Khamis, 21 Mac 2013

01 di pengerang - Google Blog Search

01 di pengerang - Google Blog Search


Qatar labur AS$5 bilion <b>di Pengerang</b> ABN News | BM

Posted: 29 Jan 2013 01:52 AM PST

KUALA LUMPUR – Qatar bakal meletakkan pelaburan sejumlah AS$5 bilion dolar dalam pembinaan Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang di Johor.

Jumlah itu adalah separuh daripada nilai AS$10 bilion dolar yang diperuntukkan negara itu untuk pelaburan dalam pelbagai sektor di Malaysia.

Pelaburan signifikan di Pengerang itu kelak bertujuan mentransformasikan Malaysia sebagai hab global untuk perdagangan minyak dan gas.

Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang dijangka menjadi pesaing terbaru kepada negara jiran, Singapura, dalam usaha kedua-dua negara menempatkan sektor petrokimia masing-masing sebagai hab serantau.

"Kami sedang berbincang mengenai pelaburan ini. Pelaburan AS$5 bilion dolar itu akan digunakan untuk tempoh 3 sehingga 4 tahun bagi projek di Pengerang", kata Naib Pengerusi Qatar Holding LLC, Hussain Ali al-Abdulla ketika ditemui di Kuala Lumpur pada Selasa.

"Jumlah pelaburan Qatar Holding di Malaysia akan mencecah US$10 bilion dalam pelbagai sektor," tambah Hussain.

Pengerang dijangka mengumpul sejumlah RM170 bilion (AS$55.84 bilion) nilai pelaburan apabila operasi kompleks berkenaan bermula pada 2016.

Kompleks itu bakal menempatkan projek loji Petrokimia dan Penapisan Petronas bernilai  RM60 bilion.

Dalam pada itu, Qatar Holding bakal melabur RM2 bilion untuk membina hotel Harrods di pusat bandar Kuala Lumpur.

Hotel itu bakal dibangunkan dengan kerjasama Jerantas Sdn Bhd, yang dikaitkan dengan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. – Reuters

mayat sedalam 15 inci <b>di Pengerang</b>,Johor? - Akak dibalik pintu

Posted: 01 Jan 2013 12:03 AM PST

Terkejut bila saya baca kenyataan disebuah blog tentang kejadian ini..

Untuk pengetahuan, pendedahan yang saya buat mengenai kerja2 mengorek kubur dan memindah mayat berlaku di Tanah Perkuburan Islam Kg Jawa Laut, Kg Jawa Darat dan Kg Sebong yang terletak di Parlimen Pengerang.Ahli Parlimennya ialah Dato' Seri Azalina Othman Said, juga Ketua Umno Bahagian Pengerang.

Lesen untuk menggali semula mayat di bawah Seksyen 10(B) Enakmen Perkuburan, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Johor dikeluarkan kepada PIJ Holdings Sdn Bhd.


Mengikut kenyataan Penolong Pengarah Wakaf, Majlis Agama Islam Johor, Mustapahayuddin Abd Halim, syarat yang perlu dipatuhi untuk tapak tanah kubur yang baru ialah samada ia mesti lebih luas daripada tapak yang hendak diambil atau nilai tanah tapak kubur baru itu mesti lebih tinggi daripada tapak sedia ada atau kedua2nya.

Realiti sebenarnya sangat menyedihkan. Tapak baru seperti dlm lesen di Plot PTD 54492, Punggai, becak, bergenang air dan tanah lembik. Mayat yang di tanam pula hanya kedalaman 15 inci sahaja!

Ia diukur sendiri oleh Skuad Pemantau Ngo Pengerang yg diketuai sdr Zaaba.

Kerja pemindahan yang sepatutnya dipantau hingga selesai oleh Pihak Berkuasa Agama, Jabatan Kesihatan, Polis, Ketua Kampung dan Imam terbabit telah tidak dilakukan.

Skuad pemantau telah menegur secara baik kontraktor terbabit, namun jawaban balas sangat menyedihkan. Langsung tiada sensitiviti agama!

Laporan polis dibuat pada 25 Dis lalu di Balai Polis Sg Rengit dan aduan juga dilakukan kpd Pihak Berkuasa Agama agar kerja2 mengorek dan memindah mayat2 dihentikan serta merta!

Susulan dari episod menyedihkan ini, 4 Jan ini, saya akan mengiringi deligasi penduduk Pengerang dan Ngo2 untuk menyerahkan memorandum bantahan kepada Mufti Johor. Kami mohon penjelasan dan tindakan segera dari pihak Mufti.

Dakwa kontraktor itu kubur tanpa waris. Skuad Pemantau akan menyegerakan referandum menjejaki waris2 semua 11 tanah perkuburan Islam di kampung2 yg terlibat. Kita akan dedah pembohongan Kontraktor dan membuat gesaan agar hentikan samasekali kerja gila mengorek dan memindah semua Tanah Perkuburan!

Kita yakin majoriti waris tidak akan setuju kubur dan mayat keluarga mereka diperlaku demikian.

Rakyat boleh nilai sendiri, macamana akhlak Kerajaan Johor mengurus mayat2 tersebut. Adakah mereka boleh berlepas tangan?

Sumber: sisibukit.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads