ads

Isnin, 27 Januari 2014

01 di skudai - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

01 di skudai - Google Blog Search


Asrama Belia Malaysia (Ragula Hotel) <b>di Skudai</b>, Johor Bahru <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2014 04:15 AM PST


RAGULA HOTEL adalah sebuah hotel bajet yang terletak Skudai, Johor Bahru. Mula beroperasi pada tahun 2009, hotel bajet yang dikenali di sekitar bandaraya Johor Bahru. Pemilik asal hotel bajet ini berbangsa cina. Hasil semangat setiakawan Tokoh Belia Negara 2011 iaitu saudara Rizan Hassan bersama seorang sahabat beliau, akhirnya mereka berjaya mencapai kata sepakat untuk mengambilalih pengurusan hotel bajet tersebut.

Operasi hotel bajet ini diletakkan di bawah sebuah persatuan belia iaitu MALAYSIAN YOUTH HOSTELS ASSOCIATION (MYHA). Perubahan juga berlaku kepada nama hotel ini iaitu akan dikenali dengan nama ASRAMA BELIA MALAYSIA / MALAYSIAN YOUTH HOSTELS.

Dengan adanya hotel ini, golongan belia yang ingin ke Legoland Johor Bahru (20km) dan Universal Studio Singapore (50km) bolehlah menginap disini dengan harga yang mesra belia. Orang awam juga boleh menyewa kemudahan yang disediakan. Pelajar sekolah rendah dan menengah yang ingin melancong ke Johor Bahru juga boleh mendapatkan kadar sewa yang menarik jika menginap di hotel bajet ini. Insya-Allah, pihak hotel juga sedang mengusahakan sebuah van bagi memudahkan urusan pengangkutan pelanggan hotel ini nanti.

Hotel ini juga bakal dijadikan sebagai sebuah pusat latihan kemahiran dalam bidang Front Office, Housekeeping, Tourist Guide dan Ticketing untuk golongan belia yang kurang kemampuan melalui program Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN).

FASILITI:

Bilik berhawa dingin
Tandas persendirian berserta air panas dan sejuk
Telefon
Perkhidmatan pelanggan dan kawalan keselamatan 24 jam
Tempat meletak kenderaan mencukupi dipantau pengawal keselamatan dan CCTV
Kemudahan internet
Televisyen

KADAR SEWA:

HARI BIASA
1. Standard Double - RM 68.00
2. Standard Twin - RM 68.00
3. Superior - RM 78.00
4. Family - RM 98.00

HARI CUTI
1. Standard Double - RM 78.00
2. Standard Twin - RM 78.00
3. Superior - RM 88.00
4. Family - RM 108.00

NOTA: Kadar adalah tertakluk kepada 5% cukai kerajaan dan caj perkhidmatan 5%. Kadar Caj tambahan akan dikenakan ke atas Cuti Umum

ALAMAT:
28, Jalan Ronggeng 3, Taman Skudai Baru, 81300 Johor Bahru.
Tel : 07-5577588 / 07-5542488
Faceboo: www.facebook.com/myhahostel
PERSON IN-CHARE: EN. RIZAN HASSAN (013-773 3676)

GAMBAR BILIK:


Standard Double - RM 68.00 (Hari Cuti - RM 78.00)
Superior Room - RM 78.00 (Hari Cuti - RM 88.00)
Standard Twin - RM 68.00 (Hari Cuti - 78.00)
Family Room - RM 98.00 (Hari Cuti - RM 108.00)

Satu cerita....: Tamat Semester 1 <b>di</b> UTM, <b>Skudai</b>.

Posted: 17 Jan 2014 11:11 AM PST

Assalamualaikum.

Ahlan wa sahlan 2014 !! Ya akhi, ya uhkti. Sekarang ain dah 20 tahun ! Hm umur makin meningkat, maka kematian pun makin dekat kepada kita..

Alhamdulillah, sepanjang satu semester di UTM Skudai ni, banyak benda baru yang ain belajar ! Alhamdulillah, terima kasih kepada rakan-rakan, pensyarah. Tanpa mereka ain mungkin susah nak hidup di UTM tu.

TAPI....Paling utama syukran kepada Allah dan keluarga ain. Tanpa izin Allah, ain takkan mungkin sampai ke menara gading ini. Dan tanpa sokongan ibu bapa, ain tak mungkin semangat untuk belajar di alam universiti ini.

Di sini ain belajar macam-macam..Dan di sini juga ain mengenali pelbagai karenah, ragam, perangai dan gelagat setiap manusia..Ada yang baik, ada yang biasa, ada yang bising, ada yang pendiam..

Dan kat sini juga ain perlu berkomunikasi dengan lelaki. Yaa mostly UTM ni ramai lelaki. Segan k segan..Ain tak biasa sangat dengan budak laki ni sebab ain ni jenis pemalu dan pendiam sikit. Tapi okay je untuk berkawan. Huhu. Kena jagaaa sikit  pergaulan antara lelaki dan perempuan. Elakkan ikhtilat ^^

Dan kat sini juga ain baru rasa perbezaan matrikulasi dan universiti. Hm masa kat matrikulasi dulu semua benda pensyarah suap ( bagi) je. Tapi kat universiti ni ??? Tak ada dah suap suap ni. Pandai-pandai la ye cari sendiri. Merangkak ke, meniarap ke, berlari ke, pandai-pandai awak lah.

Pensyarah anggap kita ni dah matang nak buat segala kerja yang dia suruh. Ain paling buat tak endah masa dia bagi assignment, quiz dan test. Mula-mula rasa macam tak penting, lama-lama menyesal sebab dapat markah rendah. Dan markah tu sebahagian daripada FINAL MARK !! Nampak tak semester 1 ni ain banyak main-main. Hmmm.

Ok tak nak cerita panjang-panjang. Nah tengok lah gambar ni.

Assalamualaikum!!



















Satu cerita....: Dusun <b>di</b> Universiti Teknologi Malaysia <b>Skudai</b>

Posted: 21 Jan 2014 01:10 AM PST

Assalamualaikum. Selamat petang semua !!

Okay sebenarnya dah lama nak post pasal benda ni tapi tak post post. Haha. Nak cerita sikit tentang apa yang menarik kat UTM Skudai ni. Salah satu benda yang best adalah DUSUN !!

Ada satu minggu tu, seorang senior post kat facebook yang kalau kita nak pergi makan buah boleh pergi ke dusun kat kawasan klinik kesihatan tu. Hmm ain pergi dua kali tau dusun tu. Kikiki. Seronok !!

PULASAN paling banyak kat UTM ni. Ada buah rambutan, manggis, durian, cempedak dan lain-lain.
Manggis banyak dah habis masa ain pergi untuk kali kedua. Mungkin beberapa bulan lagi akan datang musim manggis sebab sekarang kebanyakannya masih lagi kecil dan berwarna hijau.

Rambutan memang banyak tapi pokok terlalu tinggi untuk kami panjat :(

Pulasan pulak senang nak ambilnya sebab pokok rendah-rendah je. Budak kecil pun boleh capai je kat bawah-bawah tu.

Ramai juga yang datang petang-petang. Yang datang pun tak semua pelajar UTM, ada juga orang luar siap bawa satu keluarga lagi tu. Memang kecoh. Haha. Dusun UTM tersangat la luas. Memang ohsem !!

Lepas ini nak tunggu musim durian pulak, yeyyyyy!!!













0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved