apakah bahan kimia Benzoyl Peroxide didalamnya yang digunakan untuk memutihkan tepung ini atau kandungan campuran lain dalam tepung ini. 
34. Elakkan Ikan masin jeruk seperti ikan tenggiri 
35. Elakkan sayuran jeruk 
36. Elakkan makanan dalam tin seperti sardin dan buah-buahan bertin 
37. Elakkan telur masin 
38. Elakkan cuka makanan tiruan (usahakan cuka makan asli dari apel hijau) 
39. Elakkan makanan segera (Fast food) seperti KFC, Mc Donald, burger, sosej, naget dsb- Amerika adalah negara terhebat di dunia dengan fast food diikuti dengan Hong Kong, Australia dan England. Amerika juga adalah negara terhebat dengan penyakit berkaitan buah pinggang diikuti oleh Hong Kong, Australia dan England  
40. Elakkan terjatuh dan berurut di bahagian pinggang. 
41. Elakkan menahan terlalu lama daripada membuang air kecil (tahan kencing) 
42. Elakkan berlari dan melompat atau aktiviti lasak (gantikan dengan berjalan) 
43. Kurangkan makanan bersantan 
44. Kurangkan makanan yang mengandungi bahan pewarna, perasa dan pengawet tiruan dan termasuk ajinomoto.

Makanan atau amalan yang perlu diamalkan selalu pula ialah:

1. Minum air masak / suam dengan banyak terutama sekali bila masuk tidur. Elok lagi sampai perlu bangun tidur pukul 3 pagi kerana perlu kencing 
2. Amalkan minum teh misaim kucing 2 uncang sehari. 
3. Makan peria dan peria katak 
4. Sawi pahit, kacang botor, kacang panjang, kailan 
5. Susu tepung (bukan anelene, HL atau low fat) 
7. Ulam seperti ulam raja, pucuk gajus, pegaga dsb 
9. Epal hijau 2 biji seminggu 
10. Burung seperti burung puyuh dan merpati 
11. Daging itik, rusa, pelanduk, napuh, landak, arnab dan sebagainya 
12. Garam kasar menggantikan garam halus 
13. Berendam dalam air panas pada paras pinggang selama 20 minit selepas minum segelas air suam (dalam besen atau pun tab mandi) atau SPA. 
14. Makan lebih banyak sayur-sayuran

Sebenarnya penyakit gout ini adalah rahmat dari Ilahi. Orang yang sihat memanjang sampai tua selalunya susah untuk mengingati Allah. Penyakit ini mudah-mudahan menjadi kafarah untuk menebus segala dosa-dosa lalu seperti dijanjikan Allah.

Gout macam rambut yang bertukar menjadi putih sebagai amaran dari Allah bahawasanya kita makhluk Allah akan dipanggil mengadapnya dan masanya sudah semakin hampir.
Sekian wassalam wallahualam

lovely: 08 disember 2012 - majlis sambut menantu <b>di kluang</b>

Posted: 28 Nov 2012 11:39 PM PST

assalamualaikum....

hai kawan2 b2b, ex-b2b, n kawan2 yang lain. lama tak cerita pasal kahwin. okey buat pengatahuan kawan2 semua minggu depan hari sabtu 8 disember 2012 maka akan berlansunglah majlis sambut menantu di kluang, johor.
lambatkan buat majlis, hehehe. majlis nikah n persandingan sebelah perempuan dah berlansung 3 bulan yang lepas iaitu 25 ogos 2012.
knp erk buat lambat? ni jawapannya.... majlis ni dibuat sekali dengan abang ipar. abg ipar akan berkahwin pada minggu ni iaitu 1 disember 2012 sebelah perempuan, so belah lelaki 8 disember 2012. fahamkan, kenapa lambat majlis sambut menantu ni dibuat. tapi bila fikir balik, best juga buat lambat, dapat merasa lagi di makeupkan ( mesti cantik - perasan je lebih.... hehehe), pakai baju yang cantik. nanti masa sambut menantu, aku n husband akan pakai baju pengantin warna coklat, abang ipar n pasangannya akan pakai warna biru putih.
kedua-dua warna baju ni memag cantik. mak mertua ambil pakej pengantin di taman intan, kluang, johor. kedainya nama jannah ...... (aku tak ingat nama penuhnya... hehehe)

so, sesape yang dekat area situ bolehlah datang ke majlis kitaorg. majlisnya di taman delima, kluang, johor.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads