ads

Sabtu, 29 Jun 2013

01 di endau - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di endau - Google Blog Search


epic stories : <b>Endau</b> Rompin trip awesome !

Posted: 16 Apr 2013 08:54 PM PDT

Assalam..

Yea back with awesome stories from awesome trip. First of all tahniah and tahniah to our pengarah Nad (not me) but another Nad hehe she did it very well! I do not know how to comment cuz I really don't have any experience on those kinda activities before. Tahniah juga buat semua geng SRC yang join trip awesome ni. Betapa banyaknya word awesome yang menggambarkan betapa awesomenya trip ni hewhewhew.

The trip was about 4 days. Gerak Jumaat malam sabtu dan sampai di Masjid Darul Iman, Kampung Contoh pagi tu. So kami menidurkan diri dulu di masjid tu dengan hati aku yang tak sabar-sabar sangat nak teruskan trip tu esok paginya because of what? Because this is my first time. jyeahhh! okay then pagi tu kami pun bertolak lah ke pejabat Taman Negara Endau Rompin di mana tempat kami nak register apa semua. Tempatnya adalah di Pekan Kahang, Keluang, Johor ye kawan-kawan. Okay FYI, me and two yang lain iaitu Siti comel dan Anis Nadrah aka Anad naik four wheel je dulu because we've no bicycle. Kami just akan tukar-tukar je dengan geng lain nanti yang dah tired. Tapi alhamdulillah sepanjang perjalanan nak sampai ke Taman Negara Endau Rompin National Park tu semuanya gagah-gagah dan mantap. Begitu juga waktu pulang. Tapi they really want new members to feel the experience of cycling offroad. Offroad okay not onroad. Haaa gituuu. okay then dah sampai ke Taman Negara Endau Rompin. Rasa macam wow bestnya the surrounding semua sound binatang-binatang hutan je takde langsung bunyi kereta ke motor ke apa. Btw, Taman Negara ni terletak di kawasan penempatan orang-orang asli tapi no worries because semua dah maju apa semua takde la nak kata asli kuno ke apa kan nope2.

Okay then kami bertolak ke kawasan camping kami dengan menaiki bot. Sumpah ini pun awesome. Sebelum ni naik ship/bot yang tinggi tu je but kali ni naik bot yang rendah and siap boleh capai air lagi hehehe. Sungai tu takde buaya pun, kata pembawa bot tu dan mereka tu orang asli. Yang guide kami dalam hutan pun orang asli juga iaitu Kim dan Bab/Bam (taktahu nama sebenar). Okay lepas sampai kami pun siapkan khemah apa semua and masak. Yeahh seronok sangat sebab serius dapat rasa pengalaman baru makan dalam masst tin macam bebudak palapes kira macam betul-betul lah rasa camping. But kami not allowed to buat unggun api macam kem yang lain yang tengok dalam tv tu sebab they said, matlamat kita nak explore kawasan hutan alam semula jadi bukan untuk merosakkan alam. So kami semua menggunakan headlamp dan ianya digunakan di mana-mana sahaja. Alhamdulillah dekat dalam hutan tu ada disediakan bilik mandi apa semua so takde la macam susah sangat. Ok ni cerita hari pertama. Ye tak ye, perjalanan cycling mereka adalah sepanjang 63km yeeee harap maklum. Hebatkan diorang!

Hari kedua pula kami hiking sepanjang 5km dan alhamdulillah takde yang pancit dan seperti kata pengurus Taman Endau Rompin tu, Encik Ilyas, dia terkejut sebab kami boleh lepas dalam masa dua jam setengah kira total pergi balik 5 jam lah because awal-awal briefing diorg kata total perjalanan pergi balik adalah 8 jam. haha. Perjalanan memang sangatttttt mencabar bagi aku sebab maklumlah first time kannnnn haaa tapi ada juga lah mencarut memaki semua sebab sangat tough! Tempat yang kami nak tuju ni adalah Air Terjun Buaya Sangkut ekekeke. Bila dah penat-penat apa semua kan, mulalah air tak cukup la apa semua rasa macam nak mati giler plus naik gunung kannnn memang mencabar. Pacat takyah nak kata lah. Tapi disebabkan aku ni takde la penggeli pacat sangat even banyak pacat pun okay je takde terjerit-jerit hehe. Alhamdulillah lepas dah sampai tu rasa macam berbaloi sangat perjalanan 5km tu wehhh. Air terjun best sangat. Then kami pun pulang lagi 5km. ahaksss.

keesokan harinya kami ke Blue Lagoon atau pun nama lainnya adalah Tasik Biru. Pada mulanya semua macam underestimate la sebab tempatnya tak seperti apa yang digoogle. Kecil dan biasa tapi airnya memang biru lah. Banyak batu pula. But ape yang awesome adalah airnya sangat sejuk dannnnn, kedalamannya adalah 2kaki lebih. haaaa tu la yang mencabar di Tasik Biru tu. So misi diorang yang terer2 berenang ni adalah merentas kawasan yang kedalamannya dua kaki lebih tu. Dari set masa nak sampai 12 je then extend sampai pukul 2 hahah. Perjalanan cuma ambil masa dalam 5 minit cenggitu je hoho. Lepas tu petang tu kami pun packing dan bersiap untuk pulang ke Taman Endau Rompin dan kami dirikan site camp berdekatan dengan chalet. Tapi disebabkan pengurus tu baik dan gentle, he do not want to see gigirl ni semua tidur atas lantai kan then he allowed only gigirl sleep dalam chalet hahaha baikkannn! :D

Keesokan harinya kami pun mula kan perjalanan di awal pagi lebih kurang pukul 9pagi dan alhamdulillah semuanya okay tapi ada seorang rakan kami yang accident dan tercedera tapi tak teruk sangat. Dekat sini memang nampak sangat betapa rapatnya bonding antara bebudak SRC ni. Okay then lepas tu, aku diberi peluang untuk menghabiskan cycling offroad+onroad sepanjang 10km++ terakhir. Yeah time ni pula hujan pun turun dan ye aku merasa susahnya cycling. Tak dapat bayangkan macam mana diorang cycling sepanjang 63km tu. Time offroad memang sakit la segala bahagian tapi seronok! rasa macam wow! mencabar siot! :D lepas sampai kembali ke masjid tu, kami pun siap2 kemas2 semua dan ketua group aku masak Megi hahaha paling lapar la kan time tu plus lepas cycling and hujan kan. hehe sooodappp! then petang tu pukul 5 kami pun bertolak balik ke utm. Jam 730 camtu kami pun sampai ! :D

Alhamdulillah seronok sangat sebab dream nak ke Endau Rompin tercapai. Dan buat aktiviti macam tu dengan tersayang! :D Sebelum ni macam ada nak buat prog ke Endau Rompin tapi cancel tak jadi di atas beberapa sebab yang tak dapat dielakkan. Hohohoho. Alhamdulillah dapat kenal ramai kawan baru. Dan pengalaman baru. Mohon jangan lupa ajak kita lagi yeee kawan-kawan. :)
Geng SRC memang awesome! :D
okay now, nak sajikan beberapa gambar. Yang selebihnya boleh tengok dekat group SRC CREW. hewhewhew..

Baru nak gerak ni tudung licin je ..

yeay geng-geng basikal from masjid dah sampai ke pejabat pendaftaran Endau Rompin..

ini lah KAMI, 5 perempuan je tawwww 


yeayyy dah sampai ye kiteeeee ! :D Tahniah :)


saya di hujung kiri dan dia di hujung kanan hehehe


si Qayyum giler yang semuanya gelong hahaa

Yeay time ni dah sampai Air Terjun Buaya Sangkut perjalanan 5km tu

yeaa ni di Blue Lagoon hehe
haaa sampai pakai tube lagi taw sebab nak mengharungi 
2kaki lebih kedalaman Blue Lagoon nih lol
okay now otw balik dah nak ke Taman Endau Rompin tu..


Pagi nak bertolak balik, cycling! :D

Haaaa that's me and si penjaga setia saya hehehe :DD

Andddd Finallyyyy saje je hadiah sikit hehehe.
Alhamdulillah tertunai impian nak bersama orang
yang kite sayang buat aktiviti macam ni. Ni
impian sejak kite sekolah menengah tawwww.
Tq MyHero sebab pergi dengan kite ke sana..
pengalaman baru kan, seronok kan siap terus 
beli basikal baru lagi lepas balik from midsem break. haha
okay that's all. wow panjangnya entry kali nih! :D 
epicsaid : harap-harap dapat join lagi prog macam ni dengan MyHero. ehh dah pukul 12 lah. sejam mengarang! study 4 slide je dr pagi tadi pukul 8. hahaha :D

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved