Isnin, 12 Mac 2012

01 di kempas - Google Blog Search

01 di kempas - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>kahang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Oct 2011 03:30 AM PDT

Lihatlah runtuhan batu-bata konkrit dibawah air hujan.

Dibawah runtuhan batu bata yang ditimbusi tanah inilah mayat Kak Yah dijumpai.

Saya bersama Sdr Salim Abdul Aziz, iaitu tuan rumah tempat saya dan isteri, Taminyin Paiman dan Siti Khalijah Hj Mohamad menginap selepas Majlis Dialog di Balai Raya Felda Kemahang Barat.

Dari kiri: Siti Khalijah, Rebin Birham, Haji Suhaimi, Sdr Mohd Shah, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak dan Sdr Zabidie Abas.

Wak Rabidin Kasmawi sedang memberikan pandangan dan pengalamanya sebagai seorang peneroka Felda

Hadirin yang memenuhi Balai Raya Felda Kemahang Barat

Siti Khalijah, Rebin Birham, Suhaimi Said, Sdr Mohd Shah

Saya dan isteri bertolak dari Temerloh untuk pergi ke Felda Kemahang Barat jam 1.00 tengah hari, Wak Rabidin Kasmawi, Ketua PKR Cabang Rompin bersama-sama Sdr Rahim (bekas calon Parti S.46 DUN Muadzam Shah) menunggu kami di R&R Muadzam.

Sesampai di R&R Muadzam saya mengambil nasi kurang dari 1/4 pinggan, untuk beberapa suap sahaja, kerana saya masih belum berselera untuk makan. Saya ambil seekor udang dan seekor sotong.

Selepas makan perut saya mula memulas. Saya "melepas" dulu di tandas di R&R Muadzam. Wah lega rasanya.

Kemudian kami bertolak menuju Tanjung Gemuk, disana Sdr Nordin, Timbalan Ketua PKR Cabang Rompin sedang menunggu untuk ikut serta ke Kahang Barat. Tetapi perut saya mula buat hal sekali lagi.

Saya melepas sekali lagi di tandas Masjid Tanjung Gemuk, dan kemudian solat Zohor-Asar jamak. Selepas Solat perut saya meragam lagi, maka terpaksa pergi ke tandas sekali lagi.

Di pekan Endau, saya pergi ke Kedai Obatan Cina dan membeli 4 paket Teck-On, towkay kedai itu kata, kalau perut tidak selesa dalam keadaan berat, boleh ambil 2 paket sekali gus. Maka saya makanlah dua paket sekali gus.

Setelah itu, kami bertolak menuju Nitar 2 kerana disana Rahman Kaimi dan 2 orang lagi rakan mahu konvoi bersama kami ke Kahang Barat.

10 minit meninggalkan Endau, Sdr Zabidie menalipon saya melalui handset Kak Hendon, dia kata: "Haji, awak dah tertinggal hand phone kat kedai obat." Mana Zabidie tau ya? Saya tengok memang handphone saya tidak ada dan saya berpatah balik ke Pekan Endau dan bila sampai ke Kedai Obat tu, towkay kedai itu tersengih memandang saya, "Hah..awak tertinggal handphone, ya?" dan dia serahkan handphone itu kepada saya.

Sementara itu Wak Rabidin dan Cik Nordin meneruskan perjalanan ke Mersing. Rupa-rupanya dia menunggu kami di tepi jalan lebih kurang 5 batu lagi dari Mersing.

Saya talipon kepada Zabidie bertanya dia dimana dia tahu handphone saya tertinggal. Dia kata, dia talipon saya tapi yang jawab ialah seorang Cina dan Cina itu katakan bahawa tuan handphone itu tertinggal di kedainya.

Setelah bertemu semula dengan Wak Rabidin, kami meneruskan perjalanan kami ke Nitar 2, dan di sebuah warong di Nitar 2, Rahman sudah sedia menunggu.

Oleh kerana warong itu terlalu ramai, Rahman bawa kami ke warong yang di hadapan. Disana Sdr Roslan dan seorang lagi dari Nitar 2 menyertai kami.

Setelah ahli rombongan kami mengambil sedikit makanan, kami bersedia untuk berangkat ke Kahang Barat. Saya tak berani nak makan apa-apa takut purging lagi.

Rupa-rupanya, walaupun tak makan apa-apa, saya purging lagi, terus saya pergi ke Setesyen Minyak yang berdekatan dan melepas sekali lagi. Tidak ada apa-apa yang keluar kecuali air sahaja. Saya betul-betul tak selesa dengan perut yang meragam begitu.

Sementara itu Sdr Rebin Birham bertolak dari Kuala Lumpur melalui Highway menuju Kluang, dan dari Kluang ke Kahang Barat.

Didalam perjalanan ke Kahang Barat hujan turun tidak berhenti dengan lebatnya, saya betul-betul takut berada di jalanraya. Tak nampak dihadapan, dan di dalam perjalanan itu ada tempat-tempat sudah dinaiki air, banjir kilat.

Kami sampai ke Kahang Barat jam lelbihkurang 8.30 malam. Saya terus pergi ke Masjid, disana saya purging lagi. Kemudian kami pergi ke Balai Raya Kahang Barat yang terletak dihadapan klinik. Didalam hati saya berkata, "Bagus betul pengurus Kahang Barat ni membenarkan PKR mengadakan perjumpaan di Balai Raya." Rupa-rupanya dia tidak tahu akan tujuan perjumpaan itu, kalaulah dia tahu sudah pasti dia tidak benarkan.

Sampai di Balai Raya itu, saya sekali lagi purging, dan melepas didalam tandas di Balai Raya itu. Sepanjang dialog itu saya berasa amat tidak selesa dengan keadaan saya itu. Saya tidak seperti biasa, saya duduk diam-diam sahaja dan hanya bercakap apabila giliran saya untuk bercakap. Alhamdulillah, semasa saya berucap itu, perut saya macam "reti bahasa" dia tidak pruging.

Majlis ucapan dan dialog itu tamat lebih kurang 11.30 malam. Semasa itu Kak Hendon sudah mendapat berita dari Felda Jengka 22 bahawa seorang AJK PKR Wanita Cabang Kuala Krau, Pn Kamariah yang dikenali dengan Kak Yah baru meninggal dunia jam 10.00 malam.

Sdr Mohd Shah, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Peneroka-Peneroka Felda Kahang Barat memberitahu bahawa lebih dari 300 orang peneroka di rancangan itu sudah bersetuju untuk menyaman Felda diatas isu perahan KPG yang telah dimanipulasikan oleh Felda.

Saya beritahu kepada Kak Hendon bahawa "Kita kena balik jugak, supaya sempat solat jenazah dan pengkebumian jenazah". Tetapi saya sendiri tidak berupaya untuk memandu kereta. Saya sangat lemah. Kak Hendon juga tidak berupaya kerana dia pun demam juga.

Sdr Salim Abdul Aziz menawarkan supaya kami tidur di rumahnya di Kahang Barat dan balik ke Temerloh pagi-pagi esuk.

Pagi ini, saya dan Kak Hendon meninggalkan Kahang Barat jam lebihkurang 8.00 pagi; jam 10.30 pagi kami sudah berada di Pekan Rompin, kami singgah untuk "perkena kopi tarik dan roti canai telur."

Kemudian kami meneruskan perjalan ke Felda Jengka 22 melalui Jalan ke Chini, dan melalui Jalan Kg Belimbing menuju Sri Jaya. Dari Sri Jaya kami ambil Highway Pantai Timur ke TOL Chenor, dan keluar dari Tol Chenor menuju ke Felda Jengka 22. Sebelum sampai ke TOL Chenor, kami menerima satu lagi perkhabaran sedih, seroang lagi di Jengka 22 meninggal dunia iaitu nenek kepada Sdr Fuad, seorang Pemuda yang aktif didalam AMK Kuala Krau.

Kami sampai di Felda Jengka 22 jam lebih kurang 2.00 petang. Kak Yah sudah di kebumikan, dan di rumahnya itu, Sdr Ibrahim, suami Kak Yah menunjukkan tempat kejadian dimana Kak Yah meninggal dunia.

Kata Ibrahim: "Pada masa itu hujan sangat lebat, saya berada diluar dan Yah tinggal seorang sahaja di rumah. Apabila saya balik ke rumah jam 10.00 malam, saya tidak berjumpa Kak Yah didalam rumah dan saya laung tetapi tidak ada jawapan. Saya menjangka Yah berada di rumah jiran kerana malam tadi hujan sangat lebat, tetapi dia tidak ada di rumah jiran. Saya cari dia di belakang rumah.

Saya lihat benteng batu-bata di belakang rumah runtuh dibawa air deras. Hati saya sudah tidak sedap, saya mula mengaut tanah-tanah yang menimbusi kawasan belakang rumah saya, tiba-tiba saya ternampak dua kaki, saya terus mengaut tanah-tanah itu, rupa-rupanya Yah telah tertimbus oleh tanah dibawah dua kepingan batu simen yang berat. Yah sudah tidak ada..dengan pertolongan jiran-jiran dapat saya mengeluarkan Yah."

Begitulah diceritakan oleh Ibrahim dengan linangan air mata.

Pemergian Yah ini memang tidak disangka-sangka. Baru hari Ahad lepas beliau menghadiri Mesyuarat bersama Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau dan sayap wanitanya.

Kak Hendon cukup teperanjat dengan pemergian Kak Yah, mereka sangat akrab. Semasa berada di DUN Jepak. Sarawak, Kak Yah berkempen bersama Kak Hendon di DUN itu di kawasan-kawasan Rumah Panjang. Semasa Kursus di Hulu Selangor anjuran Task Force Felda Selangor, Kak Yah juga turut hadir dan begitu juga semasa kursus Pilihanraya yang diadakan di Kelantan.

Kita merancang tetapi perancangan Allahlah yang mengatasi segala-galanya. Inna Lillah wainna Ilaihi Roji'un.

Selepas di rumah Yah, kami pergi pula ke rumah nenek Sdr Fuad, jenazahnya akan disempurnakan selepas solat Asar.

Setelah itu saya dan Kak Hendon kembali ke Kg Batu 4, Jalan Maran untuk menunggu panggilan talipon dari pejabat saya mengenai kematian ayah kepada Siti, iaitu peguam yang berkhidmat di pejabat saya di Temerloh. Dia meninggal di Bentong kerana kemalangan jalanraya. Tidak tahu samada jenazahnya akan disempurnakan di Temerloh atau Bentong kerana ayah kepada Siti menetap di Bentong.

Sehingga coretan ini ditulis, saya belum mendapat khabar berita dimanakah pengkebumian akan dilangsungkan.

Sementara itu saya balik ke rumah, berehat seketika kerana amat keletihan dengan perut yang tidak selesa dan saya sudah tidak makan nasi untuk beberapa hari kecuali di R&R Muadam itu saya mengambil sedikit nasi kerana amat terliur melihatkan udang dan sotong, dan kemungkinannya perut saya masih tidak boleh menerima makanan yang "kaya dan heavy" begitu.

Full content generated by Get Full RSS.

من أين إلى أين: Jalan-jalan <b>di</b> ulu tiram

Posted: 04 Mar 2012 08:54 PM PST

2 Mac 2012 perjalanan untuk menabur budi kali kedua dalam tahun ini selepas menikmati kedinginan hutan di kahang. Kali ini ianya bermula seawal jam 8.00 pagi. Dengan hanya menaiki bas mini yang agak perlahan, kami bergerak dan singgah sarapan di gerai bersebelahan petronas.

Kami tiba di kawasan kem sekitar jam 11.00 pagi. Membuat sedikit persiapan, lawatan tapak dan sebagainya.Kelihatan wujud peserta dari kumpulan lain. Bagaimana dua kumpulan boleh melaksanakan aktiviti di lokasi yang sama?

Keadaan kem adalah agak kurang kondusif. Suasana kampung yang cuba diwujudkan oleh pemilik agak kurang kemas. Ianya pada pandangan penulis sesuai untuk perkumpulan suluk kaum sufi...

Menjelang Jumaat, kami bergerak untuk makan tengahari dan kemudiannya bergerak ke masjid berhampiran. Bangunan masjid mengingatkan kami kepada bumi parit jawa yang pernah dilaksanakan program beberapa bulan sebelum ini.

Sekitar jam 3.00 peserta tiba di kawasan tapak. Taklimat ayahanda memakan masa sekitar 30 minit. Kemudian nyanyian pertama yang sepatutnya mendatangkan semangat. Tetapi suara agak perlahan berbanding kumpulan di Kahang dua minggu sebelumnya ..
Penyerahan barang berharga dan juga spot check beg pakaian untuk mengelakkan daripada wujudnya rokok dan sebagainya ..

Acara pertama bermula dengan ice breaking kelolaan Mr D. Rantai nama dan bonggo-bonggo mengisi slot pertama. Ini diikuti oleh slot dinamika kumpulan. Walau bagaimanapun, fasi tidak diberikan kumpulan dan terpaksa mencari-cari kumpulan yang sesuai. Ini mengakibatkan peranan fasi untuk mendekati dan menyelami jiwa peserta dalam sesi taaruf agak terhad dan terbantut!

Makan malam membuka tirai makanan berat di meja makan. Hidangan adalah biasa sahaja tanpa ada extra makanan.

Acara diteruskan usai solat maghrib dengan kuliah hikmah solat. Kemudian peserta diminta untuk mempersembahkan hasil kerja mereka berkaitan bendera, binaan, lagu, tag line dan sebagainya. Sebanyak tujuh kumpulan akan membentangkan hasil. Sebagaimana biasa, pembentangan yang dibuat akan menghasilkan lebih banyak persoalan daripada peserta lain. Selalunya pada awal-awal pembentangan, pertanyaan agak kurang diajukan hingga memaksa fasilitator menawarkan markah bonus untuk sesiapa yang mahu bertanya.
Namun apabila tiba pembentangan kumpulan ke tiga, pertanyaan mula bertalu-talu datang. Salah satu kumpulan yang membentangkan telah membangkitkan perasaan kurang senang sahabat PH. Setelah memberikan komen berapi, ahli kumpulan mula menangis dan mereka terpaksa rebranding kumpulan mereka. Ternyata hasil kumpulan tersebut dibuat sambil lewa.

Nama-nama kumpulan kali ini telah ditetapkan untuk memakai nama-nama sahabat Rasulullah SAW. Namun ada juga yang memakai nama sultan salahuddin.
Kesimpulan daripada sesi ini, kebanyakan peserta amat kurang pengetahuan mereka berkaitan sirah rasul dan juga sahabat baginda.

Peserta memulakan hari mereka seawal jam 5.00 pagi dengan acara qiyam yang dipimpin oleh TG. Usai subuh, kuliah oleh fadhilatus syekh berkaitan ahli syurga dan sifatnya. Mesyuarat kembara dibuat semasa minum pagi di tingkat bawah.

Menjelang jam 8.30, semua bersiap untuk memasuki kursus wajib lulus untuk program ini iaitu kembara. Penulis diamanahkan di CP akrab. Disini peserta dikehendaki mengenali secara detail mengenai ahli-ahli kumpulan. Penulis hanya duduk keseorangan di dalam kebun getah yang banyak nyamuk. Mujurlah penulis memakai pakaian berlengan panjang.
Hampir kesemua kumpulan gagal untuk memberikan taaruf ahli mereka secara detail, apalagi untuk mengingat nama fasilitator. Sebenarnya siapa sahaja yang menjadi peserta tentu gagal untuk ujian di CP ini. Mana mungkin kita boleh tahu nama ibu sahabat kita, pekerjaan bapanya, tarikh lahirnya, bilangan adik beradik dalam masa 1 malam sahaja? Cumanya ianya menjadi iktibar bahawa selaku muslim, adalah menjadi suatu kelebihan jika kita dapat mengenali dan mengetahui lebih dari seqadar nama ringkas sahabat kita...

Selesai di CP sekitar jam 2.15 petang. Makanan tengahari sampai sekitar jam 1. Penulis bergerak menujuk ke lokasi CP terakhir di tebing kolam. Sebagaimana biasa , peserta akan diminta merentasi air..

Kembara hanya berakhir sekitar jam 5.30 petang. Refleksi bermula jam 6.15 petang dengan tambahan acara pecah bangunan yang telah siap dibina. Reaksi peserta kebayakannya geram, marah dan rasa ingin memukul sang pecah rumah...
Kuliah maghrib oleh tuan haji Z diikuti oleh tangisan malam. Penulis, PH dan tuan haji keluar minum malam semasa acara tangisan berlangsung. Di gerai, pelbagai perkara dibincangkan.

Penulis dan PH pulang ke bilik dan haji meneruskan langkah ke medan tangisan.

Hari terakhir selepas subuh ialah riadah. Ada acara sukan dan juga bola melawan fasi. Ini juga acara baru menggantikan kanvas hikmah. Namun sebenarnya, kanvas hikmah adalah terbaek..

Kemudian ialah jati diri dan juga parenting. Hanya ada dua tiga keluarga sahaja yang boleh hadir. Sesuatu yang agak menarik di sini ialah kebanyakan peserta gagal menulis kalimah tauhid. Adus...!! Kembara akan datang patut ada CP yang membicarakan bab penulisan kalimah ini serta bacaan al quran..

Penutup kali ini agak panjang, bermula jam 12.30 hingga menjejak ke angka 2.30 petang. Acara tambahan semasa penutup ialah ucapan pelajar. Pengisian baru yang bagus namun pelajar pula membuat ucapan seolah pembentangan.Akhirnya selepas makan dan solat bergerak pulang ke pangkuan...

Program seumpama ini adalah seperti kilatan kilat di malam hitam pekat yang memeranjatkan manusia yang sedang lena, mengujakan yang sedang berehat .. Cumanya apakah ianya benar-benar membekas di dalam jiwa, atau seqadar hiasan hujan di tengah malam gelita ..bergantung kepada individu dan pemilihan dariNya .. wallahu a'lam

video
Memecahkan ais ...

video
Tunjuk ajarku sifoo..!!

video
Rama-rama putih sedang terbang menuju TuhanNya..

video
Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah keranaMu Tuhan sekelian alam....

video
Anak itik tok wi mandi dalam kolam..buat apa tu lagi..kena rendam kena selam..

video
Pecah mahligaiku...hancur hatiku...

video
Jangan dilupakan perjuangan suci ini...

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads