Rabu, 20 Jun 2012

01 di parit yani - Google Blog Search

01 di parit yani - Google Blog Search


Sejarah Masjid Agung Al- istiqomah Kuala tungkal - Pakbendot.com <b>...</b>

Posted: 17 Jun 2012 11:57 AM PDT

Pada waktu itu daerah ini, bahkan seluruh daerah Pantai Timur Provinsi Jambi dihuni oleh suku Laut yang masih beragam Animisme dan sedkit sekali suku Melayu yang beragama Islam, namun baru nama, belum amaliyahnya. Sebab belum adanya sarana ibadah, guru agama dan da'i. Kekosongan dapat di isi oleh suku Banjar yang diantaranya terdapat guru-guru agama.
Sejak itulah bermunculan rumah ibadah dan madrasah dengan bentuk yang sangat darurat dan sederhana sekali. Di Kuala Tungkal berdiri satu masjid dan madrasah pertam akali didirikan di Parit III Kelurahan Tungkal II Kecamatan Tungkal Ilir,  untuk shalat jama'ah dan jumat. Kemudian menyusul di Parit II Tungkal IV di dirikan sebuah Surau oleh suku Melayu.
Namun beberapa tahun berjalan  timbullah perpecahan antara suku Banjar dan Melayu. Suku Banjar mengelola Masjid di Parit III dan suku Melayu mengelola Surau di Parit II. Perpecahan ini disebabkan oleh masalah khilafiyahan/furu'iyah, perpecahan ini menguntungkan Pemerintahan Hindia Belanda pada waktu itu.
Untuk menghindari perpecahan tersebut, maka tokoh ulama' dan tua tengganai kedua belah pihak mengadakan musyawara. Dicapailah mufakat bahwa akan dibangun sebuah masjid besar yang terletak di antara kedua masjid tersebut sedangkan kedua masjd tersebut diturunkan fungsinya menjdi surau.
Pada tahun 1940 tepatnya dibangunlah masjid besar tersebut diatas tanah wakaf dari H. Badaruddin seluas + 107,7 M x 47,7 M namun pemancangan tiang pertamanya baru dilaksanakan pada zaman Pemerintahan Jepang pada tahun 1943 dengan bangunan berukuran 25 x 25 M pondasi tanah, tiang kayu dan besi, dinding papan kapur, atap tingkat pertama genteng dan tingkat kedua atap sirap, kubah serta mirhab beratap seng.
Masjid Agung Sebagai Pusat Penyiaran Agama Islam Karena lokasinya berdampingan dengan madrasah Al-Hidayatul Islamiyah yang di dirikan oleh KH. M. Daud Arif pada tahun yang hampir bersamaan dan pengelolaannya pun orang yang sama. Maka masjid ini merupakan pusat penyiaran agama Islam di Kuala Tungkal antara lain,  Mengadakan pengajian Ilmu-ilmu agama, Tauhid, Fiqh, Tasauf, tafsir, dan Hadits serta Qira'atul Qur'an  secara terjadwal.
Mengadakan ceramah-ceramah agama ketempat-tempat lain, rumah-rumah penduduk dan lainnya. Selain itu juga masjid ini juga Sebagai Markas Pejuang Kemerdekaan.Masjid Agung juga difungsikan sebagai markas kegiatan gerakan Kemerdekan RI membentuk barisan Hisbullah dan Selempang Merah untuk Pemuda dan mengelorakan kemerdekaan bangsa.
Sehingga di kalangan jama'ahnya banyak yang menjadi pemimpin dan anggota Barisan Selempang Merah dan banyak yang gugur dalam perang kemerdekaan RI. Masjid Agung Al-Istiqamah Kuala Tungkaldalamsejarahperkembangannya sudah mengalami renovasi atau perbaikan fisik bangunan di berbagai bagiannya yaitu mulai serambi, tempat wudhu, toilet, kantor, ruang perpustakaan, ruang rapat dan ruangan kantor MUI,  kantor petugas dan pagar.
Renovasi serambi kanan dan serambi kiri Masjid Agung Al-Istiqamah Kuala Tungkal tersebut diselesaikan atau dibangun pada tahun 2002 M, dengan dana dari swadaya dan APBD Kabupaten Tanjung Jabung Barat sebesar Rp. 497.071.000,- (empat ratus sembilan puluh tujuh juta tujuh puluh satu ribu rupiah) termasuk renovasi tempat wudhu dan toilet.
Sampai sekarang Masjid Agung Al-Istiqamah Kuala Tungkal terdiri dari ruang tempat shalat bagian dalam dan luar, serambi kanan, serambi kiri, dan serambi depan, serta bangunan penunjang lainnya. Selain itu terdapat style Arab pada beberapa kaligrafi dan mihrob yang berbentuk lengkung. Seperti halnya masjid-masjid tua yang lain Masjid Agung Al-Istiqamah Kuala Tungkal tidak terlepas dengan keberadaan menara. Sampai sekarang Masjid Agung Al-Istiqamah Kuala Tungkal memiliki satu menara yang digunakan sebagai tempat untuk tempat pengeras suara dan pemancar Radio.
Masjid Agung Al-Istiqamah ini juga memiliki atap yang berbentuk Kubah (berbentuk lengkung setengah bulat). Di samping kanan Masjid Agung Al-Istiqamah juga terdapat lembaga pendidikan MI/SD, MTs dan Aliyah yang kesemuanya dalam naungan Yayasan PHI. Untuk masuk kedalam Masjid Agung Al-Istiqamah Kuala Tungkal ada enam buah pintu utama, yaitu berada di depan dua buah pintu, di samping kanan ada dua buah pintu dan di samping kiri juga ada dua buah pintu. Pintupintu tersebut terbuat dari kayu Jati dan terukir dengan indah.
Masjid tersebut juga memiliki empat tiang utama masjid yang ukurannya cukup besar-besar dan 12 tiang utama serambi masjid. Sementara untuk kelantai dua harus melalui dua buah tangga yang berada disebelah kiri dan kanan dalam teras masjid. Dalam keseharian masjid ini. Di gunakan. Sembahyang jamaah, dan pada bulan ramadhan ini. Setiap waktu Terutama waktu dzhuhur. Dan A'shar,  ada sekitar 450 jamaah yang bersembahyang di masjid tersebut. " Kalau waktu Zhuhur, biasanya ada 450 jamaah di sini , 300 murid PHI dan lainya dari jamaah umum, papar.  Ahmad Yani (50) kaum masjid ini.
Dikatakannya pada bula puasa ini Msjid Agung setiap pagi menggelar kegiatan pengajian, tafsir al Jalalain, yang di ada hingga menjelang zhuhur. "Dulu kegiatannya sore, karena pesertanya banyak yang ngantuk makanya di ganti pagi,papar lelaki yang sudah dua belas tahun menekuni profesi ini.
Selain itu pada bulan Ramadhan ini masjid ini pada sore hari juga mengadakan kegiatan buka puasa bersama , dan biasanya kegiatan ini di mulai dengan kultum dan ceramah. Selain. Shalat tarawih pada malam harinya juga selalu di gelar, biasanya bacaan surat pada tarawih setiap malam menghabiskan bacaan stu juz , alqur'an .
Dulu bacaan shalat tarawih selalu khatam satu jus setiap malam, tapi karena imamnya sudah uzhur, sekarang tidak di lakukan lagi karena belum ada pengganti yang berani tampil, " Pungkasnya(**)
SUMBER: http://www.tanjabekspres.com/berita-1597-sejarah-perkembangan-masjid-alistiqamah-kuala-tungkal.html

pasang teralis kuat dan murah <b>di</b> bogor - IKLAN789

Posted: 20 Jun 2012 02:35 AM PDT

pasang teralis kuat dan murah di bogor silahkan click : http://iklan789.wordpress.com/category/pagar/

01 di benut - Google Blog Search

01 di benut - Google Blog Search


Desak Pembinaan Jambatan Dialihkan - Mtd-<b>Benut</b>

Posted: 16 Jun 2012 03:40 PM PDT

Blog Ibn75.wordpress.com

PONTIAN – Penduduk Kampung Tampok Darat mendesak pihak tertentu prihatin kepada masalah rakyat dengan mendesak agar jambatan yang mahu dibina di kawasan itu, dialihkan ke tempat lain.

Perkara ini dinyatakan secara tegas oleh Ketua Badan Bertindak Isu Jalan Alternatif dan Jambatan, Mohd Amiruddin dengan mendakwa perkara itu mengundang kemarahan penduduk ekoran pembinaan Jambatan yang sedia ada jauh daripada penempatan mereka dan pembinaan itu nyata tidak praktikal.

"Kami terima pembangunan tapi kesal jambatan itu dibina jauh daripada penempatan. Walaupun kami sudah ajukan kepada ketua kampung, namun dia berkeras juga nak di bina jambatan di tempat pilihannya sedangkan penduduk tidak setuju.

"Yang kami kesal lagi, pihak UMNO cawangan kata surat permohonan sudah dihantar kepada YB Ahmad Maslan dan agensi terbabit, bila saya pergi pejabat YB, katanya surat itu masih belum terima," katanya lagi.

Amir berkata demikian ketika menyampaikan aduannya dalam majlis Dialog Bersama Penduduk Tampok Darat dekat sini, baru-baru ini.

Hadir sama, Ustaz Atan Gombang, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut, Bachok Welang, Naib Yang Dipertua PAS Pontian, Mohd Rizal Akmar, Ketua Pemuda PAS Cawangan Sungai Besar.

Pada majlis yang sama, satu memorandum telah dilancarkan bagi mendesak pihak terbabit mendengar keluhan penduduk sekaligus menyelesaikan kemelut yang membabitkan ketua kampung dengan mereka.

Disamping itu, Amir turut mendakwa, pihaknya berjaya mengumpulkan tandatangan daripada para penduduk petanda masyarakat di situ menyokong usaha yang dilakukan oleh badan bertindak terbabit.

01 di pengerang - Google Blog Search

01 di pengerang - Google Blog Search


Johor tidak terima royalti daripada projek Petronas <b>di Pengerang</b>..!!!!

Posted: 19 Jun 2012 11:00 PM PDT

JOHOR BAHARU - Kerajaan negeri Johor tidak menerima sebarang royalti melalui Projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (Rapid) Petronas di Pengerang sebagai sumber hasil negeri.
  
Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman berkata, ini kerana ia merupakan satu projek pemprosesan minyak dan gas dari luar dan bukannya sumber itu datang dari perairan negeri Johor sendiri seperti Terengganu.
  
"Royalti tidak ada... ini satu pelaburan dalam perindustrian minyak dan gas. Kita hanya peroleh hasil melalui perubahan premium tanah dari tanah pertanian kepada tanah industri," katanya.

  
Katanya, keadaan itu berbeza dengan Terengganu yang bertuah memperoleh royalti daripada kerajaan pusat kerana sumber minyak dan gas ditemui di perairan Kertih, negeri itu.
  
Beliau berkata demikian pada persidangan kelima Dewan Undangan Negeri Johor kali ke-12 di sini hari ini ketika menjawab soalan tambahan Jaafar Hashim (BN-Senggarang) yang mahukan penjelasan sama ada kerajaan negeri memperoleh sebarang royalti daripada projek berkenaan.

Sementara itu Ayub Jamil (BN-Rengit) dan Hamimah Mansor (BN- Penawar) turut bertanyakan tentang saiz pelaburan, tempoh masa dan kesan guna tenaga daripada projek berkenaan di Pengerang.
  
Abdul Ghani berkata keseluruhan projek penapisan minyak dan gas di situ menyumbang 33 peratus daripada Program Transformasi Ekonomi Negara (ETP) seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
  
"Ini menggambarkan betapa pentingnya projek penapisan minyak dan gas di Pengerang dengan nilai RM17.7 bilion Keluaran Kasar Negara menjelang 2020.
  
"Ia menyediakan 850,000 peluang pekerjaan dalam bidang profesional dan 40,000 pekerjaan separa profesional dan separa mahir," katanya.
  
Menurutnya, kerajaan negeri juga tidak pernah meminggirkan golongan nelayan di kawasan itu dan memberikan mereka pilihan sama ada untuk terus kekal menjadi nelayan ataupun menukar kerjaya mereka dengan menyertai sektor perindustrian.

Beliau berkata, untuk golongan nelayan yang ingin menceburi bidang perindustrian, kerajaan negeri menyediakan pelbagai pusat latihan untuk mereka mempelajari kemahiran baru dalam bidang minyak dan gas.
  
Katanya, ia termasuk di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) di Bandar Penawar yang akan menyediakan pelbagai program dalam bidang itu mulai Julai ini bagi memenuhi keperluan tenaga kerja di Pengerang.
  
Pada masa yang sama, katanya institut latihan lain di negeri ini seperti kolej komuniti dan Kolej Yayasan Johor juga akan menyediakan kursus dalam bidang yang sama untuk membekalkan modal insan yang diperlukan.
  
Manakala bagi mereka yang memilih untuk terus kekal menjadi nelayan pula, kerajaan negeri akan membantu melengkapkan golongan ini dengan pelbagai kelengkapan untuk menjadi nelayan laut dalam untuk perbaiki taraf hidup mereka.
  
Malah, katanya kerajaan negeri juga akan membina satu pusat nelayan dengan peruntukan RM80 bilion. - Bernama

di negeri johor - Google Blog Search

di negeri johor - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Jabatan Pertanian <b>Negeri Johor</b> May | Jawatan <b>...</b>

Posted: 30 May 2012 09:46 AM PDT

Jawatan Kosong di Jabatan Pertanian Negeri Johor May

Johor State Department of Agriculture was established in May 1921 with a run by a British officer named Ellis AEG. Before the establishment of this department, Agriculture placed in Johor Land Administration. Johor State Department of Agriculture now has grown to plan and provide advice to develop the agricultural sector in Johor state. Johor State Department of Agriculture lead by the directors and two Assistant Directors and eight people who led the District Agriculture Officer, administrative and agricultural development in the area.

Qualified Malaysian citizens are invited to apply for the following positions:

i. Pekerja Awam R1 (Tetap/Kontrak)

ii. Pemandu Kenderaan R3 (Tetap/Kontrak)

full ad

Incoming search terms:

  • kerja kosong di johor jun 2012 (4)
  • jawatan kosong jabatan pertanian johor (3)
  • kerja kosong area johor (2)
  • jawatan kosong di johor (2)
  • jawatan kosong pertanian di johor (2)
Google+

01 di masai johor - Google Blog Search

di masai johor - Google Blog Search

01 di masai johor - Google Blog Search


customer-relation-rep-vacancy-in-<b>masai</b>-<b>johor</b>-2012

Posted: 02 Feb 2012 03:10 PM PST

}kw۶dT]rvM=-?#IxY٧HHbLս{|I=κ=g"`0|w_glv k/vYawC;=;٧k̢oEkoy}}վGX]l~Qeˊ᫗o8ݽ=\Vb~MlG$էsJ'nۥsq -ύK_4)HGmB \3v`";r{w/)c$#o.v%5v{3/`N%_6Ӗ0c,ΰFKG3!A 6$!u|akl^\]޸b jq'#&GBD n*mJ*F#N1'To17okg qlsx7wq׉7!a% (7$|v97"xp$BjnְoBc8vo@nd~6ĬYA$b xNzM)2M6͇M8MB74ۏվ;.K,]Ӊ-Ўb,՟WE6ߴ%gw0㙷ߩ?؛~=9=>Luq#C6dn&ƾԦڿ"֦ͭ?ِ]50w;dwiy!?ǻ\8Á(zܷÖͩcl1_{^)NVSMipd;:N35lg}:/7kVά]Nк`8g1=aT_QSiڢC5Y~ {K]06!0};wgf,Λ#v1L1fCnQnR;,`$4B?A;ND(&,bEn ͩpE#/x[xu TTe2?;.uwgϮ`V[ݭVN8"7a#1a}g_ĘОv;0jшѱH(*L+3wXT'޿e&S}.v80F(RMW[Iq8m([\_0lB FAqTz." ;wKy{ PxGy"vhMa!n[acl_I,;ZW۞ T_q^}_pdS`W0{5hnC7q&͙0c 0W5)98_äE:cb CQqy-Yc5ZVUOrX:ݚhmٿ1B?5xōc'^XXi~wG=@ç΢}hǙm~6B]c[w4=3%H%PvU[y%7(an<{ *b\r)V5vGTe8 I${6<3F7yZ/hk`C.p'+r'g%MF~ōץ7M&vN<0g RH3|6}:izۓӔtow{_I)*jWy g<7#(Jbމ?Z~ԈQ����j>ʁLUVy1>%*CL Ȃ6#TbJ nݶ\{e; [.(ooНIvQx߱oߴgTa&ݐ2lP %}`sB5+5%qEVQ. \h 59SıЋSV,". ߧ&,2i@r%]%;2YS'6Jq3dHN&↝$Tcr'qK39L/$eD K#n'r%ыg5%Hs [R`Ă$Y;Iv(Ii9GyL̳)9ldL;qDiB Bֿe?XzQGyI p~@!it<2$A,FpN/aM'X&(s,*FGIj$"sPg_{8l'-r&C\rhN_> ӳNt^t U;0٢PLǰNx=8DrPqKLJN,):"{'?׷:ŭ>MX?L'/̃9Ք-uZY،VOj4y9Htjt&Hg)j*2nݜ6se+U%:FLuiXDNy|nE3J kﺭN7_)BXg[ H( ￶(O ;ab]Og1W{8(2oћ[S϶|z* reyTPL5z,K:َZURyW kSxTha<ƋiGJ*Vx|{n;npMW*U@(0%ĉ{\΅?Kk"ZWb=Tʔ(oTK2ԕsRUY#r#O:eq| i8ZerC\Ҥҭ6¥iS/%r/'tE xM~5[:iðr^pL0f#̓5i|_;%4{- aP{,||ӝ֪sk*RISFɜl4,azi>!yP}eaäH<8(ڢ,)wt 146Xܨ*2|ymь[OQb69-֩`/cѷ ʫ1@5:[Θq3o8dbd}RfT1B!ra6={ߍK{_XzC_Aѝ tp92/o*VP@ *DgIvz~3<"N8UU)|⁴|̣BS_#W@c&.S E-w{Oܙ *`ew96KCIN I3P=Fqǧʉ3' D :.`X:b |AduixFPi6T9Y| Q0ŮZhz_dٰ.;2Ʈ Z/ 4wpuO5{O2WƌGVKp95Vê5V7/9L=ݩ</ X¹r\)'aro XOߔ2XaUJn9Ұة.5,Eץ1|~z-زDž#TM-/lDMEWz]2&ªG3R֎`nsQw&(ABQ3`)mOmYL &HnP8b ӐplqQc… $u! ;?d]!2Zj&"m> ǻar*qY0 fjHA ,!gK)g ;LJ͊f2sz"[Vaӆjͺxq70C#�s?c ]#6"` @2b2

{1Wuf2t>¬٥g0Ӭ'aTz,Րɛ&Q#rlsbgp@0CΊZӖ8:H0pX>O!rqE!M42Z&S~_[7-+]U7ȕ`n3kҳӃ)PZ?:ui̝ȃ`TjivZd L0vWVjz eǴ5u4!8,6ݫ,]jDtekP]V\Amvs*-kl3Ovj#3hjFڇnUNBEev;T!WG_X瞫3[Uo댾cY_}d66LK:F2TB=()SӓL#JQewtPHʲILAuoV5,Ɇ6iEP%};ʹc6R-Nv]S8-F5Blf5-TGsVC7Eds缽چd2?V(f*#ثXLlZTGRHf*#Y{,]aN=,ug:;k Svh] 1%8+R;B>r ^9!ŀ¡ׂԝڅ{27@6@!`TW~K*'yF4&\>_zOh¿TǂWkW@!Y&O߈UZvNNόS5'𮱵5[tItٹvG5dNs.s΢4!m];CZ+\L#I8j&Ru8}$iĝYފpAZ;Z >LylwpŁa!Hc^#p:`"[*uU#N8W\NܗV=՞~?o]Hlcx¼]Dmx aAz[Qi ʛ~fO~ת3Y;ZP/V/\[1kkxi;r

}kw۶dT]rvM=-?#IxY٧HHbLս{|I=κ=g"`0|w_glv k/vYawC;=;٧k̢oEkoy}}վGX]l~Qeˊ᫗o8ݽ=\Vb~MlG$էsJ'nۥsq -ύK_4)HGmB \3v`";r{w/)c$#o.v%5v{3/`N%_6Ӗ0c,ΰFKG3!A 6$!u|akl^\]޸b jq'#&GBD n*mJ*F#N1'To17okg qlsx7wq׉7!a% (7$|v97"xp$BjnְoBc8vo@nd~6ĬYA$b xNzM)2M6͇M8MB74ۏվ;.K,]Ӊ-Ўb,՟WE6ߴ%gw0㙷ߩ?؛~=9=>Luq#C6dn&ƾԦڿ"֦ͭ?ِ]50w;dwiy!?ǻ\8Á(zܷÖͩcl1_{^)NVSMipd;:N35lg}:/7kVά]Nк`8g1=aT_QSiڢC5Y~ {K]06!0};wgf,Λ#v1L1fCnQnR;,`$4B?A;ND(&,bEn ͩpE#/x[xu TTe2?;.uwgϮ`V[ݭVN8"7a#1a}g_ĘОv;0jшѱH(*L+3wXT'޿e&S}.v80F(RMW[Iq8m([\_0lB FAqTz." ;wKy{ PxGy"vhMa!n[acl_I,;ZW۞ T_q^}_pdS`W0{5hnC7q&͙0c 0W5)98_äE:cb CQqy-Yc5ZVUOrX:ݚhmٿ1B?5xōc'^XXi~wG=@ç΢}hǙm~6B]c[w4=3%H%PvU[y%7(an<{ *b\r)V5vGTe8 I${6<3F7yZ/hk`C.p'+r'g%MF~ōץ7M&vN<0g RH3|6}:izۓӔtow{_I)*jWy g<7#(Jbމ?Z~ԈQ����j>ʁLUVy1>%*CL Ȃ6#TbJ nݶ\{e; [.(ooНIvQx߱oߴgTa&ݐ2lP %}`sB5+5%qEVQ. \h 59SıЋSV,". ߧ&,2i@r%]%;2YS'6Jq3dHN&↝$Tcr'qK39L/$eD K#n'r%ыg5%Hs [R`Ă$Y;Iv(Ii9GyL̳)9ldL;qDiB Bֿe?XzQGyI p~@!it<2$A,FpN/aM'X&(s,*FGIj$"sPg_{8l'-r&C\rhN_> ӳNt^t U;0٢PLǰNx=8DrPqKLJN,):"{'?׷:ŭ>MX?L'/̃9Ք-uZY،VOj4y9Htjt&Hg)j*2nݜ6se+U%:FLuiXDNy|nE3J kﺭN7_)BXg[ H( ￶(O ;ab]Og1W{8(2oћ[S϶|z* reyTPL5z,K:َZURyW kSxTha<ƋiGJ*Vx|{n;npMW*U@(0%ĉ{\΅?Kk"ZWb=Tʔ(oTK2ԕsRUY#r#O:eq| i8ZerC\Ҥҭ6¥iS/%r/'tE xM~5[:iðr^pL0f#̓5i|_;%4{- aP{,||ӝ֪sk*RISFɜl4,azi>!yP}eaäH<8(ڢ,)wt 146Xܨ*2|ymь[OQb69-֩`/cѷ ʫ1@5:[Θq3o8dbd}RfT1B!ra6={ߍK{_XzC_Aѝ tp92/o*VP@ *DgIvz~3<"N8UU)|⁴|̣BS_#W@c&.S E-w{Oܙ *`ew96KCIN I3P=Fqǧʉ3' D :.`X:b |AduixFPi6T9Y| Q0ŮZhz_dٰ.;2Ʈ Z/ 4wpuO5{O2WƌGVKp95Vê5V7/9L=ݩ</ X¹r\)'aro XOߔ2XaUJn9Ұة.5,Eץ1|~z-زDž#TM-/lDMEWz]2&ªG3R֎`nsQw&(ABQ3`)mOmYL &HnP8b ӐplqQc… $u! ;?d]!2Zj&"m> ǻar*qY0 fjHA ,!gK)g ;LJ͊f2sz"[Vaӆjͺxq70C#�s?c ]#6"` @2b2

Pendidikan percuma hanya retorik politik | N9 Kini - Portal Berita <b>...</b>

Posted: 09 Jun 2012 07:08 PM PDT

Pembangkang perdaya rakyat bagi raih sokongan.

 MOHAMED Khaled bersama Pengarah Kumpulan KIP, Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman (kiri), Datuk Eric Ong Kok Leong (dua dari kanan) dan Datuk M M Samy serta Pengarah Urusan KIP, Datuk Chiew Lak Siong (dua dari kiri) pada majlis pelancaran KIP Home Mart di Masai, Johor Bahru, semalam.

MOHAMED Khaled bersama Pengarah Kumpulan KIP, Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman (kiri), Datuk Eric Ong Kok Leong (dua dari kanan) dan Datuk M M Samy serta Pengarah Urusan KIP, Datuk Chiew Lak Siong (dua dari kiri) pada majlis pelancaran KIP Home Mart di Masai, Johor Bahru, semalam.


Pendidikan percuma dan penghapusan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) hanya retorik politik pembangkang untuk memperdayakan rakyat bagi meraih sokongan politik.

Jika pakatan pembangkang mahu merealisasikannya, ia boleh dilaksanakan di institusi pengajian tinggi (IPT) di negeri yang ditadbir dan tidak perlu menunggu sehingga mengambil alih kepimpinan negara.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata penangguhan pinjaman PTPTN kepada Universiti Selangor (UNISEL) baru-baru ini adalah untuk menilai sama ada betul atau tidak pembangkang mahu memberikan pendidikan percuma.

"Kita nak mereka mulakan dulu pendidikan percuma penuntut UNISEL, tetapi selepas apa yang berlaku, kita dapat lihat mereka memang tidak berhasrat memberikan pendidikan percuma," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kursus Motivasi Peserta Program Azam Tani Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia Parlimen Pasir Gudang, di sini semalam.

Beliau berkata, peruntukan kira-kira RM30 juta yang mahu disediakan oleh Kerajaan Selangor baru-baru ini berikutan penangguhan pinjaman PPTPN sebenarnya tidak mencukupi untuk menampung keperluan pelajar.

Mohamed Khaled juga berkata, surat rayuan pengurusan UNISEL baru-baru ini menjadi bukti jelas mereka memerlukan pinjaman PTPTN untuk kebaikan pelajar meneruskan pengajian.

Katanya, surat bertarikh 31 Mei itu juga menyatakan rasa kesal UNISEL terhadap tindakan segelintir pelajarnya sebelum ini yang berdemonstrasi menuntut PTPTN dimansuhkan dan menyatakan jika dibekukan ia bakal memberi kesan kepada pelajar.

"Kini semua tahu jika pembangkang menyatakan mahu menghapuskan PTPTN dan memberikan pendidikan percuma, ia hanya cakap politik.

Jika tidak mampu memberikan percuma seperti yang dicanang sebelum ini, kenapa tidak memberi subsidi tinggi kepada pelajar yang menuntut di UNISEL seperti kerajaan berikan subsidi tinggi kepada pelajar institusi pengajian tinggi awam," katanya

Remaja OKU Hilang <b>Di Masai</b> Ditemui Selamat | BERITA TERBARU!

Posted: 17 May 2012 01:15 AM PDT

JOHOR BHARU – Seorang remaja Orang Kelainan Upaya (OKU), Saiful Sarmidi yang disedari hilang ketika berada di sebuah surau berhampiran rumahnya di Kampung Sungai Rinting C, Masai sejak Khamis lepas, ditemui semula dalam keadaan selamat hari ini.

Bapanya, Sarmidi Subir, 48, berkata Saiful, 21, yang merupakan anak sindrom down dan memegang kad OKU Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dituntut dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Johor Baharu pagi tadi.

"Saya mendapat panggilan dari JKM Johor Baharu yang memaklumkan Saiful berada di bawah jagaan mereka, kira-kira pukul 7.30 pagi tadi. Menurut JKM Johor Baharu, Saiful berada di bawah jagaan JKM Kota Tinggi sejak Jumaat lepas selepas ada pihak yang menemuinya di bandar berkenaan," katanya kepada pemberita di rumahnya hari ini.

Sarmidi yang bekerja sebagai buruh binaan berkata dia berasa lega apabila Saiful yang turut mengalami masalah pendengaran tidak mengalami sebarang kecederaan dan anaknya itu terus memeluknya sambil menangis sejurus berjumpanya pagi ini.

Menurut Sarmidi, dia dan isteri Zaleha Rasidi berterima kasih kepada semua pihak yang membantu mengesan anak mereka dan akan mengadakan kenduri doa selamat di rumah malam ini sebagai tanda syukur.

Sementara itu, Zaleha berkata dia akan berhenti sementara waktu dari bekerja sebagai tukang cuci demi menjaga keselamatan Saiful.

"Saya mahu beri perhatian sepenuhnya kepada anak saya sebelum memikirkan semula untuk bekerja. Saya tidak boleh terus berhenti kerja kerana pendapatan suami tidak seberapa," katanya.

Saiful disedari hilang oleh sepupunya, Suhana Hasri pada Khamis lepas apabila mendapati remaja terbabit tidak berada di dalam Surau Haji Osman, yang terletak kira-kira 50 meter dari rumahnya. – Bernama

About The Author

Pemberita Blog merupakan penulis blog 2dayblogger.com. Berkerja 24/7 untuk mencari berita-berita terbaru dan menarik untuk dikongsikan bersama-sama para pembaca. Terima kasih kerana sudi membaca berita-berita yang di post di blog 2dayblogger.com ini.

01 di desaru - Google Blog Search

01 di desaru - Google Blog Search


- Queen Of Butterfly -: <b>Desaru</b> - Maybank Apartment

Posted: 17 Jun 2012 06:08 PM PDT

Salam Isnin rakan-rakan blogger dan pembaca. Ini adalah entri yang telah lama Queen perap di dalam draft dan rasanya dah cukup ramuan untuk membolehkan entri ini di publishkan. o____O. Awal bulan lalu mengambil kesempatan sempena cuti sekolah, Queen dan kakak-kakak bercuti ke Desaru. Queen sememang belum pernah sampai ke sini begitu juga kakak-kakak Queen. Kali ini walau tak semua family dapat join tapi cuti-cuti Malaysia kali ini tetap best kerana tempat tidur FOC... hehehe sponsored by my brother in law yang bekerja di Maybank.

Kami sampai ke Desaru agak lewat walau kami memulakan perjalanan seawal 8.00 pagi. Sebelum meneruskan perjalanan of coz la kena sarapan dulukan. Selepas sarapan kami teruskan perjalanan dan seperti dijangka sampai di Nilai - Seremban kenderaan bergerak perlahan. Tiba di Senai perut masing-masing kelaparan haruslah singgah makan sebentar dan akhirnya kami sampai ke Desaru Maybank Apartment ni pada pukul 3.15 petang.
Masing-masing sudah keletihan makanya kami hanya menghabiskan masa berehat di Apartment saja. Akan tetapi anak-anak ada aktiviti mereka sendiri. 


Haaaaa... Amacam ada gaya tak Ammar main carrom? Dia tengok je abang-abang dia main lama-lama dia main sama. Lagak gaya macam orang dah pandai je kan? (^_____^)


Tertonggeng-tonggeng Ammar main skate board ni. Punca utama dia berkenan pada skate board ni kerana gambarnya. Selagi Ummi dan Ayah tak beli selagi itulah dia duduk depan kedai tu dengan wajah yang menagih simpati. isk.. isk.. isk.. cerdik sungguh kamu ni anakku..
Selebihnya memang tiada aktiviti lain selain tidur... Memang tujuan ke sini sekadar bersantai maka aktivitinya pun haruslah santaikan? Meh kita jenguk-jenguk dalam apartment buat kenang-kenangan Queen and family.
Kelengkapan di dapur memang sangat-sangat cukup. Cuma perlu bawa barang-barang basah dan kering untuk memasak saja. Memandang kami sedang bercuti santai maka tiada aktiviti masak memasak kecuali masak maggie untuk anak-anak.
Sila abaikan Ammar kat dalam ni sebab dia sedang e'ek... hehehehe tu yang menyorok kat tepi je tu. Tengok tu makngah Ammar menyakat. 


Malam yang pertama aja jadi bilik anak bujang. Malam yang kedua anak bujang semua tidur depan tv je sebab kakak Queen seorang lagi baru sampai pada hari Ahad. Kami berada di Desaru selama 3 hari 2 malam dari Sabtu hingga Isnin. 

Tarikan utama untuk anak-anak termasuklah si Ammar. Ammar ni memang pantang jumpa pool terus je dia selak baju dia nak minta tukar baju mandi. For the next entry kita akan tengok aksi anak-anak bermandi manda dalam kolam yer.
Stop sini dululah ye cerita Desaru Queen. Bersambung entri lain. 
p/s: Aktiviti bercuti sekeluarga ni memang dah jadi tradisi dalam keluarga besar Queen dari dulu hingga kini. Sekali sekala bercuti beramai-ramai bersama keluarga kan seronok. (^___^)
Published with Blogger-droid v2.0.4

Qiela&#39;s: Bercuti <b>di Desaru</b> Damai Beach Resort

Posted: 13 Mar 2012 06:31 PM PDT

  Pada suatu hari, ayah dan ibu mengajak kami bercuti di Desaru Damai Beach Resort.Ibu dan ayah mengajak kerana duduk di rumah sangat bosan.Saya pergi ke sana pada pukul 12:00 dan sampai pada pukul 12:30.Saya ada mengambil gambar sedikit-sedikit.anda hendak tengok? SAKSIKAN!


01 di pontian - Google Blog Search

01 di pontian - Google Blog Search


Wawa Abdullah: Misi Mencari Durian <b>di Pontian</b>

Posted: 20 Jun 2012 05:56 AM PDT

Alhamdulillah..semalam last paper Wawa untuk sem ni. And sem ni cukup heaven coz exam Wawa juz 2 paper je.. Tapi nak tunggu ke 2 paper tu, seksa sungguh. huhu And tomorrow Wawa punye presentation untuk proposal Projek Sarjana. Kecut pun ada. Tapi apa-apa pun..doakan untuk Wawa ye kawan-kawan. huhu ^_^

before gerak ke pontian..hehe 

Ok lah.. sabtu lepas..Wawa and dak-dak classmate..macam biasa telah merancang aktiviti kami untuk mencari durian di Pontian. Nak-nak lagi sekarang ni musim durian kat Johor kan? So..sure-surelah kitaorg juga ingin menikmati suasana itu walaupun bukan anak jati Johor. hehehe :)  
Untuk mengelakkan cuaca panas sekarang, seawal jam 9.30 am kitaorg dah gerak ke Pontian. Memang awal la. Pakcik durian pun tak datang menjual lagi. huhu. Cerita yang digembar gempurkan adalah sepanjang jalan dari Pulai ke Pontian adalah penuh dengan orang jual durian. Tapi hampa. Coz takde satu pun yang bukak gerai and sampaikan cendol pun belum bukak lagi. Dan bergerak lagi ke depan sampai ke pintu gerbang Pontian, nampak 1 gerai durian. Tapi x berenti coz gerai tu kecik. Nampak tak sedap. hehe And then teruskan perbincangan and akhirnye decide nak masuk ke kebun durian terus. 


lingkaran bulat tu adalah durian..hehe 
Lebih kurang dalam 1 jam macam tu lepas dah masuk ke kawasan air terjun, kem kaizen semua..akhirnye kitaorg berhenti jugak kat 1 dusun durian ni. Alhamdulillah..misi kami berjaya. huhu Tempat yang kitaorg berenti memang betol-betol dusun durian and mengikut uncle yang jual tu..durian yang kitaorg makan semuanya fresh. Coz pagi tadi baru jatuh. hehe.. Punye lah teruja coz tengok atas kepala..banyak betol duriannya. huhu Tibe masa untuk makan! Yummy! Misi memilih mana yang terbaik dan sedap dilakukan oleh Chef Farah dan Chef Arfa. Kami budak-budak duk tepi tengok + makan. hehe 
semua durian ni durian kawen..sedap..huhu

yang ni pun durian kawen kot..huhu

hasil tangkapan pertama.. jemput makan..hehe 

Then masing-masing start makan dengan penuh nikmatnya. Memang sedap + lemak. Ada 1 durian tu..rasa pahit. Tak sedap. Tapi makan jugak and tinggal biji je. huhu Seriously Wawa cakap cukup nikmat walaupun ada durian tu harga dye agak mahal. huhu Tapi apa pun seronok coz misi kami berjaya and dapat makan durian dengan jayanya. hehe ^_^ Walaupun durian masih di tangan, tapi bila kamera datang..tetap posing untuk masuk gambar. hehe And k.as start amek gambar candid coz dye sorang je yang tak makan durian. Nasib lah kat situ pun ada jual rambutan. Manis + sedap. Ingat nak cari manggis jugak. Tapi kat situ takde plak. Kalau nak..kena cari kat tempat lain.. :( 


Gambar candid dari k.as..Apa yang Wawa tahu. makan + makan lagi + makan lagi lagi.. sedap sampai menjilat jari..hehe And berlaku cubaan mengopek durian dengan kudrat sendiri. Berjaya! hehehe  And kat bawah ni durian yang paling Wawa suke. Coz lemak + manis + isi sedap + enak + nyaman + semualah..huhu 
Walaupun nampak macam isi kurang lebih biji je..tapi seriously Wawa cakap..sedaaaaappp..Still ingat lagi rasa durian ni. huhu And after dah habis makan dalam 5 or 6 biji camtu *sikit je kan makan*..kitaorg pun bergerak lah beransur pulang. Tapi Wawa sempat lagi snap gambar dengan durian and rambutan. Coz jelez tengok farah and yang laen ambek gambar cmtu.. So..Wawa pun nak jugak..hehe
musang king dalam genggaman..hehe 

Sebelum berakhir.. pesanan penaja... Makanlah buahan tempatan kita! hehehe 
muke hepy dapat makan.. :P
p/s: Durian oh durian..huhu 
p/s/s: If Wawa nak buat giveaway lagi..ada yang nak join lagi tak? huhu 

01 di skudai - Google Blog Search

01 di skudai - Google Blog Search


Wikileaks: Pertemuan Sulit Anwar Dengan Masyarakat Kristian <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 17 Jun 2012 07:36 AM PDT


Maklumat dari sumber dalaman PKR bahawa Anwar Ibrahim telah bertemu dengan masyarakat Kristian di Pulai Spring Resort, Skudai, Johor.

Selain daripada Anwar Ibrahim, tokoh lain yang ada di situ adalah Dr. Chua Jui Meng. Dalam program tersebut, Anwar Ibrahim telah menfitnah Tun Dr. Mahathir dengan mendakwa dirinya dipecat kerana tidak mhu tandatangan pinjaman yang dibuat oleh Tun. Anwar Ibrahim juga mendakwa Tun Mahathir telah menuduhnya sebagai agen Yahudi dan Kristian.

Anwar juga buat cerita yang SPRM telah memeriksa akaun luar negara di London dan Singapura tapi tiada bukti dan SPRM pula dituduh tidak mengeluarkan kenyataan yang sebenar. Anwar juga telah buat MIND CONDITIONING untuk skandal kewangannya yang terbaru dengan mereka cerita bahawa dia akan dipenjarakan sekali lagi.

Komen MyMassa : 

1. Isu skandal kewangan RM3 billion Anwar Ibrahim telah memberikan kesan kepada dengan dia sendiri terpaksa menjelaskan kepada penyokong tegarnya dan orang Cina yang tidak suka kepada pemimpin korup.

2. Jika Anwar jujur dan tidak mahu berselindung, kenapa program bersama masyarakat Kristian dibuat secara tertutup? Adakah ada janji-janji yang Anwar tidak mahu PAS dan Orang Islam tahu perkara ini! Sepatutnya Anwar mencontohi YAB PM yang bertemu masyarakat Kristian secara terbuka.

3. Nampaknya dendam Anwar Ibrahim dengan Tun Dr. Mahathir tidak pernah padam. Kisah Tun Mahathir nak mintak duit dengan Anwar Ibrahim masih dijaja oleh Anwar sendiri. Dey Anwar, kalau kau dah tuduh Tun Mahathir banyak kroni, kenapa Tun Mahathir tak minta dari kroninya sahaja? Kenapa perlu minta kat Anwar Ibrahim? Nampak sangat tak logik.

4. Kepada Anwar Ibrahim, MyMassa cabar kau bersumpah bahawa Tun Mahathir datang pada kau untuk minta tandatangan buat pinjaman! Kalau setakat dalam ceramah, sesiapa pun boleh tuduh. Bersumpahlah seperti Salahuddin Ayub jika kau di pihak yang benar wahai Anwar Ibrahim!

*MyMassa tak boleh cerita janji yang Anwar Ibrahim tabur kepada masyarakat Kristian kat sini. Menurut sumber tersebut, janji-janji tersebut akan diberitahu secara direct dengan Tuan Guru Haji Hadi sendiri (kalau cakap kat Nik Aziz bukan dia peduli pasal umat Islam).

ads