ads

Selasa, 29 Oktober 2013

01 di muar - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di muar - Google Blog Search


Tempat makan best <b>di Muar</b> | life easy living complex

Posted: 12 Sep 2013 08:30 PM PDT

Again. Cerita jalan-jalan raya saya.
Macam tajuk karangan lah ek?
Selepas jalan-jalan raya KL-Terengganu-Kuantan sekarang tibalah masanya destinasi pilihan cik suami, MUAR. Alhamdulillah rindunya Muar, pasal lama gila tak balik sejak pulang dari Bangkok hari tu. Kemain, mak pantang ni, tak sedar diri sunggah anda masih dalam pantang.
Walhal memang dah bajet habis panteng on first day raya. Makan tak hengat.
Sekarang menyesal tak sudah. Insya Allah will start on lose weight program after giving birth ( turun berat badan selepas bersalin) bulan September ini. So siapa nak ngejoin aku. Jomlah lomba-lomba turun berat badan, ha ada beran ke?
Okey, suka tau makcik ni melalut la, iklan la, sokmo lari daripada topik asal.
Setelah hampir 5 tahun++ kahwin, hari tu turun Muar, barulah ada kesedaran nak google, tempat makan best di Muar. What d? Kelakar sangat ok. Kenapa aku kata kelakar, sebab abang bantai gelak yang level menghina tau tak? Waaaa, baru nak tunjuk hebat dan kenapa kena gelak pulak. Takmo kawan abang sampai esok, WEK :p
Untuk mengubat hati yang luka abang pun bawak aku ke tempat makan yang best kat Muar. Ada beberapa tempat yang aku ingatlah kan.
Depan sekolah Menengah Sains Muar. Ada parit sebelah kedai ni. Parit memang sinonim dengan Muar kan. so apalah sangat landmark aku yang tepi parit ni kan. 
Waktu pagi serve mee rebus, lontong dan nasi lemak. sedap.
Waktu petang mee bandung dan goreng panas. nasi goreng ayam di sedap giles..
Pendek kata korang wajib singgah sini. Depan kedai ni ada jual ayam golek, aku tak pernah rasa. Tapi suami aku yang memang asal sini cakap itu legend. Maknanya highly recommended lahkan?
Takde gambar sebab dah lama tak makan situ. Waktu baru kahwin asyik gi situ je sampai dah boring aku. Bila taip ni rasa terliur lak. Lepas ni balik Muar kena pergi sini.
Tempat makan ikan bakar dan seafood bakar. Highly recommended untuk kedai no 8. Wak Jos. Kedai sentiasa penuh. kalau nk datang kne datang awal. kedai-kedai lain banyak shj tapi tidak semurah dan sesedap kedai Wak Jos.
Waaaa, ini pun lama tak pergi. Lepas ni kena gi. Nak ajak gg. Dah la last time, depa yang belanja
Tapi lupa amik gambar Sate. Kedai ni depan stesen bas Muar. Memang busy sikit crowded dia. Femes dengan mee rebus, Soto dan SATE. Memang sedap. Aku yang kurang berminat dengan mee rebus pun tergoda lalu tewas jugak dengan abang punya, urghhhh.
Aliff sampai berebut soto dengan ibu. Sebab empunya badan memang suka sangat sup-sup kan. Tengok gambar bawah ni buat aku lap-lap mulut daaaah.

Suasana pagi-pagi orang bersarapan. Bayangkan kalau kita sarapan ni setiap hari. Tak ke memang boleh naik berat badan? Adohai. No, no. Kita makan bukan untuk kenyang perut, kita makan untuk sihat bertenaga badan. Ok sekadar saling ingat-mengingati antara satu sama lain. Tak salah kan? Chill yaw.
Kopi Legend Muar. Sudah lebih 60 tahun beroperasi dan ianya milik keluarga . Dulu kedainya kecik je macam kedai kopi lama-lama, tapi sejak 2 tahun lepas renovate dan buat stail macam kopitiam. Serve kopi dan roti kaya n macam-macam lagi. Kopi sedap dan ada macam rasa herba. Kalau suka boleh beli serbuk buat sendiri di rumah.

Siap ada sijil Halal lagi jd boleh rasa tanpa was-was.
Kedai makan Kahar Sg.Mati
Asalnya nama dia lain, tapi tak ingat. Terletak di Sungai Mati di simpang menghala ke Tangkak dan Serom. Sudah 60 tahun jugak. Lontong rasa tak pernah ubah sejak abang kecil. Uniknya lontong ini rasa lemak banyak disebabkan oleh kacang tanah yang ditumbuk halus. Santannya sedikit sahaja tidak terlalu pekat, boleh jadi kurang kolestrol dan lagi satu sambal trademarknya yang penuh bawang dan cair, manis-manis pedas. Kalau makan 1 pinggan mesti tambah lagi satu (ni abang je)
Nasi lemak pon sedap. Menu baru diperkenalkan. Ingatkan biasa-biasa sahaja tup-tup 2 pinggan masuk dalam perut. Sambal berbeza daripada lontong, lagi pekat dan lazat.

Keadaan warung yang simple. Kalau masuk terasa legend sekejap.
Amboi kemain jalan-jalan cari makan Muar kan. Sampai rumah abang setiap kali dari makan-makan, golek-golek layan 2 hero ni atas katil. Nikmat Allah beri. Alhamdulillah syukur. Kampung abang di Taman Mulia, Kesang Laut memang mendamaikan. 
Kami pernah pergi ke perhentian dimana hasil jualan ikan dan makanan laut SEGAR dijalankan di situ. Memang meriah sungguh. Rasanya, memang mengancam. Dah kata segar kan memang lah best. Harga boleh tahan baikkkkk tapi memang berbaloi. Sebab? We pay for the value!
aku ingat dulu mak pernah masak asam pedas ikan fresh, ya Allah tak lena tidur terngiang-ngiang rasa ikan fresh tu. Ikan apa pun aku tak ingat nama sebab yang aku tau basik ikan kat pasar KL je lah. Ikan lelain, fail! Janji kenyang :)
Ha dah kenyang semua kan, yang nak kena lose weight tu, jom join contest bawah ni dan dapatkan ideal weight anda supaya anda dapat nikmati pelbagai jenis makanan dan dalam kadar yang cukup untuk lebih menghargai rasa makanan.
Dan badan kita lebih sihat dan bertenaga, tekanan darah lebih stabil, jantung yang sihat supaya kita lebih banyak mengucapkan rasa syukur kepada Allah atas nikmat makanan yang seda-sedap ini :))))
Join our WEIGHT LOSS CHALLENGE now,
Stand a chance to WIN up to RM1000!
Contact coach NADIAH 0123141422

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved