Khamis, 28 Mac 2013

01 di gelang patah - Google Blog Search

01 di gelang patah - Google Blog Search


KedahLanie.info: Kit Siang tanding <b>di Gelang Patah</b>

Posted: 18 Mar 2013 07:13 AM PDT


Anwar umum Kit Siang tanding Gelang Patah

9:31PM Mac 18 2013

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan pemimpin parlimen DAP Lim Kit Siang sebagai calon Pakatan Rakyat untuk kerusi parlimen Gelang Patah.

Beliau membuat pengumuman itu dalam majlis sambutan ulangtahun ke-47 DAP di Skudai menjelang jam 9.30 malam ini.

Pemimpin MCA Tan Ah Eng memenangi kerusi itu dalam pilihan raya umum 2008.

Ia merupakan salah satu daripada beberapa kerusi parlimen di Johor dengan lebih 50 peratus pengundi Cina.

Anwar (kanan) dalam ucapannya di majlis itu yang dihadiri kira-kira 20,000 orang mengakui bahawa Gelang Patah merupakan kerusi PKR, namun perkara itu boleh dirunding, katanya.

"Saya masih berpendapat bahawa ia masih kerusi PKR. Tapi jika Kit Siang datang dan bantu kita, pimpin kita dan menjadi calon Gelang Patah, saya beri sokongan penuh," katanya.

Beliau kemudiannya menjemput Lim serta pemimpin DAP lain untuk tampil ke atas pentas sebelum mengumumkan sokongannya kepada pemimpin veteran tersebut untuk bertanding di kerusi berkenaan.

Kerusi berkenaan ditandingi PKR dalam dua pilihan raya umum terakhir.

Perebutan kerusi tersebut sebelum ini mencetus pergeseran di antara ketua DAP Johor Dr Boo Cheng Hau dan ketua PKR negeri Datuk Seri Chua Jui Meng.

Kit Siang Bertanding <b>Di Gelang Patah</b> | MyNewsHub

Posted: 18 Mar 2013 08:36 AM PDT


JOHOR BAHARU — Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim
hari ini mengumumkan penasihat DAP Lim Kit Siang akan bertanding di kawasan
parlimen Gelang Patang pada Pilihan Raya ke-13.

Beliau membuat pengumuman tersebut dalam ucapannya pada Perhimpunan Pakatan
Rakyat di Taman Sutera di sini.

"Jika Lim Kit Siang mahu menjadikan Gelang Patah sebagai "base" untuk kita
memenangi pilihan raya dan menawan Putrajaya, saya bagi sokongan," katanya.

Sebelum itu Anwar mengakui terdapat perselisihan faham di antara DAP dan
Parti Keadilan Rakyat mengenai kerusi tersebut yang ditandingi calon Keadilan
pada 2008.

Namun masalah itu dapat diselesaikan melalui rundingan di antara kedua belah
pihak demi memastikan situasi menang-menang dapat dicapai dan setiap rakyat
"dapat merasakan bahawa mereka cukup diwakili di semua kawasan," katanya.

Anwar turut mengingatkan semua ahli Pakatan Rakyat agar mengelakkan
perselisihan di dalam soal pembahagian kerusi kerana "kita bukan mahu menawan
Johor sebagai DAP, Keadilan dan Pas tetapi sebagai Pakatan Rakyat".

Lim dalam ucapannya selepas itu mengakui bahawa bertanding di Gelang Patah
merupakan ujian paling besar dalam hidupnya.

"Selamat atau tidak, berjaya atau tidak, tapi kalau anda sudah bersedia,
kami akan bersedia untuk membawa perubahan," kata anak kelahiran Johor itu yang
juga bapa kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Beliau menyasarkan untuk membawa kemenangan 18 kerusi parlimen di selatan
Semenanjung iaitu 15 kerusi di Johor, satu di Melaka dan dua di Negeri Sembilan
sebagai usaha untuk menawan Putrajaya.

Lim turut menegaskan bahawa kalau Pakatan Rakyat dapat menawan Putrajaya,
DAP akan bertanggungjawab dalam memelihara hak kepentingan orang Melayu
sebagaimana PAS akan menjaga hak kepentingan kaum bukan Melayu. — BERNAMA

Iklan Teks:

Artikel Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

limkitsiang Akan Kecundang <b>Di Gelang Patah</b> - taipanmaster the <b>...</b>

Posted: 22 Mar 2013 06:44 PM PDT


Apabila saat-saat Anwar Ibrahim umumkan Lim Kit Siang akan bertanding di Gelang Patah, ramai pengikut Pakatan Rakyat bergembira sehingga seperti lupa diri, mereka anggap pertandingan kali ini mesti boleh menang; dimana pihak media cetak juga secara amnya memang beri tumpuan kepada Lim Kit Siang, diramalkan memang Lim Kit Siang boleh menang sepenuhnya.

Tetapi cuba kita senyap seketika dan halusi lagi, pertandingan kali ini, MCA tidak semestinya tewas. Di dalam politik macam-macam boleh jadi, lebih-lebih lagi Lim Kit Siang bukan tuhan, dalam setengah Abad beliau bertarung, bukankah banyak liku dan ranjau yang telah beliau lalui, beliau pernah tewas sebanyak 5 kali, pada tahun 1968 beliau telah tewas di pilihan raya kecil DUN Serdang, pada tahun 1982 telah tewas di DUN Bandar Hilir Melaka, pada tahun 1995 tewas di DUN Tanjung Bungah Pulau Pinang, pada tahun 1999 kalah kedua-dua kerusi di Pulau Pinang yang memalukan, beliau bukan sahaja tewas di kerusi Parlimen Bukit Bendera, malah dia juga tewas di kerusi DUN Kebun Bunga Pulau Pinang, Zhang Shi Teng (terjemahan Mandarin) dari MCA kalahkan beliau dengan majoriti 26,405 undi; pada tahun 2004 muka baru dari MCA Tan Ah Eng telah tewaskan beliau dengan majoriti 31,666 undi, pada tahun 2008 apabila berlaku angin bantahan di mana Tan Ah Eng masih menang 8,851 undi di Gelang Patah, dari rekod-rekod ini menunjukkan, MCA sudah bertapak kuat di Gelang Patah, bukan semudah itu DAP mahu ditewaskan MCA dengan sewenang-wenangnya.
Selama 18 tahun ini, Gelang Patah hanya diwakili oleh 2 tokoh MCA sebagai ahli Parlimen di situ. Perkhidmatan mereka memang telah diikitraf ramai, kedua-dua tokoh ini mesra rakyat, dalam media cetak akhbar mereka dapat sanjungan nama buaian, bermakna MCA mempunyai kekuatan dan sokongan tiket undi tertentu di Gelang Patah. Tetapi kali ini MCA tukar muka baru Teoh Sew Hock menjadi kontroversi dan perbalahan dalaman MCA buat masa ini, sengketa itu berlaku, DAP yang selama ini menunggu peluang keemasan itu hampir selama 20 tahun, kini sudah tiba masanya untuk peluang itu. Sebab itu berlaku DAP lancarkan dan hantar calon askar payung terjun di Gelang Patah.
Langkah dan Strategi DAP bukan sahaja bertanding di Gelang Patah, DAP berhadap mereka dapat pergunakan kewibawaan Lim Kit Siang untuk memecahkan rekod itu, serta untuk membangkitkan semangat DAP pada keseluruhannya, untuk membawa negeri Johor sebagai negeri baris hadapan yang dianggap bukan tugas yang begitu mudah, tujuan yang lebih besar lagi untuk melangkah ke Putrajaya.
Langkah caturan bahaya yang dilakukan oleh Lim Kit Siang, saya teringat kembali 2 orang tokoh pembangkang di negara jiran, dimana keadaan kedua-dua tokoh itu berbeza nasib.
PRU 2011 Singapura, Low Thia Khiang dan Than See Tiong (terjemahan Mandarin) dari parti Pekerja, sebelum ini Low Thia Khiang di zon selesa menang 1 kerusi setiap penggal, selepas itu beliau wakilkan orang kuat parti bertanding di kawasan itu dan beliau berpindah kawasan, dimana hasilnya walaupun wakil beliau tewas tetapi parti perkerja telah menang 6 kerusi, menyebabkan kewibawaan beliau dan nama parti meningkat naik, dimana Than See Tiong tewas kesemuanya, walaupun Than See Tiong dikatakan orang kuat parti akhirnya tewas juga, dimana isteri Than See Tiong juga turut bertanding, namun kalah teruk ditewaskan oleh calon PAP, bermakna perjalanan politik Than See Tiong telah pun berakhir.
Contoh-contoh seperti di atas, strategi itu agak seperti ada persamaannya dengan DAP, cara mereka susun strategi masih boleh dipertikaikan, dan keputusannya nanti pastinya akan berbeza. Walaupun mereka telah dedahkan strategi politik mereka, namun pihak BN masih belum lagi paparkan sebarang strategi, kenapa waktu ini mahu putuskan terus bahawa Lim Kit Siang pasti menang, bukankah kata-kata itu terlalu awal lagi, ini bermakna itu satu kesilapan bagi pakar strategik yang hanya memperkecil-kecilkan musuh!
Lim Ming Fah eksekutif akhbar

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads