ads

Isnin, 5 November 2012

01 di kota tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kota tinggi - Google Blog Search


a Slice of &#39;Bledho&#39;: Bercuti <b>di Kota Tinggi</b> Johor

Posted: 31 Oct 2012 07:13 PM PDT

Ada seorang adik Neeza bertugas di Kota Tinggi Johor. Untuk hari raya haji tahun ni, dia menjemput kami semua beraya di rumahnya. Kiranya dia jadi host lah. Alhamdulillah, abang setuju untuk join. Kami bertolak sehari sebelum raya iaitu Khamis 25 Oktober 2012, lepas solat asar. Jalan slow sikit. Banyak kenderaan atas jalan raya.
Kami singgah di hentian sebelah Bemban untuk buka puasa. Oh ya, hari Khamis tu ialah Hari Arafah. Di sunatkan berpuasa. Ada hadith yang mengatakan, kalau kita puasa sunat Hari Arafah, dosa kita untuk setahun yang lepas dan setahun yang akan datang akan diampunkan. InsyaAllah. Neeza dan Abang pun turut serta. Alhamdulillah, kami dapat puasa tahun ni.
Punyalah penuh hentian sebelah tu. Kenderaan ber'jujuk' bak kata orang klantam hehee.. Ada orang solat di pondok-pondok berteduh. Kami jamak ta'khir, solat di rumah adik Neeza bila sampai. Anak-anak sibuk nak ke toilet. Budak-budak bukan boleh cakap tunggu kan... Selesai makan, kami bergerak. Walaupun highway, rasa macam jalan biasa sebab terlalu banyak kenderaan dan slow. Mungkin faktor hujan atau mungkin faktor ada 2 lane je highway tu.
Kami tiba dalam jam 9. Semua adik beradik ada kecuali adik number 2. Dia dan isteri tak dapat cuti. Masa sampai tu, ma dan Lin, adik ipar Neeza sibuk di dapur menyiapkan juadah raya. MasyaAllah!! Banyak jugak.
Pagi raya, seperti biasa, yang lelaki pergi solat raya. Teringin nak ikut tapi mengenangkan anak-anak kecil nak disiapkan, tak jadi. Macam-macam juadah raya Ma dan Lin buat...

Top left - juadah Ma dan Lin masak. Kebanyakannya Lin yang masak. Sejuk perut adik Neeza, wife dia pandai masak sekarang. Alhamdulillah..
Top right - juadah yang Ibu dan nenek di Ulu Yam sediakan. Sangat bermacam.. Alhamdulillah..
Gambar bawah - Shahmey sudah tersilap Ummi. Dia tido masa sampai rumah nenek. Bila bangun, dalam mamai-mamai, dia pergi peluk adik tu. Diorang kata muka Neeza dan adik tu akan akan :)
Gambar last - mee bandung made in malaysia hehee..

Top - buaya air dan bukan buaya darat okayyyy.... Kami pergi Taman Buaya di Teluk Sengat, dekat dengan Kota Tinggi sehari selepas raya :)
Bawah - jambatan ke Penawar dengan model-model yang tak dibayar :D

Top left - Insan-insan yang tersangat berani memegang buaya. Boleh lah pegang buaya kecik. Cuba suruh pegang buaya besar. Kecut semua... heheheh..
Top middle - ini lah telur buaya. Tak tau kenapa dia letak dalam fridge air tu. Kalau lah ada yang terebus.. hehee.. sodaaappp!!!
Top right - rangka kepala buaya. Tak tahu kenapa diorang letak situ. Nak jual kot.

Top left - Neeza sempat jumpa Shikin, sahabat baik yang dah lama balik ke Malaysia. Dapat hilangkan rindu.. tapi sekejap sangat jumpa. Tak puas. Dulu Shikin duduk Jubail. Shikin sangat kurus sebab busy dengan bisnes restoran di Pasir Gudang. Ashikin Cafe. Sesapa duduk sana, pergi lah restoran dia ya :)
Top right - Bersama Shikin dan anak-anak. Bakal menantu tu.. hehehe.. memandai aje Neeza ni. Sape lah berkenan kan anak-anak Neeza tu kan.. ;)
Below - Kami visit anak sedara, Najwa di Gelang Patah. Kebetulan, mak sedara dia belah mak dia baru bersalin. Masuk je rumah, terus bau baby... :) bestttt....

Hari last di Johor, kami ke Parit Yusof. Anak sepupu Neeza, Latif kahwin dengan orang Parit Yusof. Orang rumah Latif, Filzah sangat kecil dan comel. Jeles jugak tengok pinggang dia.. 1/3 dari pinggang Neeza kot kehkehkehhh...

01 di bekok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di bekok - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di bekok</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Nov 2012 09:32 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

01 di johor bahru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di johor bahru - Google Blog Search


Hari Kedua <b>Di Johor Bahru</b> - Bercuti Ke Universal Studio Singapore <b>...</b>

Posted: 24 Oct 2012 08:36 AM PDT

Helu! Lamanya tak update blog ni. Rindu nak BW dan mengikuti kisah blogger yang lain. Mummy terlalu sibuk dengan aktiviti harian bersama anak dan menyelesaikan perkara-perkara penting untuk persediaan memulakan online business yang dirancangkan. Semoga semuanya berjalan dengan lancar. Amin....

Kali ini Mummy nak update cerita hari ke-2 Mummy di JB dan hari pergi ke Universal Studio Singapore. Untuk pengetahuan semua, bersebelahan di Tune Hotel Danga Bay ini juga ada menyediakan kiosk shuttle bus ke Universal Studio Singapore. Jadi untuk sesiapa yang menginap di Tune Hotel atau sesiapa yang perlukan khidmat shuttle bus ke sana bolehlah membuat pembelian terus di situ sahaja. Untuk kami bertiga pula, Mummy dah siap beli online dari website Tune Hotel dan harganya lebih murah lagi untuk tiket shuttle bus ke sana dan cuma sampai disitu tukarkan sahaja tiket yang kita cetakkan ke tiket shuttle bus tu. Dimaklumkan bas akan bergerak pada pukul 7.30pagi dan mesti kena berada di situ jam pukul 7.00pagi.

Kami bangun awal untuk bersiap dan lapik perut dulu di bawah. Seawal 7.00pagi Mummy, Qashrin dan Opah dah siap sedia di bawah. Ternampak beberapa meja disediakan di hadapan 7Eleven dipenuhi oleh orang-orang lain. Mummy pon beli bubur segera, roti krim, makanan ringan dan teh tarik panas untuk Opah manakala hot choco untuk Mummy. Kami nak lapik perut dulu sementara sampai di sana nanti. Disebabkan kedai makan agak jauh bagi kami untuk berjalan kaki. Kami diberitahu yang bas hanya akan bertolak pada pukul 8pagi kerana perlu menunggu pemandu bas datang. Mungkin ini caranya mereka nak semua tunggu dibawah dan naik bas secara serentak.

 Seawal pagi dah bangun sikecik ni
 Ewah-ewah, streching badan nampak. Penat smalam berjalan dari Ipoh ke JB lah ni kot. Haha!

 Dalam Shuttle Bus Odyssey

Sampai tertidur Qashrin dalam bus.

Tepat pukul 8pagi, kami pon naik ke atas bas. Qashrin terus cakap "Mummy ni bas yoyo ke?" Hahaha. Mummy pon jawab "bukan..ni bas singapore". Bas ni ada dua deck. Kami duduk di bahagian bawah sahaja. Stroller Qashrin pon di masukkan sekali. Disebabkan tayar stroller ini boleh dikuncikan, Mummy pasang sahaja stroller ni. Apabila masuk di checkpoint pertama iaitu imigresen Malaysia, kami semua kena turun bas. Turun bas dengan Qashrin memang bukan perkara yang menyenangkan. Nasib ada stroller, letakkan sahaja dia di dalam tu. Tapi perkara remeh adalah untuk angkat stroller dan turunkan stroller. Dah pulak tu naik bus balik terus ke check point ke-2 iaitu imigresen Singapore. Ini lagi lah teruk. Dah la turun agak jauh dari pintu masuk. Kami terpaksa berjalan jauh. Lepas tu kami naik lift ke tingkat atas. Dah tu nak kene isi form untuk 3 orang disebabkan dalam bas tadi pemandu tu cakap borang yang ada pada dia dah abis. Isi borang tu pon tulisan dah macam cakar ayam. Disebabkan nak cepat takut tertinggal bas. Kena beratur lagi. Dalam beratur-beratur tu, tengah Mummy nak bagi passport, ada beberapa makcik cina ni bising-bising menjerit-menjerit. Pegawai yang nak periksa passport Mummy tu pon dah menjerit marah. So, macam mood dia lari sebab kena garang. Ke memang mereka garang?? Haha.. Entahlah...

Pegawai Imigresen: Ini tulisan awak ke?
Mummy: A ah. Mintak maaf Encik, saya tadi dah beratur terlupa pulak nak isi borang. Itu yang isi laju macam ni. (memang tulisan macam cakar ayam, cakar itik, cakar kucing) Wahahaha!
Pegawai Imigresen: Nama anak siapa?
Mummy: El Qashrin Qaisara Binti ..........
Pegawai Imigresen: Umur anak?
Mummy: Dua tahun...err bulan...alamak lupalah Tuan (siap kira July, Ogos, September) Dalam 2 tahun, 3 bulan.
Pegawai Imigresen: Umur anak pun lupa??
Mummy: Bukan lupa, saya panik. Mintak maaflah saya baru lepas bercerai. (Dalam hati gelak, walaupon muka panik. Terpaksa bagi alasan macam ni)
Pegawai Imigresen: Sebelum ni penah masuk Singapore?
Mummy: Pernah, 2 kali eh 3 kali..Tak ingat tapi tu di Passport yang lama
Pegawai Imigresen: Nak datang sini buat apa?
Mummy: Nak pergi Universal Studio bawak anak jalan-jalan.
Pegawai Imigresen: Jangan lupa main semua game tau.
Mummy: Okay. InsyaAllah.. (sambil tersenyum)


Hahah. Betul-betul buat orang panik disebabkan terlupa nak isi borang tu. Sampai sahaja di bas, semua orang tengah menunggu kami. Kami lah orang yang terakhir masuk bas. Sian Opah kena berjalan-berjalan yang laju dan beratur dan berdiri lama.

Perjalanan untuk sampai ke Universal Studio Singapore mengambil masa lebih kurang 2 jam. Sampai je di situ, Opah dah rasa lapar dan nak makan dulu. Nak pergi Malaysian Street Food tutup pulak. Kami terus ke ladies room dulu untuk buat apa-apa yang patut. Hahah. Terus sahaja kami ke entrance. Disebabkan Mummy buat pembelian atas talian, Mummy hanya perlu gunakan tiket yang dicetak sendiri. Scan sahaja barcode dan slider pintu akan terbuka.

 Orang ramai beratur untuk beli tiket. Waktu Mummy pergi ni Non-Peak Day. Jadi mungkin taknampak sesak sangat. Nasib baik dah beli tiket online dan takperlu beratur panjang lagi.
 Scan sahaja barcode disini yang Mummy print dari rumah.


Masuk-masuk sahaja, kami ingat nak beratur tangkap gambar dengan KungFu Panda. Dalam kami beratur tu, Qashrin diturunkan dari stroller. Dia punyalah rasa seronok. Dia berjalan-berjalan sampai lupakan Mummy dan Opah. Dia kehadapan sendiri sedikit demi sedikit nak tengok Kungfu Panda. Bila dah nak sampai giliran kami, dia jadi takot dan kebelakang. Hahah Kelakar betullah. Beratur punya beratur, dah sampai Off-Time Kungfu Panda tu. Katanya pukul 2petang dia datang balik. Tapi kami dapat berjumpa dengan Frankenstien Monster. Nasib baik Qashrin tak perasan. Kalau tak mau dia lari lintang pukang nangis. Hahaha
Orang beratur untuk bergambar dengan Kungfu Panda
Qashrin dengan konfidennya meninggalkan Mummy dan Opah. Dia tak sedar yang Mummy tengah ambil gambar dia. Mungkin dia teruja masuk tempat sini.

 Dia intai KungFu Panda tu.

 Sempat lagi buat sexy pose untuk pembaca blog Mummy. Hahah!

 Dah nak sampai turn kami, KungFu Panda dah nak balik, datang pulak Frankenstein Monster ni pulak nak mencekik Qashrin. Hahaha.
 Teruskan perjalanan mencari tempat makan.
Seronok sangat dah turunkan dari stroller. Bebas berjalan macam dalam rumah je

Dah lepas kami beratur, kami teruskan perjalanan ke depan. Opah pulak nak makan dulu. Dia dah rasa lapar sebab pagi tadi dia hanya makan bubur ayam segera di 7Eleven tadi. Dari entrance tadi, kami terus kehadapan dan pergi ke sebelah kiri. Menurut suami Ida, di sana ada Beriyani. So, Opah ni nak makan beriyanilah. Rupanya tempat makan tu jauh lagi di area Acient Egypt. Jadi kami singgah di area Madagascar dulu. Disitu ada tempat makan namanya Wildly Delicious Food. Ada papan tanda Halal di restoran tu, so confident sikit nak makan. Disini kami makan nasi dengan ayam panggang dan Qashrin pulak makan spaghetti dan susu coklat. Sesudah makan dan kenyang. Kami mulakan perjalanan kami di dalam Universal Studio seperti berikut:
Tempat kami pre-lunch di sini.Takde orang lain, kami bertiga jer. Makana pon baru sahaja di hidangkan. 
 Mula kami nak beli 2 set nasi dan ayam panggang ni. Tapi bila tengok dia bagi half-bird macam ni, Mummy order nasi tambah satu lagi. Set combo D Asian Chicken dapat FREE dessert Agar-agar Melaka.
Qashrin pula, Mummy orderkan kids menu. Spaghetti Bolognese dan Choc Milk dapat FREE bucket Madagascar dekat gambar di atas tu.
 Qashrin: Mi, Mi...ni windmill.
Mummy: (Terus tengok muka masing-masing dengan Opah) 
Boleh pulak dia ingat lagi, sebab dalam bulu ABC dia ada gambar windmill.
 Nak bergambar dengan monkey ni tapi takot plak suruh diri dekat. 
Posing kepala pusing sana. Sebab takot.
Tempat yang kami missed nak bawak Qashrin sebab kami ke depan lagi nak makan dulu di Wildly Delicious Food.
Seterusnya kami ke Madagascar Boat Adventure 
(nama pakai main letak sendiri sebab tak amik map) Hahah
 Beratur memang tak lama dalam 3-4 minit dah dapat naik.
Seronok sangat dapat naik boat.
 Antara gambar yang Mummy tangkap. Banyak gambar lain lagi. 
 Beratur nak tengok 4D Shrek & Princess Fiona. Yang ini beratur lama sikit dari Madagascar tu, tapi takpe ada aircond, cuma penat berdiri. Qashrin pon tengok sekali pakai spek mata 4D. Bila kerusi bergoyang, dia tak jerit menangis tapi cuma cakap "takut Mi, Mummy takot" Hahaha.
 Keluar dari 4D show je dah ada merry-go-round ni. Namanya kalau tak salah Magic Potion Factory.

 View dari atas. Merchandise Shrek & Princess Fiona dan bermacam-macam lagi. Tempting sangat. Qashrin mintak nak ini nak itu. Mummy belikan untuk dia Princess Fiona in wedding dress.
 Tangkap gambar dekat sini. Qashrin dah berpeluh. Opah dan Mummy dah penat. Kami terus kan perjalanan.

 Bye Bye Castle. Teruskan perjalanan lagi...  Lepas sahaja dari Castle Far Far Away ni, kami menuju ke toilet dulu. Tukar baju Qashrin dan kami teruskan perjalanan....

Rasanya dah panjang sangat Mummy kongsikan cerita untuk hari pertama. Kalau nak dimuatkan dalam satu entry ni memang panjang berjela. Never ending story terus jadi. Hahah...

Tips Untuk Tidak Memenatkan Badan Kalau Travel Dengan Baby Ke Universal Studio Singapore 

1) Jangan naik Shuttle Bus ke USS. Lebih baik naik teksi sahaja. Sebab tak perlu turun dan berjalan jauh untuk pemeriksaan passport. Ini semua gara-gara offer/package Hotel yang ada di JB yang semua cadangkan dengan shuttle bus. Tak terfikir pulak. Sahaja tanya pemandu teksi masa nak balik ke airport, baru RM60 tidak termasuk service charge. Kira okay jugak. Kalau nak balik dari Universal Studio Singapore ke JB boleh juga pakai khidmat teksi dari sana. Dekat situ diorang boleh panggilkan teksi hanya SGD 45 kot ke  SGD 75. Masih berbaloi sebab, dah penat seharian lebih baik naik cab dari nak berjalan lagi. Dapat tahu harga teksi balik ke JB sebab ada satu keluarga suami isteri bersama 5 orang anak. yang paling kecil baby. Isteri dia dah pening nak balik awal sebab nak tunggu shuttle bus dalam pukul 7.00ptg baru datang. Tips ini sebenarnya ini kenalah ikot plan, budget dan keselesaan masing-masing.

Kiraan Kos di Universal Studio (Part 1)

Pre-Lunch di Wildly Delicious Food : SGD 31.60
Merchandise Fiona in Wedding Dress: SGD 26.90

Total: SGD 58.50 = RM 146.25

Mummy rasa sampai disini dulu cerita di Universal Studio Singapore yang akan bersambung di entry yang baru dari Far Far Away ke tempat yang lain. Rasanya lepas tu Lost World kot. Nantikan...ceritanya di posting yang baru.

Xoxo,
Mummy


01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di parit yani</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Nov 2012 07:34 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit yani</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Nov 2012 07:45 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit yani</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2012 07:21 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit yani</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Aug 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ANGKATAN MUDA keADILan CABANG <b>PARIT</b> SULONG: AMK <b>...</b>

Posted: 24 Dec 2008 07:33 AM PST

Sekali lagi Angkatan Muda Keadilan Bahagian Parit Sulong telah berjaya mengadakan pentas anak muda dan kali ini telah diadakan pada 12-12-08 jam 9-00 malam bertempat di Sri Medan Batu Pahat, Johor. AMK telah menjemput Y.B Nik Nazmi Nik Ahmad Adun Sri Setia & Setiausaha Politik MB Selangor sebagai pidato. DI dalam pidatonya Y.B Nik Nazmi Nik Ahmad telah menyampaikan isu-isu politik yang terkini yang sedang berlaku di Malaysia. Y.B Nik Nazmi Nik Ahmad juga telah menyampaikan isu-isu yang berlaku di selangor dan memberi tahu kemudahan-kemudahan dan apa juga bantuan yang telah diberikan kepada seluruh rakyat selangor yang berkelayakan tanpa mengira bangsa, ugama dan politik sejak ianya diperintah oleh Pakatan Rakyat yang terdiri daripada Keadilan, Pas dan Dap.

Walaupun kawasan sri medan adalah salah satu kawasan kubu kuat Umno / BN di Johor namun kehadiran daripada penduduk-penduduk berdekataan sri medan seperti parit yani, parit sulong dan peserai amat menggalakkan, bagi kehadiran daripada penduduk-penduduk sri medan sendiri turut tidak menghampakan, ini membutikan bahawa sokongan yang diberikan kepada Pakatan Rakyat bertambah untuh dan teguh dariapda masyarakat di sini, keseluruhan kehadiran pada malam itu lebih kurang 250 orang. Pada malam tersebut yang turut memberi pidato ialah Ketua Bahagian Parti Keadilan Rakyat Bahagian Parit Sulong saudara Hasmi Hashim dan Setiausaha Angkatan Muda Keadilan Bahagian Parit Sulong saudara Mohd Zamir Missran.

PASPB: Pesakit diabetis terima bantuan

Posted: 16 Aug 2010 04:02 AM PDT

Penolong Setiausaha PAS Parit Buntar Rahimah Osman berkata, Mohd Yani kehilangan kaki kiri yang dipotong pada Mei 2010 akibat komplikasi penyakit kencing manis (diabetis).

" Sebelum ini, Lujnah Kebajikan PAS Parit Buntar telah datang menziarahi beliau dan memberi bantuan kerusi roda yang disampaikan oleh Timbalan Yang Dipertua PAS Parit Buntar Abdul Bahrain Desa .

"Dengan bantuan kerusi roda tersebut Mohd Yani dapat menguruskan diri dengan lebih mudah untuk ke tandas dan bilik air" katanya

Rahimah berkata, kunjungan susulan ini bertujuan menziarahi dan menyampaikan sumbangan wang tunai kepada Mohd Yani sekeluarga.

" Kami bersimpati dengan keadaan Mohd Yani yang tidak mampu bekerja apabila kakinya dipotong. Sebelum ini beliau berniaga roti canai untuk menyara tiga anak yang masih bersekolah.

" Jabatan Kebajikan dan Baitulmal diharap dapat memberikan bantuan kepada Mohd Yani sekeluarga. Setakat hari ini, kami dimaklumkan Mohd Yani belum menerima mendapat bantuan dari mana-mana jabatan kerajaan berkaitan" katanya

Sementara itu, Pujah Hasmani, 41 isteri Mohd Yani mengucapkan terima kasih kepada Lujnah Kebajikan PAS Parit Buntar yang mengambil berat masalah yang dihadapi suami beliau.

" Terima kasih kepada PAS Parit Buntar kerana sudi menyampaikan sumbangan wang tunai dan kerusi roda untuk membantu kami sekeluarga.

" Sekurang-kurangnya sumbangan ini dapat meringankan beban kami sekeluarga akibat musibah yang menimpa suami " katanya

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit yani</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Aug 2012 05:22 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Suara Simpang Kiri: PANAS SUNGGUH HARI NI...KUGAGAHI JUA

Posted: 25 Jul 2012 04:17 AM PDT

Pagi ni kerja seperti biasa. Tamat jam 1.30 petang. Sampai simpang tiga Seri Medan tu confius, sama ada nak belok ke kanan iaitu balik rumah untuk tidur, atau belok kiri menuju ke Parit Yani....
Akhirnya gerak hati belok ke kiri...
Destinasi rumah customer. Dua kotak Kopi Kelapa Dara dibelinya. Kemudian aku call abang aku Ustaz Baharuddin. Malam ni jam 1.00 pagi dia nak berangkat ke Tanah Suci untuk menunaikan umrah. Aku buka booth kereta, alamak jek kereta aku tertinggal kat kereta Kancil. Nak jalan terus ke Rengit? Kalau bocor tayar tengah jalan macamana? Ah...tawakkallah.....
Baru berapa minggu tak jalan kat Pt Yani ke Seri Bengkal ni, jambatan tu dah berpindah, jalan dah baru, ni 2 km dari Parit Yani menuju ke Pt Yob - Seri Bengkal.
Dua selekoh maut di Jalan Seri Bengkal dekat Seri Gading tu pun dah jadi jalan yang lebar....wau...bestnya...tak payah pulas stering lagi.....laju....laju....!

Persimpangan jalan Seri Bengkal...ke kanan ke Batu Pahat, ke kiri ke Parit Raja...depan tu dulu semak aje, sekarang dah jadi kota besar!
Ah....belok ke Pt Karjo ......dah ada pusingan U di situ, lebih selamat daripada jalan yang lama....
Dari Pt Karjo aku tembus ke Pt Kemang.....
Singgah di Salleh Food....taukeynya jutawan ni....income 6 angka sebulan...lagi-lagi raya ni
Nak beli apa ya....nak bawak buah tangan ni...
Beli ni ok lah...RM 13.00...Nama kuih ni apa, aku lupa, emak aku kata Kuih Pulau Pinang, kalau aku yang buat aku bubuh nama Kuih Sarang Lebah?
Pt Rejosari pulak aku redah, rajinnya orang kampung ni, tepi jalan pun mereka tanam pisang
Persimpangan Kg Seri Bahrom, sampailah aku rumah abang aku....dia tak nak diambil gambarnya kerana dia tu handsome sangat macam Yusuf Haslam masa muda-muda! Semoga kakandaku selamat pergi dan selamat kembali ke tanah air ya...
Balik .....lalu rumah bekas makwe lama aku ....entah berapa anak dia sekarang.....hahahahahaha! Agaknya 12?
Pukul 5.00 petang sampailah sudah di Batu diPahat...Panasnya, seronoknya kalau masa panas macam ni berendam di dalam air terjun.....
Beli kat sini Pn Pida...garenti lauk berbuka tak basi dan menyakitkan usus-usus di dalam perut kita. Lokasi ni ikut dari Hotel Pelikan belok Klinik Nur jalan terus jangan belok-belok, ada selekoh belok kanan sikit. Carilah di barisan kedai-kedai tu. Ada dua restoran asam pedas di situ. Harga pun ok...mesra pelanggan sangatlah.

Dua potong ikan pari, dan dua ekor ikan kembung besar RM 15.00...Oklah tu, petang tadi cuma ada 3 jenis ikan yang ada. Kepala ikan merah tu aku tak minat, nanti otak tak cerdas....?
Kesian kan isteri aku nak tolong suami dia tambah pendapatan, sebab tu aku beli asam pedas di Batu Pahat tadi, jadi taklah penat sangat.....tapi dia kena masak nasilah jugak....huhuhu

Alat Berat "Bego" Terpelosok <b>di Parit</b> | Portal Berita Wonogiri

Posted: 04 Aug 2012 09:10 AM PDT

Alat Berat " Bego " Terpelosok | Foto Sugiyarno

INFOWONOGIRI.COM – SIDOHARJO – Bego  sebuah kendaraan alat berat yang digunakan untuk meratakan tanah, mengalami kecelakaan terperosok ke parit di tepi Jl Sidokriyo Sidoharjo, Sabtu (4/8) dekat penggilingan batu di wilayah desa setempat.

Menurut informasi warga desa setempat, bego itu terperosok karena jalanya menepi, sementara jalan yang dilalui tidak mampu menahan beban kendaraan tersebut. Akibatnya alat berat tersebut terguling ke parit. Tidak ada korban jiwa, operator bego berhasil menyelamatkan diri.[nono@infowonogiri.com]

Incoming search terms:

  • video kecelakaan alat berat bego

PETANI KELUHKAN ZAT ASAM PADA LAHAN

Posted: 01 Aug 2012 05:22 AM PDT

Sejumlah petani di jalan ahmad yani dua, desa parit baru, kabupaten kubu raya mengeluhkan tingginya zat asam pada lahan pertanian mereka.

Akibatnya, tanaman padi banyak yang berwarna merah.

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit yani</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Sampah Membludak <b>Di</b> Kota Tanjungbalai | Harian Berita Sore

Posted: 04 Jul 2012 01:25 AM PDT

TG. Balai-(Berita) : Tukang sapu sampah Dinas Pasar dan Kebersihan jalan Raya Inti Kota dan sekitar kota Tanjungbalai diketahui cukup banyak, bahkan membludak, namun sampah dijalan Inti Kota dan sekitar masih bertumpuk serta berserakan,  di jalan Vetran, jalan Suprapto, jalan SM. Raja, jalan besar Teluk Nibung, jalan Asahan, jalan Sei Dua, jalan Jamin Ginting, jalan Jendral Sudirman kota Tanjungbalai. Pengamatan wartawan dilapangan, Selasa (03/7) sekitar pukul 18. 00 s/d pukul 20. 30 Wib. Namun sampah di tempat pembuangan sampah tidak diangkut, sehingga sampah tersebut berserakan dijalan.

Padahal tukang sapu sampah Dinas Pasar dan Kebersihan jalan Inti Kota dan sekitarnya mencapai ratusan orang, lain pengkoret parit dan tukang babat rumput, namun parit/riol banyak tumpat, saat hujan turun air di jalan Inti Kota dan sekitarnya tidak jalan sehingga air hujan tersebut merendam badan jalan, seperti jalan Gereja, jalan A. Yani, jalan Jalius, jalan Pahlawan dari depan kantor PN sampai Kuda Putih, jalan Suprapto dekat TPO sampai kejalan besar Teluk Nibung percis depan Mesjid Menara Lima.

Hujan, Senin (02/7) sekitar satu jam, karena parit/riol tumpat air hujan tenggelamkan badan jalan, genangan air di badan jalan itu masuk kerumah warga penduduk, warga dan pedagang disekitar parit/riol tumpat itu mengaku mengeluh pada wartawan, setiap hujan turun air hujan masuk kerumah mereka, hal ini sudah lama terjadi, namun Walikota C/q Dinas terkait belum berupaya untuk mengatasinya, terkesan Walikota tutup mata, untuk masyarakat maupun pedagang meminta Walikota segera mengatasinya agar mereka warga maupun pedagang tidak terganggu.

Kadis Pasar dan Kebersihan kota Drs. Syarifuddin yang di konfirmasi wartawan di kantornya baru-baru ini, terkait tukang sapu dan pengkorek parit/riol Dinas Kebersihan mengatakan, tukang sapu jalan 230 orang dan korek parit/riol 50 orang lebi dan tukang babat rumput 25 orang, tugas mereka dibagi tiga seep, pagi, siang dan malam hari. Dam Truk 16 dan Engkel dilengkapi supir dan kernetnya sama tugasnya, tetapi kalau sampah/parit masih belum bersih, itu tentu terkait kondisi, atau masyarakat tidak membuang sampah pada tempatnya, sehingga sampah berserakan kejalan, dihimbaulah masyarakat membuang sampahnya pada tempatnya agar sampah tidak berserakan.-(SYN).

JPNN.COM : Gelapkan 7 Motor untuk Bayar Judi Bola

Posted: 07 Jul 2012 01:05 AM PDT

PONTIANAK – Tujuh sepeda motor digelapkan spesialis tindak pidana pencurian di wilayah hukum Sektor Pontianak Selatan. Setelah melakukan aksi tersebut, pelaku dengan sigap melarikan diri ke luar kota. Kendati demikian, langkahnya tidak berjalan lama. Berkat informasi masyarakat dan penyidikan tim aparat kepolisian, dia dibekuk di Jalan Parit Tengkorak, Kubu Raya, Jumat (6/7).

Jun (28), terus berkilah saat diinterogasi polisi. Dia mengaku melakukan tindak pidana penggelapan, karena untuk membayar uang perjudian sepak bola. Modus operandi yang dilakukan tersangka, dengan cara meminjam barang bukti ke teman terdekatnya. Setelah kendaraan tersebut sampai ke tangannya, Jun langsung menggadai sepeda motor itu ke orang lain.  "Saya gadai tujuh kendaraan milik teman-teman saya itu ke orang tak dikenal senilai Rp2 juta," kilah tersangka.

Dia mengatakan, baru pertama kali melakukan aksi tindak kriminal itu. Setelah beraksi, langsung melarikan diri ke luar kota. Saat merasa aman, tersangka mengaku pulang ke Kubu Raya tempat sanak keluarganya. Namun nahas, kedatangannya telah diendus aparat penegak hukum. Tanpa melakukan perlawanan, dia digiring ke kantor polisi untuk diproses lebih lanjut.

Kapolsek Pontianak Selatan, Kompol I Gede S Wahyudi menuturkan, tersangka telah lama buron. Laporan masyarakat telah banyak yang masuk. Bukan hanya tindak pidana penggelapan, tersangka juga melakukan aksi kriminalitas lain. Itu dilakukannya telah bertahun-tahun. Bahkan, tersangka juga telah masuk ke penjara sebanyak tiga kali.
"Dia melakukan tindak pidana tersebut di wilayah hukum Pontianak Barat, Polresta, Sungai Raya, Pontianak Kota dan Pontianak Selatan. Tersangka ini, berhasil ditangkap karena nama dan wajahnnya sudah terdaftar," ungkapnya.

Atas perbuatan tersebut, tersangka dijerat dengan pasal 372 dan 378 KUHP tentang tindak pidana penggelapan dan penipuan. Dengan ancaman hukuman minimal empat tahun hukuman penjara.

"Kepada seluruh lapisan masyarakat, jangan mudah percaya dengan aksi serupa di kehidupan sehari-hari. Jika trejadi hal tersebut, segera laporkan ke pihak berwajib terdekat, agar kasus tersebut segera ditindaklanjuti," imbaunya.
 
Sementara itu, jajaran Polda Kalbar melakukan razia penyakit masyarakat. Dari razia itu, aparat kepolisian berhasil menjaring 50 pasangan tanpa ikatan resmi, Kamis(5/7) malam di hotel, cottage, dan villa di Pontaianak.
 
Petugas mendatangi salah satu hotel dan langsung mengecek satu per satu kamar dan ditemukan beberapa pasangan yang bukan suami istri usai melakukan hubungan intim. Melihat kedatangan petugas, beberapa pasangan mesum tersebut terburu-buru mencuci tubuhnya ke kamar kecil.

Petugas langsung melanjutkan ke salah satu villa dan juga menjaring beberapa pasangan bukan suami istri. Bahkan ada juga pasangan yang berlari untuk menghindari petugas kepolisian. Namun petugas kepolisian melakukan penyergapan menggiringnya ke mobil Dalmas.

Salah seorang yang terjaring mengaku, sewaktu dirazia, ia dan pacarnya yang sedang berada di dalam kamar hotel. Ia mengaku tidak melakukan apa-apa saat berduaan di dalam kamar. "Awalnya saya jemput dia. Dia minta carikan penginapan. Tiba-tiba polisi datang. Saya tidak ada buat apa-apa di kamar," katanya.

Polisi mengamankan pasangan tanpa ikatan resmi ke Direktorat Polda Kalbar untuk dilakukan pendataan dan diberikan peringatan, agar tidak melakukannya kembali. Sebelum petugas membawa pasangan yang terjaring, mereka melanjutkan kembali ke hotel di Jalan Ahmad Yani. Di hotel itu, petugas menjaring puluhan pasangan tanpa ikatan resmi.

"Mereka yang terjaring dilakukan pendataan dan diberikan peringatan serta dilakukan proses hukum, tentang tindak pidana ringan,"Kata Kabid Humas Polda Kalbar AKBP Mukson Munandar, Jumat (6/7).

Menurut Mukson, razia yang dilaksanakan jajaran Polda Kalbar itu merupakan kegiatan rutin. Dengan tujuannya, mengantisipasi penyakit masyarakat yang meresahkan.
 
"Kita menertibkan penyakit masyarakat, agar mereka mengetahui dan menaati peraturan, seperti memiliki KTP. Masyarakat harus mengetahui bahwa KTP merupakan suatu kewajiban bagi setiap warga negara, supaya di suatu hari ada hal-hal yang tidak diinginkan mudah diketahui," ungkapnya.

Apabila ditemukan barang-barang yang mencurigakan, lanjut Mukhson, seperti narkoba, Sajam dan bom tetap akan ditindak dan diserahkan ke bagian yang menangani kasus tersebut. Terkait antisipasi maraknya isu bom, antisipasi yang dilakukan adalah dengan  razia. "Dari enam orang yang terjaring akan dibawa ke pengadilan. Mereka nantinya akan mengikuti sidang tipiring," tegasnya.

Mukson menambahkan , pihaknya akan melakukan razia rutin. Sasarannya tempat-tempat penginapan serta lokasi yang disinyalir mengarah pada tindakan kriminal. "Bagi warga yang tidak mempunyai KTP, diharapkan mengurus ke kelurahan terdekat, supaya terdata di daerahnya," imbaunya. (rmn/adg)

01 di masai johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di masai johor - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di masai johor</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di masai johor</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2012 03:36 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di masai johor</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Aug 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Rohani Property Management: Bilik <b>di</b> Tmn Pasir Putih, <b>Masai Johor</b>

Posted: 05 Mar 2012 12:31 AM PST

Bilik untuk di sewakan di jalan Seluang, Tmn Pasir Putih, kekosongan untuk lelaki (diutamakan). Rumah jenis Double stry 3 bilik. Rumah siap barang ada katil, tilam, meja makan, sofa dan dapur. Lokasi berdekatan dengan tg puteri resort, tg langsat, mmhe, sime darby, johor port dll. Sewa RM250 sebulan termasuk air dan api. Kemasukan segera. Berminat, sila buat tempahan di talian 016-734 7120.

Caramel Toffee » SURAT TERBUKA UNTUK PKP SMK KOTA <b>MASAI</b>

Posted: 26 Jun 2012 07:04 AM PDT

Surat Terbuka Untuk Penolong Kanan Pentadbiran SMK Kota Masai, Pasir Gudang, Johor.

Saya seorang guru Bahasa Inggeris yang bertugas di Rantau Panjang, Kelantan dan juga isteri kepada seorang guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Kota Masai (SKOMAS), Pasir Gudang, Johor amat kesal dengan sikap tidak bertimbang rasa dan juga ketidakperihatinan Penolong Kanan Pentadbiran (PKP) sekolah tersebut.

Pada hari Sabtu yang lalu, berlaku kes kecemasan di mana suami terpaksa membawa saya ke hospital. Pada hari yang sama, SKOMAS mengadakan Hari Terbuka sekolah. Suami saya meminta kebenaran untuk menghantar saya ke hospital. Adalah menjengkelkan apabila PKP tersebut sanggup memberi cadangan agak kejam supaya suami saya meninggalkan sahaja saya di bilik air ataupun di rumah SEORANG DIRI sedangkan beliau tahu saya cuma berada di Johor pada hujung minggu sahaja. Beliau beranggapan sakit saya tidak serius dan boleh ditolak ketepi.

Pada hari bekerja seterusnya, beliau terus menyarankan supaya suami membawa saya tinggal bersama dan bertugas di Pasir Gudang. Beliau langsung tidak bertanyakan khabar saya yang terpaksa dihantar suami ke hospital, sebaliknya melontarkan cadangan ini kononnya untuk menyenangkan suami. Cadangan ini amat menyakitkan hati kerana sebelum ini, suami telahpun meminta untuk berpindah ke Kelantan tetapi permohonannya tidak berjaya, mungkin kerana suami mengajar Bahasa Inggeris untuk kelas-kelas peperiksaan. Kami tidak terlalu terkilan kerana sudah boleh mengagak kegagalan yang bakal dihadapi. Ianya bukanlah kerana tiada kekosongan di Kelantan (ada lebih kurang 100 kekosongan guru Bahasa Inggeris di Kelantan) tetapi kerana PPD Pasir Gudang sendiri tidak menyokong permohonan, apatah lagi  di peringkat JPN Johor. Suami bagaimanapun bertekad untuk tidak berputus asa meminta bertukar keluar dari Johor kerana sebab-sebab yang tertentu. Antara sebab-sebab tersebut termasuklah untuk membantu saya yang tinggal menjaga ibu bapa saya di kampung.  Kami telah berbincang tentang hal ini sebelum berkahwin, jadi beliau atau sesiapun terutamanya yang tiada pertalian tidak berhak untuk mengubah pendirian kami.

Ingin saya nyatakan di sini adalah kejam untuk beliau meminta saya berpindah ke Johor sedangkan sayalah satu-satunya anak yang tinggal bersama ibu bapa yang telah tua. Seorang abang saya bersama kakak ipar juga tidak dapat berpindah keluar dari Johor (Pasir Gudang), kejamlah jika saya juga pindah bekerja jauh daripada mereka setelah penat ibu bapa berdoa dan bersolat hajat meminta supaya saya dapat berada dekat dengan mereka! Jika saya sakit dan suami tiada berdekatan, ibu bapa saya pula yang perlu bersusah payah menjaga saya sedangkan itu sepatutnya tugas saya. Lagipun jikalau saya berpindah ke sana, sudah tentu beliau akan memberi cadangan supaya suami tinggalkan sahaja saya kesakitan seorang diri di rumah. Suami cuba menerangkan perkara ini kepada beliau namun beliau tidak langsung ingin mendengar apa-apa penjelasan. Sungguh sombong dan tidak perihatin. Saya tidak sangka seorang wanita yang berpangkat dan waras boleh bertindak tidak bertimbangrasa seperti beliau. Beliau sepatutnya menjadi contoh. Beliau juga sepatutnya memberi dorongan kepada guru-guru baru, bukannya mematahkan semangat mereka.

Mungkin beliau tidak pernah berhadapan dengan situasi di mana ahli keluarga beliau sakit dan beliau terpaksa bergegas ke hospital. Saya harap beliau akan lebih prihatin dan bertimbangrasa dengan memikirkan perasaan orang lain pada masa hadapan.

Saya sayangkan profession ini tetapi mungkin belum masanya profession ini sayangkan saya, apatah lagi pihak-pihak yang berada di atas seperti PKP berkenaan yang langsung tiada rasa simpati. Mungkin beliau tidak pernah mengalami situasi sebegini.

Adlina.
PPPS Opsyen TESL

p.s/Aku sebenarnya nak layangkan surat ni ke sekolah terus. Takpun PPD Pasir Gudang. Paling best, hantar terus ke JPN Johor. Of course la tak masukkan bab tak dapat tukar tu but still… Aku memang tak puas hati dengan PKP ni! Nasib baik bukan PKP aku >:(

© 2012, Adlina. All rights reserved. Please link back to this page if quoted.

(GAMBAR) Kilang terbakar <b>di</b> Taman Megah Ria <b>Masai Johor</b> | Blog <b>...</b>

Posted: 24 Aug 2012 04:42 AM PDT

Sebuah kilang memproses minyak pelincir kenderaan musnah dalam kebakaran di Taman Perindustrian Kota Puteri, Masai, di Pasir Gudang hari ini.

Kejadian pada pukul 4.19 petang tersebut dipercayai berpunca dari bahagian bawah premis dua tingkat tersebut.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Johor, Hamid Suari berkata, pihaknya terpaksa menggunakan semburan air buih untuk mengawal kebakaran, namun sehingga pukul 8 malam ini, api masih lagi marak.

"Ia kerana bahan yang terdapat dalam kilang itu merupakan minyak pelincir yang likat dan susah untuk dipadamkan apabila terbakar.

"Bomba juga menghadapi masalah tekanan air rendah yang turut menjejaskan operasi memadam," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Hamid menjelaskan, ketika pihak bomba tiba pada pukul 4.30 petang, api sedang marak dan kesemua pekerja kilang berkenaan termasuk pemiliknya, Voon Lin Yau, 62, berjaya menyelamatkan diri.

Tambah beliau, kebakaran itu turut menyebabkan berlaku beberapa letupan kecil.

"Setakat ini, anggaran kemusnahan dan kerugian belum dapat dipastikan," ujarnya.

Beliau menambah, sebanyak enam buah jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Johor Bahru, Johor Jaya dan Pasir Gudang bersama 38 anggota terlibat dalam operasi tersebut.




Incoming search terms:

Sign up free email newsletter

Stay Updates with this Blog. Get Free email newsletter updates, Enter your Email here:

Don't forget to confirm your email subcription

Leave a Reply to this Post

BLOG JOHOR: 01 <b>di masai johor</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jalan Bacang 23, Taman Kota <b>Masai</b> | Rumah Lelong Bank <b>Johor</b> <b>...</b>

Posted: 09 Jul 2012 08:27 PM PDT

  • Street: No 4, Jalan Bacang 23, Taman Kota Masai, 81700 Pasir Gudang, Johor
  • Auction Date: 25 Julai 2012
  • Property Description: Rumah Teres Satu Tingkat Lot Pertengahan
  • Land/Floor Area ( in sqft ): 1,400
  • Tenure: Freehold
  • City: Pasir Gudang
  • State: Johor
  • Zip/Postal Code: 81700
  • Listed: July 10, 2012 11:27 am
  • Expires: 170 days, 5 hours

Description

For Booking Hotline: 011-19737060 Rashid

Bookmark and Share

Lelongbank Reference ID: 284ffba095c762a

di negeri johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri johor - Google Blog Search


Sepaktakraw: PSKPP <b>Negeri Johor</b> 2012

Posted: 30 Oct 2012 04:24 AM PDT

Foto dan berita oleh Fadzil Daud

Kejohanan yang bertempat di Stadium Kluang Johor ini adalah edisi kali ke 40 PSKPP Negeri Johor. Berlangsung pada 19-21 Oktober 2012 yang lalu menyaksikan 4 gelanggang beroperasi serentak dan hanya  satu gelanggang sahaja yang menggunakan Taraflex yang dipasang kemas, selebihnya agak bergelombang namun perlawanan tetap berjalan lancar.
Walaubagaimanapun sebelum kejohanan berlangsung, satu insiden melibatkan pasukan Pontian terlibat kemalangan semasa hari pertama kejohanan, Mujur tiada kemalangan jiwa dilaporkan kerana kereta mereka terbabas.
Semua daerah di Negeri Johor mengambil bahagian dalam kejohanan ini kecuali Mersing dan JPN-IPGM yang tidak hantar wakil atas sebab yang tidak diketahui.

Berikut adalah senarai pasukan yang layak ke separuh akhir mengikut kategori.

3. Veteran Muar A dan Muar B
Keputusan keseluruhan Veteran
Keputusan keseluruhan Senior
Kejohanan peringkat kebangsaan di jangka berlangsung pada 19-22/12/2012 akan datang. Khabarnya bakal berlangsung di Selangor.
Berikut adalah foto yang berjaya dirakamkan.



Pasukan Johor Bharu - Cikgu Ali (kanan sekali) dengan gaya tersendiri





Kelibat Ulo juga ada memberikan sokongan pada Cikgu Jack 

Aksi veteran Pasir Gudang

Apit kanan muda dari Pasir Gudang

Cikgu Ali bertindak sebagai apit kanan

Ajid - apit kanan ini di gelar Pecah Batu di Batu Pahat

Shukri ini juga anak didik Codet


Ravi - satu - satunya tekong berbangsa India beraksi untuk Segamat


Servis Air Terjun dari Cikgu Jack

01 di mersing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di mersing - Google Blog Search


Nusajaya Kini: UMNO <b>Mersing</b> Dicabar Mengajar Kitab <b>di</b> Masjid

Posted: 05 Nov 2012 05:11 AM PST

MERSING – "Dengan ini, saya cabar mana-mana pimpinan UMNO Mersing untuk memberikan kuliah agama dan baca kitab di mana-mana Surau dan Masjid di Mersing," demikian penegasan Ustaz Mohd Azam Abd Razak, Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Johor.

Ustaz Azam berkata demikian berhubung isu Exco Agama kerajaan Johor selaku ADUN Endau, telah mengarahkan Penyelaras Surau dan Masjid agar mengambil tindakan ke atas dua orang ustaz yang baru memegang jawatan ini, seorang bekas guru dan seorang lagi bekas Pengetua, yang didakwa mengajar tanpa tauliah.

"Sebab kalau dia orang beriya-iya dan berusaha nak sekat dan halang majlis-majlis Ilmu di surau dan masjid dengan kuasa yang dia orang ada, ia adalah satu tindakan yang zalim dan tak bertanggungjawab.

"Sebagai mengambil tanggungjawab, mereka mesti sahut cabaran saya, demi agama dan memastikan Rumah Allah terus diimarahkan dan makmur.

"Dengar cerita dari kejauhan. Hasil lawatan MB ke DUN Endau dan Mersing, MB terima aduan tentang dua orang ustaz PAS yang aktif menyampaikan kuliah-kuliah di surau dan masjid sekitar Endau Mersing," katanya selepas menyampaikan kuliah Maghrib dari kitab Tanbihun Ghafilin di Surau Hj Ali Uda Mersing Kanan Mersing, dekat sini, semalam.

Bagaimanapun katanya lagi, atas dasar keinsafan melihatkan kurangnya ilmu agama dalam diri, penyelaras masjid tersebut dikatakan tidak sanggup bersemuka dengan pihak yang telah dikenakan tindakan terbabit.

"Yang menariknya, Penyelaras tu pula dengarnya tak berani nak berjumpa kedua-dua ustaz ni kerana katanya, dia tak mampu nak halang sebab dia sedar dia tak punya ilmu tentang agama, sebab beliau bekas Pegawai Tadbir.

"(Malangnya) Yang mengadu kepada MB tu pula jenis tak pernah datang masjid untuk dengar kuliah agama.

"Kalau macam tu (pihak yang dikenakan tindakan), kita minta pemimpin-pemimpin UMNO bahagian Mersing buat kuliah dan baca kitab di surau-surau gantikan ustaz-ustaz ni. Macam mana, boleh?" cabarnya lagi.

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

01 di desaru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di desaru - Google Blog Search


Am-Flora: LOTUS BEACH RESORT, <b>DESARU</b> - 3 & 4 Nov. 2012

Posted: 04 Nov 2012 09:26 AM PST

Doorgift dari SMK Seri Alam 2 

Pada 3-4 November 2012 selepas zohor kita orang berangkat ke LOTUS DESARU BEACH RESORT, KOTA TINGGI, JOHOR.
Di mana Kelab Guru & Staff (KEBIRUS-2012) SMK Seri Alam 2 mengadakan 'FAMILY DAY' lebih kurang lebih 50 orang semuanya termasuk para guru2 dan staff bersama keluarga masing-masing.
Ketika ini ramai juga para pengunjung datang ke sini untuk buat 'HARI KELUARGA' masing-masing, diantaranya RHB BANK Permas Jaya juga dari pelbagai syarikat2 lainnya dan ada juga yang datang dari KUALA LUMPUR seramai 2 buah bas.
Belum musim cuti sekolah lagi ni.. tapi para pengunjung dah begitu ramai..! kalau waktu cuti sekolah tak tahulah ya..!
Apartment/Blog yang kita orang tinggal iaitu Blok 'R' tingkat 4 nun di atas..!

Suasana bilik yang agak selesa dan luas terdapat ruang tamu dan dapur di bahagian bawah manakala bilik pula terletak di tingkat atas.



Segala kemudahan yang agak lengkap dengan suasana yang begitu selesa...

Sebelum pergi ke Desaru sempat juga membaking sebanyak 100 biji aneka muffin pisang untuk di bawa ke sana untuk makan2 di waktu petang. 
Selain daripada itu.. ada juga bawa karipap dan cara berlauk (tapi x sempat nak snap..)


Dalam perjalanan ke sini 03/11/2012 petang tu hujan suasana yang agak suram di mana hujan turun renyai2 dan keadaan sekitar menjadi agak kelam ketika ini baru pukul 4.30 petang tapi dah agak gelap bagaikan nak malam..
Apa pun tidak mematahkan semangat semua guru2, staff juga keluarga masing-masing untuk tetap bersukan-neka.
Kelihatan para guru-guru, staff & ahli keluarga SMK Seri Alam 2 sedang seronok bertelematch dalam suasana hujan 

Time ni, tengah naik kenderaan terbuka (entah apa namanya) yang mengangkut orang ramai pusing2 sekitar kawasan atau dari setiap apartment/blog ke Lobi, Dewan makan dan sebagainya

Sambil ronda2 sekitar kawasan sempat jugak tu.. snap bunga-bunga raya yang pelbagai warna yang banyak terdapat di sekitar kawasan 
Seperti yang dimaklumkam dinner kali ini dengan menu BBQ..
Mendengar ucapan dari Guru Besar dan juga Pengerusi Kelab sambil menunggu hidangan..
Suasana di dewan makan sambil menunggu acara cabutan bertuah, BERTUAHKAH malam ini..?? Kita tunggu cerita seterusnya..!
Tak sempat snap menu dinner,  makanan dah licin dah..! sebab masing2 dah
Yeah..!!! Alhamdulillah..! bertuah juga akhirnya dapat juga hadiah cabutan bertuah untuk kedua-dua nombor
Hari kedua 04/11/2012 selepas bersarapan.. masing-masing tak sabar nak berendam kat kolam renang..!
Seronok bermandi-manda dengan sepuasnya..! paling suka kanak-kanaklah..


Walaupun dah kesejukan namun tetap tak nak naik dari kolam tu..!
Kelihatan cikgu Baizura dengan gaya tersendirinya... selepas seronok berendam dalam kolam...! Kat belakang tu.. Pn Ann sibuk melayan kerenah anak lelakinya yang tak puas-puas nak terjun ke kolam renang juga..!
Kenangan yang sangat indah dan menyeronokkan kepada semua para guru, staff & ahli keluarga SMK Seri Alam 2. Rasanya next year bolehlah buat lagi kot.. mungkin kat tempat yang lain pula..!
Pemandangan bersebelahn kolam renang yang indah menghijau dan menyejukkan mata...

Selepas anak2 puas bermandi-manda sakan maka tibalah masanya untuk berangkat pulang iaitu lebih kurang dalam pukul 12.00 tengahari.
Sebelum pulang ke rumah kononnya nak singgah dan ronda-ronda dan makan di Bandar Kota Tinggi tapi entah macam mana tak jadi pulak sebab dalam perjalanan tu ternampak pulak gerai makan 'MAMA JELLI RECIPE' yang dulu pernah terbaca dalam harian 'METRO'  yang agak popular dengan aneka menu dan cendolnya.
Mulanya hb dah terlajak juga tapi pusing balik tu semata-mata nak merasa menu di situ..

Tapi bukan makan kat lori ni ya..! Sebenarnya lori ni memang dah tersedia parking kat depan gerai tersebut cuma nak snap  tulisan menu yang ada kat lori tu jer..!

Kita orang makan Laksa Johor & Mee Rebus serta Cendol Kampung yang popular


Selepas menjamu selera perut pun dah kenyang dan mata pun mulalah mengantuk tetiba tak sedar anak2 kat belakang kereta pun dah senyap zzzzzzzz.. ! dah pun terlelep, yang kat sebelah driver pun sama juga.. (kesian tinggal driver jer sorang2 x dpt tidur.. hee..) sedar2 dah sampai area Ulu Tiram, FRUST BETUL.. asalnya dah cakap kat hb nak ronda2 kat Bandar Kota kejap rupanya hb senyap aje dia terus jer balik..! Pandai dia.. disebabkan terlelap kejap maka cancellah program nak jalan-jalan kat bandar Kota Tinggi. Apa nak buat melepaslah..!!!

01 di batu pahat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di batu pahat - Google Blog Search


All About Us: <b>Di Batu Pahat</b>

Posted: 02 Nov 2012 06:41 PM PDT

Malam tadi lagi kitorang sekeluarga dah selamat sampai di Batu Pahat...B
ertolak lepas maghrib dan disebabkan hujan lebat sepanjang perjalanan maka kitorang sampai di Batu Pahat lebih kurang 9.45 malam...Syukur alhamdulillah...
Disebabkan kitorang x dinner apa pun lagi maka order jer la dari cafe hotel...Dan disebabkan terlalu lapar maka gambar makanan satu apa pun x amek...Huhuhuhu...Tapi nasi goreng kampung diorang memang terbaeeeekkk...Large portion dan kalau kitorang tahu memang besar portionnya dah tentu order satu jer...Ni ditambah plak lagi dengan mee goreng mamak dan fish n chip...Maka kekenyangan tahap gaban la kami anak beranak malam tadi...
Pagi ni tadi brrakfast dah include sekali...Jadi mak yong Lynn dan Mr. Hubby jer yang mandi dulu...Double Q just basuh muka jer...Terus turun makan dan spend masa nak dekatsejam juga la sebab cafe tu baru nak top up makanan lagi...
Sekejap lagi dalam kul 11 bolehla check out...Nak ke Batu Pahat Mall sebab jm 2.30 petang nanti ada tournament bowling KSK LPP Johor...Harap sangt program ni dapat selesai awal...Sebabnya nanti nak rushing balik ke JB...

01 di stulang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-
 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved