Selasa, 13 Mac 2012

01 di parit sulong - Google Blog Search

01 di parit sulong - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2012 12:00 AM PST

Perjumpaan dan dialog di Felda Air Tawar 4

Pak Abu pengasas Jawatankuasa Bertindak untuk Peneroka Felda Lok Heng

Hadirin di Majlis Dialog di Felda Lok Heng

Peneroka Felda Air Papan turut hadir

Sdr Zabidie Abas menjelaskan perjuangan yang dibawakan oleh Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal kepada peneroka-peneroka di Felda Lok Heng

Pak Aya, seorang veteran politik dari zaman mudanya didalam PRM, kini PKR, menjadi Setiausaha Jawatankuasa Bertindak bagi peneroka-peneroka Lok Heng

Rahman Kaimi, Ketua PKR Ranting Felda Nitar 2 mengajak peneroka Felda Bukit Batu supaya berjuang menuntut hak mereka. "Ayah kita kena tipu, kita generasi kedua kena tipu dan jangan biarkan anak kita pula ditipu oleh Felda" ujarnya semasa berucap dihadapan peneroka-peneroka Felda Bukit Batu.

Didalam lawatan saya ke Negeri Johor pada 12 dan 13hb Disember 2011 membawa saya kepada 3 rancangan Felda iaitu Felda Bukit Batu, Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 didalam 3 kawasan DUN yang berbeza.

Di kesemua rancangan Felda yang dilawati itu, Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Negeri Johor yang dipengerusikan oleh Zulkifli Daud mengadakan 3 Majlis Dialog. Tajuk utama dialog itu adalah berkaitan dengan isu penyenaraian Felda Global Ventures ke pasaran saham dan kesannya yang akan menimpa peneroka-peneroka Felda dan juga kepada Felda.

Anak-anak muda yang menghadiri majlis-majlis dialog itu memembawakan persoalan mengenai pemansuhan Felda Plantation dan pengagihan tanah ladang di Plantation itu kepada generasi baru Felda dan penerangan mengenai Janji Buku Jingga dan Janji Palong.

Isu yang menjadi tarikan minat peneroka-peneroka yang hadir adalah mengenai isu geran tanah yang masih belum dikeluarkan walaupun mereka sudah begitu lama menjelaskan bayaran CAC termasuk premium melalui Felda; isu kegagalan Felda mengembalikan wang tanam semula yang dicarumkan oleh peneroka-peneroka sejumlah RM17,000.00; isu hutang yang begitu besar yang mereka tanggung kepada Felda, dan meminta penjelasan bahawa sesungguhnya Feldalah yang berhutang dengan mereka; dan isu saman terhadap Felda khususnya mengenai peratusan perahan KPG yang dimanipulasikan oleh Felda; dan isu saman terhadap Felda mengenai lebihan pendapatan yang tidak dikembalikan oleh Felda kepada peneroka-peneroka. Di kesemua rancangan Felda yang saya lawati itu telah ditubuhkan Jawatankuasa Bertindak bagi mengumpulkan peneroka-peneroka untuk memfailkan saman terhadap Felda.

Kecuali di Felda Bukit Batu yang mana diadakan dialog di premis Ketua PAS Cawangan, dialog di Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 diadakan di rumah ahli-ahli UMNO. Ini adalah perkembangan luar biasa dan inilah trend yang sedang melanda Negeri Johor.

Full content generated by Get Full RSS.Full content generated by Get Full RSS.

Blog Felda: felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Dec 2011 07:22 PM PST


Blog Felda: <b>felda lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Dec 2011 07:22 PM PST


IsmailDotCom: Rombongan Hantar Pinangan Ke <b>Felda Lok Heng</b>

Posted: 29 Dec 2011 07:30 PM PST

Pada 18 Disember yang lepas, Isz dan isteri telah mengikuti rombongan meminang untuk adik Isz, Cikgu Zulkefli di Felda Lok Heng. Datang untuk merisik dan tunang. Buat simple saja, tiada hantaran. Hanya bawa 2 belah cincin dan kek.

Sempat juga kami beramah mesra bersama keluarga belah perempuan dan berkenalan dengan lebih rapat lagi. Memandangkan tinggal adik Isz yang belum kahwin lagi, memanglah risau juga. Nasib baik dapat bertemu jodoh dengan orang Johor juga. Bila dah kahwin, senang nak balik kampung masa raya nanti. 

Kak Yati (isteri abang Isz), Kak Ngah dan anaknya, Syakirin

adik Izs yang duduk di tengah-tengah ni

mak dan ayah belah perempuan


Di harap ikatan pertunangan ini akan berakhir dengan perkahwinan. Setelah selesai semua urusan, kami pula dihidangkan jamuan makanan dan sedap-sedap belaka masakannya. Alhamdulillah, kenyang....

Blog Felda: felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2012 12:00 AM PST

KOTA TINGGI 31 Dis. – Sebanyak RM3.16 juta diagihkan kepada 874 peneroka dari empat tanah rancangan Felda dalam kawasan Kota Tinggi bagi membantu mereka dalam program Skim Insentif Tanaman Semula Sawit (SITS), di sini semalam.

Ahli Parlimen Kota Tinggi, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, ia boleh dianggap sebagai durian runtuh buat peneroka yang mana masing-masing mendapat RM4,000 seorang beserta bonus insentif produktiviti yang telah diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Itu belum lagi termasuk bantuan one off RM500 bagi Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) yang akan diberikan kepada mereka yang layak. Peruntukan yang disalurkan melalui Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) ini akan menjadi galakan kepada penduduk dan diharap digunakan sebaiknya.

"Apa yang kita harapkan dengan bantuan yang diberikan ini akan menjadi penaung untuk warga peneroka terus tingkatkan komitmen dan produktiviti masing-masing," katanya ketika berucap dalam majlis yang berlangsung di Dewan Serba Guna Felda Lok Heng Barat, di sini semalam.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sedili, Rasman Ithnain; wakil Pengurus Felda Wilayah Selatan, Saifullah Md. Nor dan Pengarah Bahagian Teknologi Maklumat dan Khidmat Korporat MPOB, Dr. Burhanuddin Abd. Salam.

Empat tanah rancangan Felda yang terlibat adalah Felda Bukit Easter, Felda Lok Heng Selatan, Felda Lok Heng Barat dan Felda Lok Heng Timur.

Sementara itu, wakil peneroka Felda Lok Heng Timur, Bakri Sahadan berkata, ini merupakan hari paling bahagia apabila menerima peruntukan tersebut.

"Walaupun sering diasak oleh penduduk kampung berkenaan perkara ini setiap kali mesyuarat diadakan, pada hari ini kami mengucapkan terima kasih kepada Datuk Seri Najib kerana memberikan peruntukan ini," katanya.

Ketua peneroka Felda Bukit Easter, Daud Kamsani pula berkata, penantian penduduk selama lima tahun akhirnya membuahkan hasil dengan pemberian tersebut dan berharap agar semua penerima akan menggunakannya dengan sebaik mungkin.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Full content generated by Get Full RSS.

01 di masai johor - Google Blog Search

01 di masai johor - Google Blog Search


IPOH MALAY: <b>Masai</b> Darul Jinayah

Posted: 12 Mar 2012 09:06 PM PDT

Pembunuhan seorang kanak-kanak yang mayatnya ditemui rentung di Masai, Johor mengulangi kisah insiden pembunuhan seorang gadis Melayu oleh lelaki Tamil yang turut menyebabkan di gadis itu dibakar rentung pada Jun 2011.

Nurrahayu Qomarodin 16, dibunuh, disembelih, dikerat kepala, dan di bakar dua kali oleh D. Kalaiselvam, 46 sebelum dihumban ke perkuburan Cina, hampir menimbulkan ketegangan kaum di Johor.
Jenayah oleh samseng-samseng Tamil ini menjadi kebimbangan penduduk di Masai, Johor kerana daerah tempat 'penjenayah terbuang' ini telah semakin terkenal aksi jenayahnya hingga ke utara tanah air.
Malah seorang rakan yang bekerja di situ pernah mengalami pintu pejabat YANG DIKUNCI OLEHNYA DARI DALAM cuba diumpil pada waktu makan tengahari!
Pembanterasan penjenayah dengan apa cara sekalipun oleh Polis Johor perlu dibuat dikawasan tersebut.
Janganlah apabila masyarakat merasakan polis gagal, undang-undang kembali ke tangan masyarakat yang geram, benci dan berdukacita.

Nurul Nadirah dibunuh, dibakar

JOHOR BAHRU 12 Mac - Teka-teki kehilangan kanak-kanak berusia lima tahun, Nurul Nadirah Abdullah atau Dirang sejak awal bulan ini akhirnya terjawab apabila polis mengesahkan rangka manusia rentung yang ditemui di sebuah ladang kelapa sawit di Nusa Damai, Masai pada Khamis lalu adalah mayat kanak-kanak itu.

Pengesahan itu dibuat berdasarkan hasil ujian asid deoksiribonukleik (DNA) yang dijalankan terhadap rangka tersebut.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Supritendan Roslan Zainuddin berkata, sampel DNA yang diperolehi daripada serpihan tulang di tempat kejadian telah dihantar ke makmal dan ia sepadan dengan DNA ibunya.

"Sebelum ini, siasatan awal mendapati rangka tersebut milik manusia dewasa. Bagaimanapun setelah siasatan lanjut dijalankan, ia sebenarnya milik kanak-kanak yang hilang itu.

01 di batu pahat - Google Blog Search

01 di batu pahat - Google Blog Search


Gambar Penampakan Hantu <b>Di</b> Surau Lama <b>Batu Pahat</b> | Informasi <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2012 05:48 PM PDT

Kisah mengenai penampakan hantu di Surau lama di Batu Pahat ini dikirim oleh seorang pembaca setia iaitu Encik Nasir Hamzah. Menurut beliau, dia tanpa sengaja telah terakam gambar entiti makhlus halus yang dipercayainya hantu. Dari segi  latar belakang surau berkenaan, ia sudah pun lama terbiar dan sering kali kejadian pelik dilaporkan oleh penduduk disitu.

Gambar Makhluk Halus di Surau Lama Yang Dirakam


cuba perhatikan betul2 dalam kotak  merah yg telah  aku  zoom kan..nampakkan? apa komen korang setelah melihat sendiri gambar ni?? aku pun seperti tak percaya.. tapi tak mustahilkan benda tu terakam sekali.. mulanya aku hanya suka2, tapi bila aku cek balik semula, terkejut aku… jadi aku pun kogsilah kat korang.. korang jangan cakap aku edit plak, aku memang tak pandai nak edit2 ni.. -Petikan dari Encik Nasir Hamzah

Untuk membaca lagi kisah misteri Encik Nasir Hamzah, sila baca di Gambar Entiti Terakam di Surau Lama.

Number of View :58

01 di pasir gudang - Google Blog Search

01 di pasir gudang - Google Blog Search


<b>pasir gudang</b> track day

Posted: 11 Mar 2012 07:47 PM PDT

You are either not logged in or do not have permission to view this page. This could be because one of the following reasons:
  1. You are not logged in or registered. Please use the form at the bottom of this page to login.
  2. You do not have permission to access this page. Are you trying to access administrative pages or a resource that you shouldn't be? Check in the forum rules that you are allowed to perform this action.
  3. Your account may have been disabled by an administrator, or it may be awaiting account activation.
  4. You have accessed this page directly rather than using appropriate forms or links.

01 di skudai - Google Blog Search

01 di skudai - Google Blog Search


Homestay <b>di skudai</b> : Semua Homestay

Posted: 23 Feb 2012 07:40 PM PST

SMF MUTIARA HOMESTAY DI TAMAN MUTIARA RINI SKUDAI- RUMAH DUA TINGKAT 3 BILIK
===========================================

LOKASI:
-Taman Mutiara Rini Skudai
-Berhampiran dgn kedai makan, bank, pam minyak,dll
- 5 minit ke UTM Skudai
- 15 minit ke JB
- 15 minit ke Nusajaya
- 20 minit ke Senai Airport
- 20 minit ke JPO(Johor Premium Outlet)
- 30 minit ke Singapura

KEMUDAHAN :
- 3 bilik, 3 bilik air (2 bilik aircond)
- dapur dgn kelengkapan memasak
- mesin basuh, peti sejuk, rice cooker
- water dispanser, pembakar roti
- dan keperluan lain seperti kediaman sendiri

JAMINAN :
- Anda pasti selesa dgn kemudahan ala kediamansendiri di SMF Mutiata Homestay kami. Kepuasanpelanggan kami utamakan. Sekali menginap, pastianda akan berkunjung lagi.

HARGA :
- Sila hubungi saya untuk pertanyaan
- Penginapan lebih semalam bole dibincang
- Penginapan sebulan, rm70 sehari dan boledibincang.

HUBUNGI : Fauzan 012-7262755, 019-7810057
Mariah 012-7563919
Hj Samat 012-7540154

Contact fauzan

01 di muar - Google Blog Search

01 di muar - Google Blog Search


DO AS INFINITY: Kenduri <b>di Muar</b> Terus ke Merlimau Pula..

Posted: 15 Feb 2012 05:11 PM PST

Kemudian terus bergerak ke Merlimau nak tidur rumah Syifa. Alhamdulillah dia dah masuk rumah baru. Alang-alang di Muar, boleh ziarah dia yang dah lama tak jumpa.
On the way tu, anak-anak dok selongkarlah goodie bag, cari jajan yang boleh di makan. Muhammad Ammar dapat la rempah kari ikan tu. Dia gigit nak buka bungkusan tapi yang dapat cuma serbuk. Ammar Ingat bedak dia sapu dan tepuk-tepuk kat muka dia..

Mula-mula ok je, selang beberpa minit Ammar menangis tak tentu pasal. Mula-mula ingat Ammar dah boring tapi bila dia genyeh-genyeh mata, comfirmlah dia rasa pedas..Mau tak menangis..sian..Bila lap-lap dan sapu air barulah dia selesa.


At last sampai rumah makcik syifa Umar dan Ammar. Seronok sebab rumah makcik syifa besar..Anak-anak pun jadi excited juga..Lari sana sini..

Alhamdulillah..Tahniah syifa dah masuk rumah baru.

Esoknya kami bertolak balik ke batu pahat..Singgah beli kupang dan lokan, balik makan sampai kenyang..:)

ads