ads

Sabtu, 9 November 2013

01 di pasir gudang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di pasir gudang - Google Blog Search


SweetieSaQi: Sehari <b>di</b> KPJ <b>Pasir Gudang</b>........

Posted: 25 Sep 2013 09:27 PM PDT

Ribut tak de taufan pun tak de tetiba mengadmitkan diri di KPJ Pasir Gudang pada 16/8/13. Memang dah bersedia mental and fisikal sebenarnya. Apa cer.....he...he...ni ceritanya.....Sakit di pergelangan kaki or ankle part senang nak sebutlah ya. Kisah berlaku zaman dedulu kala masa muda belia....lebih kurang 10tahun dulu lah saya ni terjatuh masa menuruni jambatan....Masa tu memang sangat teruk sakit dan bengkaknya jangan cakaplah lan...biru gitu....Lepas dah ok sikit dah boleh jalan pi lah buat X ray and doctor kata my ligamen dah koyak sikit. So oklah tak de buat further check up to any specialist. Nampak dari luaran memanglah dah baik macam tak de apa pun yang berlaku....so gasaklah kaki tu kan main netball, aerobic sana sini....berat badan pun bertambah..........nothing happen it goes very well.....till 2011....jeng ..jeng....
Pada 2011 masa tu krismas, saya jatuh lagi sekali....sebab tak nampak tangga .....rasa macam jatuh dalam gaung......ni semua diri sendiri yang cuai nak cakap apa lagi kan.....redha je lah....masa jatuh tu macam macam rasa.....rasa nak muntah, kepala pening yang teramat sangat cam tak cukup darah....oh memang dahsyat lah pengalaman tu....lama jugak duduk kat situ......bila ok sikit baru boleh jalan...thanks to ada satu kakak yang berniaga urutkan kaki saya sedikit......berjalanlah saya terdengkut dengkut sambil pegang my 1st daughter mencari air batu untuk diletak kat tempat yang lebam.....so TIPS ...kalau jatuh dan kaki lebam terus cari ketulan ais dan letak kat tempat tu. Alhamdulilah ok sikit dan boleh jalan.....Sampai kat bilik terus sapu dengan minyak panas. Kul 3 pagi sakit mula datang.......memang tersangat sakit Tuhan je yang tahu masa tu....Nasib baik bangun pagi boleh jalan sikit tu pun memapah jugalah. Pun kali ni tak ke pakar specialist untuk x ray atau buat apa apa yang patut........So belasah jugaklah kaki nikan.....buat itu dan ini tapi this time berhati hati sikit sebab sakit tu masih terasa....tak boleh berdiri terlalu lama.............Masa hari raya yang lepas tetiba kaki saya ni terasa uratnya berlari arah dan saya tak boleh berjalan tapi yang heran lepas hubby urut the next morning baru boleh jalan seperti biasa. Lepas peristiwa tu, saya mula berfikir apa sebenarnya yang berlaku pada kaki saya ni ???????  Apa lagi this time mesti nak pergi check up, jumpa doktor specialist ...........................Tu kat atas tu ubat yang dimasukkan ketika MRI session.....bagi menampakkan urat urat kaki dengan lebih jelas lagi.
Selepas consultation dengan doktor pakar, terus decide nak buat MRI untuk melihat apa sebenarya yang terjadi pada kedua belah ankle kaki saya. Nak buat MRI ni pun dah seram sejuk....nasib baik machine kat hospital ni jenis yang open concept tak yang macam terowong tu.....lega sikit lah hati ni.....Dalam bilik ni sejuk lepas tu dipasangkan lagu instrumental boleh feeling sekejaplah.......tapi lama betul proses buat MRI ni, sebelah kaki je ambil masa 45 minit.....Penatlah baring kat atas katil tu....Lepas tu tak boleh goyang goyang kan kaki kalau tidak imej tak boleh capture.....Nanti kena repeat susah lah so terpaksa lah kaki tu dikejongkan sekejap....
My hotel malam tu. Hospital ni baru bukak so everything still new lah. Tu bahagian yang sakit......actually dua dua belah kaki....Sebenarnya nak kongsi kan pengalaman saya......Kalau ada sesapa yang dah jatuh bagilah beberapa bulan lepas tu terus jumpa pakar sendi untuk melihat apa masalah pada kaki kita tu. Buat MRI. Bagi kes saya ni, last solution adalah operation yang mana saya mintak dijauhkanlah.........so untuk mengurangkan sakit di kaki saya ni , doktor telah memberi suntikan pada kedua dua kaki saya. Alhamdulilah dengan injection ni kuranglah sikit sakit di kaki saya. Tapi injection ni boleh bertahan selama 2 tahun atau sehingga sakit tu berulang kali dan kos ubat untuk injection tu sangat sangat lah mahal.  So peingatan  especially kita orang perempuan ni, kena lah jaga jangan sampai terjatuh atau terseliuh tapi kalau nak terkena tu memang susah nak cakaplah. Mintak dijauhkan lah ya........So women out there please tak care ya.
Menu di hospital......masa mula check in no dinner for me sebab person incharge tak sure saya ni betul betul admit ke tidak......memang lapar gila bayangkan tak makan dari pukul 2.30 petang, masuk wad kul 7.00 waduh....lapar gila.....nasib baik ada nurse yang baik hati bagi nestum dan biskut....Tq so much.....malam tu my baby sitter Kak Zai datang hantar beg terus saya order burger ngan dia....lega....

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved