LABIS - "Peristiwa 31 tahun lalu, menggamit memori apabila Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, berkenan bertemu penduduk di sini," kata bekas penghulu Mukim Chaah, Masduki Jarkasi.

Masduki, 69, berkata, Almarhum Sultan Iskandar, pernah datang ke Chaah pada 1982, untuk mendekati rakyat dan peristiwa tersebut seperti berulang kembali apabila Sultan Ibrahim, singgah di Dewan Bola Keranjang, dalam lawatan Kembara Mahkota Johor (KMJ) ke Segamat, semalam.

"Ketika itu, saya masih muda dan dapat melihat sendiri bagaimana Almarhum baginda begitu mesra dengan penduduk.
"Paling saya tak lupa apabila Almarhum secara spontan meminjam basikal seorang penduduk India dan menunggangnya mengelilingi kawasan ini," ceritanya.

Ramai yang terkejut dengan tindakan spontan Almarhum tetapi ia mampu kerana menarik hati rakyat jelata.

Sementara itu, ketua masyarakat Cina Chaah, Yong Soo Boon, 61, berkata, ketika kejadian, bapanya adalah ketua masyarakat Cina di situ dan dia yang juga masih muda ketika itu teruja dapat melihat Almarhum Sultan dan Sultan Johor sekarang yang ketika itu menjadi Tunku Mahkota Johor.

"Saya tak sangka berpeluang jumpa Sultan Johor selepas mendiang bapa. Ia satu penghormatan apabila saya berpeluang menyerahkan potret Almarhum Sultan Iskandar yang menaiki basikal di Chaah kepada Sultan Johor.

"Tapi sayangnya, basikal tersebut tidak tahu hilang entah ke mana. Kalau masih ada, mungkin boleh dijadikan tanda kenangan Almarhum Sultan Iskandar pernah melawat Chaah," katanya.

Sultan Ibrahim yang menerima potret berkenaan ternyata dapat mengingat dengan jelas peristiwa tersebut apabila menerangkan secara lancar kepada Soo Boon peristiwa 31 tahun lalu itu.