ads

Rabu, 12 September 2012

01 di tebrau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tebrau - Google Blog Search


Pengalaman Beraya Buat Pertama Kali <b>di Tangkak</b> Johor dan <b>...</b>

Posted: 29 Aug 2012 05:00 PM PDT

Artikel ini saya tujukan untuk En.  Yusof Bakar dari PP Seni,  USM.  (kih kih kih)

Jumaat,  17 Ogos

Mood Raya Datang,  Mood Kerja Menghilang
Aihhh malaihnyaaa nak pi kerja.  Tapi kena lah pi jugak.  Hari ni dah last day kerja u olls.  Ramai jugak orang yang dah cuti kat office.  We olls yang mai office ni,  jasad sahaja di office.  Otak dan jiwa dah merewang-rewang ke tempat lain.  Duk pikiak raya sahaja.  At 11am,  Kak Zie meletops mai kat akak "Adik,  Dr.  Siva maybe akan bagi kita half day.  Kami semua duk tunggu keputusan dia.  Tapi kalau kata dia tak setuju pun,  adik balik la dulu.  Kak Zie cover adik,"  meletops Kak Zie.  Thanks Kak Zie.  Berat sama dipikul ringan sama dijinjing.  GITUUU.  Tepat 12.30pm,  akak pun terus balik rumah dengan pantasnya.  So,  bolehlah akak berehat sebentar dan mengemas beg untuk balik kampung.  Yelah,  sibuk membuat kueh kacang bagai.  Tak sempat nak mengemas u olls.  Katanya malam ni dah nak gerak balik Tangkak.

Buah tangan jeruk dari Penang adalah kemestian.

Berbuka Puasa Bersama Keluarga Penang - buat Kali Terakhir Tahun Ini

Lepas berbuka bersama keluarga di Penang,  Kak Edeh masak special iaitu mee goreng mamak,  we olls pun beraya siap siap with all the family.  Depa semua memang saja mai bukak posa kat rumah akak sebab senang nak jumpa semua.

At 12.30 am,  kami bergerak perlahan-lahan dari Penang ke Tangkak menaiki Dorrie meletops.

Inilah satu-satunya benda yang raya yang akak beli.  Subang raya. 
Sabtu,  18 Ogos

Ketibaan Si Anak dan Menantu Yang Berbadan Agam

We olls sampai di depan rumah Kak Juma di Jalan Mesra Rakyat,  Off Lorong Wak Musa,  Serom 5,  Tangkak tepat jam 5.50am.  Sungguh dahsyat En.  Khafi mendrive,  relaks dan very tertib sampai akak boleh jadi tidur kecantikan kat sebelah.

Ketibaan kami disambut dengan penuh rasa syukur oleh Kak Juma dan Abang Omar.  Lepas sembang ringan dan angkat beg,  kami semua sambung tidur sebentar.  Penat u olls.

Pegedil spesyel resepi Kak Juma.  Nanti i akan blogkan resepi ini.
Selepas tidur beberapa jam,  we olls pun bangun dan maka itu bermulalah aktiviti masak memasak.  I olls dan Kak Juma buat kuah kacang,  ketupat,  kuah lodeh,  ayam masak usik dan pegedil.  Kak Juma tak masak banyak-banyak macam Kak Edeh.  Dia masak sikit-sikit jer.  I olls sempat belajar beberapa tips dan rahsia dapur dari Kak Juma.  Memang best kali ni we olls dapat sembang panjang-panjang sambil masak.  Tidak lupa bergosip. 

Petang itu,  Ina dan Aji serta anak-anak (keluarga adik En.  Khafi) tiba dari Port Dickson.  En.  Khafi ada adik yang dah kawen dan ada dua anak ya.  Meletops. 

Aktiviti Membalas Kampung Ala Serom 5

Menjelang petang,  Kak Juma membungkus all the lauk pauk yang we olls masak tadi dan disiapkan 5 enam set bungkusan.  Kak Juma kata "Tengok la nanti petang,  satu kampung akan datang hantar lauk.  Penuh nanti satu meja.  Kamu makanlah puas-puas," 

Kisahnya,  setelah Asar,  maka orang kampung sorang demi sorang datang ke rumah dan bagi lauk yang depa masak.  Semua lauk yang lebih kurang sama iaitu lauk raya!! Pastu Kak Juma pun balas lah balik dengan lauk pauk yang dia bungkus tu.  Tapi tak tau la macam mana punya mejik,  in the end...........nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaa penuh satu tikar kat dapur ni dengan lauk pauk.  MAKAN JUMIE............MAKANNNNNNNNNN!!

Ahad,  19 Ogos

HARI RAYA U OLLLS!

Tereeenggggg tenee nee....tereng tereng...ten neee neee...terengg nee nee neee...Indahnya sungguh di hari raya...ramainya orang bersuka riaa (suara Hail Amir)

Fajar syawal dari bilik kami di rumah Kak Juma. 
Gituuuu!! Hari raya pun tiba.  Ohhh...akak bangun pagi itu dan akak bukak tingkap.  Cahaya fajar yang sangat cantek.  Cabaran pada pagi itu?  MENANGIH ATAU TIDAK MENANGEH. 

Selepas mentengok video iklan raya Bernas,  akak sangat sebak bila memikirkan hari raya.  Yelah berjauhan dengan keluarga.  FEEELNG!  Akak duk bayangkan macam mana kalau akak dengar takbir raya pagi tu.  Entah macam manalah perasaan akak.

En.  Khafi banyak kali duk bagi akak takut dan lemah semangat "Nanti pagi raya hang nanti menangih la kat Tangkak.  Hang nanti telefon Kak Edeh pastu masuk bilik dan nangeh,'  kata En.  Khafi sambil gelak kuat macam jin aprit.

Disebabkan rumah Kak Juma terletak jauh di hujung kampung dan dikelilingi oleh pokok kelapa sawit dan juga pokok getah,  so akak tak dapat dengar sangat bunyi takbir raya.  ALHAMDULILLAHHHHHHHHHHHHHHHHHh............hahaha boleh?  Bayangkan kalau akak dengar.  Mesti akak terus menangih pukul-pukul bagi pecah gelang tangan kat dinding.  Gitu.

Beraya dengan Suami Terpaling Love

Lepas mandi dan bersiap simple,  we olls semua bersarapan ringkas di dapur.  Tapi before kami keluar ke dapur,  akak dan En.  Khafi mengambil kesempatan untuk beraya berdua.  Akak yang mintak maaf dulu dengan En.  Khafi semua.  Aiiiiyoooooo.....masa tu ayak mata akak dah penuh dengan ayak mata.  Tunggu nak menitik ja.  Lubang idung akak pun macam sat sat nak kembang,  sat sat nak kuncup.  Atas bibir akak,  tiba tiba rasa macam panjang like kuda.  Tahan nangis sambil menyusun ayat memohon maaf kat suami ku.  Akak banyak durhaka dengan suami akak u olls.  Banyak sangat onar yang akak buat untuk dia.  Dia ni sabar sahaja.  Dah la baju kerja dia gosok sendiri.  So,  kami pun bermaaf maafan semua.  Habis tu,  kami pun keluar dari bilik.  Ada la babak cium sikit sikit,  MANA BOLEH CERITAAAAAAA!! NUSYUZZZ U OLLLSS!  Tapi yang penting,  walaupun akak almost nak nanges,  tapi akak tak nanges. 

And then,  they olls semua lapik perut untuk they olls nak pergi sembahyang raya.  We olls yang perempuan semua tak pergi.  Yang lelaki je yang pergi.  So kami yang perempuan,  siaplah apa-apa yang patut.  Makan dan isi kueh raya.


Sesi salam bersalam dan bermaaf-maafan dimulakan selepas solat sunnat Aidilfitri dan juga makan pagi.  Start dengan Kak Juma salam Abang Omar dulu.  Pastu kami semua follow kat belakang.  Salam....salamm......dan....ALHAMDULILLAHHHHHHHHHHH.....akak tak nangih pun.  In fact akak sangat happy dan gelak-gelak lagi.

Sessi Beraya Keliling Kampung Serom 5 dan Gersik,  Bukit Gambir 

Destinasi pertama,  of coz rumah Tok Jali dan Tok Neng iaitu bapa dan ibu kepada Kak Juma,  ibu mertua I olls.  Setibanya di sana,  sanak saudara dan sepupu lain pun sudah mulai ramai.  Akak sorang jer feeling berjubah dan berselendang.  Nasib baik tak pakai belt.  HAHAHAHA feeling Regina la kau ni Jumie Samsudin.  We olls bersembang dan bersalam salaman.  Amik-amik gambar sikit.

Dari situ,  kami pun mula berarak dari satu rumah ke rumah yang lain,  semua rumah mak mak menakan,  tok menakan En  Khafi side Kak Juma kami ziarahi.  (tak semualah u olls...sebab keluarga Kak Juma ramai ya.  Lebih kurang 13 beradik.  Tak termampu nak pergi semua). 

Masa nilah nak berkenal-kenalan dengan sanak saudara yang akak tak pernah jumpa sebelum.  Kalau kenal pun dalam Facebook ja u ollls.  Depa semua pun,  tengok akak depa tau "Oo....orang Penang ni...." Nasib baik!!  Kalau depa kata "Oooo...anak mami ni,'  Haaaaa.....haruslah secara otomatik akak bukak aipek dan suruh akak baca artikel blog akak kan!!

Kami dan Tok Jali.  Tok Jali bagi pose meletops kat ampa semua.  Siap bye bye lagi.
Depa ni love kuat.  Kak Juma dan Abang Omar.
Bersama biras akak dan juga hembek meletops hasil jualan Kueh Kacang Mazola.  

Ada satu time tu,  we olls tengah beraya kat rumah Tok Sayuti,  ada aunty En.  Khafi duduk sebelah akak.  Dia duk tunjukkan sorang-sorang sedara dari jauh.  Dia ni sapa...dia ni sapa......Ramai u ollls!!! So ada satu family ni masuk,  "Haaa.....dua ni sepupu belah.....diorang dua ni doktor tau,"

GETUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!  Aunty...........i kerja USM aunty.  Hidup i bergelumang dengan doktor dan professor aunty.  (POKER FACE DISITU)

By Zuhur kami semua balik ke rumah,  mandi rehat dan solat.  At 230pm,  kami gerak ke rumah Tok Gayah iaitu mak Abang Omar (pak mertua I olls).  Dari Serom nak ke Gersik amik masa lebih kurang 20 ke 30 minit.  Lainnya suasana beraya di rumah Tok Gayah ialah,  we olls duduk dan melepak dan beraya di situ sampai malam tak pergi mana-mana rumah sedara lain.  Bak kata Kak Juma kepada akak "Sebab tu mak tak suka beraya datang sini,  abah kamu bukan nak berjalan.  Duduk je kat sini sampai malam,"  gituuuuuuuuu Kak Juma onarkan suami.

Isnin,  20 Ogos

Soto Special Kak Merr di Raya Kedua

Hari raya kedua.  We olls takdak planning nak keluar beraya.  So,  akak mengambil iktibar untuk menjadi menantu yang bukan sahaja penuh dengan kecantikan malah baik hati dan rajin di dapur.  Hari itu,  akak masak soto ayam dan juga rendang.  Katanya kakak ipar i olls iaitu Norfariza akan balik hari ini.  So,  haruslah masak meletops u olls.

Soto.  Yeee...nanti akak akan buh dalam blog resepi dia.

Kak Juma adalah seorang yang sangat menghormati akak didapur.  Akak masak betul ke salah ke,  tak ikut cara dia ke,  dia relaks dan tak complaint langsung.  Bila anak-anak lain mula memberi komen,  Kak Juma akan mengomen "Biarlah....mak nak rasa macam mana kamu masak.  Tak maulah ikut cara mak,"  Gituuuuuuuuuuu!

Actually akak nervous jugak u olls!  Kau gila masak sebelah otai.  Rasanya macam nak jahit baju sebelah Rizalman.  Silap haribulan terjahit kuku dengan kain.  Haaa!! Dah jadi selendang ulik mayang.

Akak feeling profesyenel dan dengan niat tidak mahu malukan Kak Edeh yang dikenali sebagai makcik kantin tersohor di Sekolah Menengah St Xavier Pulau Pinang,  akak kena berikan prestasi yang terbaik.  Nanti apa masyarakat kata kepada akak?  MAK DIA MAKCIK KENTIN,  ANAK MASAK MACAM AHLI GUSTI.  Haaaaaaaa...Tapi alhamdulillah,  akak berjaya menyiapkan sup soto,  celur bihun,  mee,  taugeh,  nasi impit dan tidak dilupakan sambal kicap.  Selain itu,  akak juga telah memasak rendang daging (yang ni akak siapkan rempah dan bahan-bahan jer.  Kak Juma yang masakkan).

Katanya...............................tetamu pertama yang datang.  Almost semua buat penambahan!!  Gituuuu!!  Depa puji kata sedap dan boleh buat meniaga.  OHHH KAK EDEH!! I MADE U PROUD!!  Terima kasih Kak Ita dan Kak Iken yang bagi akak tolong meniaga dengan depa kat Kedai Lontong dua tahun lepas sebelum kami gaduh dan kedai pun tutup.  Katanya,  by the end of the day...............................sambal kicap kena buat second round. Dua tupperware lincin!!!  Sambal kicap Johor dibuat oleh menantu Penang rasanya sangat meletops???? KERLASSS!!!! 

Selasa,  21 Ogos

Gugurnya Hati Ayam

Hari yang sungguh malang bermula hari ini.  Untuk pengetahuan u olls,  sejak sehari nak raya,  akak dah mulai period u olls.  Tapi hari ini lain macam rasanya.  Pagi itu,  bila akak bangun tidur.  Darah keluar lain macam u olls.  Bila akak pergi checkkkkkkkkkkkk...................OH NO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Memang banyak.  Dah berketul ketul macam hati ayam.  Ini dah boleh buat masak goreng kunyit.   (HAHAHAH LAWAK BODOH DI SINI.  SILA TENDANG AKAK)

So akak pun terus rasa lembik satu hari.  Kan akak pi jumpa doktor pakar haritu.  Dan dia bagi akak ubat hormon apa bagai.  I think,  inilah hasilnya.  Dia mencuci rahim akak dan membuang segala anasir jahat yang tak keluar dengan elok selama ini.  Kira macam overhaul enjin la gitu.  Dan seharian akak tidur sahaja dan tidak larat membuat apa-apa kerana siriesly akak bukan sahaja cramp di perut malah badan akak pun rasa macam sangat lunyai. 

Kesian Kak Juma hilang sorang assistant.

Ini bukan punca akak keluar hati ayam banyak ya.  Ini anak ular sawa sesat yang mati bawah kereta adik ipar akak.
Rabu,  22 Ogos

Nasi Tomato,  Ayam Masak Merah,  Acar Jelata dan Sayur Buncis Goreng bersama Santan

Hari ini hari terakhir akak di rumah Kak Juma bagai.  Memandangkan semalam Kak Juma dah penat melayan tetamu apa semua.  Hari ni,  akak cakap kat Kak Juma,  biarlah akak masak sepenuhnya.  Dia tak payah tolong langsung.  Hari ni akak nak masak nasi tomato sebab dah lama sangat tak makan nasik rasanya. 

Pagi itu,  akak,  adik Akmal dan En.  Khafi pergi ke pasar.  Kami beli barang dapur.  Akak beli beras Basmati.  Susah nak cari beras Basmati yang 5kg kat sini.  Semuanya size besar.  Maybe because orang sini jarang makan beras Basmati.  Sebab tu pekedai pun stenbai stok paket besar jer banyak.  Tapi carik punya carik,  terjumpa jugak satu paket beras Basmati 5kg.  YES!!!!

Actually ini first time akak buat nasi tomato.  Boleh laaa.........nak makan-makan :)

Lepas bershopping di market,  destinasi wajib akak bila balik kampung adalah KEDAI 2 RINGGIT!  Tak lengkaplah diri akak kalau tak mau kedai ni at least sekali bila balik kampung.  Kat Penang takdak kedai macam ni.  Kalaulah ada..............habihlaaaa Tesco semua nanti tak laku.  Kedai 2 Ringgit ni ada dua tiga buah.  Tapi yang paling we olls suka pergi adalah yang kat simpang depan dengan CIMB. 

Macam-maca adaaaaaa daripada periuk dan kuali,  bekas pelastik,  alat tulis,  bunga hiasan,  bek,  dandanan rambut,  keropok jajjan,  alat menoreh,  pinggan mangkuk,  alatan mencuci rumah,  alatan dan perkakas dapur,  bedak,  sabun,  bulu mata palsu,  beteri,  reket bekminton,  ayak kotak,  alat untuk repair paip air,  ubat nyamuk,  baja pokok dan racun serangga...............dan macammmmmmmmmm macam lagi.  Semua ada!!  Tapi bukan semua RM2.  Kalau ada tanda harga dia tulis RM3 ka RM10 ka...maknanya itulah harga benda tu.  Kalau takdak tanda harga makanya benda tu RM2 la.

Akak beli macam-macam.  Bestnyaa shopping kat kedai dua ringgi!!!

Ronda Petang di Bandar Muar

Lepas makan tengahari!!!  Kaum lelaki pun mulai tidur macam naga.  Akak dan kakak ipar akak niat nak ke Gersik dan juga Muar.  Niat di hati nak pi cari apa-apa buat buah tangan balik Penang.  So,  dari Serom ke Gersik,  Along yang drive.  Dan dari Gersik ke Muar.  AKAK YANG DRIVE.  Along sangat impress dengan akak sebab walaupun tidak menggunakan GPS akak masih ingat jalan-jalan ke bandar Muar dan pusing balik ke Serom melalui Bukit Kangkar dan Tangkak.  Nampaknya IQ akak lebih tinggi dari Along di situ.

Gambar ini diambil oleh Along.  Tapi dia malu nak amik gambar dengan I.

We olls tak pusing jauh-jauh sangat.  Sebabnya takdak apa sangat pun nak buat di bandar Muar yang busy itu.  Kami end up beli buah duku,  kerepek,  madu lebah,  dodol dan beberapa kueh tradisi along the way. 

Masih,  Along terpana sebab akak lebih arif dengan jalan-jalan di Muar dari beliau.  OH ya,  En.  Khafi tak ikut sebab suruh dia tidur dan rehat.  Malam tu dia nak drive balik Penang.

Good bye Tangkak

At 1130pm,  kami meninggalkan Serom 5.  Hati rasa sayu.  Tapi kenalah balik sebab En.  Khafi dah nak kerja esok.  Maka berakhirlah cuti cuti raya akak di Johor.  Satu pengalaman yang mendamaikan dan bermakna.  Simple tapi belajar banyak benda baru.  Harap tahun depan dapat balik beraya di Tangkak lagi tapi En  Khafi kata "Nanti Abang Manap baling botol todi kat aku!"

Sekian,  laporan dari akak khas untuk diri akak sendiri.  Esok lusa,  anak cucu akak baca artikel ini,  semoga u olls semua menjadi menantu yang terbaik apabila balik ke rumah mentua.  Well,  kita maybe bukan yang paling perfect,  but at least kita try la.  Jangan jadi kera sumbang memalukan kaum keluarga Kak Juma dan Kak Edeh.  Biarlah orang tahu,  keturunan kita ni,  bukan sahaja penuh dengan kecantikan malah baik hati dan rajin di dapur.

Love,

Jumie Samsudin
Anak Kak Edeh,  Menantu Kak Juma

Kenangan Yuchuilang: Mi Daging Lembu <b>Tangkak</b> Johor

Posted: 15 Aug 2012 07:55 PM PDT


Dalam perjalanan ke Segamat untuk menghadiri Perhimpunan 729, kami singgah di Tangkak untuk menikmati mi daging lembu yang sedap.

Sebelum itu, kami telah lalu Tangkak dua kali ketika pergi ke Kota Bharu Kelantan dan Pengerang Johor. Kedua-dua kali itu, kami tiba di Tangkak terlalu awal. Restoran mi daging lembu belum mula berniaga. Kami terlepas peluang merasai mi daging lembu yang masyhur.

Jarak dari Merlimau ke Segamat tidak sejauh seperti Kota Bharu atau Pengerang. Kami tidak perlu bertolak awal. Jadi kali ini kami dapat makan mi daging lembu yang enak.


Mi daging lembu Tangkak amat terkenal. Ramai pengemar mi daging lembu datang dari merata tempat ke Tangkak. Selain restoran di Tangkak, terdapat cawangan di Melaka dan Kuala Lumpur.

Ramuan mi daging lembu termasuk ofal lembu, perut lembu, daging lembu, daun bawang, bebola daging lembu dan bawang putih cincang. Pelanggan boleh memilih kway teow atau mihoon bercampur dengan bahan-bahan ini. Sekiranya anda tidak makan ofal lembu, ingat memberi tahu pelayan restoran.

Jika kebetulan anda berada di Tangkak, anda boleh cuba hidangan Tangkak ini.

Artikel Berkaitan
Profil Google Zuiyanhong
Penulis Artikel Zuiyanhong
Bandar Maharani Muar Johor
Sekolah Menengah Chung Hwa
Kopitiam 434 Sai Kee Muar Johor

01 di benut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di benut - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di benut</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 07:49 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di benut</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2012 07:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

saifulam-agrofarm: KURSUS CENDAWAN <b>DI BENUT</b>,PONTIAN <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2012 03:02 AM PDT

BERMINAT MENYERTAI KURSUS PENANAMAN CENDAWAN PADA 13 OKTOBER 2012 (SABTU).BOLEH HUBUNGI SAYA SEGERA 0137501589.YURAN HANYA RM150 SAHAJA.DI BERIKAN SIJIL,VCD,NOTA DAN KIT PENANAMAN CENDAWAN.PROMOSI KURSUS DENGAN BAYARAN YURAN TERENDAH RM200 SAHAJA....PELUANG DI BUKA SEKARANG.

saifulam-agrofarm: KURSUS CENDAWAN <b>DI BENUT</b>,PONTIAN <b>...</b>

Posted: 04 Aug 2012 07:47 PM PDT


BERMINAT MENYERTAI KURSUS PENANAMAN CENDAWAN PADA 8 SEPTEMBER 2012 (SABTU).BOLEH HUBUNGI SAYA SEGERA 0137501589.YURAN HANYA RM150 SAHAJA.DI BERIKAN SIJIL,VCD,NOTA DAN KIT PENANAMAN CENDAWAN.PROMOSI KURSUS DENGAN BAYARAN YURAN TERENDAH RM150 SAHAJA....PELUANG DI BUKA SEKARANG.

BLOG JOHOR: 01 <b>di benut</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Aug 2012 07:13 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Berasa Optimis DUN <b>Benut</b> Boleh Beri Kejutan – Syed Othman <b>...</b>

Posted: 01 Aug 2012 05:48 PM PDT

image

PONTIAN – Syed Othman Syed Abdullah, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Johor melahirkan keyakinan yang tinggi bahawa PAS Dewan Undangan Negeri (DUN) Benut mampu melakarkan kejutan dalam Pilihan raya Umum ke 13 (PRU) nanti kerana berjaya menterjemahkan konsep Negara Berkebajikan.

Katanya, sepanjang pemantauan sebagai Penyelia PAR Johor, Benut antara yang aktif melaksanakan agenda kebajikan dan banyak menerima aduan daripada masyarakat setempat.

"Saya ini bekas pemimpin UMNO. Dia (UMNO) kalah kepada aktiviti kebajikan. Syabas saya ucapkan kerana mampu menterjemahkan erti sebenar hasrat parti kita membangun 'Negara Berkebajikan'.

"Dahulu, Pilihan raya Umum 12, siapa sangka Selangor berjaya ditawan. Justeru itu, peluang cukup tinggi di Johor termasuk Benut kalau tidak berlakunya banyak penipuan dalam PRU nanti.

" Jangan perkecilkan setiap calon yang bertanding. Ingin saya tegaskan, saya pernah ditemu bual oleh pelbagai agensi berita termasuk Berita Harian Singapura. Masuk satu muka surat penuh. Saya katakan yang Johor bukan lagi kubu kuat UMNO," tegasnya lagi.

Syed Othman berkata demikian ketika menyampaikan taklimatnya pada majlis Ramah Mesra PAR Johor bersama PAR Benut di pejabat Majlis Tindakan Dun (MTD) Benut, dekat sini, semalam.

Hadir sama, Ustaz Atan Gombang, Penyelia PAR Benut, Bachok Welang, Naib Yang Dipertua PAS Kawasan Pontian, Ustaz Muhammad Nazar, Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Pontian.

Pada majlis yang sama, Rombongan PAR Johor berkesempatan turun padang dengan menyantuni masyarakat di beberapa buah keluarga di kawasan Unit Peti Undi (UPU) Parit Mansor.

Terdahulu, program XPDC Kebajikan ini turut berjaya mendengar beberapa keluhan daripada anak muda yang menagih janji kerajaan Barisan Nasional bagi pembinaan gelanggang sepak takraw di kampung terbabit.

Beliau juga dipertemukan dengan masyarakat kampung setelah majlis berbuka puasa telah disertainya di Masjid Jamek Kampung Parit Mansor.

Bagaimanapun, Syed Othman turut dikejutkan dengan satu penemuan apabila ada pasangan warga emas hanya mendiami rumah yang usang dan hampir roboh serta mengharapkan ehsan mana-mana pihak untuk membantu.

Dalam pada itu, aduan-aduan yang diterima, pihaknya sedang berusaha untuk membawa ke peringkat lebih tinggi sebagai tindakan susulan.

Sementara itu, Syed Othman yang juga Ajk PAS Negeri Johor menyatakan penghargaan kepada pengurusan PAR Benut kerana banyak mendedahkan masalah rakyat melalui media massa dan media baru.

"Tahniah sekali lagi kerana Benut memenuhi kriteria. Yang pertama ada media sendiri iaitu facebook Mtd Pas Benut dan yang kedua berjaya tubuh pusat aduan.

"Dengan adanya dua elemen ini, satu usaha agar Ustaz Atan berlatih menjadi YB sebelum menang sebagai wakil rakyat," jelasnya lagi.

01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di parit yani</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Sampah Membludak <b>Di</b> Kota Tanjungbalai | Harian Berita Sore

Posted: 04 Jul 2012 01:25 AM PDT

TG. Balai-(Berita) : Tukang sapu sampah Dinas Pasar dan Kebersihan jalan Raya Inti Kota dan sekitar kota Tanjungbalai diketahui cukup banyak, bahkan membludak, namun sampah dijalan Inti Kota dan sekitar masih bertumpuk serta berserakan,  di jalan Vetran, jalan Suprapto, jalan SM. Raja, jalan besar Teluk Nibung, jalan Asahan, jalan Sei Dua, jalan Jamin Ginting, jalan Jendral Sudirman kota Tanjungbalai. Pengamatan wartawan dilapangan, Selasa (03/7) sekitar pukul 18. 00 s/d pukul 20. 30 Wib. Namun sampah di tempat pembuangan sampah tidak diangkut, sehingga sampah tersebut berserakan dijalan.

Padahal tukang sapu sampah Dinas Pasar dan Kebersihan jalan Inti Kota dan sekitarnya mencapai ratusan orang, lain pengkoret parit dan tukang babat rumput, namun parit/riol banyak tumpat, saat hujan turun air di jalan Inti Kota dan sekitarnya tidak jalan sehingga air hujan tersebut merendam badan jalan, seperti jalan Gereja, jalan A. Yani, jalan Jalius, jalan Pahlawan dari depan kantor PN sampai Kuda Putih, jalan Suprapto dekat TPO sampai kejalan besar Teluk Nibung percis depan Mesjid Menara Lima.

Hujan, Senin (02/7) sekitar satu jam, karena parit/riol tumpat air hujan tenggelamkan badan jalan, genangan air di badan jalan itu masuk kerumah warga penduduk, warga dan pedagang disekitar parit/riol tumpat itu mengaku mengeluh pada wartawan, setiap hujan turun air hujan masuk kerumah mereka, hal ini sudah lama terjadi, namun Walikota C/q Dinas terkait belum berupaya untuk mengatasinya, terkesan Walikota tutup mata, untuk masyarakat maupun pedagang meminta Walikota segera mengatasinya agar mereka warga maupun pedagang tidak terganggu.

Kadis Pasar dan Kebersihan kota Drs. Syarifuddin yang di konfirmasi wartawan di kantornya baru-baru ini, terkait tukang sapu dan pengkorek parit/riol Dinas Kebersihan mengatakan, tukang sapu jalan 230 orang dan korek parit/riol 50 orang lebi dan tukang babat rumput 25 orang, tugas mereka dibagi tiga seep, pagi, siang dan malam hari. Dam Truk 16 dan Engkel dilengkapi supir dan kernetnya sama tugasnya, tetapi kalau sampah/parit masih belum bersih, itu tentu terkait kondisi, atau masyarakat tidak membuang sampah pada tempatnya, sehingga sampah berserakan kejalan, dihimbaulah masyarakat membuang sampahnya pada tempatnya agar sampah tidak berserakan.-(SYN).

JPNN.COM : Gelapkan 7 Motor untuk Bayar Judi Bola

Posted: 07 Jul 2012 01:05 AM PDT

PONTIANAK – Tujuh sepeda motor digelapkan spesialis tindak pidana pencurian di wilayah hukum Sektor Pontianak Selatan. Setelah melakukan aksi tersebut, pelaku dengan sigap melarikan diri ke luar kota. Kendati demikian, langkahnya tidak berjalan lama. Berkat informasi masyarakat dan penyidikan tim aparat kepolisian, dia dibekuk di Jalan Parit Tengkorak, Kubu Raya, Jumat (6/7).

Jun (28), terus berkilah saat diinterogasi polisi. Dia mengaku melakukan tindak pidana penggelapan, karena untuk membayar uang perjudian sepak bola. Modus operandi yang dilakukan tersangka, dengan cara meminjam barang bukti ke teman terdekatnya. Setelah kendaraan tersebut sampai ke tangannya, Jun langsung menggadai sepeda motor itu ke orang lain.  "Saya gadai tujuh kendaraan milik teman-teman saya itu ke orang tak dikenal senilai Rp2 juta," kilah tersangka.

Dia mengatakan, baru pertama kali melakukan aksi tindak kriminal itu. Setelah beraksi, langsung melarikan diri ke luar kota. Saat merasa aman, tersangka mengaku pulang ke Kubu Raya tempat sanak keluarganya. Namun nahas, kedatangannya telah diendus aparat penegak hukum. Tanpa melakukan perlawanan, dia digiring ke kantor polisi untuk diproses lebih lanjut.

Kapolsek Pontianak Selatan, Kompol I Gede S Wahyudi menuturkan, tersangka telah lama buron. Laporan masyarakat telah banyak yang masuk. Bukan hanya tindak pidana penggelapan, tersangka juga melakukan aksi kriminalitas lain. Itu dilakukannya telah bertahun-tahun. Bahkan, tersangka juga telah masuk ke penjara sebanyak tiga kali.
"Dia melakukan tindak pidana tersebut di wilayah hukum Pontianak Barat, Polresta, Sungai Raya, Pontianak Kota dan Pontianak Selatan. Tersangka ini, berhasil ditangkap karena nama dan wajahnnya sudah terdaftar," ungkapnya.

Atas perbuatan tersebut, tersangka dijerat dengan pasal 372 dan 378 KUHP tentang tindak pidana penggelapan dan penipuan. Dengan ancaman hukuman minimal empat tahun hukuman penjara.

"Kepada seluruh lapisan masyarakat, jangan mudah percaya dengan aksi serupa di kehidupan sehari-hari. Jika trejadi hal tersebut, segera laporkan ke pihak berwajib terdekat, agar kasus tersebut segera ditindaklanjuti," imbaunya.
 
Sementara itu, jajaran Polda Kalbar melakukan razia penyakit masyarakat. Dari razia itu, aparat kepolisian berhasil menjaring 50 pasangan tanpa ikatan resmi, Kamis(5/7) malam di hotel, cottage, dan villa di Pontaianak.
 
Petugas mendatangi salah satu hotel dan langsung mengecek satu per satu kamar dan ditemukan beberapa pasangan yang bukan suami istri usai melakukan hubungan intim. Melihat kedatangan petugas, beberapa pasangan mesum tersebut terburu-buru mencuci tubuhnya ke kamar kecil.

Petugas langsung melanjutkan ke salah satu villa dan juga menjaring beberapa pasangan bukan suami istri. Bahkan ada juga pasangan yang berlari untuk menghindari petugas kepolisian. Namun petugas kepolisian melakukan penyergapan menggiringnya ke mobil Dalmas.

Salah seorang yang terjaring mengaku, sewaktu dirazia, ia dan pacarnya yang sedang berada di dalam kamar hotel. Ia mengaku tidak melakukan apa-apa saat berduaan di dalam kamar. "Awalnya saya jemput dia. Dia minta carikan penginapan. Tiba-tiba polisi datang. Saya tidak ada buat apa-apa di kamar," katanya.

Polisi mengamankan pasangan tanpa ikatan resmi ke Direktorat Polda Kalbar untuk dilakukan pendataan dan diberikan peringatan, agar tidak melakukannya kembali. Sebelum petugas membawa pasangan yang terjaring, mereka melanjutkan kembali ke hotel di Jalan Ahmad Yani. Di hotel itu, petugas menjaring puluhan pasangan tanpa ikatan resmi.

"Mereka yang terjaring dilakukan pendataan dan diberikan peringatan serta dilakukan proses hukum, tentang tindak pidana ringan,"Kata Kabid Humas Polda Kalbar AKBP Mukson Munandar, Jumat (6/7).

Menurut Mukson, razia yang dilaksanakan jajaran Polda Kalbar itu merupakan kegiatan rutin. Dengan tujuannya, mengantisipasi penyakit masyarakat yang meresahkan.
 
"Kita menertibkan penyakit masyarakat, agar mereka mengetahui dan menaati peraturan, seperti memiliki KTP. Masyarakat harus mengetahui bahwa KTP merupakan suatu kewajiban bagi setiap warga negara, supaya di suatu hari ada hal-hal yang tidak diinginkan mudah diketahui," ungkapnya.

Apabila ditemukan barang-barang yang mencurigakan, lanjut Mukhson, seperti narkoba, Sajam dan bom tetap akan ditindak dan diserahkan ke bagian yang menangani kasus tersebut. Terkait antisipasi maraknya isu bom, antisipasi yang dilakukan adalah dengan  razia. "Dari enam orang yang terjaring akan dibawa ke pengadilan. Mereka nantinya akan mengikuti sidang tipiring," tegasnya.

Mukson menambahkan , pihaknya akan melakukan razia rutin. Sasarannya tempat-tempat penginapan serta lokasi yang disinyalir mengarah pada tindakan kriminal. "Bagi warga yang tidak mempunyai KTP, diharapkan mengurus ke kelurahan terdekat, supaya terdata di daerahnya," imbaunya. (rmn/adg)

01 di tangkak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tangkak - Google Blog Search


Pengalaman Beraya Buat Pertama Kali <b>di Tangkak</b> Johor dan <b>...</b>

Posted: 29 Aug 2012 05:00 PM PDT

Artikel ini saya tujukan untuk En.  Yusof Bakar dari PP Seni,  USM.  (kih kih kih)

Jumaat,  17 Ogos

Mood Raya Datang,  Mood Kerja Menghilang
Aihhh malaihnyaaa nak pi kerja.  Tapi kena lah pi jugak.  Hari ni dah last day kerja u olls.  Ramai jugak orang yang dah cuti kat office.  We olls yang mai office ni,  jasad sahaja di office.  Otak dan jiwa dah merewang-rewang ke tempat lain.  Duk pikiak raya sahaja.  At 11am,  Kak Zie meletops mai kat akak "Adik,  Dr.  Siva maybe akan bagi kita half day.  Kami semua duk tunggu keputusan dia.  Tapi kalau kata dia tak setuju pun,  adik balik la dulu.  Kak Zie cover adik,"  meletops Kak Zie.  Thanks Kak Zie.  Berat sama dipikul ringan sama dijinjing.  GITUUU.  Tepat 12.30pm,  akak pun terus balik rumah dengan pantasnya.  So,  bolehlah akak berehat sebentar dan mengemas beg untuk balik kampung.  Yelah,  sibuk membuat kueh kacang bagai.  Tak sempat nak mengemas u olls.  Katanya malam ni dah nak gerak balik Tangkak.

Buah tangan jeruk dari Penang adalah kemestian.

Berbuka Puasa Bersama Keluarga Penang - buat Kali Terakhir Tahun Ini

Lepas berbuka bersama keluarga di Penang,  Kak Edeh masak special iaitu mee goreng mamak,  we olls pun beraya siap siap with all the family.  Depa semua memang saja mai bukak posa kat rumah akak sebab senang nak jumpa semua.

At 12.30 am,  kami bergerak perlahan-lahan dari Penang ke Tangkak menaiki Dorrie meletops.

Inilah satu-satunya benda yang raya yang akak beli.  Subang raya. 
Sabtu,  18 Ogos

Ketibaan Si Anak dan Menantu Yang Berbadan Agam

We olls sampai di depan rumah Kak Juma di Jalan Mesra Rakyat,  Off Lorong Wak Musa,  Serom 5,  Tangkak tepat jam 5.50am.  Sungguh dahsyat En.  Khafi mendrive,  relaks dan very tertib sampai akak boleh jadi tidur kecantikan kat sebelah.

Ketibaan kami disambut dengan penuh rasa syukur oleh Kak Juma dan Abang Omar.  Lepas sembang ringan dan angkat beg,  kami semua sambung tidur sebentar.  Penat u olls.

Pegedil spesyel resepi Kak Juma.  Nanti i akan blogkan resepi ini.
Selepas tidur beberapa jam,  we olls pun bangun dan maka itu bermulalah aktiviti masak memasak.  I olls dan Kak Juma buat kuah kacang,  ketupat,  kuah lodeh,  ayam masak usik dan pegedil.  Kak Juma tak masak banyak-banyak macam Kak Edeh.  Dia masak sikit-sikit jer.  I olls sempat belajar beberapa tips dan rahsia dapur dari Kak Juma.  Memang best kali ni we olls dapat sembang panjang-panjang sambil masak.  Tidak lupa bergosip. 

Petang itu,  Ina dan Aji serta anak-anak (keluarga adik En.  Khafi) tiba dari Port Dickson.  En.  Khafi ada adik yang dah kawen dan ada dua anak ya.  Meletops. 

Aktiviti Membalas Kampung Ala Serom 5

Menjelang petang,  Kak Juma membungkus all the lauk pauk yang we olls masak tadi dan disiapkan 5 enam set bungkusan.  Kak Juma kata "Tengok la nanti petang,  satu kampung akan datang hantar lauk.  Penuh nanti satu meja.  Kamu makanlah puas-puas," 

Kisahnya,  setelah Asar,  maka orang kampung sorang demi sorang datang ke rumah dan bagi lauk yang depa masak.  Semua lauk yang lebih kurang sama iaitu lauk raya!! Pastu Kak Juma pun balas lah balik dengan lauk pauk yang dia bungkus tu.  Tapi tak tau la macam mana punya mejik,  in the end...........nenjiaaaaaaaaaaaaaaaaa penuh satu tikar kat dapur ni dengan lauk pauk.  MAKAN JUMIE............MAKANNNNNNNNNN!!

Ahad,  19 Ogos

HARI RAYA U OLLLS!

Tereeenggggg tenee nee....tereng tereng...ten neee neee...terengg nee nee neee...Indahnya sungguh di hari raya...ramainya orang bersuka riaa (suara Hail Amir)

Fajar syawal dari bilik kami di rumah Kak Juma. 
Gituuuu!! Hari raya pun tiba.  Ohhh...akak bangun pagi itu dan akak bukak tingkap.  Cahaya fajar yang sangat cantek.  Cabaran pada pagi itu?  MENANGIH ATAU TIDAK MENANGEH. 

Selepas mentengok video iklan raya Bernas,  akak sangat sebak bila memikirkan hari raya.  Yelah berjauhan dengan keluarga.  FEEELNG!  Akak duk bayangkan macam mana kalau akak dengar takbir raya pagi tu.  Entah macam manalah perasaan akak.

En.  Khafi banyak kali duk bagi akak takut dan lemah semangat "Nanti pagi raya hang nanti menangih la kat Tangkak.  Hang nanti telefon Kak Edeh pastu masuk bilik dan nangeh,'  kata En.  Khafi sambil gelak kuat macam jin aprit.

Disebabkan rumah Kak Juma terletak jauh di hujung kampung dan dikelilingi oleh pokok kelapa sawit dan juga pokok getah,  so akak tak dapat dengar sangat bunyi takbir raya.  ALHAMDULILLAHHHHHHHHHHHHHHHHHh............hahaha boleh?  Bayangkan kalau akak dengar.  Mesti akak terus menangih pukul-pukul bagi pecah gelang tangan kat dinding.  Gitu.

Beraya dengan Suami Terpaling Love

Lepas mandi dan bersiap simple,  we olls semua bersarapan ringkas di dapur.  Tapi before kami keluar ke dapur,  akak dan En.  Khafi mengambil kesempatan untuk beraya berdua.  Akak yang mintak maaf dulu dengan En.  Khafi semua.  Aiiiiyoooooo.....masa tu ayak mata akak dah penuh dengan ayak mata.  Tunggu nak menitik ja.  Lubang idung akak pun macam sat sat nak kembang,  sat sat nak kuncup.  Atas bibir akak,  tiba tiba rasa macam panjang like kuda.  Tahan nangis sambil menyusun ayat memohon maaf kat suami ku.  Akak banyak durhaka dengan suami akak u olls.  Banyak sangat onar yang akak buat untuk dia.  Dia ni sabar sahaja.  Dah la baju kerja dia gosok sendiri.  So,  kami pun bermaaf maafan semua.  Habis tu,  kami pun keluar dari bilik.  Ada la babak cium sikit sikit,  MANA BOLEH CERITAAAAAAA!! NUSYUZZZ U OLLLSS!  Tapi yang penting,  walaupun akak almost nak nanges,  tapi akak tak nanges. 

And then,  they olls semua lapik perut untuk they olls nak pergi sembahyang raya.  We olls yang perempuan semua tak pergi.  Yang lelaki je yang pergi.  So kami yang perempuan,  siaplah apa-apa yang patut.  Makan dan isi kueh raya.


Sesi salam bersalam dan bermaaf-maafan dimulakan selepas solat sunnat Aidilfitri dan juga makan pagi.  Start dengan Kak Juma salam Abang Omar dulu.  Pastu kami semua follow kat belakang.  Salam....salamm......dan....ALHAMDULILLAHHHHHHHHHHH.....akak tak nangih pun.  In fact akak sangat happy dan gelak-gelak lagi.

Sessi Beraya Keliling Kampung Serom 5 dan Gersik,  Bukit Gambir 

Destinasi pertama,  of coz rumah Tok Jali dan Tok Neng iaitu bapa dan ibu kepada Kak Juma,  ibu mertua I olls.  Setibanya di sana,  sanak saudara dan sepupu lain pun sudah mulai ramai.  Akak sorang jer feeling berjubah dan berselendang.  Nasib baik tak pakai belt.  HAHAHAHA feeling Regina la kau ni Jumie Samsudin.  We olls bersembang dan bersalam salaman.  Amik-amik gambar sikit.

Dari situ,  kami pun mula berarak dari satu rumah ke rumah yang lain,  semua rumah mak mak menakan,  tok menakan En  Khafi side Kak Juma kami ziarahi.  (tak semualah u olls...sebab keluarga Kak Juma ramai ya.  Lebih kurang 13 beradik.  Tak termampu nak pergi semua). 

Masa nilah nak berkenal-kenalan dengan sanak saudara yang akak tak pernah jumpa sebelum.  Kalau kenal pun dalam Facebook ja u ollls.  Depa semua pun,  tengok akak depa tau "Oo....orang Penang ni...." Nasib baik!!  Kalau depa kata "Oooo...anak mami ni,'  Haaaaa.....haruslah secara otomatik akak bukak aipek dan suruh akak baca artikel blog akak kan!!

Kami dan Tok Jali.  Tok Jali bagi pose meletops kat ampa semua.  Siap bye bye lagi.
Depa ni love kuat.  Kak Juma dan Abang Omar.
Bersama biras akak dan juga hembek meletops hasil jualan Kueh Kacang Mazola.  

Ada satu time tu,  we olls tengah beraya kat rumah Tok Sayuti,  ada aunty En.  Khafi duduk sebelah akak.  Dia duk tunjukkan sorang-sorang sedara dari jauh.  Dia ni sapa...dia ni sapa......Ramai u ollls!!! So ada satu family ni masuk,  "Haaa.....dua ni sepupu belah.....diorang dua ni doktor tau,"

GETUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!  Aunty...........i kerja USM aunty.  Hidup i bergelumang dengan doktor dan professor aunty.  (POKER FACE DISITU)

By Zuhur kami semua balik ke rumah,  mandi rehat dan solat.  At 230pm,  kami gerak ke rumah Tok Gayah iaitu mak Abang Omar (pak mertua I olls).  Dari Serom nak ke Gersik amik masa lebih kurang 20 ke 30 minit.  Lainnya suasana beraya di rumah Tok Gayah ialah,  we olls duduk dan melepak dan beraya di situ sampai malam tak pergi mana-mana rumah sedara lain.  Bak kata Kak Juma kepada akak "Sebab tu mak tak suka beraya datang sini,  abah kamu bukan nak berjalan.  Duduk je kat sini sampai malam,"  gituuuuuuuuu Kak Juma onarkan suami.

Isnin,  20 Ogos

Soto Special Kak Merr di Raya Kedua

Hari raya kedua.  We olls takdak planning nak keluar beraya.  So,  akak mengambil iktibar untuk menjadi menantu yang bukan sahaja penuh dengan kecantikan malah baik hati dan rajin di dapur.  Hari itu,  akak masak soto ayam dan juga rendang.  Katanya kakak ipar i olls iaitu Norfariza akan balik hari ini.  So,  haruslah masak meletops u olls.

Soto.  Yeee...nanti akak akan buh dalam blog resepi dia.

Kak Juma adalah seorang yang sangat menghormati akak didapur.  Akak masak betul ke salah ke,  tak ikut cara dia ke,  dia relaks dan tak complaint langsung.  Bila anak-anak lain mula memberi komen,  Kak Juma akan mengomen "Biarlah....mak nak rasa macam mana kamu masak.  Tak maulah ikut cara mak,"  Gituuuuuuuuuuu!

Actually akak nervous jugak u olls!  Kau gila masak sebelah otai.  Rasanya macam nak jahit baju sebelah Rizalman.  Silap haribulan terjahit kuku dengan kain.  Haaa!! Dah jadi selendang ulik mayang.

Akak feeling profesyenel dan dengan niat tidak mahu malukan Kak Edeh yang dikenali sebagai makcik kantin tersohor di Sekolah Menengah St Xavier Pulau Pinang,  akak kena berikan prestasi yang terbaik.  Nanti apa masyarakat kata kepada akak?  MAK DIA MAKCIK KENTIN,  ANAK MASAK MACAM AHLI GUSTI.  Haaaaaaaa...Tapi alhamdulillah,  akak berjaya menyiapkan sup soto,  celur bihun,  mee,  taugeh,  nasi impit dan tidak dilupakan sambal kicap.  Selain itu,  akak juga telah memasak rendang daging (yang ni akak siapkan rempah dan bahan-bahan jer.  Kak Juma yang masakkan).

Katanya...............................tetamu pertama yang datang.  Almost semua buat penambahan!!  Gituuuu!!  Depa puji kata sedap dan boleh buat meniaga.  OHHH KAK EDEH!! I MADE U PROUD!!  Terima kasih Kak Ita dan Kak Iken yang bagi akak tolong meniaga dengan depa kat Kedai Lontong dua tahun lepas sebelum kami gaduh dan kedai pun tutup.  Katanya,  by the end of the day...............................sambal kicap kena buat second round. Dua tupperware lincin!!!  Sambal kicap Johor dibuat oleh menantu Penang rasanya sangat meletops???? KERLASSS!!!! 

Selasa,  21 Ogos

Gugurnya Hati Ayam

Hari yang sungguh malang bermula hari ini.  Untuk pengetahuan u olls,  sejak sehari nak raya,  akak dah mulai period u olls.  Tapi hari ini lain macam rasanya.  Pagi itu,  bila akak bangun tidur.  Darah keluar lain macam u olls.  Bila akak pergi checkkkkkkkkkkkk...................OH NO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Memang banyak.  Dah berketul ketul macam hati ayam.  Ini dah boleh buat masak goreng kunyit.   (HAHAHAH LAWAK BODOH DI SINI.  SILA TENDANG AKAK)

So akak pun terus rasa lembik satu hari.  Kan akak pi jumpa doktor pakar haritu.  Dan dia bagi akak ubat hormon apa bagai.  I think,  inilah hasilnya.  Dia mencuci rahim akak dan membuang segala anasir jahat yang tak keluar dengan elok selama ini.  Kira macam overhaul enjin la gitu.  Dan seharian akak tidur sahaja dan tidak larat membuat apa-apa kerana siriesly akak bukan sahaja cramp di perut malah badan akak pun rasa macam sangat lunyai. 

Kesian Kak Juma hilang sorang assistant.

Ini bukan punca akak keluar hati ayam banyak ya.  Ini anak ular sawa sesat yang mati bawah kereta adik ipar akak.
Rabu,  22 Ogos

Nasi Tomato,  Ayam Masak Merah,  Acar Jelata dan Sayur Buncis Goreng bersama Santan

Hari ini hari terakhir akak di rumah Kak Juma bagai.  Memandangkan semalam Kak Juma dah penat melayan tetamu apa semua.  Hari ni,  akak cakap kat Kak Juma,  biarlah akak masak sepenuhnya.  Dia tak payah tolong langsung.  Hari ni akak nak masak nasi tomato sebab dah lama sangat tak makan nasik rasanya. 

Pagi itu,  akak,  adik Akmal dan En.  Khafi pergi ke pasar.  Kami beli barang dapur.  Akak beli beras Basmati.  Susah nak cari beras Basmati yang 5kg kat sini.  Semuanya size besar.  Maybe because orang sini jarang makan beras Basmati.  Sebab tu pekedai pun stenbai stok paket besar jer banyak.  Tapi carik punya carik,  terjumpa jugak satu paket beras Basmati 5kg.  YES!!!!

Actually ini first time akak buat nasi tomato.  Boleh laaa.........nak makan-makan :)

Lepas bershopping di market,  destinasi wajib akak bila balik kampung adalah KEDAI 2 RINGGIT!  Tak lengkaplah diri akak kalau tak mau kedai ni at least sekali bila balik kampung.  Kat Penang takdak kedai macam ni.  Kalaulah ada..............habihlaaaa Tesco semua nanti tak laku.  Kedai 2 Ringgit ni ada dua tiga buah.  Tapi yang paling we olls suka pergi adalah yang kat simpang depan dengan CIMB. 

Macam-maca adaaaaaa daripada periuk dan kuali,  bekas pelastik,  alat tulis,  bunga hiasan,  bek,  dandanan rambut,  keropok jajjan,  alat menoreh,  pinggan mangkuk,  alatan mencuci rumah,  alatan dan perkakas dapur,  bedak,  sabun,  bulu mata palsu,  beteri,  reket bekminton,  ayak kotak,  alat untuk repair paip air,  ubat nyamuk,  baja pokok dan racun serangga...............dan macammmmmmmmmm macam lagi.  Semua ada!!  Tapi bukan semua RM2.  Kalau ada tanda harga dia tulis RM3 ka RM10 ka...maknanya itulah harga benda tu.  Kalau takdak tanda harga makanya benda tu RM2 la.

Akak beli macam-macam.  Bestnyaa shopping kat kedai dua ringgi!!!

Ronda Petang di Bandar Muar

Lepas makan tengahari!!!  Kaum lelaki pun mulai tidur macam naga.  Akak dan kakak ipar akak niat nak ke Gersik dan juga Muar.  Niat di hati nak pi cari apa-apa buat buah tangan balik Penang.  So,  dari Serom ke Gersik,  Along yang drive.  Dan dari Gersik ke Muar.  AKAK YANG DRIVE.  Along sangat impress dengan akak sebab walaupun tidak menggunakan GPS akak masih ingat jalan-jalan ke bandar Muar dan pusing balik ke Serom melalui Bukit Kangkar dan Tangkak.  Nampaknya IQ akak lebih tinggi dari Along di situ.

Gambar ini diambil oleh Along.  Tapi dia malu nak amik gambar dengan I.

We olls tak pusing jauh-jauh sangat.  Sebabnya takdak apa sangat pun nak buat di bandar Muar yang busy itu.  Kami end up beli buah duku,  kerepek,  madu lebah,  dodol dan beberapa kueh tradisi along the way. 

Masih,  Along terpana sebab akak lebih arif dengan jalan-jalan di Muar dari beliau.  OH ya,  En.  Khafi tak ikut sebab suruh dia tidur dan rehat.  Malam tu dia nak drive balik Penang.

Good bye Tangkak

At 1130pm,  kami meninggalkan Serom 5.  Hati rasa sayu.  Tapi kenalah balik sebab En.  Khafi dah nak kerja esok.  Maka berakhirlah cuti cuti raya akak di Johor.  Satu pengalaman yang mendamaikan dan bermakna.  Simple tapi belajar banyak benda baru.  Harap tahun depan dapat balik beraya di Tangkak lagi tapi En  Khafi kata "Nanti Abang Manap baling botol todi kat aku!"

Sekian,  laporan dari akak khas untuk diri akak sendiri.  Esok lusa,  anak cucu akak baca artikel ini,  semoga u olls semua menjadi menantu yang terbaik apabila balik ke rumah mentua.  Well,  kita maybe bukan yang paling perfect,  but at least kita try la.  Jangan jadi kera sumbang memalukan kaum keluarga Kak Juma dan Kak Edeh.  Biarlah orang tahu,  keturunan kita ni,  bukan sahaja penuh dengan kecantikan malah baik hati dan rajin di dapur.

Love,

Jumie Samsudin
Anak Kak Edeh,  Menantu Kak Juma

Kenangan Yuchuilang: Mi Daging Lembu <b>Tangkak</b> Johor

Posted: 15 Aug 2012 07:55 PM PDT


Dalam perjalanan ke Segamat untuk menghadiri Perhimpunan 729, kami singgah di Tangkak untuk menikmati mi daging lembu yang sedap.

Sebelum itu, kami telah lalu Tangkak dua kali ketika pergi ke Kota Bharu Kelantan dan Pengerang Johor. Kedua-dua kali itu, kami tiba di Tangkak terlalu awal. Restoran mi daging lembu belum mula berniaga. Kami terlepas peluang merasai mi daging lembu yang masyhur.

Jarak dari Merlimau ke Segamat tidak sejauh seperti Kota Bharu atau Pengerang. Kami tidak perlu bertolak awal. Jadi kali ini kami dapat makan mi daging lembu yang enak.


Mi daging lembu Tangkak amat terkenal. Ramai pengemar mi daging lembu datang dari merata tempat ke Tangkak. Selain restoran di Tangkak, terdapat cawangan di Melaka dan Kuala Lumpur.

Ramuan mi daging lembu termasuk ofal lembu, perut lembu, daging lembu, daun bawang, bebola daging lembu dan bawang putih cincang. Pelanggan boleh memilih kway teow atau mihoon bercampur dengan bahan-bahan ini. Sekiranya anda tidak makan ofal lembu, ingat memberi tahu pelayan restoran.

Jika kebetulan anda berada di Tangkak, anda boleh cuba hidangan Tangkak ini.

Artikel Berkaitan
Profil Google Zuiyanhong
Penulis Artikel Zuiyanhong
Bandar Maharani Muar Johor
Sekolah Menengah Chung Hwa
Kopitiam 434 Sai Kee Muar Johor

01 di tampoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tampoi - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di tampoi</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 07:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cuci Dan Bersihkan Rumah Sewa <b>Di Tampoi</b> | Smile... Smile... Smile <b>...</b>

Posted: 01 Sep 2012 04:13 AM PDT

Hmmm... Rehat sekejap terus update blog. Hari ini projek Mia dan Suami Mia ialah cuci dan bersihkan rumah sewa kami. Fiuhhhh... berpeluh-peluh ni... Sofea dan Syakirin pun ada juga. Alhamdulillah dah dapat penyewa rumah ini melalui entri INI. Memang cari penyewa yang telah berkeluarga. Sayang sangat kat rumah ini...

Perjanjian sewa rumah pun telah dipersetujui dan ditandatangani. Kalau tiada perjanjian sewa rumah susah... sebab macam-macam boleh berlaku di kemudian hari. Zaman sekarang ni susah betul nak percaya dengan orang luar.

Harap sangat penyewa rumah baru ini tidak bermasalah dan dapat bayar sewa rumah setiap bulan secara konsisten seperti yang termaktub di dalam perjanjian. Kalau tidak, susahlah tuan rumah nak bayar kat bank nanti.

Penyewa rumah sebelum ini pula terpaksa berpindah kerana tukar kerja ke Seremban. Senang dan tiada masalah dengannya.

p/s : mana yang tidak elok, dibaiki... mana yang rosak, ditukar...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Rumah untuk disewa <b>di</b> Taman Kemas <b>Tampoi</b> | Rumah Sewa

Posted: 09 Sep 2012 05:53 AM PDT

Publish date: September 9, 2012 12:59 pm
Contact Name: Mr Ahmad
Price: RM800
Region: Johor
Location: tampoi
Phone: 017-8268413
Tags:

Rumah untuk disewa di Taman Kemas Tampoi, 4 bilik & 3 bilik air (double Storey).
Lokasi menarik, berdekatan dgn semua keperluan awam. sekolah / masjid / pasaraya / Angsana / Giant dll.
Berminat sila hubungi 017-8268413 saya segera…

Share: Twitter | Facebook | Email

Report bad use or Spam

Rumah Untuk Disewa <b>Di Tampoi</b> Johor Bahru | Smile... Smile <b>...</b>

Posted: 01 Aug 2012 03:34 PM PDT

Rumah Untuk Disewa Di Tampoi Johor Bahru

Hmmm... tiba-tiba semalam Suami Mia beritahu yang penyewa sekarang ini akan berpindah ke rumah lain. Bulan Ogos adalah bulan terakhir. Memang dah ada dalam perjanjian sewa kalau nak pindah rumah kena beritahu notis sebulan awal.

Maka semalam petang dah mula sibuk nak cari orang untuk sewa rumah kami. Mia dah war-warkan kat dalam facebook.

Rumah Pangsapuri 5 Tingkat (sebelah tangki air)
Berdekatan Kipmart Tampoi, Johor Bahru
Mula masuk bulan September 2012
Keadaan rumah baik. Keutamaan akan diberikan kepada penyewa yang sudah berkeluarga dan beragama Islam. Ada perjanjian sewa rumah (agreement)
Kepada sesiapa yang berminat bolehlah hubungi Suami Mia di 019-7089958. 
Tengok dulu macam mana dalam beberapa hari ini. Kalau tiada orang nak sewa, terpaksa jugalah kami iklankan kat dalam mudah.my.
p/s: sayang sangat kat rumah ni...

01 di kempas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kempas - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di kahang</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Sep 2012 02:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di gelang patah</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 09:46 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di gelang patah</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2012 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di gelang patah</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Apa punca Muhyiddin sampai takut <b>Gelang Patah</b> pun jatuh ke <b>...</b>

Posted: 16 Jul 2012 07:01 AM PDT


Malaysiakini melaporkan:

Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu BN Gelang Patah berusaha habis-habisan dalam mempertahankan kerusi Parlimen Gelang Patah pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang menurutnya akan berlangsung "tidak lama lagi."

Timbalan perdana menteri merangkap timbalan pengerusi BN berkata kerusi Parlimen Gelang Patah perlu dipertahankan kerana ia menempatkan pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor iaitu Nusajaya.

"Saya meminta setiap anggota Umno bahagian Gelang Patah dan anggota komponen BN mempertahankan habis-habisan Parlimen Gelang Patah. Tidak ada masa untuk istirahat lagi, kita kena kerja keras 24 jam sehari untuk memastikan kemenangan (BN)," katanya hari ini. - Mkini.

                  
Kalau tengok ke jumlah majoriti yang calon BN menang masa PRU12 dulu tak berapa sesuai Muhyiddin sampai kena kata dia mau BN Gelang Patah berusaha habis-habisan mempertahankan kerusi parlimen Gelang Patah. Majoriti 8.851 undi bukannya sikit. Kalau di bawah 1,000 undi patut la kut Muhyiddin kata macam tu.

Tapi itulah sebenarnya realiti di Johor sekarang ni. Kalau majoriti bawah 10,000 pun Muhyiddin dah tak sedap hati maknanya memang tak mustahil macam kata sebilangan penganalisa politik yang Johor akan dilanda tsunami politik masa PRU13 nanti.

Kalau tengok keputusan pilihanraya kat bawah ni mungkin hangpa akan manpak sesuatu.

Dari majoriti 31,666 undi masa PRU11 boleh berkurang kepada cuma 8,851 udi masa PRU12. Itu dalam keadaan pengundi cina masih ramai mengundi calon BN, tak macam di Selangor dan Perak masa PRU12.

Kalau betul pengundi cina akan undi calon PR sehingga ke 90%, memang kompom Gelang Patah pun akan jatuh ke tangan PR pada PRU13 nanti. Dengan peratus pengundi cina lebih 50% memang patut sangat Muhyiddin susah hati dengan Parlimen Gelang Patah.

Lagi satu, yang mungkin jadi penyebab Muhyiddin Yasin tak sedap duduk dengan Gelang patah ni pasai ada jugak khabar angin yang kata ada kemungkinan Salahuddin Ayub akan bertanding di Parlimen Gelang Patah. Walaupun masa PRU12 dulu kerusi ni calon dari PKR yang bertanding tak mustahil PAS dan PKR akan bertukar kerusi.

Selain dari tu ada jugak khabar angin yang kata  Salahuddin Ayub  akan bertanding di Dun Nusajaya. Kalau Salahuddin bertanding di Dun Nusajaya tentu punya akan bagi kesan kepada Parlimen Gelang Patah pasai Dun Nusajaya di bawah Parlimen Gelang Patah.

Walaupun penchachai Umno dok kata Salahuddin Ayub di halau dari Kelantan dan akan 'terbunuh' di johor tapi tu tak lebih dari sekadar usaha depa nak spin. Yang sebenarnya Umno Johoe memang cukup rasa tergugat dengan keputusan Salahuddin Ayub balik bertanding di negeri kelahiran dia tu.

Sebenarnya bukan takat Gelang Patah saja yang Muhyiddin tak senang duduk tapi ada 8 lagi kerusi parlimen yang pengundi melayu bawah 50% yang berpotensi untuh calon BN kalah.

Itu tak termasuk lagi 8 kerusi ang pengundi melayu di bawah 55% yang jugak berpotensi untuk Pakatan Rakyat menang. Nak tau detail pasai kerusi-kerusi tu siap dengan analisa politik Johor dari kacamata PAS hangpa boleh baca dalam Harakah cetak edisi terbaru (16-19 Julai)

Kalau payah nak cari kat kedai boleh langgan Harakah cetak edisi online.


Nota kaki makan cekam:  Tanpa memang prejudis

BLOG JOHOR: 01 <b>di gelang patah</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jul 2012 09:38 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Muhyiddin mahu BN pertahan <b>Gelang Patah</b> habis-habisan

Posted: 14 Jul 2012 12:25 AM PDT

Kerusi Parlimen Gelang Patah perlu dipertahankan kerana ia menempatkan pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor Nusajaya.
JOHOR BAHARU: Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu Barisan Nasional (BN) Gelang Patah berusaha habis-habisan dalam mempertahankan kerusi Parlimen Gelang Patah pada Pilihan Raya ke-13 (PRU-13) yang menurutnya akan berlangsung "tidak lama lagi." 
Timbalan Perdana Menteri merangkap Timbalan Pengerusi BN berkata kerusi Parlimen Gelang Patah perlu dipertahankan kerana ia menempatkan pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor iaitu Nusajaya.

"Saya meminta setiap anggota Umno Bahagian Gelang Patah dan anggota komponen BN mempertahankan habis-habisan Parlimen Gelang Patah. Tidak ada masa untuk istirehat lagi, kita kena kerja keras 24 jam sehari untuk memastikan kemenangan (BN)," katanya hari ini.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata demikian ketika merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Gelang Patah, yang turut dihadiri ketua bahagiannya Datuk Abdul Aziz Sapian.

Parlimen Gelang Patah yang kini disandang oleh wakil rakyat BN, Tan Ah Heng daripada MCA, turut terdiri daripada kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Nusajaya dan Dun Skudai.

Kerusi Dun Nusajaya disandang oleh Abdul Aziz, manakala kerusi Dun Skudai pula dimenangi Pengerusi DAP Johor Dr Boo Cheng Hau.
 Spekulasi kuat 

Sebelum ini, terdapat spekulasi kuat menyatakan DAP mahu meletakkan Dr Boo sebagai calonnya bagi kerusi Parlimen Gelang Patah manakala ada juga ura-ura Parti Keadilan Rakyat (PKR) mahukan pengerusi Negeri Johornya Datuk Seri Chua Jui Meng bertanding kerusi Parlimen itu.

Muhyiddin berkata Nusajaya sebagai pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor merupakan antara kawasan yang paling maju di Malaysia dengan pelbagai kemudahan infrastruktur dan pendidikan.

Selain menempatkan Universiti Teknologi Malaysia, katanya Parlimen Gelang Patah turut memiliki beberapa institusi pengajian tinggi swasta bertaraf dunia seperti Newcastle Medicine University Malaysia, Marlborough College dan taman tema Legoland yang pertama di Asia.

Kepada kepimpinan Umno Bahagian, beliau menasihati mereka supaya mengetepikan segala perbalahan sesama sendiri dan bersatu-padu dalam memastikan kemenangan BN.

Katanya anggota Umno di Bahagian Gelang Patah perlu menyokong sesiapa sahaja yang dipilih oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai calon BN bagi kerusi Parlimen dan Dun di Gelang Patah.

Kerja keras 

"Sesiapa sahaja yang dipilih oleh Perdana Menteri, kita perlu memberi sokongan tidak berbelah bagi dan bekerja keras. Kemenangan dia (calon) itu juga adalah kemenangan kita," katanya.

Beliau meminta anggota MCA di Gelang Patah melipatgandakan usaha mereka dan bekerja "10 kali ganda lebih kuat" dalam memastikan kemenangan parti pemerintah di kawasan itu.

Kejayaan mempertahankan kerusi Parlimen Gelang Patah, kata Muhyiddin, turut menyumbang kepada usaha BN untuk mempertahankan tampuk kekuasaannya pada peringkat pusat pada PRU-13.

Timbalan Perdana Menteri berkata kerajaan pimpinan Perdana Menteri dalam tempoh tiga tahun telah melaksanakan pelbagai program bagi membantu rakyat, antaranya Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Sementara itu, beliau turut mengumumkan peruntukan RM500,000 untuk pelaksanaan pelbagai program pembangunan rakyat di Parlimen Gelang Patah. Bernama


RAKYAT MARHAEN: Muhyiddin mahu BN pertahan <b>Gelang Patah</b> <b>...</b>

Posted: 14 Jul 2012 05:17 AM PDT

Kerusi Parlimen Gelang Patah perlu dipertahankan kerana ia menempatkan pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor Nusajaya.
JOHOR BAHARU: Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu Barisan Nasional (BN) Gelang Patah berusaha habis-habisan dalam mempertahankan kerusi Parlimen Gelang Patah pada Pilihan Raya ke-13 (PRU-13) yang menurutnya akan berlangsung "tidak lama lagi." Timbalan Perdana Menteri merangkap Timbalan Pengerusi BN berkata kerusi Parlimen Gelang Patah perlu dipertahankan kerana ia menempatkan pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor iaitu Nusajaya.
"Saya meminta setiap anggota Umno Bahagian Gelang Patah dan anggota komponen BN mempertahankan habis-habisan Parlimen Gelang Patah. Tidak ada masa untuk istirehat lagi, kita kena kerja keras 24 jam sehari untuk memastikan kemenangan (BN)," katanya hari ini.
Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata demikian ketika merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Gelang Patah, yang turut dihadiri ketua bahagiannya Datuk Abdul Aziz Sapian.

Parlimen Gelang Patah yang kini disandang oleh wakil rakyat BN, Tan Ah Heng daripada MCA, turut terdiri daripada kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Nusajaya dan Dun Skudai.
Kerusi Dun Nusajaya disandang oleh Abdul Aziz, manakala kerusi Dun Skudai pula dimenangi Pengerusi DAP Johor Dr Boo Cheng Hau. Spekulasi kuat
Sebelum ini, terdapat spekulasi kuat menyatakan DAP mahu meletakkan Dr Boo sebagai calonnya bagi kerusi Parlimen Gelang Patah manakala ada juga ura-ura Parti Keadilan Rakyat (PKR) mahukan pengerusi Negeri Johornya Datuk Seri Chua Jui Meng bertanding kerusi Parlimen itu.
Muhyiddin berkata Nusajaya sebagai pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor merupakan antara kawasan yang paling maju di Malaysia dengan pelbagai kemudahan infrastruktur dan pendidikan.
Selain menempatkan Universiti Teknologi Malaysia, katanya Parlimen Gelang Patah turut memiliki beberapa institusi pengajian tinggi swasta bertaraf dunia seperti Newcastle Medicine University Malaysia, Marlborough College dan taman tema Legoland yang pertama di Asia.
Kepada kepimpinan Umno Bahagian, beliau menasihati mereka supaya mengetepikan segala perbalahan sesama sendiri dan bersatu-padu dalam memastikan kemenangan BN.
Katanya anggota Umno di Bahagian Gelang Patah perlu menyokong sesiapa sahaja yang dipilih oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai calon BN bagi kerusi Parlimen dan Dun di Gelang Patah.
Kerja keras
"Sesiapa sahaja yang dipilih oleh Perdana Menteri, kita perlu memberi sokongan tidak berbelah bagi dan bekerja keras. Kemenangan dia (calon) itu juga adalah kemenangan kita," katanya.
Beliau meminta anggota MCA di Gelang Patah melipatgandakan usaha mereka dan bekerja "10 kali ganda lebih kuat" dalam memastikan kemenangan parti pemerintah di kawasan itu.
Kejayaan mempertahankan kerusi Parlimen Gelang Patah, kata Muhyiddin, turut menyumbang kepada usaha BN untuk mempertahankan tampuk kekuasaannya pada peringkat pusat pada PRU-13.
Timbalan Perdana Menteri berkata kerajaan pimpinan Perdana Menteri dalam tempoh tiga tahun telah melaksanakan pelbagai program bagi membantu rakyat, antaranya Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).
Sementara itu, beliau turut mengumumkan peruntukan RM500,000 untuk pelaksanaan pelbagai program pembangunan rakyat di Parlimen Gelang Patah.

BLOG JOHOR: 01 <b>di gelang patah</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Aug 2012 09:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Yakin <b>Gelang Patah</b> Punya Persaingan Sengit – Jui Meng <b>...</b>

Posted: 31 Jul 2012 12:39 AM PDT

Rumah > Uncategorized > Yakin Gelang Patah Punya Persaingan Sengit – Jui Meng

image

SKUDAI – Datuk Chua Jui Meng, Pengerusi PKR Johor melahirkan keyakinan bukan sahaja Parlimen Gelang Patah bakal mewujudkan persaingan yang sengit, malah membabitkan keseluruhan kerusi Dewan Undangan Negeri dan Parlimen di negeri ini.

Bagaimanapun, Jui Meng menafikan berlaku pertukaran kerusi antara parti itu dengan DAP pada Pilihan raya Umum Ke 13 (PRU) sehingga menyebabkan hubungan rakan politik dalam Pakatan Rakyat (PR) itu dingin.

Dalam pada itu, beliau mengakui kadangkala wujud perubahan bagi kerusi tertentu pada saat-saat akhir namun setakat ini, ia masih kekal seperti sebelumnya.

Mengulas lanjut, bekas Menteri Kesihatan itu berkata, adalah sesuatu yang tidak boleh dijadikan isu berhubung desas desus kononnya akan berlaku pertukaran kerusi Parlimen Gelang Patah apabila Pengerusi DAP Johor, Dr Boo Cheng Hau disebut-sebut akan bertanding di Parlimen terbabit, manakala PKR ditukarkan ke kawasan lain.

"Saya menyerahkan kepada pucuk pimpinan PR untuk membuat keputusan siapa yang bakal bertanding di Parlimen Gelang Patah sama ada DAP atau PKR. Itu bukan isunya yang penting adalah kemenangan.

"Hubungan antara PKR dan DAP juga tiada masalah. Baru-baru ini, saya dan Dr Boo menyampaikan ceramah di Pasir Gudang serta sambutan diterima semakin memberangsangkan," katanya dalam satu kenyataan.

<b>Gelang Patah</b>, Johor « Adnin Naim&#39;s Blog

Posted: 04 Sep 2012 10:59 AM PDT

بسم الله الرحمن الرحيم

Perjalanan kami bersembilan selama 5 hari dari Kelantan melalui Pahang – Kuala Lumpur – Negeri Sembilan – Melaka dan Johor mengeratkan ukhuwwah kami. Maklumlah apabila sudah memasuki fasa bekerja, kami jarang berbual-bual mengenai hal selain KERJA! KERJA dan KERJA JAJAJAJAJAJA !!!!!

Alhamdulillah dikesempatan ini, kami manfaatkan bersama-sama. Makan bersama, tidur bersama dan bermusafir bersama-sama membuatkan kita lebih mengenali teman yang selalu disamping kita. Pelbagai ragam, karenah dan banyak cerita lucu yang kami kongsi. Bahkan sehingga ke hari ini (hari kedua selepas pulang), kami hanya berkesempatan berkongsi satu cerita, satu hari kerna terlalu banyak plot yang berlaku terutama kisah "Yasmin masuk bilik bedah". MasyaAllah, tak pernah kami semua bergelak ketawa sebegitu, maklumlah di hari-hari biasa, kerut di kening mengalahkan Ziana Zain!

***

Saya sudah lama tidak ke Johor. Kali terakhir saya ke Johor kerana mengikuti Misi Banjir di Johor pada tahun 2007. Sebelum tu, saya ke sana bersama projek Anjung Selatan di Skudai, UTM bersama teman-teman MSK termasuklah Izzah Hayati dan Hurhull Aein pada tahun 2004. Lapan tahun sebelum itu, saya ke Johor menemani Allahyarham Che Su bekerja sebagai kerani sekolah menengah di Gelang Patah (saya lupa nama sekolah tu) pada musim cuti sekolah. Maklumlah sekolah cuti, kerani sekolah lah yang paling setia menjaga sekolah selain pak guard.

Banyak kenangan saya bersama arwah berkumpul selama sepanjang cuti sekolah akhir tahun 1996. Banyak pengalaman  pertama saya lalui di sana:

Teman-teman selalu bertanya, siapakah dalam keluarga saya yang mempunyai persamaan seperti saya? Mereka takkan dapat melihatnya lagi sehingga dikumpulkan semula di Syurga Allah nanti. Arwah meninggal dunia pada hari Wukuf di Arafah 9 Zulhijjah 1420H bersamaan 15 Mac 2000, beberapa minggu sebelum keputusan SPM saya diumumkan. Terima kasih Che Su kerna mengenalkan banyak pengalaman yang berharga walaupun tak sempat melihat saya masuk Universiti. Semoga roh arwah dicucuri rahmat. Ameen. Al Fatihah.

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved