ads

Khamis, 21 Jun 2012

01 di desaru - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di desaru - Google Blog Search


Dari pandangan kepada penulisan: Picnic <b>di Desaru</b>

Posted: 20 Jun 2012 10:30 PM PDT

Let's picnic not panic. Wuhuu dah lama tak main pantai nie. Even bila balik rumah, pantai adalah tempat wajib akan pergi, tapi tak pernah nak main air laut. Hanya mampu tengok dari tebing je. Kenapa? Entah laa no reason for that.
Trip selepas trip 24 jam itu telah diberi nama trip ke pantai dengan objektif untuk makan raja buah disamping ada juga spageti air tangan bakal perantin bulan 11 nanti. Bagus2 sebelum kasi suami makan, biar lab rat's yang rasa dulu. Tak sedap leh cakap depan2. Wakaka. Tapi best wei yang ko masak tu cuma.. Opss ada cuma ya. Cuma xde daging nak gigit. Seelok2nye guna laa daging burger xpyh laa guna daging yang dah kisar tu. Tapi nasib baik ada cendawan leh laa ku gigit juga.
Malam sebelum hari kejadian tu, hujan turun dengan lebatnye. So aku dah rasa frust time tu, sebab takut xleh main laut. Last main laut tiga tahun lepas dengan budak kos. Dalam hati masih lagi bagi harapan yang esoknye pasti hujan nie dah berhenti. Tapi.... sehingga ke time bertolak pun masih lagi hujan. Dan kerana hujan aku lewat bangun. Waaaa nagis nasib baik orang tak tinggal.
Kami picnic kat Desaru. Kenapa Desaru? Sebab ada 2 orang lab rat's orang JOHOR xpernah sampai Desaru. Motifff sangat. Sampai Desaru tu hujan masih lagi rintik2. Tu yang budak 2 orang dalam gambar atas letak surat khabar atas kepala. Hujan ke xhujan ke orang tetap ramai k. Masa kiteorang sampai tu dh ada yang kat dalam air. Woo semangat. Pe2 pun kiteorang sampai kiteroang makan dulu. Isi tenaga sebab nak jadi buaya nie. Katanya.
p/s ~ nak durian lagi!!!!

myfamily: Makan2 <b>di Desaru</b>......

Posted: 17 Jun 2012 08:49 AM PDT

Masih cerita kat Desaru ni tau.....
 Pagi Sabtu tu puas kami ronda serata Bandar Penawar....
hanya kedai makan ni jer yg buka.....dahlah semua orang bertumpu kat sini....
baru pukul 8.00 roti canai dah habis kena borong orang .....
sudahnya kami makan nasi lemak bungkus dan soto jer.....
Alahaiii.... pekerja kat kedai ni pulak 3-4 orang jer...
si Tukang masak ...tukang bancuh air dan cashier.... waiters takde....
bila tanya kat orang tu boleh pulak dia kata orang lain tu MALAS nak buka kedai....
dah lah masa ni cuti sekolah...ramai pelancong datang ...boleh pulak pekedai
kat sini MALAS nak buka kedai..... dah kaya sangat ke apa......aishhh...
 Dulu2 kalau kami turun sini kat sinilah tempat kami breakfast....
pekenama...Restoran Din gitulah kot.....
tapi bila kami datang kali ni boleh pulak dia tutup....
Ayah datang sini kunun nak meeting nak menaiktaraf Tanjung Balau ni 
sebagai Geopark....nak tarik ramai pelancong datang ke sini.....
tapi kalau basic servis macam ni alamat maleh ler nak datang lagi.....
nak ngajak orang lain datang pun jadi macam lemau jer....
hopefully lepas ni Kejora berbuat sesuatu selaras dengan kemajuan 
pembangunan Geopark yg di rancangkan tu.....
 Esoknya kami jalan ke tempat lain pulak untuk breakfast....
adalah ternampak satu Medan Selera...nampak banyak gak kereta...
bila masuk kebanyakan mereka yg makan di sini adalah penduduk tempatan
yg nak gi kerja..... tu pun cuma sebahagian kedai jer yg buka.....yg lain tutup....
mungkin diorang bergilir2 buka ada yg buka pagi ada yg buka malam...
Arsyad  makan nasi goreng dengan ayam goreng....Iera pun sama...
 mama nampak ada Nasi Ambeng..... makan lah sebungkus.....
ayah pulak makan roti canai banjir kunun malu2....amek sekeping jer..
dah lar tak cukup....terpaksalah mama amek lagi sebungkus Nasi Ambeng.....sedapnya....
 nasi Ambeng ke 2 ni bukan mama makan sorang ya....ayah yg menghabiskannya....
sebelum makan...sila gaul mesra semua yg ada tu.....
ada serunding kelapa, ayam masak kicap, bee hoon goreng, dan sayur campur....
ni makanan nostalgia orang Johor..... rugi kalau balik Johor
tak jumpa Nasi Ambeng..... biasanya orang jual nasi Lemak akan jual juga nasi ni.
 Isnin tengahari kami makan di Tanjung Balau pulak....
dulu2 memang selalu makan asam pedas di sini......
sebab kami dah lambat sampai...dah habis la pulak asam pedasnya....

Mujurlah Makcik tu ada simpankan telur Siakap ....ada orang pesan sebenarnya...
tapi sebab orang tu tak jadi datang...rezeki kamilah......
Asam pedas dia memang power......ermmm sedapppp....
kalau nak makan kena minta kicap dulu baru ngam....
 kami hanya makan Nasi goreng Kampung dengan telur mata jer...
 Restoran ni sebenarnya baru dibuka .... yg lama dulu dah terbakar ...
tapak restoran lama dah jadi kedai cenderamata.....
patutlah...masa kami sampai tengok macam dah lain jer......
Kiranya ni entah kedatangan keberapa agaknya ke sini.....
dulu2 kan ayah jadi Lecturer di Geologi UM, so setiap tahun ayah bawa
students ke sini untuk field work.... sejak dah pindah UKM ni lah pertama kali
datang semula...kiranya dah 6-7 tahun tak datang.....
dengan kerja baru untuk menaiktaraf Geopark ni nampaknya kenalah ayah
selalu turun sini..... makanya kita2 pun InsyaAllah akan menyokong usaha ayah tu
dengan 'mengekor' ke mana saja ayah gi...hehe....

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved