ads

Isnin, 20 Jun 2011

01 di tangkak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tangkak - Google Blog Search


Voyage into the unknown: Kamus Loghat Muar / <b>Tangkak</b>

Posted: 08 Jun 2011 01:15 AM PDT

Aku dilahirkan di Muar (Muo kata orang Muar) dan dibesarkan di Tangkak. Walaupun bahasa melayu diambil daripada bahasa Johor/Riau, tetapi orang-orang Muar dan Tangkak mempunyai gaya bahasa yang sedikit berbeza apabila bertutur. Arwah Tok Tan aku misalnya, mempunyai gaya loghat yang 'distinctively Tangkak'. Banyak perkataan-perkataan yang biasa dituturkan masyarakat Muar dan Tangkak yang aku telah lupa. Jadi sebagai tribute untuk Arwah Tok Tan dan orang-orang Muar / Tangkak, aku akan cuba untuk menyenaraikan sebanyak mungkin perkataan dalam loghat Muar / Tangkak apabila aku teringat.

Ampar (sebutan Am-po) = Hamparan, permaidani
Anu = Si folan = Dia ke tangkak dengan si anu tu, anak Noh Itik.
Basan = pakaian basahan , pakaian harian
Berlengas = Badan melekit
Bersendor = Berdengkur
Berteromba (sebut beteghombe) = Bermain-main, berlari-lari dan bersuka ria (kebiasaan oleh anak-anak kecil dalam rumah),
Centong = Senduk
Endut = kekasih - Kau dah ada endut Syam?
Gak Ngapa? = Mengapa?
Gak Ya (sebut 'ye') = Ya kah? 
Gebor = Selimut
Gedobos = Longgar (pakaian)
Genjot = Merajuk
Ghobok = Almari
Godak = Kacau, gaul
Hempok = Pukul
Jajan = Makanan ringan - Nanti atuk balik belikan jajan ek
Jerang = Masak air - Kau usah balik dulu, Makcik kau tengah jerang air.
Kain Sal = Tuala
Katup = Tutup
Kejam = Selain zalim juga bermaksud pejam mata
Kelebang = Malas tahap tertinggi selepas, malas dan kelesa = Kau nak jadik apa ni? Tak ada orang nak dengan perempuan kelebang tau tak.
Kelesa = Malas tahap pertengahan (tetapi lebih teruk dari malas biasa)
Kecur = Terliur
Kemut = Selain mengetatkan otot-otor seperti manahan buang air besar, juga bermaksud kedekut
Kerok = Garu
Ketetel = Lari laju atau benda bergerak pantas (tetapi tak smooth)
Lepa (sebutan Lepe) =  Terleka atau hilang tumpuan = pantang lepa cepat saja tangan budak ni mencapai
Meladung = Air bergenangan - Kenapa tak ditutup paip tu? Habis air meladung dalam bilik air.
Melak = Agaknya, mungkinkah (sama seperti 'kut-kut lah' atau 'mana lah tahu') = Aku nak mengail ikan, melak dapat toman 
Melacak = Banyak bertaburan = Gi kutip jambu air yang melacak ke tanah tu.
Membeser = Buang air kecil
Memerut = Buang air besar
Mencangut (atau disebut encangut) = Sesak nafas - Alah aku ni tak boleh dibuat beteghomba, mencangut
Mengkal = Padat, sendat - Kecik sangat seluar tu sampai mengkal peha
Mengopes = Menyelongkar
Mengelaso (atau ngelaso) = Perbuatan tak reti duduk diam lazimnya oleh anak kecil - Cuba duduk diam-diam, mengelaso je dari tadi
Menjengkit= Merayau atau pergi berjalan (selalunya dengan tanpa izin) - kau nak kemana saja ni? Asal petang je menjengkit, cuba lah duduk duduk rumah dah nak maghrib ni. 
Menonong = Berbuat sesuatu tanpa berfikir atau toleh kiri kanan - Amboi menonong je, tak singgah dulu ke Cik Enon?
Meraban = Tak tentu hala
Pak kal (selalunya ditambah 'lah') = Nasib baik lah - Pakkal lah kau ni cucu aku kalau tidah aja ku hempok dengan penyapu ni
Rak = Cakap beria-ia - Bagai nak rak Cik Enon bercerita pasal parti tupperware tu
Ralit (sebut ghalit) = Asyik, tekun - Ralit si beruk tu mencarik kutu si abu
Ralit = Mengantuk - ralit mata aku ni menganyam ketupat dari subuh tadi
Semenggah = Elok, kemas, antonim, Tak Semenggah = Tak elok - cuba kau tukar baju ni, tak semenggah aku tengok
Tak Masal = Tak fasal-fasal
Tagas = Nakal, degil
Talak = Dibiarkan - Kenapa ditalakkan budak tu menangis?
Tanak = Masak Nasi - Kau jangan balik dulu, Makcik kau tengah tanak nasi
Terkelempap = Bau kurang enak disebabkan humidity dan pengudaraan yang tak baik
Tengkar (sebut Tengko) = Degil, melawan atau tidak mendengar kata = Jangan tengkar, aku kata! Jerit Tok Tan pada ku
Terejal = Terlampau nakal, dan tak mendengar kata

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di senai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di senai - Google Blog Search


MOSTI tubuhkan Pusat NanoMalaysia bernilai RM200 juta <b>di Senai</b> <b>...</b>

Posted: 14 Jun 2011 03:39 PM PDT

June 15 2011

KUALA LUMPUR: Direktorat Nanoteknologi Kebangsaan (NND), unit kepada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) akan mewujudkan sebuah komplek Pusat NanoMalaysia bernilai RM200 juta di Taman Teknologi Tinggi Senai, Johor.

Visit link:
MOSTI tubuhkan Pusat NanoMalaysia bernilai RM200 juta di Senai

Did you like this? Share it:

You can leave a response, or trackback from your own site. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di mersing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di mersing - Google Blog Search


Sentil Itu Indah: Anak Puting Beliung <b>Di Mersing</b>

Posted: 17 Jun 2011 11:27 PM PDT

Assalamualaikum dan salam hari minggu..

hari ni saya berada di office utk menyiapkan kerja2 yang perlu disiapkan utk dihntar minggu depan... dan mencuri sedikit masa utk update blog!!!! hehehe...

dan pada pagi ini, saya sedikit terkejut kerana tiba2 gigi saya sakit... hadui... tahan jelah.. sabow jelah yerk.... al-maklumlah, dah lama gigi x sakit.. bila dah sakit, haru jadinya.. :)

mengenai tajuk post sy kali ini mngenai anak puting beliung di Mersing!! yaaa... mersing tempat kelahiran saya... minggu lepas baru je balik mersing jenguk2 kampung yg dah nak 2 bulan x jenguk tue... dan sempat jugaklah g kenduri sepupu kawen...

sambung dgn tajuk diatas, puting beliung ini berlaku pada petang jumaat yg bertarikh 17 Jun 2011 di Pantai Mersing.. Alhamdulillah, puting beliung itu tidak smpai ke darat dan tidak memberi impak kepada orang awam...

difahamkan puting beliung itu hanya berlaku dalam beberapa minit sahaja.. Alhamdulillah, tidak ada apa2 yg buruk berlaku..

Apa yang berlaku ini diharapkan umat Islam di mersing ini mengambil kejadian ini sebagai satu amaran dan petunjuk dari Allah agar kita tidak terus hanyut dengan perkara yang membawa kemurkaan Allah swt hendaknya..

disini disertakan video yang telah dirakamkan diperkarangan Masjid Jamek Mersing, mungkin Imam Masjid yang rakam kot... hehehe :)

ok lah...

saya choww dlu... nak wat keje.. sambil menahan sakit gigi nie...

Assalamualaikum.. :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

our life together~: ~Subhanallah.....Puting Beliung <b>di Mersing</b>

Posted: 19 Jun 2011 05:24 AM PDT

  Jumaat baru2 ni....terkejut tau biler tgk fb ada kawan kat cni bg tau dia nampak puting beliung...patot lah masa ptg kami kluar tu nmpk sign board dkt bndr mersing boleh bergulung tercabut...mmg ptg jumaat tu ribut&angin kuat sgt2..slalunya ptg2 jumaat kami ke Pasar Jumaat kat tepi pantai tp hr tu ibu letih lah x larat nk pegi kami beli lauk pauk kat lain..tp kalo sesaper pi pasar jumaat dlm jam 3ptg tu mmg dpt tgk lah puting beliung tu.....Subhanallah sblm ni tgk kat oversea je...kalo tgk video yg kat smjg sblm ni ibu tgk yg kecik2 je...tp tgk kat Mersing ni besar gak & lama lak tu...YA ALLAH ...lindungilah kami semua di Mersing ni dari segala bencana...

ni yg ibu jumpa dlm U tube

pastu ada lg video puting beliung yg kawan ibu share dkt wall FB ibu...


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di desaru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di desaru - Google Blog Search


.: BERSANTAI <b>DI DESARU</b>

Posted: 16 Jun 2011 11:35 PM PDT

1. BENGKEL PENULISAN CEPAT TESIS

Bengkel hands-on mengoptimakan aplikasi MS Word bagi membuat caption, heading, citation, numbering, paging, Bibliography dan konsep 1thesis 1File,write while u read dll bagi penulisan tesis dari beberapa jam ke minit! Anda cuma bawa laptop anda sahaja!
2. BENGKEL PENULISAN LITERATURE REVIEW

Bengkel teori dan hands-on ini khusus bagi menulis literature review CLEAR, COHERENT dan CONSISTENT serta teknik menulis kritis.

3. BENGKEL STATISTIK INFERENS DAN SPSS

Bengkel intensif sehari hands-on mengaitkan konsep inference, persoalan kajian dengan aplikasi statistik (t-test, ANOVA, dll). Bawa lap top dengan perisian SPSS sahaja.

4. NEW ! BENGKEL BINA DAN ANALISIS SOALSELIDIK

Bengkel ini melibatkan tajuk seperti soal selidik sebagai instrument, jenis soal selidik, skala Likert, konstruk, menulis item, validity dan reliability, analisis statistik, alpha cronbach dll.

*******************************

Yuran dan Option bengkel:

1. Bengkel 1= RM40 (4 jam)

2. Bengkel 2 = RM40 (4 jam)

3. Bengkel 3 = RM80 (1 hari)

4. Bengkel 1 + 2 = RM80 (1 hari)

5. Bengkel 4 = RM80 (1 hari)

6. Bengkel 1+2+3 @ 4 = RM160 (2 hari)

- Kumpul sendiri peserta

- Minimum 15-20 peserta

- Hubungan saya via email

(Yuran ini hanya untuk bengkel di sekitar KL sahaja)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di kukup - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kukup - Google Blog Search


WISATA <b>DI</b> JOGJAKARTA: pantai <b>kukup</b>

Posted: 16 Jun 2011 01:55 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]keraton adalah simbol kota jogjakarta Keraton Ngayogyakarta Hadiningrat atau Keraton Yogyakarta merupakan istana resmi Kesultanan Ngayogyakarta Hadiningrat yang kini berlokasi di Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa ...

01 di pontian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di pontian - Google Blog Search


220 PESERTA KTM2011 SUATU KEJUTAN <b>DI PONTIAN</b> JOHOR - SEPEDA TUA <b>...</b>

Posted: 08 May 2011 05:15 PM PDT

SALAM HORMAT DAN SALAM SEPEDA 1 MALAYSIA.
Seperti yang diduga, berita KTM2011 Pontian Johor akan terus berada didada akhbar informasi rakyat sepanjang bulan ini. Dari satu akhbar meniti ke akhbar yang lain. Bukan saja akhbar di Zone Selatan sahaja yang memaparkan berita berkenaan. Bahkan akhbar di Zone Tengah ( Melaka Hari Ini ) juga menyiarkan bingkisan berhubung KTM dan juga kegiatan serta penglibatan Kelab-Kelab Basikal seMalaysia yang kian aktif memertabatkan khazanah silam di mata masyarakat.

Tahniah dan terima kasih kepada KBTBB terutama Sdr.Ikhwan kerana usaha dan inisiatif beliau sendiri mengarap cerita untuk dijadikan tatapan masyarakat di Melaka khususnya. Bukan publisiti yang dikejar tetapi kesedaran terhadap khazanah silam yang perlu diterapkan. Diharapkan Kelab-kelab lain juga harus mencontohi KBTBB yang kini terus memacu kehadapan dengan perubahan-perubahan positif yang ditonjolkan oleh mereka. Dengan cara begini masyarakat Malaysia dapat memahami dan peka terhadap keujudan kita sebagai individu yang bertanggung jawab dalam merialisasikan objektif agung tertubuhnya Kelab Basikal Tua/lama/antik/klasik di Malaysia.

Sekali lagi terima kasih kepada KBTBB kerana berkongsi cerita KTM2011 kepada masyarakat di Melaka khususnya. Secara langsung KBTBB telah memertabatkan Pontian sebagai sebuah Daerah yang harus dikunjungi dan aktiviti berbasikal perlu di muatkan dalam kalender perlancongan di Johor dan Pontian khususnya.



KTM2011 di dada akhbar Melaka Hari Ini
( Ikhsan dari KBTBB)
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved