Sabtu, 6 April 2013

01 di parit sulong - Google Blog Search

01 di parit sulong - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Mar 2013 07:11 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Perbalahan DAP-PKR Johor tentang calon kerusi <b>Gelang Patah</b> <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 03:08 AM PST

Oleh Izatun Hanim Shari (izatun@abnxcess.com)

KUALA LUMPUR – Perbalahan antara DAP dan Parti Keadilan Rakyat Johor kini hangat di Twitter tentang siapa calon yang lebih layak bertanding di Gelang Patah.

Sementara DAP negeri itu mahu Anggota Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong dipilih sebagai calon di Gelang Patah,  PKR tetap dengan pendiriannya mahu bekas pemimpin MCA, Datuk Chua Jui Meng untuk diletakkan sebagai calon bagi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Ketua DAP negeri Dr Boo Cheng Hau memuat naik kenyataan terang-terang mengkritik Chua berbunyi: "Even I as party senior leader can make way for @LiewChinTong , why can't @chuajuimeng do the same?" said @boochenghau on Gelang Patah." (Bahkan saya sebagai pemimpin kanan parti memberi laluan untuk @LiewChinTong, kenapa @chuajuimeng tidak melakukan perkara yang sama?)

Katanya lagi : "young enrgtic policy maker gvng up Bkt Bendera shud b givn a chnce to cntst in Gelang Patah in Johor." (Penggubal undang-undang muda dan bertenaga melepaskan Bukit Bendera patut diberi peluang untuk bertanding di Gelang Patah, Johor.)

Chua pula dalam akaun Twitternya menyatakan sokongan ditunjukkan oleh masyarakat tempat yang dilihat sebagai kejayaan kempen meraih undi beliau di Gelang Patah.

Terdahulu, Boo, yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri  Skudai, berkata calon DAP paling sesuai diletakkan di kerusi itu berdasarkan bilangan undi diraih pada pilihan raya 2008.

Katanya jumlah undi dimenangi DAP di kerusi DUN Skudai dan PAS di Nusajaya melepasi undi diterima PKR untuk Gelang Patah.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menyatakan kebimbangan tentang kerusi kawasan parlimen yang disandang anggota Parlimen BN dari MCA, Tan Ah Eng dan mengarahkan Barisan Nasional untuk bertungkus lumus mempertahankannya.

Dalam Twitternya, Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin berkata selepas lawatannya yang kedua di Johor untuk memberi perhatian kepada Gelang Patah, Pasir Gudang, Nusajaya dan Skudai.

Gelang Patah mempunyai komposisi pengundi  majoriti kaum Cina sebanyak 54%, diikuti kaum Melayu 33% dan kaum India 12%.

Perbalahan tentang siapa lebih layak bertanding di Gelang Patah merupakan ujian litmus bagi perpaduan Pakatan Rakyat di Johor.

Sebelum pemimpinnya boleh mengimpikan menawan negeri ini dengan satu pertiga majoriti pada pilihan raya akan datang mereka sudah tentu perlu menangani isu perebutan calon yang patut bertanding di kawasan parlimen ini.

BLOG JOHOR: 01 <b>di lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Mar 2013 07:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

DIALOG RAKYAT: Kit Siang akan bertanding <b>di Gelang Patah</b>, kata <b>...</b>

Posted: 16 Mar 2013 04:07 AM PDT

KUALA LUMPUR ― Pemimpin kanan DAP Lim Kit Siang akan bertanding di kerusi Parlimen Gelang Patah, Johor pada Pilihan Raya 2013, kata para pemimpin parti komponen Pakatan Rakyat (PR) tersebut hari ini.

DAP juga akan bertanding di kawasan Segamat, Kluang, Kulai, Tanjung Piai, Labis dan Bakri yang dikatakan kubu kuat Barisan Nasional (BN) untuk membantu PR memenangi kerusi pusat dalam pilihan raya paling sengit yang bakal diadakan dalam masa terdekat.

"Kami mahu memenangi kelompok kerusi baru di Johor dan membantu mengambil alih kerajaan pusat kerana situasi 50-50 ketika ini," kata pemimpin parti kepada The Malaysian Insider yang mahu namanya dirahsiakan.

"Walaupun kerusi Gelang Patah dimenangi MCA pada pilihan raya lalu dengan 8,000 ribu, ia berbaloi untuk mengambil risiko tersebut," tambah beliau.

PKR bertanding di Gelang Patah dalam dua pilihan raya lepas tetapi tewas kedua-duanya kepada Ketua Wanita MCA Johor  Tan Ah Eng. Tan mengekalkan kerusinya pada Pilihan Raya 2008 dengan majoriti 8,851 undi, majoriti yang agak kecil berbanding yang 31,666 undi majoriti yang diperolehi pada 2004.

Pengundi Cina membentuk 54 peratus di kawasan tersebut, manakala kaum Melayu dan India pula sebanyak 34 peratus dan 12 peratus secara keseluruhannya.

Cubaan Lim (gambar) untuk bertanding di Gelang Patah yang jaraknya kira-kira 25km dari Johor Baru dijangka memadamkan ketegangan antara DAP negeri dan PKR yang meletus pada bulan lepas.

Pengerusi DAP negeri Johor Dr Boo Cheng Hau telah menuduh pemimpin PKR Johor Datuk Chua Jui Meng sebagai cuba mensabotaj DAP dibahagian selatan tersebut.

Chua, yang juga merupakan bekas pemimpin veteran MCA dan menteri kesihatan dipercayai juga mengintai untuk bertanding di Gelang Patah pada Pilihan Raya 2013 nanti.

"Kerusi yang boleh dimenangi selatan Johor oleh DAP dan PR adalah Gelang Patah, Johor Baru, Tebrau, Kulai, Pasir Gudang dan Pulai," kata seorang lagi pemimpin parti yang enggan namanya didedahkan kepada The Malaysian Insider hari ini.

Lim merupakan MP Ipoh Timur telah merampas kerusi parlimen Tanjung pada 1986 daripada Tan Sri Dr Koh Tsu Koon dan menang kerusi negeri Kampung Kolam tersebut. Pemimpin ulung DAP juga membantu partinya menyapu bersih kerusi negeri lain yang mana terkenal dengan jolokan Pertarungan Tanjung.

Pada Pilihan Raya 2008, pengundi Cina membentuk separuh daripada jumlah pengundi di Segamat dengan kaum Melayu 41 peratus dan India 11 peratus.

PR sangat yakin mereka dapat merampas Segamat atas faktor sentimen penolakkan terhadap kerajaan dikalangan pengundi kaum Cina.

Juga dipercayai pemimpin BN Johor menjangkakan sokongan masyarakat Cina pada tahap 30 peratus, 10 peratus lebih daripada anggaran "yang diharapkan" dan menumpukan peningkatan kepada 40 peratus sebaik sahaja BN negeri memasuki pusingan akhir semasa kempen pilihan raya.

Pemimpin PR berkata mereka yakin untuk memusnahkan kubu BN di Johor dengan bantuan sokongan pengundi masyarakat Cina tetapi mengakui harapan untuk menakluk negeri tersebut agak sukar memandangkan halangan pengundi masyarakat Melayu.

Walaupun berjaya menawak Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Kelantan pada Pilihan Raya 2008, gabungan pembangkang PAS, PKR dan DAP hanya memenangi satu kerusi parlimen dan enam kerusir negeri daripada 26 dan 56 kerusi yang terdapat di Johor.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads