ads

Jumaat, 13 Disember 2013

01 di kukup - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di kukup - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di kukup</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Dec 2013 11:08 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di kukup</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Dec 2013 11:17 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ABC Special <b>Di</b> Ikan Bakar <b>KUKUP</b> | Syira

Posted: 01 Sep 2013 09:19 PM PDT

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum..

Gambar boleh beri seribu makna, tapi hanya kita dapat berikan penjelasan setelah kita sampai di sana.
Pintu masuk Ikan Bakar KUKUP. Memang dari jauh sudah jelas kelihatan. Sebenarnya signboard agak terlindung kalau bawa kereta laju. Oleh kerana tidak tahu tempat, suami bawa kereta perlahan je, nasib baik jumpa kalau tidak mesti cancel dah makan sini.. haha

Kaunter ikan. Kami sampai pukul 8.15 malam. Sebaik sahaja sampai, suami terus meluru ke kaunter ikan untuk memilih ikan dan sotong. Saya terus snap gambar. Biar suami buat pilihan. hehe

Insyallah ikan pastinya segar. Ikan juga ada banyak pilihan. Bukan ikan besar je yang dijual, tapi ikan kecil-kecil pun ada, baguslah, kalau nak jimat ambil ikan kecil dah la. haha.

Sebahagian daripada tempat makan yang ada bumbung. Kami memilih tempat yang tiada bumbung kononnya nak ambil udara semulajadi baru fresh, sekali tu , keadaan sekeliling agak panas. Peluh sampai ke kaki.

Ruang makan tidak berbumbung. Ruang ini agak luas. Boleh duduk di mana-mana sahaja. Untuk keselesaan, big screen turut di sedikan. Syok layan bola ni. hehe

Antara kemudahan yang disediakan ialah ruang solat. Ini penting ni, kalau terdatang awal, kalau nak makan lama, boleh solat dulu. Biasanya solat maghriblah.. Ruang solat juga luas. Cuma tandas tidak besh. Mangkuk tandas tidak berapa bersih.

Jika anda mahukan kelainan, cubalah Buffet Steamboat N Grill. Harganya boleh tahan, Rm22.90 untuk dewasa dan RM12.90 untuk kanak-kanak. Makan sambai pengsan pun tak pe.. tapi awas.... ada amaran penting untuk pembazir yea..
Haha, saya tergelak ketika membacanya,.. Kepada Pelanggan yang dihormati, elakkan pembaziran, setiap pembaziran akan dikenakan cas RM5.00/100gram. Memang cari makan betul. hehe
Antara koleksi buffet yang boleh di pilih. Kiut-kiut  semuanya. Dipotong halus. Memang untung besar ni. haha. Yang pastinya, anda boleh naik gila apabila melihat semua makanan yang disediakan, memang menarik. Menarik di mata yea, selera belum pasti lagi. 
Colek buah yang popular di Kelantan juga di sediakan. Tapi rasanya ada dua jenis buah sahaja, buah jambu dan buah nanas. hoho.

Inilah dapur steamboat. Snap yang orang punya. Kami tidak ambil buffet sebab niatnya mahu makan ikan bakar. hehe

4 Jenis air yang di sediakan. Air Laici, satu tu tak pasti air anggur atau air cincau, ada air panas iaitu air teh dan air kopi.
Kalau tak silap, mee goreng, nasi goreng dan nasi lemak ini pun untuk set buffet juga. Kalau salah minta maaf. Gambar ni ambil masa nak balik dah. Awal-awal tak perasan pun. huhu. Tamatlah kisah set buffet. Kembali kepada kisah awal ye..

Jam 8.30 Malam : ABC tiga rasa Ikan Bakar KUKUP siap dihidang. Memang sedaplah ABC ni. Tak pernah jumpa lagi kat tempat lain ABC sesedap ini. ABC dengan tiga warna di datangkan dengan tiga rasa. Merah untuk perisa rose, hijau untuk perisa pandan dan kuning untuk perisa jagung. Memang uhmmm. Majoriti yang datang sini order ABC, itulah sebab utama saya order juga satu. hehe

Suami memilih air kopi ais. Tukar selera malam ni. Sebenarnya inilah tenaga tambahan yang di perlukan untuk memandu balik ke Jerteh pula nanti. Kita minum dulu.

Sabar jelah layan ABC ni. Memang sedap. Sampai terpejam mata. Ha, nanti nak pergi makan ABC saja, boleh ke? hehe

Orang mulai ramai. Suasana mula bertukar menjadi bising. Kata suami artis ramai makan kat sini. Dia baca kat Facebook Restoren Ikan Bakar Kukup. Suami saya ni mudah tergoda, kalau artis pergi mesti dia kata tempat tu gila-gila sedap punya, hahaha
Jam 8.44 Malam, hidangan sotong celup tepung sampai. Nasib baik sedap. Cuma agak lamalah nak tunggu. Huhu. Tepung sotong ranggup, tapi sotong celup tepung Ikan Bakar Kukup tidak dapat lawan sotong celup tepung ANA Ikan Bakar Tanjung Lumpur..  hoho...

Jam 8.50 Malam, barulah set lengkap kami tiba. Dua nasi putih dan satu tomyam ayam. Hihi, bagi saya nasi putih di sini agak sedikit. Tidak pastilah satu pinggan berapa harganya.

Jam 8.51 Malam. Suami turut order ikan bakar berempah. Ikan apa tak pasti pula. Main makan je. Bila makan suami cakap, silap order ikan bakar berempah, baik order ikan bakar tawar je. Hah, betul tu, sebab rempah ikan tu pahit. Mungkin terlebih bahan kot. Atau memang nasib kami dapat yang pahit. 

Sila jamu selera. Akibat lama menanti, ABC sudah habis di kerjakan. hehe. Sotong pun tinggal sejemput sudah. Simpan untuk buat lauk nasi. hahah
Bila perut dah kenyang. Kita sambung snap picture lagi. Orang makin ramai ni. huhu. Keadaan juga semakin panas. adeh. Silap tak duduk bawah bumbung, ada kipas. hehe

Bukti lapar. Habis di kerjakan. Salah satu lagi, ini semuanya mahal, jadi haruslah di habiskan. Membazir amalan syaiton...
Tomyam pedas. Hirisan ayam ada banyak juga. Tak banyak tak sikit. Cukuplah untuk makan. Kuah nampak cair, tapi memang cair, nasib baik pedas. Kiranya boleh backuplah. hehe

Sudah kenyang makan. Sila bayar. Jangan balik macam tu sahaja.  hehe. Satu kopi ais, ABC, sotong celup tepung, tomyam ayam, ikan bakar berempah dan dua nasi putih berjumlah RM47.70. Mahal kot pada saya. Pada orang lain saya tak pastilah. Dah merata makan, boleh cakap mana murah mana mahal. hehe.
Jika berminat mahu makan di Restoren Ikan Bakar Kukup, bolehlah datang yea. 
Restoran Ikan Bakar Kukup 
Menjual Pelbagai Jenis Makanan Laut Seperti pelbagai jenis Ikan,Ketam Dan udang serta masakan panas .

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved