Rabu, 20 November 2013

01 di johor bahru - Google Blog Search

01 di johor bahru - Google Blog Search


Misteri Villa Nabila <b>di Johor Bahru</b> | .PartofMe.

Posted: 17 Nov 2013 07:26 PM PST


Setiap pagi rutin IM bila buka Gogle Chrome mesti buka blog, twitter dan facebook. Tengok trending yang ada. Terbaca trending yang agak menggemparkan tentang Villa Nabila atau #VillaNabila yang ditrendingkan di Twitter.
Mula-mula ingat ada kaitan dengan Nabila AF2013. Tambahan pula, Konsert Akhir Akademi Fantasia 2013 baru berakhir semalam. Tak mustahil jugaklah kan. Jadi terus klik pada #VillaNabila untuk tahu berita sebenar. Rupanya ada misteri di sebalik hashtag Villa Nabila tu.

Dikhabarkan ada sekumpulan budak seramai 30 orang masuk ke dalam kediaman Villa Nabila ini kira-kira jam 3.30 pagi tadi, 18 November 2013. Tapi yang peliknya bila keluar hanya ada 7 orang sementara 23 orang lagi hilang, lenyap tapi suara mereka dapat didengari.

Bila diselidik kesahihannya, rupanya benda tu auta setakat ni sebab hanya satu family yang membuat aduan kepada pihak polis tentang kehilangan seorang ahli keluarga mereka yang berumur 16 tahun. Budak lelaki tersebut kelihatan berlegar-legar di Villa Nabila tersebut sebelum dia didapati hilang. Dapat dari SINI

Gambar Villa Nabila
Dalam pada tu, IM selidik juga tentang Villa Nabila ini yang kelihatan usang bila tengok pada gambarnya. Villa Nabila ni terletak di Johor Bahru. Dekat dengan Danga Bay.

Cerita Di Sebalik Villa Nabila


Versi 1 – Terdapat satu keluarga yang kaya yang hidup dengan bahagia kat villa ni. Ditakdirkan si ibu dan ayah meninggal dunia, lalu tinggallah anak diorang yang bernama Nabila bersama orang gajinya. Nabila bakal mewarisi segala harta ibu bapanya tapi dibunuh oleh orang gajinya lalu mayatnya disimen di satu kawasan rumah tersebut. Kisah ni paling lemah untuk kita percaya sebab tak dinyatakan atas sebab apa Nabila dibunuh dengan kejam oleh orang gajinya.
Versi 2 – Nabila mempunyai sebuah keluarga yang sangat kaya. Satu hari, banglonya dirompak dan semuanya dibunuh kejam. Banglo tersebut dibiarkan tanpa penghuni hingga tumbuh semak-samun.
Versi 3 – Keluarga Nabila telah dirompak. Nabila dirogol lalu dibunuh dengan kejam, kemudian mayatnya ditanam di dalam dinding rumah tersebut.
Versi 4 – Keluarga Nabila adalah keluarga yang bahagia pada asalnya. Tapi pada satu hari bapa Nabila mengamuk lalu menembak semua penghuni yang ada dalam rumah tersebut sebelum membunuh dirinya sendiri.

Pendek kata, keempat-empat versi cerita ni agak lemah tanpa ayat-ayat fakta yang dapat menyokong kesahihan kisah Villa Nabila. Kita baca pula versi yang seterusnya.
Versi 5 – Villa ni sebenarnya dinamakan Christine Palace sempena nama isteri seorang ahli perniagaan dari Barat. Dikatakan sebelum membina villa tersebut, si suami berjanji untuk bagikan tanah tersebut dengan 6 orang adik-beradiknya yang berada di negara asalnya. Tapi bila si suami dah dapat tanah tu, dia mungkir janji lalu mengundang kemarahan adik-beradiknya yang lain. Kemudian, adik-beradiknya yang berasa marah mengutuskan dua orang sebagai wakil untuk berurusan dengan si suami tersebut. Entah apa yang berlaku, dua orang wakil tersebut berang lalu mengugut si suami untuk membahagikan tanah tersebut kepada yang lain selepas membunuh anaknya. Si suami tetap berkeras, lalu dua orang samseng tersebut membunuh isterinya pula namun si suami tetap dengan sifat tamaknya. Akhir sekali, si suami juga dibunuh. Villa tersebut dibiarkan tanpa penghuni sehingga 70 tahun lebih kurang.

Berdasarkan versi ke-5 ni adalah juga logiknya sikit. Menurut orang yang pernah ke jalan Strait View di mana lokasi villa ni berada, terdapat pintu gerbang yang tertulis Christine Palace yang terletak di kaki bukit tersebut. Menurut cerita seorang lagi ahli forum Cari, maknya pernah bagitau yang villa tu dah ada kat situ sejak tahun 60-an lagi. Villa tu sangatlah cantik pada masa tu. Kemudian sekitar tahun 80-an villa tersebut jadi tempat yang happening yang sering dikunjungi ramai orang berada termasuklah mat-mat salleh. Kemudian sekitar tahun 90-an villa tersebut mula kosong. Start dari situlah mulanya kisah-kisah misteri yang diceritakan orang dari mulut ke mulut. Biasalah, bila dah cerita tu mesti ada orang yang akan tambah gula sikit, garam sikit nak bagi cerita lagi best. Itu yang jadi macam-macam versi sekarang ni.
Versi 6 – Versi terakhir ni adalah versi yang boleh diterima akal. Menurut cerita, dahulunya villa tersebut dimiliki oleh seorang Dato' berbangsa Cina. Tapi atas sebab-sebab tertentu status Dato' beliau dilucutkan, kemudian dia tidak lagi menetap di villa tersebut. Villa tersebut hanyalah dijadikan sebagai tempat untuk bercuti atau beristirahat bersama keluarganya. Atas sebab tertentu juga dia sekeluarga tidak lagi menghiraukan villa tersebut. Cerita lanjut korang boleh baca kat forum Cari.

Tak tahu yang mana satu betul. Ada sesiapa tahu tentang cerita sebenar Villa Nabila?

TERBARU - Polis telah menutup kawasan Villa Nabila ini dari dimasuki orang ramaicredit to Amirez
credit to nizarazu
Tunjukkan sokongan anda

Terima kasih :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads