Khamis, 25 Ogos 2011

01 di parit sulong - Google Blog Search

01 di parit sulong - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Blog Felda: felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT

Blog Felda: <b>felda lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 12:00 AM PDT


Blog Felda: <b>felda lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 09:43 PM PDT


My Lovely Cakes: Tempahan dr Ct - <b>Felda Lok Heng</b> barat

Posted: 05 Apr 2011 08:19 PM PDT

Terima kasih di ucapkan dan Selamat Pengantin Baru buat Ct dn pasangan Huzaimie, kerna menempah kek ala english, cupcake dan popcake dr saya..proses menghantar satu cabaran baru bg sy..tp alhamdulillah semua berjalan lancar. Semua selamat sampai ke destinasi..alhamdulillah dan sy disambut mesra oleh ct dn ibunya. terimakasih sekali lg.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah | BLOG - BLOG PARTI PKR

Posted: 31 Jul 2011 11:34 PM PDT


Rumusan Lawatan Kerja Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal ke Negeri Johor

Posted: 30 Jul 2011 06:22 PM PDTLawatan kerja Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat Pusat ke Negeri Johor siri ke-2 selama 4 hari dari 27hb Julai dan berakhir 30hb Julai telah berjaya menubuhkan 2 buah Ranting iaitu di Felda Lok Heng dan Felda Nitar 2, sementara di Kg Selai, sebuah perkampongan Orang Asal di Bekok, Labis seramai 40 Orang Asal menyertai keanggotaan Parti Keadilan Rakyat dan penubuhan Ranting PKR di kampong itu ditangguhkan sehingga diadakan semula pertemuan dengan penduduk Orang Asal di 5 buah perkampongan di Mukim Bekok untuk diadakan satu keanggotaan yang lebih luas merangkumi ke lima-lima kampong tersebut; dan perjumpaan kedua itu akan diadakan pada awal bulan Oktober 2011 didalam lawatan kerja siri ke-3 Biro ini ke Negeri Johor.

Didalam lawatan kali ini, tenaga kerja Biro ini di peringkat Pusat dan Negeri Johor telah bergabung dan dipecah-pecahkan kepada tiga kumpulan dengan setiap kumpulan diketuai oleh pimpinan pweringkat Pusat.

Pada hari pertama kami telah memberikan tumpuan kepada rancangan-rancangan Felda di utara Negeri Johor; pada hari kedua di zon tengah Negeri Johor, manakala pada hari ketiga kami menumpukan ke kawasan-kawasan Felda di Selatan Negeri Johor.

Program kami terbahagi kepada majlis-majlis Dialog di sebelah petang dan ceramah di sebelah malam. Didalam tempoh 3 hari dari 27hb hingga 29hb Julai 2011, kami berjaya menziarahi 18 buah rancangan-rancangan Felda meliputi gugusan-gugusan keseluruhan Johor. Manakala pada 30hb Julai 2011 pula kami mengadakan mesyuarat bersama diantara Biro ini diperingkat pusat dan peringkat Negeri, bagi menerima laporan gerak kerja semua kumpulan dan membuat rumusan-rumusan.

Laporan-laporan yang kami terima dari setiap kumpulan adalah positif, di kebanyakan rancangan Felda di Negeri Johor peneroka-peneroka Felda menerima peratusan perahan KPG yang rendah dan mereka berhajat untuk mengambil tindakan saman terhadap Felda.

Peneroka-peneroka juga ingin menuntut wang dari tabung tanam semula yang masih gagal dibayar oleh Felda.

Ada beberapa buah rancangan mengadu bahawa Felda Technoplant telah gagal menjalankan tanam semula walaupun ladang mereka sudah ditebang beberapa tahun yang lepas. Peneroka-peneroka juga mengadu bahawa mereka tidak diberikan Penyata Kira-Kira mengenai hutang masing-masing dan tidak puas hati dengan jumlah hutang yang begitu tinggi.

Di Felda Cahaya Baru didalam kawasan Parlimen Tebrau, peneroka-peneroka mengadu bahawa mereka telah ditipu, dan tanah ladang mereka sudah tergadai oleh syarikat-syarikat kroni-UMNO kononnya untuk membangunkan tanah-tanah itu untuk dijadikan kawasan perindustrian dan perumahan dengan setiap pemilik dijanjikan dengan pampasan sejumlah RM1.2 juta, dan mereka menyatakan bahawa bukan sahaja mereka kehilangan tanah tetapi juta mata pencarian.

Peneroka-peneroka itu diberikan 2 ekar tanah sawit, tetapi mereka hanya diberikan sekadar RM55.00 sebulan, walhal kebun sawit seluas 2 ekar boleh memberikan pendapatan tidak kurang dari RM1200.00 setiap bulan.

Pimpinan UMNO diperingkat Negeri Johor dan Pusat telah menutup segala pintu bantuan kepada peneroka-peneroka Felda Cahaya Baru.

Juga dapat dikesan didalam lawatan ini perbuatan gangsterisme telah dilakukan oleh pihak UMNO di Felda Maokil apabila ceramah di Felda itu telah digagalkan oleh mereka apabila kumpulan pemuda tahan lasak mereka menjerit-jerit dan mengacau ceramah itu; dan peneroka-peneroka di Felda Maokil menyatakan bahawa pemuda-pemuda itu bukan terdiri daripada anak-anak muda dari rancangan itu, tetapi yang dibawa dari luar untuk mengacau semua ceramah pembangkang didalam kawasan Parlimen Pagoh, iaitu kawasan Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri.

Memandangkan bahawa peneroka-peneroka di Johor disesetengah rancangan berhajat untuk menubuhkan ranting PKR, dan sesetengahnya telah menubuhkan jawatankuasa bertindak untuk mengumpulkan peneroka-peneroka untuk memfailkan saman, maka Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat akan mengadakan lawatan kerja siri ke-3 di penghujung September-Awal Oktober 2011.

01 di bekok - Google Blog Search

01 di bekok - Google Blog Search


ALEHONESTOP: Aduhai <b>BEKOK</b>

Posted: 24 Jul 2011 08:33 AM PDT

01 di johor bahru - Google Blog Search

01 di johor bahru - Google Blog Search


UK Expat Living the Good Life in <b>Johor Bahru</b>, Malaysia: Semi <b>D I</b> <b>...</b>

Posted: 18 Aug 2011 02:19 AM PDT

After gym this morning I went to see a house I spotted on the think property website.

And not bad setting and price, I looked at the goggle map and its just behind Sultans land, good so no building on their, open fields it looks like.

When I got their it was still open land but higher than the house planted with lots of palm trees so good really but would like to see over. have to build house up higher to get the view. So it wont be worth it in the end .

but heres some pictures I took its selling offers around RM460,000. you get 4500sq ft of land with 2000 sq ft built up.It could be made into a really nice house, one thing I did notice was how nice and quiet it was with the bird singing lots of butterfly s around and greenery all around. but if you look at the road picture you can see its very narrow and very high land band to see over.
Anyway my search will continue.

01 di kempas - Google Blog Search

01 di kempas - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>kahang</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2011 12:00 AM PDT

SEMAKMUR

Disini tempat kita berkawan

Disini tempat kita belajar

Disini tempat kita membesar

Disini tempat kita mengenal erti kehidupan

SAYANGILAH SEKOLAH KITA

SMK LKTP KAHANG TIMUR(SEMAKMUR)

 KLUANG

            SMK LKTP Kahang Timur telah dibuka dengan rasminya pada tahun 1988,  Mengandungi tiga  blok bangunan dua tingkat dan dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan asas yang yang mencukupi.. Namun penambahan penduduk setempat pada masa itu telah mengakibatkan sekolah ini terpaksa mengalami beberapa perubahan. Pada tahun 1995, satu bangunan tiga tingkat telah siap dibina untuk menampung bilangan pelajar yang semakin meningkat. Pada tahun 2002, dua buah bangunan empat tingkat yang baru telah dibina untuk kegunaan oleh para guru dan pelajar demi kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran.

Sekolah ini terletak lebih kurang 27 km dari Bandar Kluang. Sekolah ini telah dibina di dalam sebuah kawasan perumahan Tanah Rancangan Felda Kahang Timur. Perjalanan dari Bandar Kluang ke sekolah ini memerlukan masa lebih kurang 45 minit dengan kemudahan jalan raya yang selesa. Pada masa itu, pelajar-pelajar yang bersekolah datangnya dari anak-anak penduduk setempat. iaitu dari Felda Kahang Timur sendiri , Felda Kahang Barat dan Felda Ulu Dengar. Anak-anak kakitangan dari Penjara Kampung Gajah juga ditempatkan di sekolah ini. Masa telah merubah segalanya, semakin hari semakin berkurangan bilangan pelajar di sekolah ini.  Kemungkinan kesan dari kekurangan pelajar ini akan mengubah iklim sekolah ini tidak lama lagi. Walau bagaimanan pun perjuangan sekolah ini akan tetap diteruskan, demi bangsa, agama dan tahan air.

SMK LKTP KAHANG TIMUR (SEMAKMUR)

 KLUANG

MOTO

Ilmu Sinar Hidup

SLOGAN

²SMK Kahang Timur Hebat"

Ke Arah Sekolah Felda Terbaik Negeri Johor"

PENDEKATAN

Sekolah Berkualiti

Sekolah Bermaklumat

Sekolah Penyayang

BUDAYA SEKOLAH

·         Budaya Salam

·         Budaya Terima kasih

·         Budaya berfikir

·         Budaya  Cemerlang

·         Budaya Kreatif dan inovatif

·         Budaya  Penyayang

·         Budaya  Kerja sepasukan

·         Budaya  Seronok bekerja

VISI

Sekolah Unggul Penjana Generasi Terbilang

MISI

Membangun Potensi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti

MATLAMAT

1.    Mempunyai barisan peminpin pengurusan pendidikan yang berintegriti

2.    Mempunyai sumber manusia yang berkualiti dari segi keilmuan, kemahiran dan sahsiah

3.    Melahirkan insan berkualiti yang dapat memenuhio keperluan global

4.    Mencapai prestasi cemerlang dalam pentafsiran dan penilaian

5.    Mempunyai kemudahan pendidikan yang berkualiti

6.    Mempunyai sistem pengurusan yang cekap dan berkesan

OBJEKTIF SEKOLAH

1.Bidang Kurikulum Tahun 2011

·         Memperolehi kelulusan 100% dalam SPM dengan GPS 5.1 dan kelulusan 70% dalam PMR dengan GPS 2.58

·         Mencapai kelulusan 100% SPM di dalam 8 matapelajaran Bahasa Melayu, Seni Visual, Rekacipta, MPV, Sains Pertanian, Fizik, Kimia dan Biologi.

·         Mencapai kelulusan 100% PMR dalam 3 mata pelajaran Bahasa Melayu, Kemahiran Hidup dan Geografi.

·         3 orang pelajar mendapat A di dalam semua mata pelajaran SPM dan 10 orang pelajar dalam PMR.

2.Bidang Kokurikulum Tahun 2011

·         Menjuarai  10 pertandingan di peringkat Daerah Kluang iaitu softbol L18, softbol P18, Bola Baling L18, Bola Baling P18, Bola Jaring P15,Kawad kaki kadet Koreksional lelaki dan Perempuan,Kawad Basah kadet Bomba serta Balapan dan Padang.

·         Sekurang-kurangnya mencapai tempat ke tiga di dalam 2 acara di pertandingan peringkat Negeri Johor iaitu softbol L18 dan Bola Baling L18.

3.Sahsiah dan disiplin pelajar

·         Peratus kes salahlaku pelajar tidak melebihi 1%.

·          Peratus kedatangan pelajar tidak kurang daripada 95%.

·         Tiada kes jenayah di kalangan pelajar.

4.Pengurusan

·         Meningkatkan kualiti pengurusan melalui Program Perkembangan Staf sebanyak  7 hari  setahun.

·         Program bersama komuniti sebanyak 3 kali setahun.

·         Penggunaan ICT dalam semua aspek secara maksimum.

·         Pengurusan kewangan tanpa berteguran.

5.Iklim Sekolah

·   Persekitaran sekolah yang ceria dan kondusif.

·   PPS digunakan secara maksimum.

·   Bilik Khas yang berinformasi dan ceria.

·   Persekitaran sekolah yang selamat.

·   Keceriaan bilik darjah.

6.Budaya Sekolah

·   Solat Hajat,Tazkirah dan Bacaan Yasin berselang pada setiap hari Jumaat

·   Bacaan doa sebelum dan selepas P&P.

·   Budaya membaca awal pagi

·   Azan waktu Zohor

7.Memenangi Anugerah Kualiti

·         Anugerah Kualiti (3 kategori) di peringkat daerah atau  negeri.

1.       Pengurusan Kepimpinan

2.       Pengurusan Kewangan

3.       Peperiksaan PMR & SPM

PIAGAM PELANGGAN

Bahawa kami pendidik dan kakitangan SMK LKTP Kahang Timur dengan penuh tekad dan keazaman, berikrar dan berjanji akan memberikan khidmat yang terbaik dalam bidang tugas kami bagi menepati matlamat dan tujuan pelanggan kami dengan:

1.       Memastikan proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan berkesan mulai hari pertama

persekolahan.

2.       Sentiasa berusaha melaksanakan tugas mendidik dan memenuhi keperluan pelajar dengan penitisan ilmu, kasih sayang, keseronokan, kebebasan dan survival.

3.       Sentiasa berusaha ke arah kecemerlangan dalam bidang kurikulum, kokurikulum, disiplin, sahsiah, keselamatan dan keceriaan.

4.  Memperkembangkan potensi dalam semua bidang.

5.  Mewujudkan iklim sekolah yang kondusif

6.  Sentiasa bersedia dan menerima pendapat, cadangan dan teguran membina daripada semua pihak untuk menambahbaik prestasi perkhidmatan dan kecemerlangan dalam semua bidang.

7.   Sentiasa bersedia membimbing pelajar untuk hidup bersatupadu dan mempraktiskan budaya ilmu,celik

           sains dan teknologi serta  kreatif dan inovatif.

8.    Memastikan layanan kaunter yang mesra dan cekap dengan waktu menunggu tidak melebihi tempoh masa 10 minit.

9.       Sentiasa bekerjasama dan memberikan layanan yang baik dan mesra kepada penjaga dan komuniti setempa serta sentiasa peka dan responsif kepada kehendak dan keperluan mereka.

10.                Hubungi sekolah melalui :

No . Telefon          -  07-7866661

No.  Fax                 -  07-7867349

Alamat laman web- http//www.smkkt.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

joran&#39;s Site - Sungai <b>Kahang Di</b> Kluang Johor

Posted: 06 Jul 2010 12:00 AM PDT

10 Comments

di negeri johor - Google Blog Search

di negeri johor - Google Blog Search


DAP (PR) MENAWAN <b>JOHOR</b> II « Hidup Tuah!

Posted: 24 Aug 2011 10:51 PM PDT

NYSP telah melaporkan usaha berterusan DAP untuk menawan Johor dan seterusnya Putrajaya. Sebelum ini saya pernah menulis isu yang sama di sini dan di sini.

Apa pula rancanagan defend and attack (Sun Tzu) BN / UMNO?

Nanyang Siangpau
Perkara: DAP-PRU ke-13?
Ruangan: negeri Johor m/s C9
Tarikh: 22 Ogos 2011 (Isnin)

Tajuk I:

Mahu Memerintah Kerajaan Pusat
Perlu Tawan 1/3 Kerusi Parlimen Di Negeri Johor: Boo Cheng Hau

21hb Batu Pahat, pengerusi DAP negeri Johor Dr. Boo Cheng Hau berkata, DAP negeri Johor akan masuk ke dalam masyarakat waktu musim hari baik bulan baik ini, mengedarkan sepuluh ribu kad ucapan selamat hari kebangsaan dan kad selamat hari raya kepada semua kaum.

Beliau berkata: "pada masa sama kad itu ditulis dengan 4 bahasa untuk kad ucapan selamat hari kebangsaan, menunjukkan DAP parti yang bersemangat pelbagai kaum".

Menekankan Semangat Bersatu Padu

Beliau memberitahu, parti itu telah menempah 10 ribu kad ucapan itu melalui bahasa Melayu, Cina, Inggeris dan Tamil untuk mengucapkan selamat hari kebangsaan dan pada masa sama menekankan "semangat bersatu padu".

Boo Cheng Hau petang ini di cawangan Yong Peng semasa bersama jawatankuasa Parti negeri Johor dan pemimpin gabungan DAP pusat mengadakan mesyuarat berkata demikian.

Yang hadir termasuk timbalan presiden pusat merangkap jentera dan strategi pilihan raya DAP Tan Kok Wei, timbalan ketua propaganda DAP Pua Kiam Wei, setiausaha organisasi pusat DAP Wu Shin Yong (terjemah Mandarin) dan beberapa ahli parlimen DAP.

Boo Cheng Hau berkata, pada PRU 1995, 1999, dan 2004 ketiga-tiga musim ini DAP tidak pernah menang sebarang kerusi di negeri Johor, sebaliknya pada PRU 2008 DAP menang 1 parlimen dan 4 DUN, ini adalah permulaan yang amat baik, diharap parti dan rakyat di negeri Johor dapat hayatinya dan pada PRU akan datang melangkah untuk memerintah Putrajaya dan Nusajaya, sebagai sasaran.

Tubuhkan Pusat Khidmat

Selain dari itu beliau berkata, apa yang disebut oleh Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Chua Tee Yong mengatakan DAP hanya tubuhkan pusat khidmat di kawasan parlimen DAP sahaja, Boo Cheng Hau menempelak kembali kata-kata itu dan berkata, DAP negeri Johor telah mewujudkan 12 pusat khidmat di negeri Johor.

Pusat khidmat itu selain diwujudkan di kawasan menang DAP , DAP juga telah tubuhkan pusat khidmat di Yong Peng, Batu Pahat, Bukit Gambir, Tangkak, Pekan Nanas, Johor Jaya, Simpang Renggam dan Taman Daya.

Beliau juga umumkan, disamping ketua penasihat DAP Lim Kit Siang telah umumkan bahawa negeri Johor adalah diletakkan di baris hadapan untuk ditawan, Jawatankuasa DAP negeri Johor sokong sepenuhnya.

Boo Cheng Hau berharap, pada PRU kali ini, 26 kerusi parlimen di negeri Johor sekurang-kurangnya DAP peroleh 1/3 daripada kerusi-kerusi tersebut, bagi mencapai metlamat untuk memerintah Putrajaya, walaupun pada PRU akan datang kita tidak dapat tawan negeri Johor, beliau percaya musim PRU yang seterusnya Pakatan Rakyat akan dapat memerintah negeri Johor.

Tajuk II

Tubuh Kerajaan Yang Stabil
Pakatan Rakyat Perlu Tambah Lagi 40 Kerusi Parlimen: Lim Kit Siang

Lim Kit Siang berkata, Pakatan Rakyat telah menang 82 kerusi parlimen pada PRU 2008, jika mahu memerintah kerajaan pusat, sekurang-kurangnya perlukan 112 kerusi parlimen, tetapi jika kita mahu menubuhkan sebuah kerajaan yang stabil, kita perlu tambah lagi 10 kerusi, dengan itu pada PRU ke-13 perlu menang 30 hingga 40 kerusi perlimen berbanding PRU tahun 2008.

Beliau menegaskan, dengan itu keputusan pilihan raya di negeri Johor, Sabah dan Sarawak amat penting, jika dapat melepasi kemenangan 1/3 daripada kerusi parlimen di negeri-negeri itu, Pakatan Rakyat ada harapan memerintah Putrajaya.

Advertisement

01 di desaru - Google Blog Search

01 di desaru - Google Blog Search


SYED MAZLAN SYED MAT DOM JAMALULLAIL: Matahari Naik <b>di Desaru</b> Johor

Posted: 30 Jun 2011 05:45 PM PDT

Pertama kali membina blog sendiri adalah satu pengalaman yang cukup menyeronokkan. Saya membuang masa berjam jam lamanya mengolah dan mengedit disini dan sana. Pendek kata semuanya cantik dan indah belaka. Apa juga ada gajet yang tersedia, semuanya nak di masukkan. Biasa lah tu ya. benda baru. nanti dah lama sikit, balik asal lah kut no..

Kepada pembaca yang budiman, mungkin artikel yang saya tulis ini menimbulkan kontroversi tetapi anggap lah ia sebagai tempat percambahan pemikiran. Bukan tempat untuk menggodam sesiapa, memalukan sesiapa atau mencerca sesiapa.

Komen-komen dari anda semua amat saya alu-alukan. Semugaianya akan dapat membantu saya menambahbaik lagi blog pertama saya ini dan membetulkan mana- mana artikel yang menyinggung perasaan saudara dan saudari semua. terima kasih.

01 di kahang - Google Blog Search

01 di kahang - Google Blog Search


Make It Simple: Akhwat Selekeh??? | Kelab Nisa&#39; <b>Gelang Patah</b>

Posted: 11 Aug 2011 08:01 PM PDT

http://nisagp.blogspot.com/2011/08/akhwat-selekeh.html
Dari jauh, nampak seorang bertudung labuh memegang mushaf al-Qurannya bersama beg disandang ke belakang. Nampak seperti langkahnya cepat untuk ke kuliah. Tudungnya mengerbang ke sana ke mari. Nampak kedutan di kain tudungnya yang langsung tidak sepadan dengan baju yang dipakai. Entah berapa minggu tudung itu tidak berbasuh. Hentakannya kasar ketika menaiki tangga kuliah. Stoking hitamnya yang sudah lama tidak ditukar terselak.
Seusai habis kuliah lewat jam 4 petang, segera dia meluru ke biliknya di aras 3. Dilemparkan beg sandangnya dan segera dia merebahkan diri ke katil yang dipenuhi baju-baju yang tidak berlipat. Penat. Di hujung katil, kelihatan bakul yang dipenuhi baju-baju yang tidak berbasuh selama 2 minggu menambahkan lagi haruman busuk di biliknya. Buku-buku pula berselerakan di atas meja. Biliknya betul-betul bersepah.
Sibuk adalah alasan utamanya apabila ditanya tentang kekemasan bilik. Pagi hingga petang ke kuliah. Selepas itu pula ziarah dan silaturrahim bersama mad'u dan akhwat. Malamnya pula kalau bukan study group atau assignment, ada halaqah atau taklim. Hampir setiap hari rutinnya sebegitu. Masa yang diperuntukkan untuk menseterika baju/tudung, membasuh baju dan menyusun buku serta menjaga kekemasan diri seolah-olah tiada.
Inikah nilai diri bagi seseorang telah ditarbiyah sedangkan tarbiyah mengajar kita untuk menunjukkan qudwah yang baik kepada orang sekeliling?
Adakah tugas dakwah menjadi alasan utama bagi seorang akhwat untuk tidak menjaga kekemasan diri dan sekitarnya?
Seorang akhwat perlu menjaga setiap apa yang dipakainya dan menjaga kekemasan luaran dan dalaman. Jangan kita hanya menjaga kekemasan dalaman sahaja tanpa memikirkan soal luaran. Pandangan pertama objek dakwah pada seorang da'ie adalah luarannya dan itulah perkara pertama yang membuat mereka tertarik minat pada kita.
Kekemasan luaran adalah menjaga kekemasan serta kebersihan pakaian dan bagaimana cara kita mengelolakan harta benda kita. Ia melibatkan banyak perkara namun distresskan pada sesetengah perkara khususnya seterika/ kebersihan/ kesepadanan tudung, baju dan stoking disamping kekemasan bilik.
Berapa ramaikah akhwat yang tidak basuh tudung, stoking dan handsocknya selama berminggu-minggu?
Berapa ramaikah akhwat yang malas seterika tudung dan baju kurungnya untuk keluar?
Berapa ramaikah akhwat yang memakai tudung tidak sepadan dengan warna baju?
Berapa ramai akhwat yang biliknya sentiasa bersepah apabila akhwat lain datang ziarah?
Kalau tiada, ini satu keputusan yang bagus. Namun kalau masih ada berperilaku sebegini, ayuh ubahlah diri. Kita ini akhwat. Kita mesti lagi faham dan arif soal kebersihan dan kekemasan. Jangan sampai kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Orang memandang puak yang bertudung labuh ini sebagai satu puak. Jika, salah seorang kita merosakkan imej mereka yang bertudung labuh, maka seluruhnya akan terkena.
Salah faham 'kekemasan vs tabarruj'
Mungkin ada juga yang akan beralasan, kami ini tidak mahu bertabrruj. Kami akan berkemas-kemas hanya di depan suami sahaja. Jadi, tidak ada gunanya kami berkemas-kemas apabila keluar!
Tabarruj itu terang-terangan salah. Namun menjaga kekemasan diri, pakaian dan barang peribadi itu tidak salah.
Saya faham, akhwat tidak mahu berkemas-kemas apabila keluar rumah kerana ditakuti dipandang oleh bukan mahram. Namun, perlukah sampai tidak mengambil kira soal kekemasan untuk tidak dipandang?
Adakah perlu sampai nampak selekeh di hadapan khalayak ramai? Adakah sampai tidak perlu menseterika tudung, membasuh tudung dan menukarnya mengikut kesesuaian warna, tidak mandi, tidak memakai deodorant/bedak dan sebagainya?
Janganlah begitu duhai akhwat fillah. Kita sememangnya menjaga diri kita daripada gangguan dan pandangan lelaki, namun tidaklah perlu sebegitu ekstremis. Kita mesti mengambil kira soal pandangan objek dakwah/mad'u pada kita juga. Kita perlu menunjukkan qudwah yang baik kepada mereka. Mereka itu sentiasa melihat setiap gerak geri kita dan cara kita berpakaian.
Penutup: Selekeh itu bukan akhwat
Akhwat bukan selekeh. Selekeh itu bukan sikap akhwat. Semoga kita sama-sama perbaiki diri kita. Bukan dalaman sahaja. Tapi luaran juga.
Ambillah masa untuk menseterika baju dan tudung ketika punya masa lapang seperti waktu petang atau tengah malam sebelum tidur. Halaqah atau taklim bukanlah dilakukan setiap malam. Ziarah dan silaturrahim juga tidak perlu dilakukan setiap petang. Buatlah jadual yang sesuai dengan loading kerja dakwah dan studi kita. Jika tidak sempat untuk membasuh baju, carilah hari dalam seminggu untuk membasuh baju menggunakan mesin basuh yang disediakan. Kemaslah katil, meja dan rak buku sebelum melangkahkan kaki keluar ke kuliah. Jadikanlah bilik kita sentiasa kemas semasa ketiadaan kita.
Semoga dengan qudwah sedikit yang kita tonjolkan ini, ramai objek dakwah di luar sana tidak ragu-ragu untuk menerima dakwah kita.
Islam itu cantik dan indah.
Janganlah merosakkan kecantikan islam hanya kerana kita tidak menjaga kekemasan diri.
Seorang dai'e jika dalamannya cantik, luaran juga cantik.
p/s: Cantik bukan erti kata rupa.
Gambar: Google

01 di endau - Google Blog Search

01 di endau - Google Blog Search


MNB: Menajur <b>di</b> Jambatan <b>Endau</b>...

Posted: 09 Aug 2011 06:26 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Air Papan, Mersing. Johor. Mencahayakan si Patric, Batman dan... Langit di Kuala Lumpur... Bebosan ku di belakang rumah~~~ · Menajur di Jambatan Endau... ► July (6). kerja dikala bosan ku... UMW Xtreme challenge 2011 ...

01 di lok heng - Google Blog Search

01 di lok heng - Google Blog Search


Make It Simple: Akhwat Selekeh??? | Kelab Nisa&#39; <b>Gelang Patah</b>

Posted: 11 Aug 2011 08:01 PM PDT

http://nisagp.blogspot.com/2011/08/akhwat-selekeh.html
Dari jauh, nampak seorang bertudung labuh memegang mushaf al-Qurannya bersama beg disandang ke belakang. Nampak seperti langkahnya cepat untuk ke kuliah. Tudungnya mengerbang ke sana ke mari. Nampak kedutan di kain tudungnya yang langsung tidak sepadan dengan baju yang dipakai. Entah berapa minggu tudung itu tidak berbasuh. Hentakannya kasar ketika menaiki tangga kuliah. Stoking hitamnya yang sudah lama tidak ditukar terselak.
Seusai habis kuliah lewat jam 4 petang, segera dia meluru ke biliknya di aras 3. Dilemparkan beg sandangnya dan segera dia merebahkan diri ke katil yang dipenuhi baju-baju yang tidak berlipat. Penat. Di hujung katil, kelihatan bakul yang dipenuhi baju-baju yang tidak berbasuh selama 2 minggu menambahkan lagi haruman busuk di biliknya. Buku-buku pula berselerakan di atas meja. Biliknya betul-betul bersepah.
Sibuk adalah alasan utamanya apabila ditanya tentang kekemasan bilik. Pagi hingga petang ke kuliah. Selepas itu pula ziarah dan silaturrahim bersama mad'u dan akhwat. Malamnya pula kalau bukan study group atau assignment, ada halaqah atau taklim. Hampir setiap hari rutinnya sebegitu. Masa yang diperuntukkan untuk menseterika baju/tudung, membasuh baju dan menyusun buku serta menjaga kekemasan diri seolah-olah tiada.
Inikah nilai diri bagi seseorang telah ditarbiyah sedangkan tarbiyah mengajar kita untuk menunjukkan qudwah yang baik kepada orang sekeliling?
Adakah tugas dakwah menjadi alasan utama bagi seorang akhwat untuk tidak menjaga kekemasan diri dan sekitarnya?
Seorang akhwat perlu menjaga setiap apa yang dipakainya dan menjaga kekemasan luaran dan dalaman. Jangan kita hanya menjaga kekemasan dalaman sahaja tanpa memikirkan soal luaran. Pandangan pertama objek dakwah pada seorang da'ie adalah luarannya dan itulah perkara pertama yang membuat mereka tertarik minat pada kita.
Kekemasan luaran adalah menjaga kekemasan serta kebersihan pakaian dan bagaimana cara kita mengelolakan harta benda kita. Ia melibatkan banyak perkara namun distresskan pada sesetengah perkara khususnya seterika/ kebersihan/ kesepadanan tudung, baju dan stoking disamping kekemasan bilik.
Berapa ramaikah akhwat yang tidak basuh tudung, stoking dan handsocknya selama berminggu-minggu?
Berapa ramaikah akhwat yang malas seterika tudung dan baju kurungnya untuk keluar?
Berapa ramaikah akhwat yang memakai tudung tidak sepadan dengan warna baju?
Berapa ramai akhwat yang biliknya sentiasa bersepah apabila akhwat lain datang ziarah?
Kalau tiada, ini satu keputusan yang bagus. Namun kalau masih ada berperilaku sebegini, ayuh ubahlah diri. Kita ini akhwat. Kita mesti lagi faham dan arif soal kebersihan dan kekemasan. Jangan sampai kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Orang memandang puak yang bertudung labuh ini sebagai satu puak. Jika, salah seorang kita merosakkan imej mereka yang bertudung labuh, maka seluruhnya akan terkena.
Salah faham 'kekemasan vs tabarruj'
Mungkin ada juga yang akan beralasan, kami ini tidak mahu bertabrruj. Kami akan berkemas-kemas hanya di depan suami sahaja. Jadi, tidak ada gunanya kami berkemas-kemas apabila keluar!
Tabarruj itu terang-terangan salah. Namun menjaga kekemasan diri, pakaian dan barang peribadi itu tidak salah.
Saya faham, akhwat tidak mahu berkemas-kemas apabila keluar rumah kerana ditakuti dipandang oleh bukan mahram. Namun, perlukah sampai tidak mengambil kira soal kekemasan untuk tidak dipandang?
Adakah perlu sampai nampak selekeh di hadapan khalayak ramai? Adakah sampai tidak perlu menseterika tudung, membasuh tudung dan menukarnya mengikut kesesuaian warna, tidak mandi, tidak memakai deodorant/bedak dan sebagainya?
Janganlah begitu duhai akhwat fillah. Kita sememangnya menjaga diri kita daripada gangguan dan pandangan lelaki, namun tidaklah perlu sebegitu ekstremis. Kita mesti mengambil kira soal pandangan objek dakwah/mad'u pada kita juga. Kita perlu menunjukkan qudwah yang baik kepada mereka. Mereka itu sentiasa melihat setiap gerak geri kita dan cara kita berpakaian.
Penutup: Selekeh itu bukan akhwat
Akhwat bukan selekeh. Selekeh itu bukan sikap akhwat. Semoga kita sama-sama perbaiki diri kita. Bukan dalaman sahaja. Tapi luaran juga.
Ambillah masa untuk menseterika baju dan tudung ketika punya masa lapang seperti waktu petang atau tengah malam sebelum tidur. Halaqah atau taklim bukanlah dilakukan setiap malam. Ziarah dan silaturrahim juga tidak perlu dilakukan setiap petang. Buatlah jadual yang sesuai dengan loading kerja dakwah dan studi kita. Jika tidak sempat untuk membasuh baju, carilah hari dalam seminggu untuk membasuh baju menggunakan mesin basuh yang disediakan. Kemaslah katil, meja dan rak buku sebelum melangkahkan kaki keluar ke kuliah. Jadikanlah bilik kita sentiasa kemas semasa ketiadaan kita.
Semoga dengan qudwah sedikit yang kita tonjolkan ini, ramai objek dakwah di luar sana tidak ragu-ragu untuk menerima dakwah kita.
Islam itu cantik dan indah.
Janganlah merosakkan kecantikan islam hanya kerana kita tidak menjaga kekemasan diri.
Seorang dai'e jika dalamannya cantik, luaran juga cantik.
p/s: Cantik bukan erti kata rupa.
Gambar: Google

ads