ads

Ahad, 31 Mac 2013

01 di mersing - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di mersing - Google Blog Search


my life my soul: semalam <b>di mersing</b>

Posted: 24 Mar 2013 06:29 PM PDT

minggu lepas tengah den leka bawak motor tetiba hp den yg duduk di pinggan bergetar2.....ish geli pulak kalau dia bergetar lama2 nie....den pun berhenti motor di tepi jalan dan cuba jawab panggilan yg cuba masuk......ish bukan call tapi mesej rupanya......assalam.....anda dijemput untuk menghadiri majlis penikahan anak saya...XXXXXXX pada XXXXX di rumah saya.....sekian terima kasih......laaa sms dari pak mat rupanya menjemput kenduri anaknya yg bongsu......masyaalah dah lama sungguh den tak balik mersing......den istilahkan balik ke mersing kerana walaupun bertugas di mersing dahulu tak sampai 1 tahun tapi kemesraan den dgn masyarakat disana tidak ada tolok banding berbanding tempat2 lain yg den pernah bertugas.........masyarakat mereka mesra luar biasa.......keakraban, hormat-menghormati, tingkah laku malah cara mereka berfikir den boleh katakan belum lagi tercemar sifat melayu berbanding tempat2 lain yg den pergi.......mereka begitu menghormati jawatan pengajar dan pendidik  malah pekerjaan den yg mengajau sambung besi pun diiktiraf seperti guru2 yg lain........

den dok pikir2 jugak.......hujung bulan nie......ongkos pun tk berapa nk mengizinkan........tapi kalau tak pergi rasa rugi sangat.........almaklum jemputan dari pakmat seolah2 setaraf jemputan taraf VVIP.....kalau tk jengok esok lusa belum tentu dapat ketemu.......den pun bincang dgn kengkawan di tempat kerja yg menuntut dgn cfu din........walau pun den telah direject oleh kumpulan nie......tetapi den ada lesen beso sebab dijemput secara official.........yg budak2 baru menuntut pun belum tentu dijemput jadi kehadiran den depa tk boleh nak pertikai.......muafakat telah dibuat kami berkongsi kereta je bersama orang kanan din .....pian dan lin.....ckgu din pulak tak dapat hadir kerana menyambung pengajian master di batu pahat........

sampai di mersing kami pusing2 sikit pekan tu.......singgah di pantai mengadap pulau batu cawan.......den ceritakan balik pengalaman misteri den sepanjang menetap disini....mereka acuh tak acuh sahaja dgn cerita den almaklum selagi tak mengalami tak akan percaya......sebenarnya di mersing inilah den mula percaya dengan perkara2 aneh dan keujudan alam lagi satu........keujudan hantu , jin, kekuatan2 ghaib yg kita tak dapat melihat juga kisah misteri yg sukar dipercaya disebalik pantainya yg indah serta deretan pulau dan air lautnya yg membiru.........disini tersimpan 1001 misteri yg masih belum tersingkap sepenuhnya.......contohnya aktiviti mencari dan menggali emas giat dijalankan di pantai mersing sekitar tahun 2002 dahulu........sedangkan orang2 mersing telah menceritakan kisan ini pada saya mereka telah melakukan aktiviti itu secara sembunyi2 dari tahun 1960 an lagi.......malah kata mereka ibu atau jumlah emas yg paling banyak berada sekitar pulau mersing berbanding yg dijumpai di kuala sg jamaluang.......

nostalgia dimersing hampir hilang sedikit demi sedikit dgn perubahan arus pembangunan sekitar bandar dan orang2 yg dikenali berpindah ketempat lain .....seperti pengusaha keropok lekor terkenal mak itam di mersing kecik, nasi ayam pak wan di jalan awang daik......mee rebus adik cun di pejabat jkr.......kedai keropok lekor goreng di siapu dan banyak lagi........mereka dan kedai2 mereka hilang ditelan masa........

majlis berlangsung meriah....cuma den lihat pak mat dah tidak segagah dahulu........beliau agak uzur dan tidak dapat berdiri lama........beliau hanya mampu duduk dikerusi sambil menyambut tetamu yg datang dari sekitar kg dan pertubuhan2 silat sekitar mersing dan endau......malah den lihat pertubuhan lian tekpi dari endau juga dijemput membuat pertunjukan........anak buah pak mat dilarang untuk membuat pertunjukan sebab begitulah cara pak mat........beliau terlalu memegang amanah dari guru2 dahulu yg melarang mereka mempamerkan lian waima di majlis perkahwinan anak sendiri.........

munamuni: Berkain <b>di Mersing</b>

Posted: 18 Mar 2013 11:39 PM PDT

As salam,

Sebagai orang kampung yang lahirnya di kampung yang tiada pantai, ya , Pontian ada laut, tapi tiada pantai (pasir yang bersih, dan laut yang boleh buat mandi) juga kampung yang tiada sawah, tapi ada nanas, maka  aku pernah mempunyai keinginan iaitu bergambar dekat sawah , dan berbaju kurung di pantai.

Impian aku yang satu ini terlaksana pada umur ku masuk 25 tahun, dan lokasinya adalah  Mersing . Lepas kenduri kahwin kat Tenggaroh 5, Ira pun bawak lah kita melawat Mersing.

Lokasi : Tanjung Leman

Photographer : Ira dan Mun ( makhluk comel iras pelakon #kisahcinta). Ok, nak muntah kejap lagi eh.

 Diaorang ni memang bajet puteri bunian nak masuk team penari kebangsaan

 Lihat! berbakatkan mereka?, ini lah kesannya bila ikut arahan choreographer.
 Ala, jangan marah eh, nah gambar ayu korang.

Gambar sopan,  harus diletakkan, gambar macam harlem  harus dilupuskan
 2 sahaja gambar sopan....

Kaki masing-masing hilang akibat edit berlebihan.
Tudung serabai itu perlu yer.

Tips pemilihan baju  ke pantai; tips kau!

Pastikan baju tu tak berapa nak sayang sangat,   kena pulak singkirkan pasiaq dok kat kain.
Tambahan kena hadap kaki gatai , ini bagi sesiapa yang tak biasa main pasir time kecik :p

Lokasi : Air Papan, Mersing 

Masa datang sini, memang jatuh cinta dengan laut dan langit yang Subhanallah cantiknya. Masa ni air surut.

Bakat tarian kayu harus ditunjukkan

Gaya tarian anggota polis trafik, renang fee style dan siram pokok bunga .
Tak ke nampak cam ustazah pilihan tu.
 Manusia memang tagih pujian.
 Nama pena. Pena lah sangat, nama laman sosial.
Arahan : Cari perbezaan gambar.
Itulah kesan main tulis je, sekali tulis terbalik. 
dah kena edit, shhh......awak jek tau yang tahu nih
Lokasi : Bendang, jalan nak pergi Air Papan
Bergambar di sawah, memang jadi keinginan aku dan semasa belajar kat utara, Arau, Perlis sana tu memang senang sangatlah kalau nak bergambar, tapi malangnya tak tahu kenapa sekeping gambar pun tak dok.
Lagi satu masa kat Perlis, aku teringin sangat nak amik gambar kat ladang tebu, pun sama tak tercapai juga keinginan aku tuh.Orang lain dok nak amik gambar kat kebun bunga tulip ke lavender ke Eiffel tower ka, aku ladang tebu ngan sawah pun jadi. 
Posing patah pinggang berlatar langit biru.
keluar gaklah gambar cam harlem.
Buat muka puas hati dapat posing kat sawah, 
Kaki gatal siapa yang tahu. 
Sambil doa, janganlah ada ular. Pacat tak terfikir.
Lokasi : Dataran Pulau Mersing, dekat dengan hospital Mersing
kat sini ada aktiviti rekreasi disediakan, menunggang kuda pun hado, sesuailah, kalau yang ada anak-anak kecik  tu bawak pergi sini, yang tak da anak tu ,  boleh main  jugak , jangan risau.
nenek ku kahwin dengan anak raja. Eh?!
Ini yang si Ira nak sangat main mende nih, aku cakap, aku tak boleh sebab aku mana pandai tunggang motor, bonceng pandai lah, nak naik RM10, 13 round.
Akak tak kira walaupun berkain, dan  cuma budak-budak je yang main benda alah ni. Akak nak jugak naik, dik.

si Ira bawak accident langgar tayar. Malu tau akak, pegang besi kat belakang. 
Eleh, setakat pakai brek ngan minyak kat tangan , susah lagi naik basikal.
Pastu moh leh , kita beli kepok, buat tambah protein   ngan kolestrol
Cakaplah nak 10 batang nak buat meniaga, dapatlah RM8 -10 batang.
Gua beli kat haji Ramli, deret-deret ni ada Haji Puteh ngan beberapa kedai kepok lagi.
Ayu memang begini muka dia time amik gambar , ayewwww sangat.
Cik Paris masuk kampung memang gitew. Amik gambar 2 saat, pastu naik balik.
Begitulah sesi berkain kita .
 Lepas ni nak bergambar kat ladang nanas pulak, 
sebelum pupus semua , orang buat tanam kelapa sawit.

Mersing.my: Pizza Hut Delivery (PHD): Tarikan baru <b>di Mersing</b>

Posted: 22 Mar 2013 09:38 PM PDT

Bersebelahan Farmasi Medi Chemie
Utara : Sehingga sebelum Endau
Selatan : Sehingga sebelum Kem Iskandar (komando)

Nombor panggilan 
1-300-82-2020


Hot Ticket ..Tiada dlm tawaran
 Macam-macam pilihan ada

 PHD telah dperingatkan oleh staf kaunter supaya tidak mengambil foto. Mengambil foto dilarang kecuali kebenaran pengurusan. Staf tersebut menunjukkan ada arahan larangan pada pintu hadapan. PHD memeriksa simbol larangan tiada kecuali tidak dibenarkan outside food dan lain-lain.
Ini kali pertama larangan ini ditemui di mana-mana restoran segera di Malaysia
Jadi terpaksa akur dan tak banyak foto boleh diambil.

 Harga 'Deal' untuk pembelian 2 large pizza pada harga rm 45..Harga biasa lbhkurang rm 60


 Ada macam-macam diskaun harga 50% bergantung pada hari bekerja dan bulan yg dinyatakan


Penerangan....baik dan jelas
Saya dah dapatkan Pizza (PHD) saya..Anda bila lagi ??

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved