ads

Rabu, 8 Februari 2012

01 di pengerang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di pengerang - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di pengerang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Perdana Hitam: 4000 Keluarga Dapat Pampasan <b>Di Pengerang</b> <b>...</b>

Posted: 02 Feb 2012 06:30 PM PST


PENGERANG: Setiap keluarga daripada 10 perkampungan yang dipindahkan kerana terbabit dalam pembangunan Projek Petroleum dan Gas Pengerang di sini, akan menerima wang tunai bagi keluasan tanah masing-masing yang diambil, selain sebuah rumah dengan tanah seluas 0.8 hektar sebagai pampasan. 
Fasa pertama pemindahan membabitkan 570 keluarga Kampung Sungai Kapal, Teluk Empang dan Langkah Baik bagi memberi laluan kepada projek mega bernilai RM60 bilion terbabit disasarkan bermula Oktober 2013 Penduduk tujuh kampung yang akan dipindahkan dalam fasa kedua membabitkan Sungai Buntu, Jawa, Lepau, Bukit Buluh, Batu Mas, Sebong dan Penyerang. 
Secara keseluruhannya, ia dijangka membabitkan kira-kira 4,000 daripada 1,268 keluarga. Semua penduduk kampung terjejas dirancang untuk dipindahkan ke penempatan baru yang akan dibangunkan atas tanah seluas 474.8 hektar di Teluk Ramunia dengan pilihan mengekalkan nama asal kampung masing-masing di lokasi baru itu. 


Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman ketika mengumumkan pemindahan itu berkata, kerajaan negeri belum dapat menetapkan nilai pampasan yang akan dibayar kepada setiap keluarga penduduk terjejas kerana proses penilaian dibuat mengikut kewajaran tanah yang diambil. Bagaimanapun, beliau memberi jaminan penduduk terjejas akan diberi layanan sewajarnya kerana kerajaan negeri mempunyai pengalaman menyelesaikan isu sama membabitkan pengambilan lebih 12,000 hektar tanah penduduk bagi melaksanakan projek Nusajaya yang dilakukan sebelum ini.
"Kita akan memulakan pemindahan membabitkan tiga kampung terlebih dulu sebelum langkah sama disusuli tujuh buah kampung lagi berpindah ke penempatan sama. "Dalam tempoh 18 bulan bermula Mac ini, pembinaan rumah di penempatan baru itu dijangka siap untuk menerima pemindahan penduduk. 
Sebagai tanda terima kasih dan penghargaan, kerajaan bersetuju mengurniakan dua ekar tanah (0.8 hektar) kepada setiap keluarga penduduk terbabit. "Bagaimanapun, tanah seluas dua ekar itu bukan di kawasan penempatan sama, sebaliknya kita akan usahakan pada satu kawasan lain untuk diberikan secara kelompok. 
Terserah pada penduduk untuk merancang pembangunan tanah itu kelak, sama ada dimajukan secara bersama sebagai kawasan pertanian kelompok atau diusahakan sendirian, " katanya. Beliau berkata demikian ketika memberi taklimat kepada Majlis Perjumpaan Bersama Pemimpin Masyarakat Kawasan Pengerang dan Taklimat Projek Petroleum dan Gas Pengerang di sini, semalam. 
Sejak Projek Petroleum dan Gas Pengerang itu diumumkan Datuk Seri Najib Razak, pada Julai 2009, perjumpaan yang berlangsung itu pertemuan rasmi antara Kerajaan Pusat diwakili Menteri Besar Johor bertemu penduduk dan mengumumkan beberapa inisiatif dan faedah projek mega terbabit. 
Projek Terminal Petroleum Laut Dalam diusahakan Dialog E & C Sdn Bhd itu membabitkan pelaburan RM5 billon, manakala projek RAPID PETRONAS membabitkan pelaburan RM60 bilion dijangka menawarkan lebih 40,000 peluang pekerjaan.
Full content generated by Get Full RSS.

Siapa yang bakal "stay" dan pergi <b>di Pengerang</b>???

Posted: 30 Oct 2011 09:06 PM PDT

Salam, apa khabar, khususnya sahabat sahabat yang kini masih di  Pengerang Johor , Selamat Hari Raya Aidil Adha. Bila tiba musim raya haji ini , ramai yang akan teringat lagi bila kmai terpaksa meninggalkan keluarga dan  berhari raya dengan teman teman di Pengerang dahulu.

Malam raya kami duduk di resort kerana esok akan  sama sama menyambut raya korban. Rindu juga rasanya akan masak asam pedas orang orang di Pengerang  dan ubi kayu cicah sambal masih terasalagi enaknya.

Dua PRU aku berkhemah di Pengerang dan dua PRU aku bagaikan YOYO turun naik dari Pengerang ke Permatang Pauh. Satu pengalaman yang sangat meletihkan , tapi aku tidak pernah bersungut kerana aku tahu ini satu perjuangan yang patut aku laksanakan.

Kini  PRU hampir melamar kita kembali. PRU akan merubah kembali kepimpinan dari Dr Azam kepada Kak Mimah dan dengar khabar  bakal MB  baru Johor yang baru  sudah mula berjinak jinak mengintai kerusi Penawar. IaIah kerusi penawar adalah kerusi selamat.kalau letak songkok lawan PR atau PAS songkok masih boleh menang.

Kedudukan YB Harun masih kukuh di kerusinya sendiri, YB Harun mungkin selesa kerana dia memang punya gaya kepimpinan dia sendiri , walaupun tegas tetapi tetap dengan pendiriannya.YB harun masih merupakan pemimpin yang masih mempunyai ramai pengikut di Pengerang.

Yang tak sedapnya ada yang mengatakan bahawa kerusi Parlimen mungkin diambil alih oleh seorang anak muda yang berjawatan dalam UMNO di Pengerang dan berpendidikan . Siapa ??kita tunggu saja.

Ada yang bekata  sewaktu lawatan PM ke  Pengerang , Ketua bahagian merangkap ahli Parlimen Pengerang datang datang lewat dari PM sendiri. Ada yang berkata dalam ucapan PM , PM tak sebut nama  Ketua Bahagian dan Ahli Parlimen pengerang. Ini tanda tanda kejatuhan.

Full content generated by Get Full RSS.

Hishammuddin &#39;Lari&#39; Dari Sembrong ke <b>Pengerang</b>? - blog*spot

Posted: 21 Jan 2012 03:11 AM PST

Heboh cakap-cakap di kalangan rakyat Johor bahawa Menteri Dalam Negeri dan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein Onn mahu berpindah kawasan Parlimen daripada Sembrong yang diwakilinya sekarang ke Pengerang atau pun ke Kota Tinggi.

Dikatakan bahawa tindakan mahu berpindah itu dilakukan kerana tidak yakin untuk menang dalam pilihanraya umum datang berikutan di Sembrong terdapat lebih 20 peratus pengundi bukan Melayu terutamanya kaum Cina. Beliau dikatakan tidak mahu mengambil risiko kalah dalam PRU 13 ini berikutan sokongan pengundi Cina masih tetap memihak kepada pembangkang.

Berbanding di Sembrong, beliau dikatakan lebih yakin untuk menang di Pengerang atau di Kota Tinggi kerana dua kawasan Parlimen itu peratusan pengundi bukan Melayunya amat kecil.

Parliman Pengerang sekarang diwakili orh Azalina Othman Said, bekas Menteri Belia dan Sukan dan bekas Ketua Puteri Umno manakala Kota Tinggi diwakili oleh bekas Menteri Dalam Negeri, Syed Hamid Albar. Kedua-dua mereka hampir pasti tidak lagi dicalonkan dalam pilihanraya akan datang ini.

Azalina baru-baru ini disiasat SPRM kerana dituduh menerima wang daripada seorang ahli perniagaan Johor berjumlah RM300 ribu dan sebelum pemilihan Umno 2008, beliau juga disiasat SPRM dan kemudian digugurkan sebagai menteri sebagai Datuk Seri Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Syed Hamid juga digugurkan sebagai menteri oleh Najib seiring dengan Azalina dan kini dilantik sebagai Pengerusi SPAD.

Full content generated by Get Full RSS.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved