Jumaat, 18 Mei 2012

01 di parit yani - Google Blog Search

01 di parit yani - Google Blog Search


Jalan A <b>Yani</b> Berlubang, Rawan Kecelakaan | Harian Orbit

Posted: 11 Mar 2012 10:45 PM PDT

Medan-ORBIT: Sejumlah jalan di Medan yang ditambal terlihat mulus, tapi tetap berlubang. Karena lubang saluran pembuangan limbah atau kotoran masih ternganga dan mengancam keselamatan pengguna jalan, terutama roda dua

Kondisi jalan berlubang ini terlihat di Jalan A Yani dan jalan alternatif lainnya yang ada inti kota. Jalan berlubang dengan kedalaman mencapi lima belas centimeter membuat pengendara motor yang tidak waspada akan menjadi penyebab kecelakaan.

Muhammad Fahri, pengendara motor, mengeluhkan perbaikan jalan di sekitar A Yani terkesan tidak mengantisipasi lubang-lubang yang menganga lebar tersebut. Apalagi kondisi lalulintas yang padat juga menyebabkan arus kendaraan menjadi terhambat.

"Beberapa kali motor saya harus diperbaiki karena terkena lubang yang tidak terlihat saat melintas. Kondisi jalan A Yani yang berlubang memang rawan kecelakaan dan beberapa kawasan lainnya turut mengalami hal yang sama," ujar Fahri kepada Harian Orbit, Minggu (11/3).

Menurut Fahri, keinginan walikota untuk memuluskan seluruh jalan yang ada di kota ini, ternyata belum sepenuhnya disahuti Dinas Bina Marga.

Masih banyak juga keluhan masyarakat yang disampaikan tentang kondisi jalan, namun tidak menemukan solusinya.

"Kita sangat berharap jalan beraspal mulus, sehingga memperlancar arus transportasi. Bila hal ini dfibiarkan, akan menunggu korban selanjutnya. Pemerintah melalui PU Bina Marga segera melakukan perbaikan kondisi jalan terebut," imbuh Fahri.

Menyikapi hal ini, Kepala Bidang Investigasi Lembaga Pemantau Penyelenggara Negara Republik Indonesia (LPPN-RI), AM Damanik mengatakan, untuk melakukan perbaikan jalan, jangan    sampai anggaran yang sudah ditetapkan menjadi tidak maksimal.

"Banyak ditemui jalan yang diaspal cepat hancur kembali dan tidak singkronnya pembangunan parit  dan pengaspalan jalan. Ini tentunya perlu perencanaan yang matang dari Bina Marga. Karena drainase dulu diperbaiki baru jalan, sehingga tidak tumbang tindih," jelas Damanik.

Untuk menata infrastruktur jalan, menurut Damanik, Pemko Medan harus berkoordinasi dengan dinas terkait. Akibat jalan berlubang itu, semakin memperparah kemacetan, lantaran kendaraan yang melintas melaju sangat hati-hati dan lamban sekali.

Salah satu lokasi jalan berlubang yang cukup berbahaya, terang Damanik, di sekitar A Yani. Setiap kenderaan yang melintas, terutama roda dua selalu terjerembab ke lubang saluran limbah. Kondisi ini sudah berlangsung lama, namun yang diperhatikan pengaspalan saja.

"Jadi, siapa saja yang bertanggung jawab untuk keselamatan pengendara motor, secepatnya lubang jalan tersebut segera diperbaiki. Ini berbahaya bagi keselamatan kita semua. Jangan sampai menunggu korban berjatuhan, baru pemerintah sibuk membenahinya," pungkas Damanik. Om-30

01 di mersing - Google Blog Search

01 di mersing - Google Blog Search


Street Outing Mersing..Peluang Terakhir mengambil foto <b>di Mersing</b>

Posted: 06 May 2012 05:22 AM PDT

Outing fotografi terbesar yang diharapkan dapat disertai oleh jurufoto-jurufoto Anak Mersing.

Tempat : Sekitar bandar Mersing
Tempat berkumpul : Dataran Pulau
Masa Berkumpul : 6.30 pagi untuk ambil gambar matahari terbit)
Bayaran : PERCUMA

Objektif:

1) Merakamkan panorama Mersing tidak kira permandangan, manusia, binatang, tumbuhan, aktiviti setempat, ekonomi malah apa saja yang menggambarkan identiti Mersing.

2) Dapat menyimpan kenangan gambar Mersing untuk dikongsi bersama generasi akan datang.

Syarat:

1) Mempunyai kamera tidak kira DSLR, compact atau mobile
2) Minat dalam fotografi

Aturcara Program

6.30-7.30 - Berkumpul di dataran pulau dan mengambil gambar matahari terbit dikawasan sekitar.

7.30-8.30 - Sarapan

8.30-9.00 - Berkumpul semula di Dataran Pulau untuk pembahagian kumpulan.

9.00-10.00- Mengambil gambar model & produk di kawasan sekitar Dataran Pulau

10.00-12.00 - Bergerak mengelilingi bandar Mersing untuk mengambil gambar.

12.00- 12.30 - Berkumpul semula di Dataran Pulau untuk rumusan.

12.30 - 1.00 - Gambar group & bersurai

Kumpulan

Peserta akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan berdasarkan jenis kamera dan mempunyai 2 orang ketua setiap kumpulan. Siapa yang ingin menawarkan diri atau melobi menjadi ketua untuk kumpulan2 dibawah ini sila beri nama disini;

1) Nikon
2) Canon
3) Android (Akmal Rafie)
4) iPhone
5) Compact
6) Lain2 Kamera :

*PERHATIAN : KESELAMATN DIRI & BARANG2 ADALAH TANGGUNGJAWAB MASING2. HARAP MAKLUM

DIHARAP MEREKA YANG BETUL-BETUL DAPAT HADIR SAHAJA UNTUK KLIK GOING DALAM EVENT NI UNTUK KAMI ANGGAR JUMLAH SEBENAR PESERTA NANTI. YANG AGAK-AGAK SAMAR BOLEH JOIN KE TAK SILA KLIK MAYBE.

*p/s maklumat lanjut akan dikemaskini dari masa ke semasa


01 di masai johor - Google Blog Search

01 di masai johor - Google Blog Search


***Jadual Allah <b>di</b> Malaysia part-ii- Al Madinah Al Maliziah <b>di</b> Al <b>...</b>

Posted: 09 May 2012 11:49 PM PDT

ImageSalam ceria. Seorang kawan anjang cerita, walakin la a3lam mada sehhati qaulihi. Katanya ada seorang jutawan Arab datang ke Malaysia dengan niat untuk berniaga kurma memandangkan Malaysia terkenal sebagai Negara Islam yang sedang maju membangun. Rakyat Malaysia pula terkenal baik akhlak. Orang Jordan kata, 'antum mutamassikina liddin akthar minna.' Kamu berpegang pada ajaran agama, lebih kuat dari kami. Sudah tentu orang Islam di Malaysia sangat meminati kurma, oleh itu dia nak berniaga kurma di Malaysia. Tetapi ketika hampir mendarat, pesawat terbang rendah melalui ladang yang disangkanya pohon kurma (sebenarnya kelapa sawit), dia merasa sedih. 'Tak boleh pegi nak tanam kurma di sini… Dah ada ladang kurma yang luas'. ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ .

Lebih susah jika ada orang Malaysia nak buka ladang kurma di Timur Tengah. Bukan mudah nak ber'silat' dengan tipu daya bisnes kaum yang hanya Nabi boleh hadapi mereka. Dah ramai orang yang mencuba, tetapi gagal dengan nilaian yang besar. Antara yang diceritakan pada anjang, pemilik jenama makanan Islam ingin mencuba menanam kurma organic di Madinah. Ditipu oleh rakan kongsi atau penduduk tempatan jumlah yang sangat tinggi. Khabarnya, main bisnes di Malaysia pun terjejas.

Jadi bukan mudah nak memecah monopoli ladang dan perniagaan kurma di Madinah. Majoriti tuan punya ladang kurma di sana bermazhab Syiah sedangkan negara Saudi dikuasai Wahabi. Syiah dan wahabi saling bermusuhan walaupun sejarah membuktikan kedua-duanya adalah kefahaman sesat yang dicipta oleh yahudi untuk merosakkan Islam dari dalam. Lebih-lebih lagi mereka bermusuh dengan Ahli Sunnah wal Jamaah yang berasaskan tariqah sufiah. Tetapi bila Allah kehendaki jadualnya berlaku, perkara yang tidak disangka-sangka terjadi.

Manalah Syh Cikgu Zambri dan Syh Cikgu Syaarani terfikir, ketika mula-mula teroka Bt Hampar yang juga selepas itu dikelilingi ladang sawit, mereka akhirnya akan ke Haramain dan melihat sendiri kebesaran dan keagungan Kerajaan Ajaib yang mampu memiliki ladang kurma di Madinah. Dengan 300 batang pokok di tengah-tengah ladang puak Syiah yang didoakan dalam 'doa jihad'. GISB dengan tenaga beberapa orang lama dan baru serta para remaja berjaya menjadi orang Melayu pertama meneroka bisnes ladang kurma di Madinah. Ohhh… Terima kasih RSA kerana mempamerkan keajaiban ini.   

Orang Arqam yang dulu duduk di tengah kebun sawit yang sentiasa berubah aroma baunya (selalunya masam la) mengikut tahap pemerosesan minyak sawit di Masai Johor sekarang menjadi jiran jasad Nabi saw yang mulia di Madinah Nabi. Allahu Akbar…ajaibbb…

Ia berlaku dalam tempoh 2 tahun sejak pemergian Abuya…

Lebih pelik lagi bila jemaah ikhwan ini mampu mengambil 1 kompleks perniagaan 10 pintu dan mengubah suai serta mengisinya dalam masa 2 minggu dan terus di rasmikan dengan jamuan meriah untuk lebih 300 orang. Terdapat restoran yang canggih dan pasaraya. Kompleks yang di namakan dengan: 'Madinah Malaziah' itu dirasmikan oleh Abu Abdullah, ower asal bangunan itu. Dia yang merupakan anak saudara kepada salah seorang Imam Masjidil Haram adalah seorang korporat besar yang mempunyai berbagai bisnes termasuk perhotelan. Sangat kagum dengan kegigihan bonda UJ lalu mempelawa BUJ menziarahi ladang kurmanya yang mempunyai 3000 pohon kurma. 

Bukti Malaysia dalam jadual Tuhan. Orang Malaysia, orang Melayu Asia Tenggara, lelaki perempuan, tua muda atas nama GISB sedang gigih berjuang membangunkan Islam di Kampung Rasulullah saw. Hari perasmian itu, polis-polis Saudi berkawal tanpa menganggu program yang sedang meriah berjalan. Jiran-jiran dari kalangan penduduk tempatan, rombongan umrah, Malaysia dan Indonesia, orang Pakistan dll dijamu makan minum penuh harmoni. Moga keajaiban lebih besar berlaku sepanjang bulan 5 ini… Tunggulah dengan kerinduan, lihatlah dengan persiapan. Jadual Tuhan sedang berlaku di depan matamu…

Ampun maaf.

Ruang tamu, rumah baru dekat MNM, Irbid.

9.18am, Mei 10, 2012

Anjangmuor.wordpress.com

01 di pontian - Google Blog Search

01 di pontian - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Pontian</b> Terkini

Posted: 04 May 2012 08:20 PM PDT

Majlis Daerah Pontian telah ditubuhkan pada 01hb November, 1976 di bawah Akta 124 (Akta Sementara) yang kemudiannya diistiharkan sebagai Akta 171, Akta Kerajaan Tempatan 1976. Pentadbiran Majlis ini merangkumi kawasan seluas 1080 hektar meliputi Bandar Pontian, Pekan Nanas, Benut, Permas dan Ayer Baloi. Sebelum tertubuhnya Majlis Daerah Pontian, Bandar Pontian ditadbirkan oleh Majlis Bandaran Pontian, sementara Cawangan Pekan Nanas, Benut, Ayer Baloi dan Permas ditadbirkan oleh Majlis Tempatan masing-masing. Sejak penubuhan Majlis Daerah Pontian ini, tiga buah Majlis Tempatan iaitu Majlis Tempatan Pekan Nanas, Majlis Tempatan Benut dan Majlis Tempatan Ayer Baloi dan Majlis Bandaran Pontian telah dimansuhkan dan pentadbirannya diambilalih oleh Majlis Daerah Pontian.
Permohonan dipelawa daripada individu yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan seperti berikut:
1. Penolong Pegawai Penguatkuasa (Lelaki Sahaja)
2. Pembantu Tadbir (Perkeranian /Operasi)
4. Pembantu Tadbir (Kewangan)
Tarikh Tutup Permohonan: 18 Mei 2012

01 di labis - Google Blog Search

01 di labis - Google Blog Search


Liza & Zainudin @ <b>Labis</b>, Segamat | Saifudin Photography

Posted: 30 Mar 2012 08:23 AM PDT

Pada 10 dan 11 Mac yang lalu kami telah pun di hire menjadi official photographer untuk majlis perkahwinan Liza dan zainudin. Majlis bertempat di Taman Mewah, Labis, Segamat Johor. Coverage yang diberikan adalah untuk majlis pertunangan, akad nikah, outdoor, malam berinai, berzanji, bersanding dan potong kek. Walaupun sangat meletihkan tetapi kami berasa gembira penat lelah kami di balas dengan senyuman dan layanan keluarga pengantin. Kebetulan tak jauh dari surau, ia memudahkan kami untuk berehat, solat dan mandi. Sebenarnya ini kali kedua zainudin memanggil kami. Tahun lepas kami cover untuk majlis perkahwinan kakak beliau. Sila klik di sini untuk melihat post kami mengenai kakak belia di sini http://photography.saifdesign.com/zalinafelda-redong-segamat/ dan update mengenai design Custom album di sini http://photography.saifdesign.com/preview-design-custom-album-zalina/

Biasalah, jika hasil kerja kita memuaskan pasti orang akan cari kita lagi di masa hadapan. Apa pun alhamdulillah.. sedikit gambar untuk dikongsikan.

Untuk tempahan dan pertanyaan sila hubungi 017-7149632

01 di kulai - Google Blog Search

01 di kulai - Google Blog Search


Liza & Zainudin @ <b>Labis</b>, Segamat | Saifudin Photography

Posted: 30 Mar 2012 08:23 AM PDT

Pada 10 dan 11 Mac yang lalu kami telah pun di hire menjadi official photographer untuk majlis perkahwinan Liza dan zainudin. Majlis bertempat di Taman Mewah, Labis, Segamat Johor. Coverage yang diberikan adalah untuk majlis pertunangan, akad nikah, outdoor, malam berinai, berzanji, bersanding dan potong kek. Walaupun sangat meletihkan tetapi kami berasa gembira penat lelah kami di balas dengan senyuman dan layanan keluarga pengantin. Kebetulan tak jauh dari surau, ia memudahkan kami untuk berehat, solat dan mandi. Sebenarnya ini kali kedua zainudin memanggil kami. Tahun lepas kami cover untuk majlis perkahwinan kakak beliau. Sila klik di sini untuk melihat post kami mengenai kakak belia di sini http://photography.saifdesign.com/zalinafelda-redong-segamat/ dan update mengenai design Custom album di sini http://photography.saifdesign.com/preview-design-custom-album-zalina/

Biasalah, jika hasil kerja kita memuaskan pasti orang akan cari kita lagi di masa hadapan. Apa pun alhamdulillah.. sedikit gambar untuk dikongsikan.

Untuk tempahan dan pertanyaan sila hubungi 017-7149632

01 di parit jawa - Google Blog Search

01 di parit jawa - Google Blog Search


من أين إلى أين: <b>parit jawa</b> siri II

Posted: 07 Apr 2012 05:01 AM PDT

6 April 2012 sekali lagi penulis dan rakan-rakan diarahkan untuk bertugas di kem parit jawa, Muar johor. Dengan menaiki kenderaan syarikat, kami bergerak menuju ke lokasi sekitar jam 10.00 pagi. Udara pagi Jumaat dalam keadaan mendung, kami bergerak membelah pagi yang indah..

Tiba di lokasi sekitar jam 11.00 pagi. Beberapa orang sahabat yang lain sudah berada di lokasi. Kelaparan mula merobek usus saudara PH. Menjelang jam 12.30, hidangan tengahari disuguhkan kepada kami. Menjelang jam 1.15, kami bergerak menuju ke masjid yang sama sebagaimana yang kami singgah dua minggu lepas.

Masjid ini rupanya masih aneh. Tanpa suara azan yang dialunkan keluar bangunan. Hanya alunan azan dari dalam sahaja. Mungkin speaker masjid itu masih belum berfungsi sepenuhnya akibat kerosakan belum pulih.

videoUsai solat Jumaat, kami bergerak semula ke kem untuk memulakan aktiviti. Di kem, peserta telah tiba dan peserta perempuan sedang menikmati jamuan tengahari.

Acara pertama taklimat kem komandan bermula jam 1445. Menjelang jam 1600 acara ice breaking mengambil tempat. Ianya dipimpin bersama oleh PH dan penulis. Aktiviti yang dijalankan oleh penulis ialah rantai nama dengan bunyi haiwan kegemaran berserta gayaku.

Usai asar, identiti kumpulan oleh penulis sehingga sekitar jam 1830. Maghrib disambut dengan kuliah jati diri dan diikuti dengan pembentangan kumpulan dengan dua kawasan dikawal oleh penulis dan juga PH.

Menjelang maghrib, penulis mendapati seluar telah terkoyak pada bahagian zip. Segera mendapat pandangan sahabat dan jarum serta benang dikirim kepada urusetia yang keluar. Seluar siap dijahit sebelum tiba waktu isya'


Pembentangan hasil kerja kumpulan yang berlangsung selepas Isya' berjalan secara paralel dengan kumpulan dibahagikan kepada dua yang menyaksikan pembentangan dibuat di dua lokasi yang berbeza. Sebagaimana siri I, pembentangan mereka agakl bersemangat dan menyegarkan, lebih-lebih lagi dari pihak muslimat.

Usai program, kami keluar minum bersama PH dan juga AI. Lokasi di tepi jalan berhampiran pekan Parit Jawa. Fresh Orange, sup ekor, sotong goreng bertepung, mee bandung menjadi menu dinihari. Penulis melayan bersembang rakan-rakan sehingga tersengguk-sengguk...

Tiba semula di penginapan sekitar jam 1.15 pagi!!

Jam yang bergema dari corong kecil HP penulis memainkan irama lagu anak kecil maion api langsung tidak kedengaran di telinga penulis. PH yang mengejutkan penulis dengan izin Allah sekitar jam 5.45 pagi. Mencari tandas untuk membuang air dan berehat sebentar dan kemudian kembali untuk bersuci, Tiba di surau, TG telah memimpin rakaat ke dua solat subuh..

Usai solat, tuan haji s memulakan tazkirah subuh sebelum peserta berkumpul untuk memulakan kembara pada hari kedua program. Kembara kali ini agak berbeza dengan kembara yang telah dilalui sebelum ini. Peserta akan melalui modul yang agak menarik, dengan pelbagai acara berjual beli dan sebagainya.

Kembara bermula sekitar jam 8.00 pagi sebagaimana yang telah diputuskan dalam mesyuarat pelaksanaan berdasarkan kepada kelewatan masa tamat kembara seringkali menyebabkan kegagalan untuk melaksanakan riadah petang.

Peserta dilepaskan mengikut kumpulan dalam jangkamasa yang sangat hampir. Ini menyebabkan CP 1 dapat selesai lebih awal, sekitar jam 11.00 pagi. Penulis melihat penjaga CP yang berdua itu telah berjalan pulang. CP penulis terletak di lokasi agak selesa, di bawah lindungan pepohon kelapa sawit dan terbentang kanvas yang agak besar. Penulis mengambil kesempatan untuk berbaring sementara menunggu partner penulis tiba yang agak lewat. Sungguh nyaman dan tenteram sekali. Akhirnya menyebabkan penulis tertidur, walaupun agak resah juga berbaring di atas tanah di celahan pokok sawit yang rendang, khuatir akan kemunculan makhluk merayap yang tidak diundang. Namun, setelah bertawakkal kepadaNya, akhirnya penulis dikalahkan dek mengantuk yang semakin kuat menyerang.

Lebih kurang 15 minit terlelap, sahabat muncul berdua dengan membawa air dan sedikit makanan. Seolah-olah kami sedang rehlah di bawah rimbunan pohon yang lebat...Seolah-olah berada di bawah teduhan kebun-kebun kurma di madinah...

Kumpulan pertama yang tiba ialah kumpulan peserta lelaki yang telah kehilangan beberapa rakan kumpulan. Mereka agak konfius pada mulanya tetapi setelah diberikan penerangan selepas membuat keputusan, ternyata terbayang keinsafan di wajahnya..

Mulai kumpulan kedua, mereka disuruh melalui longkang..dan kumpulan pertama yang melaluinya ialah kumpulan peserta perempuan yang menyebabkan salah seorang dari ahli tidak boleh mengeluarkan badannya dari selut dan kumpulan tersebut hanya berbaki tiga orang ahli sahaja...

Aktiviti di CP penulis berakhir sekitar jam 12.50 sebelum nejelang zuhur. Bergerak dengan menaiki kereta organisasi. Hati terasa agak lapang dan girang kerana habis lebih awal. Tiba di base camp menjenguk CP terakhir yang dikendali oleh PH dan juga AI. Suasana agak ceria dan bising seolah-olah berada di pasar.

Usai solat zuhur dan makan, bergerak untuk mandi dan kemudian melepaskan lelah di katil yang agak kurang selesa tetapi dek kerana letih akibat cuaca yang agak panas, ianya mampu melepaskan sedikit lelah..

Menjelang jam 1445, PH sudah pulang dan mula membuat bising serta mengingatkan mengenai refleksi sekitar jam 1600. Menjelang jam 1545, penulis bersiap. Hujan yang mula turun di luar agak menyamankan. Mr AI sudah memulakan pelayaran ke alam mimpi...


Refleksi jam 1600 memulakan layarnya dengan peserta berbincang dalam kumpulan mengenai perkara-perkara atau falsafah yang boleh dihayati hasil kembara sepanjang pagi membawa ke waktu zawaal. Kemudian sesi pembentangan mereka, diikuti oleh sesi huraian falsafah setiap CP oleh fasi yang menjadi penunggu.

Usai solat Asr, peserta digiring ke belakang untuk kanvas hikmah tanpa penyertaan fasi, juara sepanjang program. Hujan gerimis mula turun namun tidak membasahkan pakaian kami.

Makan malam dan kemudian persediaan maghrib. Tazkirah oleh bonda PM. Usai Isya' graf suka dan duka mengambil tempat. Kemudian acara tangisan dan kemudian keluar lagi sekitar jam 1200 untuk minum minum bersama Mr AI dan jurukamera pro. Sembang hingga mengantuk...

Usai solat subuh hari terakhir, tazkirah oleh mahaguru...diikuti oleh jamrah hikmah. Pelajar dikehendaki menulis segala sifat negatif yang bersarang di dalam dada. Kemudian dibawa kertas ke lapangan dan direnyukkan sebagai tanda kebencian terhadap sifat-sifat tersebut. Kemudian setiap peserta diminta menutup mata dan berjalan ke lokasi pelontaran. Pelbagai halangan disediakan. Apabila tiba, peserta akan melontar sikap negatif yang ditulis sebagai satu lambang pembuangan dan pelontaran sikap negatif dari diri. Kemudian, kertas lontaran di bakar. Doa dibaca agar diberi kekuatan untuk terus meninggalkan sifat negatif daripada terus menguasai diri..

Selepas itu, sarapan dan kemudian ceramah...Penutup sekitar jam 11.00 pagi dan diakhiri dengan makan tengahari, solat zuhur dan pulang. Menaiki kenderaan organisasi menuju ke parking kereta di ibu pejabat...

ads