ads

Isnin, 3 Mac 2014

01 di senai - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di senai - Google Blog Search


alamcyber 2020: GAMBARAN GUNUNG KELUD <b>DI</b> LANGIT <b>SENAI</b>

Posted: 15 Feb 2014 05:12 AM PST

JOHOR- Fenomena pelangi api kelihatan semalam 14/2/2014 dilangit Senai pada pukul 7.00 malam, bersamaan dengan terjadinya letupan 'Gunung Berapi Kelud' di Indonesia yang sangat dahsyat.

Dikatakan sehingga boleh kedengaran bunyi letupannya sejauh 200 km dari tempat kejadian. Apa yang menjadi misteri pelangi api ini ialah kelihatan sangat mirip seperti sebuah pergunungan, adakah ia gambaran Gunung Kelud yang sedang memuntahkan laharnya di Indonesia?
Fenomena yang sangat jarang berlaku ini berhasil diabadikan dalam foto dan video oleh mereka yang peka dengan fenomena alam. Di Singapura juga pada waktu yang sama kelihatan pelangi api di langit. Banyak foto yang dapat di rakamkan penduduk disana.

LIHAT VIDEO :

APA ITU PELANGI API?
Pelangi api sebenarnya adalah awan yang berwarna-warni. Berdasarkan keterangan NASA, awan ini terjadi kerana awan yang tersusun atas air dengan saiz seragam. Awan ini mampu memantulkan, membiaskan, dan membentuk cahaya seperti pelangi.

Pelangi api biasanya terjadi pada awan yang baru terbentuk. Menurut Weather Channel, pelangi api adalah awan pileus yang terbentuk akibat badai atau ribut luarbiasa yang mendorong udara ke lapisan atmosfera lebih atas atau tinggi melepasi suatu lapisan lembab. Kebetulan semalam terjadinya letusan Gunung Berapi dahsyat di Indonesia, Wallahhu a'lam. 

alamcyber 2020: GAMBARAN GUNUNG KELUD <b>DI</b> LANGIT <b>SENAI</b> <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2014 05:17 AM PST

[unable to retrieve full-text content]GAMBARAN GUNUNG KELUD DI LANGIT SENAI. JOHOR- Fenomena pelangi api kelihatan semalam 14/2/2014 dilangit Senai pada pukul 7.00 malam, bersamaan dengan terjadinya letupan 'Gunung Berapi Kelud' di ...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved