Jumaat, 20 Disember 2013

01 di tangkak - Google Blog Search

01 di tangkak - Google Blog Search


TERKINI!!! Tuhan Harun Akhirnya Ditangkap <b>Di</b> Bandar Baru <b>...</b>

Posted: 20 Nov 2013 07:45 AM PSTLEDANG – Penduduk Bandar Baru Tangkak tidak mengetahui kawasan perumahan berkenaan menjadi tempat persembunyian ketua ajaran sesat, Ajaran Harun, Harun Mat saat, 47, selepas menyewa di rumah berkenaan sejak 27 Oktober lalu.

Perkara tersebut terbongkar selepas sepasukan polis menyerbu rumah berkenaan dan menangkap Harun, seorang  anak lelakinya serta seorang wanita kira-kira jam 3.30 petang semalam.

Jiran yang mahu dikenali sebagai Roslan, 30-an, berkata,  seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Khairi datang ke pejabat pemaju di kawasan perumahan itu bertanyakan rumah untuk disewa pada 26 Oktober lalu.

Menurutnya, lelaki terbabit mengaku berasal dari Johor Bahru memerlukan rumah itu dengan segera dan mahu tinggal selama setahun bersama ibu dan bapanya kerana mendapat pekerjaan di Tangkak.

"Saya tidak mengesyaki sebarang yang mencurigakan kerana perwatakan lelaki itu kelihatan biasa dengan mana-mana individu yang bertanya rumah sewa sebelum ini.

"Saya memberikan nombor telefon pemilik rumah itu yang merupakan seorang guru dan dimaklumkan lelaki itu sewa rumah tersebut sebanyak RM700 sebulan," katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Roslan berkata, sebelum ini rumah itu dijadikan  inap desa dan Harun adalah penyewa ketiga selepas pensyarah kolej matrikulasi berpindah kerja ke tempat lain.

Katanya, Harun berambut sedikit panjang tidak mesra dengan jiran dan penduduk di kawasan itu.  Lelaki itu  juga akan mengelak daripada bertemu jiran dengan masuk ke dalam rumah  apabila terserempak dengan mana-mana jiran di luar rumah.

"Saya pernah ke rumah dia untuk berkenalan dan mendekatinya  sebagai jiran baru, tetapi rumahnya sentiasa kosong setiap hujung minggu.

"Minggu lalu, dia ada hubungi saya minta pertolongan untuk mencari mekanik kerana kenderaan pelbagai guna (MPV) Hyundai Starex rosak, tetapi beberapa hari kemudian dia memandu kereta jenis kenderaan utiliti sukan (SUV)," katanya.

Katanya lagi, kira-kira jam 3 petang dia melihat kereta Hundai Starex Harun berada di hadapan pintu masuk taman tersebut dan tidak lama kemudian menerima panggilan telefon daripada isteri mengatakan banyak kenderaan polis berada di rumah jirannya itu.

Roslan berkata, rumah berkenaan terletak tiga unit daripada rumahnya dan terkejut apabila mengetahui jirannya itu adalah suspek yang diburu pihak polis sebelum ini.

"Kelibat Harun tidak pernah dilihat sejak keluarga itu menyewa rumah berkenaan sehinggalah kes penangkapannya hari ini (semalam)," katanya.

Sementara itu di Kuantan Ketua Polis Pahang, Datuk Shariffuddin Abdul Ghani mengesahkan Harun ditangkap di Bandar Baru Tangkak, hari ini.

Rabu minggu lalu, Mahkamah Rendah Syariah Kuantan mengeluarkan waran tangkap terhadap Harun, selepas gagal hadir buat kali kedua untuk proses pengurusan kesnya semalam.

Dia yang menghadapi 10 pertuduhan mengikut Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982, juga gagal hadir pada sebutan pertama kesnya, 20 Ogos lepas.

Hakim Syarie Abdul Wahid Md Ali Al-Fakwie mengeluarkan waran itu selepas permohonan dikemukakan Ketua Pendakwa Syarie negeri Salehuddin Ab Manaf.-SinarHarian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads