Rabu, 30 Mei 2012

01 di parit sulong - Google Blog Search

01 di parit sulong - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2012 12:00 AM PST

Perjumpaan dan dialog di Felda Air Tawar 4

Pak Abu pengasas Jawatankuasa Bertindak untuk Peneroka Felda Lok Heng

Hadirin di Majlis Dialog di Felda Lok Heng

Peneroka Felda Air Papan turut hadir

Sdr Zabidie Abas menjelaskan perjuangan yang dibawakan oleh Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal kepada peneroka-peneroka di Felda Lok Heng

Pak Aya, seorang veteran politik dari zaman mudanya didalam PRM, kini PKR, menjadi Setiausaha Jawatankuasa Bertindak bagi peneroka-peneroka Lok Heng

Rahman Kaimi, Ketua PKR Ranting Felda Nitar 2 mengajak peneroka Felda Bukit Batu supaya berjuang menuntut hak mereka. "Ayah kita kena tipu, kita generasi kedua kena tipu dan jangan biarkan anak kita pula ditipu oleh Felda" ujarnya semasa berucap dihadapan peneroka-peneroka Felda Bukit Batu.

Didalam lawatan saya ke Negeri Johor pada 12 dan 13hb Disember 2011 membawa saya kepada 3 rancangan Felda iaitu Felda Bukit Batu, Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 didalam 3 kawasan DUN yang berbeza.

Di kesemua rancangan Felda yang dilawati itu, Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Negeri Johor yang dipengerusikan oleh Zulkifli Daud mengadakan 3 Majlis Dialog. Tajuk utama dialog itu adalah berkaitan dengan isu penyenaraian Felda Global Ventures ke pasaran saham dan kesannya yang akan menimpa peneroka-peneroka Felda dan juga kepada Felda.

Anak-anak muda yang menghadiri majlis-majlis dialog itu memembawakan persoalan mengenai pemansuhan Felda Plantation dan pengagihan tanah ladang di Plantation itu kepada generasi baru Felda dan penerangan mengenai Janji Buku Jingga dan Janji Palong.

Isu yang menjadi tarikan minat peneroka-peneroka yang hadir adalah mengenai isu geran tanah yang masih belum dikeluarkan walaupun mereka sudah begitu lama menjelaskan bayaran CAC termasuk premium melalui Felda; isu kegagalan Felda mengembalikan wang tanam semula yang dicarumkan oleh peneroka-peneroka sejumlah RM17,000.00; isu hutang yang begitu besar yang mereka tanggung kepada Felda, dan meminta penjelasan bahawa sesungguhnya Feldalah yang berhutang dengan mereka; dan isu saman terhadap Felda khususnya mengenai peratusan perahan KPG yang dimanipulasikan oleh Felda; dan isu saman terhadap Felda mengenai lebihan pendapatan yang tidak dikembalikan oleh Felda kepada peneroka-peneroka. Di kesemua rancangan Felda yang saya lawati itu telah ditubuhkan Jawatankuasa Bertindak bagi mengumpulkan peneroka-peneroka untuk memfailkan saman terhadap Felda.

Kecuali di Felda Bukit Batu yang mana diadakan dialog di premis Ketua PAS Cawangan, dialog di Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 diadakan di rumah ahli-ahli UMNO. Ini adalah perkembangan luar biasa dan inilah trend yang sedang melanda Negeri Johor.

Full content generated by Get Full RSS.Full content generated by Get Full RSS.

01 di bekok - Google Blog Search

01 di bekok - Google Blog Search


Pezol Stylez: BERCANDA <b>DI</b> AIR TERJUN <b>BEKOK</b> PART 2: BATU <b>...</b>

Posted: 27 May 2012 08:47 PM PDT

Ok dah masuk part ke-2...hehehe;p
Sampai saja kat sne masa on the way nak pergi naek atas air terjun, kitorang terjumpa batu berdiri
Alamak hebatnye...terpegun seketika tengok batu boleh berdiri nih.
Yelah benda baru tengok kan..entah sapa la yang rajin p dirikan batu atas batu ni.
Maybe pengunjung kat situ tak tahu nak wat apa dah, tu yang pi cari batu duk susun2 atas batu.
Tapi ok gak..ada daya penarik kat situ..
01 di gelang patah - Google Blog Search

01 di gelang patah - Google Blog Search


Kerani <b>di</b> Nusajaya, <b>Gelang Patah</b> | Internship, Jobs Listing <b>...</b>

Posted: 15 May 2012 11:26 PM PDT

Yongnam Engineering Sdn Bhd require a "Kerani di Nusajaya, Gelang Patah" in Johor Darul Takzim:

Manufacturing Yongnam Engineering Sdn Bhd (20445-t) Steel Fabrication yongnam.com.sg Manufacturing Kerani di Nusajaya, Gelang Patah Min SPM Boleh mula…

jobs by Indeed job search

Job Categories: Mechanical. Job Types: Full-Time.

No views yet

01 di benut - Google Blog Search

01 di benut - Google Blog Search


ahmadmaslan.com: Medan niaga baru Mara <b>di</b> Pekan <b>Benut</b> tahun <b>...</b>

Posted: 27 May 2012 11:45 AM PDT

PONTIAN 27 Mei - Majlis Amanah Rakyat (Mara) akan membangunkan semula medan niaganya di Pekan Benut, dekat sini dengan pembinaan bangunan baru dua tingkat bernilai RM2.3 juta.

Pembinaan bangunan yang dijangka siap tahun depan itu bertujuan bagi memenuhi keperluan ekonomi penduduk tempatan.

Timbalan Ketua Pengarah Mara, Mohd. Rosdi Ismail berkata, bangunan baru itu menempatkan 12 unit ruang niaga, lengkap dengan kemudahan lain seperti tempat meletak kereta, tandas awam dan taman rekreasi.

"Reka bentuk binaan bakal dibangunkan dengan menggunakan konsep baru yang lebih segar dan menarik bagi memberi nafas baru kepada peniaga serta usahawan bumiputera.

"Kami menjangka pembinaannya akan siap pada pertengahan tahun hadapan seiring dengan kepesatan pembangunan premis perniagaan di Pekan Benut ketika ini," katanya pada majlis pecah tanah projek tersebut di sini kelmarin.

Majlis disempurnakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan yang juga Ahli Parlimen Pontian.

Mohd. Rosdi berkata, Mara kini mempunyai 69 lot kedai di daerah ini dengan pengisian ruang niaga turut disertai pengusaha industri kecil dan sederhana.

01 di parit yani - Google Blog Search

01 di parit yani - Google Blog Search


muhammad <b>yani</b>: VIDEO PSPK (Persatuan Sepakbola <b>Parit</b> Kabir)

Posted: 30 May 2012 12:06 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]muhammad yani. Kamis, 31 Mei 2012. VIDEO PSPK (Persatuan Sepakbola Parit Kabir). video. Diposkan oleh muhammad centre di 02:06 · Kirimkan Ini lewat EmailBlogThis!Berbagi ke TwitterBerbagi ke Facebook ...

BANJIR BANDANG JILID II (Seorang Warga Hanyut, Kendaraan <b>...</b>

Posted: 25 May 2012 11:00 AM PDT

BALIKPAPAN-Hujan lebat yang turun sejak pukul 03.00 Wita selama kurang lebih 11 jam pada Kamis (24/5) kemarin, merendam sebagian wilayah di Kota Beriman. Banjir bandang dengan kerusakan terparah tersebut merupakan kali kedua sejak tragedi bendungan pengendali (Bendali) Telagasari yang jebol  hingga menewaskan 5 korban jiwa dan merendam ratusan rumah di tahun 2007.
Jebolnya bendali tersebut setelah hujan lebat yang mengguyur selama 8 jam. Sedangkan banjir bandang kemarin, hujan mengguyur 3 jam lebih lama dengan intensitas jauh di atas normal ditambah lagi kondisi air laut yang pasang. Banjir bandang jilid kedua itu merendam ratusan rumah, seorang warga hanyut di kawasan Damai. Tak hanya itu, kemacetan arus lalu lintas terjadi di kawasan yang terendam banjir di antaranya Jl Ahmad Yani dan MT Haryono.
Di Ahmad Yani, sedikitnya ada 3 titik yang sama sekali tak bisa dilewati yakni simpang Gunung Malang termasuk depan eks Puskib, serta Tugu Adipura serta simpang Muara Rapak. Sementara MT Haryono, kendaraan dari arah Jl Sudirman dilarang melintas ke arah Damai, begitu pula kendaraan dari arah RSKD, terjebak banjir di eks Kantor Pemberdayaan Masyarakat, serta simpang empat Balikpapan Baru.(data lengkap lihat boks, Red).
Informasi yang dihimpun Balikpapan Pos, warga hanyut bernama Indah (24) ditemukan Tim Basarnas di kawasan Damai kemudian dilarikan anggota PMI ke Puskesmas 24 Jam Klandasan Ulu.  "Satu jam lebih kami mengevakuasi, korban ini sudah setengah sadar saat diselamatkan," ucap Yapto, seorang petugas yang menyelamatkan korban.
Korban sendiri saat diwawancarai masih dalam kondisi lemah bahkan kesadarannya belum pulih sehingga tidak mampu menyebutkan identitas lengkap termasuk alamat. "Rumah ku banjir, aku kecebur ke parit," kata Indah dengan suara lirih.
Selain warga yang nyaris tewas, akibat banjir sejumlah daerah padat lalu lintas mengalami kemacetan. Jalan-jalan padat lalu lintas, A Yani, Jl Jendral Sudirman, MT Haryono terputus. Pengendara bermotor harus berputar arah agar tidak terjebak banjir. Mereka yang nekat harus menerima kerugian besar karena kendaraannya mogok bahkan ada yang sempat hanyut setelah terperosok di parit.
"Abisnya nggak kelihatan jalannya. Pas lewat kok tiba-tiba jalannya amblas," ujar seorang sopir angkot yang mobilnya tercebur dalam parit besar di kawasan Jl Pangeran Antasari, Gunung Kawi.
Pantauan Balikpapan Pos, di kawasan Pasar Baru dan depan RS Restu Ibu,  4 mobil mogok setelah terendam banjir masing-masing, 2 mobil sedan baru, angkot, serta kijang kapsul.
Sebanyak 4 perahu karet digunakan untuk mengevakuasi warga yang terjebak banjir di kawasan Damai. Level air tertinggi di kawasan ini ada yang mencapai 3 meter. Petugas SAR dan kepolisian harus bolak-balik menjemput warga terutama mereka yang lanjut usia (lansia), anak-anak dan wanita yang terjebak banjir di rumahnya.
"Pelan-pelan bu, hati-hati bayinya," ujar seorang petugas saat evakuasi di wilayah Damai.  Menggunakan perahu para korban banjir itu dibawa ke tempat aman di simpang tiga Damai. Mereka yang dievakuasi maupun warga yang masih bertahan di rumah akibat terjebak banjir mendapatkan bantuan nasi bungkus dari Pemkot.

01 di kempas - Google Blog Search

01 di kempas - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>kahang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 12:00 AM PDT

Lihatlah runtuhan batu-bata konkrit dibawah air hujan.

Dibawah runtuhan batu bata yang ditimbusi tanah inilah mayat Kak Yah dijumpai.

Saya bersama Sdr Salim Abdul Aziz, iaitu tuan rumah tempat saya dan isteri, Taminyin Paiman dan Siti Khalijah Hj Mohamad menginap selepas Majlis Dialog di Balai Raya Felda Kemahang Barat.

Dari kiri: Siti Khalijah, Rebin Birham, Haji Suhaimi, Sdr Mohd Shah, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak dan Sdr Zabidie Abas.

Wak Rabidin Kasmawi sedang memberikan pandangan dan pengalamanya sebagai seorang peneroka Felda

Hadirin yang memenuhi Balai Raya Felda Kemahang Barat

Siti Khalijah, Rebin Birham, Suhaimi Said, Sdr Mohd Shah

Saya dan isteri bertolak dari Temerloh untuk pergi ke Felda Kemahang Barat jam 1.00 tengah hari, Wak Rabidin Kasmawi, Ketua PKR Cabang Rompin bersama-sama Sdr Rahim (bekas calon Parti S.46 DUN Muadzam Shah) menunggu kami di R&R Muadzam.

Sesampai di R&R Muadzam saya mengambil nasi kurang dari 1/4 pinggan, untuk beberapa suap sahaja, kerana saya masih belum berselera untuk makan. Saya ambil seekor udang dan seekor sotong.

Selepas makan perut saya mula memulas. Saya "melepas" dulu di tandas di R&R Muadzam. Wah lega rasanya.

Kemudian kami bertolak menuju Tanjung Gemuk, disana Sdr Nordin, Timbalan Ketua PKR Cabang Rompin sedang menunggu untuk ikut serta ke Kahang Barat. Tetapi perut saya mula buat hal sekali lagi.

Saya melepas sekali lagi di tandas Masjid Tanjung Gemuk, dan kemudian solat Zohor-Asar jamak. Selepas Solat perut saya meragam lagi, maka terpaksa pergi ke tandas sekali lagi.

Di pekan Endau, saya pergi ke Kedai Obatan Cina dan membeli 4 paket Teck-On, towkay kedai itu kata, kalau perut tidak selesa dalam keadaan berat, boleh ambil 2 paket sekali gus. Maka saya makanlah dua paket sekali gus.

Setelah itu, kami bertolak menuju Nitar 2 kerana disana Rahman Kaimi dan 2 orang lagi rakan mahu konvoi bersama kami ke Kahang Barat.

10 minit meninggalkan Endau, Sdr Zabidie menalipon saya melalui handset Kak Hendon, dia kata: "Haji, awak dah tertinggal hand phone kat kedai obat." Mana Zabidie tau ya? Saya tengok memang handphone saya tidak ada dan saya berpatah balik ke Pekan Endau dan bila sampai ke Kedai Obat tu, towkay kedai itu tersengih memandang saya, "Hah..awak tertinggal handphone, ya?" dan dia serahkan handphone itu kepada saya.

Sementara itu Wak Rabidin dan Cik Nordin meneruskan perjalanan ke Mersing. Rupa-rupanya dia menunggu kami di tepi jalan lebih kurang 5 batu lagi dari Mersing.

Saya talipon kepada Zabidie bertanya dia dimana dia tahu handphone saya tertinggal. Dia kata, dia talipon saya tapi yang jawab ialah seorang Cina dan Cina itu katakan bahawa tuan handphone itu tertinggal di kedainya.

Setelah bertemu semula dengan Wak Rabidin, kami meneruskan perjalanan kami ke Nitar 2, dan di sebuah warong di Nitar 2, Rahman sudah sedia menunggu.

Oleh kerana warong itu terlalu ramai, Rahman bawa kami ke warong yang di hadapan. Disana Sdr Roslan dan seorang lagi dari Nitar 2 menyertai kami.

Setelah ahli rombongan kami mengambil sedikit makanan, kami bersedia untuk berangkat ke Kahang Barat. Saya tak berani nak makan apa-apa takut purging lagi.

Rupa-rupanya, walaupun tak makan apa-apa, saya purging lagi, terus saya pergi ke Setesyen Minyak yang berdekatan dan melepas sekali lagi. Tidak ada apa-apa yang keluar kecuali air sahaja. Saya betul-betul tak selesa dengan perut yang meragam begitu.

Sementara itu Sdr Rebin Birham bertolak dari Kuala Lumpur melalui Highway menuju Kluang, dan dari Kluang ke Kahang Barat.

Didalam perjalanan ke Kahang Barat hujan turun tidak berhenti dengan lebatnya, saya betul-betul takut berada di jalanraya. Tak nampak dihadapan, dan di dalam perjalanan itu ada tempat-tempat sudah dinaiki air, banjir kilat.

Kami sampai ke Kahang Barat jam lelbihkurang 8.30 malam. Saya terus pergi ke Masjid, disana saya purging lagi. Kemudian kami pergi ke Balai Raya Kahang Barat yang terletak dihadapan klinik. Didalam hati saya berkata, "Bagus betul pengurus Kahang Barat ni membenarkan PKR mengadakan perjumpaan di Balai Raya." Rupa-rupanya dia tidak tahu akan tujuan perjumpaan itu, kalaulah dia tahu sudah pasti dia tidak benarkan.

Sampai di Balai Raya itu, saya sekali lagi purging, dan melepas didalam tandas di Balai Raya itu. Sepanjang dialog itu saya berasa amat tidak selesa dengan keadaan saya itu. Saya tidak seperti biasa, saya duduk diam-diam sahaja dan hanya bercakap apabila giliran saya untuk bercakap. Alhamdulillah, semasa saya berucap itu, perut saya macam "reti bahasa" dia tidak pruging.

Majlis ucapan dan dialog itu tamat lebih kurang 11.30 malam. Semasa itu Kak Hendon sudah mendapat berita dari Felda Jengka 22 bahawa seorang AJK PKR Wanita Cabang Kuala Krau, Pn Kamariah yang dikenali dengan Kak Yah baru meninggal dunia jam 10.00 malam.

Sdr Mohd Shah, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Peneroka-Peneroka Felda Kahang Barat memberitahu bahawa lebih dari 300 orang peneroka di rancangan itu sudah bersetuju untuk menyaman Felda diatas isu perahan KPG yang telah dimanipulasikan oleh Felda.

Saya beritahu kepada Kak Hendon bahawa "Kita kena balik jugak, supaya sempat solat jenazah dan pengkebumian jenazah". Tetapi saya sendiri tidak berupaya untuk memandu kereta. Saya sangat lemah. Kak Hendon juga tidak berupaya kerana dia pun demam juga.

Sdr Salim Abdul Aziz menawarkan supaya kami tidur di rumahnya di Kahang Barat dan balik ke Temerloh pagi-pagi esuk.

Pagi ini, saya dan Kak Hendon meninggalkan Kahang Barat jam lebihkurang 8.00 pagi; jam 10.30 pagi kami sudah berada di Pekan Rompin, kami singgah untuk "perkena kopi tarik dan roti canai telur."

Kemudian kami meneruskan perjalan ke Felda Jengka 22 melalui Jalan ke Chini, dan melalui Jalan Kg Belimbing menuju Sri Jaya. Dari Sri Jaya kami ambil Highway Pantai Timur ke TOL Chenor, dan keluar dari Tol Chenor menuju ke Felda Jengka 22. Sebelum sampai ke TOL Chenor, kami menerima satu lagi perkhabaran sedih, seroang lagi di Jengka 22 meninggal dunia iaitu nenek kepada Sdr Fuad, seorang Pemuda yang aktif didalam AMK Kuala Krau.

Kami sampai di Felda Jengka 22 jam lebih kurang 2.00 petang. Kak Yah sudah di kebumikan, dan di rumahnya itu, Sdr Ibrahim, suami Kak Yah menunjukkan tempat kejadian dimana Kak Yah meninggal dunia.

Kata Ibrahim: "Pada masa itu hujan sangat lebat, saya berada diluar dan Yah tinggal seorang sahaja di rumah. Apabila saya balik ke rumah jam 10.00 malam, saya tidak berjumpa Kak Yah didalam rumah dan saya laung tetapi tidak ada jawapan. Saya menjangka Yah berada di rumah jiran kerana malam tadi hujan sangat lebat, tetapi dia tidak ada di rumah jiran. Saya cari dia di belakang rumah.

Saya lihat benteng batu-bata di belakang rumah runtuh dibawa air deras. Hati saya sudah tidak sedap, saya mula mengaut tanah-tanah yang menimbusi kawasan belakang rumah saya, tiba-tiba saya ternampak dua kaki, saya terus mengaut tanah-tanah itu, rupa-rupanya Yah telah tertimbus oleh tanah dibawah dua kepingan batu simen yang berat. Yah sudah tidak ada..dengan pertolongan jiran-jiran dapat saya mengeluarkan Yah."

Begitulah diceritakan oleh Ibrahim dengan linangan air mata.

Pemergian Yah ini memang tidak disangka-sangka. Baru hari Ahad lepas beliau menghadiri Mesyuarat bersama Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau dan sayap wanitanya.

Kak Hendon cukup teperanjat dengan pemergian Kak Yah, mereka sangat akrab. Semasa berada di DUN Jepak. Sarawak, Kak Yah berkempen bersama Kak Hendon di DUN itu di kawasan-kawasan Rumah Panjang. Semasa Kursus di Hulu Selangor anjuran Task Force Felda Selangor, Kak Yah juga turut hadir dan begitu juga semasa kursus Pilihanraya yang diadakan di Kelantan.

Kita merancang tetapi perancangan Allahlah yang mengatasi segala-galanya. Inna Lillah wainna Ilaihi Roji'un.

Selepas di rumah Yah, kami pergi pula ke rumah nenek Sdr Fuad, jenazahnya akan disempurnakan selepas solat Asar.

Setelah itu saya dan Kak Hendon kembali ke Kg Batu 4, Jalan Maran untuk menunggu panggilan talipon dari pejabat saya mengenai kematian ayah kepada Siti, iaitu peguam yang berkhidmat di pejabat saya di Temerloh. Dia meninggal di Bentong kerana kemalangan jalanraya. Tidak tahu samada jenazahnya akan disempurnakan di Temerloh atau Bentong kerana ayah kepada Siti menetap di Bentong.

Sehingga coretan ini ditulis, saya belum mendapat khabar berita dimanakah pengkebumian akan dilangsungkan.

Sementara itu saya balik ke rumah, berehat seketika kerana amat keletihan dengan perut yang tidak selesa dan saya sudah tidak makan nasi untuk beberapa hari kecuali di R&R Muadam itu saya mengambil sedikit nasi kerana amat terliur melihatkan udang dan sotong, dan kemungkinannya perut saya masih tidak boleh menerima makanan yang "kaya dan heavy" begitu.

Full content generated by Get Full RSS.

01 di senai - Google Blog Search

01 di senai - Google Blog Search


<b>Senai</b> Airport For The First Time | BLOG BUDAK MALAYSIA

Posted: 07 May 2012 08:06 AM PDT

Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. yeahh!! 
Saya bertolak dari Shahab Perdana di Alor Setar ke Batu Pahat pada 30 April hari tu pukul 8.30 malam. perjalanan 12 jam dengan bas ekspress S&S. itu pun siapa yang nak ke Batu Pahat ditukarkan ke bas lain semasa di perhentian rehat keluar dari Kuala Lumpur. leceh, kena angkat beg pindah bas. 
Sesampai di Terminal Bas Batu Pahat, saya dibawa ke Benut, rumah tunang adik saya. berehat sehari sebelum balik ke Sarawak esoknya.
Pertama kali menjejak kaki di tanah Johor, gara-gara tiket flight yang dibeli adik saya untuk balik ke Sarawak berangkat dari Senai Airport. saya langsung tiada gambaran bagaimana rekabentuk Airport Senai. bila dah sampai, tidaklah terlalu besar airportnya. tapi, banyak variasi kedai kat dalamnya. alah.. banyak kedai pun, saya bukan ada duit pun nak membeli-belah kat semua kedai tu. tengok je lebih. hahaha.. 
Senai Airport agak simple. mudah la nak kenal tempat check-in, tempat departure dan tempat arrival walaupun baru pertama kali sampai. kalau yang sesat tu maybe jenis yang tak pandang kiri kanan, tak baca papan tanda.
Ruang legar depan pintu masuk Senai Airport.. 
Check-in bag kat kaunter Air Asia di hati.. 
Masa sampai kat Airport Senai, tak ramai sangat orang. berdiri nak check-in pun tak berbaris panjang. dah settle hantar beg, sempat pergi minum-minum kat situ sebab masa boarding lambat lagi. malangnya bila dah masuk tempat menunggu, flight kami pulak yang lambat sampai. hampir sejam menunggu. tapi ada hikmah flight lambat, sempat charge handphone kat tiang airport before fly. hehe..
Flight Air Asia sebelum berlepas dari Senai Airport
Walaupun terbang lambat setengah jam dari masa sebenar, flight yang diterbangkan oleh encik pilot Air Asia mampu sampai ke Airport Kuching seperti masa yang dijangkakan. hebat wooo..
Penerbangan best dah. tapi bila tuntut beg tu hati jadi bengkak pulak sebab beg yang dimasukkan ke kargo basah kuyup dengan bau ikan mentah. entah pakcik/makcik mana yang bawa ikan beku masuk dalam kargo. hampir semua beg yang sekali dengan saya tu berbau ikan. haihhh.. sadis sungguh. 
Mungkin nanti akan ada lagi penerbangan saya dari Airport Senai. sebelum ni biasa tengok nama Senai Airport dalam game Saidina je. baru hari tu dapat jejak kaki yang betul-betul punya kat Senai Airport. InsyaAllah, 21 Jun nanti, saya ke Benut lagi. 23 Jun tarikh dirancang untuk majlis persandingan adik saya kat tempat pengantin lelaki.

Nota kaki :
gambo tangkap sendiri, nak suruh orang ambikkan gambo, malu ler pulak. dah ler henpon cabuk. 

01 di segamat - Google Blog Search

01 di segamat - Google Blog Search


Noraisah & Salihin @ Kg Paya Lebar, <b>Segamat</b> | Saifudin Photography

Posted: 26 May 2012 06:30 PM PDT

Noraisah Musa adalah clasmate saya semasa di tingkatan 1 sehingga tingkatan 3 di SMK Dato' Bentara Dalam Segamat. Beliau kini bertugas di KWSP Kuala Lumpur. Beliau juga merupakan kakak kepada client pertama saya di Segamat iaitu Normawati atau Anum. Di situlah pertama kali Saifudin Photography menapak di Segamat. Alhamdulillah, ini kali kedua kami shoot di sini. Walau bagaimanapun kali ini berbeza kerana majlis telah di cover oleh partner baru saya iaitu abang roslan. Hasil gambar beliau sangat baik berbanding kamera yang digunakan. Orang lama, banyak ilmu, banyak pengalaman.

Majlis pernikahan berlangsung pada 19hb Mei 2012 dan majlis persandingan pada 20 Mei 2012. Kepada Noraisah, kami ucapkan selamat pengantin baru dan semoga berbahagia hingga ke akhir hayat. Kepada yang berminat untuk mendapatkan perkhidmatan kami, jangan tunggu lama-lama. Hubungi kami dengan segera kerana slot kami yang terhad. 1st come 1st serve :-D

Sedikit gambar yang boleh dikongsikan. Ada rakan FB kata hasil kerja kami semakin baik dan makin nampak pro. ye ke?

01 di desaru - Google Blog Search

01 di desaru - Google Blog Search


Jom Bercuti <b>Di</b> Lotus <b>Desaru</b> Beach Resort - Laman utama

Posted: 03 May 2012 12:00 AM PDT

Lotus Desaru Beach Resort


Sempena cuti sekolah yang tak lama lagi ini......apa kata kita rancangkan cuti panjang bersama keluarga agar ia dapat merapatkan lagi hubungan kekeluargaan...........
Boleh juga pergi di Lotus Desaru Beach Resort ini kerana ianya tempat baru, dan ada watepark lagi.
Rasa-rasanya aku pun nak bercuti ke sana jugak lah..........tapi bila yerk...????

01 di pontian - Google Blog Search

01 di pontian - Google Blog Search


ahmadmaslan.com: Sembilan lagi sekolah agama baru <b>di Pontian</b>

Posted: 28 May 2012 01:15 PM PDT


Ahmad Maslan menyampaikan pencetak komputer kepada Junaidah Baharon ketika merasmikan Mesyuarat Agung PIBG Sekolah Rendah Arab Bersepadu Benut di Pontian, baru-baru ini.

PONTIAN 28 Mei - Kerajaan negeri akan membina sebanyak sembilan buah lagi sekolah agama dalam Parlimen Pontian untuk menampung keperluan kira-kira 5,000 pelajar yang menumpang di sekolah kebangsaan.

Ahli Parlimen Pontian, Datuk Ahmad Maslan berkata, sekolah agama tersebut ialah Sekolah Agama Tanjung Air Hitam, Seri Pulai, Jaya Mulia, Seri Semangat, Seri Bugis, Sanglang, Seri Anom, bangunan tambahan Sekolah Agama Parit Semerah dan Bandar Pontian yang masing-masing memakan belanja RM1.2 juta hingga RM1.5 juta.

Menurutnya, pembinaan bangunan baru atau tambahan satu blok bangunan dua tingkat yang mengandungi enam bilik darjah serta lain-lain kemudahan itu dilaksanakan oleh Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) bagi memenuhi keperluan semasa penduduk.

"Ia juga bagi memenuhi harapan pemilik tanah yang telah mewakafkan tanah bagi tujuan pembinaan sekolah agama di tempat mereka. Kelewatan itu juga telah menjadi isu pada pilihan raya umum 2004 dan 2008 dan diharap pembinaannya akan memberi kelegaan kepada orang ramai.

"Dengan adanya bangunan baru kelak, ia akan memberikan keselesaan kepada pelajar dan guru-guru untuk menjalankan aktiviti mereka berdasarkan kesesuaian semasa," katanya ketika merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Rendah Arab Bersepadu Benut di sini baru-baru ini.

Hadir sama, Guru Besarnya, Junaidah Baharon dan Yang Dipertua PIBG, Ahmad Yahya Damiran dalam majlis yang turut menyaksikan pelancaran Dana Pembangunan Insan (DP) SRAB bertujuan mengumpul sumbangan bagi menjalankan pelbagai aktiviti serta membantu pelajar kurang berkemampuan.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri mengalu-alukan penubuhan dana tersebut yang mampu meningkatkan lagi kerjasama antara pihak sekolah dan ibu bapa dalam melaksanakan beberapa aktiviti bagi faedah bersama.

"Ia juga peluang kepada ibu bapa dan orang ramai untuk memberikan sumbangan ikhlas mereka bagi sama-sama membangunkan bidang pelajaran sejajar dengan transformasi pendidikan negara," katanya.

01 di endau - Google Blog Search

01 di endau - Google Blog Search


Sekitar Kuliyah Maghrib <b>di</b> Masjid Kg. Semanyir, <b>Endau</b> Johor, 14.4 <b>...</b>

Posted: 14 Apr 2012 10:57 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sekitar Kuliyah Maghrib di Masjid Kg. Semanyir, Endau Johor, 14.4.12. Sedikit gambar-gambar kuliyah UAI di Kuliyah Maghrib di Masjid Kg. Semanyir, Endau Johor. About the Author. Sekitar Kuliyah Endau Johor, Semanyir ...

01 di skudai - Google Blog Search

01 di skudai - Google Blog Search


cari rumah <b>skudai</b> | Jual, Beli dan Sewa Rumah

Posted: 20 May 2012 01:51 AM PDT

Name: mohd

Email Address: jhl_8581@yahoo.com

phone no 0197158581

TAJUK cth(rumah untuk sewa di skudai) saya nak cari rumah sewa teres dua bilik di Taman Universiti, Skudai. atau di Taman Sri Putri, atau di taman sri pulaii, atau di taman teratai.

house description/ butiran rumah teres 2 atau 3 bilik

01 di permas jaya - Google Blog Search

01 di permas jaya - Google Blog Search


Sembang Meja Kopi : Mitos Larian Bendera UMNO <b>di Parit Sulong</b>

Posted: 29 May 2012 08:55 AM PDT

Salam dan salam sejahtera.
'Larian Bendera Sang Saka Bangsa'. Topik yang dibincangkan antara saya bersama beberapa rakan di Batu Pahat baru-baru ini.

Semasa dalam perbincangan tersebut, satu soalan diajukan oleh seorang insan yang boleh dikategorikan sebagai 'bukan calang-calang orang', insan tersebut bertanya, "Dalam lambang UMNO ada dua keris, tapi kenapa dalam bendera UMNO cuma ada satu keris je? Kepada mereka yang nak jadi pemimpin UMNO perlu tahu jawapannya".
Spontan salah seorang daripada kami menjawab, "Satu keris lagi di simpan, akan dikeluarkan bila diperlukan".
Reaksi insan yang bertanya, "Jawapan tu tak salah, cuma tak betul je..Pemimpin UMNO perlu tahu, carilah dan jangan hanya mahu disuap..".
Kembali kepada tajuk asal, 'Larian Bendera Sang Saka Bangsa'. Saya sekadar mendengar kata-kata rakan-rakan yang bercakap mengenai program tersebut yang singgah di Parit Sulong. Walaupun berada di tempat kejadian, pada saya program berjaya dan tidak perlu menjadi isu.

"Aku tengok dia dah macam tiang, berdiri je kat atas pentas tu..".
Inilah kata-kata spontan yang terkeluar daripada mulut rakan saya itu apabila bercakap mengenai program yang diadakan di Parit Sulong.
'Dia' yang dimaksudkan ialah Timbalan Ketua UMNO Bahagian Parit Sulong, Datuk Syed Hood Syed Edros.
Mulanya saya sendiri tergelak apabila mendengar perkara tersebut, maklumlah seorang yang bergelar "Datuk" kelihatan seperti 'tiang' di atas pentas.
Saya pendengar yang setia, sama ada perkara tersebut sahih atau tidak itu perkara kedua. Kalau tak betul orang tak akan kata. Pokok tak kan bergoyang kalau tak ada angin (mungkin juga ada monyet di pokok tu).
Sesuatu yang pasti ialah Ketua UMNO Bahagian Parit Sulong iaitu Y.B. Ahmad Zahri Jamil tidak hadir dan pemimpin tertinggi UMNO Bahagian yang hadir ialah Timbalan Ketua UMNO Bahagian itu sendiri iaitu Datuk Syed Hood.
Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, Timbalan Ketua UMNO Bahagian itu hadir dan kehadirannya seperti 'tidak dialu-alukan' walaupun berada di atas pentas atas kapasiti Timbalan Ketua. "Aku tengok dia dah macam tiang, berdiri je kat atas pentas tu..", kata rakan saya yang aktif di Bahagian Parit Sulong.

"Aku belum pernah tengok program penyerahan hadiah, bendera, atau apa pun yang berkaitan dibuat oleh satu orang je.."
Saya kurang faham dengan kenyataan itu.
"Sambut larian bendera, dia yang buat. Beri ucapan, dia yang buat. Serah bendera kepada wakil-wakil, dia yang buat. Lepaskan larian, dia yang buat. Ikut berlari pun dia yang buat..aku pelik dengan dia tu..apa yang kau fikir pasal dia tu?"
Spontan saya jawab, "Tu namanya gila kuasa..tapi rasa pelik jugak sebab dia yang lepaskan larian lepas tu dia berlari sama..pelik-pelik.."
Rakan saya mengatakan 'DIA' yang dimaksudkan ialah Ketua Pemuda UMNO Bahagian itu sendiri. Juga bergelar Datuk rasanya. Rakan saya mengatakan gelaran Datuk itu diperolehi daripada Negeri Pahang. Barangkali Ketua Pemuda UMNO Bahagian Parit Sulong itu mempunyai jasa yang besar di Negeri Pahang.

Sebagai pendengar, saya hanya mendengar dan kadangkala bertanya sesuatu yang mungkin agak mengguris hati mereka yang mendengar.

Sesuatu yang pasti semasa perbincangan berlangsung ialah mereka kelihatan cukup gelisah kerana sukar untuk menjangkakan individu yang akan mewakili Barisan Nasional di kawasan Parlimen Parit Sulong.

Manakan tidak, semasa perbincangan tersebut ada juga penyokong setia Datuk Noraini Ahmad (Ahli Parlimen Parit Sulong), penyokong Datuk Ahmad Zahri Jamil (ADUN Seri Medan/EXCO Johor/Ketua UMNO Bahagian Parit Sulong), penyokong muda Datuk Zulkurnain Kamisan (Ketua Pemuda UMNO Parit Sulong) dan ada juga rupanya yang menyokong bekas Ahli Parlimen Parit Sulong sebelum ini iaitu Datuk Syed Hood Syed Edros yang kini merupakan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Parit Sulong.

Saya agak tertarik kerana semasa perbincangan diadakan, terdapat satu 'hentakan' meja daripada salah seorang ahli perbincangan yang spontan mengeluarkan kata-kata "terus terang aku cakap si Syed Hood tu punya program mengalahkan Ahli Parlimen Parit Sulong sendiri. Orang kata dia buat kerja bila dekat-dekat pilihan raya, tapi walaupun aku tak suka dia terus terang aku nak cakap yang dia aktif buat kerja aktiviti masyarakat sejak lepas pilihan raya tahun 2008 lagi. Cuma tak masuk surat khabar je. Dia susah nak bergerak atas nama Timbalan Ketua Bahagian tapi dia bergerak atas nama NGO...".

Saya sekadar mengangguk apabila mendengar kata-kata tersebut kerana tidak mengenali secara langsung insan yang bernama Syed hood itu.

Ketika itu saya cuba mengesan 'ideologi' insan yang berkata sedemikian untuk mengetahui 'ideologinya'. Akan tetapi, politik tetap politik. Kawan akan jadi lawan, dan lawan akan jadi kawan.


Sesuatu yang pasti dan terkeluar pada mulut seseorang ketika itu ialah 'media dilarang' membuat liputan terhadap program-program yang dilakukan oleh seorang insan yang dikatakan mempunyai potensi untuk menjadi calon di kawasan Parlimen Parit Sulong. Busuk dan jahat juga hati insan-insan di peringkat Bahagian itu.


Saya tidak mahu menulis panjang mengenai perbincangan yang dilakukan itu kerana saya yakin pasti akan ada yang terasa hati dengan penulisan ini. Kebenaran itu sesuatu yang pahit untuk diterima.


Hanya satu pesanan kepada semua UMNO Bahagian khususnya di dalam Daerah Batu Pahat, ingatlah bahawasanya kemenangan dan kepentingan parti lebih utama berbanding individu.


Kerusi Ahli Parlimen hanya ada satu sahaja dan kerusi itu menjadi tumpuan banyak orang. Jika hanya seorang insan terpilih mewakili parti, jangan pula insan-insan yang tidak terpilih itu cuba mengkhianati parti.


Genggam dan niatlah dengan sebenar-sebenarnya bahawa perjuangan ini demi AGAMA ISLAM, BANGSA MELAYU, TANAH AIR MALAYSIA..bukannya demi harTA, waniTA, takhTA...

01 di labis - Google Blog Search

01 di labis - Google Blog Search


Liza & Zainudin @ <b>Labis</b>, Segamat | Saifudin Photography

Posted: 30 Mar 2012 08:23 AM PDT

Pada 10 dan 11 Mac yang lalu kami telah pun di hire menjadi official photographer untuk majlis perkahwinan Liza dan zainudin. Majlis bertempat di Taman Mewah, Labis, Segamat Johor. Coverage yang diberikan adalah untuk majlis pertunangan, akad nikah, outdoor, malam berinai, berzanji, bersanding dan potong kek. Walaupun sangat meletihkan tetapi kami berasa gembira penat lelah kami di balas dengan senyuman dan layanan keluarga pengantin. Kebetulan tak jauh dari surau, ia memudahkan kami untuk berehat, solat dan mandi. Sebenarnya ini kali kedua zainudin memanggil kami. Tahun lepas kami cover untuk majlis perkahwinan kakak beliau. Sila klik di sini untuk melihat post kami mengenai kakak belia di sini http://photography.saifdesign.com/zalinafelda-redong-segamat/ dan update mengenai design Custom album di sini http://photography.saifdesign.com/preview-design-custom-album-zalina/

Biasalah, jika hasil kerja kita memuaskan pasti orang akan cari kita lagi di masa hadapan. Apa pun alhamdulillah.. sedikit gambar untuk dikongsikan.

Untuk tempahan dan pertanyaan sila hubungi 017-7149632

ads