ads

Jumaat, 8 Jun 2012

01 di parit sulong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit sulong - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2012 12:00 AM PST

Perjumpaan dan dialog di Felda Air Tawar 4

Pak Abu pengasas Jawatankuasa Bertindak untuk Peneroka Felda Lok Heng

Hadirin di Majlis Dialog di Felda Lok Heng

Peneroka Felda Air Papan turut hadir

Sdr Zabidie Abas menjelaskan perjuangan yang dibawakan oleh Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal kepada peneroka-peneroka di Felda Lok Heng

Pak Aya, seorang veteran politik dari zaman mudanya didalam PRM, kini PKR, menjadi Setiausaha Jawatankuasa Bertindak bagi peneroka-peneroka Lok Heng

Rahman Kaimi, Ketua PKR Ranting Felda Nitar 2 mengajak peneroka Felda Bukit Batu supaya berjuang menuntut hak mereka. "Ayah kita kena tipu, kita generasi kedua kena tipu dan jangan biarkan anak kita pula ditipu oleh Felda" ujarnya semasa berucap dihadapan peneroka-peneroka Felda Bukit Batu.

Didalam lawatan saya ke Negeri Johor pada 12 dan 13hb Disember 2011 membawa saya kepada 3 rancangan Felda iaitu Felda Bukit Batu, Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 didalam 3 kawasan DUN yang berbeza.

Di kesemua rancangan Felda yang dilawati itu, Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Negeri Johor yang dipengerusikan oleh Zulkifli Daud mengadakan 3 Majlis Dialog. Tajuk utama dialog itu adalah berkaitan dengan isu penyenaraian Felda Global Ventures ke pasaran saham dan kesannya yang akan menimpa peneroka-peneroka Felda dan juga kepada Felda.

Anak-anak muda yang menghadiri majlis-majlis dialog itu memembawakan persoalan mengenai pemansuhan Felda Plantation dan pengagihan tanah ladang di Plantation itu kepada generasi baru Felda dan penerangan mengenai Janji Buku Jingga dan Janji Palong.

Isu yang menjadi tarikan minat peneroka-peneroka yang hadir adalah mengenai isu geran tanah yang masih belum dikeluarkan walaupun mereka sudah begitu lama menjelaskan bayaran CAC termasuk premium melalui Felda; isu kegagalan Felda mengembalikan wang tanam semula yang dicarumkan oleh peneroka-peneroka sejumlah RM17,000.00; isu hutang yang begitu besar yang mereka tanggung kepada Felda, dan meminta penjelasan bahawa sesungguhnya Feldalah yang berhutang dengan mereka; dan isu saman terhadap Felda khususnya mengenai peratusan perahan KPG yang dimanipulasikan oleh Felda; dan isu saman terhadap Felda mengenai lebihan pendapatan yang tidak dikembalikan oleh Felda kepada peneroka-peneroka. Di kesemua rancangan Felda yang saya lawati itu telah ditubuhkan Jawatankuasa Bertindak bagi mengumpulkan peneroka-peneroka untuk memfailkan saman terhadap Felda.

Kecuali di Felda Bukit Batu yang mana diadakan dialog di premis Ketua PAS Cawangan, dialog di Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 diadakan di rumah ahli-ahli UMNO. Ini adalah perkembangan luar biasa dan inilah trend yang sedang melanda Negeri Johor.

Full content generated by Get Full RSS.Full content generated by Get Full RSS.

SK (F) <b>Lok Heng</b> Selatan: RM17.8j bina telaga tiub sekolah <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 19 May 2012 03:24 PM PDT


BATU PAHAT: Kementerian Pelajaran mengeluarkan peruntukan RM17.8 juta bagi pembinaan telaga tiub di 39 sekolah di Kelantan yang menghadapi masalah kritikal berikutan tiada bekalan air bersih.

Timbalan Menterinya, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata pembinaan telaga tiub itu dibuat dengan segera berikutan ketiadaan air mendesak sehingga menjejaskan tumpuan pelajar di sekolah berkenaan.Katanya, setakat ini kementerian mengesan 77 daripada 585 sekolah di Kelantan tidak mendapat bekalan air awam yang diuruskan Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) dengan 39 sekolah berada dalam keadaan kritikal.

Alhamdulillah, masalah 39 sekolah berkenaan sudah diselesaikan, manakala 77 sekolah lain yang tiada kemudahan air juga akan selesai dengan penyerahan telaga tiub bagi membolehkan pelajar mendapat kemudahan air. - Dr Mohd Puad Zarkashi, Timbalan Menteri Pelajaran

"Bagaimanapun, kita sudah memberi peruntukan segera RM27 bagi menyelesaikan masalah ketiadaan kemudahan air di semua sekolah terbabit dengan keutamaan diberi terhadap 39 sekolah yang mengalami masalah kritikal dengan pembinaan telaga tiub bernilai RM17.8 juta yang sudah disiapkan baru-baru ini. 


"Alhamdulillah, masalah 39 sekolah berkenaan sudah diselesaikan, manakala 77 sekolah lain yang tiada kemudahan air juga akan selesai dengan penyerahan telaga tiub bagi membolehkan pelajar mendapat kemudahan air," katanya kepada pemberita selepas Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang anjuran parti Gerakan Cawangan Rengit, di sini, semalam. 


Mohd Puad berkata, pihaknya mengambil langkah segera bagi mengatasi masalah bekalan air di sekolah terbabit bagi memastikan ia tidak menjejaskan proses pembelajaran pelajar dan kakitangan sekolah berkenaan.


Sementara itu, Mohd Puad meminta Bank Negara bertindak tegas terhadap bank serta kakitangan mereka yang sewenang-wenangnya membocorkan maklumat akaun bank Pengerusi National Feedlot Corporation (NFCorp), Datuk Seri Dr Mohamad Salleh kepada umum. 
"Ini isu yang serius kerana pembocoran maklumat akaun Dr Mohamad Salleh itu melanggar privasi serta haknya sebagai pelanggan bank. Terjaminkah hak pelanggan bank lain terutama maklumat peribadi mereka apabila maklumat akaun sewenang-wenangnya didedah kepada umum?


"Bank Negara perlu ambil tindakan tegas terhadap bank serta kakitangan terbabit kerana ia bukan saja kesalahan mengikut peruntukan Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan (Bafia), malah menjejaskan kepercayaan masyarakat terhadap bank di negara ini. 


"Kita bimbang jika Bank Negara tidak mengambil tindakan tegas dan menghukum mereka yang terbabit, ia akan menjadi trend untuk sama ada memfitnah, menjatuhkan atau mengaibkan orang di negara ini," katanya.

01 di tebrau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tebrau - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Tangkak</b> Terkini 2012

Posted: 16 Apr 2012 12:00 AM PDT

Tarikh Tutup Permohonan : 16 April 2012

Rakyat Negeri Johor / Warganegara Malaysia yang berkelayakan dipelawa untuk mengisi jawatan-jawatan kosong di Majlis Daerah Tangkak, Ledang,Johor :

1. Penolong Arkitek Lanskap

2. Penolong Pegawai Perancang Bandar

3. Juruteknik (Elektrik)

KLIK DI SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Advertisment

Incoming search terms:

  • iklan jawatan kosong di tangkak johor
  • jawatan kosong di kawasan tangkak
  • jawatan kosong majlis daerah tangkak
  • jawatan kosong pejabat pos daerah ledang
  • keje kosong di tangkak
  • kerja kosong untuk staff nurse di tangkak ledang

01 di tangkak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tangkak - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Tangkak</b> Terkini 2012

Posted: 16 Apr 2012 12:00 AM PDT

Tarikh Tutup Permohonan : 16 April 2012

Rakyat Negeri Johor / Warganegara Malaysia yang berkelayakan dipelawa untuk mengisi jawatan-jawatan kosong di Majlis Daerah Tangkak, Ledang,Johor :

1. Penolong Arkitek Lanskap

2. Penolong Pegawai Perancang Bandar

3. Juruteknik (Elektrik)

KLIK DI SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Advertisment

Incoming search terms:

  • iklan jawatan kosong di tangkak johor
  • jawatan kosong di kawasan tangkak
  • jawatan kosong majlis daerah tangkak
  • jawatan kosong pejabat pos daerah ledang
  • keje kosong di tangkak
  • kerja kosong untuk staff nurse di tangkak ledang

01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


Benteng Vredeburg, Bangunan Perdamaian <b>di</b> Pusat Keramaian <b>...</b>

Posted: 08 Jun 2012 04:37 AM PDT

Bangunan yang terletak tepat di seberang Istana Kepresidenan Yogyakarta, merupakan salah satu bangunan yang menjadi wisata arsitektur di Kawasan Nol Kilometer atau Jalan A. Yani, seruas Jalan Malioboro. Bangunan yang dulu dikenal dengan nama Rusternburg (peristirahatan) dibangun pada tahun 1760.

Kemegahan yang dirasakan saat ini dari Benteng Vredeburg pertama kalinya diusulkan pihak Belanda melalui Gubernur W.H. Van Ossenberch dengan alasan menjaga stabilitas keamanan pemerintahan Sultan HB I. Pihak Belanda menunggu waktu 5 tahun untuk mendapatkan restu dari Sultan HB I untuk menyempurnakan Benteng Rusternburg tersebut. Pembuatan benteng ini diarsiteki oleh Frans Haak. Kemudian bangunan benteng yang baru tersebut dinamakan Benteng Vredeburg yang berarti perdamaian.

Benteng Vredeburg ini memiliki denah berbentuk persegi dan menghadap barat. Sebelum memasuki pintu gerbang utama terdapat sebuah jembatan sebagai jalan penghubung utama arus keluar masuk Benteng Vredeburg. Ciri khas pintu gerbang ini bergaya arsitektur klasik Eropa (Yunani-romawi). Hal ini dapat dilihat melalui bagian tympanium yang disangga empat pilar yang bergaya doric.
Sejarah kepemilikan Benteng Vredeburg adalah milik Kasultanan Yogyakarta, tetapi atas kepentingan Belanda maka benteng ini berpindah tangan pada Pemerintahan Belanda (VOC) dibawah pengawasan Nicolaas Harting, Gubernur Direktur Pantai Utara Jawa. Pada saat masih berfungsi sebagai benteng, bangunan ini dikelilingi oleh parit yang berfungsi sebagai pertahanan awal dari serangan musuh. Namun sekarang parit tersebut hanya tersisa di bagian depan gerbang utama dan hanya berfungsi sebagai drainase saja.

Sampai saat ini masih kita jumpai bastion yang berada di keempat sudut benteng. Keempat bastion itu diberi nama Jayawisesa (barat laut), Jayapurusa (timur laut), Jayaprokosaningprang (barat daya), dan Jayaprayitna (tenggara).Pada bagian dalam benteng terdapat bangunan yang disebut gedung Pengapit Utara dan Selatan. Bangunan ini pada mulanya diperkirakan digunakan sebagai kantor administrasi.
Berdasarkan hasil penelitian bentuk asli, bangunan yang ada merupakan bentuk asli dengan ornamen gaya Yunani masa Renaisance. Hal ini menunjukkan usianya yang relative lebih tua dan lebih dekoratif dibandingkan dengan bangunan yang lain. Dari masa ke masa benteng ini mengalami perubahan fungsi dan bentuk sesuai keadaan politik saat itu. Seperti yang dijumpai pada masa sekarang, benteng ini telah berubah fungsi menjadi museum.(foto/teks:aanardian/www.kotajogja.com)

01 di chaah johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di chaah johor - Google Blog Search


My First Baby, buat aku gemuruh hati - Miqael Arshad Online Blog

Posted: 08 Jun 2012 01:56 AM PDT

Salam... lama aku tak update blog sebabnya aku bercuti ke Kuala Lumpur katanya. Aku ke situ semata-mata untuk menyelesaikan segala urusan aku. Bdw rasa seronok pulak sebab hati berbunga-bunga tak tahulah kenapa. Apa-apa pun semalam aku rasa penat gila pusing-pusing dalam Low Yat tu semata-mata nak cari satu kedai tu. Kedai yang aku belikan laptop untuk some one ni. Just tolong dia je la, memang letih sebab dia tu kuat sangat berjalan sampai aku pun ikut berjalan. Tak ada ke kasut ajaib yang leh tampung badan aku dan bawa aku bergerak tanpa mengeluarkan tenaga? Kalau ada tolong kenalkan padaku. Huh!
Alasan yang lebih kukuh, aku ke KL untuk lepak. Boleh? Dan dan je kan? Iyalah alang-alang lepak tu pergilah jumpa kawan-kawan lama dekat sana. Tak salah jumpa mereka dan bertanya khabar. Actually aku menulis pun secara rahsia dan aku tak reti nak war-war dekat mereka. Bila ditanya apa perkembangan aku sekarang ni, aku just beritahu, biasa je, berniaga. Yalah perniagaan aku kecil aje, erm baru mula. Smile.....
Selepas terhasilnya novel pertama aku, sungguh aku gembira, berjudul Buka Mata Hati bawah penerbitan Jemari Seni membuatkan aku begitu teruja dan bersemangat untuk meneruskan penulisan aku yang tertangguh. Serius aku tak sempat semuanya kerana perniagaan. Sibuk... so nak tak nak aku menulis bila tiada kekangan waktu.

Terima kasih sangat-sangat kepada kawan-kawan yang sudi jumpa dengan aku, walaupun selama ini korang tak pernah tengok rupa aku tapi bila aku call aje korang sudi hulurkan bantuan. Ecewah... macam ni aku suka,  mula-mula berkawan tanpa wajah. Yang pasti aku bukan spesis hantu jelmaan. Ha ha ha...

Semoga perjuangan aku dalam penulisan menemui ruang dan identiti aku sendiri. Kepada rakan-rakan blog dan reader blog aku, aku ucapkan terima kasih sudi jengah ke sini. Support aku everytime, wah, gitu!
So, aku dah penat, sekarang ada dekat Chaah, Segamat, Johor pulak bertolak dari Bandar Baru Bangi Selangor pergi ambil buku dengan Jemari Seni.. So Now, lepak dekat sini (Chaah). Untuk hiburkan hatiku yang gemuruh. Gemuruh kerana aku belum mendapat respon pembaca novel sulung aku tu. Takut sangat kerana anak sulung aku itu barangkali banyak kekurangan. Hopefully ada yang sudi berikan teguran membina agar aku tidak mengulangi kesilapan yang serupa...
KLIK UNTUK SUMBANGAN 1SEN

01 di segamat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di segamat - Google Blog Search


Hotel Villa @ <b>Segamat</b> | Penyubiru&#39;s Blog

Posted: 07 Jun 2012 08:19 PM PDT

Kisah pasal kenduri kahwin di Segamat lagi. Kali ni aku cuma nak share hotel yang aku menginap semasa berada di Segamat. Mana tau ada yang mencari maklumat atau info hotel di Segamat.

Kami menginap di Hotel Villa Segamat atau dalam bahasa ganunya Villa Hotel. :P

Hote Villa Segamat

Hotel Villa tu terletak di sebelah McDonald's tu. Masa aku ambik gambar ni aku berada di depan Pasaraya Billion.

Hote Villa Segamat

Ini kaunter utama Hotel Villa.Semua lelaki dalam gambar di atas bukan aku. Perempuan tu pun bukan aku juga. Harap maklong yer..

Hote Villa Segamat

Lobi. Area sini ada free wifi.Speed wifi pun boleh tahan laju, layan Dora the Explorer kat youtube tak sangkut pun.

Hote Villa Segamat

Cafe. Simple jer.

Hote Villa Segamat

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

01 di mersing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di mersing - Google Blog Search


paths we choose: bercuti <b>di Mersing</b> beach resort

Posted: 03 Jun 2012 10:33 PM PDT


Bercuti dari menulis blog...hahaha...sungguh lama tak mengupdate blog. nasib baik blog sendiri... kalau blog untuk makan gaji... jennuh dah kena maki..kena suspended berenti kerja laaa... dekat 2 bulan tak update blog. dasyat !! banyak nak cerita.. tp xdan nak menulis..
so yes.. i went to Mersing.. when was it? sendiri pon sudah lupa..oh yes..5hb mei during wesak day punya cuti... sungguh lama x pergi Mersing. I used to go to Mersing almost all the time during school holiday or even weekend pon. tapi that was 15 yeras ago la... masa sekolah rendah dulu. rumah saya di kluang... so Mersing mmg pantai paling dekat.. arwah abah suka bawak kitorang ke mersing ni... and we enjoyed Mersing so much!!

so here we were again.. selamat datang ke Mersing! kalau dulu mak bapak bawak kiter... sekarang kita plak bawak mak (bapak dah takde..sob sob). tujuan asal ke mersing sbb my mom ajak pergi kenduri kawen kawan anak dia.. so its an opportunity for holiday.. and yes.. opportunity memancing utk en shahir! sempat dia plan dengan 2 3 orang kawan dia..mancing kat pulau mana ntah.. ikut jeti penyabong. jeti menyabong takde la jauh sangat dari pekan mersing.. sama jalan ajer ke air papan...


pantai di mersing yang saya kenali sejak kecik.. is pantai air papan. pantainyer landai dan airnyer bersih. kawasan2 kat pantai pon bersih. and yes...until now it remains.. masih bersih dan cantik.. cuma nya.. mersing tak develop la... cukup susah nak cari tpt tinggal... option tak banyak... dapat plak minggu tu cuti public.. resort byk yang penuh. nak tak nak..ok tak ok... kami ambik mersing beach resort... betul2 kat pantai air papan...

anak teruna: adam 8 bulan


kawan en shahir dapat di fishing bay resort... rasanya fishing bay resort is better. mersing beach resort ni ada byk bilik.. cumanya resort ni xde breakfast yang disediakan... kedai2 makan agak jauh.. jadi kami yang beranak kecik dan anak yg bermacam2 ragam ni...agak susah jugakla nak makan.....biliknya besar... tapi aircond nyer x sejuk... hadehhh...macam2... tv plak.. dpt dua channel jer...tv1.. tv2... adduuhh... bosan!


facilities secara am nya ok la. ada pool untuk auni... bilik pelbagai saiz. yg kecik.. yg besar.. sempat jugakla auni menyelam nyelam... jgn kan auni... my mom pon sempat 2 round masuk kolam. hahaha... pantai walking distance ajer... tp tu la.. anak2 saya ni..dengar bunyi ombak ajer dah lari... jgn berangan la nak main ombak! did we enjoy the stay? ermmm...boleh la... are we going to stay again ? erm...kalau ada pilihan lain.. cari tempat lain kot...heheheh
by the way... en shahir also failed to enjoy his fishing trip. hari hujan la plak... plus boatman tak ngam. dia bukan memancing di air papan yer... dia ke pulau2... naik di jeti penyambong. not too far from our resort. itula hasil tangkapan dia.. not so much. nasib dapat kerapu...sedap ! yg dia banggakan is the kerapu bara. sungguh rare katanya ikan tu.. entahla...saya tak tahu menahu...janji rasanya sedap...hehehe...


begitula cuti2 se malaysia saya... looking forward to our next cuti2... nak pergi mana ntah... travel dengan 2 anak tak banyak beza pada saya.. except saya kena continue breastpump and breastfeed my adam...  adam pulak jenis relax ajer.. x byk ragam.. so Alhamdulillah... everything was great.

01 di skudai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di skudai - Google Blog Search


Catatan Kenangan Kehidupanku: Bertandang <b>di</b> UTM <b>Skudai</b>

Posted: 28 May 2012 07:27 PM PDT

Majlis bertandang ana di Utm Skudai Jb pada 26 Mei lepas.
Ambil peluang balik Johor......
Siap beli murtabak singapore ( depan EC), frozenkan untuk stok bulan puasa nanti!
 Ni foto keluarga belah kami

Dan dapat makan botok-botok jugak di rumah kak ipar ( so, bulan puasa nnt tak lah teringin dan teringat lagi...)  Tapi air kathira takde jual lagi lah.....

Sempat juga menziarahi kakak rakan sekolah dulu yang sedang mengidap kanser, di Taman Perling. Sedih melihat dirinya....

Sempat juga singgah JPO...anak2 beli seluar levi's....mak dia jeling2 handbag coach, tapi ayah dia offer yang lain..... sure takmau punya! hahahaha.....

01 di labis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di labis - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Pekerja tempatan <b>di Labis</b> meningkat

Posted: 08 Mar 2012 03:07 PM PST

LABIS 8 Mac – Jumlah penduduk tempatan yang bekerja dalam sektor perladangan di daerah ini semakin meningkat ekoran pelbagai inisiatif termasuk menawarkan gaji yang lebih tinggi pada masa ini.

Ahli Parlimen Labis, Datuk Chua Tee Yong berkata, berdasarkan maklum balas dan pertemuannya dengan pihak pengurusan beberapa ladang, terdapat peningkatan ketara jumlah pekerja tempatan dalam bidang itu.

"Sebelum ini, antara punca pekerja tempatan kurang dalam sektor ini kerana kadar gaji yang terlalu rendah.

"Namun selepas kadar minimum gaji dinaikkan serta beberapa kemudahan seperti perubatan dan khidmat penjagaan kanak-kanak diberi secara percuma, terdapat pertambahan penglibatan pekerja tempatan," katanya mengulas isu sektor perladangan di kawasan tersebut dibanjiri pekerja asing.

Dipetik dari Utusan Malaysia

01 di kulai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kulai - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Pekerja tempatan <b>di Labis</b> meningkat

Posted: 08 Mar 2012 03:07 PM PST

LABIS 8 Mac – Jumlah penduduk tempatan yang bekerja dalam sektor perladangan di daerah ini semakin meningkat ekoran pelbagai inisiatif termasuk menawarkan gaji yang lebih tinggi pada masa ini.

Ahli Parlimen Labis, Datuk Chua Tee Yong berkata, berdasarkan maklum balas dan pertemuannya dengan pihak pengurusan beberapa ladang, terdapat peningkatan ketara jumlah pekerja tempatan dalam bidang itu.

"Sebelum ini, antara punca pekerja tempatan kurang dalam sektor ini kerana kadar gaji yang terlalu rendah.

"Namun selepas kadar minimum gaji dinaikkan serta beberapa kemudahan seperti perubatan dan khidmat penjagaan kanak-kanak diberi secara percuma, terdapat pertambahan penglibatan pekerja tempatan," katanya mengulas isu sektor perladangan di kawasan tersebut dibanjiri pekerja asing.

Dipetik dari Utusan Malaysia

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved