ads

Selasa, 25 Mac 2014

01 di muar - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di muar - Google Blog Search


5 lagi mayat remaja yang hilang <b>di</b> Sungai <b>Muar</b> ditemui

Posted: 22 Feb 2014 01:56 AM PST

SEGAMAT: Lima lagi mayat remaja dari sejumlah lapan yang hilang di Sungai Muar dekat Buloh Kasap, di sini, ditemui petang ini.
    
Ketua Polis Daerah Segamat Supt Mohd Kamil Sukarmi berkata mayat Mohd Nazree Zainal, 14; ditemui terapung pada pukul 1.40 petang dan mayat Mohd Shafiq Md Sukur, 16; ditemui di dasar sungai pada pukul 2.06 petang.

"Tiga mayat lagi turut ditemui di dasar sungai itu iaitu Mohd Zaki Zaidi, 16; dan Mohd Izoan Hakimis Amin, 16; yang ditemui pada pukul 2.41 petang manakala mayat terakhir, Mohd Hafizuddin Kamal, 16; ditemui pada pukul 2.46 petang," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Mohd Kamil berkata kesemua mayat itu ditemui dalam lingkungan 10 meter dari kawasan kejadian dengan mayat Mohd Shafiq, Mohd Zaki, Mohd Izoan Hakimis dan Mohd Hafizuddin tersangkut pada kayu-kayu di dasar sungai.

Beliau berkata kesemua mayat kemudian dihantar ke Hospital Segamat untuk bedah siasat.

Semalam, gerakan mencari dan menyelamat berjaya menemui tiga mayat remaja itu - Mohd Hafizul Danial Norhashim, 16; Mohd Zikri Zaidi, 14; dan Nazirul Aminuddin Zamri, 15, di dasar sungai berhampiran satu sama lain.  
    
Sementara itu, Pengarah Bomba dan Penyelamat Johor Datuk Ab Ghani Daud berkata operasi mencari dan menyelamat terbabit menggunakan teknik kocakan bot pada tengah hari ini yang membolehkan pergerakan pada kesemua mangsa yang tersangkut.

Beliau berkata tempat kesemua mayat remaja itu ditemui turut merupakan tempat yang dihidu anjing pengesan ketika gerakan mencari dan menyelamat.

"Bomba yang melakukan operasi dan menyelamat dalam tempoh 30 jam sejak semalam tidak mempunyai halangan yang begitu sukar kecuali bentuk muka bumi dasar sungai yang tidak rata," katanya.

Ab Ghani berkata sehubungan penemuan kesemua mayat, operasi mencari dan menyelamat yang disertai 133 anggota merangkumi Jabatan Bomba dan Penyelamat, Polis Diraja Malaysia, Ikatan Relawan Rakyat (Rela), Jabatan Pertahanan Awam dan Pejabat Daerah ditamatkan pada pukul 3 petang tadi.
    
Katanya, setakat ini pihaknya percaya kejadian tersebut disebabkan pasir jerlus di kawasan terbabit.  

Terdahulu, kesemua keluarga mangsa dilihat melakukan solat fardu Zohor dan solat hajat di kawasan kejadian sebelum suasana kemudian bertambah pilu apabila satu persatu mayat remaja itu ditemui.
    
Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar turut hadir meninjau gerakan mencari dan menyelamat terbabit.
    
Dalam kejadian kira-kira pukul 8.50 pagi semalam, Mohd Hafizuddin yang berjalan di kawasan berpasir di sungai itu dikatakan tiba-tiba tergelincir sebelum tujuh rakannya yang cuba membantu turut hilang ke dalam sungai.
    
Sementara itu, Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Buloh Kasap Norshidah Ibrahim Daud berkata pihaknya ada menerima aduan mengenai kerja-kerja mengorek pasir oleh sebuah syarikat berhampiran lokasi kejadian lemas itu.  
    
Tebing sebelah kiri dan kanan sungai tersebut katanya telah runtuh dipercayai akibat kerja-kerja menyedut pasir dengan menggunakan jentera penyedut berkuasa tinggi untuk mengeluarkan pasir dari dasar sungai berkenaan.
    
Pagi tadi, Pegawai Daerah Segamat Abdul Rahim Nin di dalam sidang media berkata beliau telah pun mengarahkan kerja-kerja mengorek pasir berhampiran lokasi kejadian itu dihentikan dengan serta-merta.
    
Sementara itu, Norshidah berkata pihaknya akan menghulurkan bantuan wang tunai RM500 kepada setiap keluarga terbabit bagi membantu urusan pengebumian mangsa. - Bernama

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved