ads

Isnin, 11 November 2013

01 di parit sulong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit sulong - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di</b> parit sulong - Google Blog Search

Posted: 10 Nov 2013 11:26 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di</b> parit sulong - Google Blog Search

Posted: 08 Nov 2013 11:49 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

PORTAL FELDA <b>LOK HENG</b> BARAT: Juara AKKF 2013

Posted: 22 Aug 2013 05:24 AM PDT

FELDA LOK HENG BARAT JUARA AKKF 2013


Tuah akhirnya memihak kepada Felda Lok Heng Barat selaku juara Anugerah Keceriaan Kampung Felda (AKKF) 2013 merangkul ganjaran bernilai RM1 Juta. Syukur kehadrat Ilahi kerana setelah dihampakan pada tahun 2012 di mana kejuaraan itu berpihak kepada Felda Nitar 2, akhirnya giliran Felda Lok Heng Barat mara mengukir sejarah. Berbekalkan semangat yang tidak kenal erti putus asa dan kesungguhan warganya menceriakan kampung dengan pelbagai landskap, kebersihan, bunga-bungaan dan infrastruktur dalam saling melengkapi keperluan warga disini, saguhati "duit raya" kali ini bakal melakar sejarah baru kepada warga Felda Lok Heng Barat khususnya kerana pengumumannya masih di dalam 'mood' hari raya.

Keratan akhbar ini menunjukkan warga Felda Lok Heng Barat gembira dengan kemenangan yang dimiliki bagi tahun 2013. Semoga dengan kejayaan ini menaikkan lagi semangat warga Felda Lok Heng Barat dalam menjaga keceriaan, keharmonian, serta budaya yang dipertahankan. Selain itu juga, harapan kami warga belia selaku anak jati Felda Lok Heng Barat sangat mengharapkan agar kesejahteraan ini berkekalan dan sering bertambah baik dari masa ke masa. Semoga dengan dana dan peruntukan yang sedia ada mampu menaik taraf kemajuan dan infrastruktur Felda Lok Heng Barat melangkah lebih jauh kehadapan dengan kemajuan teknologi dan kemudahan ke peringkat lebih sempurna.
Suatu kebanggaan yang mampu digarap buat seluruh warga Felda Lok Heng Barat. Kini, nama Felda Lok Heng Barat merupakan suatu nama yang kian terserlah dan bakal menjadi tumpuan umum samada masyarakat dalam mahupun luar. Justeru, dengan ganjaran yang diberikan diharap warga peneroka mampu tersenyum lebar dan menyambut kemenangan ini dengan penuh rasa kesyukuran kehadrat Allah SWT. Tahniah kepada seluruh warga Felda Lok Heng Barat yang bertungkus lumus memastikan kemenangan milik kita, tidak dilupakan juga setinggi tahniah dan penghargaan kepada pengurus Felda Lok Heng Barat khususnya serta warga kerja dan 'orang kuat' yang bersungguh sungguh memastikan kampung kita sentiasa ceria, meriah, berwarna warni, berbudaya serta sentiasa maju kehadapan. 
Ucapan 'Terima kasih' diberikan kepada felda-felda berdekatan terutama Felda Lok Heng Timur, Felda Lok Heng Selatan yang sentiasa berganding bahu dalam memajukan kelompok Gugusan Felda Lok Heng ini terutama dari aspek infrastruktur, teknologi, pembangunan belia, modal insan dan sahsiah diri dalam setiap warga felda disini. Keharmonian dan kesejahteraan ini adalah kemenangan milik kita bersama. Semoga integriti bersatu padu ini berkekalan dan menjadikan Felda Lok Heng kian disegani dan mampu berdaya maju seiring "Gagasan 1Malaysia", memartabatkan FELDA di mata dunia.

01 di bekok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di bekok - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di bekok</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Oct 2013 10:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di bekok</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Sep 2013 09:37 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di bekok</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Sep 2013 09:35 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di bekok</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Sep 2013 09:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di bekok</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Aug 2013 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Mandi manda <b>di</b> Sg.Bantang, <b>Bekok</b> | Cucu Nelayan

Posted: 02 Feb 2013 05:08 AM PST

Cerita ni dah lama berlaku sebenarnya..tahun lepas kami merancang nak ke air terjun di gunung ledang, tapi disebabkan pada waktu itu, sedang musim hujan dan demi keselamatan, kami pun ubah plan untuk ke Sungai Bekok. Kat mana sg.bekok ni ek? Aku first time dengar walaupun dah lama dok kat johor ni. Ok kalau nak tau, korang google la sendiri ye sebab aku pun tak tau kedudukannya yang sebenar, hehe..Tapi secara kasarnya, sg.bantang ni terletak di antara ayer hitam dan batu pahat. Selepas ni aku akan gunakan nama sg.bekok sebab lebih sedap disebut, hehe..

Aku pergi dengan wife dan ofismate wife aku, semangat betul diorang ni, maklumlah semua bujang-bujang lagi, excited terlebih..hehe, yang dah kawen cuma aku je. Kami pergi dengan tiga kereta, mula-mula tu konvoi, tapi seperti yang aku katekan tadi, yang bujang-bujang ni excited terlebih, so diorang dah dok pecut meninggalkan kami, tapi takpelah, nanti jumpa jugak kan?

Perjalanan dari skudai ke sg.bekok mengambil masa lebih kurang dua jam. Jalan nya ok, tak susah, dari simpang empat ayer hitam tu, ikut jalan biasa menghala ke yong peng, nanti korang akan jumpa signboard ke kanan untuk ke sg.bekok. Pemandangan memang cantik, nyaman je..suasana kampung..

Dipendekkan cerita, kami pun sampailah di sg.bekok. Di hulu sungai memang ramai sangat orang dengan keluarga bawa anak-anak bermandi manda sambil berkelah. Memang best kawasan ni, air sungai yang sejuk, kawasan cetek, memang sesuailah untuk bawa anak-anak. Tapi kami ni yang konon-konon dah dewasa nak cuba panjat tinggi lagi, hajatnya nak mandi kat air terjun, tapi panjat punye panjat, tak sampai-sampai ke puncak, badan dah penat, hati dah tak sabar nak terjun ke dalam sungai yang sejuk tu. Jadi kami pun ambil keputusan untuk berhenti memanjat dan buat semua persiapan untuk mandi. Aku pun dirikan khemah igloo yang baru je beli sempena nak ke sini, manalah tau kot2 ade sape-sape nak tukar baju atau lepak-lepak ke..jadi tanpa membuang masa, jo, tengok gambar-gambar kami di sg.bekok:

Jadi itulah kisah kami di sg.bekok, memang best..tak boleh lupa kesejukan air sungainye..lama jugalah kitorang lepak berendam..dah keluar sungai, masuk balik sungai..macam tulah sampai kecut kulit-kulit ni..kepada anda semua memang tak rugi datang ke sini, bawalah anak-anak, kawan-kawan..memang best!

BLOG JOHOR: 01 <b>di bekok</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Sep 2013 09:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di bekok</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Sep 2013 09:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

KAMPUNG MELAYU <b>BEKOK</b>: Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2013 <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2013 05:59 AM PDT

mantan penghulu mukim bekok tok latif
tiga antara mantan penghulu mukim bekok

sibuk membuat persiapan di khemah mukim bekok
antara peserta 1 kominiti mukim bekok

membuat & menggoreng kuih dederam sambil dipantau

BLOG JOHOR: 01 <b>di bekok</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Sep 2013 09:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

KAMPUNG MELAYU <b>BEKOK</b>: Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2013 <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2013 05:59 AM PDT

mantan penghulu mukim bekok tok latif
tiga antara mantan penghulu mukim bekok

sibuk membuat persiapan di khemah mukim bekok
antara peserta 1 kominiti mukim bekok

membuat & menggoreng kuih dederam sambil dipantau

01 di tebrau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tebrau - Google Blog Search


proses pindah kubur untuk projek "express way segamat-<b>tangkak</b>"

Posted: 08 Nov 2013 03:59 PM PST

"Ketika proses menggali dan mengeluarkan mayat arwah ibu mertua dijalankan semalam, secara tiba-tiba seluruh kawasan tanah perkuburan ini berbau harum.
"Saya sendiri lihat kain kapan ibu mertua masih dalam keadaan sempurna dan tidak reput. Ia hanya dikotori tanah saja," kata Abdullah Abdul Karim, 74, hari ini.
Abdullah adalah menantu kepada arwah Maheran Jaaffar, 74, yang meninggal dunia akibat sakit tua pada 2006.
Ketika dikeluarkan dari liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Kampung Batu Badak, Gemereh, segamat, mayat arwah Maheran masih dalam keadaan sempurna.
Mayatnya antara 16 mayat yang dikebumikan di tanah perkuburan berkenaan yang masih dalam keadaan sempurna.
Tanah perkuburan yang berusia 100 tahun itu digali untuk memberi laluan kepada projek pelebaran Jalan Segamat-Ledang yang termasuk dalam fasa projek pembinaan "Expressway Segamat-Tangkak".
Keseluruhannya, 350 kubur terbabit dalam pemindahan berkenaan dan mayat akan disemadikan semula di Tanah Perkuburan Islam Kampung Alai yang terletak tidak jauh dari lokasi berkenaan.
Menceritakan amalan arwah Maheran sepanjang hayatnya, Abdullah berkata, ibu mertuanya sentiasa mengamalkan bacaan zikir selepas bangun daripada tidur.
"Dia tidak pernah mengambil sarapan sebelum berzikir. Arwah juga sangat patuh kepada suami selain tidak pernah putus ke masjid."
"Sepanjang hayatnya, arwah ibu mertua tidak pernah meninggalkan suruhan agama malah turut mengajar mengaji kepada anak jiran," katanya ketika ditemui.
Selain itu, menurut Abdullah, arwah ibu mertuanya juga seorang yang pemurah dan sering bersedekah.
"Arwah seorang yang agak pendiam namun tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai ibu serta isteri."
"Saya bekerja sebagai penjaga kubur di tanah perkuburan ini sejak 20 tahun lalu. Pengalaman melihat keadaan jenazah arwah ibu mertua yang masih sempurna menunjukkan kebesaran Allah SWT dan Dia memang tidak pernah memungkiri janji-Nya," katanya.
Menurut Abdullah, dia bersyukur dengan apa yang ditunjukkan oleh Allah SWT kerana ia boleh dijadikan tauladan kepada dirinya serta masyarakat.
"Syukur segala proses menggali serta mengebumikan semula mayat arwah ibu mertua berjalan lancar," katanya.

01 di tampoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tampoi - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

01 di benut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di benut - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

01 di johor bahru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di johor bahru - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

01 di tangkak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tangkak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

01 di kempas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kempas - Google Blog Search


Gubuk Kecil Kembara Jalanan: Warung Desa <b>di</b> Kg. Sri Lukut, <b>Kahang</b>

Posted: 17 Sep 2013 06:50 PM PDT


Kampung. Sri Lukut, Kahang, Johor (16.09.2013) - menikmati makanan orang kampung (soto) di warung Abang Razak yang terletak betul-betul di atas bukit bersetentang Pejabat Hutan. Manakala di sebelah sisi kiri (dari arah Kluang-Mesing) padang bola Sekolah Rendah Kebangsaan Kahang Batu 28; tempat saya dan rakan-rakan beberapa puluh tahun lalu bermain bola, bersenam dan bermasyarakat di petang hari.


Selain menyokong industri makanan kampung dan membantu perkembangan ekonomi desa, sambil menghirup secangkir teh, saya mendengar celoteh kemajuan setempat.

Dalam diam-diam saya mengamati, perubahan di kampung berbeza dengan cerita-cerita kemajuan di bandar. Di sini ceritanya tidak pernah berubah. Ceritanya masih seputar kehidupan seharian di kampung. Politiknya masih berkisar tentang menoreh pokok getah, membaja, meracun, perihal cuaca, menuai sawit, kerja-kerja sawmil, buah-buahan hutan, petai, jering, kesihatan warga desa sehinggalah kepada soal sawah padi.

Ah . . . indahnya desaku

01 di segamat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di segamat - Google Blog Search


KUBUR BAU HARUM JENAZAH MASIH ELOK <b>DI SEGAMAT</b>

Posted: 08 Nov 2013 08:49 PM PST

Kubur bau harum, jenazah masih elok di tanah perkuburan Kampung Batu Badak Segamat

Kerja-kerja menggali semula Tanah Perkuburan Islam Kampung Batu Badak pada Jumaat 8 November 2013 untuk dipindahkan bagi memberi laluan kepada projek melebar Jalan Segamat-Ledang menarik perhatian orang ramai apabila ada jenazah masih dalam keadaan sempurna selain berbau harum

Menurut laporan, Jenazah itu adalah seorang guru agama Allahyarham Maheran Jaaffar, yang meninggal pada 2006

jenazah di tanah perkuburan islam kampung batu badak kubur bau harum jenazah masih elok di segamat

Dalam pada itu, 350 kubur yang digali semula untuk dipindahkan dan dua jenazah lagi turut ditemui dalam keadaan sempurna dan berbau wangi walaupun dikebumikan sejak berdekad lalu

Menurut Penyelia Tanah Perkuburan Jabatan Agama Johor (JAJ), Jamaluddin Sapuan, berkata semua jenazah yang digali semula itu dikapankan dan dikebumikan semula di Tanah Wakaf Kampung Tasek

Penemuan jenazah yang masih sempurna dan berbau wangi tanda kekuasaan Allah SWT dan balasan yang baik kepada mereka yang melakukan suruhan Allah

Video proses menggali semula dan memindahkan jenazah di tanah perkuburan Kampung Batu Badak Segamat

subhanallah..!!: jenazah 11 tahun tidak reput <b>di segamat</b> - al futhuhat <b>...</b>

Posted: 08 Nov 2013 04:12 AM PST

Masya ALLAH!!......TabarakALLAH di Johor 

Perkuburan yg terlibat dengan expressway Segamat-Tangkak yg telah di gali semula untuk permindahan. 

Di dapati ada 3 jenazah yg masih elok dan utuh meskipun telah berusia 7-11tahun manakala kain kafan jenazah itu berbau wangi.

* Dari en jalaluddin - JKR

Katanya salah satu jenazah yg berusia 11 tahun tu seorang lelaki bekas guru mengaji AlQuran.

SubhanALLAH!!!

Sehingga kini 3 jenazah yang dikebumikan antara 7 hingga 11 tahun masih dlm keadaan elok.

Kain kapannya masih kukuh dan semasa mengeluarkan jenazah tersebut berbau harum semerbak Keadaan jenazah masih elok seolah2 baru dikapan dan dikebumikan.

Untuk makluman perkuburan ini terlibat dgn projek expressway jalan segamat tangkak.

Ini adalah kerja2 mengalihkan kubur di kg batu badak, gemereh segamat

Al-Fatihah.

Nota kaki :

Gambar JENAZAH MASIH UTUH jadikan pengajaran di khabar ahli ibadah dan guru Al Quran.

Iktibar agar kita cinta pada Al Quran 

DALAM ISLAM ADA KAEDAH "ISTIBDAL" MEMINDAHKAN KUBUR , TANAH WAKAF JIKA ADA KEPERLUAN DALAM HAL NI JALAN SEMPIT KERETA MAKIN BANYAK PERLU DI BESARKAN MAKA KUBUR TERBABIT PERLU DI PINDAHKAN

* DENGAN SYARAT DI GANTI TANAH YANG BARU.

SAMA JUGA TAPAK MASJID TIBA2 TERLIBAT PEMBINAAN PARIT BAGI MENGATASI BANJIR MISAL KATA MAKA BOLEH ISTIBDAL. GANTI PINDAH TAPAK MASJID ITU .....

- Ustaz Muhammad Nazirul Al-Juhury

Sama2 lah kita ambil iktibar.......


01 di desaru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di desaru - Google Blog Search


AKU DAN KEHIDUPANKU: Aku dan Lotus <b>Desaru</b> Beach Resort

Posted: 05 Nov 2013 06:28 AM PST

Walaupun orang ramai macam semut,
Suasananya tenang dan terkawal.
Lokasinya memang agak terpencil.
Jauh daripada kebisingan dan keriuhan.
Memang sesuai untuk lari daripada kehidupan biasa.
Aircondnya bersih dan senyap.
Siap ada bathtub untuk berendam.
Aku juga suka suasana keliling resort.
Bersih dan nama serba baru.
dan kereta penuh keliling resort,
Aku tak rasa lemas dan rimas.
Pantainya juga bersih dan terjaga.
Begitu juga dengan kolam dan water theme parknya.
Memang berbaloi dengan harganya.
Banyak aktiviti boleh dilakukan ketika di sini.
Ada macam2 aktiviti tepi pantai.
Ada aktiviti hutan dan team building.
Ada gym tepi kolam untuk mengeluarkan peluh.
Pendek kata memang tak ingat dunia kalau di sini.
Satu yang menarik tentang water theme park disini.
Seronok tengok orang menunggu air kelapa tumpah.
Juga ada gelongsor air level beginners.
Semua orang boleh menggunakannya.
Malangnya bila anak2 dan besar.
Semua dah takut dengan air.
Semua itu dah tak excited lagi untuk mereka.
Kalau boleh 24 jam nak berendam dalam air.

Sarapan pagi disini agak mengejutkan.
Ada lebih seribu orang datang untuk makan sekaligus.
Walaupun suasana agak kecoh,
terutama dengan orang2 kiasu daripada seberang,
aku masih dapat makan dengan kenyangnya.
Nasi lemaknya surprisingly sedap.
Begitu juga dengan kuew teaw gorengnya.
Pilihan makanan yang lain pun banyak.
Cuma sempat tak sempat aje nak mengambilnya.
Sepanjang aku di resort tempohari,
Aku banyak menghabiskan masa dibilik.
Bilik aku siap ada pantri dan microwave.
Jadi sebelum aku check out,
Aku sempat memasak kat bilik.
Aku akan datang lagi ke sini.
Tapi bukannya masa cuti hujung minggu yang panjang.

01 di stulang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di stulang - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Oct 2013 11:07 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Sep 2013 11:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Aug 2013 11:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jul 2013 11:09 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2013 11:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2013 11:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 11:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tempat menarik <b>di</b> Johor Bahru – Pantai <b>Stulang</b> Laut | Makan <b>...</b>

Posted: 25 Nov 2012 04:15 PM PST

tempat-menarik-johor bahru-pantai-stulangTempat menarik di JohorBahru ni bukannya susah nak dicari lokasinya, jika anda rajin bertanya penduduk tempatan pastinya anda akan tersua dengan Pantai Stulang ni walaupun keindahan pemandangan dan landskapnya kelihatan biasa-biasa sahaja, ia merupakan salah satu tempat bersiar-siar dan jalan-jalan yang mendapat perhatian dan kunjungan penduduk tempatan Johor Bahru. Mana lagi ada sebuah bandaraya yang mempunyai pantai berpasir seperti ni?

Pantai ini ramai dikunjungi terutamanya pada waktu sebelah petang dan di hujung-hujung minggu ataupun hari kelepasan am. Tempat yang menarik di Johor Bahru ini terletak berhampiran dengan kompleks imigresen dan kastam Johor Bahru yang lama setelah kompleks baru yang lebih canggih dan besar didirikan berhampiran Bukit Cagar.

Pantai Stulang ini juga terletak berhampiran dengan penginapan hotel-hotel seperti Grand Blue Wave Hotel(4 star), Suria City Hotel(3star) dan juga Zone Regency Hotel(3 star). Yang menariknya tentang Zone ni ialah ia juga terletak di dalam satu kompleks bangunan Pusat Membeli-Belah Zone Bebas Cukai . Jadi bagi anda yang bercadang nak shopping kat sini dan berhajat membeli coklat-coklat bebas cukai ,jangan miss peluang ni, singgahlah ke Kompleks Bebas Cukai Zone ni! Ia juga mengandungi Kompleks Imigresen Kastam Dan Jeti Laut (CIQ) ke Singapura, Batam-Tanjung Pinang-Indonesia dan lain-lain destinasi luar negara mengikut jalan laut.

Selain itu Pantai Stulang ini juga menjadi tempat menarik di Johor Bahru untuk dikunjungi kerana kedekatannya dengan Medan Selera Stulang yang terletak bersebelahan sahaja dengan Zone Bebas Cukai , Stulang. Pada waktu malam anda boleh bersiar-siar di sepanjang Pantai Stulang yang terletak juga selari dengan Jalan Stulang Laut . Kalau nak menikmati pemandangan malam di Stulang datanglah ke sini, lagi best jika anda ambil peluang untuk makan-makan dulu di Medan Selera Stulang ni sebelum jalan-jalan di waktu malam, ruang pejalan kakinya juga disinari lampu-lampu . Dari sini anda juga boleh memerhatikan cahaya-cahaya lampu bandaraya kota Singapura di seberang selat sana.

Satu lagi perkara yang menjadikan Stulang Laut ni tempat menarik di Johor Bahru untuk dikunjungi ialah pada bulan-bulan tertentu terdapatnya acara-acara temasya air atau event peringkat tempatan, kebangsaan atau antarabangsa yang dianjurkan di sini. kat sini pernah diadakan pertandingan International Speed Boat, water scooter, pertandingan memancing ,sukaneka air dan lain-lain lagi. Kalau nak tahu lanjut lagi fasal event atau temasya air kat Stulang laut ni bolehlah ke website Majlis Bandaraya Johor Bahru atau ke Johor Tourism

Walaupun air di sini taklah berapa bersih untuk bermandi-manda, kita masih boleh lihat anak-anak kecil bermandi-manda di sini pada waktu petang dan dihujung-hujung minggu. Skala kerbersihan air yang Krew Jalan2cuti2 bagi ialah 2 daripada 5!! Jadi bagi anda yang ada anak berkulit agak sensitif , nasihat kami ialah jauhkanlah diri daripada bermandi-manda kat sini. Kalau setakat nak meranduk-randuk air tepian pantai tu mungkin boleh dan pasti tak akan menyebabkan apa-apa mudarat.

Tak lupa juga bagi anda yang mencari makan tengahari dengan harga yang berpatutan (harga biasa-biasa) jangan lupa singgah ke Warung Batu yang menyediakan masakan Nasi Padang (lauk kari memang best!),Asam Pedas dan sayur-sayur ulam-ulaman kampung segar yang diletakkan dalam penyejuk air batu agar kekal segar . Lokasinya berhampiran persimpangan 4 lampu isyarat bersebelahan Imigresen Kastam lama dan juga berhampiran Suria City Hotel.

Satu lagi yang menjadikan Stulang Laut tempat menarik di Johor Bahru ialah terdapatnya jeti persendirian milik keluarga DiRaja Sultan Johor. Di sini anda akan dapat melihat bot-bot layar milik kerabat DiRaja Johor dilabuhkan di sini… Lokasinya di tepi pantai berhadapan dengan Foon Yew High School.

Itulah dia serba sedikti tentang Stulang Laut yang dapat Krew Jalan2cuti2 bawakan setakat ni. Jika anda berkunjung ke Johor Bahru dan nak cari tempat untuk meluangkan masa atau menghilangkan kebosanan datanglah ke Pantai Stulang yang bersejarah ni..

Tips J2C2: kalau ke sini jangan miss Pusat Membeli -belah Zone Bebas Cukai

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved