ads

Isnin, 12 Mei 2014

01 di parit sulong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit sulong - Google Blog Search


felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search | WARGA FELDA

Posted: 11 Apr 2014 12:00 AM PDT

Pada 03 November 2013 yang lepas, Felda Lok Heng Barat telah menerima kunjungan dari sekumpulan pelajar USM Pulau Pinang, kedatangan mereka adalah berkaitan kajian kesan sebelum dan selepas menjuarai AKKF 2013 terhadap masyarakat warga Felda Lok Heng Barat. Kajian lapangan yang dianggotai 4 orang mahasiswi cantik USM ini diketuai oleh Saudari Syarifah, Saudari As, Saudari Ain & Saudari Fathia berlangsung seperti yang dirancang mengikut agenda mereka setelah tiba di Felda Lok Heng Barat.

Sessi wawancara pelajar USM dan Tuan Pengurus Felda Lok Heng Barat



Sessi pemberian cenderahati kepada Pengurus Felda Lok Heng Barat, Tuan Mahmud

Kajian mereka dimulai dengan mewawancara warga ibu yang mengusahakan projek IKS di bangunan UMNO Felda Lok Heng Barat

 Pelajar USM bergambar bersama para wargawati IKS Felda Lok Heng Barat


Agenda seterusnya, mereka dibawa menemuramah salah satu warga peneroka Encik Saat yang kreatif dengan laman rumah berkonsepkan kolam air terjun yang cantik 


Gambar kenangan di laman berkonsepkan kolam air terjun



Saudari Syarifah dan Saudari As bergambar bersama adik-adik yang sedang membuat 'study group'

 Turut tidak ketinggalan, Saudari Ain bergambar bersama kumpulan adik-adik Felda

Rumah seterusnya adalah milik Encik Supan Bin Kembang, dengan laman konsep botanical garden yang cantik dan ceria. Malahan, seisi keluarga ini turut ceria menerima kunjungan kami


Kunjungan seterusnya adalah menemuramah para belia Felda Lok Heng Barat, kajian tertumpu disekitar kawasan belia yang menjadi tumpuan belia bersukan & beriadah di waktu petang.

 Pada malam harinya, para pelajar mewawancara Saudara Muzaidee selaku Presiden Belia Felda Wilayah Selatan yang juga merupakan Pengerusi Belia Felda Lok Heng Barat. Aktiviti malam berakhir sekitar jam 11:30 malam.


Kajian hari kedua diteruskan di rumah cantik yang dimiliki Haji Karno (panggilan masyarakat felda)



 Konsep laman rumah yang cantik dan bersih, berkonsepkan ala 'British Design' dengan penuh hiasan bonsai dan kolam teratai menghiasi laman rumah.


Sessi wawancara dan perkongsian ilmu oleh Haji Karno tentang pengalaman berniaga beliau, serta banyak ilmu bermanfaat yang dikongsi bersama pelajar USM.

 Aktiviti kajian yang dijangka selama 3 hari telah selesai dalam masa 2 hari sahaja, komitmen dan kerjasama seluruh warga Felda Lok Heng Barat sangat diluar jangkaan mereka. Syukur alhamduillah ~


Bergambar bersama admin sebelum berangkat pulang, semoga kunjungan mahasiswi USM ini membuahkan kejayaan dan turut menumpang bangga kerana saya juga adalah merupakan bekas pelajar Sarjana Muda USM & Sarjana UTM. Terima Kasih diucapkan kepada Universiti Sains Malaysia..!

01 di kota tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kota tinggi - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Di</b> Majlis Daerah <b>Kota Tinggi</b> (MDKT) | CikguSyahir <b>...</b>

Posted: 10 May 2014 05:07 AM PDT

Home » » Jawatan Kosong Di Majlis Daerah Kota Tinggi (MDKT)
Share

Majlis Daerah Kota Tinggi (MDKT) mempelawa pemohon warganegara Malaysia yang berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan, yang berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat pelantikan bagi mengisi kekosongan untuk jawatan-jawatan seperti berikut:-

Tarikh Tutup Permohonan :- 22 Mei 2014
'; var pageArea = document.getElementsByName("pageArea"); var blogPager = document.getElementById("blog-pager"); if(postNum 0){ html =''; } if(blogPager){ blogPager.innerHTML = html; } } function showpageCount2(json) { var thisUrl = home_page_url; var htmlMap = new Array(); var isLablePage = thisUrl.indexOf("/search/label/")!=-1; var thisLable = isLablePage ? thisUrl.substr(thisUrl.indexOf("/search/label/")+14,thisUrl.length) : ""; thisLable = thisLable.indexOf("?")!=-1 ? thisLable.substr(0,thisLable.indexOf("?")) : thisLable; var thisNum = 1; var postNum=1; var itemCount = 0; var fFlag = 0; var eFlag = 0; var html= ''; var upPageHtml =''; var downPageHtml =''; var labelHtml = ''; var thisUrl = home_page_url; for(var i=0, post; post = json.feed.entry[i]; i++) { var timestamp1 = post.published.$t.substring(0,19)+post.published.$t.substring(23,29); timestamp = encodeURIComponent(timestamp1); var title = post.title.$t; if(title!=''){ if(itemCount==0 || (itemCount % pageCount ==(pageCount-1))){ if(thisUrl.indexOf(timestamp)!=-1 ){ thisNum = postNum; } if(title!='') postNum++; htmlMap[htmlMap.length] = '/search/label/'+thisLable+'?updated-max='+timestamp+'&max-results='+pageCount; } } itemCount++; } for(var p =0;p=(thisNum-displayPageNum-1) && p'; }else{ upPageHtml = ''+ upPageWord +''; } fFlag++; } if(p==(thisNum-1)){ html += ''+thisNum+''; }else{ if(p==0){ html = labelHtml+'1'; }else{ html += ''+ (p+1) +''; } } if(eFlag ==0 && p == thisNum){ downPageHtml = ' '+ downPageWord +''; eFlag++; } } } if(thisNum>1){ if(!isLablePage){ html = ''+upPageHtml+' '+html +' '; }else{ html = ''+upPageHtml+' '+html +' '; } } html = '

Pages ('+(postNum-1)+')'+html; if(thisNum'; var pageArea = document.getElementsByName("pageArea"); var blogPager = document.getElementById("blog-pager"); if(postNum 0){ html =''; } if(blogPager){ blogPager.innerHTML = html; } }

01 di gelang patah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di gelang patah - Google Blog Search


Ekspedisi cari soru <b>di</b> Pasar Tani Taman Nusantara <b>Gelang Patah</b> <b>...</b>

Posted: 01 May 2014 06:47 AM PDT

Laman Ping.Busuk dibangunkan dan diaturcara oleh pengaturcara kami tersendiri. Sebarang kesulitan, diharap anda dapat menghubungi kami melalui email busuk.org[at]gmail ataupun melalui laman fb kami.

Online user : 3,329
Widget Aktif : 3,956
Banner Aktif : 5,605

Domain Dibenarkan: 9,561
Jumlah Artikel : 709,218

01 di mersing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di mersing - Google Blog Search


Telur Berdarah <b>Di Mersing</b> | Akak Dibalik Pintu

Posted: 19 Jan 2014 01:40 PM PST

MERSING: Seorang tukang rumah, Said Abdul Hamid, 55, dan anaknya, Nora, 23, nyaris maut apabila ditetak dengan pisau pemotong daging oleh anak warga emas berkenaan di rumah mereka di Kampung Sri Pantai di sini, kelmarin.

Dalam kejadian pada jam 9 malam, dua beranak itu ditetak dengan pisau pemotong daging oleh anak kedua daripada tujuh beradik, Asmuni, 35, menyebabkan Said cedera di muka, kepala serta tangan manakala Nora cedera di tangan kanan.

                                                               Nora

Menceritakan kejadian, isteri Said, Kamariah Majid, 54, berkata, insiden terbabit berlaku apabila Asmuni naik angin selepas bertengkar dengan Nora yang sedang membuat kek untuk keluarga.

keadaan tangan Nora selepas ditetak

Nora yang sedang membuat kek di dapur rumah dikatakan enggan memberikan telur kepada abangnya itu menyebabkan Asmuni naik angin.

"Asmuni mengambil pisau pemotong daging lalu menetak tangan kanan Nora. Anak yang kesakitan menjerit meminta tolong sebelum suami yang ketika itu turut ada di rumah bergegas mahu membantu.


"Suami cuba menenangkan Asmuni namun tidak dihiraukan sebaliknya Asmuni terus menetak kepala serta muka suami sebanyak tiga kali," katanya ketika ditemui di kediamannya, semalam.                                                Abang Said ketika kejadian

Menurut Kamariah, suaminya mengalami pendarahan teruk dan dibawa ke Hospital Mersing oleh jiran untuk dirawat sebelum dirujuk ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru untuk rawatan lanjut.


Menurut Kamariah, Asmuni mengalami masalah mental sejak kanak-kanak namun tidak pernah mencederakan ahli keluarganya.

p.s..menurut kata Kak Mah Isteri abang Said,ketika kejadian suspek(Muni) bukan kelihatan seperti yang selalunya..Keluarga mangsa adalah jiran dibelakang rumah saya,

                         Wajah ceria Kak Mah dan suaminya, Abang Said berserta cucu

Ketika kejadian malam kelmarin suami saya sedang membakar sampah,terdengar jeritan minta tolong dan kelihatan kelibat Nora berlari menyelamatkan diri sambil memegang tanggannya yang berlumuran darah.

Saya masih ingat awal tahun lepas,Kak Mah pernah memanggil sorang pengamal perubatan untuk merawat Muni,Ketika pengamal itu masuk kedalam bilik Muni,beliau berlari keluar dari rumah sambil muntah-muntah.

Menurutnya ketika dia membuka pintu bilik,dia nampak ada seekor ular hitam besar sedang berlingkar diatas dada Muni yang sedang tidur ketika itu.Pengamal perubatan itu mengaku tidak sanggup untuk mengubati Muni.

Namun itulah kasih ibu dan ayah,biar apa pun keadaan Muni,sayang,cinta kasih mereka pada Muni tetap utuh


Anda baru saja membaca artikel yang berkategori berita / informasi dengan judul Telur Berdarah Di Mersing. Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://akakdisebalikpintu.blogspot.com/2014/01/telur-berdarah-di-mersing.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Kak Tie - 20 Jan 2014

01 di kahang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kahang - Google Blog Search


Ekspedisi cari soru <b>di</b> Pasar Tani Taman Nusantara <b>Gelang Patah</b> <b>...</b>

Posted: 01 May 2014 06:47 AM PDT

Laman Ping.Busuk dibangunkan dan diaturcara oleh pengaturcara kami tersendiri. Sebarang kesulitan, diharap anda dapat menghubungi kami melalui email busuk.org[at]gmail ataupun melalui laman fb kami.

Online user : 1,040
Widget Aktif : 3,937
Banner Aktif : 5,624

Domain Dibenarkan: 9,561
Jumlah Artikel : 708,605

01 di pontian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di pontian - Google Blog Search


[VIDEO] Makan 150kg Durian Kampung dan Lempuk <b>di Pontian</b>, Johor

Posted: 16 Jan 2014 11:00 AM PST

11 Januari yang lalu, kami sekeluarga seterusnya ke Pontian, Johor untuk gathering bersama team GMF di bawah bimbingan Kak Miah dan Abang Huzair (nama Facebook Penjejak Bayang), SID pangkat 'cucu' yang memang sangat rapat dengan kami. Al maklum, Kak Miah orang Melaka, dengar-dengar cerita orang Melaka layanan pada tetamu memang superb.

Selain daripada kami, turut turun padang join gathering tu ialah anakcucu Shaklee saya yang lain iaitu Chrysalis Nurul, Nur Salwa Ishak, Siti Sarah, Hernee Nazir dan Dhea. 'Mak' kepada Kak Miah, iaitu Zeti Hafiza, tak dapat join last minutes sebab ada emergency pagi tu.

Plan asalnya, saya dan suami mahu bergerak sehari awal ke Johor, mahu menetap di JB konon. Tapi tak jadi. Maka, pagi Sabtu tu baru bergerak ke Johor, langsung ke Pontian. Mujurlah dah pakai Vellfire ni lajulah sikit drive, kan?

Alhamdulillah perjalanan kami mudah. Sampai di kampung parents Abang Huzair terus makan durian. Macam-macam jenis durian kampung ada, original kutip dari dusun sendiri tau. Tak tahulah saya namanya sebab saya 'tak makan' sangat durian mentah ni.. tapi haritu habislah juga sebiji buah durian masuk perut saya ni.

Lepas makan durian, saya ratah buah duku. Manis-manis. Besar-besar. Memang best!

Seterusnya, semua kami yang hadir gathering tu berkonvoi ke air terjun Gunung Pulai 2 yang sangat tak jauh letaknya daripada rumah parents Abang Huzair. Mandi-manda dan makan-makan. Tak lupa, sambil ni lah semua anakcucu Kak Miah ambil kesempatan serap aura dan ceduk ilmu serta tips jadi Master Coordinator Shaklee! Bravo GMF!

Selebihnya? Jom layan video istimewa ni, khas buat Kak Miah dan Abang Huzair yang bakal menjejakkan kaki ke Mekah dan Madinah untuk menunaikan umrah, hujung bulan ini ;-)

Semoga GMF terus maju dan ceria, inshaALLAH!

Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa yang ingin dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur, maka hendaklah ia menghubungkan silaturrahim" (riwayat al Bukhari dan Muslim).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

01 di permas jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di permas jaya - Google Blog Search


Asal Usul Nama <b>Parit Sulong</b> ‹ CSP

Posted: 10 Apr 2014 11:41 PM PDT


ptsulong

Kata orang-orang tua zaman dahulu, jika rusa masuk kampung, tanda kampung akan menjadi bandar. Begitulah alamat yang terbayang pada orang-orang Pt Sulong sebelum ia ditandakan sebagai salah satu kawasan pembangunan pada tahun 
1950.

Dalam tahun itu dua ekor rusa tiba-tiba muncul di Kampung Parit Jalil. Melihat rusa, orang-orang kampung jadi terkejut. Ada yang sempat mencapai parang dan mengejarnya untuk dijadikan makanan.

Seperti lazimnya, rusa itu pun bertempiaran lari. Tiba di bibir Sungai Simpang Kiri, kedua-dua ekor rusa itu berpisah. Seekor menuju ke hutan tebal dan seekor lagi menyeberang sungai ke arah Parit Sulong.Bagaimanapun, kemuncuan tiba-tiba rusa itu di Parit Sulong seolah-olah memukau orang-orang kampung di situ. Rusa itu berjalan dengan gemalainya menyeberang Kampung Dalam lalu ghaib.

Dua tahun kemudian, apabila cerita rusa memukau itu hampir dilupakan orang, tiba-tiba kerajaan mengumumkan Parit Sulong akan dijadikan pusat pemindahan orang-orang kampung pedalaman yang diancam komunis. 

Pengumuman itu disertakan dengan pelan lengkap tentang pembangunannya. Dan sejak itu Parit Sulong terus membangun sebagai salah sebuah pekan besar dan penting di Johor ini.Bagaimanapun, apa yang menarik tentang pekan ini kini ialah sejarah bagaimana ia memperoleh namanya? Soalnya SULONG itu berasal daripada apa?

Sebenarnya, pekan itu mengambil nama sempena nama seorang pemburu diraja yang terkenal dalam awal kurun ke 20 ini.

Sulong ialah anak seorang panglima bernama Gantang keturunan Megat Seri Rama atau Laksamana Bentan pada zaman Kerajaan Johor Purba.

Semasa berlaku krisis dalam Istana, kerajaan Johor antara Raja Kecil, pewaris Sultan Johor dan orang-orang Bugis, ayah Panglima Gantang,Panglima Bontak, dan keluarga serta pengikutnya,mengundur diri ke Pahang kerana tidak mahu mencampuri perebutan kuasa itu.

Bagaimanapun, tidak lama di Pahang, istana Pahang juga mengalami krisis perebutan kuasa dan campur tangan British. Panglima Gantang ketika itu sudah berkeluarga berserta pengikutnya dan beberapa pembesar Pahang, mengundur diri ke Bukit Inas, dekat Parit Sulong sekarang. 

Tiba di Bukit Inas yang mempunyai sejarah Raja Donan, rombongan Panglima Gantang pun berkhemah dan kemudian berkhemah di situ.

Dan sehingga hari ini masih terdapat ratusan batu nisan lama iaitu pengikut dan keluarga diraja Pahang (akan saya siarkan gambar perkuburan itu jika berkesempatan nanti, Insya Allah. Lokasi berhampiran kawasan penggambaran Filem Puteri Gunung Ledang, ada kilang Minyak Wak Dakam di situ)

Bagaimanapun, bak kata pepatah 'Ke mana tumpahnya kuah,jika tidak ke nasi?' anak-anak Panglima Gantang- Sulong, Awal, Manang dan Manap meninggalkan Bukit Inas untuk membuka kampung di kaki bukit. Bersama-sama mereka tertanam semangat dan kecekapan bermain dan membuat senjata Megat Seri Rama.


Keempat-empat beradik ini terkenal dengan kecekapan memburu. Apatah lagi apabila diperkenalkan dengan senjata moden seperti senapang, memburu menjadi satu kerja yang mudah bagi mereka.

Kecekapan mereka mashur hingga ke seluruh negeri Johor.

Suatu hari ketika melawat Singapura, Sultan Ibrahim ternampak sepasang gading gajah besar dipamerkan di sebuah kedai. Apabila ditanya dari mana asalnya gading itu, Sultan diberitahu ia dijual oleh seorang pemburu ternama dari Simpang Kiri, Johor, Pendekar Sulong namanya.

Sultan murka kerana Sulong memburu tanpa izin kerajaan, sedangkan semua hidupan liar di bawah takluk baginda.

Satu rombongan dihantar ke Simpang Kiri untuk menangkap Sulong. Dan Sulong telah dipenjara beberapa bulan.

Bagaimanapun, oleh sebab banyak pembesar menasihati baginda Sultan supaya membawa pengiring yang cekap semasa memburu dan mengenang cerita orang tentang kecekapannya, Sulong kemudian diarahkan memandu Sultan semasa masuk hutan.

Ketika Sultan berburu di Kota Tinggi, Mersing dan lain-lain di pelusuk Johor, Sulong sempat menunjukkan kehandalannya. Dan dia segera memenangi hati Sultan yang kemudian mengampunkannya.

Dan sebagai menghargai jasa-jasanya pada Sultan, Sulong dilantik oleh baginda menjadi Ketua Kampung Simpang Kiri.

Pulangnya ke kampung, Sulong segera membangun kampung dengan menjemput lebih ramai orang-orang Cina untuk mengusahakan tanaman gambir di Kangkar Merlimau dan Kangkar Senangar.

Di samping itu, beliau juga menggalakkan lebih ramai orang keturunan Jawa untuk meluaskan lagi Kampung Simpang Kiri.

Apabila Sulong meninggal dunia, mengenangkan bahawa pelantikannya dibuat oleh Sultan sendiri, anak lelakinya hendak dilantik menggantikannya. Bagaimanapun, oleh sebab anak lelakinya yang tua sekali masih kecil, lalu menantunya,

Mohamad yang berasal dari Melaka diangkat menjadi ketua sementara.

Apabila anaknya meningkat dewasa, tempat ketua kampung itu diserahkan kepada anaknya yang tua, MIAN BIN SULONG. Ketika itu berlaku peperangan Dunia Ke Dua dan Jepun masuk memerintah.

Ketika itulah Kampung Simpang Kiri ditukarkan namanya kepada PARIT SULONG oleh pemerintah Jepun dan Mian pula dilantik terus menjadi Soncho (Ketua Kampung).

Tetapi apabila Mian Bin Sulong meninggal dunia kerana menghidap penyakit jantung apabila hendak ditangkap oleh British, Panglima atau Kiyai Salleh yang menjadi hero orang-orang Melayu semasa pemerintahan Bintang Tiga diangkat menjadi Penghulu Kampung Parit Sulong.

Bagaimanapun, nama Sulong pewaris darah pahlawan Bentan tetap diabadikan kepada pekan yang cukup banyak kesan sejarahnya itu.

01 di muar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di muar - Google Blog Search


SURIA AMANDA: Menu Ahad <b>Di Muar</b>

Posted: 28 Apr 2014 09:00 PM PDT

Sabtu Ahad memang hari tanpa diet aku...aku pun dah mention banyak kali dah kan...well...memang berbaloi x diet...sebabnya makan sedap2...tumpang plak makan lauk orang berpantang yang sebenarnya sedap walau xde cili..dengan lada hitam pun sedap tau...nak plak mak aku yang masak lauk berpantang tuh...aku tumpang sekali ngan senyuman sepanjang hari...buruk perangai.....
Semalam pergi pasar Parit Jawa...beli ikan2 baru yang sangat2 fresh...boleh tahan murah kecuali Ikan Parang dan Ikan Tenggiri..
Gulai Ikan Kembung campur Sawi
lauk orang pantang ikan tenggiri goreng
Gulai jantung pisang dengan lada hitam  - lauk orang pantang
kerang rebus untuk anak2...
Actually ada satu lagi menu...rendang pucuk pegaga, rendang kering yang dimasak dengan lada hitam...pun sedap giler..aku selamba je makan lauk orang pantang...siap request ngan mak..next nak beli pucuk pegaga dan nak mintak mak masak macam tu jugak...nanti nak jugak belajar...mana tau kan...mesti best giler...sekarang kena belajar masakan tradisi ni..bukan apa..esok2 mana tau anak aku plak dalam pantang...at least aku tau nak masak apa kan....tp tu la zaman sekarang x kisah pun pasal lauk2 pantang ni...dan ada x kisah pun bab berpantang....maybe sebab zaman moden ke...tp mak aku cakap..ikut pantang..bukan lama mana pun kan...badan nak pakai lama...esok2 semua dah x cantik dan x sama bentuk...sapa yang menyesal...bila fikir2 balik...betul jugak cakap mak tu....sekarang ni la nak kena jaga kan...
 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved