Selasa, 11 Jun 2013

01 di pagoh - Google Blog Search

01 di pagoh - Google Blog Search


sekadar pandangan: TANAH RAGUT TERNAKAN LEMBU <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 07 Jun 2013 07:27 PM PDT

TV3 menyiarkan berita Tanah Ragut di Temerloh telah disalahguna. Syarikat yang diberkan tol telah menanam pokok getah dan kelapa sawit. Bukit bukit telah di gondol, Ini juga telah menutup peluang mereka yang berminat menanam rumput.
Jika tidak silap, terdapat projek seumpama di Pagoh. Penulis tahu yang Jabatan Haiwan Muar adalah agensi yang bertanggongjawab menguruskan padang ragut tersebut dengan baik.
Baik bermaksud tiada penyalahgunaan tanaman kekal di padang ragut. Ada peserta menanam pokok kelapa sawit dan telah mula membesar. Ada peserta bela 5-10 ekor lembu di atas tanah 10-20 ekar untuk melayakkan mereka berada di situ. Ada peserta telah menjual lotnya kepada orang lain. Ada yang telah melabur banyak wang tetapi belum dapat hasilnya. Ada yang tidak mengusahakan walaupun telah diberikan sewa sejak lama. Ada yang buat kandang kambing tapi tertinggal. Ada yang tanam rumput ragut tetapi dah ditumbuhi lalang.
Ada yang membuat parit sepanjang panjang tetapi tidak buat apa. Ada yang berhutang dengan Agro Bank menggunakan projek di padang Ragut Pagoh. Tentulah ada penyewa dan pengusaha orang politik. Penulis minta jangan sampai pembangkang menyusahkan YAB Tan Sri Muhyiddin di dalam permasalahan dan penyelewengan Padang Ragut Pagoh ini. Rasmi dan banyak kali rasmi dan melawat. Belanja membina infrastruktur entah berapa banyak. Jabatan Haiwan Muar  kena tegas dan beri mereka tempoh yang sesuai melaksanakan. Jika gagal, tamatkan penyewaan dan `tender' kepada orang lain.
Penulis berharap Jabatan Haiwan Muar melakukan transformasi ke atas projek Padang Ragut Pagoh. Malu lah Parlimen Pagoh macam itu.  Kemudahan MOA di Pagoh sungguh `gah' dan boleh merancakkan aktiviti di Padang Ragut.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads