ads

Rabu, 11 Disember 2013

01 di kluang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di kluang - Google Blog Search


ALYNNMALYNNA: Seketika <b>di Kluang</b>

Posted: 17 Oct 2013 07:42 AM PDT

Assalamualaikum~~~

yey!!! akhirnya balik jugak kluang tanpa halangan....bersyukur sangat Allah permudahkan segalanya..
dah dua bulan tak balik kan... dah tentulah hati nie tak keruan...lynn pelik la macam mana kan orang boleh handle perasaan diorang....sampai bebulan tak balik....x pun setahun berapa kali je balik..kalau jauh luar negara tu faham la..nie dalam malaysia je...lynn nie jangan kate bulan.. keluar je dari simpang jalan 35 rumah mak...terus rase macam tak nak balikkkkkkkkkkk....

biasanya lynn kalau balik memang kat umah je la... x de merayap kat tempat lain....sebab nak habiskan semua masa yang ade dengan family....lagi2 sekarang ayah dah tak kerja jauh...ayah dah berniaga sarapan pagi n pisang goreng untuk waktu petang.. lagi la kami suka...sebab kami laki bini memang suka berniaga... walaupun orang pikir macam standart level berniaga tepi jalan zero....tapi kami laki bini kalau ade mase waktu petang..berniaga ..memang seronok....

so, aktiviti kami kat kluang... tolong ayah berniaga...dan tengok baby Nurhana Izzati..baby nie anak sedara abang ipar lynn punya side.. kira sepupu isyia la...gambar lynn ambil dari fb mama hana jela ye...hehe..

mase balik kluang tu memang dah berjanji dengan isyia nak belikan hadiah... di sebabkan isyia suka sangat memasak... so lynn beli la kitchen set nie...tapi yang sayangnya..lynn beli last minit..so kitchen jenis nie je yang ade...x besar sgt..dan tak best sebab tempat bakar ayam tu just sticker je...kalau betol2 boleh bukak..memang terbaik la... tapi walaupun makngah tak suka... isyia die excited giler..sampai tak menyempat2 lynn nak buat benda lain..kena la layan isyia... yang bestnye budak2 nie klau kita bagi hadiah..dia hargai... kan...dan yang paling penting..soft motor skills untuk isyia nie bagus la..orang cakap montessori kan?

dia boleh belajar jugak cara pegang sudip..yang lynn tabik spring kat isyia..bila tengok cara dia basuh pinggan.. sebab siap basuh depan belakang..walaupun sekadar mainan je punn..yelah walaupun lynn tak de anak lagi..tapi pada lynn sebagai ibu bapa kita perlu la tunjukkan anak2..setiap barang yang dia main...apa tujuannya..contoh macam pinggan tu...dah guna kena lah basuh...bukan bila dah guna tak basuh..mana boleh guna lagi kan? tak la sampai besar nanti dah makan tak reti basuh pinggan.. sebab apa yang lynn nampak...isyia nie bila dia konon2 dah bagi orang makan apa yang dia masak... dia akan basuh pinggan tu..


contoh lain... pisau tu..dia tau guna untuk apa.. cara pegang macam mana.. hati-hati jangan sampai terkena tangan...time nie konon2 dia tengah potong ayam.. kikiki
tengok...dia basuh pisau tu lepas dah guna untuk potong ayam..basuh sebelum simpan!
untuk anak-anak usia 3,4 tahun tak yah la beli buku banyak2..sebab kanak-kanak seperti ini perlukan lebih banyak kreativiti spontan..sebab kanak-kanak kan suka explore ape sahaja yang ade depan diorang..so kalau apa yang diorang buat tu salah...kita kenalah tegur.. dan tunjukkan cara yang betol..supaya dia ingat..owhh..ini untuk itu...tak boleh untuk ini... tapi bukan marah..lagi marah lagi memberontak.. alah macam la kita tak pernah kecil kan...

aqil pulak tak banyak cerita...selain daripada nangis..rebut mainan dengan kakak... aqil suka cakap  "te te te te te te te te" hihi...

dan yang paling penting... ibu keje masih digunakan lagi... aqil.....ibu keje....ibu keje.. hehe... 
nak order makanan dengan isyia? dia jual ayam.. rm3...
baru satu hari kat kajang...
tiba2 en roommate berbunyi... abang rase sunyi je duduk sini.. kite pindah kluang nak? 
Image Hosted by ImageShack.us

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved