Ahad, 2 Mac 2014

01 di segamat - Google Blog Search

01 di segamat - Google Blog Search


Gambar 8 Remaja Mati Lemas <b>di</b> Sungai Buloh Kasap, <b>Segamat</b> Johor

Posted: 21 Feb 2014 06:27 PM PST

Gambar Sungai Buloh Kasap

Gambar 8 Remaja Mati Lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor : Entahlah……tiba-tiba saat menulis laporan berita ini, kalangan kami daripada Berita Semasa terpaksa mengesatkan air mata apabila secara tiba-tiba air mata kami mula berlinangan sedikit demi sedikit.

Ya…Allah. Besarnya dugaan ahli keluarga saat menerima berita kematian anak-anak, adik beradik mereka. Inilah yang dikatakan hidup ini "ibarat pelita, bila-bila masa sahaja boleh padam". Lambat atau cepat sahaja. Dan inilah juga dikatakan…."asbab"disebalik ajak yang telah menemui 8 remaja ini.

Tengok airnya pun sudah pasti tidak lalu & tiada selera untuk mandi manda di Sungai Boloh Kasap, Segamat Johor. Tetapi 8 remaja mati lemas disebabkan salah seorang rakan mula tergelincir dan…..

Ikuti kronologi lengkap seperti di bawah ini…

Kronologi Tragedi 8 Remaja Mati Lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor

 1. 21 Februari 2014 (6 Pagi) : 12 Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Buloh Kasap, Segamat dari Taman Mewah keluar joging berhampiran Sungai Muar, Pekan Buloh Kasap, Segamat
 2. 8:50 pagi : Mereka berhenti di Sungai Muar & 8 daripadanya berhasrat untuk mandi. 4 remaja yang lain menolak kerana tidak tahu berenang
 3. 9:00 pagi : Seorang remaja & 8 remaja jatuh ke sungai akibat tergelincir dari tebing yang runtuh, sementara yang cuba selamatkan sebelum seorang demi seorang mati lemas
 4. 9:48 pagi : Operasi mencari & menyelamat dimulakan
 5. 3:29 petang : Mangsa pertama daripada 8 remaja mati lemas, Mohd Hafzul Daniel Norhashim, 14 berjaya ditemui
 6. 3:41 petang : Mangsa kedua daripada 8 remaja mati lemas, Mohd Zikri zaidi ditemui
 7. 4:22 petang : Mangsa ketiga daripada 8 remaja mati lemas, Nazrul Aminuddin Zamri, 15, ditemui
 8. 11 malam : Operasi mencari & menyelamat melibatkan baki 5 remaja mat lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor berhenti dan bersambung
 9. 22 februari 2014 (7:30 pagi) : Operasi mencari dan menyelamat lima mangsa mati lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor bersambung semula pagi ini..

Kejadian Tragedi 8 Remaja Mati Lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor berpunca daripada pasir jerlus di Sungai Muar dekat Buloh Kasap, yang seolah-olah 'menyedut', mangsa apabila terpijak dasar sungai itu.

Senarai Nama 8 Remaja Mati di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor :

 1. MOHD ZATI ZAIDI, 16
 2. MOHD ZAKRI ZAIDI, 14
 3. MOHD SYAFIQ MD SYUKUR,16
 4. MOHD HAFIZUL DANIAL NOR HASYIM, 16
 5. NAZRUL AMIRUDDIN ZAMRI, 14
 6. MOHD NAZRUL BIN ZAINAL, 15
 7. MOHD IZUAN HAKIMI AMIR, 13
 8. MOHD HAFIZUDIN KAMAL, 16

Gambar Tragedi 8 Remaja Mati Lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor

Berita Semasa difahamkan, 3 remaja mati lemas yang telah berjaya ditemui dalam kedalaman 20-30 kaki penuh lumpur dan ranting kayu.

"air lombong sangat berat & tiada arus, Sebab itulah kalangan yang pandai berenang sekalipun boleh tewas untuk kawasan bahaya seperti ini"

Nasihat & tips Berita Semasa untuk diri kami sendiri dan kepada rakan pembaca yang lain, jikalau berhadapan situasi mahu menyelamatkan orang lemas, perkara pertama yang perlu dibuat adalah mengetuk kepala si mangsa sehingga pengsan. Paling tidakpun, selamatkan orang yang tengah bergelut kelemasan daripada belakang.

Kalau anda rasa tidak kuat biar mangsa lemah dahulu (dengan kita berada dekat dengan mangsa dalam jarak 3-4 kaki dari belakang) dan apabila mangsa kelihatan lemah cepat-cepat sambar dagu menggunakan lengan dari belakang dan tarik mangsa daripada belakang. Elakkan, ketika mangsa sedang meronta, jangan sesekali pergi depan nanti dia akan melompat panjat kita dan kita akan lemas.

P/S : Apapun, semoga Allah merahmati roh-roh semua arwah dan beri kesabaran & kekuatan kepada keluarga bagi menghadapi dugaan ini. Salam takziah kepada keluarga mangsa!

KLIK Butang LIKE & SHARE (Kongsikan Berita Ini)

(3 Gambar) Tragedi lemas <b>di Segamat</b> korbankan tiga remaja, lima <b>...</b>

Posted: 21 Feb 2014 06:11 AM PST

Anggota penyelamat mengangkat mayat mangsa lemas di Sungai Muar Segamat.

Tiga mayat mangsa daripada lapan pelajar lemas ditemui petang tadi selepas seorang demi seorang terjatuh ke dalam Sungai Muar, Buloh Kasap di sini, pagi tadi ketika cuba menyelamatkan rakan.

Mayat mangsa pertama, Mohd Hafzul Daniel Norhasim, 16, ditemui pada jam 3.26 petang manakala mangsa kedua, Mohd Zikri Zaidi, 14, ditemui pada jam 3.41 petang, tadi.

Sementara itu, mayat mangsa ketiga, Nazrul Aminuddin Zamri, 14, ditemui lima meter dari mangsa kedua pada jam 4.22 petang.

Mangsa lain yang masih hilang dikenal pasti sebagai Mohd Zaki Zaid, 16; Mohd Izuan Hakimi Amin, 13; Mohd Shafiq Md Sukur, 16; Mohd Noreen Zainal, 14; dan Mohd Hafizuddin Kamal, 16.

Dalam kejadian jam 9 pagi itu, lapan remaja berkenaan dikatakan berjoging di kawasan berhampiran bersama empat lagi rakan mereka.
Kesemua mereka adalah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Buloh Kasap di sini, dan dikatakan keluar rumah pada jam 6 pagi sebelum melalui lokasi berkenaan.

Saksi kejadian yang juga rakan kepada kesemua mangsa, Mohamad Shahrul Abdul Halim, 14, berkata, beberapa rakannya kemudiannya mengajak mereka semua mandi di sungai berkenaan.

"Bagaimanapun, kami berempat menolak kerana tidak tahu berenang. Lapan rakan yang lain kemudiannya pergi ke tebing sungai.

Operasi menyelamat dilakukan petang tadi.

"Kami sangka sungai berkenaan cetek dan tidak tahu ia kini dalam akibat kerja mengorek pasir," katanya di lokasi kejadian.

Menurut Mohamad Shahrul, Mohd Hafizuddin yang berada di tebing sungai tiba-tiba tergelincir ke dalam sungai berkenaan.

Katanya, Mohd Izuan Hakimi dan Mohd Noreen kemudiannya terjun untuk membantu namun mereka juga terkapai-kapai.

"Mohd Zikri dan Nazrol Aminuddin kemudiannya terjun untuk menyelamatkan mereka bertiga namun turut terkapai-kapai.

"Mohd Shafiq dan Mohd Hafzul Daniel kemudiannya menghulurkan kayu kepada mereka namun kedua-duanya turut terjatuh," katanya.

Menurut Mohamad Shahrul, Mohd Zaki yang pandai berenang kemudiannya terjun untuk membantu namun akhirnya turut tenggelam.

Mohamad Shahrul berkata, mereka kemudiannya memaklumkan kejadian kepada orang ramai sebelum pasukan penyelamat dihantar ke lokasi kejadian.

Sementara itu, komander operasi mencari dan menyelamat, Asisten Superintendan Mansor Taib berkata, operasi menyelamat bermula pada jam 9.48 pagi membabitkan anggota Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Abdullah dan Balai Bomba dan Penyelamat Bandar Putra.

"Operasi berkenaan disertai 48 anggota keselamatan daripada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta bomba.

"Kami turut mendapat bantuan daripada 12 anggota unit skuba serta lima anjing pengesan daripada Unit K9," katanya di lokasi kejadian.

Menurut Mansor, siasatan awal mendapati kedalaman sungai dianggarkan antara kira-kira 4.6 hingga enam meter.

"Kami turut mengurangkan penggunaan bot kerana ia boleh menyebabkan dasar sungai bergelodak dan menimbus mangsa," katanya.

Mangsa lain belum ditemui dan operasi mencari dan menyelamat masih dijalankan. -harian metro

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads