ads

Selasa, 7 Jun 2011

01 di kota tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kota tinggi - Google Blog Search


AKU DAN KEHIDUPANKU: Aku Jalan-Jalan <b>di Kota Tinggi</b>

Posted: 29 May 2011 08:20 AM PDT

Pukul 12.30, kami check out.
Lepas tu pusing2 sekitar Desaru dulu.
Balik rumah cepat2 nak buat apa?
Kereta agak banyak sebab musim cuti sekolah.
Banyak konvoi hantar pengantin aku jumpa.

Mula2 singgah kat Desaru Fruit Farm.
Banyak bas datang daripada Singapura.
Kalau nak join tour masuk kebun,
kena beli tiket RM20 untuk seorang.
Aku tangguhkan dulu sebab cuaca panas sangat.
Tak berbaloi masuk kebun tengahari buta.
Jadi, beli buah jambu beberapa kilo dan makan dalam kereta.
Lagi best!

Lepas tu masuk ke simpang menuju ke Teluk Sengat.
Ada Crocodile Farm terbesar di Semenanjung Malaysia katanya.
Aku jumpa lokasinya.
Tempat membiakkan buaya2 sahaja.
Dibela untuk kulit dan dagingnya.
Tak berbaloi rasanya bila kena bayar tiket RM8 seorang.
Sekadar tengok buaya2 nganga apa faedahnya?
Aku berpatah balik dan lepak2 depan balai polis Teluk Sengat sahaja.
Tengok laut, tengok jambatan dan orang memancing.

Korang ingat cerita Belangkas Masak Sambal dalam Majalah 3?
Aku jumpa warungnya kat simpang menuju ke Kota Johor Lama.
Warungnya simple aje tetapi ramai orang.
Aku sampai dah dekat pukul 3 petang.
Jadi dapat rasa kuahnya aje.
Lain kali kena datang lagi.
Kakak Okid dah beri nombor hp dia.
Call dulu sebelum datang katanya.
Takut kempunan lagi.
Hari ini ada rombongan daripada KL datang.
Mereka borong semuanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di parit sulong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit sulong - Google Blog Search


It&#39;s all written down..: Afham lapar la...

Posted: 25 Apr 2011 02:03 PM PDT

     Sedang kami duduk erehat di dalam bilik (selepas kepenatan berkelah di pantai Exmouth) dan menunggu waktu maghrib, Afham tiba-tiba bersuara ;"Papa, Afham humgry la..." sambil memegang perutnya. pada waktu itu, saya telah memutarkan VHS tape kartun kegemarannya di televisyen. Saya yang masih merasa penat dek dilambung  ombak yang tidak seberapa menyuruh dia menonton televisyennya dahulu.
     Selang 10 minit Afham bersuara lagi; " Papa, Afham nak nasik kicap".Saya dengan agak malas menjawab;"Nasik kicap tak ada, nasik goreng ada, nak tak?". teringatkan kepada nasi goreng ayam , bekalan kami semasa berkelah tadi masih ada bakinya.Lagipun memang Afham tidak menjamah langsung nasi tersebu dek kerana leka bermain air dan pasir.
     Kalau diikutkan hati dan perasaan yang penat, memang malas saya melayan karenahnya, tetapi bila teringatkan kisah jiran Mak Long saya di Felda Lok Heng Timur, saya melawan perasaan malas itu lantas mengajaknya ke dapur.Sampai di dapur saya memanaskan nasi goreng menggunakan ketuhar gelombang mikro. Tetapi Afham cuma meminta coco crunch bersama susu segar sahaja. Saya ikutkan sahaja dan nasi goreng tersebut menjadi habuan saya sambil menemaniAfham makan.
     Sambil menjamu selera, saya teringatkan kisah yang diceritakan oleh Mak long saya bahawa anak jirannya meminta air minuman daripada  ibunya. Oleh kerana telah lewat malam, ibunya agak keberatan untuk memenuhi permintaan tersebut lantas menyuruh anaknya tidur semula. Keesokan harinya, apabila bangkit dari tidur, si ibu mendapati anaknya telah dijemput pulang ke pangkuan Ilahi. Tidak dapat digambarkan bagaimana perasaan si ibu pada waktu itu. Walaupun sewaktu Mak Long saya menceritakan peritiwa itu,  saya baru berumur belasan tahun, tetapi telah saya sematkan di dalam hati dan menjadi pedoman sehingga sekarang. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di bekok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di bekok - Google Blog Search


pieqa mieqa !: <b>bekok</b> oh <b>bekok</b> !

Posted: 05 Jun 2011 01:06 AM PDT

smalam ary pling bez kowt ! appy gler  . mndy at bekok beb ! hahaha . ^^ . bnde nie x merancang pown . 1 family at dapo mase uh . tetibe ibu bersuare   'jom mndy bkok jowm'  yeah yeah ! appy gler ! tpi mse ibu ckp uh smue x der respont . coz  x cye . ibu ckp kn leyh cye . ibu tros ckp 'cpat larh siap !'   tros berlari semue 

(tipu jea) huhu . nie pic yer !








gdik kn gmbo aquw ! haha ! erm .best sgat suke gler . sekeluarge pegi mndy2 . tgi bez klo ayah sde .rindu gler nan ayah . love u dad !

erm , mse mndy . sabon r badan . tetibe jerk . sabon yer terjatoh . hanyot ter kne deras air yg lju gler . . aquw pown hampir hanyot . yer r ringan sngt . haha  .^^ aquw appy gler!

lpas puas2 mndy uh . mndong plak . angin spoi2 jerk . bez gler r . daon kering berguguran dari atas . mmg cune gler r . teruje aquw . tngah mndy uh aquw tergedik gedik r ! ^^ cam org gler !

haha . mse nk snap gmbo x der org yg nk amik an gmbo kiterang 

sekeluarge . so dengan x malu yer akak aquw suwoh org yg x diketahui ic yer smngambil gmbo kami . ^^ 

bez bez ! huhu

agak harok coz dh lme x ber holiday with family yg tersayang . 

smpai snie jerk . k salam .

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di mersing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di mersing - Google Blog Search


KERENGGA: Johari Abdul hendak cakap apa <b>di Mersing</b>?

Posted: 14 May 2011 07:47 AM PDT

21Halim 

Kita tentu maklum bahawa beliau adalah di antara orang yang terawal diajak menonton video seks milik Dato' T. Lalu kehadiran beliau berkemungkinan menjadikan video seks itu sebagai maudhu' ceramah beliau.

Penulis rasa tidak sabar menunggu hari tersebut. Mudah-mudahan tiada hujan tiada ribut dan permohonan permit tidak tersangkut. Selain itu mohon disediakan kerusi yang cukup agar tidak penat berdiri dan tidak perlu berebut.

Beliau akan berceramah bersama Timbalan Ketua Pemuda PAS Johor yang baru iaitu Ustaz Mohd Azam Abd Razak, TYDP PAS Mersing. Setelah beberapa bulan menyepi PAS Mersing mengocak lagi persekitaran politik Mersing.

Dua minggu lepas Muhyiddin datang ke Mersing merasmikan Mesyuarat Agung UMNO Bahagian Mersing. Sempena lawatan tersebut beliau mengambil kesempatan meniup motivasi kepada petugas UMNO. Dr Latif tersenyum apabila Muhyiddin mengambil kesempatan memperkehkan Anwar Ibrahim.

Ketika isu video seks makin berserabut, UMNO mainkan pula isu agama. Dan dicelah-celah isu ini tiba-tiba harga gula dinaikkan 20 sen menggunakan alasan rasionalisasi.

Adakah Dato Johari akan ulas isu gula dan isu Kristian jadi agama rasmi? Entahlah. Apakah gimik ceramah pada malam itu? Penulis harap PAS Mersing buatlah apa-apa agar lebih ramai orang akan datang.

Walau bagaimanapun, marilah datang ke Mersing kita sama-sama dengar apa yang beliau akan perkatakan. Sekiranya audien ramai tentu majlis ceramah di tepian Sungai Mersing itu makin seronok.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di senai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di senai - Google Blog Search


Student Facilitating Front (STUFF) IIUM: PROGRAM <b>DI</b> SK <b>SENAI</b> UTAMA????

Posted: 19 May 2011 09:31 AM PDT

Mesti ramai rakan2 tertanya pasal program di SKSU ni kn....maafkan sye terlambat utk berkongsi pengalaman di sana... walaupun sudah 2bln berlalu iaitu pada 5 dan 6 mac 2011, sye tetap nk berkongsi cerita dan pengalaman bersama adik2 di sana…

Seramai 5org committee dan 20org facilitator terpilih utk menjalankan program "KEM PEMANTAPAN DIRI DAN KECEMERLANGAN UPSR 2011" bersama adik2 darjah 6 seramai 163orang di SKSU. Perjalanan mengambil masa 5jam utk sampai ke destinasi yg dituju….

Keletihan kami terus hilang apabila melihat adik2 SKSU yg begitu aktif melibatkan diri dalam setiap modul yg kami jalankan… Antaranya, "ice-breaking", kenali diri, mass game, kreativiti diri, dan "mass activity"… Sehari begitu pantas berlalu…



Yeahhhhooo…inilah aktiviti yg kami nanti2kan menjelang shj pd waktu malam… "JB… I'M COMING.."  ….yg paling best ye…kami jalan2 keliling JB menaiki bas sekolah… kirenya kami ni geng bas sekolah laa… hihi…

Keesokan harinya, kami begitu bersemangat apabila adik2 semakin aktif dan memberikan feedback yg positif  sepanjang aktiviti pd hari itu… masa sgt mencemburui kami… majlis penutup diadakan… kami sgt terharu, kebanyakkan adik2 sedih akan perpisahan ini..walaubagaimanapun, inilah pengalaman yg cukup bermakna buat kami semua… 

Terima kasih, buat SKSU kerana memberikan layanan yg cukup istimewa utk kami semua… 

tq juga buat rakan2 seperjuangan yg bertungkus lumus utk menjayakan program ini…^_^…

Semoga kita berjumpa lagi…wasalam… J

Full Feed Generated by
Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di segamat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di segamat - Google Blog Search


{The Songs of My Hearts}: Majlis Perkahwinan <b>Di Segamat</b>

Posted: 10 May 2011 07:10 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Majlis Perkahwinan Di Segamat · Selesai Sudah Majlis Saya *MALU* · Yahuuuu! Merdeka!!! Aku Pasrah Dengan Ketentuan-Nya · Skru Lutut Longgar · Ciri-Ciri Orang Yg Mencintai Anda ...

01 di pengerang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di pengerang - Google Blog Search


2 mayat mangsa bot karam <b>di Pengerang</b> ditemui: APMM | jutawan <b>...</b>

Posted: 04 Jun 2011 02:06 PM PDT

JOHOR BAHRU: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menemui dua lagi mayat dipercayai mangsa bot karam yang membawa pendatang tanpa izin di perairan Pengerang, dekat Kota Tinggi, Rabu lalu.

Read the original post:
2 mayat mangsa bot karam di Pengerang ditemui: APMM

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di parit raja - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit raja - Google Blog Search


coretan si keyboard: bob lokman berceramah <b>di parit raja</b>...!!!

Posted: 01 May 2011 10:20 PM PDT

Entry yang aku buat ni tiada kena mengena dengan mana2 parti yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia. Hanyalah sekadar pengkongsian ilmu dan sesuai di baca oleh semua lapisan masyarakat yang beragama islam.

Hari ni sememangnya hari aku keluar enjoy sakan. Sakan tau, bukan sakai. Dari tengahari sampai ke malam aku keluar. Pastu bila malamnya, ada satu aktiviti aku pergi yang boleh membuatkan aku dikenakan tindakan undang2. Aku tak tahu pun kalau join boleh kena tindakan. Lagipun aku pergi just singgah nak dengar je, bukan nak berpolitik. Maklumlah, sebagai blogger yang memberi info kepada orang ramai ni kena menerima segala pandangan orang. Bukan dari sebelah pihak je.
So, program yang aku pergi sekejap ni ialah ceramah perdana bersama bob lokman. Siapa yang tak kenal bob lokman? Memang sah anda ibarat katak dibawah tempurung jika tidak kenal beliau. Alamak, jangan sedih plak. Gurau jelah..hehe. Baru2 ni beliau didapati berhenti dalam bidang lakonan demi berjuang menegakkan syiar islam. Tak payah la aku nak sebut parti mana yang beliau masuk sebab tu hak peribadi orang. So, aku nak kongsi sikit info2 yang berguna buat kita semua. Ramai orang berparti hanya melihat sebelah pihak sahaja. Bagi aku, apa yang baik tidak kiralah dari pihak mana sekalipun, kita perlu ambil peduli. Bukan hanya memperjuangkan sesuatu parti tapi memperjuangkan sesuatu yang pasti.
  • Bidang glamour hampir sesetengahnya bersifat duniawi walaupun kita melihat sesuatu cerita itu mempunyai mesej yang baik dan berguna. Kadang2 dalam cerita memaparakan lakonan yang warak dan alim sememangnya membuatkan kita insaf dan menerima mesej tersebut. Tetapi sebenarnya disebalik tabir pembikinan filem, ada sesetengah terpaksa berlakon dimana pada hakikatnya benda itu tidak diamalkan oleh pelakon dan produksi. Pendek cerita, pembikinan sesuatu cerita perlulah menjaga kesempurnaan agama tidak kira disebalik tabir mahupun di tabir layar. Ianya ibarat seperti sang munafik yang berlakon baik semata2 untuk mendapatkan cerita yang hebat. Ubahlah sikap ini kerana bidang glamour juga tempat mencari rezeki yang halal jika kita pandai menjaga agama kita.
  • Peranan ibubapa yang kurang memartabatkan agama di permulaan pendidikan anak2. Setiap ibabapa kini terlalu memberi semangat keduniaan kepada anak2 mereka. Selalunya mereka akan bercakap begini. Bila besar nanti jadi doktor, bila besar nanti jadi peguam, bila besar nanti jadi menteri dan pekerjaan yang berpangkat besar. Hampir tiada ibubapa memberi pesanan berunsur akhirat kepada anak2 mereka. Niat ibubapa menghantar anak2 juga hampir tiada. Sepatutnya kita perlu niat menghantar anak2 ke sekolah kerana allah taala. Barulah anak2 dapat belajar dalam keredhaan allah.
  • Ajaran mendidik anak2. Jika kita susah nak dengar nasihat ibubapa kita, begitu juga anak2 kita akan susah nak dengar nasihat kita dan berterusan. Jika kita nak anak2 berakhlak baik, maka bermulalah dengan kita kerana ibubapalah yang mencorak kehidupan anak2. Sekiranya anak2 kita berperangai buruk, fikirlah dimana keburukan kita sehinggakan anak2 mengikuti sikap tersebut.
  • Terlalu mengejar kehidupan duniawi sememangnya menjadi tujuan utama kebanyakkan manusia. Maklumlah, tanpa itu semua, memang susah untuk kita teruskan kehidupan. Tetapi kehidupan semata2 duniawi tidak akan menjamin kehidupan kita diakhirat. Maklumlah, kehidupan akhirat sememangnya sukar dilihat dan diikuti manusia kerana tidak jelas dimata kasar. Maka, seimbangkanlah kehidupan duniawi dan akhirat agar kita bahagia dikedua2nya.
  • Hidup dalam bersederhana. Hidup dalam kemewahan memiliki rumah besar, kereta besar dan kaya sememangnya idaman setiap manusia. Tetapi apabila kita hidup dalam kemewahan, kita pantang menerima kesederhanaan semula. Kita akan terus mengejar kemewahan dan terus mengejar kekayaan duniawi sehinggakan kita lupa dunia akhirat. Hiduplah sekadar bersederhana dan jika diberi rezeki yang lebih, bersyukurlah diberi rezeki yang berlimpah untuk digunakan ke jalan allah.
  • Sentiasa mengingati allah setiap saat. Manusia sekarang kebanyakkan ingat allah ketika sakit. Apabila sembuh, tak ingat balik pada allah. Penyakit hanyalah agen untuk memberi kesedaran kepada kita sebelum dihantarNya mati. 
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

01 di plentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di plentong - Google Blog Search


JB HOMEMADE CHOCOLATE: Kelas Coklat bersama Rynn dari <b>Plentong</b>,JB

Posted: 23 May 2011 12:26 AM PDT

INFO

Untuk tempahan dan pertanyaan sila hubungi saya :

Tel : 012-7572664
Email : nurhayat83@gmail.com

PAYMENT INSTRUCTION

•Bagi Pelanggan yang ingin mengesahkan tempahan yang telah dibuat.Sila buat pembayaran deposit sebanyak 50% dari harga yang telah diorder sekurang-sekurangnya tiga hari sebelum tarikh tempahan.
•Bank in Payment to:
Name : Siti Norhayati binti Mohd Shah
•MAYBANK Acc# :1511-642335-63
•Sila hantarkan bank statemant ke email saya nurhayat83@gmail.com selepas membuat pembayaran.

TERIMA KASIH

Alhamdulillah

Alhamdulillah,syukur kehadrat ilahi dengan limpah kurnianya saya dapat memulakan business saya di area Johor.Terima kasih kepada emak dan kak Ana yang sanggup menemani saya ke Kuala Lumpur selama dua hari untuk mencari product bagi memulakan perniagaan.

Semoga apa yang kita lakukan dan akan lakukan sentiasa mendapat keberkatan dari Allah swt.Amin

Untuk Tempahan :

Yati 012-7572664(hp),
jalan Rawa,Taman Perling,
Johor Bahru.

Perkhidmatan yang disediakan :

*Kelas Coklat
*Hantaran
*Special Gift(with wording and variety filling)
*Door Gift
*Birthday Gift
*Annyversary,Wedding Gift,Teacher's day
*Loose Pack praline chocolate
*Lollychocolate
*Oreo chocolate
*Perkhidmatan menjual barang² peralatan seperti acuan dan coklat juga disediakan.

Sekian Terima Kasih.

LOLLYCHOC

Lollychoc kami mempunyai dua lapisan,lapisan atas coklat putih berperisa vanila manakala lapisan bawah coklat susu.
Kami mempunyai 3 pilihan untuk lollychoc kami

i)Orange
ii)Strawberry
iii)Perisa Coklat Asli

Jika ada yang mahukan kurang manis,anda boleh request dengan dark chocolate.Segalanya mengikut cita rasa anda penggemar coklat...Sesuai untuk semua majlis.....
Dijual dengan harga RM1.80 sebatang

Coklat Lollipop bercolor berbentuk ros pula lebih kecil dan harganya lebih murah untuk yang menyediakan kos yang sederhana.
Dijual dengan harga 80sen sebatang

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved