ads

Isnin, 12 September 2011

01 di parit sulong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit sulong - Google Blog Search


Suami dan Isteri terperosok bawah Bas ~ Sungai Rapat Online

Posted: 10 Sep 2011 07:55 AM PDT


Sepasang suami isteri bukan hanya ditakdirkan mati bersama, tetapi lebih menyayat hati mayat si isteri ditemui dengan senaskhah surah Yasin di atas badan mangsa, dipercayai dibacanya sebelum kereta yang dinaiki bertembung bas Politeknik Johor Bahru (PJB) dalam nahas di Kilometer 47, Jalan Johor Bahru-Mersing, di sini, pagi semalam.

Pasangan suami isteri itu yang juga peneroka FELDA Lok Heng Barat, Abu Sarimi, 63, dan isterinya, Zaharah Giser, dalam perjalanan ke rumah anak mereka untuk mengambil MyKad yang tertinggal.
Dalam kemalangan kira-kira jam 9 pagi berhampiran ladang Lembaga Getah Malaysia (LGM) itu, Proton Iswara dipandu Abu, terperosok bawah bas berkenaan sebelum diseret lebih 20 meter, menyebabkan pasangan itu tersepit dalam remukan kenderaan itu.
Ketika kejadian, pasangan dari rumah di Blok 17 FELDA Lok Heng Barat, dalam perjalanan ke arah Kota Tinggi untuk ke rumah anak mereka di Larkin Perdana, Johor Bahru kerana Abu berhasrat mengambil MyKad miliknya yang tertinggal di sana, Rabu lalu.

Sepasukan anggota Bomba dan Penyelamat Kota Tinggi dikejarkan ke lokasi kejadian bagi membantu menarik kenderaan yang terperosok itu sebelum mayat pasangan itu dapat dikeluarkan dari remukan kenderaan itu.

Pemandu bas PJB, Mohd Ismail Daud, 29, bersama 30 pelajar serta tiga pensyarah mereka yang menaiki kenderaan itu dalam perjalanan menghadiri kursus di Pulau Sibu dekat Mersing, bagaimanapun tidak cedera.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superitendan Suhaimy Hashim, ketika dihubungi, berkata pasangan suami isteri itu mati di tempat kejadian. Punca sebenar kemalangan masih dalam siasatan, katanya.

Sementara itu, anak keempat mangsa daripada tujuh beradik, Suraya Abu, 30, mengakui pasangan itu dalam perjalanan ke rumahnya di Johor Bahru, kerana bapanya mahu mengambil MyKad yang tertinggal selepas mendapatkan rawatan kesihatan di Hospital Sultan Ismail, pada Rabu lalu.

Ayah berkeras nak memandu sendiri ke rumah kami walaupun dinasihatkan berulang kali supaya membatalkan hasratnya dan disuruh berehat kerana keadaannya yang kurang sihat.

Pagi ini, ayah ada hubungi beritahu nak datang ke rumah kerana mahu mengambil kad pengenalannya yang tertinggal. Kami tidak benarkan ayah memandu kerana tahu dia kurang sihat kerana menghidap penyakit semput dan gastrik. Lagipun kami adik beradik memang bercadang nak balik hujung minggu ini untuk mengadakan kenduri di rumah ayah, katanya.

Seorang lagi anak mangsa, Aida Abu, 34, pula tidak menyangka permintaan arwah bapanya yang begitu beriya-iya meminta mereka sekeluarga merakam gambar bersama-sama pada hari raya pertama lalu petanda ayahnya akan pergi buat selama-lamanya.

Sebelum ini memang ayah tidak berapa kisah untuk mengambil gambar (dengan keluarga), namun pada hari raya kali ini dia bersungguh-sungguh mahu mengambil gambar bersama keluarga walaupun kami tidak memakai pakaian sama warna. Rupanya inilah kenangan terakhir kami bersama arwah sebelum dia pergi selama-lamanya, katanya.

01 di gelang patah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di gelang patah - Google Blog Search


PKR, DAP tussle over <b>Gelang Patah</b> | Free Malaysia Today

Posted: 12 Sep 2011 12:23 AM PDT

Parliamentary seat is rightfully ours and Chua Jui Meng's insistence that PKR contest it is unreasonable, says Johor DAP chief.

PETALING JAYA: Johor DAP chief Dr Boo Cheng Hau today said that seat negotiations with Johor Pakatan has stalled following PKR's insistence that it contests the Gelang Patah parliamentary seat.

Boo said that the DAP was best suited to stand in the seat due to the number of votes the party received in 2008, which was much higher than PKR.

"Statistics showed that combined DAP votes received in Skudai state constituency and PAS in Nusajaya surpassed PKR's total votes received for Gelang Patah in the 2008 general election.

"Pakatan may have captured the Gelang Patah seat in 2008 if it had been contested by the DAP, instead of PKR," said Boo, who added that the seat was originally a DAP seat.

"Gelang Patah was contested by the late Abdul Razak Ahmad from PRM in 1995, but he agreed to a rotational arrangement and let DAP contest it in 1999, and it was reverted to PKR in 2004.

"But PKR refused to honour the deal between DAP and the late Razak Ahmad giving the excuse that Razak Ahmad was no longer around to testify to the deal," he added.

Gelang Patah is made up of 54% Chinese, 12% Indian and 33% Malay voters.

Boo, who is also Skudai assemblyman, said Johor PKR deputy secretary general Steven Choong's statement that he (Boo) had been rude in his tweets towards PKR, could easily be misinterpreted negatively by anyone not privy to the details of the arrangment.

'Chua is dictatorial'

The controversy over seat negotiations was sparked off when Boo, in a tweet on Wednesday, said: "We are having problems with PKR – asking more than they can swallow".

Boo also said that PKR has been harsh in its approach and the state's chief Chua Jua Meng was resorting to BN-styled racist remarks to run down DAP and wrest Gelang Patah from it.

"Johor PKR under the leadership of Chua Jui Ming has set unreasonable guidelines for seat negotiations.

"He has also been belittling DAP as a Chinese chauvinist party and only fit to contest in Chinese majority seats of over 60% Chinese voters in Johor.

"That means Johor DAP can only contest in two out of six parliamentary seats contested in addition to the Gelang Patah seat, and seven out of 12 state seats previously contested.

"Chua has used the very same racial connotation propagated by Umno mainstream media to judge DAP's position in Pakatan Rakyat.

He added that Chua's dictatorial style would only pave the way for BN to fortify their position in Johor.

Also read:

PAS 25, DAP 15, PKR?

01 di tangkak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tangkak - Google Blog Search


<b>TANGKAK</b> & BUKIT GAMBIR HOMESTAY | Iklan Percuma – Promosi <b>...</b>

Posted: 07 Sep 2011 10:19 PM PDT

Publish date: September 8, 2011 1:19 pm | Contact Name: Raudah Siman | Price: 100 | Location: TANGKAK dan BUKIT GAMBIR | Phone: 017-6673039

Homestay atau Rumah penginapan sementara di TANGKAK & BUKIT GAMBIR. Rumah 2 tingkat, mempunyai 2 bilik dan 1 bilik air.

Sesuai untuk persinggahan sementara bagi tujuan kenduri-kendara, melawat saudara-mara, perjumpaan keluarga, kursus, latihan, kerja dan lain-lain

KEMUDAHAN.
Kami menyediakan kemudahan/kelengkapan rumah seperti yang berikut :

a) BILIK
- 2 bilik
- Kipas siling di setiap bilik dan ruang dapur
- Katil queen di kedua-dua bilik
- Selimut, bantal & cadar katil
- Dan lain-lain.

b) BILIK AIR
-1 bilik air
- Sabun Mandi

c) RUANG TAMU
- TV (14")
- Sofa
- Meja Makan

d) DAPUR
- Peralatan memasak yang ringkas (kuali, pinggan, cawan/gelas, dapur gas)
- Periuk nasi automatik
- Cerek air elektrik

e) KEMUDAHAN LAIN
- mesin basuh
- Peti ais

Lokasi rumah:
- Rumah kami menyediakan ruang parking yang agak selesa dan mudah .Juga berdekatan dengan surau dan masjid

Homestay kami berdekatan dengan:-
- Pusat Membeli belah kain murah Tangkak Ledang.(1km)
- Sek Men Tun Mamat (300m)
- Kolej Komuniti Ledang (2km)
- Kolej Matrikulasi Tangkak (5km)
- Tol Tangkak (4km)
- Gunung Ledang Resort(15km)
- ILP Tangkak Sagil.(10km)
- Hospital Tangkak (1km)

Harga Sewa: BOLEH DI RUNDING , pasti berbaloi !
Hubungi : Pn Zainab : 017-6016501
Raudah : 017-6673039
Izwan : 012-3586540

Share: Twitter | Facebook | Email

Report bad use or Spam

Sponsored Banner

Contact Ad Owner

Kain dan Langsir <b>di Tangkak</b> memang cantik dan murah | Kimi <b>...</b>

Posted: 20 Jul 2010 05:24 PM PDT

Siapa yang pernah pergi ke Tangkak? sape yang pernah pergi sana mesti tahu di sana ada tempat menjual kain dan langsir yang cantik2 dan murah. Kedai-kedai nya pula banyak dan anda mesti tak tau nak pilih yang mana satu. Saya dan isteri pernah beli kain langsir kat sana sebanyak dua kali.

Kainnya memang berkualiti dan anda boleh dapat dengan harga yang murah jika pandai tawar menawar. Selain itu, mungkin akan dapat gift tambahan yang menarik. Kat sana ada banyak kedai. Cuma kena survey betul2 dan pilih tempat yang ada banyak pilihan. Saya dulu beli kat kedai yang terletak tepi jalan dan kalau datang dari highway PLUS ianya terletak di sebelah kiri jalan.

Tapi apapun, kat sana memang tempat yang sesuai untuk membeli belah kain dan langsir. Anda kena pergi tempat tu untuk merasai keseronokannya. Selain itu, boleh pergi ke air terjun gunung ledang. Dekat je kat situ.

Selamat bercuti….

:-)

JAWATAN KOSONG <b>DI</b> MAJLIS DAERAH <b>TANGKAK</b> ~ info kerjaya <b>...</b>

Posted: 15 Jul 2010 07:11 PM PDT


PEMBERITAHUAN JAWATAN KOSONG
Pemberitahu adalah dipelawa dari Rakyat Negeri Johor / Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan-jawatan kosong di Majlis Daerah Tangkak, Ledang, Johor.
Jabatan Pelesenan & Penguatkuasaan
Pengurusan Dan Profesional
Perkhidmatan Pentadbiran Dan Sokongan
Pegawai Kesihatan Persekitaran U41
Pengurusan Dan Profesional (Skim Perkhidmatan Bersepadu) Perkhidmatan Perubatan Dan Kesihatan
Pembantu Undang-Undang L29
Perkhidmatan Perundangan Dan Kehakiman
  • Jabatan Penilaian & Pengurusan Harta
  • Jabatan Kejuruteraan
Perkhidmatan Kejuruteraan
Penolong Arkitek Landskap J29
Jabatan Perancang Bandar Dan Landskap
Perkhidmatan Kejuruteraan
Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29
Bahagian Teknologi Maklumat
Perkhidmatan Sistem Maklumat
Penolong Pegawai Tadbir N27
Unit Perhubungan Awam & Koporat Perkhidmatan Pentadbiran Dan Sokongan
Penolong Pegawai Penguatkuasa N27
Jabatan Perlesenan & Penguatkuasaan
Perkhidmatan Kejuruteraan
Pembantu Setiausaha Pejabat
Perkhidmatan Pentadbiran Dan Sokongan
Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)N17
Jabatan Pembangunan Masyarakat
Perkhidmatan Pentadbiran Dan Sokongan
Pembantu Tadbir Undang-Undang L17
Perkhidmatan Perundangan Dan Kehakiman
TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 30 hb. Julai 2010 ( JUMAAT )
Muat Turun Iklan Jawatan Kosong Beserta Syarat Lantikan
SUMBER : http://www.mdtangkak.gov.my/web/guest/info/jawatan

01 di pengerang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di pengerang - Google Blog Search


Peluang kerja Petronas <b>di</b> Johor | Blog | Isterisayang.Com

Posted: 09 Sep 2011 06:48 AM PDT

Pada hari raya tahun ini ada saudara mara yang bercerita tentang ramai orang di Pengerang bakal jadi orang kaya kerana Petronas hendak membuka sebuah kompleks penapisan minyak dan gas di sana.

Adakah ini peluang aku untuk mohon kerja Petronas.haha.Sekarang basic salary untuk engineer mereka bagi RM4.5 K..Aku selalu dapat email job notification dari Petronas sebab pernah mendaftar semasa baru mula mencari kerja.Bila aku tanyakan kepada isteri samada boleh tidak aku mohon kerja di Petronas dia balas boleh cuba.

Kedudukan Pengerang itu memang ala-ala hujung dunia.Sekarang ini jadual kerja aku agak teratur.Tidak perlu kerja lebih masa.Pagi sebelum pergi kerja hantar anak ke taska dan balik kerja aku ambil anak di taska.Sabtu Ahad aku free.Kalau aku kerja di Petronas,bolehkan aku menikmati masa tenang seperti sekarang.Chewah..macam dapat sahaja… Mohon pun tak lagi.Apabila sudah berkeluarga banyak faktor kena dipertimbangkan..

Petikan kata-kata dari super senior sekolah :

On how he balances work and family life, Anuar answers candidly that life is not perfect and there must be a sacrifice for the work that he wants to do.
"My wife understands it very well. I resolved to be very good at what I do so for example, when I was working offshore I really spent time offshore and missed the birth of two of my kids.

"As I became more senior, I realised that I will have less time for myself and allocate more time for the company," he says.

So semalam aku suka-suka klik submit online application…Aku sempat tengak profile dalam sistem..ada satu ruang dalam profile tersebut yang tertanyakan soalan..Do you have any relatives working with Petronas…Mesti sesiapa yang ada saudara sedang bekerja dengan Petronas dapat markah lebih untuk dipilih ke temuduga..Siapa yang hendak jadi pengurus dengan gaji RM17K pergilah mohon dengan Petronas..

JOHOR BAHARU: Petronas will take the lead in developing
Pengerang and Teluk Ramunia, in South East Johor, into the region's oil and gas hub.
Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said although Petronas and its partners have invested in the hub, the government would provide the necessary infrastructure facilities.

"It will be Petronas's investment with international partners, the government can look into the infrastructure support but the actual investment will be borne by Petronas and its partners.

"It (Pengerang and Teluk Ramunia as an oil and gas hub) will be a major development, it will serve the entire Asia Pacific region," he told reporters after opening Asiaflex Products Sdn Bhd in Tanjung Langsat, near Pasir Gudang here today.

The 150 million euro plant, owned by french-based Technip, is designed to construct high-technology flexible pipe and umbilical used by the deepwater oil and gas fields in Asia Pacific and the Middle East.

The Prime Minister also said Technip's decision to locate its plant in Malaysia proved that the country was recognised as a hub for deepwater oil and gas hubs in the Asia Pacific region.

"We are already considered as a hub," he said, adding that with the implementation of the National Key Economic Areas for oil and gas, Malaysia would be a major hub for the industry.

The 20-hectare plant would be the only plant which would produce flexible pipe and umbilical in Asia Pacific, fulfilling orders from China and major oil and gas companies like ConocoPhilips.

Najib also said Technip was impressed with the local workforce quality which
was at par with the very best in the world.

"The performance of our workers has impressed Technip," he said.

Petronas Chief Executive Officer Datuk Shamsul Azhar Abbas, who was also present during the press conference, said the development of Pengerang and Teluk Ramunia as a major regional oil and gas hub was progressing well.

Also present were Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman, Chief Executive Officer of Technip Thierry Pilenko and President of Technip Malaysia Bernard Di Tullio.

On Ireland's banking crisis and its possible repercussion on the Malaysian economy, Najib, who is also Finance Minister, said the crisis could have a worldwide impact and not only on Malaysia.

But, he said the situation in Ireland was being contained at the moment.

He also said a strong recovery in the United State's economy would help Malaysia because many factories and multinationals in this country were geared towards exporting their products to the United States.

"So, if there is a big external demand and we are a major trading nation (with the US), it certainly will help a few percentage points in terms of Gross Domestic Product growth," said the Prime Minister.

BERNAMA

PETALING JAYA: Petroliam Nasional Bhd (Petronas) will announce on Friday plans to invest around RM50bil in an integrated downstream oil and gas complex in Pengerang, Johor, reliable sources said.

Dubbed Rapid or Refinery And Petrochemical Integrated Development, the project is aimed at building something "larger than Kertih" and will eventually include multinational oil and gas companies as joint-venture partners.

The integrated development will not only include oil refining and petrochemical activities, but include a gas power plant and other "supportive industries" said sources.
Rapid is a project identified in the Economic Transformation Programme (ETP), which is led by the Performance Management & Delivery Unit (Pemandu).

One of the reasons why Pengerang was chosen is because its waters can reach depths of more than 20m, which is what is needed for very large crude carriers (VLCC) and ultra large crude carriers.

The Johor government will be a joint-venture partner of the project and will provide the land.
Sources indicate that Petronas' Rapid project complements plans for the RM5bil independent deepwater petroleum terminal in Pengerang, which is to be the first deepwater terminal in South-East Asia.

The terminal is a tankage facility for handling, storing, blending and distribution of crude oils and petroleum products with marine facilities capable of handling VLCCs.
Part of the thinking behind Rapid was to replicate what Singapore has already done successfully, sources said. Singapore's oil refining businesses only started around 10 years ago.

Singapore has an export refining capacity of 1.3 million barrels per day, compared with Malaysia's 560,000 barrels per day, according to the ETP roadmap.
Singapore Refining Company Pte Ltd, which operates a refinery on Jurong Island, is capable of processing 290,000 barrels of crude oil per day.

Other major refineries in Singapore include ExxonMobil's refinery in Jurong that process about 605,000 barrels of crude per day and Shell's Pulau Bukom Refinery with some 500,000 barrels of crude oil per day.

Plans for Petronas to develop Johor's Pengerang into a sizeable force in the oil and gas (O&G) space are not new.

Last November, the Government said Petronas would play a major role in the development of Johor's south-east areas of Teluk Ramunia and Pengerang into a O&G hub in the region.
It was then said that the investments in the hub would come from Petronas and its international partners and the investments would bring major development into Johor's south-east areas and could turn Teluk Ramunia and Pengerang into a new Kertih.

Petronas chief executive officer Datuk Shamsul Azhar Abbas confirmed then that Petronas was talking with several international investors to invest in Teluk Ramunia and Pengerang.

Once a sleepy fishing village in Terengganu, Kertih is now a thriving township due to O&G related activities with Petronas as the main driver in the O&G sector there.
The Petronas Kertih Refinery is the national oil company's first oil refinery in Malaysia, and processes 49,000 barrels of Malaysian light, sweet crude oil per day.

In total, Petronas owns and operates four refineries (three in Malaysia and one in South Africa) with a total refining capacity of more than 448,000 barrels per day.

The Government had also said then that while the investments would come from Petronas and its partners, the Government was looking into allocating money for infrastructure developments in the areas.

Another aspect of the oil and gas thrust in the ETP (and which is linked to the Rapid project) is for Malaysia to venture into the lucrative area of oil trading. Singapore accounts for hundreds of billions of oil trading every year, an area of business that is virtually absent in Malaysia.

According to the ETP roadmap, Singapore, by 2007, had built a significant trading business worth more than RM1 trillion in physical oil trade and RM2 trillion in derivative trade.
Sources said the Government may consider providing additional incentives to attract oil trading firms to be located in Johor.

PETALING JAYA: Petronas Chemicals Group Bhd will undoubtedly benefit from parent company Petroliam Nasional Bhd's (Petronas) plan to build a US$20bil integrated downstream oil and gas complex in Pengerang, Johor.

Analysts expect the company to be a key beneficiary, although it has yet to confirm its participation in the project.

CIMB Research said in a report yesterday that the plan would provide great growth potential for Petronas Chemicals, similar to what the latter had achieved at its largest facility at Kertih.

"Although the management has not clearly stated whether it is expanding in Johor, this plan is likely to be an expansion of the new naphtha-based petrochemical complex that the company talked about previously," CIMB Research said, adding that Petronas Chemicals could invest US$1.5bil to US$2bil in the project.

JP Morgan said in a report this month that the development was positive for Petronas Chemicals as it would provide feedstock for the company to expand its Malaysian capacity further.
"We think this is important because for most Asian petrochemical producers, feedstock availability is the main bottleneck to expanding capacity significantly over the next three to five years.

"The new ethylene capacity would be three times Petronas Chemicals' existing capacity and because it is based on naphtha, it will have the capability to produce profitable products like butadiene as well," it said.

Petronas Chemicals has previously announced a three-year expansion plan that can add 30% capacity by 2015. The plan includes a downstream expansion to enhance margins, urea and ammonia plants with one million tonnes per annum capacity, and a new naphtha-based petrochemical complex.

The plans were likely to be finalised by next year and should be adequately funded with the company's net cash which stood at RM5bil now, said CIMB Research.

The research house said Petronas Chemicals would report strong fourth-quarter earnings for the financial year ended March 31 (due to be out tomorrow), with a growth of 36% quarter-on-quarter and 34% year-on-year.

The better earnings will be driven by higher margins on all of its products, improved petrochemical product prices (owing to higher oil prices) and a smaller increase in costs, especially ethane cost which is relatively fixed due to contracts.

It maintains an "outperform" call on the stock and said the share price was likely to be re-rated for its strong earnings in the fourth quarter and improved fundamentals, both short term (due to higher oil price and rising volume) and long term (its expansion plans and industry margin improvement post-2011 due to the industry upcycle).
"The stock remains attractive, given its superior growth profile and profitability. We continue to apply a calendar year 2012 EV/EBITDA (enterprise value/earnings before interest, taxes, depreciation and amortisation) of 10 times to the stock, leading to an unchanged target price of RM10," it said.

Meanwhile, ECM Libra Investment Research said in a report on Monday that Petronas Gas Bhd was an attractive buy with a target price of RM14.14. It implies a 19.4 times price-to-earnings ratio due to potential earnings upside from its liquefied natural gas (LNG) re-gas facility to be ready mid next year in Malacca.

"New earnings would be from transportation and re-gasification service agreement or the agreement alone," it said.

ECM Libra said with the plant adding some 20% to Petronas Gas' current transportation volumes, net profit could grow by 10% from transportation alone. As for re-gasification charges, revenue from that segment alone would amount to RM330mil based on an estimated price of RM2 per million British thermal units.

OSK Research also said in a report recently that Petronas Gas could be an indirect beneficiary of gas subsidy cuts, given that the move would make it more palatable for Petronas to import LNG via the former's terminal for transmission around Peninsular Malaysia.

http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/5/25/business/8747590&sec=business

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Malaysia Zoom » Isu projek industri minyak, gas <b>di Pengerang</b> diaju <b>...</b>

Posted: 05 Aug 2011 04:06 PM PDT

You are here: Home / Wilayah / Isu projek industri minyak, gas di Pengerang diaju kepada PM – Azalina

KOTA TINGGI 5 Ogos – Masalah nelayan pantai di sekitar Pengerang yang kehilangan mata pencarian akibat pembangunan projek industri minyak dan gas di kawasan itu akan dimaklumkan secara bertulis kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, ini kerana pihaknya mahukan jalan penyelesaian terbaik bagi mengelakkan permasalahan tersebut dieksploitasi pembangkang.

"Projek mega ini di bawah kerajaan negeri dan Pusat. Kita tidak mahu bantahan yang dibuat nelayan tersebut akan diambil kesempatan oleh pembangkang kerana saya difahamkan mereka sudah bertapak di sini untuk berbuat demikian.

"Saya percaya kepimpinan Perdana Menteri akan dapat membantu pihak nelayan dan juga syarikat terlibat dalam mencari penyelesaian terbaik," katanya ketika ditemui selepas Majlis Penyampaian Kurma kepada Masjid dan Surau kawasan Pengerang di Pusat Khidmat Wakil Rakyat Parlimen Pengerang, Felda Air Tawar 5, di sini baru-baru ini.

Utusan Malaysia baru-baru ini melaporkan lebih 400 nelayan daripada lapan buah kampung menuntut pampasan berikutan mata pencarian mereka terjejas akibat pembangunan projek tersebut.

Kesemua nelayan tersebut berasal dari Kampung Pengerang, Kampung Langkah Baik, Kampung Jawa, Kampung Teluk Empang, Kampung Sungai Kapal, Kampung Sungai Buntu, Kampung Sungai Rengit dan Kampung Teluk Ramunia.

Terdahulu, Azalina mengagihkan sebanyak 60 kotak kurma kepada pengurusan masjid dan surau di kawasan parlimen Pengerang.

Kemudiannya disusuli majlis berbuka puasa bersama persatuan belia, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan kepimpinan masjid serta surau kawasan itu.

Dipetik dari Utusan Malaysia

01 di chaah johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di chaah johor - Google Blog Search


MPL must compensate all flood victims from <b>Chaah</b> <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2011 10:04 PM PDT

Last Friday 19th August 2011 Dr. Boo Cheng Hau is accompanied by Senator S Ramakhrisnan, Johor DAPSY Secretary Andrew Chen Kai En, DAP Labis Branch Chairperson Tan Chin Guan, Bekok Branch Chairman Ng Chai Eng, Former DAP Chaah Branch Chairman Lee Ah Kaw visited flood victims during the big flood on Jan 30, 2011 and Tenang By Election. These people claimed the authorities have failed to allocate "wang ikhsan" to a substantial number of flood victims. Flood affected many residents in Chaah but only some people received compensation of RM500.

Within 2 hours of our presence in Chaah town, 420 residents signed as residents who were left out. They also claimed that there are many more residents left out in the flood compensation and that their Malay neighbors received compensation. We from DAP request the Majlis Daerah Labis (MPL), to allocate the "wang ikhsan" to all regardless of race and religion. Flood do not affect people of one race or religion but all people who come their way. Therefore compensation to flood victims too must be to all people who are affected. The affected people did inform us that MPL officials did not give them the forms and refused to write their names as flood victims. In fact, the flood victims have given up hope on MPL providing any compensation.

When the current MP for Labis Mr Chua tee Yong heard that we met the flood victims who were left in the payment of 'wang Ikhsan", he blamed us as trouble makers and that we have deserted the people after the last election. According to him we are trying to incite hatred towards the government and that the claims are all not true.  I challenge the Mr chuah Tee Yong to meet the people and prove that these people are lying or prove that they are not flood victims.

The residents of Chaah including MCA members complained to us that they are not compensated for the floods. DAP is in bekok not to create any disturbances but to help those who did not get any compensation for the bad flood of January 2011. They seem abandoned by MCA after winning the Bekok state and Labis Parliment seat. UMNO too have distributed forms to fill up for flood compensation. Looks like those people were compensated but the forms distributed by JKK members did not receive any news till now. I would like to ask Mr Chua Tee Yong why it is so. It is not the DAP who deserted the voters but the MCA.

I would like to inform Mr Chua Tee Yong that the MCA having won the Bekok state seat in March 2008 has not set up a service center in Bekok constitutency till now. Mr chua Tee Yong himself is never reachable by the people of Chaah. They have to go to labis to see him in his Labis service center. Well we can understand that he is a deputy minister. Therefore he has no time to serve the constituency. The state assemblyman for Bekok uses the office of Mr chua tee yong in Labis and never visits and serve the Bekok seat. The bekok MCA supporters and other residents have nobody to turn to serve them but to DAP leaders.

We have sent a memorandum requesting for compensation from the national flood relief body for compensation failing which the affected people will demonstrate in front of MPL. The government's 1Malaysia slogan should be meaningful and implemented and not a mere empty slogan. We give them one month for MPL to provide compensation before we take our next course of action.

 

Senator S. Ramakrishnan

Explore posts in the same categories: From the desk of Senator S Ramakrishnan

01 di stulang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di stulang - Google Blog Search


Pengalaman ku kerja istana /Mengikut Tengku Abdul Majid Idris <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2011 12:17 PM PDT

Sambungan dari jamil Kerja Di Hotel Puteri Pan Pacifik Johor.

Jamil kerja di Pan Pac ( Puteri Pan Pacifik Johor ) selama 2 tahun. dari hotel itu sampai tingkat 114-15 hinggalah tingat 20 siap. kerja di hotel benar benar membosankan jamil. ye la ajdi house detektif ni ke hulu ke hilir pakai kot. tengok ornag mcm securiti la. cuma pakaian je yg segak sikit. tapi kerja sikit tak boleh duduk. kena round. bertoki sana bertoki sini , roger sana roger sini. makan selalu di cafenteria hotel.

Hostel tempat tinggal jamil di setulang laut. so bila cuti selalunya jamil mandi laut. atau main wind surfing dengan budak budak sekolah cina fun yew. di tepi pantan setulang , dari situlah jamil belajar cakap cina hasil dari banyak berkawan dengan budak budak sekolah cina tu. lagi pun kebanyakan orangs ekolah tu dari cikgu sampai ke murid.kenald an tahu jamil bekas orang istana. di johor boleh di katakan semua cina takut bila sebut je dari istana. atau orang istana. die orang gerun.sebab kalau tak silap dari dulu banyak yg kena lempang, belasah, mcm mcm lagi la. so walaupun jamil melayu jamil boleh masuk dalam kawasan sekolah tu tanpa di ganggu. sekolah fun yew ni tak silap sekolah privert. tu yg dapat gunakan wind surfing merek percuma.


Cam tu gak bila kena trip kerja malam tak tido jamil suka lepak di tepi pantai. disetulang laut tu ada satu kawasan khas untuk keluarga di raja main wind surfing,main bot,main jet ski. dari waktu jamil kerja istana lagi. adik kepada TMJ Tengku Abdul Majid suka main wind surfing dan main jet ski. boleh di katakan setiap hari. beliau memang tahu jamil pernah kerja di istana pasir pelangi. jadi jamil boleh rapat dgn beliau. selalu membantu turunkan windsurfing. dan apa sahaja ketika melepak dgn beliau. di sebabkan jamil selalu ada di stulang laut. waktu beliau sampai jamil dah jadi mcm ornag beliau. sehinggalah sampai suatu masa beliau memperlawa jamil mengikut beliau ke singapore setiap malam. tapi jamil tak boleh sebab jamil kerja.


Jamil berhenti kerja di Hotel Puteri Pan Pacifik Johor.sebab dah naik boring , Jamil dapat kerja di Hotel Holiday Inn Crown Plaza johor baharu pulak sebagai Floor Supervisor. bahagian housekeeping .kertja jamil ialah memeriksa bilik bilik yg sudah di bersihkan .jadi sebelum di jual kepada pelangan bilik tersebut perlu mendapat kebenaran floor supervisor dahulu. kerja di sini pagi sampai petang tiada malam. hostel pun di setulang laut gak. jadi habis je keje jamil akan cepat cepat balik umah. lalu balik tu mesti nampak tengku Majid dah ada disetulang laut . so balik tukar baju datang tempat tengku majid. dan pasal dah tukar kerja pagi sampai petang malam free la. jadi bila jamil cerita dekat tengku majid beliau mengajar jamil mengikuti beliau ke singapore setiap malam.

Selalunya bila kami ke singapore akan pergi 2 kereta .satu kereta tengku majid. dan satu lagi kereta bodyguard ( askar JMF ) . dan selalunya kalau tengku majid ke singapura. ada seoarng lelaki yg akan ikut sama iaitu sdr Yahya. beliau adalah anak taukeh mutiara motor. pengimport kereta mewah di johor bahru. yahya ni tugas dia bila ikut tengku majid ialah tukang bayar apa apa pun. kalau kami ke singapura antara tempat yg selalu kami pergi ialah SHIMA ( restaurant jepun ) atau Sebuah Disco Bernama chiuatore ( tak silap la ) di hayatt singapore. atau kami makan di mana mana hotel. ada 2-3 lagi disco yg kami pergi jamil pun tak ingat namanya atau kami lepak di rumah kaisara di mimpu appartment di mimbu. tak payah cite la buat apa kat sini k.paham paham sendiri la. . siapa kaisara ?

Kaisara ni tak silap mix melayu arab , memang cantik. dia ni model terkenal singapura , dia ni lah yg selalu tengku majid jumpa kalau pergi singapura. tak tahulah nak panggil apa. girlsfriend ke. perempaun simpan ke. awek ke. tapi kalau kami ke singapura setiap malam pertama mesti ke mimbu ambil kaisara. lepas tu kami akan ke tempat tempat yg jamil sebutkan tadi tidak pun ke rumah satu pasangan mat salleh tua jamil lupa siapa. kami selalu lepak di sini la. atau ke disco.atau restaurant atau pun melepak di appartments kaisara. pagi pagi baru balik.di sinilah kesilapan jamil sekali lagi jamil buat silap. di sebabkan selalu balik pagi. tido 2-3 jam pastu bangun pagi pergi kerja. membuat jamil selalu mengantuk. dan akhirnya beberapa kali jamil tertido do tempat kerja. kalau tak tido kerja always ngantok. how to concentrate . akhirnya Ganeral Manager ( mat salleh ) terjumpa jamil tertido atas kerusi dalam bilik. so pahan je la. kena buang kerja.

Malam jamil jumpa tengku majid jamil cerita dekat beliau. terus beliau cakap kerja dgn beliau. ikut je beliau. alhamdullilah memang tiada perjanjian. tapi selang 2-3 hari tengku majid akan beri rm 200-rm300/ atau kalau beliau beri duit untuk beli apa apa balance beliau jarang tanya atau ambil. jadi jamil ambil la. sebulan dapat la 1000-2000. selalunya jamil akan ke istana bukit sereen kediaman almarhum sultan johor sebab tengku majid tinggal di sana. atau jamil tunggu je tengku majid di setulang laut. kalau tak main jet ski atau wind surfing beliau main badminton. malam baru ke singapura. nak cakap jamil memang tak pernah ada pasport tapi bertahun masuk ke singapura. selalu kalau kami ke singapura antara kereta yg kami naik ialah proton sag yg telah di ubah suai berwarna emas bernombor JQQ1 , nissan fairlady ,nissan safari 4 wheel drive , mercedes station wagon, mercedes s class atau Van GMC. Tengku majid idris selalu bawa sendiri. dari johor ke singapura selalu jamil akan naik satu kereta dgn beliau. sampai di rumah kaisara baru jamil naik kereta bodyguard atau jamil duduk belakang.

Malam kalau kami balik selalunya pukul 3-4 pagi. lalu di kastam mereka nampak je kereta plate no satu cermin gelap. mereka berdiri tabik. kadang -kadang kami ganggu gak. pakai mic. mereka bukan nampak siapa dalam gelap. saja nak mengusik orang muda nakal. sampai di istana. tengku majid akan menyorok masuk pelan pelan takut almarhum tahu.jamil akan balik selalu akan di hantar oleh sdr yahya. itulah kerja kami setiap hari setiap malam. siang mandi main di laut. malam ke singapura. Tapi jamil cakap terus terang selama ikut tengku majid jamil tak pernah nampak beliau minum arak. tak tahu beliau minum atau tidak sebab tak pernah tengok beliau minum. mungkin waktu tu almarhum tak benarkan kot. mereka tengku majid dan TMJ memang takut dgn almarhum.

Tengku majid mahu kaisara pindah duduk di JB . katanya senang sikit. kalau nak gi singapur just ambil je. so kami pun cari sebuah rumah. dapat sebuah rumah 2 tingkat di taman sentosa tapi jamil lupa no rumah itu. tapi kalau nak cari check dekat telekom sebab apabila tengku majid suruh pasang line telefon mengunakan nama jamil .pastu dia pakai sampai rm 3000/ dia tak bayar.sampai sekarang nama jamil kena black list dengan telekon. check nama dna no ic jamil pasti tahu di mana rumah itu. jamil di arahkan oleh tengku majid supaya berpindah duduk di rumah itu sebagai care taker rumah tu. atau menemani kaisara. kaisara durk di bilik atas jamil duduk di bilik bawah. tengku majid tinggalkan sebuah kereta untuk kaisara kereta yg beliau selalu gunakan iaitu proton keemasan cermin gelap JQQ I.

Suatu hari tengku majid beritahu dia kena ikut TMJ ke new zealand tak silap jamil la. mereka pergi ke sana untuk membeli kuda.TMJ memang tidak tahu jamil ikut tengku majid,kami sorok hal ini. tengku tik tahu tapi tengku majid dah pesan hjgn beritahu TMJ. sebelum pergi tengku majid telah meninggalkan wnag untuk kaisaran dan jamil. dekat jamil beliau beri rm 1000. kaisara pulak ribu ribu. so jadi jadi bodyguard kaisara la. ikut dia pi shooping. kami naik teksi je. sebab kalau bawak kereta JQQ1 tu nanti takut spy spy almarhum jumpa mampoih. tiap tiap malam bereka berhubung dgn telefon tu yg bill jadi rm 3000 tu. lepas seminggu kaisara cakap tengku majid suruh dia pergi new zealand jamil call yahya pastu kami naik kereta JQQ 1 hantar kaisara ke changi airport.pakai kereta JQQI tu sebab lalu kat kastam tak perlu di periksa atau di tahan. kaisara masuk jb tak pakai pasport.sama cam kami masuk singapore.tak pakai pasport.

Cakap terus terang kalau jamil nak seludup apa ap pun sapa tak tahu. baik kastam singapore baik kastam johor no one will dare to stoped the cars which plate no 1 , dengan cermin gelap. hanya depan itupun separuh je. lepas kaisara pergi tinggallah jamil menjaga rumah dan kereta tu. Apa ko orang fikir hehehe. biasalah kan aku cakap waktu tu aku muda remaja. well sifat ingin cuba ingin tahu off couse aku ada. so malam esok tu jamil beranikan diri bawa kereta proton keemasan tengku majid JQQI . jamil drive pergi sampai ke desaru. waktu tu jalan lama. tiada highway. jalan memang bengkang bnegkok. gelap. lampu elektrik mana ada. pergi desaru.pusing pusing lepak kat hotel parking depan. dalam pukul 3.00am jamil bertolak balik. waktu itu jamil ok. tak mengantuk. sihat walafiat. cergas. tak minum atau mabok pun. sampai di jalan kota tinggi yg terkenal dengan bengkang bengkoknya k jamil terlibat dalam kemalangan. kereta langgar tebing bukit. tapi demi Allah sampai sekarang jamil masih tak ingat atau tahu macamana boleh terjadi kemalangan tu. jamil bukan bawak laju. bukan berlumba.jamil pun tahu itu kereta orang. bukan sebarang ornag pulak tu. jamil buakn tak tahu bawak kereta tu selalu bawak. tapi macaman boleh terjadi kemalangan tu Hanya Allah je yg tahu.

Jamil keluar dari kereta. depan dah remok teruk berasap.panic waktu tu hanya Allah je yg tahu. jamil ambil handphone , tahan lori ikan cina. tumpang dia sampai taman sentosa. balik rumah duduk diam diam. esok tu nak tenangkan hati jamil keluar berjalan jalan ke dekat shippong complex dekat situ. dalam pukul 3.00 ada orang telefon handphone tengku majid yg jamil pegang. rupa rupanya seorang pegawai polis. dia nak jumpa jamil. dia tanya jamil di mana. so jamil cakap la di mana. dia suruh tunggu lepas tus ebuah kereta peronda polis datang ambil. jamil di abwa ke balai polis traffik untuk ambil statment. nampak le kereta tengku majid di bungkus. ada di kawasan kereta kemalangan. jamil masih ingat satu soalan pegawai polis tu. ( kau ada nampak hantu tak ) jamil cakap kenapa .pegawai tu cakap di tempat jamil kemalangan tu dalam sebulan 3-4 kemalang terjadi. ia memang kawasan kemalangan. lepas tu jamil di benarkan balik tapi di saman. so jamil kena pergi ke mahkamah kota tinggi kerana memandu tanpa lesen. seminggu dari tarikh hari tersebut.

Lepas tu jamil keluar dari rumah tu balik ke bilik sewa lama jamil. nasib baik kosong lagi. lepas tu tak dengar langsung pasal tengku majid. tak berani call die. tak berani jumpa dia. seminggu lepas tu jamil ke mahkamah kota tinggi. bicara. kena denda rm 500/ waktu tu mana ada duit. siap jamil nak minta tolong tiada. cakap dekat hakim tak mampu bayar. lepas tu hakim buat keputusan duduk lokap seminggu. duduk la di lokap balai polis kota tinggi seminggu.makan ansi lokap le. 3 hari duduk lokap. seorang inspektor cakap mereka perlu bawa jamil ke istana pasir pelangi tengku majid nak jumpa. dalam pejalanan tu inspektor tu kata kalau kena belasah tahan je la ok. . sampai di istana pasir pelangi kami duduk dalam satu bilik di stable kuda. dalam 10 minit engku faisal ketua pengiring TMJ datang. dia punya beleter panas telinga. memang jamil tahu jamil akan di belasah .pasti punya. dekat sejam tunggu. inspektor tu datang selepas di panggil oleh TMJ. dia kata kita balik lokap TMJ tak benarkan tengku majid buat apa apa dekat jamil. kata inspektor tu sebab jamil dalam tahanan polis di lokap selama seminggu .jadi kalau mata aku badan aku seluruh tubuh jamil bengkak bengkak siapa nak jawab. polis nak jawab tolong sikit, mak nak jawab tolong sikit, bapak nak jawab tolong sikit, inspektor tu nak jawab tolong sikit. atok nak jawab tolong sikit. jadi selamatlah jamil dari di belasah lagi…

Lepas seminggu jamil di bebaskan. balik jb cari kerja . apa yang boleh jamil ceritakan di sini walaupun negara kita ada undang undang tapi belum tentu kita akan selamat , undang undang yang ada sekarang belum tentu boleh membantu kita. polis menguatkuasakan undang-undang ,mereka lah yang sepatutnya memastikan setiap rakyat malaysia mengikut undang undang .TETAPI apabila sampai ke tangan istana dari sultan hingga ke kerabat jamil berani potong kedua dua tangan lah, kalau ada polis di malaysia yang berani menahan atau menegur mana mana sultan dan kerabat mereka melakukan apa sahaja terhadap rakyat. silap silap haribulan polis pun dua kali lima jadi tukang belasah .tak payah ceritalah polis kuat ke , berkuasa ke. sekali sultan jeling je dah terkencing dalam.

Ada lagi sambungan tapi entahlah kalau ada mood jamil sambong lagi k.

01 di kukup - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kukup - Google Blog Search


foto-foto anak FIRE <b>di Kukup</b> dan Krakal ~ crosshflash

Posted: 30 Dec 2008 07:04 AM PST

FIRE ( Friendship of Informatika Enginerring)
inilah anak2 fire yang sedang berpose di wonogondang x-urang resort......

sebenernya mah banyak, tp gx pada ikut semua.
mungkin pada sibuk kali ya....

rugi bagi yang gx ikut....


bendera fire yang sedang dikibarkan,,,
heee.....

kira2 siapa ja tuh????

hayoo tebak....


wkwkwkwk......

badan krempeng ja dipamerinn.....

"andi, gilang (cepot), agil, sandi (sarno), fajra, fajar (tigor), fajar, ehemmmm aa yukep, unik 'n rahmat"


siapa tu yang dkubur???

cepot!!!!!!!!!!!!

maklumlah dia kan ulang tahun....

met ultah ya poootttt....

smoga panjang umur..

amien,,,,


weeeeiiii!!!!!!!!!!

malahan maen kartu, katanya anak UII, tp koq pada maen kartu ya????

tp gx pa2 koq kan ada bapak kosema,,,
wkwkwkwk

pisss....


wahhhhh ini siapa ya????
kira2 anak fire bukan???

tp koq bawa bendera fire....

owalahhhh....

wahyu to!!!!!!!!!!!

WKWKWKWK

kisah aku,memoriku...!!: Pelatih PDK Pekan Nanas <b>di Kukup</b> Golf <b>...</b>

Posted: 26 May 2011 08:11 PM PDT

hai buenos días,,cómo estás? su salud?
haha selamat pagi...apa khabar? anda sihat?
lalala...sayang korunk
mucho2... *kiss3

ha entry kali ini mengisahkan hari semalam nya sebnarnya :P
ha sebelom ni aku ade kata aku nak celebrate birthday Pija kat Kukup Golf Resort!!
so tadaaaaaa.....




ha ini cupcake yang aritu wat... nice kan heee....
what stand for PDK?
cuba search google haha mende2 merepek kuar haha
act it stand for Pemulihan Dalam Komuniti...

kami sambot dengan pelatih2 PDK Pekan Nanas...
Pija dengan Billa dia sekolah disitu...
tu yang 'angkut' semua pelatih sekolah dia gi Kukup heeeee...^^

inilah antara mereka yang hadir...
mereka ini semua OKU....
pelatih nya ada yang Down syndrome macam2 lagi la...
mereka sangat best + cikgu mereka yang sporting :)

nak jadikan cerita dulu Pija ngan Billa sekolah kat PDK Tun aminah < if im not mistaken..
sumpa ta best hahaha
lagi pon pelatih2 kat sana macam ganas2... maksudnya camane nk terang erk? aku pon tak tau...heee
pastu cikgu2 dia kat sana asek pgg rotan je...hoh dapat bayangkan tak betapa ganas pelatih kat sana..

lepas tu, Pija ngan Billa pindah ke PDK Pekan Nanas...
wahh so different la..! heeee best2...
disebabkan best maybe tu yang buat birthday party kat luar tu...
so far ni yang kali ke-2 kitorang buat di Kukup


01 di parit raja - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit raja - Google Blog Search


Dayanita & Herey solemnization | <b>Parit Raja</b> | 9 September | Foto <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2011 01:48 AM PDT

The solemnization of Dayanita Dahar & Herey – 9 September 2011 at Masjid Al-Syakirin, Parit Raja. Photography by Mohd Razali.

Genap sepuluh hari raya, suasana kemeriahan masih terara. Balik dari Muar dua hari lepas masih dapat tengok pelita dipasang di rumah-rumah kampung. Raya tetap meriah, cuma bila kita dah dewasa, kita tak merasakan kemeriahan raya tu seumpama ketika zaman lebih muda.

Kalau yang dah berumah tangga dan ada anak mesti lah lebihkan anak isteri dari diri sendiri. Tahun ni beraya bertiga dengan adanya Amsyar. Dah masuk 8 bulan umurnya. Baju pun dah tak banyak yang muat. Hari-hari biasa aku kerap latih Amsyar berjalan. Dia belum tumbuh gigi lagi, jadi mungkin boleh latih jalan lebih cepat daripada tumbuh gigi.

Sebenarnya kami ni tak sempat beraya kemana-mana lagi. Mula raya ke-5 dah kerja. Minggu ni pun kerja, minggu depan lagi kerja Jumaat-Ahad. Minggu lagi satu baru free. Bermakna minggu terakhir hari raya baru dapat jalanlah. Oh tak kisahlah, raya Melayu sebulan.

Majlis kalini di Masjid As-Syakirin, Parit Raja. Available light dalam masjid ni sangat memuaskan dan membuatkan aku cuba mempergunakan cahaya sedia ada sepenuhnya tanpa bantuan speed light. Walaupun dalam keadaan jerebu untuk beberapa harini, tapi caha sedia ada memuaskan. Dalam tempoh pembelajaran menggunakan cahaya sekeliling, banyak yang dapat dipelajari. Setiap keadaan kawasan berlainan white balance, dinding, lantai, tingkap semua memantulkan cahaya yang akan memberi impak kepada subjek. Jadi kalau tak berhati-hati, tak mudah nak dapatkan warna yang sekata. Mempelbagaikan suhu kelvin dalam white balance dapat hasilkan suasana yang berbeza pada setiap gambar. Itu yang aku dapat pelajari…

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved