Isnin, 5 Mei 2014

01 di desaru - Google Blog Search

di desaru - Google Blog Search

01 di desaru - Google Blog Search


38 Tandas Berkubah Yang Menyerupai Masjid <b>Di</b> Pusat Peranginan <b>...</b>

Posted: 03 May 2014 07:09 PM PDT

Sekali pandang nampak seperti Masjid atau setidak-tidaknya surau tempat Umat Islam beribadat. Dengan rekaan kubah dan bentuk binaan seperti tempat Ibadat orang-orang Islam ini sebenarnya sebuah tandas! Binaan yang amat biadap dan kurang ajar ini terletak di Malaysia, lebih khusus lagi terletak di negeri Johor. Tandas biadap ini berada di dalam pusat peranginan Lotus Desaru Beach Resort, Desaru, Johor.
Mengapakah pihak berkuasa tempatan tidak prihatin sewaktu pembinaannya atau adakah pemilik pusat peranginan membina tandas ini tanpa mendapat kelulusan ohak majlis tempatan. Pihak berkuasa tempatan dan negeri wajib mengambil tindakan tegas terhadap pemilik resort untuk merobohkan bentuk binaan yang nenyerupai Masjid ini. Kita tidak mahu usaha halus pihk-pihak tertentu hendak menghina Islam berleluasa.
Maklumat yang diterima daripada sahabat yang tinggal di Desaru, kubah-kubah tandas berkenaan telah diturunkan dan kerja-kerja cat telah dilakukan untuk mengelakkan tempat berkenaan menyerupai sebuah Masjid.
Berita tandas berkubah yang menyerupai Masjid telah mendapat tempat di dalam akhbar tempatan hari ini. Terima kasih semua pihak yang menjadikan isu ini 'viral' semalam dan menyebabkan pihak pemilik resort mengambil tindakan yang cepat dan pantas untuk membetulkan keadaan.

Omak Kau!!!!: TANDAS AWAM BERKUBAH MENYERUPAI MASJID <b>...</b>

Posted: 03 May 2014 11:07 PM PDT

Mana nak dapat didalam dunia ini tandas awam berkubah menyerupai masjid .. hanya dinegeri yang diperintah UMNO dan negeri kelahiran UMNO sahaja boleh jumpa.

Inilah pemandangan yang terdapat disebuah Pusat Peranginan di Desaru, Kota Tinggi, Johor .. Sekali pandang nampak seperti masjid atau setidak-tidaknya surau tempat umat Islam beribadat.

Dengan rekaan kubah dan bentuk binaan seperti tempat ibadat orang-orang Islam ini sebenarnya sebuah tandas awam untuk kegunaan para pengunjung ke resort ini.

Omak Kau difahamkan nama resort ialah Lotus Desaru Beach Resort, Desaru Johor.

Binaan ini reka bentuk ala-ala masjid/surau ini seolah-olah macam suatu penghinaan pada agama Islam      dan sudah pun didirikan agak sudah lama tanpa ada sebarang tindakan tegas pun diambil pihak berkuasa tempatan termasuklah Jabatan Agama Islam Johor.

Dulu pernah sebuah surau di Desaru juga dirobohkan kerana digunakan oleh penganut agama lain dan kedudukan kiblatnya tidak betul.

Tandas yang menyerupai masjid/surau ini mengapa tiada sebarang tindakan diambil  .. Mana perginya suara Nooh Gadut??????

Yang pasti pembinaan tandas rupa masjid/surau ini sudah pasti mendapat kelulusan dari pihak berkuasa tempatan .. Itu sudah pasti.

Bangunan Tandas Resort <b>Di Desaru</b> Menyerupai <b>...</b> - MyNewsHub

Posted: 04 May 2014 05:09 AM PDT


SEBUAH resort di Desaru, Kota Tinggi, Johor mencetuskan kontroversi apabila sebuah bangunan tandas  di dalam resort berkenaan didakwa menyerupai masjid.

Gambar bangunan kecil itu yang mempunyai tiga kubah tersebar melalui blog pembangkang pada hari ini mendakwa tandas awam yang menyerupai masjid sebegitu hanya boleh ditemui di negeri yang ditadbir UMNO.

Bangunan berkenaan terletak dalam kawasan Lotus Desaru Beach Resort, pantai Desaru, Kota Tinggi, Johor dan didakwa ia seperti menghina agama Islam dengan rekabentuk sebegitu.

Pemeriksaan lanjut, penulis berjaya menghubungi pihak resort berkenaan  dan menurut kakitangan resort yang enggan namanya disiarkan, bangunan berkenaan memang memiliki kubah bagaimanapun ia telah wujud sejak tahun 90-an lagi di resort berkenaan.

Bagaimanapun, baru-baru ini pihak resort ingin memperindahkan lagi bangunan itu dan sejak itu ia menjadi perhatian orang ramai dengan corak binaan ala-ala Maghribi yang ditonjolkan melalui kubah berkenaan.

Menurut kakitangan itu, pihaknya menyedari kontroversi berkenaan pagi tadi apabila ia tersebar di internet dan beliau berkata pihak resort sudah pun bertindak menanggal dan menurunkan khubah berkenaan.

Katanya, pihak Jabatan Agama Islam Johor juga sudah hadir dan melihat bangunan itu ekoran kontroversi berkenaan.

Sebelum ini, sebuah resort berhampiran di Tanjung Sedili juga mencetus kontroversi apabila sebuah bangunan yang digunakan sebagai surau di Tanjung Sutera Resort telah disalahgunakan sebagai lokasi membuat ritual agama Buddha.

Hasilnya, kini bangunan di Tanjung Sedili itu sudah pun dirobohkan dan pemilik resort berkenaan turut ditahan.

BERITA LANJUT MENYUSULMYNEWSHUB.MY

Oleh : IBNU KHUSAIRY ARIS

Anda mungkin juga meminati:

Bangunan Tandas Resort Di Desaru Menyerupai Masjid Didakwa Hina Islamhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/MasjidTandas_2.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/MasjidTandas_2-150x150.jpgAuthor MNH myHangatUtama,

SEBUAH resort di Desaru, Kota Tinggi, Johor mencetuskan kontroversi apabila sebuah bangunan tandas  di dalam resort berkenaan didakwa menyerupai masjid. Gambar bangunan kecil itu yang mempunyai tiga kubah tersebar melalui blog pembangkang pada hari ini mendakwa tandas awam yang menyerupai masjid sebegitu hanya boleh ditemui di negeri yang ditadbir UMNO. Bangunan...

SEBUAH resort di Desaru, Kota Tinggi, Johor mencetuskan kontroversi apabila sebuah bangunan tandas  di dalam resort berkenaan didakwa menyerupai masjid. Gambar bangunan kecil itu yang mempunyai tiga kubah tersebar melalui blog pembangkang pada hari ini mendakwa tandas awam yang menyerupai masjid sebegitu hanya boleh ditemui di negeri yang ditadbir UMNO. Bangunan berkenaan terletak dalam kawasan Lotus Desaru Beach Resort, pantai Desaru, <strong><a title=" Warga Emas Maut Motosikal Rempuh Lori Di Kota Tinggi" href="https://www.google.com/url?q=http://mynewshub.my/2014/02/28/warga-emas-maut-motosikal-rempuh-lori-di-kota-tinggi/&sa=U&ei=li1mU7u-NcrprQel3IHABg&ved=0CAgQFjAB&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNHztNFxG0n0vEkIrDbPvblnXtxlKQ" target="_blank">Kota Tinggi</a></strong>, Johor dan didakwa ia seperti menghina agama Islam dengan rekabentuk sebegitu. <strong>Pemeriksaan lanjut, penulis berjaya menghubungi pihak resort berkenaan  dan menurut kakitangan resort yang enggan namanya disiarkan, bangunan berkenaan memang memiliki kubah bagaimanapun ia telah wujud sejak tahun 90-an lagi di resort berkenaan.</strong> <strong>Bagaimanapun, baru-baru ini pihak resort ingin memperindahkan lagi bangunan itu dan sejak itu ia menjadi perhatian orang ramai dengan corak binaan ala-ala <a title="9 Maut Helikopter Tentera Maghribi Terhempas - " href="https://www.google.com/url?q=http://mynewshub.my/2012/11/15/9-maut-helikopter-tentera-maghribi-terhempas/&sa=U&ei=WC1mU5XuJY6zuAT2z4DgAw&ved=0CAYQFjAA&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNFmditKyevja-1JvxFzlBiIJImCew" target="_blank">Maghribi</a> yang ditonjolkan melalui kubah berkenaan.</strong> <strong>Menurut kakitangan itu, pihaknya menyedari kontroversi berkenaan pagi tadi apabila ia tersebar di internet dan beliau berkata pihak resort sudah pun bertindak menanggal dan menurunkan khubah berkenaan.</strong> Katanya, pihak Jabatan Agama Islam Johor juga sudah hadir dan melihat bangunan itu ekoran kontroversi berkenaan. Sebelum ini, sebuah resort berhampiran di Tanjung Sedili juga mencetus kontroversi apabila sebuah bangunan yang digunakan sebagai surau di Tanjung Sutera Resort telah disalahgunakan sebagai lokasi membuat ritual agama Buddha. Hasilnya, kini bangunan di <a title="Isteri Pengurus Resort Hina Orang Islam Sedili?" href="https://www.google.com/url?q=http://mynewshub.my/2013/08/13/isteri-pengurus-resort-hina-orang-islam-sedili/&sa=U&ei=Hy1mU67UFMXQrQe5l4DoDQ&ved=0CAYQFjAA&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNGPW1h7mw96EDODyr29vczXZzAL4A" target="_blank"><strong>Tanjung Sedili</strong></a> itu sudah pun dirobohkan dan pemilik resort berkenaan turut ditahan. <strong>BERITA LANJUT MENYUSUL</strong> - <strong>MYNEWSHUB.MY</strong> Oleh : <strong>IBNU KHUSAIRY ARIS</strong>