Selasa, 19 Mac 2013

01 di segamat - Google Blog Search

01 di segamat - Google Blog Search


Dr.Subramaniam akan menang besar <b>di Segamat</b> ABN News | BM

Posted: 18 Feb 2013 02:28 AM PST

Oleh Yuogawathy Veeranan (yuogawathy@abnxcess.com)

SELANGOR — Khabar angin yang disebarkan sebuah portal berita tempatan mengenai kemungkinan Timbalan Presiden MIC, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam tidak mempertahankan kerusi Parlimennya di Segamat pada Pilihan Raya Umum ke-13 mendapat perhatian MIC kawasan itu.

Ketua Wanita MIC Bahagian Segamat, Indira AK Nair yang dihubungi ABN News berpendapat Dr. Subramaniam adalah calon "winnable" dan tiada tokoh lain yang setanding untuk bertanding di kawasan berkenaan.

"Beliau seorang yang mudah didampingi serta boleh berbicara mengenai segala masalah yang kami hadapi dan beliau tetap akan mencari jalan penyelesaiannya," kata Indira.

"Saya sangat berharap beliau perlu bertanding di Segamat dan kemenangan beliau adalah sesuatu yang pasti," tambahnya.

Ditanya sama ada sokongan yang sama akan diberikan jika calon MIC lain mengambil alih tempat Dr. Subramaniam, Indira menjawab, "Sudah tentu kami akan menyokong, namun belum pasti lagi calon baru itu dapat menjalankan tugasnya lebih hebat daripada Dr. Subramaniam."

Justeri baginya lebih baik Dr. Subramaniam dicalonkan sekali lagi bagi mempertahankan kerusi Parlimen itu.

Sementara itu, Setiausaha Aung MIC Datuk S. Murugesan yakin dengan kewibawaan Dr. Subramaniam dalam mengekalkan kerusi Parlimen Segamat.

"Beliau seorang yang selalu turun padang dan memantau segala perkara yang mengambil tempat di kawasan Parlimennya. Jadi saya boleh kata beliau akan menang besar kali ini, "katanya kepada ABN News.

Beliau yakin majoriti pengundi di Segamat yang mewakili komposisi kaum  40.99% Melayu,  47.68% Cina,  11.26% India dan 0.07%  daripada lain-lain kaum akan tetap mengundi Dr. Subramaniam kali ini.

"Saya percaya dan yakin Dr. Subramaniam akan menang dengan majoriti yang lebih besar  berbanding Pilihan Raya Umum  2008 kerana pengundi di sana kenal dan tahu apa yang mampu dilakukan beliau di sana. Jadi, peluang memang cerah, beliau akan menang," jelas Murugesan.

Pada 2008, Dr. Subramaniam menewaskan Pang Hok Liong daripada DAP dengan majoriti 2,991 undi serta mengekalkan kedudukannya  di Segamat buat kali kedua selepas memenangi kerusi Parlimen yang sama pada Pilihan Raya Umum ke 11 pada tahun 2004.

Semalam, Dr Subramaniam dalam reaksi balasnya menyifatkan laporan yang dibuat portal berita tempatan itu sebagai tidak berasas dan berniat jahat.

Beliau yang juga Menteri Sumber Manusia menegaskan Dewan Tertinggi Barisan Nasional tidak pernah membincangkan perkara itu.

"Laporan itu tidak benar. Mungkin penulisnya memperolehi maklumat daripada sumber yang tidak boleh dipercayai," tegasnya sambil menggesa laman portal berkenaan memperbetulkan laporannya kerana ia boleh menjejaskan dirinya dan Barisan Nasional.

FEEZZYFZ: AES <b>di</b> Jalan Yong Peng - <b>Segamat</b>

Posted: 05 Mar 2013 08:10 PM PST

AES telah diluluskan oleh Majlis Peguam Negara dan pembekuan telah dibatalkan. Baru-baru ini penulis ada melalui jalan sepanjang YONG PENG – SEGAMAT. Sepanjang jalan tersebut sangatlah tidak memuaskan ditambah dengan lopak-lopak air dan jalan tidak bertampal. Jalan juga berlubang dan ada sesetengah itu boleh mengakibatkan kerosakan rim tayar.

Beralih pula mengenai AES, penulis dapati telah terdapat 4 kamera AES telah dipasang sepanjang jalan Yong Peng – Segamat. Penulis percaya dalam beberapa bulan akan datang pastinya akan bertambah jumlah kamera ini di sepanjang jalan tersebut.

Namun kamera AES telah dipasang di:

1. Di kawasan Yong Peng - Berdekatan dengan Stesen TNB.

2. Di kawasan Labis – Berdekatan dengan Petronas Labis.

Pemasangan kamera ini ada juga kebaikan dan keburukan:

Kebaikannya;

1. Mengelak dari pemandu lori, kereta dan penunggang motosikal melebihi had laju dan merbahayakan pemandu lain

2. Mengelakkan orang ramai memotong "double line".

3. Menyedarkan orang ramai akan peraturan lalu lintas.

Keburukannya;

1. Dipasang pada kawasan yang tidak landau dan berbukit, kelajuan akan bertambah apabila turun dari bukit dan melebihi had laju dibenarkan.

2. Keadaan jalan yang tidak memuaskan, bertampal dan tidak rata.

3. Membahayakan pemandu lain apabila seseorang pemandu telah memandu laju dan terlihat kamera AES, kemudianya melakukan "brake emergency".

4. Tiada tanda had laju dibenarkan di kawasan tersebut.

5. Jalan yang kecil dan tidak diselenggara dengan baik.

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Kesimpulannya, adalah lebih baik untuk memperbaiki jalan yang rosak serta tidak memuaskan demi kebaikan pengguna kemudian barulah kamera AES akan dipasang. Namun, diingatkan kepada semua pengguna jalan raya untuk berhati-hati semasa memandu, nyawa akan tiada galang gantinya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads