ads

Rabu, 26 Mac 2014

01 di parit sulong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit sulong - Google Blog Search


felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 08 Nov 2013 12:00 AM PST


PORTAL <b>FELDA LOK HENG</b> BARAT: Konsep Landskap Juara AKKF

Posted: 08 Nov 2013 01:56 AM PST

Felda Lok Heng Barat berjaya merangkul gelaran Juara AKKF bagi sessi 2013. Semakin ramai pengunjung telah bertandang dan menginap disini antaranya pelajar universiti, program anak angkat, lawatan warga Felda di seluruh Malaysia dan tidak ketinggalan para pelancong yang sudi bertandang di Felda Lok Heng Barat. Secara tidak langsung menaikkan nama Felda Lok Heng sendiri terutama sosio-ekonomi dan pendapatan masyarakat setempat. Banyak permintaan hampir setiap minggu pasti ada pelawat yang menganjurkan pelbagai program disini. Impak positif yang mampu dirasai oleh seluruh warga Felda Lok Heng khususnya, peningkatan eco-tourism yang mampu memberi pulangan yang positif buat warga Felda. 

Keindahan dan keceriaan sesebuah kampung itu adalah subjektif. Mungkin ramai orang beranggapan Keceriaan Kampung itu adalah cantik semata-mata, penuh dengan bunga-bungaan, namun bagi kami warga Felda Lok Heng Barat sendiri beranggapan keceriaan itu adalah subjektif disokong kuat oleh masyarakatnya yang ramah, tolong-menolong, rajin dan tidak lokek dengan senyuman ceria. 

Landskap Halaman Rumah Berkonsepkan Kolam Air Terjun

Landskap Halaman Rumah Berkonsepkan Edible Garden

Landskap Halaman Rumah Berkonsepkan Tanah Tinggi & British Style

Ini adalah antara koleksi lanskap halaman rumah warga peneroka Felda Lok Heng Barat. Kepada anda yang ingin menginap dan bertandang di sini, bolehlah dapatkan info berkenaan homestay yang terdapat di Felda Lok Heng Barat. Seluruh warga disini berbesar hati akan kehadiran anda yang sudi bertandang di Felda Lok Heng Barat. Semoga paparan kali ini turut memberi inspirasi berguna kepada pengunjung dan felda-felda lain dalam menceriakan kampung masing-masing. Kepada anda yang ingin berkunjung disini, selamat datang kami ucapkan. 

01 di tebrau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tebrau - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di tangkak</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Mar 2014 07:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ketua `tuhan harun&#39; di tangkap <b>di tangkak</b>. . kenapa tangkak?

Posted: 21 Nov 2013 09:11 PM PST


Ketua Kumpulan `Tuhan Harun' atau Harun Mat Saat, 47 tahun, ditangkap di Tangkak, Johor semalam rasanya, hasil kerjasama rakyat setempat dan PDRM. Seperti filem `The Enemy of the State' yang dibintangi oleh Will Smith, kecanggihan teknologi boleh mengesan seseorang melalui talian telefon, penggunaan kad kredit dan selainnya digunakan untuk menangkap `Tuhan Harun'.
Sebelum ini penulis mencadangkan Bank bank menerajui teknologi `anti theft technology' untuk mengesan kereta kereta yang tidak berbayar ansurannya melalui `automatic engine off'. Bank bank boleh mengesan kereta walaupun di sorok. Teknologi ini diharap mengantikan profession penarik kereta yang kelazimanan berkait rapat dengan gangsterism.
Berbalik kepada `Tuhan Harun', PDRM mungkin menggunakan rangkaian penarik kereta untuk mengesan kenderaan yang di gunapakai oleh `Tuhan Harun dan pengikutnya.
Beliau ditangkap selepas anaknya di berkas. Mungkin hasil soal siasat (mengikut filem Ingeris, jika enggan berkerjasama, tahanan diberikan sedikit tekanan fisikal), anaknya mendedahkan tempat pensembunyian `Tuhan Harun'.
`Tuhan Harun' sedang disiasat oleh Jabatan Agama Islam Pahang kerana mengamalkan ajaran sesat. Beliau mengaku beliau adalah Tuhan. Beliau dan 21 pengikutnya (terlupa angka sebenarnya) telah di dakwa di Mahkamah Syariah tetapi diberitakan tidak hadir ke Mahkamah sebanyak 2 kali.
Di dalam pada itu, Ketua Pegawai Penguatkuasa JAIP, Allahyarham Ahmad Raffli  ditembak mati di hadapan rumahnya di Indera Mahkota 2, Kuantan minggu lepas. Allahyarham didatangi 3 orang lelaki berkereta warna putih dimana seorang daripada mereka berserban dan memberi salam sebelum menembak Allahyarham. PDRM inginkan kerjasama `Tuhan Harun' dan pengikutnya untuk menyelesaikan siasatan kes bunuh tadi.
Mengapakah `Tuhan Harun' memilih Tangkak untuk tempat bersembunyi?
1.    Mungkin ada pengikut atau saudara mara ajaran `Tuhan Harun' di Tangkak.
2.    Mungkin Tangkak berhampiran dengan Gunung Ledang yang ada orang menjadikan tempat bertapa (kelazimannya bercanggah dengan ajaran Islam).
3.    Mungkin Tangkak berada dilokasi strategik iaitu berhampiran dengan Lebuhraya Utara Selatan, berhampiran dengan Kuantan melalui Segamat dan berada di luar kesibukan Bandar seperti Kuala Lumpur dan Melaka.
4.    Mungkin `Tuhan Harun' menganggap penduduk Tangkak tidak perihatin dengan kes kes semasa dan bersikap `tidak menjaga tepi kain orang'.
5.    Mungkin `Tuhan Harun' ingat warga PDRM di Tangkak khasnya tidak cekap dan tidak peka di sekelilingnya.
Penulis harap pihak berwajib dapat mengawal selia penyebaran ajaran sesat kerana ia menjurus kepada pergerakan militan. Malaysia  tidak memerlukan suasana `militan'.

01 di tangkak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tangkak - Google Blog Search


ketua `tuhan harun&#39; di tangkap <b>di tangkak</b>. . kenapa tangkak?

Posted: 21 Nov 2013 09:11 PM PST


Ketua Kumpulan `Tuhan Harun' atau Harun Mat Saat, 47 tahun, ditangkap di Tangkak, Johor semalam rasanya, hasil kerjasama rakyat setempat dan PDRM. Seperti filem `The Enemy of the State' yang dibintangi oleh Will Smith, kecanggihan teknologi boleh mengesan seseorang melalui talian telefon, penggunaan kad kredit dan selainnya digunakan untuk menangkap `Tuhan Harun'.
Sebelum ini penulis mencadangkan Bank bank menerajui teknologi `anti theft technology' untuk mengesan kereta kereta yang tidak berbayar ansurannya melalui `automatic engine off'. Bank bank boleh mengesan kereta walaupun di sorok. Teknologi ini diharap mengantikan profession penarik kereta yang kelazimanan berkait rapat dengan gangsterism.
Berbalik kepada `Tuhan Harun', PDRM mungkin menggunakan rangkaian penarik kereta untuk mengesan kenderaan yang di gunapakai oleh `Tuhan Harun dan pengikutnya.
Beliau ditangkap selepas anaknya di berkas. Mungkin hasil soal siasat (mengikut filem Ingeris, jika enggan berkerjasama, tahanan diberikan sedikit tekanan fisikal), anaknya mendedahkan tempat pensembunyian `Tuhan Harun'.
`Tuhan Harun' sedang disiasat oleh Jabatan Agama Islam Pahang kerana mengamalkan ajaran sesat. Beliau mengaku beliau adalah Tuhan. Beliau dan 21 pengikutnya (terlupa angka sebenarnya) telah di dakwa di Mahkamah Syariah tetapi diberitakan tidak hadir ke Mahkamah sebanyak 2 kali.
Di dalam pada itu, Ketua Pegawai Penguatkuasa JAIP, Allahyarham Ahmad Raffli  ditembak mati di hadapan rumahnya di Indera Mahkota 2, Kuantan minggu lepas. Allahyarham didatangi 3 orang lelaki berkereta warna putih dimana seorang daripada mereka berserban dan memberi salam sebelum menembak Allahyarham. PDRM inginkan kerjasama `Tuhan Harun' dan pengikutnya untuk menyelesaikan siasatan kes bunuh tadi.
Mengapakah `Tuhan Harun' memilih Tangkak untuk tempat bersembunyi?
1.    Mungkin ada pengikut atau saudara mara ajaran `Tuhan Harun' di Tangkak.
2.    Mungkin Tangkak berhampiran dengan Gunung Ledang yang ada orang menjadikan tempat bertapa (kelazimannya bercanggah dengan ajaran Islam).
3.    Mungkin Tangkak berada dilokasi strategik iaitu berhampiran dengan Lebuhraya Utara Selatan, berhampiran dengan Kuantan melalui Segamat dan berada di luar kesibukan Bandar seperti Kuala Lumpur dan Melaka.
4.    Mungkin `Tuhan Harun' menganggap penduduk Tangkak tidak perihatin dengan kes kes semasa dan bersikap `tidak menjaga tepi kain orang'.
5.    Mungkin `Tuhan Harun' ingat warga PDRM di Tangkak khasnya tidak cekap dan tidak peka di sekelilingnya.
Penulis harap pihak berwajib dapat mengawal selia penyebaran ajaran sesat kerana ia menjurus kepada pergerakan militan. Malaysia  tidak memerlukan suasana `militan'.

01 di tampoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tampoi - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di tampoi</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Mar 2014 07:42 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di tampoi</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Mar 2014 07:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Sepetang <b>Di</b> Giant <b>Tampoi</b> - Mialiana.com

Posted: 13 Dec 2013 05:42 PM PST

Semalam petang selepas balik kerja, Mia dan Sofea singgah di Giant Tampoi untuk beli barang keperluan Sofea dan dapur. Selepas dah shopping tu, berehat minum dan makan di medan selera bawah. Sofea sempat main playground kat situ.
Bila dah balik rumah, mood ceria je Sofea sampai ke malam. (^_^)

01 di masai johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di masai johor - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di masai johor</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Nov 2013 03:10 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di masai johor</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Nov 2013 03:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di masai johor</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Oct 2013 03:14 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di masai johor</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Oct 2013 03:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di masai johor</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Oct 2013 03:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :- di masai johor - Google Blog Search

Ular Sawa Telan Budak Kat <b>Johor</b> – Sape Gatal Mulakan Cita Ni?

Posted: 05 Oct 2013 10:01 AM PDT


Malam tadi… ada isu yang trending di media sosial negara ini.

Kali ini kecoh kononnya ada seorang kanak-kanak empat tahun ditelan seekor ular sawa di sebuah Felda di Masai, Johor.

Soalnya….. hanya sekeping gambar seperti di atas yang tersebar sebagai bukti kononnya ada kes seumpama itu.

Tak tahulah apa kebenarannya… tapi penulis agak yakin kes itu tidak betul.

Perbincangan dengan rakan-rakan followers Twitter Mynewshub juga gagal memperlihatkan sebarang petunjuk kepada kebenaran kejadian itu.

Siap ada komen di Twitter …"aku dah tengok gambar ni semalam…apasal baru hari ni dia makan".

Dan kalau benar, sudah tentu lebih banyak gambar dan berita kejadian kecoh di semua media-media utama di negara ini malam tadi lagi.

Malah, kalau melibatkan manusia ditelan ular…media-media asing pun akan berlumba-lumba melaporkan kejadian berkenaan.

Ini kerana ia memiliki nilai berita human interest yang tinggi kepada sesiapa sahaja di mana jua.

Disebabkan berita itu hampir pasti tidak betul…maka soalnya kini…siapa yang gatal tangan sebarkan gambar dengan berita seumpama itu mula-mula sekali?

Dapat faedah apa?

(Kalau berita ni betul… penulis perlu cari jalan untuk cover malu esok… tapi 99.99 peratus rasanya ini temberang…)

Ular Sawa Telan Budak Kat Johor – Sape Gatal Mulakan Cita Ni?http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/10/telan-budak.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/10/telan-budak-150x150.jpgMyNewsHub myHangatUtama,,,

Malam tadi... ada isu yang trending di media sosial negara ini. Kali ini kecoh kononnya ada seorang kanak-kanak empat tahun ditelan seekor ular sawa di sebuah Felda di Masai, Johor. Soalnya..... hanya sekeping gambar seperti di atas yang tersebar sebagai bukti kononnya ada kes seumpama itu. Tak tahulah apa kebenarannya... tapi penulis...

Malam tadi... ada isu yang trending di media sosial negara ini. Kali ini kecoh kononnya ada seorang kanak-kanak empat tahun ditelan seekor ular sawa di sebuah Felda di Masai, Johor. Soalnya..... hanya sekeping gambar seperti di atas yang tersebar sebagai bukti kononnya ada kes seumpama itu. Tak tahulah apa kebenarannya... tapi penulis agak yakin kes itu tidak betul. Perbincangan dengan rakan-rakan followers Twitter Mynewshub juga gagal memperlihatkan sebarang petunjuk kepada kebenaran kejadian itu. Siap ada komen di Twitter ...<strong>"aku dah tengok gambar ni semalam...apasal baru hari ni dia makan".</strong> Dan kalau benar, sudah tentu lebih banyak gambar dan berita kejadian kecoh di semua media-media utama di negara ini malam tadi lagi. Malah, kalau melibatkan manusia ditelan ular...media-media asing pun akan berlumba-lumba melaporkan kejadian berkenaan. Ini kerana ia memiliki nilai berita human interest yang tinggi kepada sesiapa sahaja di mana jua. Disebabkan berita itu hampir pasti tidak betul...maka soalnya kini...siapa yang gatal tangan sebarkan gambar dengan berita seumpama itu mula-mula sekali? Dapat faedah apa? <strong>(Kalau berita ni betul... penulis perlu cari jalan untuk cover malu esok... tapi 99.99 peratus rasanya ini temberang...)</strong>

01 di segamat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di segamat - Google Blog Search


Gambar 8 Remaja Mati Lemas <b>di</b> Sungai Buloh Kasap, <b>Segamat</b> Johor

Posted: 21 Feb 2014 06:27 PM PST

Gambar Sungai Buloh Kasap

Gambar 8 Remaja Mati Lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor : Entahlah……tiba-tiba saat menulis laporan berita ini, kalangan kami daripada Berita Semasa terpaksa mengesatkan air mata apabila secara tiba-tiba air mata kami mula berlinangan sedikit demi sedikit.

Ya…Allah. Besarnya dugaan ahli keluarga saat menerima berita kematian anak-anak, adik beradik mereka. Inilah yang dikatakan hidup ini "ibarat pelita, bila-bila masa sahaja boleh padam". Lambat atau cepat sahaja. Dan inilah juga dikatakan…."asbab"disebalik ajak yang telah menemui 8 remaja ini.

Tengok airnya pun sudah pasti tidak lalu & tiada selera untuk mandi manda di Sungai Boloh Kasap, Segamat Johor. Tetapi 8 remaja mati lemas disebabkan salah seorang rakan mula tergelincir dan…..

Ikuti kronologi lengkap seperti di bawah ini…

Kronologi Tragedi 8 Remaja Mati Lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor

  1. 21 Februari 2014 (6 Pagi) : 12 Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Buloh Kasap, Segamat dari Taman Mewah keluar joging berhampiran Sungai Muar, Pekan Buloh Kasap, Segamat
  2. 8:50 pagi : Mereka berhenti di Sungai Muar & 8 daripadanya berhasrat untuk mandi. 4 remaja yang lain menolak kerana tidak tahu berenang
  3. 9:00 pagi : Seorang remaja & 8 remaja jatuh ke sungai akibat tergelincir dari tebing yang runtuh, sementara yang cuba selamatkan sebelum seorang demi seorang mati lemas
  4. 9:48 pagi : Operasi mencari & menyelamat dimulakan
  5. 3:29 petang : Mangsa pertama daripada 8 remaja mati lemas, Mohd Hafzul Daniel Norhashim, 14 berjaya ditemui
  6. 3:41 petang : Mangsa kedua daripada 8 remaja mati lemas, Mohd Zikri zaidi ditemui
  7. 4:22 petang : Mangsa ketiga daripada 8 remaja mati lemas, Nazrul Aminuddin Zamri, 15, ditemui
  8. 11 malam : Operasi mencari & menyelamat melibatkan baki 5 remaja mat lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor berhenti dan bersambung
  9. 22 februari 2014 (7:30 pagi) : Operasi mencari dan menyelamat lima mangsa mati lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor bersambung semula pagi ini..

Kejadian Tragedi 8 Remaja Mati Lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor berpunca daripada pasir jerlus di Sungai Muar dekat Buloh Kasap, yang seolah-olah 'menyedut', mangsa apabila terpijak dasar sungai itu.

Senarai Nama 8 Remaja Mati di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor :

  1. MOHD ZATI ZAIDI, 16
  2. MOHD ZAKRI ZAIDI, 14
  3. MOHD SYAFIQ MD SYUKUR,16
  4. MOHD HAFIZUL DANIAL NOR HASYIM, 16
  5. NAZRUL AMIRUDDIN ZAMRI, 14
  6. MOHD NAZRUL BIN ZAINAL, 15
  7. MOHD IZUAN HAKIMI AMIR, 13
  8. MOHD HAFIZUDIN KAMAL, 16

Gambar Tragedi 8 Remaja Mati Lemas di Sungai Buloh Kasap, Segamat Johor

Berita Semasa difahamkan, 3 remaja mati lemas yang telah berjaya ditemui dalam kedalaman 20-30 kaki penuh lumpur dan ranting kayu.

"air lombong sangat berat & tiada arus, Sebab itulah kalangan yang pandai berenang sekalipun boleh tewas untuk kawasan bahaya seperti ini"

Nasihat & tips Berita Semasa untuk diri kami sendiri dan kepada rakan pembaca yang lain, jikalau berhadapan situasi mahu menyelamatkan orang lemas, perkara pertama yang perlu dibuat adalah mengetuk kepala si mangsa sehingga pengsan. Paling tidakpun, selamatkan orang yang tengah bergelut kelemasan daripada belakang.

Kalau anda rasa tidak kuat biar mangsa lemah dahulu (dengan kita berada dekat dengan mangsa dalam jarak 3-4 kaki dari belakang) dan apabila mangsa kelihatan lemah cepat-cepat sambar dagu menggunakan lengan dari belakang dan tarik mangsa daripada belakang. Elakkan, ketika mangsa sedang meronta, jangan sesekali pergi depan nanti dia akan melompat panjat kita dan kita akan lemas.

P/S : Apapun, semoga Allah merahmati roh-roh semua arwah dan beri kesabaran & kekuatan kepada keluarga bagi menghadapi dugaan ini. Salam takziah kepada keluarga mangsa!


KLIK Butang LIKE & SHARE Berita Ini


01 di chaah johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di chaah johor - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di chaah johor</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jan 2014 03:41 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di chaah johor</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jan 2014 03:50 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di chaah johor</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Dec 2013 03:04 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

01 di desaru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di desaru - Google Blog Search


Wawa&#39;z Donut: Cuti-cuti <b>di</b> Hotel <b>Desaru</b> Beach Resort~

Posted: 04 Feb 2014 04:15 PM PST

Okey sebelum aku membebel, entry ni punyalah susah nak buat sebab 2 kali tedelete. Adoiiii! Untuk yang ketiga, aku terus pakai laptop. Sakit hati aku guna ipad. Salah tekan, hilang semua. Ayam!

********************************************

Dua minggu lepas, kitorang bercuti ke Johor.
Plan asal, nak pergi kenduri kawen kawan daddy kat Johor. Alang-alang tu daddy ajak bercuti sebab dah lama sangat kitorang tak cuti-cuti Malaysia. Yehaaa! Dan macam biasa, daddy serahkan bulat-bulat kat aku nak pergi mana. Tak pikir panjang terus aku sebut LOTUS DESARU BEACH RESORT! Haaaa, amek. Baru ngidam nak gi sini, tetibe dapat offer bercuti harus lah sebut laju-laju. :D
Seminggu sebelum tu, tetibe aku terfikir nak bawak family aku bercuti sekali. Mak ayah aku pun dah lama sangat tak bercuti. Dulu masa kecik-kecik, bapak aku rajin bawak kitorang berjalan. Ni aku dah besar, dah bekerja, apa salahnya keluarkan duit siket untuk bawak dorang berjalan pulak kan.
Bila bawak family sekali, kitorang amek hotel yang ada dua bilik. Details hotel semua nanti aku share kat ujung-ujung entry nanti. Ngeeee.
Sampai je Desaru yang mak aiii punya lah jauh, kitorang lepak-lepak jap melepaskan lelah. Penat oiiii. Keluar kat Tol Skudai pastu nak ke Desaru pulak, pfffttt, dekat sejam. Kematu montot gue. Dah la dari Bangi ke Skudai pun 3 jam lebih. Penat tido-tido ayam. Bangun bukak mata, atas highway lagi. Nasib la adik-adik aku ada melayan Naila.
Pukul 4.30 petang baru tekedek-kedek ke water park. Jenuh ngajak mak bapak aku turun sekali. Asalnye dorang nak rehat je. Sampai bawah paling excited, mak aku. Bapak aku pulak siap tegur mak aku, "Haaa nak main benda-benda ni turunkan umur dulu." Boleh mak aku jawab, "Kalau gitu jadi 15 tahun la." Deng! Hahahaha. Dan mak aku nampak je gelongsor air terus cakap, "Eh mak nak main jugak la." Lama tak nampak mak aku happy cenggitu. :'D
Aku sebenar taknak main sebab takut bahayakan adik baby. Dah la pernah gugur sebelum ni. Jadi kekonon aku nak jadi tukang amek gambo je. Tapi bila tengok adik-adik aku, mak aku punya lah happy, aku pun. Hoiiii, takleh jadi ni. "Adik baby kuat tau! Dulu masa mama ngandung Kakak Naila relax je naik boat, naik gajah, naik semua benda-benda lasak. Jadi adik baby kena kuat macam Kakak Naila." Fuhhh! Dan aku pun join la dorang jugak main. Kuikuikui.

6.15 petang, naik atas siap-siap untuk dinner! Untuk dinner, hotel tak sediakan ye. Kalau nak jugak makan kat hotel boleh la tapi aku cakap dengan family nak makan kat Restoran Terapung. 15 minit jugak perjalanan dari hotel. Untuk dinner, adik aku belanja pulak. Muahahaha. Jadi mari lah kita ketuk dia kaw-kaw. Hehehe. Tapi sebelum tu aku dah cakap dengan adik, makan malam dalam RM1++. Jadi dia pun dah standby mental awal-awal jugak. Kehkehkeh.
Restoran Terapung bagi aku dan family best. Tapi kalau ada budak kecik tu hati-hati la ye. Kang sedar-sedar dah berenang anak-anak korang. Sebaek la masa tu Naila tengah moody sebab mengantuk. Jadi dia duk diam je atas kerusi sambil makan udang. Untuk makanan ni dorang ada pakej. Kitorang amek pakej untuk 5 orang makan. Lauk tomyam, ikan siakap masak apa ntah, udang butter, sayur kailan, sotong goreng, jus apple. Pakej tu cukup-cukup untuk 7 orang makan. Tekak aku dengan family kata BEST! Service pun pantas! Takde lama sangat nak tunggu. Haaaa lagi satu, kalau dorang serve otak-otak, korang amek sekeping je pun, akan di caj satu bekas. Kalau pergi ramai-ramai macam kitorang hari tu okey la boleh habiskan otak-otak tu. Cer pergi bertiga je, mampos nak habiskan sebekas tu. Hehehe.






Dah kenyang kitorang gerak balik ke hotel. Naila memang dah penat sangat sebab sehari suntuk tak tido. Tapi-tapi-tapi! Mak bapak aku je naik bilik. Aku dengan adik-adik aku semua nak lepak bawah dulu. Kawasan tu besar weh. Memalam meriah. Ada game yang hotel tu sediakan kalau nak main. Tapi kitorang tak main, tengok aje. Kiranye kalau nak lepak memalam takde la boring kat sana. Tapi-tapi-tapi! Sila lah bawak sweater sebab kat bawah angin malam sejuk sangat! Aku kat bawah pun tak lama sebab Naila duk merengek sejuk-sejuk.



Esok pagi. Kitorang breakfast berlima je. Aku, Daddy, Naila, Mak, Abah. Yang lain semua nak melingkar lagi atas katil. Haaa okey gak tu kalau dorang turun kena tambah duit untuk breakfast. Makanan kat situ? Errrr. Boleh la nak masuk tekak. Lepas breakfast, aku dengan Daddy jalan-jalan tepi pantai ala-ala pasangan couple yang romantik gitew. Tapi sebab matahari tengah naik, aku pun takde la nak melepak lama sangat kat tepi pantai. Terus cari bapak aku. Naila lepas sarap nak mengendeng dengan atok dia. Dapat la pow cekelat. Sebelum balik, bapak aku ajak daddy Naila main ping pong dulu nak panas-panaskan badan. Lama tak bersenam kononnya. Hihihi. Balik je bilik, adik-adik aku dah menunggu untuk mandi water park!! Wehuuuu!

Dekat-dekat pukul 12 tengah hari, kitorang pun siap-siap untuk check-out.  Sebelum check-out, kitorang amek gambo banyak-banyak sebagai kenangan. Hoiiii berjam-jam atas jalan nak sampai ke sini, takkan la nak blah gitu je. 




Perjalanan dari Desaru ke JB amek masa dekat sejam jugak. Tol dalam errrr tak ingat. Bawah RM10, dekat-dekat RM10. Sebelum cari makan kitorang singgah ke Danga Bay. Orang Bangi datang Danga Bay jadi ada perasaan batak disitu sebab tak pernah sampai. Wakakaka. Nama macam gempak ala-ala tempat korea kan. Sekali sampai, eh cenggini je Danga Bay nye? Muahaha. Daddy cakap memalam baru tempat tu meriah. Ooooo! Puas begambar kat Danga Bay, perut pun dah bekeroncong, marilah mencari makan. Tempat yang dituju Taman-U, makanan yang dicari errrrr semua pakat-pakat nak makan nasi beriani. Dan lagi sekali adik aku yang belanja. 




Okey sekian untuk percutian ke Desaru Johor. Ni kat bawah semua detail perbelanjaan kat sana. Errr takde la detail mana pun.

***************************************

Hotel Desaru 2 bilik (2hari 1 malam) - RM450 (Deposit RM100 masa check-in eh. Pastu jangan hilangkan segala mak nenek kad-kad yang dorang bagi kalau nak dapat balik RM100 tu). Pakej termasuk sarapan untuk 4 orang, tiket masuk water park 4 orang, budak umur 4 tahun ke bawah FREE. Kalau nak tambah tiket water park, sekepala RM5.
Banyak aktiviti lain boleh buat kat sini kalau korang cuti lama siket. Tapi semua aktiviti tu kena bayar. Kitorang memang tak sempat langsung la nak buat aktiviti tu semua. 2 hari 1 malam je kan.
Makan pulak kat Restoran Terapung. Kitorang amek pakej 5 untuk 7 orang makan. Harga RM161. Untuk otak-otak sebekas RM15.

Sekian^^

01 di kukup - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kukup - Google Blog Search


Seputih Kapas: GEMPA BUMI <b>DI KUKUP</b> LAUT, PONTIAN ?????

Posted: 13 Mar 2014 12:36 PM PDT

PONTIAN: Empat daripada 16 rumah kedai tiga tingkat di Kukup Laut di sini, rosak dengan tiang penyokong bangunan berkenaan ada yang hampir patah berikutan dua gegaran yang berlaku tadi.
Kejadian berlaku kira-kira jam 8.40 pagi ketika orang ramai sedang bersarapan selain berurusan di lokasi berkenaan.
Lebih 20 orang pelanggan sebuah kopitiam di situ bertempiaran lari untuk menyelamatkan diri apabila gegaran melanda.
Walau bagaimanapun tiada kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan.

01 di batu pahat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di batu pahat - Google Blog Search


My Sweet Moments: Malam Cinta Rasul <b>di Batu Pahat</b>

Posted: 23 Feb 2014 11:35 PM PST

Eh mengada pulak petang ni nak update kisah kitaorang lagi, huhu.

Khamis lepas kira malam Jumaat la, mrhubby ajak pergi Stadium Batu Pahat sebab ada;


Perancangan awalnya hanya mrhubby dan Zarif je yang pergi tapi entah kenapa hati aku tergerak nak ikut jugak (walaupun awalnya takmo g sebab nak nengok episod last cerita Ku Cinta Kau Seorang lakonan Remy Ishak kat TV3 ).
Tapi sebab rasa umur makin meningkat so setakat rancangan tv tu takde hal la kalau tak nengok, ni program Malam Cinta Rasul ni live lagi ok..So kalau tak datang macam rugi la pulak..
Tapi tulah sebab perancangan last minit makanya aku pakai seluar jer dengan Zara pun tak bawak tudung lagi so pakai apa yang ada je laa..
Zarif Zara pakai ni je, sempoi je (masa ni majlis belum mula lagi)
Kitaorang duduk kat hujung-hujung je sebab tempat dah penuh kat belah sana tu
aku segan sebab pakai tak proper sangat
Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar lepas tu cuaca memang elok jer. Kitaorang tak tunggu sampai habis. Lebih kurang dua jam sampai pukul 11 malam baru balik. Maklumlah aku bawak si Aisyah sekali kan so takut pulak  nak stay lewat sangat..
Aku berharap majlis seumpama ini akan terus diadakan sebab sambutan orang malam tu memang menggalakkan. Budak-budak seusia Zarif dan Zara pun ramai datang.
Dari sibuk g konsert sana sini baik ke majlis cam ni, sejuk je hati dan pemandangan..:)

01 di endau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di endau - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di endau</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2014 09:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

WARGAKILANG: Jln-Jln Masuk Kg <b>Endau</b>-Rompin - Monier Mat Din

Posted: 15 Feb 2014 07:10 PM PST


Saya berasal dari Baling Kedah. Sejak dari bangku sekolah lagi, melalui pembacaan di media-media massa, saya diajar dan diberitahu bahawa di bumi Malaya yang bertuah ini, daerah kelahiran saya Baling Kedah inilah yang paling miskin di Malaysia.

Untuk beberapa lama itulah tanggapan saya bila berbicara mengenai isu kemiskinan ini hinggalah saya diberi peluang untuk bergiat aktif dengan NGO Wargakilang, masuk kampung keluar kampung di seluruh pelusuk negara bersama kwn2 jadi "posmen" tolong hantar brg2 sumbangan kpd keluarga2 susah dan miskin.

Rupa-rupanya, yang dikatakan orang miskin ini bukan saja ada di Baling Kedah, merata Malaysia duk ada, tak kira negeri mana atau pun parti mana yang menjadi pembangkang di situ, semuanya ada.

Ini saya nak kongsi sikit kisah perjalanan kami NGO Wargakilang pi riki cari keluarga miskin di sempadan negeri Pahang dan Johor di sekitar kawasan Endau Rompin baru-baru ini.


Hampir sama saja senarionya seperti keluarga2 miskin/susah yang biasa kami temui di Kedah, Perak, Kelantan, Terengganu dan merata tempat itu. Biar apa pun orang kata, kemiskinan masih tetap merupakan agenda utama permasalahan bangsa, ianya masih segar hidup dan tumbuh melata.

(Keluarga susah anak 6, sulung 12 tahun, hidup sekadar kais pagi makan pagi, kais petang makan petang)

Ketika kami singgah di rumah ini, ayah mereka tiada di rumah, sibuk membajak di sawah bendang. Kadang2 pagi ke laut menangkap ikan, petang turun ke petak sawah buat buat bendang, atau pun sebaliknya bergantung kpd musim  - mcm org dulu2, hidup bergantung perubahan iklim dan cuaca.

Keluarga yang di bawah ini pula, hidup menumpang di tanah orang.


(Rumah, sekadar cukup untuk tumpang tidur dan berteduh)

Rumah Encik Jebat di pedalaman Pianggu ini mengingatkan saya kepada rumah-rumah Melayu Tradisional di Kedah sekitar tahun tahun 1970an dulu, sekarang ini sudah jarang ditemui.


(Sdra Burhan, berseluar putih, aktivist Wargakilang dari Kelantan - posing macam Hail Amir, nampak macam foto tahun 1970an lah pula)

Nak habag katanya - masih ada tempat di pedalaman Rompin ini yang nampaknya masih belum berubah dan terusik dek arus zaman. Berkunjung ke sini seolah2 membawa kami pulang ke suatu zaman yang silam. Insyaallah kami akan ke sini lagi.

Perjalanan seterusnya membawa kami ke Kg Kasing, Pianggu.

(Dari jauh nampak typical rumah biasa di kampung2 sekitar Rompin ini)

(Tinggal di dalam rumah ini seorang Pakcik Tua dan seorang anaknya yang OKU bersama cucu-cucunya)

(Pak Syed: pernah bekerja sebagai buruh kasar untuk membesarkan anak-anak dan menyara keluarganya)

Bila minta maklumat details, nama dan sebagainya, Pak Syed cakap:

"Nama saya Isa Bin Puteh, nama penuh saya Syed Isa Bin Syed Puteh"

Ooo - keturunan Syed !!

Terus dia jawab:

"APA ADA PADA NAMA "SYED" - KALAU TAK BERIBADAT, KE NERAKA JUGA AKHIRNYA!!"

Terkejut saya.

Bila kami ceritakan tujuan kedatangan kami, nak ziarah dan sampaikan sedikit barang-barang sumbangan itu, Pak Syed naik emosi, bergenang air mata dia, dan dlm keadaan sebak dan teresak-esak Pak Syed seolah-olah bagi ucapan, dia cakap:


"Kepada saudara-saudaraku seislam sekelian, terima kasih banyak-banyak kerana sudi datang menjengok kami. Insyaallah panjang umur kita jumpa lagi - kalau tidak di Dunia, insyaalah di Padang Masyar kita bertemu juga akhirnya"
(Pak Syed dan anak beliau yang OKU, bersama sdra Azman, Ketua Wargakilang Terengganu)

Insyaallah kami akan berkunjung lagi ke rumah Pak Syed nanti, mudah2an kami dan juga Pak Syed dipanjangkan usia untuk bersua muka lagi. Org lama macam ini banyak ilmu kehidupan yang boleh kita pelajari.

Perjalanan seterusnya membawa kami ke kawasan yang bernama Kg Setajam kalau tak silap yang penuh dengan sawah padi sejauh mata memandang - sebijik macam di Kedah.
(Sekali tu kami terpandang bendera HIJAU KUNIN di pinggir permatang sawah ini - dikatakan ramai yang berasal dari Kedah, dibawa mai ke sini di zaman Tunku Abd Rahman jadi PM dulu untuk teroka hutang dan buka sawah bendang di kawasan ini. Wallah hu aklam)

(Team Wargakilang di antara petak Sawah Bendang - memang sebijik mcm di Kedah)

Dan seperti di Kedah juga, di antara petak sawah ini ada "Pulau-Pulau" kecil yang memuatkan satu dua buah rumah yang sedikit jauh ke dalam.

(Kami dibawa ke sebuah rumah yang penghuninya tersenarai dalam list yang layak terima sumbangan)

Tinggal di rumah ini adalah sepasang suami isteri, keluarga petani buat bendang bersama anak-anak mereka termasuk seorang yang OKU. Kerana hidup dlm sedikit keterpayahan bangkali, ada antara anak2 mereka yang diberi kepada keluarga terdekat untuk dijaga.

(Mini gathering utk kami di NGO Wargakilang: Dalam foto ini ada Ketua WK Kelantan, Ketua WK Pahang, Ketua WK Tganu, Ketua WK Utara dan juga Aktivist WK dari Kuala Lumpur. Alhamdulillah sebuah perjalanan yang menginsafkan)

Sembang pi sembang mai, saya agak terkejut bila Makcik ini habag kata rumah ini tak ada bekalan elektrik. Biaq betoi !


(Memang betoi pun, lampu pelita karbaid yang org duk guna di pasar malam  - lampu inilah yang menerangi rumah mereka setiap malam)
(Dalam perjalanan pulang, kami terkejut bila terlihat kat hujung sana nu, tak sampai pun beberapa ratus meter dari rumah Makcik tu, jelas kelihatan terpacak megah jana kuasa TNB di tengah bendang)

Laluan elektrik itu, awatnya rumah Makcik itu tak ada karan (current)?

KAMI PUN TAK TAU PASAI APA !!

Insyaallah 23 hb Mac ini kami akan ke Endau-Mersin-Rompin lagi.

Sesiapa yang berminat nak konvoi pi, sila habag mai.

Boleh bawa brg2 agak2 utk 30 family yang akan dikunjungi nanti.
Moga kerja buat kita ini ada manfaatnya, insyaallah.

Terima Kasih

moniermatdin@yahoo.com
16.2.14
http://www.moniermatdin.blogspot.com
www.facebook.com/wargakilang

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved